Page 1

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - 2014

En rigtig mand kører uden bremser I weekenden stillede 28 unge mænd op til Red Bulls Mini Drome konkurrence i København - et adrenalinfyldt cykelræs på verdens mindste velodrome. 750 tilskuere skabte en fantastisk stemning til konkurrencen, som er en videreudvikling af 5traditionel banecykling, og en sport der byder på styrt til højre og venstre Byline: Christel Bæksted 10Det er som at træde ind i løvens hule denne lørdag på vej ind ad hoveddørerne til Axelborg – det er ikke til at se, hvad der venter, men det er som om, der lurer noget stort og voldsomt lige om hjørnet. På vej mod hovedsalen bliver enhver solstråle lukket ude, og tunge basrytmer kryber ind under huden, idet lyden bliver højere og højere. 15For enden af korridoren pumper beats'ne ud af højtalerne, og en kæmpe sal åbenbarer sig. Salen emmer af historie fra 1930'erne og er fyldt til randen af tilskuere. De sidder på podier omkring banen og står på tæer i kødrande op ad trapperne. Folk hænger også ud af vinduerne, der giver et perfekt udsyn over salen. På nær 20stemningsfulde blå og røde lys i hjørnerne, er der helt mørkt. Banen i midten er oplyst af kraftige spotlys, og her står Andreas Simonsen på 22 år klar på sin cykel. Han er fuldt koncentreret, mens en hjælper holder cyklen i balance. Hans modstander venter på modsatte side. Alt imens holder publikum forventningsfuldt vejret, indtil startsignalet 25lyder ud af højtalerne; ”Dut, dut, duuut”! Så skal der køres ræs. Hurtig-ræs på mini-bane 30Det er anden gang, Danmark afholder denne konkurrence, som udføres på en teknisk udfordrende bane - en mindre version af dén som benyttes til traditionel banecykling, kendt fra seksdagesløbet. Banen, også kaldet velodromen, er kun 25 meter lang, og rytterne kan nå en hastighed på 30 km/t. 35”Vi prøver at skabe noget, som både er en hyldest til de forskellige sportsgrene og som samtidig er mere ekstremt end den eksisterende sportsgren”, siger Red Bull Mini Dromes arrangør, Lena Agerbo. Reglerne for konkurrencen er enkle. Deltagerne skal cykle på en cykel uden bremser, med fast cykelnav, og det gælder om at cykle 40hurtigst. Et heat varer ti omgange eller indtil rytterne er inden for et hjuls længde fra hinanden. De dyster to og to i et klassisk knock-out format. På velodromen skal rytterne holde sig indenfor nederste sorte streg og øverste blå streg. Der er også en rød streg, som er den optimale hurtige rute, men den kræver, at rytterne tør læne sig skarpt 45ind i svinget.

1/7


5Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - 2014

En eksplosion af adrenalin Andreas Simonsen læner sig frem i cyklen, så pedalerne begynder at dreje. Han får fart på og lægger sig ned i svinget og laver en perfekt 50bue rundt langs den røde streg. Han er en muskuløs mand, der til daglig er soldat, med tatoveringer på armene. Andreas Simonsen jagter sin modstander og henter ind på ham. Men lige som modstanderen lægger sig ind i svinget, lyder et stort paf, og en røgsky står op i luften. Braget kaster modstanderen af cyklen, hvis 55dæk eksploderer, og spreder en duft at brændt gummi. Andreas Simonsen skynder sig at navigere udenom og brøler et sejrsråb som en stor løve. Han er nu blandt de sidste to. Blandt publikum sidder Kasper Tais Jensen. Det er første gang, han er her, og han er helt vild med det: 60”Det er fedt at se, at de giver den gas derinde. Der er meget mere smæk på her i forhold til traditionel banecykling. Det er hurtige, intensive løb, og folk styrter til højre og venstre”. Kasper Tais Jensen er ikke i tvivl om, at det er noget, han selv kunne finde på at prøve: 65“Jeg synes, det er dragende, og det ser skægt ud med masser af adrenalin”. Et fix til turen Rytterne må skabe deres egen cykel, men et krav er, at det er en 70fixie. En fixie er et udtryk for en cykel med fast gear og fast cykelnav. Det betyder, at pedalerne altid drejer rundt, hvis hjulet drejer, og der er altså ikke noget friløb, hvor man kan stå stille i pedalerne, mens man kører. På en fixie drejer det sig ofte om at have så enkel en cykel som muligt, hvor ting som reflekser, ringeklokker og bremser er 75skåret fra, og en fixie er standarddesignet for en banecykel. Entusiaster fra gaden Andreas Simonsen har givet den fuld gas i finalen, men er blevet hentet af sin modstander med få runder tilbage. Han er dog helt høj 80oven på sin andenplads, og en gevinst på 7000,- kr. til cykelforhandleren Soigneur: ”Det vildeste var at komme så langt. Det er en fed kulisse, og ligesom at være i Colosseum”. For Andreas Simonsen er denne event meget federe end traditionel 85banecykling: ”Tilskuerne er tættere på banen, sværhedsgraden er meget større, og folk, der kommer her, kommer med en helt anden baggrund. Det er jo folk fra gaden i modsætning til traditionel banecykling. Så her er folk entusiaster på en anden måde”. 90Andreas Simonsen stiller sig pænt op til fotos og indtager hvileposition som en soldat med mellemrum mellem fødderne og hænderne bag ryggen. Han stråler og storsmiler: ”Det kunne være fedt, hvis det her udviklede sig til en decideret sportsgren. Så er det helt sikkert noget, jeg ville overveje at dyrke”. 95 2/7


Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - 2014

Fotos af Christel BĂŚksted:

100Foto 1:

Foto 2:

3/7


Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - 2014

105Foto 3

Foto 4

110

115

120

4/7


Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - 2014

125Foto 5

Foto 6

130

135

140 20

5/7


Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - 2014

Foto 7

Foto 8

150

155

160

6/7


25Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - 2014

Foto 9

170

7/7

En Rigtig Mand Kører Uden Bremser  
En Rigtig Mand Kører Uden Bremser  

Eksamensopgave på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole: Reportage fra Red Bull Mini Drome som jeg fik karakteren 10 for.

Advertisement