Page 1

Gratis

n° 05 _ h årgaøst 2011 ng 18

Kristine Riis inntar torsdagskvelden + Platedebutant Jonas Alaska + Sex med Trekant–gjengen

+ Ærlige Adil Khan + Tegnehanne om diskusjoner


autumn / winter 2011 collection FIND NEAREST STORE www.noodleshoes.net | TWITTER @noodleshoes | FACEBOOK /noodleshoes


det er mye rart man kan lure på her i

verden. Hvor høyt er verdens høyeste fjell? Hvor mange strenger har en indisk sitar? Kan man handle sminke på internett uten visakort? Slike spørsmål kan man spørre hvem som helst om, eller finne ut av med et par tastetrykk. andre spørsmål er ikke like lette å finne

svar på. Hva om du liker en av samme kjønn? Det er kanskje ikke like lett å spørre pappa om det? Det er kanskje ikke like kult å spørre mamma om hva lesbiske kan finne på sammen heller? Bestemor er i alle fall ikke åpen for spørsmål om kjønnssykdommer?

TEKST, DESIGN, KoNSEpT: FETE TypEr FoTo: ToNjE ThIlESEN TaGGING: pETEr lINDElaND

kanskje du bare har lyst til å snakke om

noen du liker veldig godt, men som du ikke kan snakke med noen andre om? Ofte kan det være greit å snakke med noen som faktisk har vært gjennom det, og som kan gi deg svar på litt vanskelige eller uvante spørsmål. Noen som vet hva det handler om. Noen som har lyst å hjelpe andre som er i samme situasjon de selv var i, for ikke så alt for lenge siden. De er anonyme. Du er anonym. Dere kan snakke om hva som helst. Ingenting er pinlig. Det er helt naturlig.

unge skeive svarer på spørsmål. ta den tiden du trenger. si hva du vil.

søndag–fredag 18:00–22:00


Leder

Bidragsytere: Sigrun Landro Thomassen. Sigrun er redaktør for Barnevakten.no, en organisasjon som gir råd om barn og ungdoms bruk av medier. Som gjesteskribent skriver hun om digital mobbing.

Redaktør: Pål Kaalaas pk@chilipublications.no Musikkredaktør: Victor Josefsen vj@chilipublications.no Art director: A. L’orange / Blunderbuss www.blunderbuss.no

Hanne Sigbjørnsen. Hanne driver tegneseJeg litt trist for at hjernen min aldri har vist et snev av talent når det kommer til traktering av musikkinstrumenter. Jo da... Som liten pode gikk jeg (under tvang) på musikkskole, men til tross for en drøm om å bli rockestjerne valgte jeg å spille trompet og keyboard. Der og da, midt under grunge-bølgen, var ikke akkurat det et taktisk valg. Trompet var for korpsentusiaster, keyboard «sååååååå 80-talls». Ikke var jeg flink heller.

riebloggen tegnehanne.no. Beskriver seg selv som rimelig flink med tegnebrett. Vi syns ikke det er å ta hardt i. Tvert imot. Hanne leverer en tegneserie i hvert nummer av Spirit.

Fridtjof Nilsen. Den tidligere gitaristen i Span er nå aktuell med tv-serien Gøy på landet. I dette nummeret gir han deg sin beste høstspilleliste. Fridtjofs guilty pleasure vil garantert overraske deg.

Jeg innrømmer det glatt: Fortsatt har jeg en liten drøm om å revolusjonere musikkbransjen. Jeg kunne godt tenkt meg rockestjerne-status. Litt på lik linje som at jeg fortsatt har en drøm om å spille på landslaget i fotball. Men realistisk? Tvilsomt. Jeg må bare svelge den harde, skarpe sannheten: Ikke er jeg ung nok. Ikke er jeg god nok. Heldigvis er det andre som stiller sterkere enn meg, og i denne utgaven av Spirit møter du en haug av dem. Om de noen gang har hatt en målsetting om å bli hyllet for talentet sitt, vet jeg ikke, men det er heller ikke så viktig. Poenget er at de har talent.

Talent handler ikke om hvorvidt du kan vise det fram på en scene eller ikke. Det er bare så lett å gå ut i fra at det er slik på grunn av oppmerksomheten. Du har et talent. Jeg har et talent. Men det er lov å drømme... Kanskje Drillo har mistet nummeret mitt?

God lesning! / Pål 6

spirit / 05_2011

Leserbrev / henvendelser: spirit@chilipublications.no Skribenter: Lars Gautneb Victor Josefsen André Jamal Ishak Karoline Lysø Sandra Maria Kristiansen Kristine Storli Henningsen Thomas F Tore Løchstøer Hauge Andreas van der Eynden Øyvind Rones Sandeep Singh Fotografer: Morten Bendiksen Roza Taslimi

Lise Karlsnes. Den tidligere Briskeby-vokalisten er aktuell med nytt album, Red Hot. Red hot er hun også i spalten Når hadde du sex sist. Morten Bendiksen Morten er Fotograf (med

Mange av oss skulle nok gjerne ha sett at vi hadde talentene deres innenfor underholdning og musikk. Kanskje har det med oppmerksomhet å gjøre? Men faktum er at de aller fleste sitter på et talent, og det trenger ikke en gang å være skjult. Jeg har en kompis som er ekstremt god på bilmekking. Jeg vet ikke opp ned på en skiftenøkkel. Ergo har han et talent. En annen fyr jeg kjenner er det nærmeste man kommer en levende kalkulator. Jeg kan knapt den lille gangetabellen. Altså også et talent.

Distribusjon: distribusjon@chilipublications.no

stor F). I denne utgaven har han tatt bildene til cover-saken med Kristine Riis. Han er en magiker med kameraet. Bor og arbeider fra Lille Tøyen, Oslo.

Tegneserie / Illustrasjoner: Hanne Sigbjørnsen Daglig leder: Pia Tryland mob: 95224606 pt@chilipublications.no Annonsesalg: Anna Bergdahl Mob: 40569545 anna@chilipublications.no Cover: Foto: Morten Bendiksen

Vil du oppleve et spennende år på High School? Reiser du på utveksling med Explorius, kan du velge mellom hele 17 land! Hvert år deler vi også ut stipend til tre heldige studenter som reiser med oss. Gå inn på våre nettsider og les mer om utvekslingsprogrammene våre, eller ring oss på tlf: 21 37 75 09 for et intervju!


Innhold O5_2O11

22: Tegnehanne Diskusjoner kan være noe dritt. Kanskje kan Tegnehanne gi deg noen tips. 24: Riis i Nydalen Hun tror på spøkelser, er redd for å dø og har ikke spesielt lyst til å være naken på tv. Møt Kristine Riis, det nyeste tilskuddet til Torsdag kveld fra Nydalen. 30: Ærlige Adil Adil Khan har vist fram talentet sitt både som danser og sceneskuespiller. Nå får vi se han som hovedrolleinnehaver i den nye tv-serien Taxi. 32: Velbrukte sjekkereplikker Triste greier, men mange sverger på at de funker. Mulig... Men hva er det egentlig du sier til den du forsøker å sjekke opp?

Jonas Alaska

34: Kritikerrost platedebutant Jonas Alaska har fått ekstremt gode anmeldelser på debutalbumet sitt. Til og med Paul McCartney likte det han fikk høre. 36: Tilslørte pappapiker Kaja Bremnes og Siri Nilsen er døtre av visesangerne Ola Bremnes og Lillebjørn Nilsen. Men musikere er de på tross av familietreet. 38: Sex, sex, sex Med jobb som programleder for Trekant ber du jo strengt tatt om det. Vi bare måtte stille dem noen spørsmål om sex. 42: Team Me i tretoppene Team Me er ute med debutplata To The Treetops!. Nå kan de endelig tre ut av sin egen boble. 43: Operasjon Dagsverk 120.000 elever er klare for en arbeidsøkt under Operasjon Dagsverk. Men hva brukes egentlig pengene de jobber inn til?

Faste Sider 10: Ymse 12: Skikkelig på tur: Casiokids 20: Når hadde du sex sist? Lise Karlsnes 44: Apps-anmeldelser 46: Spillanmeldelser 48: DVD-anmeldelser 50: Filmanmeldelser 54: Musikkanmeldelser

8

spirit / 05_2011

TREkant


ymse / enquete

Høstalbum?

Høstværet krever en god dose med musikk for å være levelig. Vi ba seks musikkanmeldere om å plukke ut det perfekte høstalbum. Christian Nærum Opeth - Damnation

sandeep

Sandeep Singh Radiohead - In Rainbows Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig soundtrack. Vannperler spretter på paraplyer og sigøynere i takt med Radioheads mørke minimalisme. Høsten er bare en jævlig lang musikkvideo.

BURTON SNOWBOARD JAKKE FØR: 3599,-

Tross Opeths omdømme som progressive tungvektere, er Damnation strippet for guttural vokal og aggresjon. Skjør, vakker melankoli står heller i fokus, noe som gjør skiven som skapt for traurig vær.

Christian

Burton Crucible

øyvind

NÅ: 1499,*begrenset antall!

Øyvind Rones Sister Sonny - The Bandit Lab

Et storslagent mesterverk som med imponerende stødig hånd greier å kombinere den klassiske mørke melankolien med et galehus av karakterer og arrangementer. En perfekt og brutalt undervurdert skive.

Maria Torkilsen Horvei Calexico - Feast of Wire

maria

Thomas Talseth The War On Drugs Slave Ambient Det nye The War On Drugs-albumet er en omgang med ellers lett oppbrukte referanser som Springsteen og Petty, høstliggjort av et shoegaze-lydbilde som gjør resultatet originalt og friskt. thomas

Det sender kanskje tankene mer i retning knusktørr ørken enn regntunge gater, men Calexicos fantastisk fintfølende sjangerveveri er like fullt perfekt bakgrunnsmusikk for enhver gryende høstdepresjon.

jacob

Jacob Berg Nick Drake - Bryter Layer

Poacher Jacket

Et perfekt høstalbum skal inneholde akustiske gitarer, strykere, tunge trommer, vemod, gryende seksualitet og duften av våt ull. Det skal være et akkompagnement, ikke en kontrast. Istedenfor å ønske seg bort skal man ville stå i det.

Sk8 High Fleece

2499,-

899,-

Amo Jacket

Method Jacket

2299,-

2499,-

Lieutenant

1499,-

DC Rover

1499,-

Westridge

1249,-

OSLO BOGSTADVEIEN • OSLO BYPORTEN • OSLO STORO STORSENTER • LØRENSKOG TRIADEN STORSENTER • SKI STORSENTER • JESSHEIM STORSENTER CC GJØVIK • SANDVIKA STORSENTER • TØNSBERG FARMANDSTREDET • SANDEFJORD HVALTORGET • KRISTIANSAND SØRLANDSSENTERET BERGEN ÅSANE STORSENTER • TRONDHEIM MERCUR SENTERET • TRONDHEIM TORG • BODØ GLASSHUSET • TROMSØ NERSTRANDA SENTER

10 spirit / 05_2011


FOTO: guinnessworldrecords.com

ymse 10 ting / skikkelig på tur

10

Å SØK N tart i

Studies 012 2 r a u n ja

verdensrekorder du ikke bruker som sjekketriks:

1: Lee Redmond hadde verdens lengste fingernegler før de brakk i en bilulykke. I alt målte de 8,5 meter. Den lengste neglen var 88,9 centimeter lang. 2: Charles Osborne hikket konstant fra 1922 til 1990. 3: Garry Turner kan strekke magehuden sin 15,8 centimeter fra kroppsfettet.

Skikkelig på tur

De har spilt i piratbåt på Seinen, luftballong under Hove, vært på barnehageturné i Bergen og opplevd at publikumshordene flyktet til neste telt med en gang de slo an tonen på festival i Liverpool. Mine damer og herrer: Casiokids Største nedtur fra turnélivet? – I 2009 ble vi booket til technofestivalen Creamfields i Liverpool, og vi forstod temmelig fort at vi var feil band til rett tid. Midt i andre gitarakkord flyktet folkehavet mot neste telt i søken etter trance, og vi ble stående å levere resten av konserten til en nysgjerrig brøkdel av publikum.

4: Luis Antonio Aguero har 230 piercinger. 5: Simon Elmore (bildet) presterte å stappe 400 sugerør i kjeften. 6: Paul Hunn har rapt høyest i verden. 109.9 desibel... Det samme som en rockekonsert ligger på. 7: Niek Vermeulen samler på spyposer. Han har 6016. 8: Donald Gorske har spist 23.000 Big Macs på 37 år. 621 i året altså. 9: Dietmar Loeffler har verdensrekorden i å bli påkjørt av bil. Åtte ganger på to minutter. Frivillig. 10: Xie Qiuping har verdens lengste hår. 5,527 meter.

Største opptur fra turnélivet? – På en piratbåt på Seinen i Paris 2005, barnehageturné i Bergen 2006, i luftballong under Hovefestivalen 2009, Øya 2009, Brixton Academy i London med Hot Chip 2010, da klokken slo midnatt på nyttårsaften i Lorne Australia 2010. Vi har så mange gode minner fra scenen, så det er vanskelig å velge. Hvilken artist som dere har varmet opp for var den største positive overraskelsen? – Da vi i januar 2009 dro på Europaturné med den amerikanske gruppen of  Montreal var det et band jeg hadde begrenset med kjennskap til, men det viste seg å være en kreativ bombe av et kollektiv, en fortreffelig  ansamling trivelige sjeler som vi gjennomførte en triumferende turné sammen med. De siste årene har vi holdt ved disse vennskapsbåndene, både personlig og profesjonelt. Kishi Bashi og Bryan Poole fra of Montreal spiller begge på vår nye plate Aabenbaringen over aaskammen. Hvilken artist som dere har møtt har de største divanykkene? – Vi velger utelukkende å dvele ved minnene av hyggelige møter med artister vi beundrer. I billedbiblioteket på casiokids.com har vi så langt samlet hilsebilder med Femi Kuti, YACHT, Jonsi (Sigur Ros), Lindstrøm, Kevin Barnes (of Montreal), Jonny Essing (Bob hund), Thurston Moore (Sonic Youth) og Wayne Coyne (Flaming Lips). Hvordan er en typisk Casiokids-groupie? – Det er en 50 år gammel svett mann fra Wales som har printet ut bandbilder for signering og tygger piller fra en pilleeske hvor navn på ukedagene er indikert. Hva bør man ha med seg for å overleve på veien? – Film, lydbøker og rene sokker. Beste land å turnere i? – Norge, Australia, Benelux og Frankrike er mine personlige favoritter. Land som skårer høyt på trivelig vertskap, mat og varme fra publikum. Verste land å turnere i? – England er nok det landet som sitter igjen med minst poeng hva  turnélivet angår.

12 spirit / 05_2011

kr : 129.”Vi legger grunnlaget for din karriere!”

Ønsker du å bli Frisør eller Hud- og Kroppsterapeut?

Våre studiesteder: Oslo, Trondheim, Bergen, Bodø og Sandnes

Mer informasjon og søknadsskjema: www.norskfrisorskole.no www.hudpleieskole.no


ymse / utenriks / konkurranse

UTENRIKS:

www.folkehogskole.no

Verden er spennende, men ikke alt når oss via de store nyhetsbyråene i Norge. Spirit fyller deg derfor med verdensviten.

kugalskap. The Telegraph melder at den tyske kua Yvonne er arrestert. Kua rømte fra gården hun bodde på i mai, og ble raskt involvert i en nesten-kollisjon med en politibil. Yvonne stakk så til skogs, der hun har gjemt seg fram til nå. Lokale myndigheter stemplet kua som en fare for offentligheten og avisen Bild lovet 10.000 euro til den som fant henne. En bonde oppdaget henne nylig og varslet myndigheten. Yvonne ble skutt med to bedøvelsespiler. Tyskland kan puste lettet ut.

DYRT SØLIBAT. En fransk kvinne saksøkte sin eksmann

for å ikke ha hatt sex med henne under de 21 årene ekteskapet varte, det forteller Msnbc.com. Kvinnen vant saken og den 51 år gamle mannen ble dømt til å betale henne 80.000 kroner i erstatning.

