Page 1

‘t Schabelleke Herfsteditie 2017


INHOUD W elkomstwoordje redactie

3

Veebees aan het woord

4

W oordje van OLD

6

Spikkels

8

Speelclubm eisjes

9

Speelclubjongens

10

Kwiks

11

Rakkers

12

Tippers

14

Toppers

15

Tiptiens

17

Kerels

18

Aspies

20

Aspi’s

21

Nieuwe leiding

22

Leiding 2017 – 2018

27

Gestopte leiding

31

W ist-je-datjes

59

Handige informatie

60

Kalender

61

2


WELKOMSTWOORDJE REDACTIE Dag Chirowietjes, ouders, oudleiding, sympathisanten… Wij willen jullie van harte welkom heten in het nieuwe Chirojaar, een jaar waarvan we hopen dat het weer even onvergetelijk wordt als alle vorige jaren. We zijn ondertussen al enkele weken verder in dit nieuwe Chirojaar en er is al het een en het ander gebeurd. Eerst en vooral hebben we onze meer dan geslaagde startdag gehad in september (waarop we meer dan 200 leden mochten verwelkomen) en enkele weken geleden was er Papierslag die ons maar liefst 6(!) volle containers opleverde, waarvoor nogmaals een dikke dankjewel aan alle helpende handen. Op 12 november is het Diarama waar we met z’n allen nog eens terugblikken op twee fantastische bivakken. Met een heleboel foto’s en een streepje muziek halen we met veel plezier het bivakgevoel nog eens op uit Laakdal en Amel. Met deze eerste editie van ’t Schabelleke geven we het startschot van dit nieuwe, fantastische Chirojaar waarin er hopelijk opnieuw de meest onvergetelijke momenten beleefd zullen worden en er heel veel plezier wordt gemaakt! Een jaar met als thema ‘iedereen Chironaut’, waarmee we als Chiro een plek (of ruimte) willen zijn waar iedereen zich welkom voelt, waar er naar hartenlust gespeeld en geravot kan worden, waar we experimenteren, waar je als lid en als leiding kan groeien, waar er ruimte is voor creativiteit en fantasie, kortom een plek waar we vrij kunnen spelen en ons volledig kunnen uitleven. Veel leesplezier, Team ‘t Schabelleke, Annelies & Louise

3


VEEBEES AAN HET WOORD Exact een jaar geleden kon je in het Schabelleke lezen over de letter ’s’ in Chiro. “Daar staat toch geen ’s’ in”, horen we je denken. Klopt. Maar die ’s’ is wel de eerste letter van ’samen’. En daar ging het toen over: Chiro is het resultaat van velen. Chiro maak je samen. Als we terugblikken op ons eerste jaar als Veebee, dan viel dat vooral op: dat veel mensen zich engageren voor de Chiro. Er is de leiding die er voluit voor gaat om er iets moois van te maken. Er zijn de leden die enthousiast en met velen op de Chiro-zondagen aanwezig zijn. Er zijn de koks die tijdens het bivak en tijdens Chiro-weekends voor lekker eten zorgen. Er zijn de ouders die het voor hun kinderen mogelijk maken om naar de Chiro te komen. Er is oud-leiding die graag nog eens komt vervangen of elders bijspringt… Ondertussen is er zelfs een groep gevormd van mensen die graag een handje willen toesteken als dat nodig is. De Chiro-leiding noemt die groep toepasselijk ‘Team Wauw’. Omdat het ‘wauw’ is wat ze doen voor Chiro Dadizele. Wil jij ook wel eens een handje helpen? Laat het ons dan weten en we voegen jou toe aan ‘Team Wauw’. Soms blijkt de appreciatie ook uit kleine dingen: jaar na jaar zien we dat er meer papier en karton voor Chiro Dadizele gespaard wordt. Dit jaar hadden we zes volle containers; weer eentje meer dan vorig jaar. Zes containers vol papier en karton van mensen die Chiro Dadizele een warm hart toedragen! Velen zijn met de Chiro begaan en tegen al deze mensen zeggen we graag: bedankt! Merci voor jullie engagement. Al dat enthousiasme mist blijkbaar zijn effect niet: op de startdag waren de leden en leiding samen met 240. Wij hopen dat deze mooie start de voorbode mag worden van een bère Chirojaar! Lies en Bart.

4


VEEBEES AAN HET WOORD Het Veebee kluchtenhoekje: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Hoe vang je een konijn? Het is groen en het plakt? Wie kan hoger springen dan een berg? Je hebt een volle fles water, er zit geen kurk of dop op de fles, maar toch kan je ze niet uitgieten... Het is groen en het rolt? Sommige maanden hebben 30 dagen, andere hebben er 31. Hoeveel maanden hebben er 28? Het is wit en het staat in de hoek? Ik heb 3421 armen, 6 vingers, 23 ogen en 356 poten. Rarara, wat ben ik?

Ga achter een boom zitten en doe het geluid van een wortel na. Kermit de sticker. Iedereen, want een berg kan niet springen. Het water is bevroren. Kermit de knikker. 12. Een gestrafte frigo. Een liegebeest.

5


WOORDJE VAN OLD Dag Chirowietjes (en andere lezers en lezeressen), Net zoals het nieuwe Chirojaar van start is gegaan, zijn wij, Oud Leiding Dadizele ook terug volop bezig met al onze activiteiten te plannen en te organiseren. Ook dit jaar mogen we terug gloednieuwe oudleiding verwelkomen. Frauke, Julie, Ellen, Violette, Lara, Hanne, Nel, Anse, Florent en Jens, vanaf heden behoren jullie ook tot de groep OLD, welkom! Maar zonder Chiro Dadizele geen OLD, bij deze willen wij hen toch ook even in de bloemetjes zetten. Hoe enthousiast ze elke zondag opnieuw een bende losgelaten kinderen en jongeren een knotsgekke namiddag bezorgen, hoe ze elke financiële actie toch weer tot een goed einde kunnen brengen, hoe ze elke vrijdagavond discussiëren om alles in goede banen te leiden en hoe ze elk jaar opnieuw een onvergetelijk bivak in elkaar steken. Dat, dat verdient een Pluim met een grote P! Bon, genoeg geboft over die amusante bende, tijd om deze belangrijke data in jullie agenda te noteren: zaterdag 25 november 2017: OLD quiz zaterdag 6 januari 2018: Nieuwjaarswarmte familiefakkeltocht zaterdag 10 maart 2018: Dropping zaterdag 4 mei 2018: OLD café zondag 1 juli 2018: Sporten met OLD

met

Tot slot, voor diegene die op de hoogte willen blijven van OLD kunnen via mail al hun vragen en gegevens sturen naar oudleidingdadizele@gmail.com en krijgen hun OLD-uitnodigingen via mail. Wie het liever bij Facebook houdt, daar vind je al onze activiteiten terug op onze facebookpagina: Oud Leiding Dadizele.

6


WOORDJE VAN OLD PS. Vergeet jullie niet in te schrijven voor de OLD quiz, de plaatsen zijn beperkt!

Met liefs De OLD-kern.

7


SPIKKELS Dag lieve Spikkeltjes We zijn alweer een maand verder en we hebben al een heleboel leuke dingen gedaan. We kleurden al onze rupsen, zodat we allemaal een mooie vlinder konden worden, we brachten de giftige stoffen over terwijl we opletten voor de gekke professor, we bouwden ook om ter mooist een kamp... Allemaal super toffe spelletjes en dat is nog maar het begin. We hebben zelfs nog beter nieuws. HET IS VAKANTIE!!! Jullie kunnen nu ook allemaal andere toffe dingen doen. Hebben jullie trouwens al gezien dat ons logo van de spikkels een spin is? Zijn naam is ‘Spikkeltje Spin’. We hebben nog wat weetjes over de spin voor jullie: Wisten jullie dat de spin geen insect is? Dat is omdat hij 8 poten heeft, een insect heeft er maar 6. De spin vangt andere beestjes door zijn grote web kleverig te maken. Om er zelf niet in vast te zitten maakt hij ook draadjes die niet kleven. Een spin heeft maar 1 uur tijd nodig om een nieuw web te maken. Er bestaan 40000 verschillende soorten spinnen Dat zijn wel een heleboel interessante weetjes over dat interessante diertje. Om jullie niet te vervelen in de vakantie, kan je de tekening die hieronder staat inkleuren. Dan mag je die een zondag meedoen en dan hangen we alle ingekleurde spinnetjes uit in ons cool heem.

8


SPEELCLUBMEISJES Dag lieve Speelclubmeisjes! De voorbije weken hebben we al heel wat plezier gemaakt samen. Denk maar aan ons gekke zwarte bollenspel, verstoppertje in het donker en onze talentenshow (die stiekem of misschien niet zo stiekem veel beter was dan die van de Speelclubjongens). Om alles nog eens op een rijtje te zetten hebben we speciaal voor jullie een exclusieve, super-de-luxe woordzoeker gemaakt. De eerste die de oplossing aan ons komt vertellen, krijgt een leuke verrassing. Veel zoekplezier en drie dikke kussen van jullie lieve leidsters! Evy & Emmeline XXX O ja voor we het vergeten! Neem vliegensvlug jullie mooiste balpen en noteer maar in het GEEL groot: Wij gaan op weekend 2-3-4 februari, JOEPIEEEE!

9


SPEELCLUBJONGENS Dag speelclubbertjes Eindelijk herfstvakantie en ons eerste artikeltje in het Schabelleke. Na heel wat zondagen beginnen we jullie meer en meer te kennen. Een opvallende eigenschap was jullie zangtalent tijdens onze overweldigende talentshow. Zo’n talent moet gebruikt worden en daarom krijgen jullie van ons het speelclublied. Veel zingplezier Jullie leiders Siebe en Tom We ravotten erop los, hier in het paddenstoelenbos. En we trekken erop uit met de kartonnen brandweerspuit. Help je zoeken naar het briefje, dag mevrouw en dag meneer. Of ken u misschien het liefje van de knuffelteddybeer? Refrein: Zeg ben jij er al geweest, Op het superspeelclubfeest? Zondagmiddag zijn we daar, Raaaaaaar, maar waar! Elke avond in ’t lokaal, vertelt de leider een verhaal. Over Mac de zotte Schot en van de grote chocopot. Wil je vliegen overzee met onze gele luchtballon, Naar de speeltuin van de fee in ’t verre land van andersom. Refrein Opgepast, een rare kwast, die roept in onze poppenkast. Waar is dokter Zagemeel, de baas van ’t houten spookkasteel? Wie de bal heeft, wordt de tikker en verstopt zich in het gras. Om het snelst de paarse knikker in de grote waterplas. Refrein

10


KWIKS Xin chào! Hey! Hallo! ‫! !مرحبا‬ Geachte medebewoners van de planeet Kwikurnus We zijn nu al een tijdje gestrand op die vreemde planeet Aarde. Ondertussen zijn we er al goed in geslaagd de leer van onze edelachtbare Sjoepap te verspreiden. Gelukkig zijn de landen die we al veroverd hebben gastvrij, zo hebben we niet te veel last! Nu, over last gesproken: we hebben wel een klein probleempje. Niet alle landen die we al bezitten, spreken Nederlands. Dus bij ons tussentijds bezoek om even te checken hoe het met de landen gaat, vertelden onze vertegenwoordigers er maar op los. De enige oplossing voor dit ongemak, is de taal van de landen leren! Daarom hebben wij een opdracht voor jullie, onze stoere strijders. We hebben een zin vertaald in de taal van vier van de landen die wel bezochten. Kan jij herkennen welke zin bij welk land hoort? Valt er wat te winnen? Tuurlijk! De eerste die met de correcte oplossing bij ons komt, krijgt een dikke knuffel van ons en eeuwige respect van de Kwiks. Misschien geraak je wel op onze wall of fame... Veel succes! ZIN Wij zijn een toffe bende en maken er een fantastisch jaar van!

