Page 1

INFOBESITAS

Sarahs Sweeties

Samen een nieuwe koers varen miss maxi met xl-factor

vol van kunst

De GLI: kosten, opbrengsten en de praktijk

afvallen: how to? in gesprek met: willem spijk 23ste jaargang nr.3 herfst ’10


Samen een nieuwe koers varen Op eigen benen staan

Lily Hartogs twee jaar lang onze organisatie versterkt hebben, is het tijd dat we op eigen kracht verder gaan. Op 21 oktober neemt het bestuur op feestelijke wijze en met grote dankbaarheid afscheid van deze twee SESAM adviseurs. Op 18 december wordt een

Bestuur

Door: het bestuur van de Obesitas Vereniging

Een aantal nieuwe vrijwilligers heeft zich gemeld op bestuurlijk vlak. Met de komst van Willem Spijk (vrijwilligersbeleid), Chris van Ede (pr en communicatie), Nanette van der Pol (kinderen) en Ema Wilhelmus (sport en beweging), is belangrijke versterking gerealiseerd. Met beschreven portefeuilles brengen zij een frisse wind.

Bertil en Lily ondersteunde ons niet alleen bij de bestuursuitbreiding, ook aan hand en spandiensten ontbrak het niet. Zo maakte Lily samen met Willem een aanzet voor het vrijwilligersbeleid en samen met Mieke (belangenbehartiging en vice voorzitter) boog zij haar hoofd over de derde geldstroom. Lily heeft in 2010 tevens de verslaglegging van de bestuursbijeenkomsten voor haar rekening genomen. Bertil heeft de vergaderingen, de eerste bijeenkomst met de vernieuwde Raad van Advies en alle bos- en heidagen op professionele wijze voorgezeten. Hij was tevens nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe huisstijl en de toepassing EVA (Extranet Vraag en Antwoord).

Actieve vrijwilligers Met twee part time betaalde krachten is onze organisatie voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers.

met overgewicht te helpen met afvallen, waren

of een maagband­operatie hadden ondergaan.

al opgeschort. De chirurgen van het ziekenhuis

De chirurg was al op non-actief gesteld omdat

willen volgens het ziekenhuis definitief stoppen

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen stopt

er ongebruikelijk veel complicaties optraden

met dit soort operaties.

definitief met het uitvoeren van maagver-

na operaties die hij had uitgevoerd. De chirurg

Daarom worden de patiënten die op de wacht-

kleiningsoperaties. Vorig jaar bleek dat een

werd in oktober vorig jaar ontslagen, het

lijst stonden doorverwezen naar andere zie-

chirurg van het ziekenhuis verantwoordelijk

Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak. De

kenhuizen. Patiënten die al waren geopereerd

wordt gehouden voor de dood van zeker vijf

operaties aan de maag, bedoeld om mensen

krijgen nog wel begeleiding.

Vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor zowel de vormgeving als de uitvoering van het beleid. De Zwembegeleiders maken het mogelijk dat de zwemgroepen al ruim twintig jaar een vast onderdeel zijn van de werkzaamheden. Het team Voorlichting beantwoordt een diversiteit aan vragen van studenten, media, behandelaars en patiënten. Ook worden er regelmatig presentaties verzorgd en beurzen bijgewoond.

De volgende bestuursfuncties staan nog open: • Penningmeester • PR & Marketing Lijkt een bestuursfunctie bij de Obesitas Vereniging jou wel wat? Meld je dan via voorzitter@obesitasvereniging.nl of bel tussen 10 en 14 uur met 0900-9988998.

Vrijwilligers uit het Hang- en trekteam staan model bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Ook leveren zij een onmisbare bijdrage aan de zorgverlening in Nederland. De Infobesitas redactie is gevormd en onder toeziend oog van Susanne Kruizinga (hoofdredactie) wordt de lijn van vernieuwing bewandeld. Hierbij worden ook overige communicatiemiddelen betrokken. Zoals de folders, de website en de nieuwsbrief. Voor de ontwikkeling van de digitale omgeving zijn twee functies benoemd. Webcoördinator Christel te Kolsté en forumbeheerder Hennie Dekker zetten zich beide dagelijks in voor de website, de informatiemail en het forum.

We zijn alle actieve vrijwilligers dankbaar voor hun inzet!

7

Bestuurswissel Er is een kandidaat gevonden voor de voorzittersfunctie, Dineke Willekes. Dat betekent dat zij niet langer penningmeester kan zijn. De functie van bestuurslid pr en marketing komt ook vrij. Chris van Ede is helaas genoodzaakt om haar functie neer te leggen wegens gezondheidsredenen. In de loop van de komende maanden dragen Bertil en Lily hun zaken over en 18 december is een Algemene Ledenvergadering gepland waarin de bestuurswisselingen geformaliseerd worden. Het voorzitterschap wordt overgedragen en Ema Wilhelmus zal officieel aangesteld worden als bestuurslid sport en bewegen. Wanneer zich een nieuwe penningmeester en een bestuurslid pr en marketing aandienen, dan worden deze tevens benoemd.

“Bertil en Lily, hartelijk dank voor alle bestuurlijke en operationele bijdragen!”

Zaterdag

18

december

Extra Ledenvergadering Met de gezelligheid van een vrijwilligersdag Zuylenstede Utrecht, 1200-1700 uur.

Infobesitas - Herfst ’10

Infobesitas - Herfst ’10

Ledenvergadering georganiseerd om de bestuurswissels te formaliseren.