Å VOKSE til En bEdrE utgaVE aV SEg SElV. Å vokse er å bli kjent med seg selv, og bli tryggere på egne erfaringer og ferdigheter. Et år på folkehøgskole hjelper deg å stake ut kursen og gjør at du er klar til å ta spranget inn i utdannings­ jungelen og videre ut i arbeidslivet.

tvangsklipp. Det japanske selskapet Maeda

Du blir mer voksen, mer moden. Du finner ut mer om hvem du er og vil være, og kommer ut som en bedre utgave av deg selv.

Corp tvinger nå sine 2700 ansatte til å få eksakt lik hårsveis. Kvinnene skal ha en klipp som gir dem litt mer hårlengde enn sine mannlige kollegaer, men stikkordet her er «kort». Chizuru Inoue, talskvinne for selskapet, sier at de tenker miljøvennlig. Kort hår vil gjøre at de ansatte bruker mindre tid mer hårfønere, noe som igjen vil gi mindre energibruk. Alle monner drar!

Folkehøgskole er et år du vokser på. Det er en god start på fremtiden.

Foto: Jacob Hoffmann

VINN VINYL

VOK

Vinn eksklusiv vinyl! Nå kan du vinne den eksklusive vinylplata Days Like Waves fra Stina Stjern! Altså intet mindre enn en ypperlig mulighet til å få med seg en herlig vinyl og herlig musikk fra dama. Hun har tidligere gitt ut plater med Quintrophenia og Supervixen, elsker Nico, Yo La Tengo, Mazzy Star og John Cale og kunstgallerier. Skiva Days Like Waves er da også inspirert av en utstilling i Brooklyn, og norske vintergensere med mariusmønster som Stine attpåtil strikker selv. Her får du i både pose og sekk: mer eller mindre skeiv og støyete Sonic Youth/shogazer-noise til det ettertenksomme og skjøre. På sitt beste: Gåsehudfremkallende. Nå har du altså sjanse til å vinylutgaven av Days Like Waves. Kjør på!

Konkurranseinfo finner du på Spirit.no.

Følg spirit.no!

• 2 tilleggspoeng • 300 fag • Internatskoler

Følg oss på Twitter og Facebook for å få siste nytt, fete konkurranser, bildeserier, spillelister, intervjuer og mye mer.

• Støtte fra Lånekassen @SpiritMagasin

Foto: L-P Lorentz

http://on.fb.me/jNFZjl

Bestill gratis katalog SMS – fhs til 1963 eller på www.folkehogskole.no


ymse / spirit anbefaler / gjesteskribenten

SPIRIT anbefaler:

Digital MOBBING

419eater.com Gjesteskribenten En gang på ungdomsskolen hadde jeg en opplevelse som jeg nesten ikke tør å tenke på utfallet av – dersom det hadde skjedd i dag. Mange elever hadde foto i valgfag og brukte friminuttene til å ta bilder, for så å framkalle dem i fotolaboratoriet på skolen. Jeg hadde en rød dag i måneden og hadde et nødvendig ærend på toalettet. En «venninne» på tur med kameraet sitt fant det betimelig å strekke kameraet inn over toalettet der jeg befant meg, og jeg registrerte til min store fortvilelse blitslyset fra oven. Tusen tanker om hvordan disse bildene kunne bli spredd rundt på skolen gikk gjennom hodet mitt. Desperat – men kald og rolig – gikk jeg bort til «venninna» mi etterpå og spurte om jeg kunne få se på kameraet hennes. Det fikk jeg, og raskt åpnet jeg kameraet og dro ut filmrullen, mens «venninna» mi måpende og forfjamset prøvde å protestere – men for seint. Det er lett å forestille seg at en slik hendelse i dag kunne blitt veldig pinlig og vond. Og det er et slikt lignende tilfelle vi blir vitne til i Bruk Hue-filmen, som vises i ungdomsskoleturnéen som handler om digital mobbing. En gutt blir tatt bilde av i dusjen, og en klassekamerat som er irritert på vedkommende får tak i mobilen og sender bildet videre til alle i kontaktlista. Snart befinner bildet seg på diverse nettsteder, også i manipulert versjon. Det er dessverre mange som opplever lignende episoder, og som også må leve med de vonde konsekvensene. Dette ønsker Bruk Hue-turnéen å skape bevissthet om. Over 200 skoler har så langt hatt besøk av turnéen, og denne høsten står 50 nye for tur. Undersøkelser viser at det nytter. Mange har fått en økt bevissthet omkring digital mobbing samt verktøy til å håndtere det. Enhver er ansvarlig for sine egne handlinger. Ikke benytt lavterskel-fristelsen som de digitale mediene byr på til å slenge dritt om andre. Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg – også på nett og mobil! Sigrun Landro Thomassen Redaktør i Barnevakten

16 spirit / 05_2011

419eater er for alle dem som er lei av å bli forsøkt svindlet via e-post. Folkene bak denne nettsiden gjør det de fleste unngår å gjøre: svare på henvendelsene som inneholder setninger alla «you get many monnney in bankacuant». De får svindlerne til å gjøre de sykeste ting under sin desperate jakt på å gjennomføre svindelen. Utrolig morsom lesning.

TRENGER DU HJELP TIL BEDRE KARAKTERER ? Vi tilbyr:

r settere n a i V lære flerenå!

PRIVATLÆRER LEKSEHJELP EKSAMENSKURS

Bli med i Jentenes trafikkaksjon! For å bli med i aksjonen kan du :

UNGDOMSAKADEMIET post@ungdomsakademiet.no +47 957 47 526 www.facebook.com/ungdomsakademiet www.twitter.com/unak_no

www.ungdomsakademiet.no

· Sende SMS med kodeord TT JENTENES med fullt navn, full adresse og fødselsår til 1963, eller · Gå inn på jentenes.no og opprette en profil


hot

Foto: Anne Lise Norheim

ymse / hot or not

not

. . . or. . .

hot: Breaking Bad. Sesong 2

slippes på DVD i oktober. Dopkokende familiefar med lungekreft og familieproblemer. Bedre (verre?) blir det ikke.

HOT: The Smashing Pumpkins. Rockebandet

kommer til Oslo i november. Første album kom i 1991, men gjengen holder koken. Må bli en fantastisk konsert.

HOT: Premier League.

Engelsk brutalitet mikset med internasjonal klasse. Fantastisk. Men unngå for all del hvis du skal se norsk fotball samme kveld.

HOT: Ekvator. Stikk på

ferie! Røm nærmere ekvator før vintermørket griper anklene dine og drar deg under.

hot: Nevermind.

Nirvanas album har 20-års jubileum. En av 90-tallets beste utgivelser holder fortsatt mål. Som en god vin...

not: Oktoberjul. Jula

starter i desember, ikke midt i høstmørket. Spar oss for juleprodukter i butikkhyllene allerede nå.

nOT: Googgle +

Haallo? Er det noen her? Google + er så langt som se et utested som ser fantastisk ut fra utsiden, men når du kommer inn er det ikke en levende sjel der.

not: Usjenerte nysere. De er over alt nå. Greit å være forkjølet, men hva slags fetisj har man når nysene må plasseres i trynet på alle i fem meters omkrets?

not: Facebook Places. Ærlig talt! Det er ingen som bryr seg om hvilken kafé du sitter på akkurat nå.

not: Miniskjørt. Enkelte plagg hører bare ikke hjemme på høst og vinterstid. Var det noen som sa urinveisinfeksjon?

ER DU REDD FOR Å GÅ HJEM?

GRATIS MAGASIN

I VITA

• Skjønnhet • helSe • velvære

Blir du utsatt for vold eller overgrep? Eller ruser de voksne seg? Da kan du ringe gratis på 116 111. Vi kan hjelpe deg. Ring også hvis du tror at noen har det sånn. Åpningstid kl. 15.00-08.00 på hverdager, døgnåpen i helger og helligdager.

Telefon: 116 111 (gratis) E-mail: alarm@116111.no SMS: 41 71 61 11 Telefon fra utlandet: +47 95 41 17 55 www.116111.no


ymse / spillelista / sex sist?

FACEBOOK.COM/SESSION88

VIMEO.COM/SESSION88

TWITTER.COM/SESSION88

WWW.SESSION.NO Hvor lenge vil du stå på med musikk tror du? - Til gikta tar hofte-movsa, eller til jeg ikke har noe mer å melde. Hvorfor ville du egentlig inn i musikkbransjen? - Var virkelig ikke ett aktivt valg, skulle bare spille litt i band med gutta fra Briskeby før jeg stakk over til London for å studere. Men så skjøt det rett til værs og det var bare å klamre seg fast og bli med på festen.   Klarer du å skjule at du har en dårlig dag på scena? - It's show biz babe! Det kan være en gylden mulighet til å «flykte» fra hva det nå enn skulle være i de minuttene man er på scenen. Så svaret er vel at jo, det mener jeg nok at jeg kan.   Hvilke tre plater tar du med deg til en øde øy? - Delorean - Subiza,  El Perro del Mar - Love Is Not Pop, Primal Scream - Screamadelica

Når hadde du

sex sist? LIse karlsnes / popdiva. Aktuell med «Red Hot».

Hei Lise, hva føler du nå? - At jeg er drit lei detta regnet, samtidig er jeg gira for at jeg endelig er ute med Red Hot. Hva er så det morsomste du gjorde i sommer? - Ble ferdig med plate, X i taket! Og spilte den på Verdens fineste festival på Giske.

Festival og greier. Hvordan er det å være sånn skikkelig tilbake i rampelyset igjen? - Jo da, godt å være i gang igjen og ha noe nytt å melde. Ble lei av meg selv der på slutten av forrige runde.

Hvem er Norges beste band/soloartist? - Var akkurat og så 120 Days på Blå og ble sjalu! Gleder meg veldig til plata deres i november. Og hvem trenger desperat en makover?  - Yves Saint Laurent.

Enn album da, hvor gira er du for å gi ut en skive? - Er så fett å kjenne på at det Thomas Eriksen og jeg har gjort på denne skiva er blitt gull. Da er det nesten greit at det ikke ble noe sommer på meg i år.

Hvilken trend bør vi begrave nå? - Olashortsen kan få hvile.

Hva gjør den nye skiva så BRA som vi har hørt at den er? - Jo takk, gøy å høre at telegrafen er i gang. Thomas og jeg bare klikket med en gang, og vi har pushet på popgrensene på noen av låtene. Vi har dratt det så langt at vi ble flaue, så enda litt lenger, ha!

Når hadde du sex sist? - Ehm, i går...

Hvor glad er du i Spirit akkurat nå? - Er du klar for å ta dette forholdet ett hakk lenger?

Spillelista: Fridtjof Nilsen Programleder for Gøy på landet. Musiker.

Eleven – Simple Kiss Hawksley Workman – You & Me & the Weather Bright Eyes – Road To Joy Tim Christensen – No Easy Key Joanna Newsom – The Book Of Right-On Ryan Adams – Wonderwall Imogen Heap – Hide And Seek Nine Inch Nails – Closer Fiona Apple – Extraordinary Machine Black Rebell Motorcycle Club – Ain´t No Easy Way Phoenix – I´m An Actor Ben Harper – Black Rain Blindfold – Millionaire Beck – Beautiful Way

............................................. Guilty Pleasure (-_-) : Ricky Martin – Living La Vida Loca

· Sjekk spillelista på Spirit.no 20

Hvordan vil du beskrive spillelista? Det var alt for vanskelig å lage en rockeliste… Hvis jeg kunne satt sammen de 50 mest aggressive låtene som gjør at jeg ikke kan sitte stille, så kunne det kanskje gått, men 14 blir alt for få. Jeg har derfor satt sammen en høstliste, med låter som passer fint når det regner. Hvor setter man på denne lista? Sent på kvelden når det regner, og du går hjem med headset og høy, høy musikk. Det er få ting som gjør meg så glad som skikkelig deprimerte låter med fantastiske tekster. Ricky Martin som Guilty Pleasure? Av en eller annen grunn syns jeg plutselig Living La Vida Loca med Ricky Martin var helt fantastisk. Det er pinlig og jeg er fryktelig glad fir at det har gått over, men jeg må innrømme at jeg ble skikkelig glad av den låta.

STAVANGER 47 20 20 50

KVADRAT 47 20 20 51

BERGEN 47 20 20 52

HAUGESUND 47 20 20 53

SARPSBORG 47 20 20 54

TORSTEINHORGMO FS 720 - OLAV STUBBERUD PHOTO

OSLO CITY 47 20 20 56

STRØMMEN 47 20 20 57

TRONDHEIM 47 20 20 58

KRISTIANSAND 47 20 20 59

WEBSHOP 47 20 20 60

SKIEN 47 20 20 61

KVADRAT GIRLS 47 20 20 62

AMANDA 47 20 20 64

SARTOR 47 20 20 65

ÅLESUND 47 20 20 66

BUSKERUD 47 20 20 68

LAGUNEN 47 20 20 69


Foto: Jørgen Gomnæs | Tinagent

tegnehanne www.tegnehanne.no

Diskusjonskongen

Her er hvordan du enkelt kan fremskynde en lignende reaksjon fra tre forskjellige mennesketyper:

Alle vil minst én gang i livet komme opp i en diskusjon hvor motparten verbalt bruker deg som gulvfille, og du innser at her har du bare to utveier; Innrømme at du tok feil, eller løpe raskt i motsatt retning og aldri snakke til vedkommende igjen. Normalt vil jeg anbefale sistnevnte, men jeg har tapt såpass mange diskusjoner i mitt liv at jeg har funnet ut at det ikke egentlig lønner seg, sosialt sett. Det som skjer med meg når jeg innser at jeg kjemper en tapt kamp er at jeg blanker ut. Jeg blir så frustrert og opphengt i å vinne at hjernen min resetter seg selv, som en fryktinngytende gullfisk i et haibasseng.

1. Vegetarianere/aktivister. Her har du ett stikkord å forholde deg til: Kjøtt. Tenk som Lady GaGa!

2. det motsatte kjønn. Akkurat som at ingen mann vil se en kvinne gråte, så er det ingen kvinne som vil se en mann gråte heller. Da jeg slo opp med eksen min tilbudte jeg han til og med penger for å slutte å grine.

Vi har studentpriser! Kom innom for et godt tilbud Velkommen til trening!

På ELIXIA er vi eksperter på å gjøre trening til noe morsomt. Vi har også markedets beste treningstilbud! 3. En oppegående og normal person. Spill Trance. Trance er sendt fra Helvete til jorden for å antaste trommehinnene til uskyldige mennesker, og få dem til å ønske at de aldri ble født. PS: Dersom din motstander har enten terninger i bilen, en traktor eller en øyenbrynspiercing er det en sjanse for at trance kan ha motsatt effekt, og derfor vil forsterke i stedet for å bryte ned. Husk derfor på dette før du slår til. 22 spirit / 05_2011

www.ELIXIA.no | 15 års aldersgrense.


RIIS – EN NY FRISK BRIS – Herregud, tenk på de rundt oss i kafeen da. De må tro at jeg helt drøyt selvopptatt. Jeg snakker jo bare om meg selv, sier Riis før hun fukter kjeften med en dobbel latte og legger ut om da Eli Rygg spådde henne i tarotkort og angsten for å dø. Tekst: Lars gautneb Foto: morten bendiksen Hår/makeup: Leslie/Leslie Proffesional Hår & Make up

24 spirit / 05_2011 05_2011

spirit / 05_2011 25


P

å mange måter kan man si at Kristine Riis (29) har gjort sine ting i riktig rekkefølge. Hun har jobbet i P3 siden hun var 21, gikk på medielinjen i Volda sammen med nåværende P3-profiler som Torkil Risan, Live Nelvik og Ken Vasenius Nilsen. Søkte på jobb i P3 før hun var ferdig journalist fra Volda, fikk jobben og ble der i syv år.

