Issuu on Google+

+ G R ADU AT E PORT F OLIO

C H R I S TIAN MIC H AE L SN OWD EN


"You cannot simply put something new into a place. You have to absorb what you see around you, what exists on the land, and then use that knowledge along with contemporary thinking to interpret what you see." Tadao Ando


+ TAB LE OF C ON T EN T S

R E S I D E N C E S A N D R E TA I L AT 6 0 2 W E S T A U S T IN, T X

001-010

S AVA N N A H T R A I N T E R M I N A L S AVANNA H, GA

011-022

INSTITUTE FOR ALL SEASONS BOU L D ER, CO

023-032

M A I N S T R E E T S TAT I O N RICHM OND , VA

033-046

MAUSOLEUM M OD EL

047-057


R E S I D E N C E S A N D R E TA I L AT 6 0 2 W E S T AUSTI N, TX


+ R ESIDEN C ES AND

multiple levels. The next step was to add vertical planes to divide the shifting planes into the units. I then established a sense of the material palate most used on similarly sized residential and commercial buildings. There were three main concerns during this part of the process: privacy between units, shading and natural ventilation.

002

with particular building modules. After understanding the way in which these building modules interact and fit together I built a model that began to shift and pull individual planes on

001

occupying the first level. The site which is located on the corner of 6th Street and West Avenue is bound by shoal creek on the west side. During the concept stage I began to experiment

R ETAIL AT 602 W EST

Austin, the capital of Texas, is a culturally vibrant and liberal urban center. City leaders established the goal of having 25,000 people living in the downtown area by 2015, and have offered incentives for residential buildings. Thus, there has been an increase in construction of contemporary mixed use buildings. The current building trend in Austin is consistent in style and materiality. The project scope was to design a residential building with retail space


CONCEPT MODEL

SITE PICTURES


street

6th

003

1

1

3

5

1

004

8

5

3

2 3

6

6

west

6 avenue

R ETAIL AT 602 W EST

Retail / Restuarant Main Entry Lobby Egress Bridge to Businesses Elevator On-Street Parking Entrance to Parking Garage Pool Shoal Creek

AND

4

+ R ESIDEN C ES

9

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

7

SITE PLAN


SECOND FLOOR PLAN (TYPICAL)


+ R ESIDEN C ES AND

R ETAIL AT 602 W EST 005

006

PERSPECTIVE FROM THE 6TH STREET BRIDGE


1 Bedroom 1 Bath Balcony 870 SF

2 Bedroom 2 Bath 2 Balconys 1400 SF

2 Bedroom + Study 2 Bath Balcony 1610 SF

3 Bedroom 2 Bath 2 Balconys 1680 SF


+ R ESIDEN C ES AND

R ETAIL AT 602 W EST 007 008

3D SECTION SHOWING TYPICAL FLOOR PLANS + PARKING GARAGE


The envelope defines the shape and projection of the building. The skin went through a number of variations, all of which incorporated Corten steel (pre-rusted). The vertical planes helped with privacy but originally had too much mass to allow a breeze to penetrate. The

The third envelope concept combined both of the previous concepts. This concept incorporates a Corten mesh that occupies the voids left by the pushing and pulling of the solid Corten steel panels. The result allows for shading, natural ventilation and privacy

second envelope concept (pictured above) incorporated two layers that pushed and pulled to create an interesting design.

between units.

SOUTH ELEVATION (ALONG 6TH STREET)

EAST ELEVATION (ALONG WEST AVE)


+ R ESIDEN C ES AND

R ETAIL AT 602 W EST 009

010

I decided early in the design process that I wanted to highlight one of the main egress staircases on the corner of 6th Street and West Avenue. The staircase is enclosed in a frosted green glass that is ‘similar’ in color to a copper patina. At night the stairwell is lit from within and thus makes a statement to cars passing down 6th Street.