Bertil en Lily werkten bij ons als SESAM adviseurs. Bertil deed dat als voorzitter, terwijl Lily het bestuur bijstond als adviseur vernieuwing. Met hun komst is er rust gekomen in de vereniging, stabiliteit in het bestuur en ruimte voor verandering. Met een aangescherpte visie, concrete doelstellingen en een meerjaren beleidsstrategie (penvoerder Dineke Willekes) waren de eerste stappen een feit.

patiënten die een maagverkleiningsoperatie

Ziekenhuis Emmen stopt met maagverkleining

Na een jaar zoeken is er een kandidaat gevonden voor de voorzittersfunctie: Dineke Willekes.

Er zitten grote veranderingen aan te komen in het bestuur. Nadat Bertil van Kleef en

6

Obesitasvereniging.nl, 23 september 2010 -


De Infobesitas redactie ontving een persbericht van Sarah Notenboom. Deze ondernemende volle dame, voorheen werkzaam als stylist en hoofdredacteur van de Big is Beautiful, lanceerde deze

Reageren op deze column? Mail naar kinderen@obesitasvereniging.nl. Meer informatie? Kijk eens op de site www.kinderobesitas.com Meer tips over gezond trakteren lees je in de kinderhoek, pagina 14 en 15.

zomer haar eigen ondergoedlijn. Bekijk alle ontwerpen op de website www. sarahssweeties.nl. Aan de Infobesitas lezers biedt Sarah bovendien een actie.

Column: Konijnenvoer

Sarah´s Sweeties

Tussen de oren

Funky, sensueel, romantisch én praktisch

11

Sarah Notenboom

Eindelijk die goedzittende, sexy onderbroek voor dames met een grotere maat. De Sweetie is een onderbroek met pijpjes die bewijst dat praktisch en mooi heel goed samen gaan. Geen irritatie en pijnlijke kapotte huid na het dragen van jurkjes of rokjes. “Ik ben een ronde dame die het pijnlijke probleem van wrijving van de bovenbenen uit eigen ervaring kent. Net als het gebrek aan leuk en goed passend ondergoed in de grote maten,” zegt Sarah. ”Ik hou van mode. In de zomer van 2008 maakte ik mijn eerste proefmodel. Na uitgebreid te hebben getest en de pasvorm meerdere malen te hebben aangepast, zijn de Sarah’s Sweeties een feit.”

Sweet for your thighs, Candy for the eyes De broekjes, hemdjes en jurkjes worden in Europa gemaakt. “Van de zachte, natuurlijke materialen viscose en elastan.

De onderkleding heeft geen naden op plekken waar de huid tegen elkaar schuurt,” legt Sarah uit. “Het kruis van de broekjes is breder, langer en zachter afgewerkt. De broekjes sluiten extra hoog boven de billen aan de rugkant, zodat de tailleband recht zit en niet afzakt. De hemdjes zijn licht getailleerd en sluiten wat hoger aan de arm, waardoor inkijk en wrijving ook op die plaatsen voorkomen wordt.” Het armsgat is bij de jurkjes en hemdjes instelbaar met een behabandje. Sarah voegt hieraan toe dat al het ondergoed ook heerlijk is om in te slapen.

De collectie heeft momenteel vier stijlen: • Miauw: funky panter design met roze en turquoise elastiek en kant. • No nude please: clean grijs melée met wit kant. • Chocolate: sensueel en klassiek donkerbruin met lichtroze. • Rosebud: romantische roosjes op een roze achtergrond.

De stijlen verschijnen in kleine oplages en de kleuren wisselen regelmatig. “Half oktober verschijnen twee nieuwe kleuren.” Voor de Infobesitas licht Sarah een tipje van de sluier op. “Almost black, mysterieus donkerpaars met zwart kant en Flamenco, temperamentvol rood met zwart kant.”

Je hoort en leest er regelmatig over, maar je ziet haar zelden: de gezonde traktatie. Nou valt dat ook niet mee. Je hebt meer tijd nodig om een gezonde traktatie te maken dan iets kant-en-klaars te kopen. Je moet iets creatiever zijn. Bovendien wil je graag de goed­ keuring van je kind. En misschien ben je bang dat jouw kind niet vet cool is met zijn gezonde traktatie en in de klas wordt uitgelachen?

De hemdjes, jurkjes en sweeties zijn verkrijgbaar in maar 42 t/m 60. De prijzen variëren van € 27,95 (sweetie) tot 47,95 (jurkje).

Feest in de klas Ondanks alles waagde ik het erop: ik besloot met Isabels tweede verjaardag geen snoeptraktatie te doen. Ik kwam op het idee een grabbelton te maken met cadeautjes. In een grote doos met deksel verstopte ik onder krantensnippers kleine cadeautjes. Roze verpakt voor de meisjes, stoer gestreept verpakt voor de jongens. Het werd een groot feest; de kindjes vonden het geweldig en de leidsters ook! Twee maanden later werd Thomas zeven jaar. Hij zat in groep drie. Tja, wat kon ik voor zijn traktatie bedenken? Ik bedacht een dobbelspel en vroeg aan Thomas: “Wat wil je liever: trakteren op iets lekkers óf in de klas dobbelen om cadeautjes?”

INFOBESITAS ACTIE!!! Bestellen kan via de website: www.sarahssweeties.nl. Vermeld bij je bestelling infobesitas (alles met kleine letters). Iedereen die met deze speciale code bestelt, krijgt een gratis cadeautje bij de eerste bestelling. De eerste tien Infobesitas lezers krijgen bovendien hun verzendkosten terugbetaald. De code kun je invoeren bij het vakje kortingsbon. Je weet dat de code werkt als er € 0,01 korting van het bedrag wordt afgetrokken.