– Hvis jeg jeg graver meg skikkelig ned så tenker jeg på døden og sykdommer

Riis begynte først å skrive sketsjer, så fikk hun radiotid. Hun har vært innom P3morgen, Lørdagsrådet og ikke minst radio-sukessen Drillpikene. Programmet gjorde Kristine og Live Nelvik til erteris på eteren i drøye tre år. – Det var en fantastisk tid, vi hadde det mye moro. Det er ikke så gærent når vi begge ligger på gulvet med full lættis og må skru på en låt fordi vi ikke klarer å slutte å le. Da skjønner du at det er kult å være på jobb, og at i hvert fall vi synes det er moro, mimrer hun. For et år siden tok hun et oppgjør med seg selv og livet sitt. Nå er radiotrynet på vei ut til folket! - Jeg har jo jobbet i P3 siden jeg var 21 år. Uten å gå spesifikt inn på hva som skjedde, så fikk jeg lyst til å oppleve noe nytt. Jeg var klar for å gjøre noe annet. Jeg følte meg crazy, gæren og litt voksen da jeg tok avgjørelsen om å slutte i NRK. Det er jo skummelt å bli freelance. Fast jobb, fast lønn og rutiner er trygt og godt. Men allikevel angrer jeg ikke sekund på det jeg gjorde. Jeg synes det fortsatt er veldig digg. Det er kanskje ikke så rart. Kristine er nå klar for suksessene Torsdag kveld fra Nydalen og i desember er hun klar for Nissene over skog og hei. Eller Nissene på låven 2 om du vil. - Jeg er så klart veldig glad og litt stolt for å ha blitt spurt. Dessuten er det utrolig deilig å komme til dekket bord. Begge disse produksjonene er jo populære og morsomme i utgangspunktet. Alle som jobber der er dødsproffe, og det føler jeg er veldig trygt. Samtidig er jeg jo litt redd også. Det er ganske stor forskjell på det å være morsom på tv og radio. På radio må man liksom basere mye på tekst og stemme, eller være på veldig lenge for at det skal bli populært. På tv er det andre virkemidler som må til, og heldigvis har jeg flinke folk rundt meg som kan guide meg i riktig retning. Hvis jeg skulle kledd meg naken på tv slik som Henriette gjorde, så måtte det i hvert fall vært jævlig morsomt. Og da mener jeg supermoro altså. Jeg tror nemlig ikke at jeg ville elsket å være naken på tv, sier hun. Riis forteller at det kom et slags vendepunktet i livet hennes kom da hun ble 29. Men også da hun var 22 år skjedde det ting i livet hun følte at hun ikke hadde kontroll på. - Jeg har hørt det av flere asså, når man er 22 så kan man fort føle seg litt lost. Det var i hvert fall jeg. Hvem som var vennene mine? Hva er målet? Det var en litt forvirrende tid, men jeg fant jo ut av ting. Men 22 ass ,det var en skikkelig drittalder.

26 spirit / 05_2011

22 var liksom din 40 årskrise? - Haha ja. Det kan du jo si. - Men nå føler jeg meg mer voksen. Eller jeg later som kanskje. Se nå, jeg sitter litt voksent med beina i kors ikke sant. Dessuten føler jeg at jeg kan sitte å prate mer voksent om litt voksne temaer. Jeg er heller ikke så mye på byen lengre, i hvert fall ikke om jeg selv ikke har lyst. Før var jeg sånn at jeg kunne gå på byen fordi venninne mine hadde lyst . Det har jeg sluttet med. Jeg er fortsatt litt i overkant sosial, men når man jobber sånn som jeg gjør så er man jo veldig sosial på jobben. Hvis man har vært på bursdag hele dagen så går man ikke en ny bursdag rett etterpå, om du skjønner hva jeg mener. Da kan det være fint å bare komme hjem og slappe av. Jeg har to franske bulldogger som jeg deler med eksen min. De er også ganske late. Det passer meg fint, ler hun. Det verste Kristine vet er nemlig å løpe. Løping og slanger. Og så er hun redd for å dø! - Hvis jeg jeg graver meg skikkelig ned så tenker jeg på døden og sykdommer. Da jeg var på Sardinia i sommer oppdaget et en kul på armen. Da begynte jeg å tenke på hva dette kunne være, og begynte å male svarte fantasier i høyt tempo. Det var jo så klart bare en liten, deilig fettkul. Men ofte fyrer jeg meg opp over små ting som jeg lager drøye scenarioer ut av, men jeg er ikke hypokonder altså, bedyrer hun. Drøye scenarioer utspilte seg også da Riis var hyttetur med noen venner. – Vi var en gjeng som var sammen på hyggelig hyttetur. Jeg trodde egentlig ikke på spøkelser, men nå gjør jeg det. Det som skjedde der oppe bør man vel strengt tatt ikke prate om. Fordi da tror folk at du er sjuk i huet, men da vi skulle gå å legge oss hørte vi et sinnsykt brak nede fra kjøkkenet. Vi ble livredde og gikk ned for å se. Vi hadde ventet oss at det var et dyr som hadde kommet seg inn på kjøkkenet. Men det var verken dyr eller vind fra et åpent vindu der nede. Allikevel stod alle skapene på kjøkkenet på vidt gap. Også de skapdørene lengst opp. Da frika jeg ut. Mens vi var nede og panikken bredte seg, hørte vi et voldsomt smell, og da jeg kom inn på soverommet var ruten knust på innsiden. Den natta sov jeg i samme sovepose med venninnen min. Man kan trygt si at jeg fikk et nytt perspektiv på det overnaturlige etter den hytteturen.

spirit / 05_2011 27


Studier i utlandet Argentina

• Spansk språk og latinamerikansk litteratur • Bedriftens samfunnsansvar (CSR)

Ghana

• Global miljøforvaltning

India

• Sosialantropologi • Religionsstudier • Freds- og konfliktstudier

Besti katalog ll p Send “a å SMS: nn navn og onse”, ad til 998 5 resse 2 327

Nicaragua

• Spansk språk og latinamerikastudier • Flerkulturell pedagogikk Også da Kristine ble spådd i tarotkort av barne-tv-dronningen Eli Rygg, fikk hun seg en aha opplevelse. - Eli Rygg har jeg vært fan av siden jeg satt med godteposen foran tvskjermen og Portveien 2. Det Eli fortalte meg i de kortene stemte faktisk meget bra. Oppsiktsvekkende bra faktisk. Hun er nok en god menneskekjenner, men at det skulle stemme så bra, kan neppe være tilfeldig. Det eneste jeg ikke har opplevd ennå av det som stod i kortene, er at det skulle komme en mørk mann inn i livet mitt. Kristine er ikke i nærheten av å være så breial som hun høres ut på radio. Ifølge henne selv er hun flink til å tilpasse seg. - Jeg er verken for sprudlende eller for sjenert. Jeg liker å tro at jeg derimot er ganske vanlig på mange måter.

28 spirit / 05_2011

– Jeg tror nemlig ikke at jeg ville elsket å være naken på tv Fra å leve en relativt ukjent tilværelse på radio er hun også forbredt på at TV-TID både kan medføre fordeler og ulemper. - Jeg er ikke redd for å bli kjent igjen. Ikke det at jeg tror at det kommer til å skje så mye heller. Men når man velger å vise trynet sitt på tv så er det jo klart at folk legger merke til deg på en annen måte enn før. Det er jeg klar over. Hvis man er Dan Børge Akerø og blir kjent igjen av flere generasjoner kan det nok være litt plagsomt. Men, der er ikke jeg.

Vietnam

• Psykologi • Internasjonale utviklingsstudier Har du lyst til å studere i utlandet? Ved våre sentre for høyere utdanning i Argentina, Ghana, India, Nicaragua og Vietnam kan du gjennomføre ett eller flere semestre med norske universitets og høyskolestudier. Dyktige forelesere og lærere sørger for undervisning av høyeste faglige og pedagogiske kvalitet. Alle studiene gir full uttelling i studiepoeng og støtte fra Lånekassa.

www.kulturstudier.no • tlf.: +47 22 35 80 22


Etter å ha fått litt erfaring med media de siste årene så må jeg si at jeg er rimelig pissed! – Jeg spiller en ung pakistansk jurist som er veldig vellykket. Best in class og headhuntet til byrået og alt det der. Men så er det det å være norsk-pakistaner da, og de utfordringene som det bringer med seg av dobbeltliv. Han har norsk samboer, men holder det hemmelig for sin familie fordi de ikke vil akseptere det. I tillegg så er det sånn når man er pakistaner at om man driver en butikk, så handler hele slekta der – all in the family. Er man jurist så er man hele slektas jurist, og det er sånn han havner i trøbbel. Svogeren hans – som er taxisjåfør – gir ham en minnepinne med dokumenter som beviser regnskapsjuks blant taxisjåfører og korrupsjon hos skatteetaten. Og da er helvete løs. Selv om serien har blitt markedsført som en actionthriller, noe som i for seg er spennende og som gjør at den skiller seg drastisk fra for eksempel Himmelblå, så er det kanskje ikke nødvendigvis det som er mest interessant her. Det er heller portretteringen av en såpass «normal» og vellykket norsk-pakistansk ung mann. Og det i en hovedrolle. Mye av problematikken som er blitt tatt opp her har gjort at Adil i media tidligere har omtalt serien som et bidrag til integreringsdebatten. – Serien handler ikke om integrering, og er ikke laget som en del av en integreringsdebatt. Dette er underholdning. Dette er en actionthriller. Men her må jeg skryte av Ulrik (Imtiaz Rolfsen, regissør)! Han mener betente temaer bør tas opp og snakkes om, og klarer å bake det inn i en underholdende pakke. Dette er ikke noe migrapolisreportasje, men en actionthriller som er ment for å underholde. Samtidig vil vi jo at den skal skape en debatt og føre til ettertanke.

Ærlige Adil

Adil Khan har vist at han kan danse, og det bedre enn de aller fleste. Han har også vist at han kan synge og levere replikker, og i tillegg gi konstruktiv tilbakemelding til unge håpefulle på Norske talenter. Nå får vi oppleve en ny Adil, som hovedrolleinnehaver i NRKs høstsatsning Taxi.

Det er lett å merke at spørsmål om integrering er noe som engasjerer Adil sterkt, ikke minst i disse post-22. juli-dager. – Vi må skjerpe oss! Jeg mener, når skal vi sette oss skikkelig ned og prate om dette her? Ha en sunn, fornuftig debatt og være ærlige og åpne! Når skal det bli trendy å være ærlig? Selv om Adil mener det er viktig å sette seg ned for å ha denne dialogen, både oss vanlige folk og politikere, så mener han at dette alene ikke er nok. Han tildeler media og underholdningsbransjen mye av ansvaret.

– Etter å ha fått litt erfaring med media de siste årene så må jeg si at jeg er rimelig pissed! Det eneste man får formidlet er dritten. Jeg mener man må integrere via kunst og kultur. Vi må normalisere synet på innvandrere. Vi trenger roller der de spiller karakterer som er normale nordmenn, og ikke bare stereotype utlendingroller eller en eller annen komisk vri på det å være utlending. Jeg mener, hvorfor kan ikke en afrikaner spille Ibsen? Uten at det blir en greie av det? Uten at det blir noe tull? Det må kunne være mulighet for sånne roller for innvandrere uten at det blir noe sånn Tikka Massala-opplegg ut av det? Det kan se ut til at Adil selv har vært med på å bane vei for nettopp dette, noe han gir Cathrine Telle, sjefen for Oslo Nye mye ros for. – Jeg har spilt sånne roller to ganger på Oslo Nye. Catrine Telle, den nye sjefen der, er helt rå. Hun er totalt fargeblind. Jeg spilte en tysk gutt på 1800-tallet i Spring Awakening! Og i Trollbyen spilte jeg ung norsk gutt i en norsk familie der handlingen var satt til 1906! Og det fungerte. Publikum aksepterer det. Det var ingen som protesterte på det. Sånn kan man gjøre det. Om man vil da. Adil er ikke bare opptatt av at media og kultursektoren må ta ansvar for hva de formidler, men mener at personer med kjendisstatus er nødt til å ta større ansvar for hva de også formidler. – Man kan ikke bare si til verden at alt man trenger å gjøre er å ta silikon, melde seg på et realityprogram, gjøre masse drit og så er det alt man trenger å gjøre for å lykkes. Jeg gjør det jeg gjør. Jeg går aldri på sånne kjendisfester, røde løpere og sånne ting. Jeg vet at jeg har masse unge kids som ser meg på Norske talenter, og som ser opp til meg. Da er det viktig at jeg tar ansvar og viser gode og sunne holdninger. At det er hardt arbeid som må til for å lykkes.

– Jeg kommer fra å ha stått på gata og danset. Lagt ut hatten og danset for penger. Jeg mener jeg har hatt en veldig naturlig utvikling, der jeg har gått alle stegene uten snarveier. Fra dansing, til danseteater, til musikal, til teater, til tv-serie og nå film. Det neste steget i Adils karriere er altså som filmskuespiller, og da i den svenske produksjonen Johan Falk som kommer på kino i 2012. – Den er som Varg Veum, bare større. Det var utrolig stort for meg å naile den auditionen der, for de vet jo ikke hvem jeg er. Svensker kjenner ikke til meg, så jeg fikk den for mine ferdigheter som skuespiller. Men selv om han er sjeleglad, så har det ikke vært helt uproblematisk for Adil å gå inn i denne rollen. – Jeg spiller hitman der, og det er deilig å spille annerledes nå. Å spille badguy. Men samtidig så får jeg jo en indre konflikt, for nå spiller jeg stereotypen som jeg ellers forsøker å forkjempe. Jeg får jo bare kebabroller, og det er jo det som er problemet. Vi må få til en normalisering. Men jeg mener ikke at man bare skal dele ut roller til folk, for folk må være gode nok. Men jeg vet om minst 100 utrolig talentfulle mennesker som aldri får sjansen. I stedet er det folk som dukker opp i en tv-reklame som plutselig er over alt, mens det sitter utrolig mange talentfulle og frustrerte mennesker som aldri får en stor sjanse. Heldigvis har Adil selv fått en sjanse, etter mye hardt arbeid. Vi publikummere og seere har sjansen til å se ham i action i Taxi denne høsten på NRK, og i Johan Falk på kino neste år. Men la oss også håpe at han buster noen moves mellom all filmingen og grublingen om integrering.

Noen vil da kanskje si at han selv slo gjennom gjennom et realityprogram, men Adils karriere som danser startet lenge før det. Han var aktiv breakdancer allerede på 90-tallet, og vant sin første store konkurranse da han stakk av med seieren i det norske mesterskapet «B-boy Rumble» i 1999. Det er ikke uten grunn at hiphopmagasinet Kingsize omtaler han som «landets kanskje beste breaker».

Tekst: André J. Ishak / Foto: Roza Taslimi

30 spirit / 05_2011

spirit / 05_2011 31


De håpløse sjekkereplikkene

Sjekkereplikker... Noen påstår at selv de mest tragiske forsøk på å få oppmerksomhet fra det motsatte kjønn kan fungere i de sene nattetimer. Men hva er det egentlig du sier?

HVA HAR DU PÅ HJERTET? Nå lanseres Love Hearts® med norske biter og vi trenger din hjelp til tekstene!

TEKST: PÅL KAALAAS / ILLUSTRASJONER: HANNE SIGBJØRNSEN

1. Hvis jeg fulgte etter deg hjem, ville du beholdt meg?

3. Gjorde det vondt når du falt ned fra himmelen?

2. Du må være magnetisk. Jeg blir så tiltrukket av deg.

6. Hvem er tyven som stjal stjerner fra himmelen og satte dem i øynene dine?

Vinn DIN tekst på en av de norske Love Hearts®-bitene! Vær med i trekningen av tre iPhone 4 og T-skjorte med ditt vinnersitat på! I tillegg vinner 1000 deltakere et iPhone 4-deksel med Love Hearts®-design. Send kodeord «ilovehearts» med ditt forslag til 2080. Eks.: ilovehearts smil til 2080 Delta i konkurransen på: www.ilovehearts.no 5. Kan jeg være slaven din i natt ?

32 spirit / 05_2011

3. Er det en flyplass i nærheten eller er det bare hjertet mitt som tar av?

Konkurransen gjelder fra 5/9 t.o.m 30/11-2011.


– Det var en surralistisk opplevelse å sitte 20 minutter alene med Paul McCartney.