LAND

Chúng tôi là một băng đảng mát mẻ và làm cho một năm tuyệt vời! We are a cool gang and are about to have a great year!

!‫ﻧﺣن ﻋﺻﺎﺑﺔ ﺑﺎردة وﺟﻌل ﻋﺎم ﻋظﯾم‬ - Kwiksleiding out -

11


RAKKERS Dag groene garde, Jullie vertegenwoordigen dit jaar de sterksten en stoersten onder het ras van Belhamels, diegenen die nooit een zondag willen missen omdat jullie weten dat het altijd de beste zondag van het jaar kan zijn. Diegenen die nooit een uitdaging uit de weg gaan, diegenen die dit jaar op bivak de Toppers zullen kapotmaken in de legendarische voetbalmatch. We hebben er het volste vertrouwen in dat jullie dit jaar opnieuw een machtige bende zullen vormen. Jullie leiders zullen alvast het goede voorbeeld geven.

Ps: we verwachten jullie op weekend van 13 tot 15 april!!! Pss: De eerste die de woordzoeker als eerste ingevuld indient krijgt nog een surprise Grtjs jullie favoriete leidingsduo, Karel en Benjamin

12


RAKKERS

13


TIPPERS Dag rode meiden!! Hier zijn we met ons eerste artikeltje van het Schabelleke!! Jullie zijn ondertussen al ingeburgerd in TIPPERLAND! Ons doopje was een succes en jullie hebben ons allemaal laten zien wat voor stoere meiden jullie zijn #TROTSELEIDSTERS!! Wij zien het alvast zitten om ons helemaal in het rode jaar te smijten! We willen ook jullie allermooiste zangtalent eruit sleuren, er is bij sommigen wel nog wat werk aan de winkel, maar dat komt allemaal goed. Jullie mogen alvast 9-10-11 februari 2018 in het rood in jullie agenda zetten want dat weekend gaan we er samen op uit met onze machtige bende!! Groetjes (tata wi) Jullie favoriete leidsters Marthe & Annelies

14


TOPPERS

Dag beste Toppers We zijn er dit jaar al goed in gevlogen. We hebben al tal van activiteiten meegemaakt. Zo moeten wij door jullie pannenkoeken bakken (die komen er nog) en kunnen jullie nu als de besten haar knippen. Naast de vele activiteiten moeten jullie ook zorgen voor ons huisdier: Zwin. Ik zou goed op hem letten, want als er iets met hem gebeurt zullen de gevolgen zwaar zijn. Ook is er al gretig XP verdient de voorbije weken. Onderaan vinden jullie een QR-code waarop je jullie XP en level kunnen zien. Voor de personen die wat achterop liggen: DOE BETER JE BEST. Je zal de XP nodig hebben. Verder is er niet veel nieuws, Hier zijn nog enkele weetjes over varkens die misschien belangrijk kunnen zijn: De wetenschappelijke naam van een varken is: Sus scrofa domesticus en het dier behoort tot de familie: Suidea. De draagtijd van een zeug is 115 dagen. Een varken kan tot 17,5 km/h rennen. Varkens zijn zeer snuggere dieren: o Ze zouden slimmer zijn dan kindjes van 3 jaar (= slimmer dan sommigen onder de Toppers). o Ze zijn zelfbewust. o Kunnen videospelletjes spelen met een joystick. o Kunnen maar liefst 26 verschillende geluiden produceren en kennen meer dan 40 geluidsuitdrukkingen. Ook zouden hun organen perfect in de mens kunnen worden getransplanteerd. De eerste rugbyballen gemaakt werden van een varkensblaas. (Eens testen?) In de Middeleeuwen werden varkens regelmatig officieel gearresteerd en tot de doodstraf veroordeeld vanwege het opeten van andere dieren of mensen. (laatst bekende geval in 1864).

15


TOPPERS Zo'n 5000 jaar geleden maakten de mensen de varkens tam Schmink wordt gemaakt van varkensvet. Er zijn evenveel varkens in Vlaanderen als mensen: 6,2 miljoen. Vele groetjes van jullie allerliefste leiders Thomas & Michiel P.S.: Een eerste tip voor het weekend. Het is niet in Dadizele.

16


TIPTIENS Beste Tiptiens, Eerst en vooral even opfrissen wat we al allemaal gedaan hebben: Op Startdag ons nieuw lid Margot ontmoet. Een halve cirkel proberen te maken op Startdag en ja hoor, na lang proberen, is het gelukt! Jana en Parès waren goede ondersteuningen. Vertrouwensspelletjes gespeeld waarbij Merel, Stiene en Ismene heel hoog in de lucht vlogen bij het trekken aan het touw. Ons heem een nieuwe blauwe laag gegeven hebben en mascotte Alexander/Nestor op onze schommel geplaatst. Bh’s aan onze muur bevestigd als sleutelopbergzakjes Dropping in het verre Moorsele. En de week erna geknisperd met Chiro Moorsele. Gelukkig zat er een mooie leider bij, is het niet, Maud? Loes kent het woord duplexuterus nu zeer goed door Papierslag. Bij het dobbelsteenspel moesten sommige leden aan hun eigen voeten likken en anderen moesten hun bh uitdoen. Maar wees gerust, tiptiens, er zullen nog veel leuke activiteiten volgen en onvergetelijke momenten beleefd worden! Vele blauwe groetjes, Aurelie en Adelien

17


KERELS Dag beste kerels en sympathisanten Zoals jullie al weten is niemand minder dan Boris de bever de mascotte van onze afdeling. Maar waarom hebben we nu juist voor een bever gekozen? Misschien is het tijd voor een korte theorieles in het sociaal gedrag van bevers. Bevers leven in kleine familiegroepen in de buurt van water. Meestal leven er zo'n vijf of zes bevers in een groep, bestaande uit een volwassen paartje en hun jongen van de twee laatste worpen. De jongen blijven zo'n twee jaar in een familiegroep, waarna ze hun eigen territorium gaan zoeken. Territoria worden afgebakend met anale geursporen, castoreum of bevergeil genoemd, die informatie bevatten zoals geslacht, verwantschap en mogelijk ook sociale status, leeftijd en grootte. Bij gevaar slaat een bever met zijn staart op het wateroppervlak. De aanwezigheid van bevers wordt verraden door de aanwezigheid van omgevallen bomen, bomen waarvan de schors is afgeschild, ondiepe kanalen en een burcht in het water. Als het mogelijk is, bouwen ze een nest in een ondergronds hol. Anders bouwen de bevers een burcht. Bevers bouwen minder snel een burcht dan hun Canadese verwant, en de burchten van bevers zijn ook minder groot. Bevers bouwen een burcht die tot 2 meter hoog is terwijl de doorsnede wel 10 meter kan bedragen. De ingang hiervan bevindt zich onder water, waardoor ze onbereikbaar zijn voor roofdieren. De burcht, bestaande uit een holle berg takken bevindt zich verder boven water. Hij heeft een 'natte kamer', waar de bever het water uit zijn vacht schudt, en een droge, met houtsnippers gestoffeerde nestkamer. De nestkamer ligt circa 20 cm boven het waterniveau en heeft een luchtgat. 's Zomers wordt om te rusten daarnaast vaak gebruikgemaakt van een leger, een ondiep kuiltje aan de oever onder struiken of andere dichte begroeiing met platgelegde vegetatie of houtsnippers. Ook leggen bevers soms dammen en kanaaltjes tot zo'n 150 meter lang aan. Daarmee kan de waterhoogte in de omgeving van de burcht worden gereguleerd, zodat deze constant op dezelfde hoogte blijft en de burcht niet onder water loopt. Ook wordt hierdoor het foerageergebied vergroot.

18


KERELS Hierdoor ontstaan kunstmatige meertjes. Bij hoge uitzondering worden dammen van 800 meter gebouwd, maar dammen van meer dan 150 meter zijn geen uitzondering. Als bouwmateriaal gebruiken ze stammen, takken, modder en stenen. Hiervoor kunnen 100 cm dikke bomen worden geveld. Een bever kan een 25 centimeter dikke boom omknagen in minder dan vier uur. 's Winters bevriest het water, waardoor ze niet naar boven kunnen om te ademen. Om dat toch te kunnen doen, maken ze een gat in de dam, zodat het water wegstroomt. Het water heeft zo plaatsgemaakt voor lucht. Net zoals bevers zijn wij een hechte familie die samen bouwt en de wereld naar hun hand zet. Ziezo hopelijk hebben jullie wat bijgeleerd want volgende week is er een toets over het sociaal gedrag van bevers.

Nog veel studieplezier. Jullie allerliefste kerelleider Florian

19


ASPIES Dag allerliefste oranje meiden! Hopelijk zijn jullie ondertussen al wat bekomen van de inleefweek. Het was toch wel een fantastische week zeker?! Dat belooft voor de rest van het jaar. Wij hebben er alvast keiveel zin in! Hier nog enkele sfeerbeelden om herinneringen op te halen aan toch wel ĂŠĂŠn van de beste weken uit jullie leven! Dikke kus van jullie favo-leiding, Bente & Louise xoxo

20


ASPI’S Beste Aspiranten, Hier zijn we weer met ons eerste artikeltje van het jaar. Je moet begrijpen dat dit als leiding soms moeilijk is om hiervoor iets te verzinnen. We moeten proberen om met een goede openingszin te starten, zoals je kunt zien is dit hier dus het niet bijster originele “Beste Aspiranten”. Misschien zouden we dit beter veranderen naar een iets originelere aanpak. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan “Beste Beasts”? Want jullie zijn allemaal een (klein) beetje beast vanbinnen en vanbuiten. Maar jullie vragen zich waarschijnlijk af wat is dat nu eigenlijk een beast? Wel laten we dit jullie eventjes uitleggen (dit is zoals je ziet een kopie van wikipedia maar dan in het Engels om het wat moeilijker te maken en omdat we die uitleg toch een mooie samenvatting van het concept beast vonden):

BEAST: From Wikipedia, the free encyclopedia

Beast or Beasts usually refer to large vertebrates, or more specifically mammals. It may also mean a scary, and vicious animal or character.

Zo, hopelijk hebben jullie veel bijgeleerd met het interessantste artikeltje van het jaar, want zoals je kunt lezen kan het niveau vanaf nu enkel nog dalen. Groetjes van Bram & Arne.

21


NIEUWE LEIDING Emmeline: Naam : Emmeline Messely Afdeling: Speelclubmeisjes Lievelingskleur: Rood Lievelingseten: Frietjes Favoriete spel: Dorpsspel Leukste Chiroherinnering: Mijn eerste gele fluitenkoord krijgen in het vierkant. Grootste blunder in de Chiro: Lang geleden ben ik eens van de trap gevallen in de gang. (Die trap is levensgevaarlijk, het was niet mijn schuld.) W aarom ben je leidster geworden? Als lid amuseerde ik mij elke Chirozondag, het is een dag waarop je al je vrienden terugziet om samen met hen en de leiding iets leuks te doen. Ik ben leidster geworden omdat ik het super vind om op zondag iedereen terug te zien en om de leden telkens een onvergetelijke namiddag te laten beleven!

Marie: Naam : Marie Cloet Afdeling: Kwiks <3 Lievelingskleur: Groen (gene zever) Lievelingseten: Moelleux au chocolat met een bolletje ijs. Favoriete spel: Inleefspel Leukste Chiroherinnering: Dat is toch wel ons bivak als tweede jaar Tipper! We hadden toen een topbende waarmee we allerlei fratsen uithaalden. Onze eerste keukenroof, de vlag stelen en daarmee de leidingsploeg tot wanhoop drijven,

22


NIEUWE LEIDING BH’s verzamelen waaronder een dure Marlies Deckers (oeps)… Maar bovenal genoten we van elkaar en onze vriendschap. Grootste blunder in de Chiro: Toen ik eerste jaar Kwik was, ben ik op kamp eens door een ruit gelopen, met allemaal glasscherven in mijn arm tot gevolg. Dat was schrikken! W aarom ben je leidster geworden? Van jongs af aan kijk ik al uit naar het leiding zijn. De keuze om leidster te worden was dus best evident! Ook was het nog véél te vroeg om nu al de Chiro vaarwel te zeggen. Het is hier veel te plezant!