Ik verwachtte dat hij zou kiezen voor het lekkers. Het dobbelspel legde ik uit en Thomas was direct verkocht. “Lijk ik net Sinterkláás!” Gezond trakteren Ik sleepte de IKEA-schatkist van de zolder en stopte die vol met stoere en schattige cadeaus. Ik stelde spelregels op en liet Thomas een paar ballonnen opblazen om de presentjes feestelijk te bedekken. Klaar. ’s Ochtends, op de dag van Thomas’ traktatie, stond ik voor de schatkist vol cadeautjes. “Zal ik er toch een paar lolly’s bij doen?”, vroeg ik me af. “Vinden de kindjes in zijn klas een traktatie zonder snoep of chips wel een echte traktatie?”

Ik werd onzeker en ik was bang dat Thomas’ klasgenootjes het niet leuk zouden vinden. Wat vond ik het spannend te horen van de juf hoe het was gegaan. De juf, de kinderen èn Thomas vonden de traktatie allemaal geweldig. “Heeft niemand dan gevraagd of Thomas ook nog iets lekkers bij zich had?” vroeg ik zekerheidshalve aan de juf. “Nee, niemand”, zei ze. Geweldig! Want nu wist ik het zeker: dat kinderen per se op snoep getrakteerd willen worden zit tussen onze volwassen oren. Het gaat erom ze te verrassen en dan vinden ze cadeautjes net zo leuk, zo niet leuker!

“Dat kinderen per se op snoep getrakteerd willen worden zit tussen onze volwassen oren.”

Infobesitas - Herfst ’10

Infobesitas - Herfst ’10

10

Door: Nanette van der Pol


Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte, waar nog steeds geen medicijn voor is uitgevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis

in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem).

Lipoedeem Een ziekte die vaak wordt aangezien voor obesitas “Naar aanleiding van een uitnodiging van Tilly Smidt van de LIPV vereniging ben ik meer te weten gekomen over lipoedeem. De mensen die mij kennen weten dat ik al jaren allerlei ingrepen onderga om van mijn overgewicht af te komen, echter zonder het resultaat wat ik er van verwacht had.” Wat zijn de oorzaken?

Citaten: Wanda Hinrichs

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. En, de ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Bij wijze van uitzondering speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol. Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiënten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lymfo-lipoedeem of lipolymfoedeem genoemd. Tevens blijkt bij lipoedeem vaak sprake

van een zwak houdings- en bewegingsapparaat waarbij de banden (enkels, voeten, knieën) zwak zijn. Bij fysiotherapeutisch onderzoek wordt vaak verminderde spierkracht gevonden en zwakke gewrichten en steunweefsel. Soms heeft een patiënt last van doorgezakte voeten.

Hoe herken je lipoedeem? Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Kenmerkend is dat bij lipoedeem de vaak dikke benen, ook bij afvallen dik blijven. Dit heeft vaak de vorm van een (paard)rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Handen en voeten zijn echter nooit aangedaan, in tegenstelling tot lymfoedeem. Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt vaak lymfoedeem (vochtophoping) in een periode van vijftien jaar. Je spreekt dan van een lipolymfoedeem ook wel lymfolipoedeem genoemd. Regelmatig is er ook een combinatie met spataderen. Factoren die lipoedeem negatief beïnvloeden zijn: • aanleg tot overgewicht / vetzucht; • te grote calorische inname; • hormonale factoren; • lang zitten of staan; • te weinig spierarbeid; • warmte;

• aanwezigheid van lymfoedeem; • veranderd zelfbeeld. Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Hierdoor wordt de kans op verergering en complicaties verkleind. Voor lipoedeempatiënten met obesitas is dit zeker van belang. De behandeling van obesitas gaat dan niet succesvol zijn.

“Nu ben ik bij een dermatoloog in Drachten ermee geconfronteerd dat ik toch echt lipoedeem heb en de behandelend fysiotherapeut daar heeft alleen maar zijn hoofd geschud toen hij hoorde wat voor operaties ik allemaal had laten doen om van mijn overgewicht af te komen. Hij zei, ‘wat een zonde van alle inzet en energie, want dit helpt bij jou toch niet. Jij bent een duidelijk geval van Lipoedeem.’ Ik dacht dat de grond onder mijn voeten wegzakte. Heb ik daarvoor de maagballon, maagband en de gastric bypass laten doen?” Hoe herken je lipoedeem? • zwaar, drukkend gevoel in de benen; • pijn in de (opgezwollen) benen; • cellulitis (sinaasappelhuid); • snel blauwe plekken; • kledingmaat van het bovenlichaam

Vaak wordt de diagnose niet of onjuist gesteld en wordt vetzucht aangepraat. Dan worden er diëten geadviseerd, zonder dat deze resultaat geven.