- Jeg gikk på en folkehøgskole utenfor Trondheim. LIPA kom på skolen for å ha audition, og jeg tenkte det kunne være morsomt å høre hva de hadde å si. Så jeg spilte to sanger for dem. Jeg kom inn, men det var ikke aktuelt for meg. Jeg ville til Oslo for å ta siviltjenesten. De kjente norske som hadde gått på LIPA tidligere ga meg ingenting, så jeg var skeptisk til opplegget. Det var først kvelden før jeg måtte svare ja eller nei at en kamerat overtalte meg. Tross alt kunne jeg bare reise hjem etter én måned hvis det var kjipt, sier Jonas Alaska. Så gutten fra Åmli i Aust-Agder pakket kofferten og dro til Liverpool. Og kjipt var det på ingen måte. Han ble i tre år og utviklet underveis sine egne evner som musiker. De rundt 50 låtene han lagde før dette, på folkehøgskolen, vil han i dag ikke ta i med ildtang. - Undervisningen på LIPA var lite viktig i forhold til det vi holdt på med ellers. Det jeg lærte mest av var å bli kjent med andre elever på skolen. Starte band. Spille. Litt som en folkehøgskole egentlig. Men man blir lei av å gå på folkehøgskole i tre år, så jeg var veldig ferdig når sisteåret var over, flirer Alaska.

Melankoliker med hodet hevet Platedebutant Jonas Alaska ville takke nei til plassen på The Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Planen var nemlig å ta siviltjenesten i Oslo. Vi skal være glade for at han ombestemte seg. Tekst og foto: Pål Kaalaas

34 spirit / 05_2011

En av dem som startet opp LIPA er velkjente Paul McCartney. Før Jonas nok en gang pakket kofferten, denne gangen med destinasjon Oslo, fikk han et møte med Beatles-legenden på tomannshånd. - Det var en suralistisk opplevelse å sitte 20 minutter alene med Paul McCartney. Jeg spilte tre låter. Han lyttet og sa hva han syntes. Han var en ordentlig fyr. Veldig ekte og gira. Han spurte mye, og det virket som om han likte låtene. Men mens jeg spilte var det et par ganger der jeg spurte meg selv «hva er det egentlig jeg holder på med nå».

Ambisiøs album. Nå er Jonas tilbake i Norge, og etter en sommer med kritikerroste konserter har han nå sluppet debutalbumet Jonas Alaska. Som produsenter har han fått med seg Thom Hell og Even Ormestad (Jaga Jazzist). Av

andre musikere som bidrar på plata kan navn som Marit Larsen, Martin Horntveth og David Wallumrød nevnes.

best når melankolien er litt på avstand. Og det trengs, for planen er å starte arbeidet med et nytt album etter jul.

- Det er en ambisiøst og variert album. Den bærer preg av å være en førsteplate på en god måte. Det er noen låter som er nye og noen låter som er litt eldre. Det syns jeg gjør den veldig spennende. Variert, svarer Jonas når han får spørsmål om hvordan han selv vil beskrive debutplata.

Ingen kopi. Jonas Alaska blir ofte sammenlignet med Bob Dylan, både i utseende og musikkstil. Helt greit, men la det være sagt at 23-åringen på ingen måte er en kopi. Langt unna. Men Alaska er Dylan-fan. Han ble introdusert for legenden som 12-åring etter å ha skatet og pådratt seg en hjernerystelse. Jonas måtte ligge stille i to dager, og faren ga han The essensial Bob Dylan slik at han skulle ha noe å høre på. Kanskje var det der, liggende i ørska på en Åmli-sofa, at frøet til debutplata ble sådd? Hvem vet...

Hvor mye legger du av deg selv i tekstene dine? - Mye. Det er nesten bare meg selv. Egentlig er det vel bare én låt på plata som er en skildring av en annen person, Robert Ollinger. Å skrive tekster er vanskelig hvis jeg ikke mener det jeg skriver, så jeg legger hele sjela i det. Spesielt gjelder dette for sangen October. Teksten handler om da Jonas Alaska var 17 år og tremenningen hans døde i en drukningsulykke. - October er veldig personlig for meg. Det var en låt jeg forsøkte å skrive i fire år før jeg fikk det til. Synet av familien og sorgen rundt gikk fryktelig inn på meg. Jeg ville skrive, men det tok lang tid før jeg fant ordene og inngangsvinkelen. Det var utrolig sterkt å spille låta for familien, og jeg er glad for at de setter pris på den. Debutalbumet bærer preg av en avsender med en viss melankolsk sjel. Det er ikke så langt i fra sannheten, men tro ikke at Jonas Alaska er en av dem som subber rundt med hodet senket. - Jeg er en melankoliker, men prøver å ikke være bekmørk hele tiden. Det er jo litt kjedelig i lengden. Men skriver jeg en mørk sang som jeg er fornøyd med, bruker jeg jo den. Det er skummelt å leve vet du. Spesielt den overgangen fra å være ung til å bli voksen. Det blir noen mørke tekster ut av det, flirer Jonas.

- Det er helt greit å bli sammenliknet med Bob Dylan, men jeg blir litt skuffet av og til. Jeg traff en idiot som ikke kunne si noe annet enn «halla Bob Dylan. Hvordan går det Bob Dylan? Når skal du begynne å lage egen musikk?». Jeg blir skuffet hvis du har hørt på musikken min og tenker at det er en rein kopi, for det er det virkelig ikke. Men en inspirasjon er han? - Jeg legger ikke skjul på at han er den største inspirasjonen jeg har, men det handler mer om artisten enn musikken. Du finner mange andre inspirasjonskilder i låtene mine, men mest syns jeg at du finner Jonas Alaska. Jeg har i intervjuer sagt at det er helt ok å bli sammenliknet med Dylan, men jeg blir sjokkert og skuffet hvis folk faktisk tenker at jeg er en kopi. Og for å si det slik... Som Dylan-fan er det en ting jeg hører lett, og det er en Dylan-kopi, ler Alaska.

Antagelig blir høsten lys for Alaska. Plateslipp og konserter bør fjerne en hver melankolsk følelse. Bra, for Jonas mener selv han skriver

spirit / 05_2011 35


Trekant-Drama Spirit avslører Trekantprogramledernes heftigste hemmeligheter. Nå kommer sannheten fram ... Tekst: Karoline Lysø / Foto: Roza Taslimi

Vi møter Benjamin (20), Johanna (21) og Even (20) utenfor NRK-bygget. Programlederne er midt i innspillingen av en ny sesong med Trekant. Vi drar fram et kortspill som vi nettopp har plukket med oss fra Kondomeriet. Nå skal det spilles Truth or Dare. Even trekker det første kortet. Der dukker det opp et ganske uvanlig spørsmål. Har du noen gang fist i samme rommet som noen andre? Even svarer nølende. - Ja, jeg har jo det. Det er jo naturlig å fise. Spirit begynner å lure. Hva om kjæresten din hadde vært til stede? - Nei, jeg er jo ingen gris heller, svarer Even sjokkert over spørsmålet. Neste kortet trekkes av Benjamin, og det er nå vi kommer inn på temaet som kommer til å prege resten av samtalen. Hvor ofte tenker du på sex i løpet av dagen? - Nå under innspillingen av Trekant så tenker jeg omtrent på sex hele tiden, det blir en veldig stor del av hverdagen nå. Det er først når Johanna trekker sitt første kort at de juicy hemmelighetene kommer frem. Hva er din villeste seksuelle opplevelse? - Det var en gang jeg gjorde noe jeg aldri hadde gjort før, jeg stakk en finger i stjerten på en fyr, sier Johanna og begynner og skrattle.

Even: – Jeg hadde rett, første gangen ble ganske dårlig.

36 spirit / 05_2011

Even forteller at hans villeste seksuelle opplevelse var da han hadde sex på en strand. - Det var på kveldstid, ikke midt på dagen så det var ikke mange mennesker rundt oss, unnskylder han seg. Benjamin innrømmer også hans villeste opplevelse. - Det må ha vært da jeg lenket fast en fyr i sengen og satt bind for øynene hans. Det var litt S&M, men jeg har ikke gått lenger enn det altså. Det blir trukket et nytt kort av Benjamin. Kortet lurer på når han mistet jomfrudommen. Han forteller om den gangen han mistet jomfrudommen med en tilfeldig venninne av en kompis da han var 14 år. - Jeg er jo egentlig homofil, men første gangen var med en jente. Det var nok fordi jeg var nysgjerrig og ville utforske min seksualitet. Even sier at han mistet jomfrudommen da han 16 år. - I det jeg fylte seksten så er det jo lovlig å ha sex, så jeg ville egentlig bare få det overstått. Jeg hadde rett, første gangen ble ganske dårlig. Men når det var gjort kunne jeg slappe av mer neste gang. Johanna får det neste spørsmålet. Har du noensinne hatt trekant? Johanna tenker seg om lenge før hun svarer, helt til hun sier nei. - Jeg har ikke hatt trekant, men jeg har hatt sex med to forskjellige på samme dag. Med han ene dro jeg den helt ut, mens med han andre var det kun oralt, sier Johanna helt ærlig og uten hemninger. Even trekker det samme kortet. Han svarer med en gang at han ikke har hatt trekant.

Det er Benjamins tur, og han blir nødt til å fortelle oss hva det mest nasty han har sagt i senga er. Han blir helt stille og begynner å tenke. Det tar flere minutter før han utbryter: - Tre deg på'n! De to andre ler i kor. Johanna trekker et spørsmål som lurer på om hun har noe kallenavn nedenunder. - Ja, det har jeg, sier hun lurt. Den heter Dusty rose. Dere må ikke misforstå nå, den er ikke støvete, det er en beskrivelse på fargen. Både Johanna og Even trekker et kort hvor de må beskrive hva de ser etter i en potensiell kjæreste? Begge er enige om at sjarm, glimt i øyet, utstråling og selvsikkerhet er viktige faktorer. I tillegg ønsker de seg en kjæreste med fin rumpe. - Det er viktig, legger Johanna til. Benjamin trekker neste kort. Hva er det flaueste du har opplevd? - Jeg ble oppdaget av mamma når jeg hadde sengebesøk. Det flaueste var dagen etter når vi måtte ha en samtale om støynivået. Johanna legger til at hennes flaueste opplevelse også var å bli fersket av moren. - Jeg turte nesten ikke å se henne i øynene etter det, sier hun. Even får spørsmål om hva yndlingstillingen hans er. - Jeg liker det klassisk. Enten oppå eller under. Favoritten er nok misjonær. Johanna nøler ikke et sekund på å svare når hun får det samme spørsmålet. - Doggy! Det er best. Vi lar det bli det siste ordet.

Kunne du tenkt deg det? Lurer vi. - Det er ikke noe jeg streber etter, men joda, jeg er åpen for det, sier Even mens han smiler lurt.

Johanna: – Den heter Dusty rose. Dere må ikke misforstå nå, den er ikke støvete, det er en beskrivelse på fargen.

Benjamin: – Jeg ble oppdaget av mamma når jeg hadde sengebesøk.

spirit / 05_2011 37


Kaja: Jeg gidder ikke å prøve å gjøre meg noe mer interessant enn det.

Siri: Hvem skulle forvente at jeg skulle bli musiker? Familien? Meg selv?

Tilslørte pappapiker

Kaja Bremnes (23) og Siri Nilsen (26) har mer til felles enn hva etternavnene gir assosiasjoner til. Ja, de har sine foreldres musikalske gener i blodet, er i begynnelsen av 20-årene, gitt ut sine debutplater og sivilstatus fast følge. Den ene gift, den andre forlovet. Men de er også enige om at musikkarrieren kommer på tross av familietreet, ikke på grunn av. TEKST: SANDRA MARIA KRISTIANSEN

- Hvem skulle forvente at jeg skulle bli musiker? Familien? Meg selv? Venner? spør Siri retorisk. Som døtre av visesangerne Ola Bremnes og Lillebjørn Nilsen var det nok ingen som ble direkte sjokkert da de valgte å gå i sine fedres fotspor. Eplet faller ikke langt fra stammen og alt det der. Men valg av yrke var likevel ikke skrevet i stein da Siri vokste opp. Opptatt av å gå sine egne veier plukket hun opp interessen for dans. - Jeg prøvde å gjøre noe annet en liten stund, for jeg synes det var litt uoriginalt å gjøre det samme som foreldrene mine. Jeg har vært interessert i musikk helt siden jeg var liten, men jeg jobbet også mye med dans, i håp om å bli danser. Samtidig var det vanskelig å ignorere de sangene som surret rundt i hodet hele tiden. 38 spirit / 05_2011

Så lærte jeg meg tre grep på ukulele, spilte konserter og da var det gjort. Siden har ikke Siri snudd seg, men hatt stø kurs mot en musikkarriere. Følelsen av at det ble forventet av henne har aldri funnet sted. Det samme gjelder for Kaja. - Jeg føler at det var mer på tross av at jeg har den familien, enn på grunn av. Personlig har jeg alltid hatt lyst til å lage musikk, og aldri forholdt meg til hva som var forventet. Jeg tror faktisk foreldrene mine ble overrasket. De har sett hvordan bransjen er, og vet at det kan være ganske tøft. Det er mange om beinet, og økonomisk sett er det ikke det smarteste i verden. Ingen har forventet at jeg skulle ha lyst å gjøre det samme. Men jeg klarte ikke å holde meg unna.

I 2007 debuterte Siri som sceneartist, og har siden holdt en rekke store og små konserter rundt om i landet. Året etter vant hun Grappa debutantpris, og i 2009 kom debutalbumet Vi som ser i mørket. I november står andreskiva Alle snakker sant for tur, der tittelen spiller på hva som skjer når man får ulike beskjeder fra hodet, hjertet og magen. - På førstealbumet samlet jeg sammen låter jeg hadde skrevet siden jeg var ung, og da jeg fikk mulighet til å gi ut plate nummer to hadde låtene blitt skrevet på et kortere tidsrom. Jeg var generelt litt forvirret i livet mitt, med hva jeg skulle gjøre også videre. I den første sangen jeg skrev er første setning «hvor skal du gå?» Gjennom skrivingen ble ting mer klart. Siste setning i siste låt ble «Jeg leter ikke mer» – da hadde en del ting falt på plass.

Kaja, som går under artistnavnet Kaia (fordi det er et hakk vekk fra det personlige, og et steg nærmere artisten), slapp debutskiva i år. Seks år etter at musikkpressen begynte å skrive om «det nye bladet Bremnes». Ventetiden har vært lang, men nødvendig ifølge henne selv. - Jeg pleier å kalle det for pop. Sånn type sjangerdefinering er vanskelig. Noe av musikken er litt stille og rolig, mens annet er stort og popaktig. Det er stor variasjon, men likevel er det en slags rød tråd. Jeg gidder ikke å prøve å gjøre meg noe mer interessant enn det. Jeg lager musikk som jeg selv føler er fin. Tar man et dypere dykk finner man såklart ulikheter også. For der Siri har valgt en musikksjanger ikke langt fra farens musikalske uttrykk som singer-songwriter, har Kaja tatt helomvending og satset på musikk hun selv definerer som pop. Noen drar paralleller til Björk og Joni Mitchell. Dessuten synger Siri på norsk, mens Kaja satser på engelsk. - Jeg har prøvd det, men det var ikke helt min greie. Jeg vil si mye med få ord, og dessuten har jeg lyst å reise, og vil spille musikk til flere enn bare de som kan norsk. Men jeg synes det er veldig kult med folk som skriver på norsk – det er bra! Siri utfordrer seg selv ved å skrive på morsmålet.

- Jeg hører på mange norske artister som skriver på engelsk, og synes de har fantastisk musikk. Men jeg synes det er spennende å jobbe med norsk fordi det er utfordrende for meg. All musikk til sitt bruk såklart, og det er ikke sikkert jeg hadde gjort det hadde det ikke vært for at jeg er en singer-songwriter med tekst i fokus. For tiden har Kaja pakket snippen og valgt et liv i sus og dus som nordmann i København - enn så lenge. Der bor hun som nygift, med mannen hun ble kjæreste med allerede før deres første møte. - Jeg visste hvem han var, fordi vi har felles bekjente. Det begynte med at vi skrev til hverandre på Facebook, som utviklet seg til mye ringing. Vi avtalte at jeg skulle besøke han i København, og rett før jeg dro spurte han om vi skulle bli sammen. Så fridde han to måneder etter vårt første møte.

