Page 12

Manier van leven

30

Stof tot nadenken Alexander van Slobbe, een onafhankelijk vormgever in de mode, Centraal Museum Utrecht , 13 februari tot 16 mei.

Door: Anske van Spanje

Ik hou erg van mode. Toen ik dan ook las dat in het Centraal Museum in Utrecht een overzichtstentoonstelling van 20 jaar Alexander van Slobbe zou komen, wilde ik daar naar toe. Dus 13 februari op weg naar Utrecht, een beetje op tijd want met het rare weer van de afgelopen maanden weet je maar nooit of je er kunt komen en of je ook weer weg kunt. Achteraf en goed idee om vroeg te gaan want 13 februari was de officiële opening. Om 12 uur liepen we door de prachtige zalen met heel bijzondere kleding. Op het eerste gezicht heel simpel, maar de keuze van de stoffen en de geraffineerde vormen lieten ons steeds weer teruglopen naar wat we net hadden gezien.

In een vitrine lag een bedrieglijk eenvoudige top. En ook in de vitrine een monitor met de “making of”. Aan de binnenkant van de top zaten linten. Door deze te knopen veranderde er wat in het model. Na het omdraaien zaten er op de plaatsen waar het hoort prachtig, natuurlijk vallende plooien. In een andere vitrine een donkerblauw rokje met een lint in de taille. Bij nader kijken was het rokje gemaakt van aan elkaar gevlochten repen hele dunne organza, zo mooi. In de volgende zaal hangen poppen boven de grond met hele mooie kleding. Onder elke pop op de grond het patroon. Ook hier blijf je kijken en teruglopen. Alexander van Slobbe was zijn tijd ver vooruit. Vanaf het begin van zijn carrière toont hij een onverminderde interesse in het ontwerpproces, het ambacht, het vak– manschap, de kwaliteit en de constructie van zijn creaties. In Nederland was Alexander van Slobbe de wegbereider van de aandacht voor de technieken en de hand van de maker. Het Centraal Museum

verzamelt al van het begin van de jaren 90 ontwerpen van Alexander van Slobbe. En nu na 20 jaar deze bijzonder tentoonstelling. Behalve dat het een bijzonder mooie expositie is, zie je resultaten van zijn samenwerking met andere ontwerpers. Van schoenen, stoffen, tassen. En heel uniek; hij geeft een van zijn patronen vrij. In de zaal “Patroon ontrafeld” kun je met zelf meegebrachte stof een jurk maken, de Joy-Cm. Toen ik er was, waren er al een aantal dames en een enkele heer druk bezig het patroon over te nemen op papier, het op de stof te leggen, te knippen en daarna op de klaarstaande naaimachines te maken. Het patroon is er in de maten 36 tot en met 42. Met behulp van de alom aanwezige modestudenten kan het patroon gemakkelijk 2 a 3 maten vergroot worden. Dan zullen de meesten van ons er nog niet in kunnen, maar het is wel heel bijzonder om dit mee te mogen maken. Als je van mode houdt zou ik je zeker aanraden deze tentoonstelling te bezoeken.

Lente Infobesitas 2010  

Het Lente nummer van de Infobesitas

Lente Infobesitas 2010  

Het Lente nummer van de Infobesitas

Advertisement