Artsen in Duitsland, waar de ziekte lipoedeem wat bekender is dan bij ons, gaan er vanuit dat tussen de 8 en 17% van de vrouwen lipoedeem heeft. Dit percentage ligt bij vrouwen met obesitas hoger. Een vrouw met obesitas hoeft geen lipoedeem te hebben. Zeker de “appeltjes” hebben geen lipoedeem. Echter de obesitas vrouwen met een peerfiguur, daarvan hebben wel een aantal lipoedeem. Vaak weten zij dit niet, omdat een arts meestal alleen obesitas vaststelt en minder vaak lipoedeem. Onder de lipoedeempatiënten heeft ongeveer 50% tevens overgewicht. Lipoedeempatiënten hebben meer vetcellen, die ook nog eens een grillige vorm hebben. Lipoedeempatiënten groeien heel gemakkelijk. Een paar vrouwen die lid zijn van de Nederlandse Obesitas Vereniging en dachten dat zij alleen obesitas hadden, bleken later lipoedeem te hebben.

en van het onderlichaam verschilt twee tot drie maten; • problemen bij het lopen (door schurende huid) ; • gewrichtsproblemen (vooral knie- maar ook enkelgewricht); • drukpijn (pijn bij slechts lichte aanraking); • gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak; • handen en voeten zijn nooit aangedaan.

Behandeling van Lipoedeem De behandeling van lipoedeem is geen eenvoudige zaak. Vaak wordt de diagnose niet of onjuist gesteld en wordt vetzucht aangepraat. Dan worden er diëten geadviseerd, zonder dat deze resultaat geven. Het ontstaan van lipoedeem kan niet worden voorkomen, de behandeling is gericht op factoren die lipoedeem negatief beïnvloeden.

“Nu heb ik 4 oktober een afspraak met de anesthesist en de chirurg in Drachten om te kijken wat voor behandeling er mogelijk is om van bepaalde vetophopingen af te komen die mij erg belemmeren in mijn mobiliteit. Ik zal jullie op de hoogte houden van de verdere behandeling.”

1. Voorkom (verergering van) overgewicht. Toename van vet op de plaatsen van lipoedeem zal door een dieet niet verdwijnen! 2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (met name fietsen, zwemmen, fitness). 3. Draag overdag steunkousen om extra vochtvorming tegen te gaan en afvoer van lymfe te bevorderen. Dit wordt in het begin vrijwel altijd als pijnlijk ervaren! 4. Manuele lymfdrainage en verbandtherapie kan op indicatie plaatsvinden. 5. Medicijnen hebben geen enkel effect en kan zelfs gevaarlijk zijn. Ook het gebruik van allerlei middelen om overtollig vet en cellulitis te behandelen is zinloos. 6. Chirurgie in de vorm van wegzuigen van vet (liposuctie), wordt nauwelijks toegepast. Dit kan beschadiging van lymfbanen tot gevolg hebben. Soms is er een indicatie om mobiliteitsproblemen te verhelpen. 7. Psychosociale hulp kan bijdragen aan het veranderen van het zelfbeeld. 8. Langdurige follow-up, begeleiding en effectmeting (zowel omtrek, gewicht en spierkracht) zijn nodig om te kijken of een behandelplan effectief is. 9. Intermitterende pneumatische compressie therapie (lymfepress).

Het verschil tussen obesitas en lipoedeem Wil je weten of je de ziekte lipoedeem hebt, vraag het aan je huisarts. Mocht deze het niet weten, laat je dan doorverwijzen naar een dermatoloog. Lipoedeem valt onder Dermatologie.

“Als ik nu zware mensen zie denk ik laat eerst eens nakijken of je Lipoedeem hebt in plaats van alle andere operaties te ondergaan met de vele teleurstellingen die erop volgen.”

Lipoedeem

Obesitas

Vrouw

Man en vrouw

Begint in puberteit, zwangerschap of menopauze

Kan altijd beginnen

Benen, billen en armen, nooit handen en voeten

Hele lichaam

Dieet geen effect

Dieet wel effect

Pijnklachten

Geen pijnklachten

Oedeem

Geen oedeem

17 Infobesitas - Herfst ’10

Infobesitas - Herfst ’10

16

Door: Tilly Smidt

Lipoedeem kent verschillende vormen en stadia, meer informatie is te lezen op de website van de Lipoedeem Patiënten Vereniging: www.lipv.nl


Afgelopen zomer Infobesitas verscheen het artikel ‘Vol in de Maatschappij’. Vijf leden werden door een professionele fotograaf in beeld gebracht tijdens alledaagse activiteiten. Dit najaar gaat een

nieuw project van start om kinderen met overgewicht in portretvorm te vangen. Deze herfst Infobesitas zetten we de volle rondingen in het zonnetje met Miss Maxi, Gissella Arends

en de Miss Maxi 2011 verkiezing. Meer informatie over Gissella? Bezoek www.arendes.nl. Inschrijven voor de missverkiezing kan op de site www.missmaxinederland.nl

Waar ga jij op internet met anderen over gezondheidsonderwerpen communiceren? Volgens NPCF Visiedocument ‘Gezondheid 2.0, toekomst en betekenis van e-health voor zorgconsumenten’ staat

Vol en trots mét XL factor

Jan Taco komt juist terug van een meerdaagse conferentie onder de titel “Measuring Behavior 2010”. Vertegenwoordigers van allerlei disciplines kijken naar en spreken over technieken die het gedrag van mensen registreren en analyseren. Daarbij moet je heel concreet denken aan het gezicht dat iemand trekt als hij bedorven voedsel ziet of ruikt. Maar ook aan het signaleren van afwijkend gedrag op straat van een zakkenroller. Locatie van het internationale congres: de Hightech Campus Eindhoven.

Heeft dat nu iets met over­gewicht te maken?

