Issuu on Google+

YA HUANG ARCHITECTURE PORTFOLIO

Green World


Urban Land Institute Competition Birdview

Architect’s Statement After five years architectural study in China, I come to America to pursue my Master degree of Architecture at NCSU in Raleigh, North Carolina. Living in a country with huge population like China, I gradually realize the importance of sustainable design and affordable housing development. I believe it is the architect’s responsibility to push the boundaries of the way buildings are built, the way they perform, and the way they can be adapted for future use. It is also more meaningful and interesting to provide service for majority within the cost they can afford. That is why I am interested in sustainable design and affordable housing. These now become the prerequisites of my design which I also inspired by, gained from. I would like to devote myself to become an architect who can contribute to global sustainable development and promotion of affordable housing. The following pages are samples of the work that I have created on my journey to be a real architect. Thanks for your time to flip through these pages and share in my adventure.

Ya Huang

1


Contents Lyceum 2011 Competition

Spring 2010

Raleigh Re-do

Spring 2010

Gregg Museum Design Urban Land Institution Competition Sustainable Building Design Competition The Mid-Polis - The 2011 Open Building Competition

Fall 2011 Spring 2012 Spring 2011 Summer 2011

2


Groundswell—Lyceum 2011 Competition

Each year ground water floods the Salt Flats, leaving minerals that form a new salt crust. Inspired by the annual undulations of the ground surface, Groundswell responds to the parallel lines of I-80, the railway, and the earth curvature installation to form four parallel bars. Located immediately adjacent to I-80, public galleries enable people to enjoy the distinctive character of this site. Portions of the buildings sinking below the ground surface will flood seasonally and sometimes freeze, revealing the historic geology of the site as a former lake bed and its continuing subsurface water body. From afar, the buildings visually merge with the salt flats due to similar coloration and low roof height. The accessible roofs of this project allow varied views of the landscape and the land art installation.

3

Original Lines


Generated Lines

Fill with Function


Flood Time

Site Location

Dry Season

Site Plan

Cafe

Lobby

2

2

3

4 4

3

1

Elevation 1


Outdoor Perspective

Women

Experience Perspective

Restroom Perspective

Men Restroom Hotel

2

3

2

4 5

4

1. Cafe 2. Hotel 3. Tunnel 4. Parking 5. Restroom

Elevation 1


Summer—Dry Season

Winter—Flood Period Roof Assembly : Fully Adhered Single-ply Membrane 1/2” Overlayment Board 4” Rigid Roof Insulation Concrete Slab

Main Entrance Parking Space

Aluminum Curtainwall System

Public Space

Cafe Area 4“ Insulation

Hotel

Ground

Concrete Footing and Foundation

Tunnel Outdoor Space

Wall Section

Section 1

0 Feet

420 Feet

840 Feet

1260 Feet

1680 Feet

2100 Feet


Summer Solar Orbit

Winter Solar Orbit

Gray Water Reuse

Construction Process

Night Perspective

Section 2

2520 Feet

2940 Feet

3360 Feet

3780 Feet

4200 Feet

4620 Feet


Livable Habitat—Raleigh Re-do

First Floor Plan

Site Plan

Street View Perspective


Second Floor Plan

This Scheme aims at creating a nice living space for residence in this building. With new stone panel and walls, it forms a new architectural language to divide and define different space. The scheme can be built in two phases. In Phase 1, developers can renovate the existing building first, reusing the steel frame and back brick wall. The outstretched roof and the lifted floor in the street side create a nice outdoor cafe space. Facing Glenwood Ave., the two-story space is used as a small gallery for temporary exhibition. The second floor of Phase 1 is a two-bedroom apartment. With the earnings get from Phase 1, the owner can develop Phase 2, which copies the existing steel frame from another building containing two apartments. Situated between these two phases, a carefully making garden serves as the main entry for the apartments.

Section Perspective

Metal Decking

Metal Decking Brick Wall Steel Structure System

Curtain Wall System

Stone Panels


Perspective

Section

South Elevation

West Elevation


Courtyard Perspective

Construction Process

Gallery Perspective

North Elevation

East Elevation


Renascence—Gregg Museum Design

First Floor Plan

Master Plan

13


Concept Generated

Main Entrance Perspective

Corridor Perspective Second Floor Plan

Long Section

14


Corridor Perspective

Curtain Wall System

Courtyard Perspective

Roof Assembly

North Elevation

South Elevation

Foundation Detail & Wall System


Gallery Space

Cafe

West Elevation

East Elevation

16


Birdview

Builders of Hope | Davie Street—Sustainable Building Design Competition


Location

Interior Perspective

Taking into consideration the mission of Builders of Hope, we began thinking about the site as having two possible environments: one that connects to and faces the surrounding community (ownership based) and one that looks inward, focusing on a smaller, close knit community within (rent based). This own/rent approach provides Builders of Hope, and ultimately the surrounding community, flexibility in a market sector that often fluctuates. In the search for greater density as well as a diverse community, the site has been organized with the duality of the site in mind. One part speaks to the neighboring houses along Davie and Alston streets, taking on the meter and scale of the existing homes in the form of single family residences while the internal dwellings exist has single and multifamily rental units within a closely connected but flexible community. Separate entrances, defined facades and deep porches create autonomy for the leased units as well as tie the homes to a greater cultural vernacular that is functional, familiar and well established. It became clear that every open space must have multiple functions. Limiting the size and scope of the road allows for greater green space while also connecting open areas between the individual units. A lateral plan allows the continuation of the private spaces from the individual houses to the more public spaces such as yards, sidewalks and streets. An avenue can also function as central gathering area for such events like block parties and recreational space for neighborhood children.

