Page 35

Met die algemene vuistregels over een goede begeleidingshouding kom je al heel ver. 4 specifieke situaties diepen we verder uit: moeilijk gedrag, pesten, conflicten en straffen en belonen.

x

Omgaan met moeilijk gedrag

Woedebuien, weglopen, sabotage: de minder aangename kanten van het werken met kinderen en jongeren. Iedereen maakt het wel eens mee. Bij sommige kinderen of jongeren ervaar je dat soort moeilijk gedrag meer dan bij andere. Misschien ben je dat niet gewoon en weet je niet goed hoe je ermee om moet gaan. Een ongepaste straf volgt, je reageert heel kwaad – en het kind wordt bevestigd in zijn gedrag. Na verloop van tijd beslis je dat het kind niet meer mag komen, omdat het toch onhandelbaar is. Liever vermijden we dat soort situaties. Als je merkt dat je geen goeie manier vindt om met moeilijk gedrag om te gaan, bespreek dat dan op de leidingskring. Doe een beroep op ervaren leiding, volg een cursus of zoek informatie op. Komen jullie er zelf niet uit, neem dan contact op met de ouders of deskundigen. Je weet immers niet wat de oorzaak is van dat gedrag. Meer informatie vind je alvast in de folder ‘Omgaan met moeilijk gedrag’, die je kan bestellen via diversiteit@chiro.be.

We halen er enkele tips uit: x Schrijf een kind of jongere niet af na een paar moeilijke situaties. x Wees consequent. x Maak telkens het onderscheid tussen het gedrag en de persoon. x Zorg dat het niet altijd dezelfde leid(st)er is die conflictsituaties moet oplossen. x Humor helpt je om een moeilijk moment om te keren. Zorg wel dat je geen kinderen uitlacht. x Ga niet over je eigen grenzen. Leg uit waarom je een grens stelt. x Hou altijd rekening met de achtergrond van het kind. x Schenk vooral aandacht aan positief gedrag en minder aandacht aan negatief gedrag.

Sofie heeft weer een van haar buien. Ze weigert een stap te zetten op tocht, reageert nukkig op alles wat je haar vraagt of zegt... Je hebt er je buik van vol. Het is altijd hetzelfde met dat kind. Je maakt je kwaad en zegt dat ze net haar laatste kans heeft gemist, vanaf volgende week moet ze niet meer komen naar de Chiro.

Najib loopt altijd weg. Het spel is nog maar pas begonnen of niemand nog weet waar hij is. Na lang zoeken vind je hem altijd terug in één of ander hoekje. Vaak vind je hem zelfs een paar straten verder dan het lokaal. Als hij dan toch zo graag wegloopt, dan mag hij dat eens als activiteit doen. Nog voor de werking vandaag begint, drop je Najib 3 straten verder. En dat hij zich de hele middag niet laat zien!

35

komkommerin  

K o m K o m m e r i n Werken aan diversiteit in de Chiro . Uitgesloten wegens... 6. We houden (van) u 1. In de Chiro is iedereen welkom 7. W...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you