Siri møtte sin kavaler, nærmere bestemt komikeren Anders Bye, gjennom deres felles interesse for tegnefilm. - Han var instruktør på en tegnefilm som jeg skulle dubbe. Jeg likte han veldig godt med en gang, så da ble det som det ofte blir, instruktøren falt for skuespillerinnen og omvendt. Så flyttet jeg inn hos han en uke etter at vi begynte å date. I fjor fridde Siri til Anders, og legger ikke skjul på at hun deler samme entusiasme for spontanitet som Kaja. - Man skal kaste seg litt inn i ting. Nå har vi vært sammen i seks og et halvt år, og det blir bare bedre og bedre for hver dag. Vi har ikke planlagt giftermålet ennå. Han har kanskje et hull i kalenderen om 11 år. Men jeg er veldig fornøyd med å være forlovet – det er et fint sted å være.

Det angrer hun ikke et sekund på. For er det noen Kaja tar råd fra, er det magefølelsen. - Vi har det kjempefint, og det føles veldig riktig. Han er virkelig den beste mannen. Jeg følger magefølelsen mye, og gjør det som faller meg inn. Man vinner ingenting på å ikke hive seg ut i ting, og hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg angret etterpå. Kanskje man blir såret, men så kommer man seg videre. Da har man hvertfall prøvd.

spirit / 05_2011 39


Fredrikke Marie Trana fra OD og Linn Dagfinrud fra Plan Norge sammen med tre ungdommer fra Kiziguro Secondary School i Rwanda. Ungdommene er medlemmer avskrivegruppene som utarbeider materiell til årets OD-dag. FOTO: OPERASJON DAGSVERK

120.000 elever i arbeid

OD 2011

27. oktober er det igjen klart for Operasjon Dagsverk. Pengene fra OD 2011 skal gå til ungdomsprosjekter i Rwanda.

- Vi skal blant annet bygge to videregående skoler med plass til i overkant av tusen elever, øke jenters deltagelse i skolen, hindre dropuots, få folk tilbake på skolebenken og ikke minst gi dem mulighet til å organisere seg og lære om sine rettigheter, forklarer Fredrikke.

– Operasjon Dagsverk er en solidaritetsaksjon som er drevet av ungdom. Mange kjenner til selve OD-dagen hvor man jobber inn penger, men viktig er også den internasjonale uken som blir arrangert på de forskjellige skolene, der man blant annet setter søkelys på globale problemstillinger og årets prosjekt, sier Fredrikke Marie Trana (19), leder av Operasjon Dagsverks hovedkomité.

Manglende utdanning er nemlig et stort problem i Rwanda. I 1994 ble landet offer for et enormt folkemord, og resultatet er at over 50 prosent av dagens befolkning er under 18 år.

I år er det rundt 700 ungdomsskoler og videregående skoler som deltar på OD-dagen. Alle elevene jobber én dag for å tjene inn penger, og summen som jobbes inn går til Operasjon Dagsverk og Plan Norge sine prosjekter i Rwanda.

– Rwanda kalles ofte for barnelandet. Mange familier er barnedrevne

40 spirit / 05_2011

- Det er grunnen til at Rwanda ofte kalles for barnelandet. Mange familier er barnedrevne. Barn som selv er «foreldre» for mindre søsken. De ofrer sin egen skolegang for dem. Årets prosjekt vil jobbe for å få mange av disse tilbake i skolen, sier OD-lederen. I fjor kom det inn i overkant av 29 millioner kroner fra OD-dagen. Man hører jo fra tid til annen om veldedige prosjekter der mesteparten av pengene som samles inn forsvinner i administrasjonskostnader. Fredrikke garanterer at det ikke er tilfelle i OD. - Vi er veldig strenge. 85 prosent av pengene brukes direkte i prosjektene. Vi har en grense på at maks 15 prosent kan brukes til administrasjon og utarbeidelse av kampanjen i Norge.

Dette er Operasjon Dagsverk Ble startet i 1964 og er Norges største solidaritetsaksjon. Elever på ungdomsskoler og videregående skoler arbeider én dag, der lønna går til OD-prosjektet. Målet er at pengene skal gi ungdom andre steder i verden mulighet til å få en utdanning. Norske elever har jobbet inn nesten én milliard kroner til OD sine prosjekter siden 1964.

Årets prosjekt Arrangeres i samarbeid med Plan Norge og Plan Rwanda.

Bli med i Jentenes trafikkaksjon!

Skal øke antallet skoleplasser for ungdom og utstyre to videregående skoler. Skal forbedre oppmøte og resultater, samt sikre at flere ungdommer fullfører videregående.

For å bli med i aksjonen kan du :

Skal øke mulighetene for ungdom til å organisere seg, utrykke seg og lære om sine rettigheter.

· Sende SMS med kodeord TT JENTENES med fullt navn, full adresse og fødselsår til 1963, eller · Gå inn på jentenes.no og opprette en profil

Skal få ungdom til å delta aktivt i utviklingen av landet sitt. Les mer om årets prosjekt på www.od.no.


Dritfett, ikke ræti Gladgjengen Team Me tar oss med på treklatring, men ikke uten litt trivelig tullprat på veien. Tekst: Øyvind Rones / Foto: Mathias Fossum

- Det er ekstremt morsomt å være med, henger med morsomme folk, og driver med ting jeg synes er morsomt. - Morsomt? Er det morsomt sier du? Tipper det er morsomt! - Jepp, det er ganske morsomt ja! Uno Møller og Synne Øverland Knutsen diskuterer hvordan det har vært for de å bli inkludert i Marius Drogsås Hagens en gang enmannsprosjekt – storslagne Team Me. Simen Schikulski Granerud og Simen Skari har også funnet seg til rette i hvert sitt sete. Det er samme dag som de har sendt inn sitt debutalbum til trykk, og noen timer etter at den har fått navnet To The Treetops! Sjefen selv, Marius Drogsås Hagen, sitter i kroken nedsyltet i feber og forkjølelse.

- Man må bli sjuk for å bli frisk, skyter Møller inn. Heftig turnévirksomhet, blant annet med The Wombats, og mye tid i studio, har uansett gjort at gjengen har blitt enda mer sammensveiset. - Vi har vært i en egen boble. Vi har vel utviklet vårt eget språk også, noe de rundt oss har merket når vi kommer ut av studio, forklarer Knutsen. Vi må visst snakke tullebygding hele tiden når vi er sammen. Tullpraten har uansett vært fruktbar, noe debutalbumet skal bevise. - Det er jo så klart kjett om det skulle høres ræti ut, kommer det fra Skari. Eget språk ja, det begynner å bli tydelig.

Tilfeldig? Neppe.

- Det låter dritfett nå, legger Hagen til mens han nikker selvsikkert. Og det er skamløst!

- Nei, og det er nok mye mentalt også. Jeg blir jo aldri syk egentlig.

- Er du der nå, lurer Knutsen og begynner å le. Forrige gang da jeg sa «sorry altså, men nå

42 spirit / 05_2011

må det være lov å si at dette høres bra ut »!, så sa du noe helt annet. - «Jeg gleder meg til jeg kan høre på det uten å bli kvalm». Det er jo en vanvittig glad gjeng man ser og hører, men innholdet er ikke alltid like upbeat. - Man kan lage en nitrist plate som er skikkelig fin, men noen ganger vil man gå løs på tristheten med noe helt annet. Og det er vel det vi har gjort. Energien på scenen er uansett ikke til å ta feil av for bandet som litt etter litt har blitt til den sammensetningen vi ser i dag. - Vi har funnet oss til rette, og vel så det. Han ringte jo uansett oss, så han får takke seg selv, spøker Møller idét han titter lurt bort på Hagen.

To The Treetops! slippes i midten av oktober.


apps /

anmeldelser

4

3

Facebook Chat iPhone/Android

pano Android

Gratis

16 kroner

Det enkle er ofte det beste. Facebook Chat er akkurat det navnet tilsier: en app som lar deg chatte med kontaktene dine på Facebook. Har du et mobilabonnement som inkluderer databruk, eller gir deg en grei mengde inkluderte megabyte, kan dette være et bra alternativ til den gode, gamle sms-en. Da vel og merke hvis den eller de du chatter med sjekker Facebook med jevne mellomrom (gjør vi ikke alle?). For her dukker også det store minuset med Facebook Chat opp: Du kan ikke se om personen du sender melding til er pålogget eller ikke. Ingen big deal hvis det ikke er noen hast, men upraktisk hvis du må få tak i personen der og da. Oppsettet er ellers enkelt og greit. Pluss for at man også kan sende et bilde sammen med meldingen. Responstiden når du sender en melding er kjapp, og det er relativt enkelt å chatte med flere personer samtidig fra hovedmenyen (som viser de siste beskjedene du har mottatt og/eller sendt). Appen ville ligget på en femmer, hadde det ikke vært for dens evne til å spise store biter av batterikapasiteten din. / PÅL KAALAAS

4

5

Skype iPad

PAPER CAMERA Android

Gratis

15 kroner

Endelig er Skype ute med en egen app til iPad. Førsteinntrykket er veldig bra. Den er oversiktlig og praktisk. Oppsettet er veldig likt på den siste versjonen som er tilgjengelig til pc og mac. Det er minimalt med kløning, noe det ofte kan bli litt mer av hvis man sitter med Skype på en smarttelefon. Når det kommer til ren tekstchatting fungerer det veldig bra. Man skriver litt saktere enn på et vanlig pc-tastatur, men noe annet kan en ikke forvente. Et minus her er at dem som er glad i smilefjes og lignende må taste dem inn selv. Ønsker du å video- eller lydchatte, er det selvsagt mulighet for dette. Kvaliteten er helt ok, verken mer eller mindre. Men alt i alt må man få lov til å si at en oppdatering eller tre er helt nødvendig. Noen små irritasjonsmomenter eksisterer. Kontaktene sorteres alfabetisk, og vennene dine som er pålogget blir ikke flyttet øverst opp. Har man hundre kontakter kan dette fort bli frustrerende, spesielt hvis den du vil sjekke om er pålogget heter William. Skype-appen drar også godt med batteri. Brukere rapporterer om en del små-bugs, men det vil nok være ordnet opp i ganske snart. / PÅL KAALAAS

5 GOLD MINER FREE Android Gratis

44 spirit / 05_2011

En app som tar en rekke bilder og setter dem sammen til en lang remse, slik at du virkelig kan få med deg alt som skjer i ett eneste fotografi. Om du vil ta to eller ti bilder er helt opp til deg. Uansett er resultatet det samme: greit nok. Det er litt som å se verden gjennom ølbriller. Tro meg... Dette er ikke appen du stoler fullt og helt på hvis tidenes feriebilder skal tas (eller festbilder for den saks skyld). Da kan man trygt holde seg til en helt standard, gratis bildeapp som tar helt standard bilder. Ting blir liksom ikke helt i vater. «Trening gjør mester», sier Pano, men strengt tatt skal bra apper fungere fra første stund, ikke etter x antall treningstimer. Pano sier også at appen fungerer best når man skal ta bilder av ting som er langt unna. Akseptert, men hvor mange solnedganger og panoramautsikter knipser man egentlig i løpet av et år? Ikke mange nok til at det er verd 16 kroner, spør du meg, men smak og behag. Smale, ekstremt lange bilder er jo heller ikke noe man har de store mulighetene til å vise fram på Facebook og lignende. / PÅL KAALAAS

Det er jo ikke rent få apps som tilbyr deg en mulighet til å gjøre bildene dine om til tegninger. Og det er ikke så rent få av dem som gir deg et rævva resultat. Altså... vi snakker «tegninger» som bare gir inntrykk av at noen har sølt en god porsjon blekk over ett stykk papir. Og da er det jo rett og slett helt ypperlig når det lanseres en app som ikke bare gir et kurant resultat, men faktisk imponerer. Du har flere alternativer, slik at tegnestilen «din» kan varieres. Ikke alle er like gode, men de fleste gir faktisk inntrykk av at dette er det noen som har tegnet, ikke noe et dataprogram har satt sammen. Bruksverdi? Nja... Men morsomt er det. Underholdene nok til at jeg mer enn gjerne bruker 15 kroner på appen. Så hvorfor fem, ikke seks? Fordi menysystemet er fryktelig klønete. Utvikleren har laget et oppsett som også er tegnet. Det hele er litt klønete, men når du først får fininnstilt bildet, ja så er resultatet knallbra. Denne appen beholdes på mobilen også etter anmeldelsen er skrevet. / PÅL KAALAAS

Dette er en skikkelig spillklassiker i kategorien nettspill. Konseptet er lett å forstå seg på. Grafs til deg så mye gull og diamanter som mulig, men pass på å nå dollar-grensen for å gå videre til neste brett. Hold deg også unna de store, tunge og verdiløse steinene. Mellom brettene kan du kjøpe diverse hjelpemidler som gjør deg bedre egnet til å hente inn mer cash i neste runde. Til tross for at skjermen er liten sammenliknet med en laptop, er det enkelt å spille Gold Miner, selv på en humpete busstur. Tross alt bruker du bare én finger å trykke med. Og ja... Du blir hekta. Hekta, glad og tidvis forbanna på både deg selv, fingeren din og brettene. Det er ikke så enkelt som man kanskje skulle tro, så til tross for sin enkelhet byr spillet på utfordringer. Bevegelsen på kloa som du henter opp gullet fra bakken med, hakker litt. Det gjør at man ofte sliter litt med beregningen i begynnelsen, men dette er en treningssak. Absolutt et spill som kan anbefales når man ikke har noe bedre å foreta seg og trenger litt underholdning i hverdagen. / PÅL KAALAAS


spill /

5

anmeldelser

DRIVER: SAN FRANCISCO RACING (XBOX-TESTET, PS3, PC) UBISOFT REFLECTATIONS/UBISOFT

Det er mange bilspill på markedet. Svært mange. Enkelte står ut fra mengden likevel. Driver: Francisco er et av dem. I starten av spillet sitter den beryktede mafiabossen Jericho fengsel. Men når han skal på fengselshøring går alt skeis og han klarer å flykte. Politimannen Tanner, som klarte å arrestere ham sist, opptar jakten igjen, men skader seg underveis og havner i koma. Deretter ser vi det hele fra Tanners hode. I hodet er han uskadet og kan gjøre hva han vil. Dermed kan vi gjøre det samme, og det er absurd moro – som å være med i en vill drøm. Når som helst kan du for eksempel skifte bil mens du er på biljakt, og kaste deg over i en annen fartsdoning. Billøpene og oppdragene er utfordrende og intelligente, og etter hvert som du klarer dem løses mer og mer av San Francisco opp. Det er ikke mange minus med dette spillet, men det kunne gått litt mer knirkefritt i enkelte deler av spillet. Dessuten er kjøringen en blanding av realisme og urealisme, de kunne med fordel ha rendyrket en av delene. / KRISTINE STORLI HENNINGSEN

Hudpleieserie for tenåringer 4

CARS 2: THE VIDEOGAME RACING (XBOX-TESTET, PS3, PC, WII, DS DISNEY INTERACTIVE STUDIOS

Biler 2-filmen var en skuffelse. Kanskje var fallet ekstra stort, ettersom den første filmen var så bra. Der var imidlertid spillet elendig. Nå derimot, er det omvendt: Filmen suger, og spillet er … ok, ikke dødsbra. Men det er bra, og uansett langt mer enn forventet. Denne gangen skal Lynet og kompisene hans bli superagenter, uten at det styrer spillet i nevneverdig grad. Snarere er det en masse fargerik, actionfylt og rampete kjøring. Lynet, Bill og de andre skal kjøre rundt på ulike baner, gjøre triks og konkurrere mot hverandre. Du lærer å kjøre på to hjul, skyte raketter (og unngå dem!), kjøre baklengs og ta saltomortaler fra ramper. Det er utfordrende og krever øvelse, og heldigvis for det! Slike bilspill baserer seg altfor ofte på at man bare skal holde en knapp inne og svinge vilt. Etter hvert som du lykkes, låses nye baner opp rundt omkring i verden. Opptil fire personer kan spille mot hverandre, og du bør invitere noen kompiser. Slike spill er kjedelige å spille alene, men veldig kule når man er flere. Det eneste minuset er at du ikke kan gjøre spesielt mye med bilene og banene, Disney har alltid strenge regler for sånt. Men når Disney serverer slikt, får man kanskje bare finne seg i det. / KRISTINE STORLI HENNINGSEN

