Issuu on Google+

issue

03

shop www.choisgallery.com

ISSN 2223 1293

creative commercial space + concept


WORK shop

_IS SUE.TH R E E

_TRIWA POP- UP WATCH S TO R E

TRIWA POP-UP WATCH STORE _mode:lina architekci

mode:lina designed the first pop-up store for Swedish watch manufacturer Triwa at the Galeria Maita shopping centre in Poznan, Poland, which creates useful objects that are true works of ar t. ‘By working with a pair of talented architects – Jerzy Wozniak and Pawel Garus, the founders of the mode:lina architectural studio – the shop itself became a small designer object, reflecting the philosophy of the brand,’ stated a spokesperson from Triwa Poland, which formulates the guidelines. These are: highlight the product design and the brand, find low budget solutions, construct the shop in fewer than eight

RETAIL

Design_ mode:lina architekci

hours, and use 100% recyclable materials. To build this pop-up store, car tons for the transpor t of goods were used. This raw material is easily available, easy to recycle, and above all cheap and surprisingly durable. The cardboard was supplemented by glass aquariums (30x30cm) that were great for the construction of the stand. After dismantling the store, boxes will be used to transpor t watches again and aquariums to build the next pop-up store.

Photography_ mode:lina architekci

Country_ Poland

Client_ Triwa


_S TR E E TO LO GY

_R E TA I L

_11

STREETOLOGY _Facet Studio

Within plastic tubes of standardised 100mm diameters, tee shir ts are stored and merchandised. Within dispensers of standardised 100mm wide by 1,500mm high, a maximum of 15 plastic tubes are stored and displayed. Then, by duplicating the dispensers 170 times, we are able to display a maximum of 2,550 tee shir ts. If we sell one tee shir t, one plastic tube disappears from the dispenser. We designed a system of dispensers and tubes to visualise commerciality. Although on its own, the stock quantity of the tee shir ts fluctuates ver tically

Client_ Streetology

within the individual dispenser unit; after 170 repetitions, this fluctuation forms a ‘pattern’ horizontally across the dispensers. There is no such field of study as ‘Streetology’, but this shop is a visual reflection of the street trend. It creates excitement by drawing a parallel between the shopping experience, and the act of flipping through pages of magazine asking oneself, ‘I wonder what is popular now on the street.’

Country_ Australia

Photography_ Katherine Lu

Design_ Facet Studio

RETAIL


WORK shop

_IS SUE.TH R E E

_DIFUSE BALLON LIGHT

_POUFFES AND STANDS

NANUSHKA BETA STORE _Daniel Balo, Zsofia Dobos, Dora Medveczky, Judit Emese Konopas, Noemi Varga

Located in the hear t of Budapest and created for the 2011 autumn / winter season, the new Nanushka retail space aims to emphasise the brand’s core values and contrast the sometimes over whelming racket of the urban experience. The young Hungarian fashion designer Sandra Sandor handpicked a team of enthusiastic graduates after posting an ad in several design schools. The selected architecture students arrived to the team from separate universities and different classes. Working together for the first time, they had no more than three shor t weeks to finish the project. However, they faced other constraints: they had to come up with a design that would leave the interior

RETAIL

unharmed (only minor drilling was permitted) and also had to work with a relatively low budget. The retail space in question had an unusually elongated shape. As inspiration for their design they used the wilderness and elements from classical wedding tents and barn weddings. First they created a rigging system for the 250m2 canvas that would drape the interior by pulling cable wires below the ceiling. Running from front to back they were able to hoist the canvas into the air and let it fall and flow in a way that basically wrapped the entire retail space from the inside. Then they sliced firewood into little circles and laid them out to create flooring. Small display stands were

Design_ Daniel Balo, Zsofia Dobos, Dora Medveczky, Judit Emese Konopas, Noemi Varga

built from logs of wood that sprouted from the ground. Linen pouffes and Ballon Lamps sharing the same cylinder shape strengthened the organic flow of the space, while the strict, geometric forms of the counter and fitting rooms, as well as the rusted steel racks, created a firm counterpoint and a calm balance. Contrasts were also created with the choice of materials through the combination of rusty, rough, smooth and soft sur faces: all soothing variations of tranquil, clean, quiet white. The use of these elements and materials was highly eco-friendly as their recycling was actually the basis of the entire design concept.