Marthe: Naam : Marthe Pannecoucke Afdeling: Tippers Lievelingskleur: Roze Lievelingseten: Sushi en tajine Favoriete spel: Leukste Chiroherinnering: De nieuwjaarsduik waar we met een aantal van de Aspiebende naartoe zijn geweest en de inleefweken zijn momenten om nooit te vergeten. Grootste blunder in de Chiro: Op aspienamiddag op bivak vond ik de weg niet meer naar mijn eigen spel… W aarom ben je leidster geworden? Omdat ik de Chiro veel te hard zou missen. De Chirozondag is altijd al de dag van de week geweest waar ik het meeste naar uitkeek. Die wilde ik dus niet loslaten. Ik wil ook al die leuke jaren die de leiding aan mij gegeven heeft, nu ook doorgeven aan andere leden J.

23


NIEUWE LEIDING Tom: Naam : Tom Six Afdeling: Speelclubjongens Lievelingskleur: Blauw Lievelingseten: Frietjes met stoofvlees en warme appelmoes. Favoriete spel: Spelletjes met een blaaspijp en deeg. Leukste Chiroherinnering: In mijn eerste jaar als Aspirant waren we het beu dat Thomas, al enkele weken niet naar de Chiro kwam omdat hij altijd moest werken in Bellewaarde. We beslisten om daar iets aan te doen en gingen met een spandoek voor de ingang van het pretpark staan. Daar hebben we twee uur staan wachten op Thomas maar hij was langs de achteringang naar huis gegaan. We hielden er een groepsfoto met de leeuw aan over. Grootste blunder in de Chiro: Tijdens een gewone Chirozondag werd ik door mijn eigen Kerelgroep vastgebonden aan een sjorpaal. Daarna droegen ze mij, nog altijd aan de sjorpaal, tot boven de beek. Ten slotte werd ik langzaam losgemaakt, maar de touwen kwamen eerst los bij mijn hoofd waardoor ik eerst met mijn hoofd in de beek terecht kwam. W aarom ben je leider geworden? Vanaf de Kerels stond het al vast, ik ging leider worden bij Chiro Dadizele. Na mijn aspi-jaren was het duidelijk dat ik zeker nog niet wou stoppen met de Chiro. Nu ben ik trots op mezelf dat ik leiding mag geven aan de Speelclubjongens.

24


NIEUWE LEIDING Benjamin: Naam : Benjamin Masschelein Afdeling: Rakkers Lievelingskleur: Oranje Lievelingseten: Pizza van dokter Oetker. Favoriete spel: Ieder spel waar er tactisch inzicht voor nodig is. Leukste Chiroherinnering: Het bivak toen ik zelf eerste jaar Kerel was, is en blijft mijn beste Chiroherinnering simpelweg om dat de groep machtig was en omdat de leiders (Christophe en Seba) het ene gekke spel na het andere uit hun mouw konden schudden. Hierdoor hebben we ons 10 dagen rot geamuseerd!!! Grootste blunder in de Chiro: In mijn tweede jaar Aspi heb ik ontdekt dat mijn Chirokennis toch nog niet optimaal was. Zo wist ik niet dat de mascotte van de Aspiranten â&#x20AC;&#x2DC;Freekâ&#x20AC;&#x2122; noemt en dat legde dan voor mij ook onmiddellijk uit waarom onze fuif Freek Out noemt en niet Freak out. W aarom ben je leider geworden? Ik ben vooral leider geworden omdat ik het groepsgevoel dat je krijgt als je in de Chiro zit nog niet kwijt wil. Ook vind ik het zalig dat je een spel bedenkt en je dan ziet dat de leden het super nice vinden.

25


NIEUWE LEIDING Michiel: Naam : Michiel Six Afdeling: Toppers Lievelingskleur: Superfluomegasjiek knal-fel rood Lievelingseten: Partysnacks van Everyday. Favoriete spel: Alle spelen in het donker + hoe ingewikkelder, hoe liever ik het heb. Leukste Chiroherinnering: De Chiro is een verzameling van allemaal mooie herinneringen, maar de kers op de taart is toch wel KRINKEL: een bivak met 4000 andere Chirowieten, machtige leefgroep, een gigantisch kampvuur, Bart Peeters en nog 1000 andere sjieke dingen. Dus iedereen die de kans heeft in 2021: GA MEE! Grootste blunder in de Chiro: Je mag nooit teveel dingen impulsief doen. Als je er niet over nadenkt weet je ook niet wat de gevolgen zijn. Zo mag je geen batterijen in het kampvuur gooien. W aarom ben je leidster geworden? Ik ben leider geworden omdat het zeker te vroeg ging zijn om te stoppen met Chiro, want wat moet ik anders doen in het weekend? Ook om het engagement van Chiro Dadizele verder te zetten. Er waren leiders die vrijwillig leiding wilden geven aan mij. Nu doe ik dit ook met de volle 100% voor mijn Toppertjes.

26


LEIDING 2017 â&#x20AC;&#x201C; 2018 Spikkels: De Spikkels worden dit jaar geleid door OLD (waarvoor een dikke dankjewel). Meer bepaald zijn hun leiding:

Anse ten Haaf Jarne Lesage Nel ten Haaf Pieter Cardoen Violette Popelier

Speelclubmeisjes: Emmeline Messely Evy Samyn

Speelclubjongens: Siebe Wulbrecht Tom Six

27


LEIDING 2017 â&#x20AC;&#x201C; 2018

Kwiks: Marie Cloet Miet Vanderhaeghe

Rakkers: Benjamin Masschelein Karel Cardoen

Tippers: Annelies Vandenberghe Marthe Pannecoucke

28


LEIDING 2017 â&#x20AC;&#x201C; 2018

Toppers: Michiel Six Thomas Maes

Tiptiens: Adelien Watteyne Aurelie Delrue

Kerels: Florian Desmet

29


LEIDING 2017 – 2018

Aspies: Bente Vanwalleghem Louise Cosyns

Aspi’s: Arne Cornillie Bram Vanderhaeghe

30


GESTOPTE LEIDING FLORENT (3 jaar leider): Dit jaar koos Florent ervoor een punt achter zijn Chirocarriè re te zetten, na 12 jaar lid en 3 jaar leiding te zijn bij de Rakkers daarna de Kerels om dan af te sluiten bij de Aspi’s. De Aspi’s klaarstomen om leiding te worden was voor Florent een hoofdzaak. Maar met zijn enthousiasme, inzet en doorzettingsvermogen kan dat geen probleem geweest zijn. Zo was Florent diegene die nooit een zondag toekwam met de vraag “wuk goam ke doen vandaag”. Florent was de persoon van de uitgetypte, doordachte spelletjes. Zijn inzet was vooral ook te merken op financiële acties, 2 maal trekker van frituurslag, met als hoogtepunt voor hem, en vast voor velen anderen ook, zetelen in de kern van het groepsfeest. In deze voorbereidingen, vergaderingen en stress voelde Florent zich het best. Daaruit is ook een nieuwe studiekeuze gekomen; event- en projectmanager, een beroep dat op Florent zijn lijf geschreven staat. Als ware organisator richtte hij dit jaar met nog enkele andere van zijn klas Husk-Events op. Ook mede door deze nieuwe onderneming die zeer veel tijd inneemt en het opnieuw opbouwen van zijn voetbalcarrière moesten er keuzes gemaakt worden. Florent koos voor de toekomst, en wie kan hem dat nu kwalijk nemen want Florent is een persoon die zijn hele leven al gewijd heeft aan de Chiro, en vast nog zal doen. Maar nu is het eens tijd dat Florent aan zichzelf denkt. In die 15 jaar lid heeft Florent heel wat uitgestoken. Hij is in de 15 jaar nog geen haar veranderd, al is hij er wel al wat verloren (gniffel, gniffel). Florent is de persoon die zeer veel heeft onthouden van zijn ledenjaren. Hij is altijd de persoon die nog weet wat voor spel ze bv. als Speelclubber hebben gespeeld. Om kort te zeggen, Florent kan zeer veel onthouden, toch als het op Chiro aankomt. Florent en mezelf hebben elkaar pas echt leren kennen bij de kerels. Hij was voor mij dan het grote rolmodel van hoe een Chirowiet moest zijn. Ik denk dat ik mag spreken voor velen als ik zeg dat Florent een persoon is waar men naar opkeek en nog steeds naar opkijkt. Hij was ook de persoon die echt openbloeide bij de aspi’s. Zijn ouders waren meestal terughoudend als het over uitgaan ging. Maar daar had Florent het beste excuus op gevonden: “Maar Ma, tis om

31


GESTOPTE LEIDING te flyeren voor wosbakfeesten.” En zo kon Florent altijd mee want ’t was voor de Chiro. Want Florent heeft het van geen vreemden, ook thuis hebben ze een waar Chirohart. Daarom schreven ze hem ook in bij de spikkels, niet wetende wat voor ChiroMAN Florent zou worden. Wanneer Florent thuiskwam zonder schrammen was de vraag of het niet leuk was geweest de eerste die vast op tafel kwam, want Florent had altijd schrammen van het spelen. Zo hoorden we eerder dit kamp al verhalen over hoe Florent zijn vinger brak in de Chiro maar vertikte het thuis te vertellen uit vrees niet meer naar de Chiro te mogen komen. Florent was verder een leider die onvergetelijke momenten kon maken. Zo nam hij als rakkerleider zijn leden mee op weekend. Daar speelden ze een nachtspel op een iet-wat gevaarlijk terrein. Gelukkig hield niemand daar verwondingen aan over maar misschien wel wat hoogtevrees. Bij de Kerels was hij dan weer de leider die op 2-daagse koos voor het plezier in plaats van de kilometers, iets waar de leden hem nog altijd dankbaar voor zijn. Bij de Aspi’s kon Florent al een wat extravaganter denken. Dan denk ik aan die ene zondag met Mathijs en Robin waar toch wat beelden van zijn die beter niet getoond worden. Als leider was Florent diegene die dit jaar op de proppen kwam met het ‘The-floor-is-lava-Spel’ iets waar hij blijkbaar zelf niet zo goed in is. Maar nu heb ik genoeg gepraat, het is tijd om te klappen en alle mooie herinneringen die Florent aan de Chiro heeft gegeven in ons op te slaan. Bedankt Florent voor de vele onvergetelijke en prachtig e momenten die we samen mochten beleven. Het ga je goed en we zien elkaar sowieso nog terug in een andere context.