Door: de Infobesitas redactie

Wie is Gissella Arends? De huidige miss, Gissella Arends is een actieve volslanke jonge dame. 38 jaren jong, gehuwd en een prachtige zoon. Door een medische aandoening is zij veroordeeld voor het leven als mollige meid. “Ik had de keus tussen

Gissella’s motivatie “Ik wil graag mensen motiveren en stimuleren in beweging te komen, maar vooral het faciliteren van de juiste beweegvorm en het vergroten van het sportaanbod voor volslanken.” Op dat gebied kunnen we de handen ineen slaan. De Obesitas Vereniging zet zich ruim twintig jaar in voor het verlagen van de beweegdrempel. Hoe dat bij

Gissella in zijn werk gaat? “Door mijzelf, via anderen, met anderen, met elkaar! Beweging is juíst voor deze doelgroep van doorslaggevend belang. Daarbij komt dat het sportieve aanbod voor ronde mensen nog zeer beperkt is.”

“Bij ons vieren wij de rondingen!” Heb jij de XL-Factor? De Miss Maxi verkiezing wil iedereen op een positieve en respectvolle wijze laten kennis maken met de serieuze mogelijkheden van een maatje meer. “We willen tonen dat een maatje meer sexy is, charme heeft, succesvol is, sportief kan zijn en zelfverzekerdheid uitstraalt,” ligt Mirjam toe. De verkiezing is dan ook een stijlvolle aangelegenheid. De grens voor deelname ligt op maat 46. Lijkt het je een uitdaging om hieraan mee te doen? Een nieuwe ervaring, misschien wel een nieuwe carrière? Bezoek de website voor meer informatie en meld je aan.

Nou en of! Het gebruik van techniek bij het registreren, analyseren en beïnvloeden van gedrag neemt een hoge vlucht. Alle winkelketens weten hoe ze u moeten verleiden tot aankopen, die u achteraf misschien betreurt. Gedragsverandering ten goede is ook een thema dat veel aandacht vraagt. Hiermee komt Jan Taco op het thema “zorg op afstand”, ook wel Telemedicine of E-Health genaamd. Dat is een mondvol en zoals dat ook wel wordt genoemd een “containerbegrip”. Immers het kan gaan om de patiënt die met zijn huisarts een mailwisseling voert, een patiëntbespreking via videoconferencing, het elektronisch patiënten dossier (EPD). Maar ook het thuis registreren van bloedsuiker of bloeddruk en deze via internet doorgeven.

E-Health Wat blijkt nu? Vooral in de geestelijke gezondheidszorg is de inzet van E-Health uiterst succesvol. We denken maar wat graag dat er niets gaat boven een rechtstreeks persoonlijk contact tussen patiënt en dokter. Dat blijkt niet altijd zo. De dokter kan afgeleid zijn en u toont niet het achterste van de tong. Inmiddels is onomstotelijk aangetoond dat een gespecialiseerd verpleegkun-

dige of zelfs een getrainde leek goede en soms zelfs betere resultaten boeken in begeleiding. Begrijpelijk aangezien een gespecialiseerde verpleegkundige of een ervaringsdeskundige de drempel verlaagt naar een open dialoog. Iets dergelijks doet zich ook voor bij (soms anonieme) begeleiding via internet. Dat zie je bijvoorbeeld bij succesvolle online behandeling van vormen van verslaving of depressie. Natuurlijk is van belang dat bij aanvang wordt nagegaan of de patiënt hiervoor wel in aanmerking komt (intake). Bij de behandeling van obesitas zien we op enkele plaatsen al de ontwikkeling van digitale follow-up in een nazorgtraject. Uitbehandelde patiënten kunnen online eet- en beweegdagboeken bijhouden en digitaal hun vragen stellen aan de behandelaars. Het is dus niet gewaagd om te voorspellen dat verdere digitalisering bij de behandeling en begeleiding van overgewicht ook succesvol moet kunnen zijn.

Digitaal maatwerk? Bij de begeleiding is het van groot belang dat het niet gaat om eenrichtingverkeer! Zeker als het gaat om ingrijpen in iemands leven, moet er communicatie plaatsvinden. De dialoog is ongelooflijk belangrijk voor het behalen van resultaten. In de huidige terminologie spreek je over web 2.0.

Dus de behandelaar moet de taal van de patiënt spreken. Dit betekent dus dat niet volstaan kan worden met een rigide programma, maar dat er een menukaart moet zijn.

23 Infobesitas - Herfst ’10

Infobesitas - Herfst ’10

22

achter de gordijnen of vol out in the open. Als je leven zo drastisch verandert, is er geen middenweg. Althans voor mij niet,” zegt Gissella Arends. Gissella is sportpsychologe en sportcoach van beroep, gespecialiseerd in beweging voor volslanken. “Ik leen me uit voor workshops, traject-coaching en bijvoorbeeld deskundigenpanels. Ik houd me bezig met zowel de fysieke activiteit als de mentale conditie. In groepsverband en individueel, op muziek en zonder,” ligt Gissella toe. Na jaren ervaring, veel pionierswerk en verworven credits, een begrip in haar vakgebied. Ook volslanke Bn-ers weten haar te vinden.

Ligt er een rol voor E-Health weggelegd in de behandeling van overgewicht en obesitas? Meer informatie? www.DutchButtonWorks.com Download het E-Health visiedocument op www.npcf.nl.

Obesitas digitaal behandelen Zwaar overdreven?

