Page 1

FICHE 5

Deel 1

“ Alles op zijn plaats”

c 42

“Hé, Stan en Sien, de ICT-mannen”, zegt Guido als hij ons ’s morgens tegenkomt op weg naar de supermarkt. “Buurman, je kinderen zijn keien in informatica”, voegt Guido eraan toe. “Dat hebben ze van mij”, pocht papa, bescheiden als …


Vandaag staat er niets speciaals op de planning. Mama gaat met Mia en Jas om nieuwe schoenen. Papa tokkelt wat op de laptop. Hij zit weer alle kosten uit te rekenen. Ja, papa, thuisblijven is goedkoper! Gelukkig komt Guido langs met de vraag of Sien en ik hem een handje willen komen helpen met het ordenen van zijn bestanden. Joepie! We beginnen onmiddellijk met de grote schoonmaak op zijn computer. Guido zegt me welke bestanden hij niet meer nodig heeft en die wis ik dan. Andere bestanden moeten een nieuwe naam krijgen. Dat is een taak voor Sien. Wat overblijft, zullen we netjes klasseren in een overzichtelijk mappensysteem. Opeens rinkelt Guido’s gsm. Hij loopt onmiddellijk naar de slaapkamer. Is hij gewoon beleefd of heeft hij misschien iets te verbergen? Daar zijn mama en Mia terug. Jasper glundert met zijn nieuwe schoenen en danst de woonkamer rond. Maar dan ontdekt Jasper de pc van Guido en begint hij er wild op te tokkelen en in het rond

te klikken. Er wordt een bestand geopend. Hopelijk merkt Guido dat straks niet aan zijn lijst van ‘onlangs geopende bestanden’. Straks denkt hij nog dat we nieuwsgierig waren. “Ben jij die kinderen niet wat aan het overbelasten?”, vraagt Mia aan Guido wanneer hij de woonkamer opnieuw binnenkomt. “Nee, hoor!”, zeg ik vlug, voor Guido de kans krijgt om te antwoorden. “Wij vinden dit echt superleuk”, voeg ik er nog aan toe. Stiekem hoop ik natuurlijk op een kleine beloning voor onze grote schoonmaak. Neen, neen, geen geld of zo. Alleen droom ik ervan om eens met een digitaal reflextoestel te mogen werken. En dat van Guido is echt je van het. Misschien draait papa uiteindelijk wel bij en koopt hij er ook één. Nu is hij immers van mening dat ons compact toestel meer dan volstaat.

Deel 1 > Fiche 5

… hij is. “Hoor hem nu”, denk ik bij mezelf. “Ik leerde hem vorige maand pas surfen op het net!”

Wanneer we terug in onze bungalow zijn, knipoogt Sien op een mysterieuze manier naar mij. “Kom eens Stan” fluistert ze. In de kamer laat ze me een USB-sleutel zien. “Waar heb je die vandaan?”, vraag ik heel verwonderd. “Brutus zat erop te kauwen”, zegt ze. Van wie zou die zijn?”, vragen we ons beiden af.

43


Fiche 5

“Alles op zijn plaats” Mappen maken.

Mappen maken Om orde te scheppen in de map ViaInformatica maken we enkele mappen aan. Je kunt dan de bestanden die bij elkaar horen, bij elkaar plaatsen. Manier 1: Via de werkbalk.

Manier 2: Via het snelmenu.

op

Typ een nieuwe naam

op

en bevestig met

.

Kun je het snelmenu Nieuw ➜ Map niet vinden? Dan klik je op een bestand, druk met de rechtermuisknop in het witte gedeelte van het venster. Je kunt geen nieuwe map maken.

c 44

Je kunt het menu Nieuw ➜ Map wel terugvinden.


1

Mappen maken ViaInformatica

fiche 05

Maak onderstaande onderverdeling.

paddenstoelen

gebouwen

telefooncellen

2

Mappen bedenken ViaInformatica

fiche 05

Guido

Deel 1 > Fiche 5

fiche 05

Open de map van Guido. Deze documenten willen we ordenen: fotomateriaal en worddocumenten. Maak de verschillende mappen aan en geef ze een duidelijke naam. Noteer de namen van de mappen hieronder.

.........................

.........................

3

Foto’s, foto’s en nog eens foto’s ViaInformatica

fiche 05

Door de opkomst van de digitale fototoestellen verzamelen we nogal wat foto’s op onze harde schijf. Een goede indeling is hier zeker belangrijk. Ontwerp onderstaande structuur.

allerlei foto’s

familiefoto’s

vakantiefoto’s

45


Fiche 5

“Alles op zijn plaats” Bestanden verplaatsen.

Verplaats de bestanden naar een andere map Eenmaal je een goede mapstructuur hebt opgezet, kun je starten met de grote opruiming van de bestanden. We verplaatsen de bestanden naar de gemaakte mappen.

map 1

doc 1

doc 2

doc 3

map 2

map 1

map 2

Manier 1: Via de werkbalk.

doc 1

doc 1

doc 2

doc 3

doc 2

Manier 2: Via het snelmenu. Selecteer één of meerdere bestanden.

Selectie van één bestand

of

Selectie van meerdere bestanden

op

op

op de nieuwe bestemmingsmap.

op

op

Handige tip: Indien je de map waarheen je de bestanden wilt verplaatsen, ziet op het scherm, dan kun je de bestanden hier eenvoudig naartoe slepen!

c 46


4

Plaats in de juiste map ViaInformatica

fiche 05

fiche06

5

paddenstoelen .....................

.....................

.................... .

gebouwen

.....................

.....................

.................... .

telefooncellen

.....................

.....................

.................... .

Documenten rangschikken ViaInformatica

fiche 05

Guido

Deel 1 > Fiche 5

Plaats in iedere map telkens drie documenten die hierin thuis horen. Noteer onder ieder document de naam.

Plaats de documenten van Guido in de juiste map.

.........................

.........................

6

Foto’s ordenen ViaInformatica

fiche 05

fotomateriaal

Plaats enkele foto’s uit de map fiche 05 in de mappen die je hebt gemaakt in oefening 3.

allerlei foto’s

familiefoto’s

vakantiefoto’s

47

chips  

testbestand

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you