CORNER OF 6TH AND WEST AVE


S AVA N N A H T R A I N T E R M I N A L S AVANNAH, GA


+ SAVAN N AH T R AIN T ER M IN AL 011 012

The Savannah Train Terminal would once again establish a central transportation hub in the city’s historic district. The terminal is situated on Trustees Garden in the eastern side of Savannah’s historic district. The new train terminal design utilizes a traffic pattern similar to an airport. Coming down Bay Street heading east, visitors and travelers would take the ramp that begins to circle around the terminal. Multiple drop- off points are covered by the extension of the flowing and expansive roof. After dropping off travelers, vehicles may continue to either the underground parking garage or towards East Broad Street. The western side of the site has been re-developed as an area similar to City Market (a thriving restaurant, art gallery and bar location on the west side of town).


>>

The

original

Train

Station

in

Savannah

was located on what is now Martin Luther King Boulevard. It was demolished to make the entrance of Interstate 16. The current Amtrak station is located off Louisville Road in

a

primarily

industrial/warehouse

area.

>>

Trustees Garden originally was 10 acres of agricultural gardens designed by the original trustees of the Savannah settlement one month after arriving. The cotton plant and peach tree both trace their origins to this exact location .


+ SAVAN N AH T R AIN T ER M IN AL

site plan

BAY

STR

EET

013

EAS

T BR OAD STR EET

014

PRE

SID

ENT

S ST R

EET URBAN FABRIC OF AREA


UPPER LEVEL

MAIN CONCOURSE LEVEL


+ SAVAN N AH T R AIN T ER M IN AL 015

016

MAIN TERMINAL


MAIN APPROACH


+ SAVAN N AH T R AIN T ER M IN AL 017

018

DROP OFF AREA


+ SAVAN N AH T R AIN T ER M IN AL 019

020

3D SECTION


TRANSVERSE SECTION

EAST ELEVATION


+ SAVAN N AH T R AIN T ER M IN AL

>> 021

The structure of the terminal consists of large spanning steel members that rely on compression to successfully support the massive roof. The two butterfly supports that connect to each steel member allow for expansion and movement.

022

EXPLODED AXONOMETRIC SHOWING STRUCTURE AND ROOF


INSTITUTE FOR ALL SEASONS B OULDER , CO


+ IN ST IT U T E F OR ALL SEASON S

The Institute for All Seasons facility will be a place of immersion for the visiting experts. They will live, eat and work on site for an intensive period (3 -12 months). Their work will be both individual and collaborative, sharing intermittently with the community. Spatially, the idea of separation and connection with the scholars and the rest of the facility is not meant to be discrete, but rather to overlap, connect and be interdependent. The research center also acknowledges the need to work both individually and, at times collaboratively.

024

scholars can gain inspiration from. The intention for this facility is contemplative but not monastic as there should be a continuous flow of energy and ideas throughout the programmed spaces.

023

The Institute for All Seasons will allow scholars, artists, scientist and others from around the world to come together in pursuing the next evolutionary (or revolutionary) step in civilization. The site is located on the edge of Boulder, Colorado, tucked into the foothills and in close proximity to the downtown and able to draw from the resources of a major university. Weekly events will be taking place in the assembly hall, classrooms and outdoor spaces for visiting and local patrons that the


4TH STREET

diagrams

SITE PLAN


6

7

8

9

7

2

6

9 4

4

12

11 10

4

5

4

5

10

13

3

3 14

4

2

11

1

2

026

16 1

17

ENTRY LEVEL

Entry Lobby Cafe Assembly Hall Egress Secondary Entrance (BELOW) Classrooms Reception Hall (BELOW) Reception Garden Scholar’s Center

025

15

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

+ IN ST IT U T E F OR ALL SEASON S

8

LEVEL 2

10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17.

