Page 1

‘t Schabelleke Paaseditie 2018


INHOUD Inhoud ................................................................................... 2 W oordje van de redactie ......................................................... 3 Veebees aan het woord ........................................................... 4 Spikkels .................................................................................. 6 Speelclubm eisjes ..................................................................... 8 Speelclubjongens .................................................................... 9 Kwiks ................................................................................... 11 Rakkers ................................................................................ 12 Tippers ................................................................................. 13 Toppers ................................................................................ 14 Tiptiens ................................................................................ 16 Kerels ................................................................................... 17 Aspies .................................................................................. 19 Aspi’s ................................................................................... 20 Paasplezier ........................................................................... 21 Trooper ................................................................................ 24 Oproep ................................................................................. 25 Handige informatie ............................................................... 26 De banier ............................................................................. 27 Kalender ............................................................................... 28

2


WOORDJE VAN DE REDACTIE Dag Chirowietjes, ouders, oud-leiding, sympathisanten… Het is bijna Pasen. Terwijl wij hier dit welkomstwoordje aan het typen zijn, zijn de klokken al lang uit Rome vertrokken en maken de paashazen zich op voor hun moment van het jaar. We hopen natuurlijk dat ze ook in 2018 bakken chocolade en andere lekkernijen voor ons in petto hebben. Pasen betekent ook paasvakantie. Hopelijk hebben jullie allemaal leuke vooruitzichten zodat jullie zich niet vervelen de komende twee weken. Om die mogelijke verveling tegen te gaan hebben we niet één maar twee leuke dingen om mee te delen. 1. Er is Chiro in de paasvakantie, HOERAAA! (Enkel op Pasen zelf niet!) 2. In dit Schabelleke zitten er enkel pagina’s paasplezier om je mee bezig te houden op een dood momentje! JOEPIEEE! We wensen jullie een heel vrolijk Pasen, een superleuke vakantie en heel veel lekkere momentjes toe!

Veel paasgroetjes, Team ’t Schabelleke Annelies & Louise

3


VEEBEES AAN HET WOORD W ablief? Het Chirobos weg? #geenroddel #veiligheidvoorop Jazeker, het Chirobosje wordt volgend schooljaar gerooid... En we krijgen er een leuk, gevarieerd, mooi en vooral veilig en gezond bos voor in de plaats! Hoera! Al moeten we daar toch wat geduld voor hebben. Chirobosjes verkopen ze nog niet in den Ikea. Men ging niet over 1 nacht ijs. Jaren dromen, onderzoeken, informeren, plannen maken, wachten op goedkeuring van subsidies en tal van voorbereidingen gingen hier aan vooraf. Het was MariĂŤnstede die in de milieuraad het initiatief nam. Vanaf de start waren er ook contacten met de Chiro. Zo hadden we inspraak in het ontwerp en kwamen we samen tot een mooi plan. SubsidiĂŤring van de overheid, de gemeente en de parochie zorgen er nu voor dat het plan eindelijk kan uitgevoerd worden. Dat is maar goed ook. We halen opgelucht adem. Het toegangsverbod bij stormweer was er niet voor niets. Populieren dreigden om te vallen bij hevige rukwinden en takken vlogen gevaarlijk in het rond. Wat mogen we nu concreet verwachten? In september/oktober 2018 zullen de bomen gerooid worden. Enkele mooie, solitaire eiken blijven overeind. Dit zal twee weken duren. 2 rijen gerooide bomen blijven liggen om de natuur wat te helpen herstellen. Dit natuurafval komt de bodem ten goede en kleine diertjes kunnen er huizen. Vanaf november wordt de beek opnieuw vorm gegeven. De dreef wordt heraangelegd en er komt een looppad daar waar we altijd al 'den toer van 't bus' deden. In het prille voorjaar zal dit looppad al toegankelijk zijn. Kort daarna worden ook de omliggende groenzones vrij gegeven. In de lente wordt het grasveld opnieuw ingezaaid en bijgevolg ook volledig afgesloten tot het mooi dik staat. Deze planning is natuurlijk helemaal afhankelijk van het weer, maar tegen de zomer van 2019 zullen we toch al ver geschoven zijn. Het middendeel van het bos blijft het langst 'verzegeld'. Wellicht een tweetal jaar. Dit moet de jonge boompjes de kans geven om te groeien. Daarna zullen ze ongetwijfeld opnieuw voor puur-natuur-speelplezier zorgen.

