Issuu on Google+

issue

04

shop www.choisgallery.com

ISSN 2223 1293

creative commercial space + concept


WORK shop

_TA NUM K A R L J O H A N

_IS SUE.FO U R

TANUM KARL JOHAN _Jarmund / Vigsnæs AS Architects MNAL

Tanum Karl Johan is Oslo’s oldest bookstore located on the city’s main street. The project is a full renovation, which means completely tearing down the old interior. Having several storeys previously, the store reappeared with all functions on one floor with a stronger visual relationship to the street and more rough materials to emphasise the physical appearance of the books. The traditional green colour of Tanum is continued into two shades: dark green as a calm backdrop and light green as a signal colour. Elements from the Flag Ship Store at Karl Johan will give basis to other stores in the Tanum chain. The furniture is mobile and flexible, shaped to signalise actuality and adaptable to various actions and happenings at the store.

RETAIL

Design_ Jarmund / Vigsnæs AS Architects MNAL

Photography_ Nils Petter Dale

Country_ Greece

Client_ Tanum AS


_R E TA I L

_ PUM A HOUSE TO K YO

_11

PUMA HOUSE TOKYO _nendo

The new Puma House Tokyo is located in the city’s Aoyama design district. Puma House Tokyo combines the brand’s press room and event space into one venue for the first time. It is a multipurpose space that can be used for exhibitions, events, fittings, product launches and other media events. It is also available for rentals. We placed ‘staircases’ that climb around the existing features around the space like vines. But these staircases are not for people to climb. Rather, they function as display stands for Puma’s sneakers and as a compositional element that gives the space a special character. The resulting effect is a strong reminder that we exercise our bodies daily going up and down stairs, and has a visual connection with stadium stairs and podiums to bring in Puma’s impor tant relationship with spor ts. The stairs bring a sense of movement to the interior, enabling a three-dimensional product display that fully uses the space and allows visitors to experience Puma’s world view.

Client_ Japan

Country_ Puma

Photography_ Daici Ano

Design_ nendo

RETAIL


WORK shop

_IS SUE.FO U R

STARBUCKS COFFEE AT DAZAIFU TENMANGU _Kengo Kuma & Associates

RESTAURANT / BAR

Design_ Kengo Kuma & Associates

Photography_ Masao Nishikawa

Country_ Japan

Client_ Starbucks


_ STA R BUCKS COFFEE AT DA Z A IFU TE N M A N G U

This Starbucks is located on the main approach to the Dazaifu Tenmangu, one of the most impor tant shrines in Japan. Established in 919 A.D., the shrine has been worshipped as ‘the god of examinations’ and receives about two million visitors a year, who come to pray for success. Along the main path to the shrine are traditional Japanese one- or two-storey buildings. The project aimed to produce a structure that harmonises with this townscape, using a unique system of weaving thin

wood beams diagonally. The building is made of 2,000 stick-like par ts of between 1.3m and 4.4m in length and 6cm in width. We had experimented with weaving sticks for the Chidori and GC Prostho Museum Research Centre projects, and this time we used diagonal weaving to bring in a sense of direction and fluidity. Three sticks are joined at one point in Chidori and GC, while in Starbucks four come to one point because of the diagonal – a more complicated joint. We solved the

_ R E S TA U R A N T/ B A R

_37

problem of complexity by changing the positions of the fulcrums slightly, dividing the four sticks into two groups to avoid concentration on a single point. Piling up small par ts from the ground was a highly developed technique in the traditional architecture of Japan and China. This time the method was greatly improved in combination with state-of-the-ar t technology, so that people are brought fur ther into the architecture.


WORK shop

_IS SUE.FO U R

The façade seems to emerge from the ground climbing through the building, as if mimicking the ivy that surrounds the retaining walls.

RESTAURANT / BAR

Design_ Rojkind Arquitectos + Esrawe Studio

Photography_ Paúl Rivera

Country_ Mexico

Client_ Dr. Kumoto


_TORI TO R I

_ R E S TA U R A N T/ B A R

_6 5

TORI TORI _Rojkind Arquitectos + Esrawe Studio

Considered as one of the best Japanese restaurants in Mexico City and due to its remarkable success, Tori Tori has now moved to a bigger location in the same area of Polanco. Rojkind and Esrawe wanted to give strength to the new program and they proposed to transform the space inside out. Taking advantage of the plot’s conditions, the main focus was placed on renovating the house, stripping the former residential interior and removing all familial features to produce an entirely different environment. Although the client’s requirements were oriented towards a Japanese interpretation, it was not literal. He wanted the place to have its own personal expression, contemporary and cosmopolitan. The new range of open spaces, terraces, sake bar and its own exclusive temple are all oriented at highly demanding sushi lovers.


