Page 1


Inleidertje Beste chirowietjes en chirosympathisanten “Daar is de lente, daar is de zon. Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen.” Zo zingt Jan De Wilde in zijn gekende “Een vrolijk lentelied”. Dit bijzonder vrolijk nummer past uitermate goed bij het gevoel dat Chiro Jooniek bekruipt. Het gevoel dat het bijna lente is! De natuur ontwaakt, de blaadjes krijgen bomen, de zon laat zich al meer zien. Stiekem verlangen we zelf om met onze T-shirt naar het ’t Okkernotje te kunnen fietsen. Vooruitzichten zoals de talloze Chiro-namiddagen, survival voor de kerels, dag-aan-zee en niet te vergeten onze fenomenale Vredefeesten komen steeds dichterbij. Maar ook het hoogtepunt van het jaar komt steeds meer in zicht: ons bivak. Dit jaar trekken richting Kaulile voor 10 dagen spel en plezier. But first things first, onze Vredefeesten, in dit boekje kom je er alles over te weten. Het thema, ons ubercool programma en zoveel meer. We hopen dan ook iedereen te kunnen ontvangen op deze fantastische drie-daagse. Check zeker ook verder onze facebookpagina en onze site, zo blijf je altijd op de hoogte van het wel en wee in Jooniek. Veel leesplezier De leidertjes


WIST JE DAT… Wist je dat… •

Je onze chiro gratis kan steunen via Trooper? Voor meer info surf naar www.trooper.be.

De leiding van 2 tem 4 februari op leidingsweekend is geweest naar Veldegem? Bedankt de kokjes Mathias, Ulrike en Nand voor het lekkere eten.

We de 'Pesten, check it out!'-prijs 2018 van Tumult gewonnen hebben, we sleepten maar liefs 300 euro in de chirokas.

We helaas enkele maanden geleden afscheid hebben moeten nemen van de mama van kokje Kris. We willen nogmaals onze deelneming uitspreken bij dit verlies.

We samen met brandweerzone Midwest 9 grote bomen hebben omgelegd achter ons heem? Maar geen nood er komen later andere exemplaren op ons nieuw spelterrein.

De speelclub een supertof weekend heeft beleefd van 17 tem 18 februari in ons eigen heem? Ook een dikke merci aan Lutje, Ria en Kris om de maagjes van onze jongste afdeling te vullen.


De rakkers en toppers van 23 tem 25 februari naar ‘t Lotegat in Zonnebeke trokken om er een fantastisch weekend te beleven. Graag willen we ook Peter & Wouter en Jo & Eva bedanken voor het verrukkelijke eten.

Onze aspi’s op 24 februari weer hun befaamde fuif “Dashpi” organiseerden. Het werd een topeditie! Goed gedaan gasten en bedankt aan alle medewerkers!

De aspi’s een week gelogeerd hebben in het Okkernotje. Ze hadden een fantastische inleefweek.

De kerels op 9 maart “Jeugdhuis Dolce Vita” open houden?

De kerels ook van 13 tem 15 april op survival gaan? Dit wordt georganiseerd door onze oud-leiding, spannend!

Oud-leider Thibo Devos in Tanzania vertoeft voor zijn lerarenopleiding. Hij is daar enkele maanden op stage. Veel succes!

Ook dit jaar de Vredefeesten doorgaan het eerste weekend mei? Je leest er meer over in deze editie van het Jooniekske.


Vredefeesten 2018 Reeds jarenlang staat het eerste weekend van mei al vast in de agenda van menig Chiro Jooniek sympathisant, dan is het traditioneel tijd voor de hoogmis van onze Chiro. Namelijk de VREDEFEESTEN. Dat is dit jaar niet anders. 4, 5 en 6 mei palmen we weer volledig Zaal Zonneheem in voor hĂŠt feestweekend van het jaar. Dit jaar zoeken we de mythologie op van het oude Griekenland, we gaan op zoek naar de Griekse goden in onszelf met een tempel op de achtergrond. Wees allen welgekomen in en rond Zonneheem op dit weekend. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht wat er allemaal te beleven valt voor zowel jong als oud!