Scholar’s Garden Dining Hall Kitchen Prep. Area Restrooms Gym Housing Shared Meditation Gardens Parking

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Electrical/Storage Offices Assembly Hall Egress Roof Patio 3 Story Atrium

7. Roof Veranda 8. Green Roof 9. Scholar’s Center Conference Room 10. Housing 11. Shared Meditation Gardens


+ IN ST IT U T E F OR ALL SEASON S 027

028

EXTERIOR PERSPECTIVE ALONG 4TH STREET


EXTERIOR PERSPECTIVE ALONG 4TH STREET

SECOND FLOOR CORRIDORS + GREEN ROOF TERRACE


+ IN ST IT U T E F OR ALL SEASON S 029

030

MAIN ENTRY LOBBY


SCHOLAR’S CENTER

SECTION SHOWING STRUCTURE 1

Section 9 1/2" = 1'-0"


+ IN ST IT U T E F OR ALL SEASON S 031

032

3D SECTION SHOWING STRUCTURE


M A I N S T R E E T S TAT I O N RICHM OND , VA


high-speed rail station that is not only functional as a departure point but IS the new entrance to the City of Richmond. Also, the building and landscape are designed to fill the physical and social void by reclaiming the harsh asphalt landscapes to alternatively create a vibrant focal point of social gathering where four thriving urban districts meet.

+ MAIN ST R EET STAT ION

This thesis hopes to create an iconic

Located in Shockoe Bottom, the Station is a focal point between the downtown financial district, Churchill,

The intent of the building’s design is to adaptively reuse and revitalize the existing train shed and head house of Richmond’s Main Street Station originally built in 1901. Not only will the shed retain its original function but will gain an important cultural and mixed use function similar to New York City’s Grand Central Terminal and Union Station in Washington, D.C. The 123by-517 foot train shed on the north side of the station is also historically designated, and was one of the last gable-roofed train sheds ever built, as architects finally went to arched balloon sheds when the structures needed to be longer.

034

Currently, this area is a ‘dead’ zone that does not receive much attention from the surrounding residents, business professionals or tourists.

033

the Tobacco Warehouse district and the James River/Canal walk. The site is bound by Interstate 95 to the West, Broad Street to the North, Main Street to the South and 17th Street to the east.


INTERSTATE 95

BROAD STREET

LUMPKINS JAIL HISTORICAL SITE

MAIN STREET STATION

SEABOARD

BUILDING

ADLER STREET

E. GRACE STREET

E. FRANKLIN STREET

existing site within context of richmond

17TH STREET

15TH STREET

MAIN STREET

existing site PERIMETER


In the late 1950s, Interstate 95 was thrust through Shockoe Bottom, effectively dividing the area from the rest of downtown. Not only was the urban fabric disrupted, but Main Street Station’s iconic head house was encroached upon by I-95’s massive steel and concrete structure by only a couple of feet.

>>

+ MAIN ST R EET STAT ION

THE PROBLEM

SITE PLAN

1

Original Head House

2

Existing Train Shed

3

New Landscaping to Promote Gathering

4

Office Tower

5

Proposed Slavery Museum (Seaboard Building)

6

Lumpkins Slave Jail Historical Site

7

Existing Farmers Market

THE SOLUTION

8

New Road to Intersect with 15th Street

The solution is to reroute Interstate 95 underground (begining a mile North of the site and South across the James River) to allow for a new iconic train station in downtown Richmond. The new train station will act as an urban sculpture that successfully promotes social and cultural gathering in addition to the use of America’s high-speed rail system. The phases are to occur between 2012-2030.

9

Bridge to New Streetcar Stop

10

3

10

4 6

9

3

035

Currently, the noise created by Interstate 95 (along the west side of the site) essentially destroys any possibility of outdoor gathering and limits the potential development possibilities of the site.