4


VEEBEES AAN HET WOORD En wij dan!? Het wordt eventjes anders, ja. We zullen het bos natuurlijk missen. De herinneringen aan kampen, bosspelen en meerdere bosgeheimen zullen we koesteren. Ondertussen krijgen we toegang tot het kasteelpark van MariĂŤnstede voor het betere bosspel 2.0. Misschien spelen we eens wat meer in het dorp, in 't Torreke of op andere pleintjes in de buurt. We redden ons wel. Van andere Chiro's horen we maar al te vaak hoe zij het moeten redden met een koer. Of een minigraspleintje. Of gewoon de stad in moeten. In Chiro Dadizele zijn we echt wel creatief genoeg om deze periode te overbruggen. Respecteer alstublieft de omheiningen tijdens de prille groei. Als Chirowietje, maar ook als wandelaar, loper of speelvogel. Er komen geen metershoge muren. Het bos wordt snelst weer bos als we met z'n allen even op de tanden bijten en geduldig wachten tot de natuur z'n werk doet. Geniet dus de komende maanden nog van het groen, de aarde, de beek en de boslucht. Speel, leef je uit, ravot. Sta even stil en zeg het bos stilletjes vaarwel. Kijk samen met ons uit naar het nieuwe, veilige groen. Weer goed om generaties lang aan Chiro te doen! Bosgroene groetjes, VB's Bart en Lies

5


SPIKKELS Hier zijn we opnieuw speciaal voor jullie met een nieuw artikeltje in het schabelleke. We hebben het al helemaal ingekleed in het thema van het spikkelbivak! We hopen natuurlijk dat jullie allemaal mee gaan! Lees, kleur, speel en lach maar mee met het thema van het spikkelbivak! Moppen maken samen met meneer de burgemeester en Van Leemhuyzen Wie gaat er als eerste slapen een krokodil of een konijn? − Een konijn, want die hoeft maar een paar tanden te poetsen! Wat is groen en skiet van een berg? − Een SKIWI Waarom steekt Van Leemhuyzen een lege fles in de frigo? − Voor de mensen die geen dorst hebben De burgemeester kent een mop over smurfen: “Wat zegt een smurf als hij ergens tegen loopt?” − Ai, niet weer een blauwe plek Waarom gooit Van Leemhuyzen een dobbelsteen tegen het plafond? − Omdat de burgemeester gezegd had “wie het hoogst gooit mag beginnen”. W oordzoeker oplossen met Octaaf de Bolle en meneer Alberto:

T

S

C

S

A

M

S

O

N

H

A

H

P

A

A

R

S

P

E

L

I

I

I

K

K

E

L

M

B

R

K

T

G

E

R

T

A

E

O

K

B

I

V

A

K

B

R

I

E

V

E

N

J

E

S

T

P

L

E

Z

I

E

R

P

O

I

S

P

E

L

E

N

N

A

V

O

N

T

U

U

R

6

ALBERTO BIVAK CHIRO PAARS SAMSON SPIKKELS

AVONTUUR BRIEVEN GERT PLEZIER SPELEN THEMA


SPIKKELS Probeer samen met Samson en Gert te zoeken welk personage welke zin heeft gezegd. Je kan de zin dan verbinden m et het juiste personage! Ten eerste ist Albertooooo!

Hallo, met Gert. En ook met mij.

Dat is toevallig één van mijn specialiteiten!

Aan allen die gekomen zijn, proficiat! Aan allen die niet gekomen zijn, ook proficiat!

Ik mis mijn Marlèneke zo!

7


SPEELCLUBMEISJES HALLOKIDOKI speelclubmeisjes Het Chirojaar vliegt voorbij, maar niet getreurd er staat nog heel wat op jullie te wachten. Om jullie op de hoogte te houden lijsten we snel nog wat dingen op die jullie gewoon moeten weten. Veel wist-je-datjes leesplezier. Wist je dat leidster Evy twee weken naar China is geweest? Wist je dat we met 38 speelclubmeisjes zijn ingeschreven? Wist je dat we op wereldreis zijn geweest tijdens het weekend? Wist je dat leidster Emmeline gevallen is in de beek? Wist je dat het nog 139 keer slapen is voor we op bivak vertrekken? Wist je dat wanneer je dit artikeltje leest het alweer veel minder slapen is voor we op bivak vertrekken? Wist je dat je deze kleurplaat moet kleuren en dan een prijsje kan winnen als je hem afgeeft?