Photography_ TamĂĄs Bujnovszky

Country_ Hungary


_ N A NUSHK A BE TA S TO R E

_R E TA I L

_2 7

_VIEW FROM THE ENTRANCE

Client_ Sandra Sandor – Nanushka


WORK shop

_IS SUE.TH R E E

RESTAURANT FOR CLEARY GOTTLIEB _Roberto Murgia, Fabiola Minas, Simona Oberti

In a 1960s Gio Ponti building right in the centre of Milan, the international law firm CGSH has expanded its existing offices, developing a multipurpose space in the basement of the building. The main challenge of the project concerned the lack of direct sunlight and the need to ensure appropriate sound and thermal insulation. This led to the idea of realising an external ‘light box’ made of glass, with a wooden functional ring on the inside, so as to leave out the existing structure and plants of the building. The outside structure defines the different rooms, ser ves as a wall unit and creates roof-lights in the

RESTAURANT / BAR

ceiling, which act as a ver tical lighting system. The warm glow coming from the roof-lights balances the cold light of the wall where a wooden diaphragm filters and modulates the light. Opposite the main entrance is the lighting wall, realised with two glasses, one opal, and another transparent, with thin plates of solid natural oak inside. The internal wood ring is made of framed wood panels, spaced by overhanging solid wood planking. The floor is a ‘battutto alla veneziana’ from Fantini made of white lasa marble. Great care has been taken of the environmental comfor t, with special onsite productions

Design_ Roberto Murgia, Fabiola Minas, Simona Oberti

to optimise the sound insulation and the light control with preset lightening scenarios depending on the intended use of the space. The venue can be used for multiple functions, such as conference and videoconference, cinema, restaurant and other dining events, and as a space for the exhibition of the firm’s ar t collection. Among the pictures is the work of Minjung Kim, a renowned Korean ar tist. The furniture is from MDF, the tableware from Bourulec for Alessi and the table furniture from Ittala. A separate independent room is also included in the project.

Photography_ Giovanna Silva

Country_ Italy


_ R ESTAUR A N T FOR CLE A RY G OT TLI E B

Client_ Cleary Gottlieb Steen & Hamilton

_ R E S TA U R A N T/ B A R

_41


WORK shop

_IS SUE.TH R E E

FRAUNHOFER PORTUGAL _Pedra Silva Architects

OFFICE

Design_ Pedra Silva Architects

Photography_ Jo達o Morgado

Country_ Portugal

Client_ Fraunhofer Portugal


_ FR AUNHOFER P O RTUG A L

_O FFI C E

Fraunhofer Por tugal is a non-profit private research association and is par t of the German Fraunhofer-Gesellschaft, the largest organisation for applied research in Europe. Although not familiar to the general public, Fraunhofer is responsible for many impor tant innovations, including, for example, the MP3 file format, and countless advances in workplace organisation research. Our team was selected, through an open competition, to design the new Por to headquar ters, located at the Technology University Campus ‘Parque de Ciência e Tecnologia da Universidade do Por to (UPTEC)’. Our design took into account Fraunhofer’s innovative philosophy through a message that is simple, positive and dynamic. Innovative workplace layout and organisational elements from Fraunhofer Office Innovation Centre in Stuttgar t, Germany were also an impor tant input to the project, adding another layer to our concept. The new research facilities occupy two floors in a new UPTEC building across a total of 1,660m2. Circulation is the project’s backbone: all spaces appear along a distribution route located next to the glass façade. This main axis allows access to all spaces. These spaces, with various functions and sizes, are generated and consolidated through a bold gesture: a waving plane that goes through the open floors, creating different spaces and ambiances.

_6 9


// MONKI 3

MERRYGOROUNDS DESIGN OF A CHAIN OF FASHION STORES BY ELECTRIC DREAMS FOR FABRIC RETAIL GLBL AB


_2 01

Monki 1-3 is a chain of fashion stores for girls, combining graphics, goods, and store design to form an overall stor y. The collection is a flirt between expressive Tokyo street style and crisp Scandinavian fashion sense. The label is made up of super priced clothing made for people wanting to express who they are through what they wear, representing individuality, independence, and imagination. Monki now has several interior concepts running simultaneously. Every concept is inspired by a different part of the Monki World. So far, the mysterious Forgotten Forest, the powerful City of Oil & Steel, and the deceptive Sea of Scallops have been launched. Future concepts will portray other areas of the vast Monki landscape. Ultimately, all the stores together form an entity that combines recognition, repetition, and surprise.


Workshop vol. 03