WORK shop

_IS SUE.FO U R

THE SPIEGEL CANTEEN _Ippolito Fleitz Group

In October 2011, the Spiegel Group moved into its new publishing house in Hamburg’s HafenCity. The structure was designed by Danish architect Henning Larsen. Ippolito Fleitz Group was commissioned to create a new employees’ canteen for the building. The legacy building’s famous canteen was designed in 1969 by Verner Panton and has since been placed under heritage protection. The employees’ canteen was and is a calling card of the Spiegel Group, reflecting its journalistic philosophy as much as its culture of dialogue – not only because of its prominent position in the building, but also its high visibility from the exterior. The floor plan of the canteen defines a large, polygonal space whose strong horizontal emphasis is further highlighted by the uninterrupted row of windows on two sides.

RESTAURANT / BAR

Design_ Ippolito Fleitz Group

Photography_ Zooey Braun

Country_ Germany

Client_ Spiegel Group


_THE SPIEG EL CA NTE E N

_ R E S TA U R A N T/ B A R

_79

Ceiling and Lighting Reflecting the harbour location, we developed a matt shimmering ceiling which reflects light in much the same manner as water. It is formed of 4,230 circles made of micro-per forated satin-polished aluminium, laminated onto noise-absorbing suppor ting material and set at slight angles to each other. During the day, the matt shimmering ‘plates’ absorb daylight and turn the roof into a lively, gently reflective complement to the water sur face of the Ericusgraben canal. Large-scale light dishes use intense colour to divide the space into zones. Dimmable lamps suspended directly above tables ensure that light levels are infinitely variable. In the evening the dishes are transformed into indirectly-lit light objects. Indirect light in selected

suspended lamps discreetly illuminates the ceiling discs. Focused downlights, hidden in the ceiling, complement the nuanced sophistication of the overall mood with light accents. Wallwashers integrated into the ceiling cast an even light on wall sur faces, which create a balance between horizontal and ver tical illumination. The ceiling also has functional advantages: the area above the ceiling plates is painted black, along with the mandator y technical fittings, rendering them invisible. Ceiling diffusers and sprinklers effectively disappear. In addition, the upper ceiling was configured to be noise-absorbent, complementing the acoustic proper ties of the micro-per forated plates.

The ceiling is formed of 4,230 circles made of micro-perforated satin-polished aluminium.


_04


WORK shop

_IS SUE.FO U R

CASA DO CONTO _Pedra Líquida

HOTEL

Design_ Pedra Líquida

Photography_ FG + SG (Fernando Guerra)

Country_ Portugal

Client_ Casa do Conto, artes & residência


_CASA D O CO NTO

Three years ago, our office Pedra Líquida (Liquid Stone) was commissioned to create a new hotel design concept – Casa do Conto, ar ts & residence – giving life to a beautiful XIX Centur y Opor to House, through a surgical restoration process. Unfor tunately, on March 2009, few days before the hotel opening, the building suffered a terrible fire. As architects and concept creators we decided that we had to rebuild it, better than before. In fact, recreating its remaining structure was an oppor tunity to make this new hotel, and the memor y of that special house, reborn from the ashes, like the phoenix. In this sense, the new project evokes, through an

abstract approach, the old house adornment and its wall textures, by using traditional sur faces – crossed wood patterns, corrugated steel plates and cur ved plywood panels – as a ‘mould’ for the new concrete walls: at the central staircase, at the back façade, at the cubic bathrooms inside ever y suite, at the oval-shaped central skylight, a typical Opor to typology. As a result we get a kind of ‘fossilised architecture’ where those modern ‘skins’ rephrase the pre-existing ones. All the concrete ceilings are (re)decorated by car ved texts, in bas-relief, where you can read different narratives about the concept of ‘house’ and of that

_H OTE L

_12 5

house in par ticular. Created by various authors related to Opor to and its architecture, those six tails were spatially layered by our office, and graphically imagined by R2 Designers. Casa do Conto embodies a unique stor y of life, which is, in fact, the histor y of the city itself. The hotel highlights Opor to’s domestic architecture, solemn and ver tical, car ved by the scars of a time that mediates its decline and rebir th, the memor y of the past and the desire for the future, the granite stone of the old façades and the new concrete of its inner core.


WORK shop

_IS SUE.FO U R

In the entirely silver Antin Hall behind the hotel, hangs a chandelier in the shape of a faceted diamond.

HOTEL

Design_ Maison Martin Margiela

Photography_ Martine Houghton

Country_ France

Client_ H么tel la Maison Champs-Elys茅es


_ L A M A ISON CH A MPS - E LYS É E S

_H OTE L

_14 5

In the Essling Bar, the ‘Groupe’ Margiela sofas, covered in white linen and cotton, face each other and are linked by low tables whose size is amplified by mirrors.

LA MAISON CHAMPSELYSÉES _Maison Martin Margielat

La Maison Champs-Elysées, which situated at the junction of Avenue Montaigne, the Grand Palais and Place de la Concorde, consists of two buildings, one dating from the Second Empire under Napoleon III, the other built more recently. Maison Mar tin Margiela, appointed after winning the competition to design the historical par t of the building, has re-thought the space to redesign 17 suites and bedrooms (the hotel has a total of 57 rooms) and to create a restaurant, a smoking room, a bar and a reception area. When designing this project, Maison Mar tin Margiela aimed for continuity in relation to its own ar tistic histor y by offering a place where contrasts harmonise and are fur ther tinged with surrealism.