32


GESTOPTE LEIDING JENS (2 jaar leider) Dit jaar besliste Jens om een punt te zetten achter zijn Chirocarrière. Dit kwam hoofdzakelijk door zijn studies waar hij graag wat meer tijd in wil steken, zodat hij eindelijk eens door zijn hoofdstuk plantenkennis geraakt. Om daarna voluit te gaan voor zijn stage als tuinarchitect. Jens is welgeteld 9 jaar lid geweest en kwam leider in Amel. Hij begon als leider bij de Rakkers samen met Robin. Dit jaar stond Jens bij de Toppers en sloot het hier dan ook af. Jens startte zijn Chirocarrière bij de Speelclub daar speelde hij zéér graag met de lego blokjes die te vinden waren in het heem. Op latere leeftijd werden dit dan betonblokken. Als je begrijpt wat ik bedoel. Iedereen die als Rakker in de Chiro gezeten heeft, is zeker bekend met het spel haas & jager en ook Jens speelde dit zeer graag. Maar er was een dag waar Jens liever aap & jager speelde, aangezien hij constant in de bomen zat te slingeren en er plots niet zo goed van af kwam toen hij uit de boom viel en zijn 2 polsen brak. Als Topper voerde Jens eerst een sabbatjaar in. Dit kan je duidelijk zien op de mouw van zijn Chirohemd waar er maar een half Topperlogo opgenaaid is. Jens had toen ook even getwijfeld om volledig te stoppen met de Chiro maar dankzij Robin kwam Jens terug naar de Chiro en daar zijn we Robin eeuwig dankbaar voor! Jens maakte zijn comeback zeer duidelijk als Kerel door steeds aanwezig te zijn op alle werkdagen en financiële acties van de Chiro. Dit maakte hem tot de creatieve Chirowiet die we nu allemaal kennen. We kennen Jens ook als een zeer zorgzaam persoon. Dit werd duidelijk na de enkele speelminuten van de misschien iets minder legendarische rugbymatch tegen de Aspi’s. Daar bood hij een luisterend oor aan leider Sander nadat zijn neef Stan over een piket sleerde en ook bovenaan de oprit in Schönberg stond te wachten op de ambulance om deze te begeleiden naar de bivak plaats. Met de 2-daagse als Kerel was Jens er helaas niet in geslaagd om deze uit te wandelen maar ik denk niet dat we hem dit kwalijk kunnen nemen wetende dat hij maar 1 steunzool meehad… Als Aspi Kwam Jens met het geniale idee om een trampoline mee te nemen op inleefweek en deze binnen in de refter te plaatsen. Iets wat nu een traditie blijkt te worden. Hij had ook het idee om de Aspiefluppen te bedienden in de gang van de wc’s en ze nadien te verwennen met zijn gekende duikboten. Jens was er ook altijd als de kippen bij om op promotour te aan voor een evenement van de Chiro,

33


GESTOPTE LEIDING zoals met de promotour van het legendarische sfeer café met dansgelegenheid Wosbakfeesten. Vooral in Oost-Nieuwkerke waar hij op de Aspi-jongens fuif de affiches van Wosbakfeesten zo goed uithing dat de Aspi-jongens van Chiro 0ost-Nieuwkerke er enkele over het hoofd hadden gezien bij het opkuisen. Bij het organiseren van Wosbakfeesten was Jens diegene met de artistieke ideeën afkwam. Zo kun je nog steeds een deel van zijn kunstwerken bewonderen in de kelder. Hij heeft er nog steeds pijn in het hart van dat het andere deel waar ooit het yin yang teken opstond weggesmeten werd door het Muziek. Want Jens had daar namelijk uren/ dagen aan gewerkt. Als 2e jaar Aspi merkte iedereen dat Jens en geboren leidersfiguur was en dat hij volledig klaar was om in de leidingsploeg te stappen. Dit gebeurde dan ook in Amel, waar hij samen met Robin leider werd van de Rakkers. Hun weekend stond volledig in het thema van GoIV, het bekende tv-programma op Ketnet. Ze hebben toen ook de bekende GoIV beker nagemaakt, volledig uitgezaagd of uitgehakt uit een boomstam die nog steeds te bewonderen is in het Rakkersheem. Als Rakker leider wist Jens ook de voetbalbeker af te snoepen van de Toppers en dit jaar opnieuw maar dan van de Rakkers. Op het einde van het Bivak te Steinbach werd Jens benoemd tot groepsleider. We zagen al lang een groepsleiderfiguur in Jens want hoe hij met een groep omging deden er geen 2! Toen hij groepsleider werd merkten we doorheen het jaar dat hij sterk veranderde, hij werd veel serieuzer en eens goed wat kattenkwaad uithalen met het andere geslacht van de Chiro werd dan ook meestal afgekeurd door hem. Jens werd ook leider van de Toppers in Steinb ach samen met Arne. Zij gingen op schooiers weekend in Staden. Een weekendplaats die toevallig ook helemaal in thema was , denk maar aan de ijskoude nachten, kapotte douches en de muizen in de keuken. Toen de werkdagen van het groepsfeest eraan kwamen was Jens één van de velen die steeds van de partij was en dagelijks met plezier nog wat overuren draaide om het decor klaar te zetten. H ij bleef dan maar telkens slapen in het PC om het materiaal te bewaken en om zeker niets te missen van het hele gebeuren. Op het einde van het groepsfeest moest Jens het even op zijn eentje verwerken door nog een uur naar alle muziek te luisteren van Pinokkio. In het begin van het Chirowerkjaar heeft Jens hier ook zijn pareltje gevonden, namelijk Louise, de leidingsploeg had dit al even door en dit werd dan ook duidelijk op planningsweekend. 34


GESTOPTE LEIDING 11 dagen geleden vertrok jens op zijn laatste bivak naar Amel, hetzelfde dorp waar hij ook leider werd en waar hij jammer genoeg ook zijn Chirocarrière afsluit. Bedankt voor je vele jaren inzet, veel succes op je stage en verdere engagementen. WE ZULLEN JE MISSEN !!!

35


GESTOPTE LEIDING LARA (5 jaar leidster) Lieve leidster, Na 17 mooie jaren heb je besloten om een punt te zetten achter je Chirocarrière. Je bent een leidster vol enthousiasme en een Schakel waarbij de Chirovlam altijd zal blijven branden. Je bent een topwijf en daarom probeer ik toch enkele bijzondere momenten te halen uit deze mooie, lange periode. Als paarse Spikkel proefde je van het Chiroleven en het werd meteen duidelijk dat je een echte Chirobjitte ging worden. Na je dolle Speelclub- en Kwiksjaren werd je al snel lid van de rode Tipperbende waar je jou soms wel heel groot voelde. Weet je nog het moment waarbij je pipi over Laetitia gooide, het kaka-scorebord of het bommenspel. Het bivak in Bilzen werd er eentje van reactietochten, maandverbanden en wateroverlast in de tent. Allemaal herinneringen die je nooit zal vergeten. Rood werd blauw. Samen met Eva en Delphine werd dit jaar gekleurd door Milc Inc muziek. Het jaar daarna gaven het gouden duo Ine en Liesbeth jullie een super jaar met het Melleexperiment met roekoe-basket, roekoe velo en roekoe snowboard. Was het ook niet toen dat je vlammende ruzie had met Fréle over een postzegel? Zusterliefde zou ik zo zeggen. Maar toch wel grote paniek om de verloren zus tijdens de dropping te vinden. Ja, opnieuw, zusterliefde… Dan waren je Aspiejaren aan de beurt. De laatste jaren als lid waar je nog eens het beste van jezelf kon tonen. Denk maar aan hoe je schitterde als reporter op het groepsfeest van Sjakie en de chocoladefabriek. In je laatste jaar Aspie werd je ook Aspieneut terwijl iedereen dacht dat jij het spel saboteerde. Of hoe jij uitleg gaf tijdens het hoerenspel over toch wel wat pikante onderwerpen zullen de Aspies niet snel vergeten. Het werd helemaal duidelijk wat een doorzetter je bent wanneer je met je pijnlijke ribben op tweedaagse ging. Na zoveel jaren als lid werd het tijd voor een nieuw avontuur, leidster worden. En ja, wat voor één! Wie wil jou nu niet als leidster? Samen met Elien kreeg jij in Opglabeek een groene fluitekoord. Iedere zondag stonden jullie vol enthousiasme in jullie groene pakjes en trui paraat. Weet je nog hoe trots je was wanneer de Kwiks een verhoogde

36


GESTOPTE LEIDING vieruurtafel hadden gesjord of wanneer jij zomaar op een zondag moeder natuur speelde. Jullie kamp in Steinbach was er eentje om U tegen te zeggen. De dagtocht die volledig anders is uitgedraaid, de harde pleinspelen met frituurolie of het moment wanneer je bekkens water over jullie kregen omdat jullie zich overslapen hadden. Samen met Charlotte en Astrid begon je de uitdaging met de gele bende. Het werd een jaar van de orde van het gele kanariepietje. Je enthousiasme, verkleedpartijtjes en toneeltjes zullen de Speelclub niet snel vergeten. Op het circusweekend was de vuurshow toch wel het hoogtepunt. Op kamp in Mabompré herinner je je waarschijnlijk wel nog jullie dagtocht in de rivier, jullie vuurdorp, het vele babbelen en lachen met de leden, de etiquetterap die jullie 100x hebben gezongen maar vooral het trouwfeest voor Clara met prins Gabriel waarbij het een dansavond werd op alle Disneyhits zal je jou nog levendig herinneren. Geel werd opnieuw groen. Samen met mezelf AKA John en Johny of de twee kleuters zoals onze Kwiks toen zouden gezegd hebben? Ik heb zoveel geleerd van jou. Van het leren dat je niet in beton kon schieten tot spelen onder het motto ‘vals spelen is ook spelen’. Op weekend als managers van echte popsterren gaven we ons volledig. Het moment met het vlot over water zullen ze zich wel nog goed herinneren, ja, toen jij er in viel. Het bivak stond volledig in teken van het land Rakwistan. Onze K3 kwiksshow, expeditie Rakwistan, fakkeltocht, rugby tegen de Tippers staan zeker in mijn geheugen gegrift. Lieve leidster, je bent zo gek, verlies die gekheid niet. Je hebt me herinneringen voor het leven gegeven en ik ben er zeker van dat onze kwikjes van toen bij het horen van Viva-viool spontaan zullen dansen en aan ons zullen denken! Na 3 jaar was het tijd om een ladder hoger te treden. Samen met Marieke ging je voor de knaloranje bende. Jullie inleefweek werd een knaller. Het pitch perfect liedje werd iedere activiteit steevast meegezongen. Jullie organiseerden een eigen reisbure au Aspietravel en zo hadden de Aspies de skireis van hun leven. Het hoogtepunt in dit oranje jaar was toch wel jullie buitenlands bivak naar Denemarken. Sletten in Denemarken was zeker meer dan oké! Opnieuw op bivak deden jullie een sociale laddercompetitie, kapsalon ‘Hairstyle Red Croft’ en de Miss België dag zal je wellicht een glimlach op je gezicht toveren. Je laatste jaar werd een knalblauw jaar samen met Miet. Hier speelde ook het groepsfeest een grote rol waar jij trekker van was. Je deed het 37


GESTOPTE LEIDING fantastisch! Hoe jij alles kan organiseren is echt gek! Maar hoe trots was jij niet bij het perfect slagen ervan? En ja, ik en vele Schakeltjes waren ook heel trots op jou! Weet je nog hoe leuk het vond wanneer de Tiptiens slaagden in hun maandelijkse opdracht. Jullie bivak was er ook eentje om U tegen te zeggen. Het hoerenspel, piratenspel, beektocht, 24-urenspel, bachespelen zullen je voor altijd bijblijven. Het bedenken van gekke spelletjes is echt iets voor jou en ik weet zeker dat de Tiptiens dit zeker zullen onthouden. Lieve Lara, lieve vriendin, Je bent een doorzetter, een Chirowietje in hart en nieren. Je smeet je atlijd voor de volle 100% en al het werk die je voor de Chiro deed was altijd tot in de puntjes in orde. Alle kleine attenties voor Chiro de Schakel zullen we niet vergeten. Wat jij voor Chiro Dadizele hebt betekend is niet te omschrijven. Dankjewel voor je onvoorwaardelijke inzet, alle liefde en vriendschap maar ook vooral voor het delen van al je eten en drinken. Want ja, die Samyntjes hĂŠ! Lara, verlies die gekheid die je hebt niet, blijf altijd jezelf en vergeet niet; Je hebt een vriend in mij!