Kom i gang med hudpleien! Vekk med kviser, blank hud og utbrudd…

Kun

kr 250,-

pr minikit

for glatt og glødende hud

4

AGE OF EMPIRES ONLINE

STRATEGI (PC) GAS POWERED GAMES/MICROSOFT STUDIOS

Age of Empires er et av mine favorittspill, samtlige av dem, i mer eller mindre grad. Men online-spill? Skeptisk. Det første man legger merke til er at atmosfæren i spillet er helt annerledes. Ikke-online-spillene er dype, tunge og seriøse, mens dette er mye mer fargerikt og enkelt. Det krever heller ikke at du sitter pal foran skjermen hele tiden, du kan sette i gang en rekke aktiviteter og så jobber spillet for deg. Alt du trenger å gjøre er å ta en kikk i ny og ne, innimellom at du gjør oppdrag og slåss mot fiender. Spillet er gratis, så dette er en fin mulighet til å teste det ut før du vet om du vil kjøpe fullversjonen. Men dermed kan du heller ikke forente for mye. For eksempel kan du bare velge mellom to sivilisasjoner - grekere og egyptere. Vær også litt på vakt mot gratis-ordet. Helt gratis er det selvsagt ikke, hvis du skal ha noe utbytte av det. Du bør kjøpe en «premium civilization» for å få spille seriøst på nett mot andre, kjøpe det beste utstyret og oppnå de beste bonusene. Men spillet har godt driv, er morsomt og har absolutt noe for seg. / KRISTINE STORLI HENNINGSEN 46 spirit / 05_2011

2

Clean Start forhandles av AS Tekon Salgskontor / post@tekon.no

for daglig hudpleie

THE SMURFS DANCE PARTY DANS (WII) UBISOFT/UBISOFT

Etter smurfefilmen kommer smurfespillet, som ventet. Etter at filmen nærmest ble slaktet, skal det lite til før spillet overrasker positivt. Når spillet da får hjertet til å synke i brystet, ja, da er det dårlig. Hva går det ut på? Du skal rett og slett danse etter mange låter som hevdes å være hiter (det er dessverre bare dårlige låter, noen av dem totalt ukjente også), og forsøke å følge koreografien. Vi prøvde historiemoduset, i håp om at det skulle være litt mer spennende og utfordrende enn den meningsløse smurfedansen. Det er det dessverre ikke – skuffet igjen. Det er bare tullete dans, dans, dans, og ikke på bordet. Du har snarere lyst til å gjemme deg under bordet. / KRISTINE STORLI HENNINGSEN

for å knekke kvisene Vinn fete premier på www.cleanstart.no. Følg oss på Facebook Clean Start Norway. Kjøp ditt Clean Start Minikit hos din nærmeste

hudpleieklinikk eller på www.cleanstart.no.


5

anmeldelser

CATFISH

REGI: HENRY JOOST, ARIEL SCHULMAN MED: Melody C. Roscher, Ariel Schulman, Janiv Schulman

Da Catfish ble sluppet påsto folka bak hardnakket at dette var en reell dokumentar. Debatten gikk høy og lenge over hvorvidt det kunne stemme. At folk mente handlingen var ekte, var nok først og fremst et resultat av at de virkelig, virkelig, virkelig ønsket det, for sannheten er nok dessverre at dette er en meget vellaget mockumentary. Eller dessverre... Det kan trekkes tilbake, for dette er virkelig en bra film, og da betyr ikke sjangeren en dritt. Uten å røpe for mye av handlingen, kan man si så mye som at hovedpersonen forelsker seg i ei jente på nett, legger ut på en lang biltur for å finne henne, bare for å oppdage at han har blitt holdt for narr. Egentlig litt som vi seere blir underveis i filmen. Er det ekte, eller er all oppkonstruert? Kan man stole på det som blir sagt? Man lever seg inn i forvirringen som foregår i hodet på hovedpersonen, og opplever en bølgedal av følelser. Man syns oppriktig synd på stakkaren. Det er sørgelig, morsom og skremmende. Catfish fungerer også som en liten advarsel for dem som bruker mye tid på chattekanaler. Ikke alt er slik man håper og tror det skal være. / PÅL KAALAAS

6

KLOVN – DEN KOMPLETTE SAMLINGEN REGI: CASPER CHRISTENSEN, FRANK HVAM MED: Casper Christensen, Frank Hvam

Ingen nyutgivelse, men dette er tv-serien du trygt kan investere i på dvd. Man går rett og slett ikke lei av dette skitne og umoralske danske universet. Casper og Frank spiller seg selv i serien, da litt alla Linn Skåber i Hjerte til hjerte. Og syns du sistnevnte serie er over kanten, ja da kan det være like greit å holde seg unna Klovn. Moral eksisterer ikke. Det er så ufint og sykt at du ikke klarer å forestille deg en brøkdel av det du får servert underveis i de seks sesongene på dvd-boksen. Man kan ikke annet enn å la seg imponere over hva Christensen og Hvam tør å kødde med, le høyt for så å tenke med seg selv «er det faktisk akseptabelt å le av dette?». De første sesongene er utvilsomt best, men kvalitetsmessig holder det helt inn til mål. Og når du har sett igjennom alle episodene én gang, begynner man gjerne rett på igjen. Jeg vil gå så langt som å si at denne filmen redefinerte dansk humor, så for heller enkelte individer si at Klovn ligner på Curb Your Enthusiasm. Stemmer det, men Christensen og Hvam gjør sjangeren til sin egen. / PÅL KAALAAS

KONSEPT Og DESIgN: FETE TyPEr FOTO TONjE ThIlESEN. T aggINg PETEr lINDElaND.

dvd /

det er mye rart man kan lure på her

4

The Big Lebowski (BLU-RAY)

REGI: JOEL COHEN (ETHAN COHEN IKKE KREDITERT) MED: Jeff Bridges, John Goodman, Steve Buscemi, Julianne Moore mfl.

Slackers of the world unite and take over! Se hit alle dagdrivere – for dette er pensum for alle døgenikters som oss. For alle dere andre så er dette uansett en moderne klassiker som ikke må overses. Som det er med alle andre filmer de fantastiske Cohen-brødrene har skapt (No Country For Old Men, Fargo mfl.). Her får vi historien om Jeffrey Lebowski aka «The Dude» – en mann som er et etterskjelv av hippietiden å regne – som slår i hjel dagene med å konsumere pot, white russians og spille bowling. Ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. Og gjerne samtidig. Det er rolig seiling for «The Dude» helt til han blir forvekslet med en langt mer suksessfull navnbror og dratt inn i et usannsynlig virvar av tyske nihilister, porno og ikke minst bowling. Jeff Bridges spiller sin livs rolle (det en mann som nylig leverte en brilliant rolle i Crazy Heart) som «The Dude». Filmen er i tillegg spekket med legendariske biroller hvor blant annet John Turturro som eksentrisk latinsk bowler og Peter Stormare som tysker er verdt å nevne. Shit – til og med Tara Reid gjør en bra figur. Det sier alt. / TORE LØCHSTØER HAUGE

3

Wrecked

REGI: MICHAEL GREENSPAN MED: Adrien Brody

Adrien Brody! Man må elske denne mannen. For en fyr. For en fantastisk skuespiller. Bortsett fra hans rolle som forstyrret landsbyidiot i M. Night Shyamalans The Village fra 2004 (ikke et Forrest Gump-øyeblikk for å si det sånn) har Brody ikke klart å spille dårlig. Det synes ikke mulig for ham. Tidenes yngste mannlige Oscar-vinner klarte til og med å gjøre hovedrollen i fjorårets Predators interessant. Men, når det er sagt så er det ikke alltid den vakre mannen klarer å plukke sine filmer med like stor omhu. Listen er lang, og tross godt spill av Brody så føyer Wrecked seg lett inn på denne. Så: en mann våkner opp skadet etter en bilulykke uten minne om hvem han er eller hvordan han kom dit. Ikke veldig kult når det ligger en død person bak deg og du har en litt ekkel følelse av at du var med på et ran. Som du sikkert skjønner er ikke alt som det skal og vi blir med når den helt middelmådige historien nøstets opp. Nei, se heller Pianisten eller Liberty Heights skulle du ville se Brody i sitt rette element. / TORE LØCHSTØER HAUGE

i verden. Hvor høyt er verdens høyeste fjell? Hvor mange strenger har en indisk sitar? Kan man handle sminke på internett uten visakort? Slike spørsmål kan man spørre hvem som helst om, eller finne ut av med et par tastetrykk.

samme kjønn? Det er kanskje ikke like lett å spørre pappa om det? Det er kanskje ikke like kult å spørre mamma om hva lesbiske kan finne på sammen heller? Bestemor er i alle fall ikke åpen for spørsmål om kjønnssykdommer? kanskje du bare har lyst til å snakke om

andre spørsmål er ikke like lette å

finne svar på. Hva om du liker en av

noen du liker veldig godt, men som du ikke kan snakke med noen andre om?

Ofte kan det være greit å snakke med noen som faktisk har vært gjennom det, og som kan gi deg svar på litt vanskelige eller uvante spørsmål. Noen som vet hva det handler om. Noen som har lyst å hjelpe andre som er i samme situasjon de selv var i, for ikke så alt for lenge siden. De er anonyme. Du er anonym. Dere kan snakke om hva som helst. Ingenting er pinlig. Det er helt naturlig.

unge skeive svarer på spørsmål. ta den tiden du trenger. si hva du vil.

søndag–fredag 18:00–22:00

48 spirit / 05_2011 Ungdomstelefonen_SPIRIT_110121.indd 1

21.01.11 10.39


FILM /

5

anmeldelser

CRAZY, STUPID, LOVE

REGI: DAN FOGELMAN MED: Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone mfl.

Joviale Cal (Steve Carell) tror han har en problemfri tilværelse inntil kona hans tilstår at hun har hatt seg med en kollega. Skittent. Til hennes forsvar så er kollegaen spilt av Kevin Bacon (sjekk ut den originale Footloose og du vil tilgi henne), men Cals verden blir snudd på hodet. For å takle den nye livssituasjonen så gjør han som menn i alle aldre – han trer seg på flaska mens han klager over livet. (Visste du det ikke fra før, så er det slik ekte menn takler problemer.) Det er kjenningsmelodien helt til han inngår et vennskap med den velstelte og veltalende kjekkasen Jacob (Ryan Gosling). Cal blir Jacobs wingman og før får du får sagt «mancrush» så skal guttas vennskap vise seg å hjelpe dem begge ut av sine respektive blindgater. Dette blir til en av de romantiske komediene som rettferdiggjør de tusentalls andre mislykkete filmene i sjangeren. Rett og slett en fin og morsom film om kjærlighet. Føltes godt å få det ut! Steve Carell (The Office) er selvsagt alltid morsom og Ryan Gosling (Blue Valentine) kan ikke gjøre dårlige roller. I tillegg er Emma Stone (Zombieland) med. Hun i seg selv er verdt å se denne filmen for. / TORE LØCHSTØER HAUGE

3

PROM

REGI: KATIE WECH MED: Aimee Teegarden

I Amerika har de en rekke mytiske begreper som er vanskelig for oss europeere å helt fatte hva innebærer. Ta for eksempel «the club» eller som i vårt tilfelle «the prom». Tilsynelatende en fest for avgangsklassen, men åpenbart så vanvittig mye større og livsdefinerende. Ikke minst er det en yndet setting å la handling bygge seg opp til. Som i denne filmen hvor Nova (Aimee Teegarden fra Friday Night Lights) er den uheldige jenta som har ansvaret for festen, men som finner seg selv med oppbrent dekorasjon bare uker får ballet. Alle vennene hennes har nok med sine egne liv, men heldigvis vet rektor råd og tvinger skolens rebell til å jobbe sammen med henne. Du skjønner tegningen. Underveis følger vi også andre av skolens elever i tiden som leder opp til ballet. Liker du dine tenåringsfilmer forutsigbare, sanitære og med god moral, se denne. Hvis ikke se heller noen virkelige gode filmer om temaet som 80-tallsklassikeren Pretty In Pink med Molly Ringwald , eller hvorfor ikke bare gode gamle American Pie? / TORE LØCHSTØER HAUGE

50 spirit / 05_2011

4

AGE OF HEROES

REGI: ADRIAN VITORIA MED: Sean Bean, Danny Dyer, Izabella Miko, Aksel Hennie mfl.

Noen filmer må man ta for det de er og dømme dem ut i fra det. For denne andre verdenskrigsfilmen er langt fra klassikere som Saving Private Ryan eller The Thin Red Line. I konkurranse med virkelig store krigsfilmer når den overhodet ikke opp, men det hindrer den ikke fra å være underholdene og en film som funker perfekt til en onsdagskveld når du har jobbet deg igjennom alt annet av større filmer og serier. Den skal derfor dømmes ut fra det. Blind rettferdighet. Får nesten lyst til å studere juss. Uansett. Dette er en historie som bygger på Ian Flemings (mannen bak James Bond) 30 Commando, en britisk kommandostyrke som må ta seg inn i det okkuperte Norge. Og skulle du ikke tro så dukker halve rollelisten til Max Manus opp. Aksel Hennie er nok en gang motstandsmann og Christian Lubeck får den tvilsomme æren av å være nazist med lettere psykopatiske trekk. I tillegg har Vegar Hoel (Død snø) og Jan Erik Madsen (obskur rolle i Hotel Cæsar) roller. Også verdt å nevne er de britiske navnene som teller alt fra et merkelig sterkt navn som Sean Bean (Game of Thrones) til erke«chaven» Danny Dyer (Human Traffic). / TORE LØCHSTØER HAUGE

4

THE CHANGE–UP

REGI: DAVID DOBKIN MED: Ryan Reynolds, Jason Bateman

The Change-Up er på mange måter oppskriften man har sett mang en gang tidligere når det kommer til filmer der to personer bytter personlighet, men ikke kropp. Mitch (Ryan Reynolds) og Dave (Jason Bateman) lever vidt forskjellige liv, men er bestekompiser. Mitch er en uansvarlig, jointrøykende slappfisk, mens Dave er den ansvarlige familiefaren med stabil jobb. De to bestevennene drar på en bytur, klager over sine respektive liv, påstår at de heller skulle hatt den andres og ender opp med å bytte personlighet når de pisser i en magisk fontene. Ganske så straight forward rent oppskriftsmessig. Det som skiller The Change-Up fra andre filmer i sjangeren, er hva Mitch og Dave faktisk må gjennomgå. Det er sex- og avføringshumor til den store gullmedalje. De drar det langt, men som vanlig kommer Hollywood-moralen inn etter hvert. Selvsagt må man sitte igjen med livsviktige erfaringer av en slik opplevelse. Sjangeren er egentlig gått litt ut på dato, men gjennomført ok kinounderholdning. / PÅL KAALAAS

www.kir.no

skolen passer for alle typer folk, alle typer planer og alle typer drømmer Henning Klungtvedt 2. klasse, hvorfor søkte du Kunstskolen i Rogaland? Jeg søkte fordi dette føltes som den veien jeg burde gå. Og jeg hadde kjennskap til kompetansene og ressursene til skolen. Hva er det viktigste du har lært første året? Hardt arbeid må til, viljestyrke er verdt sin vekt i gull og at jeg ikke må være redd for å hive meg inn i det nye og ukjente. Hva er det verste som kan skje? At jeg lærer noe? Hva gleder du deg til i 2. året? Å få enda større frihet til å utforske hva jeg selv ønsker innen faget. Også veldig spent på hvilke forelesere vi får til de forskjellige periodene. Hvorfor kan du anbefale Kunstskolen? Skolen klarer å bringe frem de sidene med en selv som er essensielle for å kunne lykkes. Uansett om det er som samtidskunstner, musiker, grafisk designer eller hvilken som helst kreativ retning.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Om Kunstskolen; 2. årig fagskole i billedkunst i sentrum av Stavanger. Vi gir yrkesrelevant undervising med aktive kunstnere som lærere. Contemporary Emergency er et veggarbeid på studentboligene til SiS. Henning og Svanhild Haugen vant en konkurranse mellom studentene våre om hvordan endre fasadene på dette bygget. Kunstskolen har laget flere slike utsmykninger, også på en boligplattform for Talisman. Arbeidet ble utført av hele klassen og SiS gir en gratis skoletur til Veneziabiennalen oktober 2011.