Miss Maxi

De zoektocht naar de nieuwe Miss met XL-factor gaat van start! “Jaarlijks zoeken wij een nieuwe Miss, onze Queen, ambassadrice voor de Maxi fashion industrie en vertegenwoordigster voor alle volslanke dames van Nederland,” aldus Mirjam en Gissella, ervaringsdeskundigen en organisators van de missverkiezing. “Wij selecteren onze kandidaten op uitstraling, persoonlijkheid, schoonheid, uiterlijke verzorging, presentatie en de wijze van invulling aan het titeljaar.” Miss Maxi zal een jaar lang het stralende gezicht zijn. Zij kan laten zien dat Kwaliteit van Leven en sportief leven mogelijk is in alle maten, ook en juist in de allergrootste!

deze vraag centraal wanneer we spreken over de zorgontwikkelingen. Jan Taco te Gussinklo beschouwt zorgvormen als E-Health/ Telemedicine en Domotica als belangrijke instrumenten voor innovatie.

Hier zijn we terug bij de conferentie, want daar werd onderzoek gepresenteerd over het gedrag van patiënten die met een computer te maken krijgen. Of een robot! Het blijkt beslist mogelijk om digitaal een inhoudsvolle relatie te ontwikkelen. Informatie en hulp op afstand zijn volop te krijgen. Lotgenotencontact vindt online plaats via fora, ervaringsdeskundig support wordt succesvol betrokken in het behandelproces en ook de behandelaar krijgt een digitaal gezicht. Vervaagt hierdoor de grens tussen behandeling, begeleiding en support niet? En is dat een positieve ontwikkeling?

Een stap richting een ‘maatpak’ en een gevarieerde ‘menukaart’? Ruim 2 miljoen mensen in Nederland zijn obees. Het College van Zorgverzekeraars verwacht jaarlijks 235 duizend mensen te behandelen. Die kunnen simpelweg niet gebaat zijn bij eenzelfde interventie. In die context lijkt het niet zwaar overdreven, maar zwaar wenselijk de behandeling en begeleiding van obesitas verder te ‘digitaliseren’ als dat meer maatwerk oplevert.

Door: Jan Taco te Gussinklo en Susanne Kruizinga


Ik ben een vrouw van 36 jaar met een leuke man, 2 fantastische kinderen (3 en 5 jaar), een interessante baan en een leuk leven. Toch was er één ding waar ik me zorgen om maakte. Ik was namelijk erg zwaar (150 kilo) en

Afvallen, op welke manier dan ook, is een moeilijk gevecht. Zowel fysiek als geestelijk is het een strijd die je aan moet gaan met jezelf. Je moet patronen veranderen die er soms al heel lang ingesleten zijn.

hierdoor waren er gezondheidsklachten en –risico’s. De beslissing om een gastric bypass operatie uit te voeren werd genomen. Ik had het gevoel dat ik geen keus meer had, wilde ik niet over 10 jaar al in een scootmobiel zitten.

Helaas wist ik toen niet dat dit het begin was van de moeilijkste periode van mijn leven. In een drieluik vertel ik de Infobesitas lezers mijn verhaal. Reageren op dit artikel? Infobesitas@obesitasvereniging.nl

Hoe een GBP je leven kan veranderen De gastric bypass operatie (deel 1)

Eric’s Bariatriehoek

“Nadat ik 2 dagen thuis ben, voel ik een heftige pijn opkomen. Ik voel direct dat er iets niet goed is. Ik word afgevoerd door een ambulance (met gillende sirenes)”.

Lotgenoten, hoognodig voor succesvol gewichtsverlies Vaak liggen de oorzaken van de extra kilo’s niet enkel in het veel eten maar ook in andere factoren. Een laag zelfbeeld, slecht kunnen omgaan met je emoties, verbergen van je gevoelens en nog veel meer gevoeligheden die je onzeker maken. Veel mensen vluchten met hun gevoelens en emoties in het eten. Dat deed ik ook.

“Je moet zaken aanpakken waar je voor wegvlucht, waar je bang voor bent.” Als je iets lekkers eet dan ben je even verlost van je emoties. De rush die je krijgt steunt je in zware tijden. Het is een kort moment, een tijdelijke oplossing voor je emoties. Dat maakt dat je keer op keer weer wegvlucht de koelkast in als iets je onzeker maakt.

Door: Eric Verberne

Verslaving Als je wilt afvallen moet je niet alleen letten op wat je eet maar dan moet

je vooral de oorzaken aanpakken van waarom je eet. Dat is nog belangrijker dan de keuze tussen een salade of een warme maaltijd. Als je de oorzaak niet wegneemt dan zullen alle moeite en energie die je in je dieet stopt niet helpen. Zodra er weer iets gebeurt dat je onzeker maakt of er gebeurt iets waar je niet mee om kunt gaan, vlucht je weer in het eten. Het is net zoals elke andere verslaving. Alcohol, gok, drugs, welke variant dan ook. Je wordt direct beloond met een high op een moment dat je het moeilijk hebt. Helaas niet zonder gevolgen. Bij het vluchten in eten wordt dat afgestraft met meer gewicht. Bij sommigen enkele onsjes, bij anderen kilo’s of zelfs tientallen kilo’s. Hulp van anderen Om uit deze vicieuze cirkel te komen heb je hulp nodig. Dat lukt je niet alleen. Zelf zie je niet de zotheid van je gedachten, de kronkels van je beweringen die het goed praten dat je weer gaat eten. Daar heb je een spiegel voor nodig. Dat kan zijn met vrienden of familie, of met lotgenoten. Die weten wat de valkuilen zijn waar je iedere keer