38


GESTOPTE LEIDING NEL (4 jaar leidster) Lieve vriendin, Er valt in woorden niet uit te leggen welke drive jij voor de Chiro voelt, toch heb ik geprobeerd een poging te doen. Je was er al van het prille begin bij. Op zondag was je als Spikkel steeds op post om de gekste Chirospelen mee te maken. Vaag zie ik op d ie eerste Chirozondag nog een meisje met een brilletje en een pyjama aan staan. Van wat er die zondag verder gebeurde, herinner ik me helaas niets meer. Je werd Speelclubber en daarna Kwik, waarbij je samen met Ingeborg, Lies en Eva op de themadag op kamp in Mabompré je eerste kampvuurtje maakte of waarbij Lies jullie op dagtocht wijsmaakte dat er everzwijnen in het bos liepen. En bang dat jullie waren! Daarna kwamen de Tipperjaren. Op bivak in Bilzen plakten jullie maandverbanden op de gaten in de tent tegen de regen. Dat bleek uiteraard niet zo’n strak plan! De reactietocht bleek ook wel een topper. Eva in de vuilbak zorgde voor heel wat hilarische taferelen. Een jaar later trokken jullie met de Tippers naar Steinbach, waarbij er hevig getierd werd tijdens het befaamde rode-lichtjes-nachtspel. ‘Zoek het rode lichtje’, is een zin die zelfs in mijn geheugen gegrift staat. Jullie waren er dan ook niet vies van om de leiding eens te pesten. De streek met de veldbedden kregen jullie uiteindelijk in de vorm van een ijsblok dubbel en dik terug. e Als 1 jaar Tiptien had je leiding van Roekoe Baskes, Roekoe Snowboard en Roekoe Vélo. Het bivak werd het blètkamp bij uitstek en naar The Blairwitch zal je wellicht ook niet meer kijken. Samen met de Tiptiens won je toen ook de hockeymatch tegen de Aspies, wat door hen niet echt in dank afgenomen werd. Daarna startte een blauw jaar met Stieke en Bien. Op weekend met de jongens liepen we verloren en kwamen de koks ons uiteindelijk om 3u ’s nachts halen. Op bivak in Amel plasten we blauwe pipi en onze petit-beurretaart, uiteraard ook in het blauw, zorgde natuurlijk voor de nodige ophef tussen de Aspies en de Tiptiens. We keerden toen van dat bivak terug met een plastieken pop waaraan we allemaal gewerkt hadden en die eigenlijk toch echt wel creepy was. Tijdens je eerste oranje jaar met Ine en Liesbeth, op bivak in Opglabbeek, werd jij (of was het je knuffelbeer?) koelbloedig opgehangen boven de deur van de refter. Ook het mollenspel waarbij er geen mol was en het festival tijdens de 2-daagse bleek toch wel voor

39


GESTOPTE LEIDING herhaling vatbaar. In ons laatste jaar als lid trokken we met Michelle en Indra naar Steinbach. Het spel waarbij iedereen een ziekte kreeg en jij uiteindelijk Aspineut werd en het 24-urenspel dat niet altijd op wieltjes liep, zullen we niet snel vergeten. Daar, in Steinbach, naar mijn mening toch wel één van de mooiste bivakplaatsen, trok jij in het vierkant een groen fluitkoord aan. Samen met Fréle en Jolien begon je aan een groen avontuur met je Kwiksbende. Jullie vertrokken op een heus superheldenweekend waarbij alles tot in de puntjes geregeld was en waarbij Mega Mindy de populairste superheld bleek. Op bivak in Mabompré met Fréle, Yenka en Manon hielden jullie een nonnendag waarbij de hosties die Fréle beloofd had, jammer genoeg toch niet mee e waren. In je 2 jaar als leidster koos je samen met Astrid voor de blauwe bende. En wat voor een bende! De Tiptiens overleefden de tienerjaren vlotjes dankzij de Nelstrids survivalgids en op weekend met de jongens stapte iedereen in het huwelijksbootje. Een 3-gangenmenu en een bruidstaart konden dan ook niet ontbreken. Fuiven konden jullie ook als de beste. De minifuif met de Samson&Gert liedjes zal jou waarschijnlijk nog lang bijblijven. ‘Dit is de mooiste dag’, werd vanaf dan ook jullie nummer. Het inleefspel op bivak in Leopoldsburg waarbij jullie de Tiptiens een tic gaven is er ook eentje om in te kaderen en op de kinder-pyjamaparty werden de desserts en de cadeautjes vlotjes aanvaard. De drinkfles die Lobke toen kreeg, wordt nog steeds gebruikt, zoals je wel weet. Het jaar daarna werd je groepsleidster en samen met Fleur stapte je in een rood avontuur. Van Wardje was je niet bepaald fan, alsook niet van de voorraadkast die elke zondag opnieuw een boeltje was. Maar het 007-weekend met de Tippers was langs de andere kant wel een topper. Wat je waarschijnlijk ook niet snel zal vergeten is de begrafenisfoto die lang in het heem stond van jouw begrafenis die Fleur samen met Margo georganiseerd had toen je nog examens had. In je laatste jaar gingen we samen voor de oranje bende waar jij al eens leiding aan gegeven had. En inderdaad, zoals je me verteld had, wat een topbende! We werden CEO van de HanNel Company en onze aandeelhouders konden op de eerste Chirozondag al van een heuse ontbijtvergadering genieten. We vetrokken op Titanic weekend samen met de jongens en we zorgden ervoor dat ‘You raise me up’ het lievelingsliedje van leider Florent werd. Op bivak hier in Laakdal keerden we op 2-daagse terug naar hét festivalle tje en zorgden we voor een prachtige imitatie van Herman Van Molle en Katje Retsin tijdens onze ’10 dagen oranje’ quiz. Voor het inleefspel haalden we ons 40


GESTOPTE LEIDING beste bejaardendialect naar boven en we moeten er niet mee inzitten, later zullen we echt wel goed zijn in bejaard zijn. De spontaniteit van onze oranje meiden verraste ons elke dag opnieuw en een vrolijkere bende konden we ons niet wensen. Als laatste wil ik ook nog eens je groepsleidsterschap in de bloemetjes zetten. Want wat deed je dat goed, lieve Nel! Je zorgde er elke keer opnieuw voor dat alles vlot verliep en je hebt een ongelooflijk organisatietalent waar ik alleen maar kan naar opkijken. Je steunde de groep door dik en dun en we konden altijd bij jou terecht. Chapeau hoor, je deed het uitstekend. Als iemand me zou vragen: ‘Nel, wie is dat eigenlijk?’, dan zou ik zeggen: ‘Da’s 200% een Chiromadam!’. Lieve vriendin, ik wens je voor nu nog veel succes en geluk bij alles wat je doet en ik zie je nog wel eens terug in de Chiro, als je ’t mij vraagt! Dikke kus, Hanne

41


GESTOPTE LEIDING HANNE (4 jaar leidster) Liefste leidster, Weet je nog die eerste passen die je zette in de Chiro? Nee, ik heb het niet over die kleine pasjes die je zette als kokskindje van Chiro de Belhamel. Maar ik heb het wel over dat blauwe Tiptiensjaar, waar je besloot om lid te worden van Chiro de Schakel, beste TOP-beslissing ooit! Je kwam bij de blauwe bende terecht samen met Stieke en Bien. Tal van geweldige herinneringen zijn daar ontstaan: “we are the robots” op het groepsfeest van Sjakie, een kip als mascotte en klaar waren we voor een super bivak in Amel. Herinner je je nog het Facebook-spel, het coureurspel waar iedereen blauw plaste en natuurlijk niet te vergeten de zangstonde waar je zoveel stress voor had, aangezien Frele je had wijsgemaakt dat alle nieuwe leden een liedje moesten zingen. Na dat jaartje was je er helemaal klaar voor om vol enthousiasme aan je Aspie-jaren te beginnen. In je eerste jaar gingen we met het gouden duo Ine en Liesbeth naar Opglabbeek. Jouw imitatie van Natalia in de zangstonde is iets dat vele leden wel nog zullen weten. Iets wat jij je waarschijnlijk nog heel goed herinnert, is die slagroom die je in je gezicht kreeg op het einde van het 60 minutenspel. Op 2daagse naar het absolutely free festival was een echt hoogtepunt. Wie had gedacht dat we daar 6 jaar later met onze eigen Aspie-bende zouden staan. Dan was het laatste jaar als lid aangebroken. Samen met Indra en Michelle waren we klaar om er een fantastisch jaar van te maken om af te sluiten. Een weekend in Oostende (natuurlijk met de fiets) en een pracht van een bivak in Steinbach maakten ons laatste jaar als lid compleet. Toen was je klaar om je volledig te smijten als leidster van Chiro de Schakel. Samen met Julie, Manon en Yenka ging je voor de paarse bende. Je bezorgde de Spikkels een ongelofelijk jaar met tal van super activiteiten, zoals ‘Spikkels got talent’, verstoppertje in het donker, het NASA-spel en ook een kerstfeestje! Jullie spikkelbivak in Buggenhout was een succes, 40 Spikkels en het thema van de Chinese nachtegaal. Iets wat jullie zeker kenmerkte dat jaar, was het plastificeren. Zelfs jullie eigen spikkelgeld was geplastificeerd.

42


GESTOPTE LEIDING Je had de smaak van leidster zijn zeker en vast te pakken en besloot om samen met Anse de Speelclub onder je hoede te nemen. Elke zondag veel plezier met jullie grote bende, zo’n 20 stuks gemiddeld zoals Anse zou zeggen. Vele momenten om nooit te vergeten hebben jullie dat jaar zeker beleefd: weet je nog vos en haas, het feeënweekend en de vele verkleedpartijtjes? Dat jaar merkte ik ook je speciale interesse voor woorden op. De schrijfwijze van “scribildjon” blijft nog steeds een raadsel. Dan was het eindelijk zover, jullie bivak in Leopoldsburg was aangebroken. Ik ben er zeker van dat al die mooie herinneringen je nog lang zullen bij blijven. Denk maar aan Cowboys vs Indianen, waarbij jullie als leiding vals speelden en uiteindelijk nog verloren, jullie themadag met onder andere yoga en batikken waar je helemaal fan van was en natuurlijk niet te vergeten jullie winst met voetbal tegen de Kwiks. Ook die gele sjaaltjes was iets typisch voor jullie dat bivak, op elke foto lijken jullie toch wel een klein beetje op paaseieren. Daarna was je opnieuw klaar voor een paars jaar. Samen met Annelies, Karel en Thibault beleefden jullie vele grappige en onvergetelijke momenten, zoals het bezoek aan de boerderij van Karel (echt sterk trouwens dat je dat gedurfd hebt met je angst voor koeien) en natuurlijk ook het bivak in Westouter met Jacqueline Noppe en je favoriete thema Pluk. Op bivak in Amel ging je dan voor de derde keer op rij mee met de Speelclub, ik durf te wedden dat je stiekem toch echt fan was van het maken van de huisjes. Na 3 jaar leidster te zijn van de jongere afdelingen besloot je om samen met mij te gaan voor de Aspies. Je was super enthousiast en klaar om de Aspies een jaar te geven om nooit te vergeten. De HanNel Company was klaar om er in te vliegen. Deze brief is te kort om al onze mooie momenten op te sommen, maar ik doe mijn best om toch enkele topmomenten er uit te halen. Weet je nog onze start met d e aandeelhoudersbrunch, onze winkelkarrenrace waar sommige Aspies bijna gewond uitkwamen, onze inleefweek waar we gingen winkelen met Rudolf, onze oudernamiddag die toch wel echt een succes was en natuurlijk niet te vergeten ons Titanic-weekend waar je je nieuwe favoriete liedje leerde kennen “You raise me up”. Dan was het zover, je laatste bivak stond voor de deur, maar je was klaar om alles te geven voor die zalige aspie-bende. Het werd een bivak om u tegen te zeggen met onder andere een fantastische slaapplaats op 2daagse, je “kaa kaa” rol in het thema, de 10 dagen oranje/ 1 jaar gratis quiz met pure nostalgie voor Herman van Molle en ons Pinterest-tuinfeest. 43