FILM /

VA VA VOLUM!

anmeldelser

- MED LEE STAFFORD

4

BABYCALL

REGI: PÅL SLETAUNE MED: Noomi Rapace og Kristoffer Joner

Anna har vært uheldig med valg av barnefar og er nå på flukt fra sin sønns far. Bosatt på hemmelig adresse. Når du er alenemor som har sett seg nødt til å få deg hemmelig adresse blir du gjerne en smule overbeskyttende mot sønnen din, og Anna går til innkjøp av en babycall hun bruker som om hun skulle overvåket Arne Treholt. Hun skal imidlertid overhøre mer enn hva som skjer på rommet til sønnen for samtaler fra andre steder i blokka slår inn på systemet. Anna overhører nemlig det hun tror er et mord på et barn. Samtidig har sønnen Anders fått seg en venn som kommer og går som han vil og som sier han har nøkler til alle leilighetene. Jo, også har du det med blodet på tegningene til Anders. Uggent og det en forventer av regissør Pål Sletaune (Budbringerne, Naboer mfl.). Noomi Rapace spiller Anna og for oss som ikke utelukkende elsket karakteren hennes i Millennium-serien til Stieg Larsson gjør hun en langt bedre figur. Godt er det også å se at en Kristoffer Joner med kledelig permanent ikke fikk varige men etter å ha deltatt i den elendige filmen Pax. / TORE LØCHSTØER HAUGE

4

Rocka, glamoRøst elleR helt vilt? Nå gjeldeR tuppeRiNg, kReppiNg og skikkelig volum! kjeNdisfRisøR og tReNdsetteR lee staffoRd viseR deg hvoRdaN du eNkelt fåR til foRsommeReNs kuleste fRisyRe.

THE ART OF GETTING BY

REGI: GAVIN WIESEN MED: Freddie Highmore, Emma Roberts, Michael Angarano mfl.

George (Freddie Highmore fra Charlie and the Chocolate Factory) er en talentfull ung kunstner, men også en herlig desillusjonert og deprimert avgangselev på high school i New York. Dagene går med på å klinisk ikke gjøre lekser, skulke og opprettholde sitt mørke syn på livet. Men så går det som det ofte går og Georgie møter en jente som skal blåse ham vekk,. Det slutter selvsagt ikke der for inn i miksen kommer også den litt eldre kunstnerspiren Dustin (Michael Angarano fra Lords of Dogtown) for å få i gang et godt gammeldags trekantdrama mens George prøver å finne ut av seg selv. Så hva skal man si? Absolutt en vellykket småmørk romantisk komedie med overbevisende spill av unge skuespillere. Ikke helt ulik kultfilmen Igby Goes Down med Kieran Culkin (lillebroren til Macaulay Culkin) fra 2002. En film du også burde se. Se opp for 90-tallsgudinnen Alicia Sliverstone (Clueless) som Ms. Herman. Alicia, hvor ble du av? / TORE LØCHSTØER HAUGE

EKSPERTENS EGEN SERIE De fleste stylingprodukter lover glinsende og glatt hår. Men ikke alle vil ha det slik. Så hvordan får du laget en glamorøs volumfrisyre, uten at den glitrer som en diskokule? Og uten at det sliter på håret? Jeg har utviklet en spesiell serie stylingprodukter, MaTT styLee, som gir hold, volum og tekstur med en matt finish for den glamorøse, rocka og kule effekten vi ser på den røde løperen for tiden. Start med sjampo og balsam fra serien BiG FAT Healthy HAiR og resultatet vil bli fabulous, forteller kjendisfrisør og trendsetter Lee Stafford. Lee Staffords stylingtips med kreppetang: ”Får å få stort 80-tallshår, krepper du håret kun ved hodebunnen og ca 5cm oppover. Fiksér med spray. For ennå større frisyre tuperer du i tillegg det kreppede håret før du fikserer frisyren med spray. Lag til slutt tilfeldige bølger med kreppetangen for den råeste 80-tallsfrisyren i venninnegjengen! Kreppetangen min er selvfølgelig den beste på markedet med titanbelegg for skånsom styling.”

my BiG FAT Healthy HAiR SHAMPOO og CONDITIONER FOR FYLDIGERE OG TYKKERE HÅR Trenden med volum ser vi overalt akkurat nå, fra catwalken til den røde løper. Derfor har jeg utviklet sjampo og balsam som lever opp til disse forventingene takket vare mitt unike Pro-Volume™ kompleks. Disse nærende produktene gir deg garantert et fyldig og tykt hår og er det perfekte grunnlaget for mine MaTT styLeeprodukter, sier Lee Stafford som blant annet brukte serien på modellene før Stella McCartneys siste motevisning.

MaTT styLee MaTT FAT MuSTard FOR ROCKESTJERNER

5

CONTAGION

REGI: STEVEN SODERBERGH MED: Matt Damon, Jude Law, Laurence Fishburne, Kate Winslet mfl.

De aller fleste filmer om enormt smittsomme virus dreier seg stort sett om at du pådrar deg et leit tilfelle av zombie. En diagnose du ikke helt klarer å la din indre hypokonder bekymre deg helt for skal skje i virkeligheten. Da er det verre med de filmene der du dør av snørr og sår hals. De filmene som ligger farlig nært hva som kunne ha skjedd hvis svineinfluensaen hadde levd opp til hypen. Der har du Contagion. En film som følger en pandemi i fri utfoldelse. Regissør Steven Soderbergh (Traffic, Erin Brockovich mfl.) leverer en stram og saklig katastrofefilm hvor han har samlet et stjernelag av dyktige skuespillere som Matt Damon, Jude Law, Laurence Fishburne og Gwyneth Platrow. Sistnevnte i sin minst attraktive rolle noensinne som smittebæreren som setter snørrkarusellen i gang. Som får snørrballen til å rulle. Som kaster den første snørrsteinen. Uansett – en av de siste årenes desidert beste katastrofedrama der ikke bare smittefaren i seg selv, men også panikken som oppstår i kaoset er skremmende. Så host i armhulen neste gang vær så snill. Ok? / TORE LØCHSTØER HAUGE 52 spirit / 05_2011

4

TROPA DE ELITE 2 REGI: JOSÉ PADILHA MED: Wagner Moura mfl.

I 2007 kom en av årets beste actionthrillere fra Brasil. En film som føyde seg lett inn i rekken av sterke brasilianske filmer som City of God og Bus 174. Filmen det er snakk om er selvsagt Tropa de Elite som handlet om kaptein Nascimento, lederen for det nådeløse og effektive spesialpolitiet BOPE og deres kamp mot korrupsjon og dop i Rio. Sjukt intenst og sjukt spennende. Og ikke minst sjukt skremmende. Nå endelig er oppfølgeren her. Endelig mente også Brasils kinogjengere som har gjort den til den største kassasuksessen i landet noensinne. Vi følger igjen Nascimento 13 år etter den forrige filmens handling. Han skal imidlertid måtte forlate sin elskede eliteskvadron etter at han som konsekvens av et fengselsopprør som ender i et blodbad, blir sparket oppover i systemet for å unngå skandaler i media. Et system fullstendig gjennomkorrupt. Ikke overraskende tar det kun kort tid før Nascimento igjen befinner seg i sentrum av begivenhetene og sparker sambarumpe. For å komme til poenget: god oppfølger, men som (nesten) alle oppfølgere overgår den ikke første kapittel. / TORE LØCHSTØER HAUGE

MaTT styLee my BiG FAT teXturised HAiR SUPer SPRaY IKKE BARE EN SPRAY

Lee Staffords stylingtips for BiG FAT teXturised HAiR SUPer SPRaY: ”Rist flasken godt og spray over tørt hår. Arbeid så inn produktet med hendene for skikkelig volum med en matt finish! Akkurat som den perfekte strandfrisyren du får på sommeferien. For best resultat, forbered håret gjennom å vaske det med My Big Fat Healthy Hair sjampo og balsam.”

Dette er virkelig en supersexy superspray, skryter Lee Stafford som ofte bruker dette produktet på modeller rett før de skal ut på catwalken. Sprayen har hold som en vanlig hårspray, volumet til en voksspray, teksturen fra en saltvannsspray og en matt finish på toppen av det hele! I tillegg er det et pleiende produkt som gir håret fuktighet utover dagen for et friskt inntrykk, veileder Lee Stafford.

Matt Fat Mustard er et revolusjonerende produkt som gir messy, matt og kult hår som er lett å forme, har masse volum og som ikke føles klissete. Perfekt for å lage en matt catwalk-finish på langt hår eller gi hold og tekstur til kort hår, forteller Lee Stafford, som selv bruker Matt Fat Mustard hver dag rett før han går ut. Lee Staffords stylingtips for MaTT FAT MuSTard: ”Ta litt av produktet i hånden og masser mellom håndflatene. Uten å se deg i speilet arbeider du inn produktet i hele håret – fra hårbunnen og ut i tuppene - for en messy catwalk-look alle vil missunne deg.”


musikk /

anmeldelser

3

5

TEAM ME

TO THE TREETOPS PROPELLER / UNIVERSAL

Gjennomgående fengende // Godordene har kommet tett som hagel for bandet som seiler opp som Norges eneste internasjonale indiealibi for tiden. Ofte sammenlignet med artister som Sufjan Stevens, Animal Collective, Jonsi og Arcade Fire. Store navn som det ikke er urimelig å sammenligne dem med. For Team Me har vist å kunne stå opp for seg selv, for å passe sin egen rygg, for å kunne levere der de skal. Det viste de med den sterke selvtitulerte ep’en fra i vår og det viser de igjen her. Stilsikker og helstøpt indie. Feinschmecker-indie for folk som foretrekker sin fiks gjennom et Brooklyn/Seattlefilter. Men selv så overbevisende Elverumsbandet er i sitt utrykk er det kanskje her deres eneste åpenbare svakhet ligger – det blir kanskje litt i overkant utstudert og forutsigbart. Litt for sikkert og litt for lite rent eget særpreg. Kanskje. Men det igjen skal man vel ta rennafart og drite i når det er så gjennomgående fengende hele veien? Når man får låter som With my hands covering both of my eyes I am too scared to have a look at you now (puuh!). Ja? Tja? Vi går for det. / TORE LØCHSTØER HAUGE

4

HEROSTRATOS FEATHERWEIGHT

HOW IS ANNIE RECORDS / MUSIKKOPERATØRENE

Mer enn godkjent debut // Herostratos var en ung forvirret mann fra Efesos i det gamle Hellas som tente på et av den antikke verdens syv underverk - Artemis-tempelet – for å bli berømt. Etter det har han gitt navn til alle som vil gjøre seg udødelige for en hver pris. Bandet Herostratos er mindre forvirret og om ikke udødelige helt enda, så på god vei til å skape seg et navn. Et navn hos alle som elsker band som Teenage Fanclub eller BMX Bandits. For alle som elsker shoegaze og pop vevd sammen. Eller bare for alle som digger gitarer og harmonier. Hvem er det som ikke gjør det? Til tider står ikke Herostratos noe tilbake for nevnte band, men til tider også litt ujevnt. Ikke overraskende kommer også deler av Herostratos fra Egersund. Samme sted som det norske bandet de minner mest om springer ut fra: I Was A King. (Ikke bare deler de langt på vei lydbilde, men også den fine trommisen Kristoffer Solvang.) I det store og hele en mer enn godkjent debut som bør legge grunnlaget for et ganske legendarisk andrealbum. / TORE LØCHSTØER HAUGE

54 spirit / 05_2011

4

HEROES & ZEROS GHOSTLY KISSES

NIGHTLINER / UNIVERSAL

En håndfull fine låter // Bandet med lyden til stadionrockere er tilbake og det er sonisk og det er svært. Bandet med de store trommene, de store gitarene og de store melodiene er tilbake. Som alltid ambisiøst og som alltid vakkert når det først treffer. På tredjealbumet er ratioen som treffer og ikke treffer heldigvis på riktig side med radiosingelen Salt Where The Sugar Should Be som en urokkelige bauta. En låt som går rett inn i den fremtidige hitsamlingen sammen med gamle klassikere som A Strange Constellation og forrige albums store høydepunkt Cipramillion. En låt som alene viser hvor fett dette bandet kan være når de lager rett ut konsentrerte poplåter og ikke roter seg bort i for mye psykedelisk støy. Som på Sandy Eye’d. Det blir fort for masete, men der du føler bandet plutselig har forsvunnet inn i noe intetsigende trekker de opp potensiell hitter som Lightyears og Weather It Out. Alt i alt en skive med en håndfull riktig fine låter blant en håndfull mer forgjengelige låter som fungerer mer som fyllstoff i en helhet som er sterk. / TORE LØCHSTØER HAUGE

PELBO

DAYS OF TRANCENDENCE RIOT FACTORY / MUSIKKOPERATØRENE

Godt håndverk // Pelbo imponerte mange da de ga ut debutalbumet sitt i 2010. En debut som var en merkelig fengende hybrid av elektronika, poesi og ikke minst tuba. Lyrisk korpstronika? Siden sist har bandet tatt med seg sin mystiske og eksperimentelle musikk ned i kjelleren - bokstavelig talt - for å konsentrere seg om oppfølgeren. Den tar opp tråden der PELbO slapp. Hissig og engasjert vokal og et melodisk univers som beveger seg mellom rolig jazzete poplåter til regelrett støyete rock. Produsert av støymaestro Stian Westerhus er det gjennomført og et godt håndverk av både ham og bandet. Og for fans av bandet vil nok denne skiva skape vill begeistring. Det er det bare å anerkjenne, men for oss som ikke nødvendigvis elsker sammensetningen av tuba og vokal i et teatralsk lydbilde, klarer man ikke helt å la seg rive med. Sorry. Et dårlig utgangspunkt. Beklager. Men ligger dette til grunn så skriker det musikk for folkehøgskuleelever og kollektiv som møttes på Roskilde så høyt at man ikke hører annet enn en dyp tubatone. Funker bare ikke for meg. Igjen; sorry. / TORE LØCHSTØER HAUGE

5

TRENDSETTER? BE A VIXEN

ANNA TERNHEIM THE NIGHT VISITOR

UNIVERSAL SWEDEN / UNIVERSAL

Høsten kommer! // Anna Ternheim er for meg et nytt bekjentskap. Etter debuten i 2004 har hun hatt en forholdsvis stødig karriere, og med The Night Visitor runder hun album nummer fem. Det mest slående med å sette på plata er den fantastiske lyden. Lunt, organisk og smakfullt er det, og man lulles inn i en verden av gulnende blader, sur vind og rødvinsmelankoli. Solitary Move setter tonen, og låtene kommer deretter som perler på en lodden, peisvarm snor. Åpenlyse referanser inkluderer Emmylou Harris, men på spor som smått monumentale Bow Your Head er vi i folkgroove-land, av typen Iron & Wine, hele tiden med en stemme som minner smått om Suzanne Vega. Nå skal det sies at ikke alle sporene skiller seg nevneverdig ut – enkelte av dem oppleves, om ikke som fyllstoff, så som klart svakere enn platas høydepunkter. Hun slipper dog unna med det for denne gang, unge frøken Ternheim, da lyden altså er så deilig at man blir sittende med headsettet på skallen og koppen i hånda, kikkende ut på den døende naturen og tenke at høsten, høsten har sine høydepunkter den også. / ANDREAS VAN DER EYNDEN