WORK shop

_IS SUE.FO U R

A low metal entrance ‘tunnel’ strengthens the height of the space.

B&B SHOWROOM _Pitsou Kedem Architects

The architect breathed new life into an abandoned and dilapidated building in the Tel Aviv harbour area, and created, around one of the finest furniture collections in the world of design, a space that is both power ful and restrained at the same time. The 11m-high structure with a unique façade consisting of a line of pillars, was used by the architect as the base of the entire outer shell. The architect chose to leave in place only the pillars and beams and to remove ever ything else leaving just a hint of the structure’s histor y with the rectangular, silicate western wall, which was specially treated to preser ve its original look. Regarding the interior of the building, the architect

EXHIBITION / SHOWROOM

expressed his own local interpretation of the display area where there is a continuous space, achieved through light, sight and movement along with the use of industrial materials that correspond with the industrial look of the outer shell. The aim was to create a display space that was both impressive and power ful without detracting from the impor tance of the furniture on display. The core was to create a shell that would stand as an architectural element on its own whilst respecting the contents of the structure. The use of unprocessed materials, such as concrete panels and rusted iron, succeeded in empowering the industr y look while not overpowering the furniture display.

Design_ Pitsou Kedem Architects

The exterior of the structure was sheathed in industrial and concrete-looking panels. Despite the building’s great height, the architect designed a low metal entrance that will strengthen the space’s height once the visitor enters the building. The façade is almost anonymous and sealed for the most par t. Due to the decision not to adorn it with huge signs as is usually the case with other showrooms, the company’s logo was positioned on the walls of the entrance ‘tunnel’, which strengthened the effect of the contents – furniture display.

Design Team_ Pitsou Kedem, Irene Goldberg, Raz Melamed

Photography_ Amit Geron


_ B& B S H OW RO O M

Country_ Isreal

Client_ B&B Italia

_E X H I B I T I O N / S H OW R O O M

_16 3


The Shanghai Museum of Glass, the first glass museum in China, is housed in the former premises of the Shanghai Glass Factory. The site covers a total area of 40,300m² and consists of 30 industrial buildings varying in age, condition and scale, with most of them still being used by glass related industries. The Shanghai Museum of Glass is the central building of the under-planning glass, art, research and technology G+ Glass Theme Park (G+ Park).


_19 5

ART DIRECTION / MUSEUM PLANNING _COORDINATION ASIA (TILMAN THUERMER)

ARCHITECT _LOGON (FRANK KRUEGER)

LOCATION _SHANGHAI, CHINA

CLIENT _SHANGHAI GL ASS COMPANY LIMITED

PHOTOGRAPHY _DIEPHOTODESIGNER.DE LOGON

FRAGILE! HANDLE WITH CARE!


The nets are stronger than organdy but more flexible than wire mesh.

PHOTOGR APHY _HIROSHI IWASAKI


_211

FARMING-NET This is a collection of sculptural objects made by heat-forming agricultural nets that are placed around fruit and vegetables to prevent them from harm by wind and animals. The nets are stronger than organdy but more flexible than wire mesh. Using them as a sculptural material allowed us to evade the traditional necessity of combining structure with a separate surface material, to create a thin membrane that stands independently, but also floats gently on a breeze.

The multiply-pleated tables are reminiscent of the surface of Japanese shibori (t ye-dying) textiles and hand-made paper.


SWITCH RESTAURANT

Switch is a strong, symmetrical vision composed

experience. The backlit ceiling artwork consists of

of a continuous, undulating wall that wraps around

stylised inspirational Arabic phrases. The continuous

the space. The design creates an interesting texture

wave seating provides an efficient and dynamic

for light and shadow, evoking the sand dunes in the

operating system. It is a powerful, clean space that

desert. It is a unique environment of symmetry and

offers a beautiful perspective, an oasis free from

balance that completely envelops the guests. Every

chaos, and a truly unique space for the Dubai Mall

experience is composed of views, smells, tastes

that will become an iconic reference, not only in

and sounds. Here, the senses create individual

Dubai, but also in the rest of the world.

backgrounds for a truly amazing global dining

DESIGN_ LOCATION_

K ARIM RASHID DUBAI, UAE

CLIENT_

AL BASSAM GROUPS

PHASE_

DESIGN | MAY-SEP 20 08; CONSTRUCTION | SEP 20 08-FEB 20 09

SIZE_

62 SEATS FOR DINING, 35 SEATS FOR BAR / LOUNGE

AWARD_

MDIMP ANNUAL RESTAURANT & BAR SPACE AWARD


_2 4 5

With a continuous undulating wall wrapping around the space, the interesting texture for light and shadow evokes the sand dunes in the desert.


Workshop vol. 04