GESTOPTE LEIDING Je was helemaal fan van het thema en dankzij jouw geweldige enthousiasme werd het een TOP-avond die het bivak perfect maakte. Liefste Hanne, je hebt een Chirocarrière om trots op te zijn. Zeven fantastische jaren waar je met een grote glimlach aan kan terug denken. Je bent een persoon die we niet snel zullen vergeten: op de Lk werd je in je eerste jaar als leidster meteen gedoopt tot ‘bon’verantwoordelijke, je lach werkte keer op keer weer aanstekelijk en dit jaar probeerden Evy en jij iedereen te bekoren met jullie liefde voor shosholoza… Wat we ook zeker niet mogen vergeten is jouw uitvinding van het woord “floppie”, vanaf nu moet iedereen copyright Hanne Decoene gebruiken! Wat ik de voorbije jaren van je geleerd heb is dat je een leidster was waar opgeven niet in het woordenboek stond en het woord enthousiasme wel miljoenen keren in jouw woordenboek stond. Ik ben je heel erg dankbaar voor alle mooie herinneringen en ik hoop dat je dat enthousiasme van je zal blijven hebben in alles wat je doet. Veel liefs, Nel

44


GESTOPTE LEIDING ANSE (3 jaar leidster) Lieve vriendin, Hier sta ik dan rond het kampvuur met jouw brief in de hand. Na 15 mooie jaren moeten we afscheid nemen van een Chiroleidster in hart en nieren. Ik kan niet omschrijven wat voor een schat van een leidster je bent, maar wel hoe trots ik op je ben. Wat jij voor Chiro Dadizele nog altijd betekent, WAW, daar heb ik geen woorden voor! Daarom schreef ik enkele fantastische momenten uit je Chirocarrière neer. Al vanaf de Spikkeltjes stond je iedere zondag paraat. Je enthousiasme die je als spikkel al had, heb je meeg edragen doorheen 15 prachtige Chiro-jaren. Ja, ik denk dat iedereen dit wel kan bevestigen. Na twee jaar bij de paarse spikkeltjes had je de smaak te pakken en ging je over naar de gele bende. We gingen op heksenweekend waar je met Violette luidkeels ‘Ge moogt naar huis gaan’ zong. Ah, en niet te vergeten, je eerste grote kamp was aangebroken. Uitgerust met al het juiste materiaal om op kamp te gaan had je vanaf dit moment je teeva’s steevast in je bananendoos. Daarna kwamen de groene kwikjaren eraan. Wee t je nog ons Chinezen weekend waar we met stokjes moesten eten? En ja, nu ik het over eten heb. Niets is toch belangrijker? Wanneer eten we? Wat eten we? Waar eten we? Is er eten genoeg? Moet er iets geproefd worden? Hoeveel keer zouden we je dat hebben horen zeggen? De grootste fretzak van Chiro de Schakel, wie zou jou nu ooit kunnen vergeten? Eten is doorheen de jaren een wel heeeel belangrijk Chiro-aspect geworden. Maar hé, ook al wilde je vaak niet met me delen. We blijven toch nog maatjes hoor! Samen met Delphine en Sofie gingen we op weekend naar een boerderij waar we live de bevalling van een koe konden meemaken. We besloten dan maar om hem Kwika de koe te noemen. Wanneer we op kamp vertrokken hadden we niet gedacht dat dit kamp een soort van loopkamp ging worden. We waren zo’n babbelgatjes dat we samen zelf eens midden de nacht de afwas hebben moeten doen van de leidsters. We waren zo kwaad en koppig dat we buiten in de gietende regen bleven staan terwijl we naar binnen moesten komen. En oh, weet je nog in Mabompré toen ik je absoluut wilde helpen je veldbed op te zetten

45


GESTOPTE LEIDING waardoor je vinger tussen je veldbed kwam te zitten. En ja hoor, ook je lompheid zal bij iedereen nog jaren nazinderen. De rode jaren kwamen in zicht. Weet je nog toen onze leidsters Lies en Ine in Steinbach besloten om onze dagtocht te beginnen in de Ourthe? En het uren duurde wanneer we terug uit het water waren. Ook het fameuze rode lichtjesspel en onze ingevroren voorwerpen zal je je waarschijnlijk nog levendig herinneren. Samen met Annelies, Bieke en niet te vergeten Mister James zetten we ons tweede jaar als Tipper in. We gingen op weekend als echte legervrouwen en mochten maar drie dringen uit onze trekrugzak nemen om heel het weekend te gebruiken. Daarna zouden we ook in een shelter moeten slapen. Grote paniek dus. Na enkele uren lagen we natuurlijk al weer in ons eigen bed. Als Tipper gingen we op kamp naar Bree waar we tijdens de omgekeerde dag Bickey burgers mochten eten. Dit kon voor jou toch zeker geen kwaad he? Ik kan het mij niet herinneren maar volgens mij heb je er toch wel zeker 5 gegeten. Het zou me niet verbazen als je tussendoor eens een eetwedstrijdje hield. Rood werd blauw en Stien en Bieke stonden voor ons klaar om dit blauwe jaar te knallen. Op bivak in Amel was onze special evening eentje om U tegen te zeggen. Dessertbuffet. Eten, veeeel eten. Opnieuw iets voor jou, niet? Toch was het de dag erna even schrikken wanneer we allemaal blauw moesten plassen. Onze tweede jaar als Tiptien stond samen met Lies en Michelle helemaal in teken van High school musical. Hoeveel keer zouden we deze gezongen hebben. Terwijl iedereen de liedjes beu waren, konden wij er maar geen genoeg van krijgen. Ook op kamp in Opglabbeek hadden we ook enkele gekke momenten. Onze zelfgemaakte strip, het heldenspel waar jij een hondenbrok moest eten en er toch even paniek was toen je deze niet kon doorslikken. Of het moment dat we niet meer bijkwamen van het lachen wanneer violette keihard viel voor het badje. En oh ja, zeggen de namen Sigfried en Arnaud je nog iets? Na 35 km stappen naar de pukkelpopweide. Daarna stonden we voor onze laatste twee jaren als lid. Onze Aspiejaren moesten kost wat kost zot worden. Herinner je je nog onze inleefweek waar we als fitnessvrouwen naar de Zumba gingen? In de touwladder ontstond er ook een geheim woord. Het geheime woord: RAVI. Die in het frans dolgelukkig wil zeggen mar in onze ogen iets helemaal anders betekent. Het weekend zal ons ook lang bijblijven. Het startte met een vlaggenroof waarbij je zus in de garage de wacht moest 46


GESTOPTE LEIDING houden om je vlag te beschermen als jij even niet thuis was. Je ging er volledig voor en ging er alles aan doen om je vlag te houden. Met deze oranje bende vertrokken we op bivak waar we er alles moesten aan doen om die verdomde zwarte lepel niet te hebben. Want een dessert afgeven stond niet in je woordenboek. Na onze dolle Aspiejaren was het tijd om de Chirowaarden door te geven van kind tot kind. Ja, het was jij en ik die in Mabompré besloten om een fluite koord rond onze nek te krijgen. Samen met Hanne werd je leidster van de gele speelclubbende. Hier werd duidelijk dat je meer je benen schilderde dan iets anders en dat leden ‘stuks’ werden. Elke zondag kwamen jullie handen en ogen tekort e n smeerden jullie de boterhammen van de speelclub al op voorhand omdat het anders veel te chaotisch werd tijdens het vieruurtje. Dit jaar leerden jullie de Speelclubbers dat vos en haas eigenlijk haas en jager is, gingen jullie op feeën weekend waar jullie de Speelclubbers letterlijk in de refter hebben moeten proppen. Het is mooi om te zien dat je elke zondag voor hen klaarstond met een grote glimlach en trots met die gele fluit rond je nek. Weet je nog hoe trots jullie waren op jullie ‘GELE’ stoere meiden wanneer je de voetbalmatch won op kamp? Snap je ‘GELE’. Ja dat mopje zal ook blijven meegaan. Na dit Gele jaar besloot je om je enkele afdelingen hoger te wagen. En ja hoor, dit samen met mij. Nu was het aan ons om ons te bewijzen bij die geweldige blauwe bende. Iewat onzeker kregen we onze blauwe fluit in Leopoldburg. En wat een fantastisch jaar hebben we wel niet gehad. Ik kan er echt boeken over schrijven maar ik probeer toch de beste momenten er uit te halen. Denk maar aan onze scheerschuimnamiddag, Expeditie Robinson, paintball, Just dance in het heem, ons Barbie spel, … maar ik denk dat de Tiptiens vooral het spel Anse VS Ellen nog levendig zullen herinneren. Iedere zondag mochten verkleedkledij en een groepsfoto niet ontbreken. Ons Amerika weekend was er ook eentje om u tegen te zeggen. We keerden enkele uren terug in de tijd en leefden in Amerikatijd waardoor er af en toe wat verwarring ontstond. We hebben toch wel een probleem met dat uurverschil he? Twee uur te vroeg opstaan en alle leiding wekken op kamp om daarna een ochtend regendansje te doen was toch ook een serieuze misse. Gelukkig konden we er achteraf wel goed mee lachen. Weet je nog hoe hard we gelachen hebben met ons spel tegen de Aspies. Toch nog even vermelden dat we toen zwaar gewonne n hebben (34/8). Ons minutenspel die we vergaten te lamineren of onze zwemvliezen uit 47


GESTOPTE LEIDING floppies die we hadden gemaakt om in het water te spelen, hoe zou ik het zeggen, te enthousiast geweest om verder na te denken over wat fout zou lopen? Wat ik zeker niet mag vergeten is onze tweedaagse. Onze slaapplaats op de camion leek er heel comfortabel uit tot onze slaapzak helemaal stonk naar de koeiestront. Of wanneer we al een uur aan het wandelen waren om uiteindelijk op dezelfde plaats uit te komen. Maar we hadden ons doel bereikt: naar het meer van Bütgenbach wandelen. Gelachen dat we hebben met onze Tiptiens, alleen maar de manier waarop ze wandelden, ze waren helemaal kapot. Maar we waren oo zoo trots op onszelf als we terug op de kampplaats waren. Ik heb dat jaar zo veel van je geleerd en ik ben zo blij dat ik samen met jou leidster heb mogen zijn. Daarna besloot je om samen met Adelien, Frauke en Louise bij de Spikkeltjes te staan. Het urenlang kopiëren bij Jeff, jullie bivak met als thema Jommeke, de verkleedpartijtjes, duizend maal zingen van het spikkellied, de aanpassingen die je moest maken aan het spikkelbivakboekje, … zullen bij iedereen wel bekend in de oren klinken. Dit jaar was ook het jaar van het groepsfeest. Ik zie je nog altijd vol enthousiasme hen het dansje aanleren. Lieve Anse, Asseee, Anse panse kevertje, Anse me aar lanse, Nanse, lieve vriendin, Je bent een gekke leidster vol enthousiasme en doorzettingsvermogen, … Je ben iemand die tot het uiterste gaat en alles altijd mogelijk maakt. Je bent een leidster om fier op te zijn en ik weet dat die Chiro ‘virre’ nog lang in je zal branden. Een dikke dankjewel voor wie je bent en wat je voor iedereen en de Chiro doet, voor je onvoorwaardelijke inzet, en de mooie vriendschap. Koester alle momenten, ik ben er van overtuigd dat je bij vele schakeltjes gemist zal worden. Liefs Ellen