VIXEN Magazine YOUR FRIEND IN FAB! GRATIS MOTEMAGASIN TIL DEG! WWW.VIXENMAGAZINE.NO


musikk /

anmeldelser

5

5

lama

ENDLESS REPEATS SPOON TRAIN AUDIO / TUBA

Hannes lydunivers // Som den gamle dronefantasten jeg er, nikket jeg anerkjennende til platetittelen da den dukket opp. Jeg forventet et par spor på tjue minutter hver, men fryktet, etter å ha hørt tidligere utgivelser, at det skulle bli litt for jazz-gnukkete for min del. Så feil kan man ta, på alle punkter. Lama er det tidligere soloprosjektet til Nils Martin Larsen (ex Jaga Jazzist) som har vokst seg stort og levende, og nå utgjør seks musikanter. På jungeltelegrafen går ryktene om fantastiske liveopptredener, og om et band som har blitt noe annet enn det var – fra småsær jazz-noodling til mer tilgjengelig nestenpostrock. Skiva har en utrolig deilig gitarlyd, som ligger i bunnen av de fleste låtene, og holder det hele i hop. Det er energisk, velspilt og låter levende. Favorittspor inkluderer space-rockeren Animal, det småfrekke fuzzriffet i Fred, og ikke minst den monumentale, absolutte og utrolig tilfredsstillende avslutningen No Joke. Plata er kontrastfylt – her finnes også avdempede temaer, og det spilles i det hele tatt på kontrastene mellom dirrende vegger av lyd og den helt sarte popmelankolien. Om jeg savner noe, måtte det være at sistesporet varte mye lenger – neste gang jeg får sjansen drar jeg på Lama-konsert! / ANDREAS VAN DER EYNDEN

4

MARTIN HAGFORS I LIKE YOU

STRØMLAND RECORDS / VME

Hagfors-ekspressen // Martin Hagfors – Home Groan, HGH, Groan Alone, Cream of the Crop – kjært barn har mange navn. I tillegg til å være involvert i en myriade av prosjekter som instrumenttraktør, vokalist og låtskriver, har mannen også en vidtrekkende karriere som produsent, og hans renommé som låtskriver har fått store deler av musikk-Norge til å hylle ham i form av et slags tribute-band. Travel, anerkjent mann, altså. I Like You er hans andre soloplate under eget navn. Landskapet vi befinner oss i er myk og snill pop, smakfullt arrangert med strykere, Horntvedt-blåsere, tangenter og i det hele tatt. Tekstarbeidet er gjennomgående godt, som forventet, og Hagfors' (ofte doblede) vokal kler arrangementene og lydbildet. I lydbildet ligger også et av platas absolutte høydepunkter – det er luftig, dynamisk og elegant, og balanserer arrangementer og vokal godt. Jeg vet ikke helt hva man skal sammenligne dette med – Company Oil gir visse assosiasjoner til Pink Floyd og andre 70talls-helter, mens Floating From A Dream er en slags ensom, sparsommelig arrangert sjømannsvise. Det hele låter jevnt over veldig bra – at det ikke når helt opp skyldes at jeg savner variasjon og trøkk. / ANDREAS VAN DER EYNDEN 56 spirit / 05_2011

3

Forza Forza

YOUR FAVORITE MUSIC

Alternativ asylbeat // Det ligger et ørlite lag av sensasjon smurt over et band som har oppstått på et asylmottak i Bergen. Råvarer fra verdens mer vanskeligstilte hjørner burde bli en spennende musikalsk mikstur i den norske woken. Og på mange måter fungerer denne skamløse Oi Va Voi-aktige hybriden av trekkspill, strykere, balkan-rock, rap og assortert folkemusikk. Lyden er passe cheesy nok til at det blir gøy, og man sitter igjen med inntrykket av dette bandet er en fuckin fest på scenen. På skive, derimot, fremstår bandet som lite nyansert. Musikken er munter, dansbar og folkelig, men uten klare låtkonsepter, blir brorparten av låtene tilfeldige sammensetninger av enkle raplinjer og tilfeldige hooks som har lite med hverandre å gjøre. Hverdagsfilosofiske tekster som savner genuine erfaringer. Jeg tror Forza har mer på hjertet enn det de gir uttrykk for på denne skiva. Den festlige Mr. King stiller med det beste refrenget, men streber litt som lillebror av Paperboys sin Lonesome Traveller. Sjarmen til Forza skinner likevel gjennom, men bare nok til at man blir skuffa over at man ikke heller ser dem live. / SANDEEP SINGH

PHILCO FICTION TAKE IT PERSONAL

BRILLIANCE RECORDS / MUSIKKOPERATØRENE

Snillkitsj // Ser her ja! Et knippe søte og fengende elektropoplåter, smooth vokal og talentfulle lydsnekkere. Lekker debutsingle i form av Help!, ja det hjelper det også. Det er ikke i seg selv tilstrekkelig for å dra i land et helt album dog, og det har vært helt klart vært utfordrende for Philco Fiction. Ved å strø småkitsjete elementer inn overalt, har det så absolutt blitt en lettere fordøyelig plate. Men når det er sagt, så blir det også tydelig at Philco Fiction befinner seg i detaljene - og glemmer litt å ta noen skritt tilbake og se hvordan det er på litt avstand. Dette kan bli din favorittplate i år dersom du klistrer øret inntil høyttaleren på full guffe, for det høres helt vanvittig delikat ut hele veien. Avslutningssporet Time Is A Fly er kanskje skivas mest banale, men samtidig det desidert beste. Philco Fiction hadde nok hatt alt å vinne på å slippe seg løs på den måten i mye større grad. Dessuten er Take It Personal 100% nytelse dersom man inntar den kun én låt av gangen - som helhet blir det en tålmodighetsprøve. / ØYVIND RONES

Konkurranser på Spirit.no AKKURAT NÅ! VINN signert CD

• Jonas Alaska er ute med sitt selvtitulerte debutalbum. Sjekk Spirit.no for å kunne vinne et signert eksemplar.

3

MUNGOLIAN JETSET SCHLUNGS

SMALLTOWN SUPERSOUND / VME

Psykedelisk discostuing // Ok, hvem hadde fleinsopp i nachspielomeletten til disse gutta? «This is what would have happened if William Burroughs had been given a backdrop of disco instead of bebop. Instead of The Naked Lunch, this is The Naked 7-11 Hotdog» proklamerer de på hjemmesiden sin, som for øvrig er et virvar av interplanetariske absurditeter på grensen til det hysterisk morsomme. Men altså, over til musikken. Disco av den dype, progressive og psykedeliske sorten står på menyen, kokkelert sammen av Pål Nyhus (DJ Strangefruit) og Knut Sævik. Skiva åpner med 2001 – A Space Woodysey som eskalerer inn i singelen Moon Jocks n Prog Rocks, som er noe av et funk-marathon (som sikkert finner sted på en annen planet hvor man lærer Seaquence på barneskolen og ofrer jomfruer på Moogsynthens alter). Jeg må innrømme at jeg på et punkt mister litt oversikten her – den seige discostuingen krydret med funk og house blir en smule uhåndterlig, den sitter ikke helt der den skal, det blir for utsvevende, for likt, for, vel, fjollete. Min klare favoritt materialiserer seg i We Are the Shining, som sender tankene til sene kvelder på nedsvettede dansegulv i en eller annen Oslokjeller. Her er vi også ved sakens kjerne: hør skiva på klubb, ikke på stereoen – jeg mistenker at opplevelsen ville vært en annen. / ANDREAS VAN DER EYNDEN

VINN Sony hodetelefoner

• Hva er din perfekte høstspilleliste? Del den med oss da vel! Send inn og vinn hodetelefoner fra Sony

VINN Bezzerwizzer • Vet du hvem Stefani Joanne Angelina Germanotta er? Svar og vær med i trekningen av brettspillet Bezzerwizzer Underholdning.

Lik Spirit på Facebook for å holde deg oppdatert på våre konkurranser. http://on.fb.me/jNFZjl


musikk /

anmeldelser

2

TSJUDER

LEGION HELVETE STEREOTYPT STERILT

5

LONEY, DEAR HALL MUSIC

POLYVINYL / TUBA

Velklang // Svenske Emil Svanängen er en sånn karakter som det bare ikke går an å ikke bli glad i. Som Loney, Dear har han på sin egne beskjedne måte sjarmert en hel indieverden allerede, spesielt med herlige Loney, Noir. At det er nå han gir ut sitt til nå beste album er med andre ord ekstremt imponerende. Mer enn noen gang før omfavner Svanängen de mer pompøse sidene av seg selv, og den en gang minimale tilnærmingen, er i dag direkte storslagen i forhold. Sånn bortsett fra at fine Calm Down låner litt fra enda finere The Aftermath av danske Kashmir blir et øyeblikk litt skummelt, men likevel kommer han unna med æren i behold. Så uimotståelig som dette er, så kunne han sikkert tilstått mord og blitt møtt med forståelse og sympati. Nå skal det sies at å kjøre såpass med velklang inn i både vokal og gitar på låter som D Major nesten er juks. Hall Music er så velgjort at selv når det ikke er veldig interessant, så har Loney, Dear opparbeidet seg et forsprang som gjør at nesten alt kan tilgis. Det renner uten tvil noe mystisk fint noe i indievannet i Sverige, det er Hall Music nok et bevis på. / ØYVIND RONES

4

KRISIUN

THE GREAT EXECUTION CANTURY MEDIA / TUBA

DEATH METAL LIGHT // Etter at Florida Death Metallen gikk i døden, steg en ny generasjon Deathmetallere opp av graven. Polen ble en Death Metallnasjon, Brasil en annen, og Krisiun står blant Sør Amerikas beste band siden Sepultura. Dette albumet virker annerledes enn tidligere skiver. Det er langt ifra like snerrende og rasende som før. Dette er Death Metall i en lettere og «luftigere» versjon. Mer mekanisk og kontrollert. Men ikke noe svakere, langt ifra. Det maskinmessige soundet hamres frem til nummende og nær hypnotisk effekt. Låtene er enkelt, men effektivt strukturert, mens gitarene får en Heavymetalisk touch i blant - bra! De akustiske gitarene som dukker opp var også et uventet moment, synd de ikke ble brukt mer. Ellers savner jeg mer atmosfæriske elementer som de stemningsrike pre, post og interludiumene på Ageless Venomous for eksempel, men her er det intet annet enn Death, Death og atter Death. Men når resultatet er så bra, så klager man ikke. Det vil si: skiva ender opp på over en time. Et sted får da grensen gå! Dette blir for mye. Minst et kvarter for mye. Men likevel er dette bra. De første 45 er et svartmalt flagg for «The Metal of Death». / THOMAS F 58 spirit / 05_2011

3

THRONE OF KATARSIS VED GRAVEN

CANDLELIGHT / TUBA

DOOM LIGHT // Nok et nytt norsk band. Disse gutta har heldigvis holdt seg unna den verste Black Metallen og forsøkt å skape noe eget. Og de har ikke mislyktes heller. Dette er seigere og tyngre enn forventet. Ikke direkte doom, men nesten, i et koldt og frossent sound. Det var uventet - bra. Tyngden er tilstede, låtene er monotone og repetitive, men resultatet er bedre enn mange andre. Vokalen er bandets svakeste punkt. Høres ut som et seriøst tilfelle av astma. Aaaron Staintorphe er det sannelig ikke. Men soundet marsjerer taktfast i skygge og tyngde. Om det ikke er doom så skapes det i alle fall «doomsday»-scenarioer: Atomvinter. En død verden befridd for liv, et soundtrack til massegraver, mark, ruiner og rotter. En fremtid fortsatt ikke her, men forutbestemt til å komme. I og for seg blir det rimelig ensidig. Når soundet først har satt seg så blir det der også. Produksjonen blir også for pinglete og tynn. Likevel, bak denne skiva står et band med både sjel, spirit og identitet høres det ut som. / THOMAS F

Fra

// Dette bandet har nær 20 års rutine fra Black Metal. Skiva åpner sterkt med låter som The Daemon Throne og Fra en råtten kiste. Speedy Black Metall sukret med fengende riff. Sjangeren er standard Black Metall der riffene faller i topphastighet over låtene. Melodier er det derimot lite av. Med andre ord: Akkurat som forventet. Dette er gjort før. Av et tresifret antall band. Minst. Firesifret. De fleste på et lavere nivå enn Tjuder selvfølgelig, men likevel... Skiva er innestengt og komprimert. Ikke en låt inneholder så mye som en skygge av nytenkning. Stereotypt og standard, standard og sterilt. Bom fast. Hardt og speedet. Men låst fast, lenket fast til de trangeste rammer. Til slutt er låtene som en tvangstanke som bare blir gjentatt og gjentatt. Om et band velger et så til de grader oppbrukt sound så må riffene være på VM-finale-nivå for å kompensere og, ja, endel riff er ganske så gode. Men det blir bare ikke nok. På andre halvdel av skiva synker låtene mot det middelmådige og trekker resten av albumet med seg i fortapelsen. Med 20 års erfaring hadde jeg ventet nye tanker, ikke gammelmannsmimring om «de gode, gamle dager». Hadde bandet nøyd seg med en EP ville resultatet blitt bedre, men dette er Black Metall for nybegynnere, og når skiva endelig er over er det så man savner inkvisisjonen. I mer siviliserte tider ble slike barbariske hedninger brent på et bål. / THOMAS F

5

! t e h Ny

SEASON OF MIST / INDIE DISTRIBUTION

49,TRONDHEIM

DOVRE

OSLOTAAKE

noregs vaapen TAAKE KARISMA / INDIE DISTRIBUTION

HÆÆÆLVETESMAKT // Det kan ha vært et uhell, det kan ha vært fullstendig bevisst, eller det kan være helt tilfeldig – men at Taake trykket på alle de riktige knappene da han slapp det selvtitulerte albumet i 2008 er det ingen som helst tvil om. Det var hans mest tilgjengelige verk så langt, med elleville mørke poplåter utkledd som svartmetall. Norges Vaapen følger opp skamløsheten på tidvis briljant måte. Humor har han også denne gangen, den godeste Høst, og latterkrampen treffer hardt helt i starten av Helvetesmakt. Skivas storverk kommer imidlertid helt på slutten, med Dei Vil Alltid Klaga Og Kyta, et komplett monster på over ti minutter som er verdt prisen alene. Om enn noe ujevn, så finnes det et par av Taakes desiderte høydepunkter noensinne på Noregs Vaapen. Nordbundet, med Mayhems Attila Csihar på gjestevokal, er også et av disse - og er bare perfekt håndtverk. Den veien Taake nå følger, nærmere tjue år etter begynnelsen, har sjelden vært mer interessant. Å være ekstrem har ingenting med det å gjøre, her er god låtskriverkunst i sentrum. Heldigvis. / ØYVIND RONESSTAVANGER

Oslo - Dovre Trondheim Oslo Olavsgård Gardermoen Hamar Brumundal Moelv Lillehammer Øyer Fåvang Ringebu RØROS Vinstra Kvam Otta Dovre Dombås Oppdal Berkåk Lundamo Melhus Klett Heimdal/Tiller Trondheim 

KRISTIANSAND

Gratis trådløst internett og strøm ombord

God benplass og justerbare seter • Alternative seteløsninger • WC og 220 volt

Oslo - Røros Trondheim Oslo Olavsgård Gardermoen Romedal Myklegard Elverum Rena Koppang Atna Hanestad Alvdal Tynset Tolga Os Røros Glåmos Ålen Haltdalen Singsås Kotsøy Støren Lundamo Melhus Klett Heimdal/Tiller Trondheim 

uss re s s b E k s p – R ø ro s – O s lo h e im Trond

Oslo - Kristiansand Stavanger Oslo Sjølyst Lysaker Høvik Drammen Fokserød Torp lufthavn Skjelsvik Kragerø Risør Fiansvingen Arendal Grimstad Lillesand Dyreparken Håneskrysset Bjørndalssletta Kristiansand Søgne Mandal Vigeland Lyngdal Kvinesdal Flekkefjord Moi Egersund Vikeså Ålgård Kongeparken Sandnes Stavanger 

 Fast holdeplass fra Oslo Fast holdeplass fra Stavanger og Kristiansand Fast holdeplass til og fra Trondheim

For bestilling og ruteinformasjon:

Mulighet for kjøp av billetter på bussen på de faste holdeplassene med kort/kontant


KARL JOHANS GATE

WWW.FACEBOOK.COM/ARKADENSHOPPING

ÅPENT 10-19 (18)

Spirit 05_2011  

Spirit 05 byr på Kristine Riis fra Torsdag kveld fra Nydalen, tv-aktuelle Adil Khan, superdebutanten Jonas Alaska og rødmende ærlighet fra d...