BROAD STREET

New Streetcar Stop

036

5

2

3

8

7

1

1910

2012

SITE PLAN

17TH STREET

15TH STREET

MAIN STREET

0’

50’

150’

300’


5 1

7

10

1

3 6

1

Entry Point / Lobby

2

Original Head House

3

Retail / Restuarants

4

Central Atrium Space

5

Tower Lobby

9 7

7 7

2

Restrooms

7

7 Egress

7

6

1ST FLOOR PLAN

6

3

1

<<

8

Support Spaces

9

Proposed Slavery Museum

10

Lumpkins Jail Historical Site

6

11

4

7

7

9

1

9

7

3

1

1

4 7

7

>>

2ND FLOOR PLAN

1

Original Head House

2

Retail / Restuarants

3

Passenger Waiting Area

4

Information Desk

5

Platforms

6

Bridge to Streetcar Stop

7

Egress

2

1

8 7

8 6

6

7

1

Tower Lobby

10

Support Spaces

11

Electrical / Heating and Cooling

7

5

5

7

5

5

5

8

8 Restrooms 9

7

8 4 4

10 3

3

7

7

1

2 1

FIRST FLOOR PLAN

0’

60’

120’

SECOND FLOOR PLAN

0’

60’

120’


+ MAIN ST R EET STAT ION 037

038

BIRDSEYE VIEW


PERSPECTIVE FROM THE CORNER OF 15TH AND MAIN STREETS


+ MAIN ST R EET STAT ION

VIEW ALONG 17TH STREET LOOKING SOUTH TOWARDS MAIN STREET

039 040


ENTRY ALONG 17TH STREET


+ MAIN ST R EET STAT ION 041

EXPLODED AXONOMETRIC

042

VIEW ALONG 17TH STREET LOOKING NORTH TOWARDS TOWER


3D SECTION


+ MAIN ST R EET STAT ION 043

044


SECOND FLOOR PASSENGER WAITING AREA

TRAIN PLATFORMS

TUNNEL ALONG EAST SIDE OF SITE UNDER OFFICE TOWER

ENTRY LOBBY FROM MAIN STREET


+ MAIN ST R EET STAT ION

SECOND FLOOR PASSENGER WALKWAY 045 046

SECOND FLOOR PASSENGER WAITING AREA + CIRCULATION

MAIN ATRIUM SPACE SHOWING INTEGRATION OF RETAIL WITH THE EXISTING TRAIN SHED


MAUSOLEUM

nd Closed

M OD EL


The final footprint.

stairs appear. This is a different design vocabulary that furthers the yearning to experience the interior of the structure. The floating stairs signify a transition from earth-bound experience to a place of mystery, representing a higher state of being. The open rhythm of the structure allows light to direct this experience of transcendence.

048

coincides with the geometry of the model. A ground level pool of water conveys a transparent calm. The final entry is subtle in its quiet projection. As one comes closer, the floating

047

The Hierarchy of Spaces

+ MAUSOLEUM

The design process began with a basic kit of parts personally arranged on an 8â&#x20AC;? x 8â&#x20AC;? grid. The placement of the kit of parts considered lines of sight as well as geometry. Once completed, the grid was multiplied by eight and a linear footprint for the model was chosen. A plan-to-section relationship was established and a strict figureground design was implemented. The structure of the model is extremely feasible and a curtain wall of horizontal wood strips provides the skin for the model. The design of the base directly


+ MAUSOLEUM

The reflecting pool directly below the main tower is

>

stepped on two sides to allow for a cleansing process. The other two sides of the reflecting pool are steep to reaffirm that there is only one direction to cleanse the soul.

>

>

The first attempt of the base was deemed to bulky. The ramp disallowed the seperation between the structure and the lower portion of the base.

The final base design utilizes the geometry established on trace, pictured on the next page. The stairs are set into the base and the Mausoleum is raised above to clearly show the seperation between the two.

049 050


ENTRY

EDGE DETAIL


+ MAUSOLEUM 051 052

>

DETAIL OF LOUVERED SKIN

Beyond this skin contains the mausoleum space. The wood louvers allow a specific ethereal light into the space transforming the space into a peaceful resting place.

WORMSEYE PERSPECTIVE


PERSPECTIVE OF MODEL


+ MAUSOLEUM 053

054

ENTIRE MODEL



Christian Snowden_Graduate Architecture Portfolio