weer in valt. Ook professionele hulp kan een goede steun in de rug geven. Zowel diëtisten als psychische begeleiding kan grote hulp bieden. Je moet zaken aanpakken waar je voor wegvlucht, waar je bang voor bent. Om dat gevoelige gebied te kunnen overwinnen met de hulp van anderen vergt moed en een veilige omgeving. Lotgenoten Lotgenoten kunnen je hierin helpen. Via een lotgenotensite, een vereniging, lotgenotendagen etcetera. Je ontmoet anderen die net zoals jij het gevecht tegen de kilo’s aan gaan. Die je helpen met de confrontaties van je emoties. Zowel hulp ontvangen als geven is een hele goede stimulans om het vol te houden. Ik heb zelf veel hulp van mijn zogenaamde “buddies” op lotgenotensites gekregen en kunnen geven in alle jaren dat ik onder de alias superchubby online ben. Dat heeft een onschatbare invloed gehad op mijn strijd met het gewicht. Mede hierdoor ben ik al ruim 120 kilo kwijt geraakt. Een enorme prestatie die ik zonder lotgenoten niet had bereikt.

Door: Linda Meijeren

Na lang nadenken en veel onderzoek heb ik besloten om een gastric bypass (GBP) operatie te laten verrichten. Maandag 15 september 2008 moest ik me melden in het Obesitasscentrum ZNA campus Stuivenberg in Antwerpen en de volgende dag werd ik geopereerd door dokter Hendrickx. De operatie leek goed te verlopen, maar echt lekker voelde ik me niet. De dag na de operatie werd ik naar de IC gebracht omdat ik erg veel bloed verloor en ik in shock raakte. Ze gaven me extra bloed en probeerden uit te zoeken waar het bloed heen ging. Het bleek dat ze in de huid een ader kapot hadden geprikt en mijn hele zijkant werd bont en blauw. Na 8 dagen mocht ik alsnog naar huis.

Nadat ik 2 dagen thuis ben, voel ik een heftige pijn opkomen. Ik voel direct dat er iets niet goed is. Ik word afgevoerd door een ambulance (met gillende sirenes), want inmiddels komt er bloed van onderen uit en geef ik ook bloed over. In het ziekenhuis wordt mij verteld dat er iets geknapt is en mijn buik vol rotzooi en bloed zit. De situatie is zo ernstig dat er een grote kans is dat ik de operatie niet overleef of wakker word met een stoma, vertelt mij de anesthesist. Ik lig uren op de spoedeisende hulp omdat ik de eerste operatie in België heb laten doen en er geen MRSA test is gedaan. In de volgende Infobesitas:

Het gaat helemaal mis ...

27 Infobesitas - Herfst ’10

Infobesitas - Herfst ’10

26

Ik wilde een gezonde moeder en later oma zijn. Ik had een hoge bloeddruk, een versleten knie en last van snurken/ slaapapneu. Ik had tijdens mijn twee zwangerschappen last van verhoogde suikers wat betekende dat ik een verhoogd risico had op diabetes type 2. Het ging mij niet om “mooi zijn” of een maatje 38, maar puur om gezondheid. Door het vele diëten was mijn stofwisseling zo verslechterd dat een dieet niets meer uithaalde. Ik ben mij toen gaan verdiepen in een operatie om af te vallen.


Jaren geleden hoorde ik eens iemand zeggen “Ik hou erg van DE cultuur”. Met de nadruk op DE. Tot op vandaag weet ik niet wat de goede man hiermee

bedoelde, maar zelf hou ik erg van kunst in al haar (of zijn?) verschijningsvormen. In onderstaande stukjes een kleine impressie.

Iedereen heeft er wel iets van, in de vorm van sieraden, kleding of decoratie in en om het huis,

GOUD. In het Utrechtse Catharijne Convent is nog tot 4 januari 2011 een prach­tige tentoonstelling te zien. Samengesteld door artdirector Azis Bekkaoui. Het Museum Catharijneconvent bezit een schat aan gouden kostbaarheden, van kelken tot kruisen en monstransen. Voor de niet katholieken onder ons; ritueel vaatwerk voor de katholieke eredienst.

vol van kunst

30

Manier van leven

Foto’s, foto’s, foto’s! Een andere activiteit was een grote fototentoonstelling “Groeten UIT....” Uit het hele land hadden mensen foto’s opgestuurd van dingen en situaties die voor hen typisch Nederlands waren. In het Koetshuis

in de Arnhemse Steenstraat hingen er 8ooo en door de binnenstad was een wandelroute uitgezet waarbij je op straat, in winkels, restaurants en in het Provinciehuis foto’s kon bekijken. De meesten hingen binnen waardoor je in winkels kwam waar je normaal gesproken niet zo maar naar binnen loopt. Bij Bakker Bart foto’s van koeien. Bij de schoenwinkel foto’s die allemaal over voeten gingen. Bij de kapper, haren in alle kleuren van de regenboog. In de kinderkledingwinkel spelende kinderen. Uiteindelijk kwam je uit bij het Koetshuis en kon je met behulp van de computer zelf een kaart maken. Je kon daar kiezen uit diverse thema’s en dan uit de aangeboden foto’s. Deze kon je per mail versturen en er werden twee exemplaren uitgeprint. Een voor jezelf en een voor de wand. Twee keer heb ik de route gelopen en beide keren zag ik weer andere dingen.