Site Plan

Elevation


Single Family Dwell

Single and Multi family rental dwell

Combined Unit

Taking into consideration the constraints of the site and need for greater density without the loss of autonomy for the occupants, a generous four bedroom house is combined with a smaller two bedroom unit. The connection generates a master suite in the smaller unit without impacting the larger in the exchange of floor area.

Elevation


Street View


Bayouphilia—Urban Land Institute Competition Bayouphilia is a vision for a new age of Downtown Houston that begins at the origin of the city itself- Buffalo Bayou. Weaving the bayou into the fabric of downtown Houston will create a unique and dynamic urban ecology that is nourished by floods and naturally more livable.


A Natural Model

Given the right substrate, flooding and poor water quality can be transformed into a vibrant environment that invites permanent habitation.

Through collection and capillary action Buffalo Bayou can be stored in green infrastructure lining the Houston Subtrate creating a cleaner and cooler urban environment.

Integrating the Bayou

22


Step One:

Connect to Buffalo Bayou through green infrastructure to control flooding and create a more comfortable street environment.

Step Two:

Create a range of housing and recreation types on the Bayou waterfront to attract permanent downtown residents.

Step Three:

Flooding in downtown Houston

Number of Buildings: Total Developed Space: Seats in Performing Arts Center: Classs A Commercial Office Space: Luxury High-Rise Condominius: High-End Retail Space:

15 3,032,000 450 1,084,000 265 175,000

Organize transit and create attractions to spark further attractions to spark further cultural and economic development.

Number of Buildings: Neighborhood Retail(Sq.ft): New Residences: Percentage of Affordable Units: Flex CIvic Space(Sq.ft.): Second Floor Office Space(Sq.ft.):

17 96,000 631 40% 76,000 38,000

Legend

1. Iconic Hotel and Office (43 stories) 2. Luxury Condo High Rise (38 stories) 3. High Rise Office (32 stories) 4. The Nebula (Kinetic public art piece) 5. Mid Rise Office

9. Bayou Promenade

6. Founder's Plaza

14. Promontory Point

7. Multi-modal Transit Hub

15. Constructed Wetland

10. Shop &Work 11. Shop & Live 12.Bicentennial Park 13. Bayou District Waterfront

8. Perfcrming Arts Incubator 16. Pedway

Section


New Ecology Creating a more comfortable, dynamic, and enjoyable downtown through integration of the Bayou. Flood Management Landscape

Residential urban aquifer

Subterranean Aqueducts

Increased Greenspace Green Streets

New Living

Encouraging downtown living by focusing on housing diversity and community development.

The Bayou can be integrated into the city to provide a range of ecological services, including a cooler street environment and protection from flooding. Water from the Bayou can be channeled into the streets through storage tunnels, or collected in green streets, and used to irrigate parks and living green walls.

Residential Office Retail

Green Roof

Office and residences stir activity in human scale, pedestrian focused streets designed to encourage interactivity. Subterranean water conveyance and storage systems connect the District to the Bayou, providing water for plant growth that creates natural air conditioning.

Blue FIngers

New Movement Improving the Houston experience by making movement fun and easy.

Transit in downtown Houston can be improved by first organizing movement through a central hub, expanding stops for existing transit, and developing new types to provide a diversity of movement experiences.


Additional buffer zones for flooding can be dug under existing waterfront parking lots which are then elevated.

The cultural and transit milieu of Bicentennial Park


CITY MATRIX—Relink Somerville

In our scheme, the self-identity and future growth of the site is originated from the in-depth understanding of the status quo of big Boston area and Somerville area. As a place with long history and great potential among cities in United States, the characters of Somerville itself, such as the community center, public gathering places and transportation spots, have inspired and led us to our decision-making. First of all, a green pedestrian bridge is designed to south end. This bridge helps reconnect the socioeconomic relations and provide a landscape therapy method for patients from and adjacent hospital. Second, the hospital is located in the central area of the site to efficiently serve the local communities. It is designed with frame structure which is open to the future renovation and conversion. For example, by the end of 30 years, 50% of the existing hospital floor areas will be converted to condos. As we are expecting, these condos will be provided as median and small area apartments to attract more young professionals. As part of our design, we have kept the function of Target stores. By proposing a structure change, on top of it, we have added 2 floors of affordable housing units to satisfy the future needs of low-income families.

27


29

Master Plan Phase 1


HEALTH CARE HEALTH CARE

PUBLIC SPACE

LIVING PUBLIC SPACE PRAVITIE GARDEN

ACCESSIBLE LANDSCAPE

LIVING

PLAYFUL

Phase 1

Phase 2

Hospital Perspective

Master Plan Phase 2


Fine—Art

31


Fine—Art

32


Jiangsu Province,Nanjing, Liuhe District, Sinopec Yangzi Petrochemical Company, Audit Office, Huang Wei chloearc@gmail.com


Ya huang portfolio