VRIJDAGAVOND 4 MEI Vrijdagnamiddag vanaf 17h is er de gekende “Zeepproductenkaarting”. Een kaart kost € 1,25. Voor 10 euro kan je dus 2 spelletjes spelen. Zoals elk jaar worden de kaarten terug verdeeld over de leden. Gelieve deze kaarten niet uit het oog te verliezen en ten gepaste tijde af te rekenen op zondag 8, 15 of 22 april in het Okkernotje. Zo bespaar je de leiding wat werk. Alvast bedankt hiervoor! Vanaf 20h gaat ons chirocafé open om alle dorstigen in Oostnieuwkerke en omstreken te laven. Vanaf 22h zullen de sfeermakers “Hans, de Rob, de Raf, de Ronder en de Rover” voor extra sfeer zorgen. Deze groep ‘leutemakers’ zullen er alles aan doen om het publiek volledig mee te sleuren in hun zangshow. ZATERDAG 5 MEI De zaterdag vullen we met onze gekende succesformule voor jong en oud: voetbal- en kubbcompetitie en kinderanimatie. Om 13h verzamelen alle voetbalsterren op de velden van KSK Oostnieuwkerke om de beker van de voetbalcompetitie te bemachtigen. Wie zich geroepen voelt om mee te dingen naar eer en eeuwige roem mag altijd iemand van de leidingsploeg aanspreken of zich zelf inschrijven via facebook. Je betaalt 25 euro inschrijving, maar krijgt in ruil een drankkaart voor je ploeg cadeau.


Ploegen die zich minder graag in het voetbalzweet werken kunnen deelnemen aan het Viking Kubb toernooi. Voor alle echte Vikingen: schrijf je ploeg in via link. Dit kost per team 15 euro. Hierbij ontvang je een drankkaart per team. De iets jongere jongens en meisjes kunnen om 14h naar Zonneheem komen voor een kinderanimatie van Ludentem. Deze kinderanimatie zal de kinderen allerlei circustechnieken aanleren, daarnaast volgt misschien nog een leuke verassing op het einde! Vanaf 20h is ons chirocafé opnieuw open. Wie zin heeft in een gezellige avond met vrienden is er aan het juiste adres. Naast het chirocafé organiseren we sinds dit jaar als randanimatie op zaterdagavond een FIFA-tornooi voor alle liefhebbers die zich ’s middags nog niet genoeg hebben uitgeleefd op de voetbalvelden. Vorm een team van 2 personen en verover de beker! ZONDAG 6 MEI Zondagmiddag staat voor velen bekend als de eerste BBQ van het jaar, onze succesformule van BBQ à volonté blijft dan ook zeker behouden. Wie al eens langs ons uitgebreid buffet is gepasseerd weet het ondertussen al: de beste BBQ van het jaar eet je op de VREDEFEESTEN. Wie op voorhand kaarten koopt betaalt 12 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen. Aan de deur betaal je 15 euro voor een volwassenen 10 euro voor


een kinderkaart. Voor alle lekkerbekken is er ook een enorm aanbod aan zelfgebakken taarten als dessert. Vanaf de middag kunnen alle kinderen zich uitleven op de springkastelen en kubbspelen die we opstellen in het Brigida park. Doorheen het weekend is er ook een Tombola waarin het ouderwetse principe geldt: “altijd prijs�! Wie daarnet nog twijfelde zal nu zeker overtuigd zijn: er staat opnieuw een superweekend aan te komen vol leuke activiteiten. Wij zijn alvast in volle voorbereiding en hopen jullie in groten getale te mogen ontvangen.