Nog meer foto’s.. Dit jaar is Essen met de omliggende

steden Europese Culturele hoofdstad. Met de nadruk op de nieuwe bestemming van het industriële erfgoed. In Essen bevindt zich de ‘Zeche Zollverein’, een voormalige kolenmijn. In het hoofdgebouw is onder andere een museum ingericht. Ook hier een grote fototentoonstelling over het voorbij en het nieuwe. Heel herkenbaar voor mij, uit Limburg komend en familieleden hebbend die in de mijnen hebben gewerkt. In een van de nieuwere gebouwen was ook een fototentoonstelling. Het gebouw alleen al was indrukwekkend, licht van kleur, volkomen vierkant en met 150 allemaal verschillende ramen. Ook hier veel oud, overgang en nieuw. In een van de paviljoens waren drie wanden behangen met foto’s. Er liepen twee heren rond met witte handschoenen en er stond een grote kast met allemaal laden. Eerder had ik al gezien dat er foto’s werden weggenomen en nieuwe

opgehangen maar wat nou precies de bedoeling was wist ik niet. Toch maar even gevraagd. Hier mocht je je eigen foto wand maken. Eerst koos je een thema uit, bijvoorbeeld ‘Bewegung’, ‘Stille’, ‘Warten und Verweilen’. Ik koos Warten und Verweilen (wachten en verwijlen). Daarna mocht je een muur uitkiezen met vier, vijf of zes foto’s. De hangende foto’s werden er vanaf gehaald en gingen weer in de kast. Daarna moest je een nummer aanwijzen op een lijst en werd de bijbehorende foto uit de kast gehaald. De eerste foto liet een leeg perron zien met een bankje. Warten und Verweilen! Zo bij mij passend. Al die uren dat ik heb zitten wachten op bussen, treinen, metro’s. De volgende foto liet mensen zien, staand bij ondergelopen weiden. Nog een vogel op een boomstronk en een rivier met heel in de verte een schip. Mijn eigen fototentoonstelling. Geen idee hoe lang hij gehangen heeft maar even was het van mij.

Bekkaoui geeft in 8 thema’s zijn visie op goud. De bestaande collectie is aangevuld met bruiklenen uit binnen-en buitenland. Door samenwerking met het Geldmuseum kwam het thema Waarde tot stand. Bij het thema Beschermen zie je kronen en mijters. Bij het thema Klinken zie je kelken, maar ook de gouden medailles van Nicolien Sauerbrij (snowboardster) en Fatima Moreira de Melo (hockeyster). Het thema Logo toont kruizen maar ook de Bling Bling Pendant, mijn persoonlijke favoriet op de tentoonstelling. Gemaakt door Frank Tjepkema in

Het thema Verhaal laat prachtige bijbels en koranomslagen zien in en bij het thema Macht zie je bisschopsstaven, maarschalksstaven , maar ook een handtas, de Lady K Bag. Een acrylaat tas waarin een zwaar verguld pistool is verwerkt. Het thema Idool toont een icoon van de Moeder Gods, maar ook een masker van Michael Jackson. Bij Sieren zie je kruisen, ringen en broches. Bij Tonen monstransen waarin relikwieën werden en worden getoond maar ook de gewijde hostie. Nog steeds bij elke plechtige viering van de Mis. In de tentoonstelling staat ook prachtige kleding tentoongesteld, uiteraard met goud, ontworpen door Azis Bekkaoui. Werkelijk een heel bijzondere expositie. Als ik hier wat zou mogen meenemen zou het de Bling Bling Pendant zijn.

31 Infobesitas - Herfst ’10

Arnhem is, na veel gedoe en in de pers uitgevochten meningen, uiteindelijk toch de standplaats geworden van het nieuwe, nog te bouwen, Nederlands Historisch Museum. De beide directeuren willen naast negatieve publicaties ook op een aangenamere manier in de publiciteit komen. Daarom worden er af en toe tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd. Afgelopen Pinksteren was er daarom een groot openlucht concert in park Sonsbeek waarbij het Koninklijk Concertgebouw Orkest een prachtige concert gaf. De weide voor het podium was bezaaid met picknick kleden in allerlei kleuren en maten en oud en jong liet zich de meegebrachte lekkernijen goed smaken.

2002. Je ziet er alle, ons hedendaags bekende logo’s zoals Chanel, Nike, maar ook de bunny van Playboy. Velen ontlenen hun identiteit aan deze merken.

Fotografie GOUD: Peter Rohde II, D. Hennekin en Frank Tjepkema.

Door: Anske van Spanje


CURSUS OBESITAS PSYCHOPATHOLOGIE Peter Daansen en de Obesitas Vereniging

DATA

wo 13-10-2010 Mesos Overvecht Utrecht voorjaarsdata: binnenkort op de website

TIJD van 9:30-16:30 STUDIETIJD 8 uur, cursusduur 6 uur kosten 竄ャ225,www.obesitasvereniging.nl/scholing informatie@obesitasvereniging.nl Details Accreditatie toegekend voor fysiotherapeuten (14 punten, register algemeen), ergotherapeuten (13 punten), diテォtisten (13 punten) en praktijkondersteuners (14 punten)

SEMINAR BEGELEIDEN, VERPLAATSEN EN TILLEN VAN DE OBESE PATIテ起T Zwaartepunt en de Obesitas Vereniging

Lopital, Doge Collection en Doove Obesicare

Plaats en DATA

do

07-10-2010

Venlo

do

18-11-2010

regio Breukelen

voorjaarsdata: binnenkort op de website

Kosten:

竄ャ250,www.obesitasvereniging.nl/scholing www.zwaartepunt.nl

Details Geaccrediteerd voor: verzorgenden, verpleegkundigen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten (register algemeen en geriatrie)

Herfst 2010 Infobesitas  

herfstinfobesitas

Herfst 2010 Infobesitas  

herfstinfobesitas

Advertisement