Heel veel groetjes van jullie favoriete leidsters, Evy & Emmeline

8


SPEELCLUBJONGENS Liefste Speelclubbers Na ons vorig artikeltje in het ’t Schabelleke hebben we al heel wat zotte avonturen beleefd tijdens de zondagen, maar zeker met ons SUPERweekend. Het is bijna Pasen en dat betekent een zondag zonder Chiro . Daarom hebben je leiders iets voorzien waarmee je zeker niet verveelt in de vakantie. Een grootmoedersrecept voor overheerlijke oliebollen. Veel bakplezier! Leiders Siebe en Tom Ingrediënten: • 1 ei • 200g gezeefde patisseriebloem • 15g verse gist • 25cl melk • 25g boter • Zout • Bloemsuiker Benodigdheden: • Ruime mengschaal • Zeef • Maatbeker • Klopper • Pannetje • Ijschepper • Serveerschaal Bereiding:

BELANGRIJK! HET GEBRUIK VAN EEN FRITEUSE LAAT JE BEST OVER AAN JE MAMA OF PAPA!

9


SPEELCLUBJONGENS 1. Zorg voor melk, boter en een ei op kamertemperatuur. 2. Weeg alle ingrediënten voor dit recept zorgvuldig af. 3. Neem een ruime mengschaal en zeef er de bloem in. Door de bloem te zeven voorkom je klontertjes in het beslag. 4. Brokkel de verse gist in een maatbeker en schenk er de juiste hoeveelheid melk bij. (Indien je droge gist gebruikt, heb je de helft van deze hoeveelheid nodig.) 5. Roer het mengsel met een garde(klopper), zodat de gist oplost in de melk. 6. Zet een pannetje op een zacht vuur en smelt er de boter in. 7. Schenk de melk met de opgeloste gist bij de bloem en meng alles grondig met de garde. 8. Breek het ei en scheid het eiwit en de dooier. 9. Meng de dooier en de gesmolten boter onder het beslag van bloem en melk. 10. Gebruik een ontvette mengschaal en klop daarin het eiwit tot een stevig schuim. (Je kan de schaal vooraf even ontvetten met een beetje citroensap of azijn.) 11. Spatel het eiwitschuim onder het beslag. 12. Controleer het beslag. Als het beslag te vast is, mag je nog een scheutje melk toevoegen. 13. Strooi een snuif zout in het beslag en roer het eronder. Wie van een iets zoeter beslag houdt, kan ook nog een lepeltje suiker toevoegen. 14. Verhit de friteuse op 180 tot 190°C. (Zie opmerking bovenaan.) 15. Vul de ijsschepper met een portie van het beslag en giet dat beslag in één keer in het hete frietvet. Bak niet te veel oliebollen tegelijk, zodat ze niet aan mekaar kleven. (De hoeveelheid per bakbeurt is afhankelijk van de maat van je friteuse.) 16. Bak de oliebollen goudbruin. Draai ze tijdens het bakken even om. 17. Leg een servet of een vel keukenpapier in een serveerschaal en laat de hete oliebollen even uitlekken. 18. Bepoeder de bollen royaal met bloemsuiker.

10


KWIKS Lieve kwikjes, We zijn ondertussen al halfweg ons Chiro jaar en hebben al zoveel nieuwe landen ontdekt. We hebben ons al rot geamuseerd met jullie. Opnieuw hebben we een opdracht voor jullie. Wie de juiste landen kan raden krijgt een extra tip over ons bivak.

Veel plezier, Marie en Miet.

11


RAKKERS

12


TIPPERS Hey lieve vriendinnen! Omdat jullie (en wij zeker ook) verzot zijn op foto’s, maar deze helaas niet allemaal kunnen delen met jullie wegens een overload aan mooie plaatjes, werd het eens tijd om er nog wat te delen met jullie!