Spelletje


Verslag Speelclubweekend Op 17 februari om 10u zijn de speelclubbers samengekomen om een fantastisch weekend te beleven in ons vertrouwde heem, ’t Okkernotje. Na wat slaapzakspelletjes en WAP, speelden ze muzikaal pak waar een tip om pannenkoeken te verdienen in zat. Gelukkig hadden de lieve kokjes genoeg pannenkoeken gebakken want de speelclub had een reuzehonger! Na de heerlijke pannenkoeken stond vlaggenroof op het programma. Team blauw wist op een slimme manier te winnen van team rood. Hierna konden ze genieten van een overheerlijke spaghetti. Na de magische wensballon, waarbij elke speelclubber een wens kon doen, konden ze zich uitleven op de toffe fuif in het speelclublokaal. Hierna gingen ze allemaal uitrusten om fris te zijn voor de volgende dag. Toen ze wakker werden stond een heerlijk ontbijt klaar met spek en eieren om energie op te doen voor de Chinese tocht door Oostnieuwkerke. Na verschillende spelletjes zoals “limbo” en “wolfje wolfje hoe laat is het” aan de kerk, gingen ze gaan ravotten in het bos. Hierna werden de maagjes gevuld met lekkere stoofvlees met frietjes van de kokjes. Na wat ravotten konden ze nog genieten van de metseltaart van Lutje waarna het speelclubweekend er jammer genoeg al op zat. We zouden graag onze kokjes Lutje, Ria, Wilfried, Kris en Hugo nog eens bedanken voor het lekkere eten dat ze voor ons gemaakt hebben!


Foto’s Speelclubweekend


Verslag Rakkersweekend Op Vrijdagavond 23 februari verzamelden de Rakkers en Toppers aan ’t Okkernotje om samen te vertrekken op weekend richting Zonnebeke. We verbleven in ’t Lotegat. Een prachtige verblijfplaats met uitzicht op Bellewaerde. Eenmaal aangekomen en geïnstalleerd, was het nog tijd voor een avondhapje. Heerlijke hotdogs gemaakt door onze kokjes. Nadat hun maagjes gevuld, waren ze klaar voor het avondspel. Het spel ging over een Britse neergestorte piloot, deze moesten ze gaan opzoeken zodat ze de duitse bezetters kunnen overmeesteren . Achter hun zoektocht en ontcijfering skills werd het tijd om in hun warme bedje te kruipen. Na een goede nachtrust werden ze wakker gemaakt door 3 sergeanten. De drilloefeningen zorgden ervoor dat de rakkers onmiddellijk fris waren. Na het heerlijk ontbijt met verse melk van de koeien stonden de rakkers klaar om aan de stevige legerdag te beginnen. In de voormiddag werden ze op individuele vlak getest. Ze moesten hun eigen stukje land verdedigen. Ze konden landen aanvallen door andere rakkers uit te dagen. Daarna leerde leider Maxime hen nog enkele survival skills. Toen was het tijd voor het heerlijk middagmaaltijd van onze kokjes. De soldaten konden achter het eten even uitrusten tijdens de SMOS. Na een welverdiende powernapp was het tijd om hen te testen op teamwork en sluipvaardigheden. Daarvoor kozen we voor het spel paintware. Lang moesten we niet zoeken naar een


locatie. Het bos naast onze verblijfplaats lag bezaaid met restanten uit de wereldoorlog, kraters en loopgraven werden dus het ideale decor voor ons spel. En of de rakkers echte soldaten waren! Achter de paintwar was het tijd voor het avondeten. De kokjes hadden ons weer verrast met hun kookvaardigheden. Na het lekkere eten volgde nog 1 ultieme test voor de rakkers. Wie was de beste marinier in de groep? Dit hebben we getest door het gekende zeeslag. Genoeg oorlog voor vandaag, de rakkers zagen hun laatste boten zinken, tijd voor bed dus! Zondagochtend ontwaakten we op een rustige manier en maakten we ons klaar voor de enige echte expiditie rakwison. Het was een spannende strijd tussen kamp zuid en kamp noord. Achter het middagmaal was het jammer genoeg tijd om de valiezen opnieuw te vullen en ons klaar te maken om richting het ’t Okkernotje te vertrekken.

Graag bedanken we nog eens onze kokjes Eva, Jo, Wouter en Peter om heerlijk voor ons te koken! Merci kokjes!