48


GESTOPTE LEIDING ELLEN (3 jaar leidster) Lieve vriendin, Vijftien jaren van jouw prachtige Chirocarrière zijn voorbij gevlogen! Nu zitten we hier samen aan je laatste kampvuur en is het tijd om enkele van die mooie herinneringen boven te halen, herinneringen van een fantastisch lid en een prachtleidster. Bij de Spikkels, Speelclub en Kwiks proefden we van wat Chiro was. We kregen al vlug de smaak te pakken en misten bijna geen enkele zondag in het Chirobosje. Van elkaars veldbedden opzetten en er dan mijn vinger tussen steken tot buiten lopen als straf en jij dan je schoenen verloor, we beleefden het allemaal samen! Sinds de Speelclub hebben we dan ook geen enkel bivak of weekend gemist. In de Tippers gingen we op schoolvlak alletwee een andere richting uit maar de Chiro ervoor dat we contact bleven houden. Steevast spraken we elke zondag om 13u45 af aan de far west om samen te fietsen. We ontdekten op bivak het prachtige Steinbach met Lies en Ine en speelden er zoek het rode lichtje en het fameuze maandverbandenspel. Één jaar later adopteerden we een hamster, hier was je liefde waarschijnlijk zodanig groot dat je dit jaar samen met Violette ook maar besloot een hamster te kopen genaamd Cornichon. In de Tiptiens met Stieke en Bien leefden we ons in Amel volledig uit in het facebook minutenspel en een special evening met blauwe desserts waarvan we blauw plasten de dag erna. Datzelfde jaar deden we ook mee aan het groepsfeest. Ik moet nog steeds beginnen lachen als ik terugdenk hoe precies jij weer je stoel op het moment zelf niet open kreeg en dan maar op je knieën ging gaan zitten. Met Michelle en Lies in Opglabbeek ontdekten we je moltalenten, gingen we op tweedaagse naar de opbouw van pukkelpop waar we uiteindelijk in een villa met zwembad belanden. Op dropping vond je dan weer iets dat je de jaren erna ook erg graag toepaste: liften. De laatste twee jaren als lid stonden voor de deur. Een afdeling waar we altijd naar opkeken, daar behoorden we nu zelf toe. Op inleefweek sliepen we twee keer naast elkaar op onze vaste slaapplek. We beleefden een gans avontuur op krinkel: wa rieke kik ier, volksda nsen, circusinitiatie, zangstonde, massaspel en nog zoveel meer zijn echt wel prachtherinneringen. We gingen opnieuw op bivak naar Steinbach,

49


GESTOPTE LEIDING ofwel ofnie?!? Deze keer met Michelle en Indra waar we onder andere een 24 uur spel speelden waar we meer sliepen dan activiteiten deden. Je blonde haarkleur zorgde ervoor dat je tot tweemaal toe met spijt in het hart je haar niet rost kleurde. Aspiranten 2013-2014, ons laatste jaar als lid met een fantastische bende waarvan de facebookgroep de dag van vandaag nog altijd geregeld actief is. We deden als aanloop naar het weekend een vlaggenroof en bedachten het woord ravie waarvan enkel de aspies wisten wat het betekende. Lies en Margo gaven ons een pracht van een bivak als afsluiter met onder ander het uitbreekspel, een verlies tegen de tiptiens of het fluo aspineutspel. Aan tafel kent iedereen je ondertussen dan weer als de niet champignon eter. Je vond het dan ook als leidster nodig om een pleidooi te houden in naam van alle niet-champignon-eters voor minder champignons in het eten te verwerken . Uiteindelijk waren we nog maar met drie van het jaar 1996: jij, Tessa en mezelf. Jij en ik kozen om de stap te zetten om leidster te worden van Chiro Dadizele. Je eerste fluttekoorde in MabomprĂŠ was een feit, samen met Lara beleefde je een super jaar bij de groene bende! Je ging op VIP weekend als John en Johny, doorstonden de parkloop als oermensen, proefden van scoutse dingen of ontdekten jullie liefde voor selfies, die ook terugkwam tijdens het befaamde selfiespel. Je eerste bivak als leidster stond voor de deur, je nodigde de Kwiks uit op expeditie rakwistan in Leopoldsburg en beleefde er een zalig tiendaagse. Van K3 zoekt K3 als Kwiksshow tot self made sieraden met lipjes waar je heel de maand voor spaarde! Ook viva viool zal ons voor altijd doen herinneren aan jullie Kwiksbende. Groen werd blauw en zo klom je twee treden hoger op de Chiroladder. Samen met mezelf kozen we voor een uitdaging en gingen we voor een fantastisch blauw jaar met de Tiptiens! Zondagen vlogen voorbij! Herinner je je nog Anse vs Ellen? Waar we net niet of misschien een beetje in ruzie kwamen omdat we beide zo competitief waren. We maakten een reis naar Amerika samen met Florent en Stijn waar we maar liefst acht uur de klok terug draaiden en we de volgende ochtend nog een spel moesten verzinnen omdat alle leden te vroeg wakker waren. Met een pracht van een bende trokken we op bivak naar Amel, waar we deze keer niet als lid van de Tiptiens maar wel als leidster het beste van onszelf gaven! Ale behalve dan misschien de eerste ochtend dat we de leiding twee uur te vroeg wekten of ook iets met een 50


GESTOPTE LEIDING bloemkool en veel fruitvliegen. We stapten met pijnlijke voeten vele km’s op tweedaagse waar we uiteindelijk sliepen in een koeienstal, dat roken we dan ook nog de rest van het bivak. We waren trots op onze overwinning tegen de Aspies (43-8), speelden met heel wat kousen tijdens sok je rot en keken naar high school musical op special evening. Je urenlange voorbereiding aan het minutenspel viel bijna letterlijk in het water, nu erop terugdenkend met de gedachte: ‘Had ik de blaadjes maar geplastificeerd.’ Je laatste jaar als leidster koos je voor de rode bende, dezelfde bende van twee jaar geleden die je enorm graag had. Je bedacht met Violette de gekste activiteiten, trok op weekend naar Ieper in thema Mexico en kocht in een tamelijk impulsieve bui Cornichon. Ook maakte je maar al te graag stiekem macaroni de zondag om 16 uur. Tien dagen geleden vertrokken we voor de laatste keer op bivak. Je genoot van elk moment en gaf de Tippers een programma die ze niet snel meer zullen vergeten. Van het K3 douche feestje tot het zotte politiespel? Je werkte er met vol enthousiasme aan en dat was er aan te zien. Lieve Ellen, na vijftien prachtige jaren zeg jij tot ziens aan Chiro Dadizele. Dat die Chirovlamme nog lang in je mag blijven branden want jouw engagement was er een om enorm trots op te zijn! Je bent en blijft een fantastische vriendin en ik wil je graag enorm bedanken om mijn houvast te zijn de voorbije vijftien jaren. Met heel veel liefs, Anse

51


GESTOPTE LEIDING JULIE (2 jaar leidster) Lieve lieve vriendin, Ik wil je op voorhand al bedanken voor je grote inzet en enthousiasme in de Chiro, en voor het feit dat ik je eerlijk waar dankbaar ben dat je me leerde om mezelf te zijn. Als kleine Spikkel startte jij je carrière in Chiro Dadizele. Vanaf de Speelclub kwam ook ik erbij. Samen waren wij ‘dedie van Slyps’. Hoeveel keer we niet hebben moeten uitleggen dat dit gespeld was met een y en niet met een i zoals in slip. Met z’n tweëen in de beek spelen, onze eigen grapjes die niemand leek te begrijpen hilarisch vinden. Ook Iriet, Agathe en Ruth waren een deel van onze ‘bende’. Jongens deden ons niets en de anderen van Dadizele vonden wij maar rare. Al van ons eerste kamp waren we onafscheidelijk. Toen we leiding kregen van Emma en Tine waren we vastberaden om een even knotsgek duo te worden net als hen. Every blonde needs a brunette zoals ze zeggen. In onze groene jaren waren we getuige van een heuse bevalling alsook keizersnede van een koe, waarvan we het kalfje met vele trots Kwika doopten. Pas in de Tippers begonnen we ons te vermengen in de volledige groep. Bleek dat dedie van Dadizele toch niet de slechtste waren. Weet je nog dat jij van die grote berg liep en ik je ging opvangen, maar toen je kwam afgelopen ik zonder nadenken opzij sprong en jij in het decor van het thema terecht kwam waar je met je hand op een spijker belandde? In de Tiptiens gingen we voor het eerst op tweedaagse waar we bleven overnachten in een gigantisch huis inclusief zwembad. Als aspirant zetten we een volledig ontbijt op stelten samen met Lies en Margo. Kei vroeg opstaan, afzien en pronostieken wanneer Ana zou arriveren. Beste tijd van mijn leven. Of toen jij een vree grote uitbarsting had bij de ochtendgymnastiek omdat je deze opnieuw moest doen terwijl je echt staalhard ontkende dat je te laat kwam? En dat je je dan hebt moeten verontschuldigen tegenover de leidingsploeg? Samen in ons Aspiedorp in het badje zitten en een gekke sjorring op poten zetten. Of in ons tweede jaar Aspie dat Bente als nieuwling zich wilde bewijzen en dat ik haar dus overtuigde om dreft te proeven en te beweren dat als je zeep snoof dat je zo ook bellen kon blazen met je

52


GESTOPTE LEIDING neus? Je had het ons nog zo afgeraden, maar geef eerlijk toe dat je toen ook echt hard hebt moeten lachen. Je eerste jaar als leidster bij Chiro Dadizele startte je bij de gele bende samen met Emmelie en Manon. Weet je nog toen we ons op planningsweekend verkleedden als sprookjesfiguur en we ons samen opmaakten om dan naar die fuif in Gits te gaan? Of dat jullie samen met Hanne een stoer ridderspel in elkaar staken? Dit jaar startte je bij de Kwiks waar je Aurelie onder je vleugels nam. Jullie waren goed op elkaar afgestemd en de groene groep heeft hoogstwaarschijnlijk soms wel eens afgezien met jullie grapjes. En jullie nachtspel waar jullie banger waren dan de Kwiks zelf, haha. Ik weet dat we elkaar beloofd hadden om ooit samen bij de Aspiranten af te sluiten, en dat we even gek zouden zijn als Emma en Tine. Maar niet alles loopt steeds als verwacht. Wat ik je wel zeker kan zeggen is dat wij als duo nog steeds gekke dingen kunnen uithalen en dat ik als brunette echt mijn blonde nodig heb om me soms dingen af te raden en me met mijn voetjes op de grond te houden. Allerliefste Julie, super dankjewel voor al die mooie momenten en voor degene die nog komen. Violette

53


GESTOPTE LEIDING VIOLETTE (2 jaar leidster) Beste vriendin Hier sta ik dan, vol verdriet, maar ook vol blijdschap en dankbaarheid. Verdriet om alles waar een einde aan komt en voor het gemis die komen zal, maar blijdschap en dankbaarheid voor al het moois wat je mij en Chiro Dadizele al die jaren geschonken hebt. Je startte je Chirocarrière in de Speelclub. Het klikte meteen tussen ons en we werden beste vriendinnen. Leidsters Emma en Tine waren ons grote voorbeeld, en we besloten steevast om later net zo’n zot duo als hen te worden. Samen met Agathe, Iriet en Ru th beleefden we allerlei knotsgekke avonturen. Van iedere zondag de over de beek klimmen tot samen huilen op kamp omdat we onze mama misten. Toen in ons tweede jaar Tipper Agathe, Iriet en Ruth beslisten om naar Chiro Moorslede te gaan, stonden we er nog met ons tweetjes: ‘Dedee van Slyps’. We besloten ons hoofd niet te laten hangen en gingen vol enthousiasme mee op Bivak naar Amel. Samen met Paulien en Liesbeth werd het een supergek kamp, met vele kippen in de tent. We begonnen dan ook goed overeen te komen met die van Dadizele, en we zijn ondertussen nog steeds goede vriendinnen. Het jaar erop in de Tiptiens was je er net zoals ik iets minder bij. Je durfde niet te komen want ‘de jongens hebben me niet graag’ en ‘ik durf er niet tegen te praten’. Soms kuj gie echt een dwaze zin wi. Het bivak in Opglabeek viel voor jou ook niet mee: een val aan het badje op de eerste dag en een zonneslag op tweedaagse wens je niemand toe. Het jaar erna was een super jaar met Charlotte en Paulien. Elke zondag verkleed moeten zijn en vele opdrachten uitvoeren doorheen de week. Toch besloot je om dit Bivak eens niet mee te gaan. Dan gingen we naar ons eerste jaar Aspies. Wat. Een. Jaar. Margo en Lies die elke zondag het spel wel 4 keer opnieuw moesten uitleggen omdat wij het maar niet snapten, de gekste ontbijtactie van heel Dadizele en omstreken en het vaste roddeluurtje aan de vieruur -tafel. Ook het bivak werd er een om nooit te vergeten. En jij, die op tweedaagse in je koersbroek had geplast en hem daarna nog een halve dag aanhield, dat zal iedereen zich wel nog herinneren. Het jaartje erop, met Lisa en Indra werd oo k een fantastisch jaar. Al een geluk dat je toen wel al tegen de jongens durfde praten, want je