Bij deze kunnen we nog een aantal herinneringen ophalen van het allercoolste barbieweekend ooit. We kijken er naar uit om nog meer gekke herinneringen met jullie te maken!! We love you! XOXO Annelies en Marthe

13


TOPPERS Dag Toppertjes We hebben geen leuk verhaaltje, kleurplaat of wedstrijd deze keer :-(. Wel hebben we tal van praktische puntjes: Ten eerste hebben we een film gemaakt. Alleen is er hier nog geen titel voor. Dus suggesties zijn altijd welkom. Ook is de film nog altijd in montage. Jullie zullen nog wat moeten wachten voor hij in première kan gaan. Jullie level en XP om op weekend te gaan staat vast. Dit kun je terug vinden op het einde van het tekstje. Je verliest deze XP niet voor het bivak! MAAR, het XP-spel loopt nog niet ten einde. Je kan ongeveer nog dubbel zoveel XP er bij verdienen voor op bivak en je zal het zeker kunnen gebruiken. Ten slotte is hier een zeer goeie tip over de weekendlocatie: o Onze weekendplek ligt op de straal đ?‘&#x; van een cirkel met middelpunt đ?‘€. !"# !"# !""# !"

o o o Vele groetjes

Thomas en Michiel

14

∗ !,!"#!$! !

đ?‘&#x; = ln (đ?‘’ !""# !"#!"# !"#$%$&% ) đ?‘€ = đ?‘–đ?‘›đ?‘”đ?‘Žđ?‘›đ?‘” đ?‘Łđ?‘Žđ?‘› đ?‘œđ?‘›đ?‘ đ?‘Ąđ?‘œđ?‘?đ?‘?đ?‘’đ?‘&#x;â„Žđ?‘’đ?‘’đ?‘š De eenheid van đ?‘&#x; staat uitgedrukt in meters.


TOPPERS

Naam

XP

Level

W arre

35900

15

Ymen

33150

14

M auro

24100

11

Arthur

19500

10

M atheo

17350

9

Robbe

17250

9

Jelle

17100

9

Ruben

16000

9

Ibe

13350

8

Leon

12500

8

Kasper

11000

7

Pepijn

10250

6

Staf

9750

6

Boaz

9100

6

Kobe

9000

6

Timon

8250

6

Xander

6750

5

Pieter

6000

5

M ilian

3500

3

Yoshi

2750

2

Rune

2500

2

15


TIPTIENS Heyykess! Wist je dat we al over de helft zijn van ons fantastisch blauw Tiptien jaar? Triestig he L Maar niet getreurd, we zijn nog lang niet bij het afsluit ervan. We vertrekken namelijk nog op ons cool Chiroweekend. En voordat we hier opnieuw een heleboel vragen tegen ons hoofd geslingerd krijgen, we zullen met tijd en stond de info geven die jullie nodig hebben! Ook hebben we nog onze knisper namiddag met Chiro Moorsele, spannendddd! Wij kijken er al naar uit hoor, hopelijk jullie ook.. (blij weerzien van al jullie liefjes J)! Misschien efkes een korte samenvatting van enkele onvergetelijke momenten tot nu toe: Weet je nog onze haas en jager die helemaal verkeerd liep? Braddie die er nu al niet meer menselijk uitziet Ons machtig drankspel waar iedereen stress van kreeg Jullie lachwekkende voorstelling tijdens het spel met de jongens bij Battle of the switches sekses Jullie (misvormde) pannenkoeken die uiteindelijk wel lekker bleken te zijn Het ei die jullie zo graag in het kerelheem wilden smijten.. maar waar we uiteindelijk dan zelf de gevolgen hebben mogen van dragen.. Een heleboel om op te noemen.. met telkens als conclusie dat we een hoopje lompe dozen zijn. J Maar niet te min wel de tofste schakeltjes vormen. Aan al ons lieve lidjes die weer mogen zwoegen en zweten op die stomme examens de komende periode, we wensen jullie het beste! Wees maar zeker dat we zullen duimen. We zien jullie graag! Liefs, jullie leidsterkes

16


KERELS Dag allerbeste kereltjes, Na al onze vele avonturen zijn jullie vast al een hele boel vergeten, maar niet getreurd want de geroemde wetenschappers de gebroeders Tupolev hebben een oplossing gevonden. Namelijk de woordzoeker. Dus bij deze een woordzoeker om jullie geheugen op te frissen en enkele mopjes. Groetjes van jullie allerliefste leider Florian.