Verslag Toppersweekend In het weekend van 23 tot 25 februari waren de toppers niet te zien in Oostnieuwkerke. Dit kwam omdat ze op weekend waren in ’t Lotegat te Zonnebeke. Naar jaarlijkse gewoonte doen ze dit samen met de rakkers. Vrijdagavond omstreeks 20u was het zover, de Jooniekcaravaan kwam toe in het donkere Zonnebeke. Na het afscheid met de ouders was het tijd om het kamphuis te verkennen, de bedden werden gemaakt en de afspraken werden overlopen. Na een overheerlijke snack van de koks zakten de rakkers en toppers af naar het bos om er een echt oorlogsspel te spelen waar ze de gesmokkelde drank van de Duitse soldaten moesten zien te pakken te krijgen. Zaterdagmorgen werden de maagjes weer goed gevuld en dat was zeker nodig want onze toppers gingen de kou trotseren om een sportieve 12 kamp te spelen. ’s Middags werden de jongens tot echte toppers gedoopt. Dit a.d.h.v. een paar activiteiten. ’s Avonds na het avondeten werden zware denkspelletjes gespeeld. De leden moesten hun hersenen breken om de clou van de spelletjes te begrijpen. Zondag: ‘Het is al de laatste dag van het weekend, wat is dat weekend voorbij gevlogen’ hoor ik iemand zeggen. Dat klopt. Het laatste spel van het weekend was een spel waar alle toppers elkaar moesten helpen om het spel tot een goed einde te brengen.


Na nog eens een overheerlijke maaltijd was het dan weer tijd om ons terug te trekken naar ons alom bekende heem ’t Okkernotje. Graag willen we onze kokjes, de ouders die allemaal reden, maar vooral al onze leden bedanken om er een onvergetelijk weekend van te maken! De toppersleiding


Foto’s Rakkers – en Toppersweekend


Verslag DASHPI Zaterdagavond 24 februari stond de Aspirantenfuif DASHPI op het programma. Deze fuif wordt georganiseerd om de aspiranten te leren omgaan met verantwoordelijkheid, het financiële aspect, zoektocht naar sponsors enzoverder. En natuurlijk ook omdat het tof is om een chiro fuif te organiseren. De opbrengst van de fuif wordt gebruikt om met de aspiranten in de paasvakantie op buitenlands kamp te gaan en een praktisch “cadeau” aan de leidingsploeg. Natuurlijk mogen we de bestemming van de reis nog niet verklappen. Het werd, al zeggen we het zelf, een topeditie. Het volk kwam mondjesmaat toe en tegen 23u zat de zaal mooi vol. Over de hele avond hadden we een bezoekersaantal van een kleine 400 fuifgangers. Wat heel mooi is J Het werd een sfeervolle editie zonder accidenten, zo een chiro fuif hoort te zijn! Bedankt aan alle aanwezigen om er top feest van te maken. Tot volgend jaar? ;)


Chiro Jooniek Gallerij


Chiroscoop BOOGSCHUTTER Je voelt je deze week in de loop van de week de koning te rijk met een uitnodiging voor een chirozondag. De uitnodiging komt onverwacht en van iemand van wie je het niet zou hebben verwacht. Dat kan nog een vrolijke chirozondag voor je worden Boogschutter!

KREEFT Succes is deze week heel dichtbij Kreeft! Denk er vast maar aan en een beetje dagdromen over wat je met dat succes gaat doen kan geen kwaad. Volg vandaag ook jouw creatieve invallen. Ze zijn goed! Zeg zakelijk waar het op staat Het zal je goed doen!

LEEUW Jouw lokaal is zeker geen lokaal in vergane glorie. Gezelligheid zit in de mensen die er spelen, maar deze week moet je er even naar proberen te kijken als een derde, als een bezoeker! En dan zal je zien dat je iets anders ziet dan wat je normaal ziet. Maak een kleine aanpassing in de inrichting van jouw lokaal. Zet die tafel nu eens dwars in plaats van in de lengte om maar wat te noemen. Let op jouw gezondheid! Iets meer bewegen tijdens een activiteit doet wonderen voor jouw conditie. Met name voor de Leeuw is dat vandaag de dag van belang.

MAAGD

Als je vanaf vandaag of uiterlijk tot volgende week woensdag een overhoring gaat maken, heb je meer kans om te slagen dan vorige maand. Toen had overhoringen veel minder kans van slagen. Denk eraan dat je jou kleding aanpast aan de overhoring, waarop je met overschot slaagt. De meeste indruk maak je in de eerste tien seconden na dat je met je Chiro kleren het lokaal binnen komt. Maar dat weet je als Maagd al lang.