54


GESTOPTE LEIDING hebt er de liefde van je leven aan overgehouden. Het werd een kamp vol enthousiaste afwasmomentjes en ‘jukte an jonne mus’. We weten nu ook dat we in heel ons leven nooit meer naar Breda zullen gaan. In het vierkant kreeg je je eerste fluitkoord: de groene. Samen met Astrid werd het een jaar om U tegen te zeggen. Je was altijd superenthousiast bij je lieve Kwiks en ze bewonderden je allemaal. Een beter eerste jaar leiding kon je je niet gewenst hebben. Het jaar erop besloot je een trapje hoger te gaan, samen met Ellen stond je bij de Tippers. Je was er goed in om ze vanalles te laten uitsteken, zolang je het zelf niet moest doen. Ook het fantastische idee om een hamster te kopen en hem Cornichon te dopen was niet een van je beste. Na vijf weken vroeg je al of hij nu NOG leefde. Ocharme ’t beestje. Lieve, lieve leidster, na al die jaren beslis je dat het mooi is geweest. De Chirovlam zal bij jou nog lang blijven branden. Je was een fantastiche leidster en Chiro de Schakel zal je niet rap vergeten. Bedankt voor de jarenlange inzet en bedankt om mijn beste vriendin te zijn. En om in de woorden van K3 af te sluiten: Voor liefde, tranen en wat tederheid, en voor eeuwig en altijd. Ik hou van je Violette. X Julie

55


GESTOPTE LEIDING FRAUKE (1 jaar leidster) Beste medeleidster, Ik herinner me nog goed hoe je na enkele maanden na mijn start in Chiro De Schakel er ook bijkwam en hoe we elkaar elke zondag vergezelden in de Tiptiens. In het begin was het natuurlijk wennen, maar al snel had je ook een Chiro-uniform gekocht. Enkele activiteiten van ons blauw jaar zijn: de race “Samyn vs Dewitte” met onze winkelkarren en hoe we op weekend helemaal in de war waren omdat we telkens 1 uur aten, 2 uren speelden en 3 uren sliepen. Het beste van dat jaar was toch wel toen we leider Joran als vervanger hadden en heel stout waren. Ik zal niet expliciet vertellen wat we precies hadden gedaan, maar je weet zelf wel perfect waarover ik het heb, denk ik. Een foto die eeuwig op mijn netvlies gebrand staat, is de foto van ons eerste Chirobivak met onze splinternieuwe trekrugzakken en veldbedden. We beleefden een prachtig bivak in Mabompré met de “Oscars” als thema op de special evening, waar we onze eerste keukenroof uitvoerden, waar we rolden met onze rolschaatsen door dorpje Mabompré en waar we speeksel van de Aspies in onze chocomelk kregen. Kortom: een bivak vol herinneringen. Na bivak werden we oranje lucht in onze longen geblazen. Één van de tofste momenten van dat jaar was toch wel inleefweek dat we beleefden in ijskoud februari. Gelukkig hadden we een warme jacuzzi besteld en hadden we ‘viere’, dat Margo die in vuur en vlam stond, toch wel redelijk letterlijk had genomen. Tijdens inleefweek voerden we de voorbereidingen van onze Aspiefest uit. Jammer genoeg viel onze financiële actie letterlijk in het water, maar het gene wat telt, is dat we winst hadden. Na een orangatisch jaar met de Buffalo’s en Aspibivak West-Vlaanderen konden we op bivak richting Leopoldsburg vertrekken. Na een hartverwarmende voorwacht met ‘smoesjes’ aan het kampvuur als afsluit speelden we : de polaroidopdrachten voor de Aspieneut te bepalen, de krachtpatseractiviteit, het 24-urenspel in de camion, die toch wel adembenemend was, de dropping waarbij Nellie Valéria Dormir haar fiets vergat en waarbij de Aspies elkaar niet vonden omdat we aan verschillende kanten van de kerk zaten. En natuurlijk de niet-tevergeten haarkleuractiviteit. En ja hoor, oranje stond je! Het meest

56


GESTOPTE LEIDING spectaculaire van het bivak was toch wel de 2-daagse met onze topslaapplek in Breda. Met Violette en Aurelie was je heel de weg op zoek naar een wegwerpcamera totdat Violette viel. “Ploeg door de week, zondag met Freek, Aspie zijn dat is pas leven”. We vierden al voor de startdag ons tweede jaar A spie met leidsters Marieke en Lara in het park. En twee weken erna waren we al op inleefweek. Elke avond deden we ‘Komen eten’. Wij hadden samen met Margo, Florence en Marie zelfgemaakte Griekse moussaka gemaakt. Weet je nog hoe we met die kleine winkelkarretjes in de spar rondreden? En hoe Bente voor ons liep met de Buffalo’s richting school? En hoe je mijn haar krulde op natuurlijke wijze? En hoe Lara ons naar school voerde en om de 2 minuten veranderde van liedje? En hoe we constant Pitch Perfect zongen en dansten? De dag toen we met de Aspies naar onze studentenstad Gent gingen en toen we oudejaar vierden in het Joc zullen me altijd bijblijven. Nog een activiteit van het oranje jaar, die zelf de krant heeft gehaald is jouw vrijgezellenfeest. Na veel reclame te hebben gemaakt door posters van andere fuiven van de muren te trekken, kwal ‘Freek out: classpi or trashpi’. Door de vele vergaderingen met de jongens voor de fuif hadden we veel discussies. Één belangrijk punt: de giraf Jeoffrey, die we hebben ingepakt met plakband, daar hebben we alleszins mogen voor boeten. Zie je ons nog staan met onze oranje sjaaltjes aan onze nek in resort Amel? Een bivak van niet zoveel fietsen en een jongen die ethanol snoof voordat we naar de carnavalfuif vertrokken. Naar de dag toen we onze black dress, gouden hakjes en oranje lint kregen, hadden we lang uitgekeken. Met ‘s avonds de discodouche. Op het einde van het bivak ontvingen we allebei samen met Anse het paarse fluitkoord en vlogen we in ons Spikkeljaar. Plots kregen we het supernieuws te horen dat we een vierde Spikkelleidster erbij kregen, namelijk Louise. Met ons vieren en 80 Spikkels beleefden we een fantastisch jaar. Elke zondag stonden we klaar met onze paarse tafel en spikkelbord. Totdat een jaloerse speelclubjongen het bord brak, maar dat maakte ons zelfs niet klein. Na vele verkleed spelletjes, chocomelks en spikkelkoeken vertrokken we op spikkelbivak naar Lode van ‘t Lotegat met zijn koeien en 1000 vliegen. Hoewel we eerst geen kampvuur mochten stichten, liet het weer het ons toch op het einde toe, gelukkig! 57


GESTOPTE LEIDING En nu staan we hier opnieuw aan het kampvuur. Dit bivak sloten w e allebei aan bij de Kwiks. We hebben 2 prachtige bivakken gehad deze vakantie. Bij dit kampvuur zal je jammer genoeg je Chirocarrière beÍindigen. Maar weet dat we je altijd in ons hart zullen dragen en dat je steeds welkom ben in de Chirohemen. Bedankt Frauke om 4 jaar aan mijn zijde te staan. Bedankt om je een heel jaar te geven voor de Spikkels en de Chiro-activiteiten. Bedankt om deel uit te hebben gemaakt van de leidingsploeg Chiro De Schakel. Het gaat je goed in de toekomst en laat de vlam in je nooit doven! Adelien

58


WIST-JE-DATJES Veel leiding en aspiranten meegegaan zijn op Krinkel? De aspiemeisjes al op inleefweek geweest zijn. iedereen een eigen wens had die ze vervulden. We een opkuisdag deden en heel de chiro nu proper ligt. Er met startdag meer dan 200 leden waren. Papierslag een succes was met 6 gevulde containers, dankjewel iedereen. De tiptiens hun heem helemaal versierd hebben. De tippers al gedoopt zijn en het allemaal overleefd hebben. De kwiks hun jaarthema de wereld is. De ketiâ&#x20AC;&#x2122;s geknisperd hebben met de ketiâ&#x20AC;&#x2122;s van Chiro Moorsele Vriendjesdag een succes was. Er in Gent een vereniging is die allerlei activiteiten organiseert voor studenten die in de chiro zitten. Dat dit Chigant noemt. Het bijna diarama is? (Namelijk op 12 november) Je met Sint-Maarten weer heerlijke pannekoeken kan komen eten in de Chiro? Leider Tom en Michiel een tweeling zijn?

59


HANDIGE INFORMATIE UITLEENDIENST Chiro Dadizele verhuurt groot spelmateriaal en keukenmateriaal. Het keukenmateriaal werd recent vernieuwd en is in grote aantallen voorhanden. De contactpersonen van onze uitleendienst zijn: Michiel Six (+32 468 27 53 65) voor groot spelmateriaal. Lies Vandermeersch (+32 472 45 92 17) voor keukenmateriaal. UNIFORM Omdat we een jeugdbeweging zijn, dragen we elke zondag (vanaf rakkers/kwiks) ons uniform. We dragen ons uniform om te tonen dat we bij de Chiro horen en daar mogen we best trots op zijn! Het uniform bestaat uit de rode T-shirt, de beige short of rok en het blauwe hemd. Wij hebben ook een tweedehandsdienst voor de Chirokleren. Aangezien onze voorraad tweedehandskledij snel vermindert, lanceren wij een oproep om oude Chirokleren die te klein zijn of die u niet meer nodig heeft binnen te brengen in de Chiro. U zou er ons een groot plezier meedoen! Contactpersonen tweedehands: Adelien Watteyne (+32 493 50 30 38) Miet Vanderhaeghe (+32 471 43 82 98) W EBSITE Om op de hoogte te blijven van al ons doen en laten kan u steeds onze vernieuwde website raadplegen: www.chirodadizele.be Ook op onze facebookpagina wordt alle belangrijke informatie meegedeeld: https://www.facebook.com/Chiro-Dadizele-269881113055980/

60


KALENDER NOVEMBER: 12 nov. 2017: Diarama 25 nov. 2017: OLD-quiz 26 nov. 2017: Geen Chiro voor de jongens (bivakvoorbezoek)

DECEMBER: 17 dec. 2017: Laatste Chirozondag voor de blokstop FEBRUARI: 4 feb. 2018: Eerste Chirozondag na de blokstop 2-3-4 feb. 2018: Speelclubmeisjesweekend en Kwiksweekend 9-10-11 feb. 2018: Tippersweekend en Speelclubjongensweekend 25 feb. 2018: Geen Chiro voor de meisjes (bivakvoorbezoek) MAART: 10 mrt. 2018: Paaseierenverkoop APRIL: 6-7-8 apr. 2018: Rakkersweekend 13-14-15 apr. 2018: Ketiweekend 27-28-29 apr. 2018: Aspirantenweekend + Toppersweekend MEI: 12-13 mei 2018: Frituurslag

61


’t Schabelleke is een driemaandelijks tijdschrift van Chirojeugd Dadizele (De Belhamel & De Schakel)

Jaarabonnement Dit is €5 tenzij er een steunabonnement wordt genomen. steunabonnement bedraagt €10 waarvoor alvast onze oprechte dank.

Rekeningnummer BE16 7380 2553 5674

Dankjewel Voor het vertrouwen in onze Chiro! Leden, leiding, oudleiding, VeeBees, ouders & sympathisanten.

Vragen, ideetjes? Laat het ons weten!

62

Dit

't Schabelleke Herfsteditie  
't Schabelleke Herfsteditie  
Advertisement