17


KERELS

18


ASPIES Zoek hierin de 27 leuke woorden om de verveling tijdens de paasvakantie tegen te gaan. Gelukkig kunnen jullie op zondag nog steeds in de Chiro terecht bij jullie favoriete leidsters.

Dikke paaskussen Bente & Louise

19


ASPI’S Beste Aspiranten, Hier zijn we weer met ons artikeltje voor het schabelleke. We zijn nu ongeveer aan de helft van ons beastig jaar, het is dus een perfect moment om eens terug te blikken op het voorbije jaar. Het begon allemaal op startdag, waar we jullie verwelkomden met ons superdeluxe havencomplex. Iedereen stond er zot van en kon er niet genoeg van krijgen. Papierslag was ook weer een succes dankzij de vele hulp van jullie waarvoor bedankt! Daarna gingen we op bezoek naar de meisjes op hun inleefweek. Weet je nog dat ze de poort hadden gesloten en dat we er over moesten klimmen? Wat was dat een skeere bedoening! We hebben er ontdekt dat Oscar zijn lievelingsdier een kat is. Of was het toch een hond ? Toen was het vakantie en hebben we deelgenomen aan de Halloweentocht van het joc. De sfeer zat er goed in, zeker met onze rode draad waar iedereen ten volle voor ging. Zo ontdekte Senne bijvoorbeeld dat struiken erg zacht kunnen liggen of misschien toch liever in een “opgedroogde” vijver. In de vakantie hebben we ook een “barbecue” gedaan in de Chiro, die voor sommigen wat zwaar op de maag lag. Op het diarama konden we eens terugblikken naar het voorbij jaar en een traantje wegpinken van de weemoedige emoties. Tijdens de blokstop hebben we elkaar jammer genoeg een tijdje moeten missen, gelukkig was er nog de kerstmarkt in het Torreke en konden we dit weer goedmaken door op inleefweek te gaan. Direct één van de leukste activiteiten in een aspijaar. Vooral lekker voor bij de aperitief zullen we niet snel vergeten. We werden er ook allemaal een professional in fifa, zodat zelfs de profs onder ons bang waren van de nieuwelingen en van master Shen. Amai, dat is al een hele boterham met choco! Maar dat is nog niet alles, denk maar eens aan alles dat nog moet komen. We moeten nog de haren van Bram bewerken/knippen en hem leren skanken, en Arne zijn appendix is nog altijd niet teruggevonden. Er komt nog een beestige fuif aan die hopelijk niet letterlijk in het water valt. En natuurlijk komt ook het weekend en het bivak er nog aan! Groetjes van de ansjoviskers Bram & Arne

20


PAASPLEZIER

21


PAASPLEZIER Maak je mooiste kunstwerk van deze kleurplaat en bezorg hem aan leidster Annelies of Louise. De m ooiste kleurplaat wint een prijsje!

22

Naam:……………………………………………… Afdeling:…………………………………………..


PAASPLEZIER

Paaskoekjes Ingrediënten koekjesdeeg: 300g bloem 200g boter 100g suiker 1 ei 2 zakjes vanillesuiker Ingrediënten versiering: 150g bloemsuiker beetje water kleurstof naar keuze M&M’s, smarties, chocoladeschilffers…. Bereiding: 1. Zeef de bloem. Snij de boter in stukken. Voeg de boter bij de bloem. Voeg suiker, ei en vanillesuiker toe en meng alles tot een kruimelig paasdeeg. Kneed het deeg tot het glad en soepel wordt. Verpak het in plasticfolie en leg het 15-30min in de koelkast. 2. Verwarm de oven voor op 150°. Bekleed de bakplaat met bakpapier. 3. Kneed het paaskoekjes deeg. Bestrooi het werkblad met een dun laagje bloem en leg het deeg erop. Rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Snij paasfiguren uit het deeg. Leg ze op de bakplaat met 1 cm tussen. 4. Schuif de bakplaat in het midden in de oven en bak de koekjes licht zandkleurig (ongeveer 15 min.). Laat de koekjes op een rooster afkoelen. 5. Glazuur: zeef de bloemsuiker in een kom en voeg wat water toe (begin met heel weinig). Voeg zoveel water toe tot het glazuur net vloeibaar wordt. Lepel het glazuur op de koekjes en versier met snoepjes naar keuze. 6. SMAKELIJK!