RAM

Om een of andere reden kun je in de loop van vandaag wat gestrest zijn Ram. Wees gerust, aan het eind van de week zal dat gevoel weer over zijn en dan ga je helemaal ontspannen slapen. Tussendoor kunnen er allerlei verwikkelingen zijn in oude zaken, die je hoe vreemd het ook klinkt, gemakkelijk oplost. Enfin, het sterke deel van de Ram komt vandaag goed van pas.

SCHORPIOEN

Er hangt vandaag een reis rondt het kamp om je heen Schorpioen! Als je ouders plannen gaan maken, moet je erop letten dat die reis niet tijdens het kamp valt. Echter vandaag of morgen krijg je een aanbieding onder ogen, die misschien niet eens voor jou bestemd is, maar die je aan het denken zet om misschien op reis te gaan.

STEENBOK

STIER

Als het weer vandaag anders is dan wat je had verwacht, dan kun je dat schoolwerk afmaken, die lang is blijven liggen Steenbok! Je weet als geen ander dat schoolwerk die blijft liggen enerzijds steeds meer storend en anderzijds wen je eraan. Maar vandaag bedenk en voel je na de eerste opdracht te hebben afgemaakt, dat jouw bureau een heel andere bureau is.

Jouw verwachtingen zijn vandaag wel heel hoog gespannen Stier! Dat is niet erg, maar je moet daarom wel proberen meer te bereiken dan dat je vooraf wilde. Ga wat stoom aflaten bij de chiro! De groep zal je nieuwe energie geven om verder te gaan. Je roest wellicht vast in je oude gewoonten, maar je kunt je daaraan gemakkelijk onttrekken.


TWEELINGEN Jouw verwachtingen zijn vandaag veel te hoog gespannen Tweelingen! Dat is niet handig, want je gaat daardoor iets proberen te verwezenlijken dat je normaliter helemaal niet kunt halen. Doe wat actiefs! Chirovrienden geven energie om verder te gaan. Het is soms heel goed voor een mens iets actiefs met zijn of haar leven te doen dan de zondag in je zetel te liggen.

WATERMAN Vandaag moet je de kantjes er maar eens aflopen Waterman! Ook al is dat tegen jouw aard in. Je hebt wat rust in jouw hoofd nodig! Jupiter lijkt op oorlog te staan en dat houdt je bezig. Je denkt dat je tegen die stress goed bestand bent, dat je juist onder stress beter en sneller werkt, adequaat bent enz., maar dat is alleen emotioneel zo. Jouw fysieke gesteldheid heeft wel degelijk moeite met het verwerken van die stress. Kijk maar eens goed in de spiegel!

VIS Je hebt de komende week een afspraak staan met een familielid of een heel goede vriend, maar die wordt afgezegd. Hij of zij zit in de lappenmand. Kan daarom niet komen. Het is ook beter dat diegene uit jouw buurt blijft, want je bent zelf nogal bevattelijk. Je hebt zo maar zonder dat je het in de gaten hebt, een virus te pakken. Wellicht zelfs alleen maar doordat je denkt dat je het kunt krijgen. Pas op met dat soort gedachten. Die moet je ver weg stoppen. Gedachtenkracht is groter dan je denkt.

WEEGSCHAAL Haal voor vanavond iets bij de koffie, want je krijgt plotseling bezoek van of een buurman/vrouw, maar het kan ook zijn dat jij zelf besluit naar de chiro te gaan Weegschaal. Het is in ieder geval echt geen sociaal visite. Het wordt een dag met veel gelach, dus met veel humor en plezier. En er is daarvoor niet eens veel drank nodig. Let wel even op in het verkeer vandaag.

Jooniekske lente 2018  

Het seizoensgebonden van Chiro Jooniek. Ontdek nu de lente-editie.

Jooniekske lente 2018  

Het seizoensgebonden van Chiro Jooniek. Ontdek nu de lente-editie.

Advertisement