23


TROOPER

Steun ons door online te shoppen? Sinds dit jaar kan je ons steunen bij uw online aankopen zonder iets extra te betalen. Dit gebeurt via onze Trooper-pagina. Maar hoe werkt dat nu? 1. 2. 3. 4.

Je vindt online iets dat je wilt kopen. Je surft naar www.trooper.be/chirodadizele Daar klik je op de winkel waar je iets wilt kopen. Je doet je aankoop bij één van de partner-shops en betaalt gewoon de normale prijs, géén euro extra. 5. Omdat je via de Trooper-pagina naar de shop surft, weet de shop dat je ons steunt. 6. Je aankoop is rond en wij krijgt een percentje. Gemiddeld € 5 per aankoop van € 100. Dus met een kleine moeite kan je ons online steunen. Bij vragen kan je terecht bij Michiel Six (0468/27 5365) (michiel@chirodadizele.be).

24


OPROEP Voor hun tentenbivak zijn de Chirojongens op zoek naar glazen bokalen en houten rolluiken.

25


HANDIGE INFORMATIE UITLEENDIENST Chiro Dadizele verhuurt groot spelmateriaal en keukenmateriaal. Het keukenmateriaal werd recent vernieuwd en is in grote aantallen voorhanden. De contactpersonen van onze uitleendienst zijn: Michiel Six (+32 468 27 53 65) voor groot spelmateriaal. Lies Vandermeersch (+32 472 45 92 17) voor keukenmateriaal. UNIFORM Omdat we een jeugdbeweging zijn, dragen we elke zondag (vanaf rakkers/kwiks) ons uniform. We dragen ons uniform om te tonen dat we bij de Chiro horen en daar mogen we best trots op zijn! Het uniform bestaat uit de rode T-shirt, de beige short of rok en het blauwe hemd. Wij hebben ook een tweedehandsdienst voor de Chirokleren. Aangezien onze voorraad tweedehandskledij snel vermindert, lanceren wij een oproep om oude Chirokleren die te klein zijn of die u niet meer nodig heeft binnen te brengen in de Chiro. U zou er ons een groot plezier meedoen! Contactpersonen tweedehands: Adelien Watteyne (+32 493 50 30 38) Miet Vanderhaeghe (+32 471 43 82 98) W EBSITE Om op de hoogte te blijven van al ons doen en laten kan u steeds onze vernieuwde website raadplegen: www.chirodadizele.be Ook op onze facebookpagina wordt alle belangrijke informatie meegedeeld: https://www.facebook.com/chirodadizele/

26


DE BANIER

27


KALENDER APRIL: 1 apr. 2018: Pasen (Geen Chiro) 6-7-8 apr. 2018: Rakkersweekend 13-14-15 apr. 2018: Ketiweekend 21 apr. 2018: Freek Out 2018 (Fuif van onze Aspiranten) 27-28-29 apr. 2018: Aspirantenweekend + Toppersweekend MEI: 12-13 mei 2018: Frituurslag 20 mei 2018: Laatste Chirozondag voor de blokstop JULI: 2-6 juli 2018: Spikkelbivak 15 juli 2018: We gaan naar zee 22 juli 2018: Bivakwake AUGUSTUS: 1-11 aug. 2018: Bivak

28


29


’t Schabelleke is een driemaandelijks tijdschrift van Chirojeugd Dadizele (De Belhamel & De Schakel)

Jaarabonnement Dit is €5 tenzij er een steunabonnement wordt genomen. steunabonnement bedraagt €10 waarvoor alvast onze oprechte dank.

Rekeningnummer BE16 7380 2553 5674

Dankjewel Voor het vertrouwen in onze Chiro! Leden, leiding, oudleiding, VeeBees, ouders & sympathisanten.

Vragen, ideetjes? Laat het ons weten!

30

Dit

't Schabelleke Paaseditie 2018  
't Schabelleke Paaseditie 2018  
Advertisement