Spirit 01 2014

Page 10

TEKST: VICTOR JOSEFSEN

MUSIKKMIX Foto: Marita Nielsen

ELECTROPOP IS THE NEW OLD SHIT 2014 er så vidt kom-

met i gang, men allerede nå kan vi glede oss over mange nye og spennende norske utøvere. Jeg har plukket ut noen av de mest interessante innen electropop. Aller først, la oss ta noen tresteg tilbake i tid, nærmere bestemt 2008/09. I ´09 opplevde vi for alvor en ny electropog syntboom. Little Boots, Lady GaGa, La Roux mfl. har flust av åttitalsinfluenser fra fordums listefyllere som OMD, Yazoo Eurythmics, Soft Cell og Ultravox i bagasjen. Alle tre nikker musikalsk til Ladyhawke, Lykke Li og Annie, som innyndet seg både blant kritikere og publikum året før. Og jentene vil imponere i 2014 også. De skotske synthpopperne Chvrches fra Glasgow, med Lauren Mayberry som electro-spydspiss, regjerte øverst på mange av 2013s årsoppsummeringslister. Og Norge "flommer" over av nye electropop-utøvere, med jenter i spissen.

SHY FOR SHORE: NORSK-ENGELSK DUO Electropo-duoen Shy For Shore regjerte øverst på 2014s årsoppsummeringslister, vel, ihvertfall Årest beste norske EP-kåringen min i Deichmans musikkblogg. Og Shy For Shore vil garantert få mer oppmerksomhet i 2014. Oppmerksomheten er dem i så fall vel forunt, for de har mye å fare med. Jeg oppfordrer alle til å ta en lytt (de to jentenene slapp 2 EP’er i 2013) på denne norskengelske duoen som består av Oz Page og Mari Nordén. 2 lekne utøvere som triller ut filmatisk og sødmefylt electropop. Sentimentale filmer, syntesisere og søtsaker. - Lyden av Shy For Shore er 'visuell pop', hvor musikkens komposisjon og lyd blir inspirert av følelsesmessige ladde bilder, forteller duoen.

10

TIDLIGERE BERLIN-BASERTE SEA CHANGE. Sea Change

er soloprosjektet til Ellen A. W Sunde, og er aktuell med singelen "Let's Dance", som er litt annerledes, litt mørkere enn den forrige, «Bursting», som også havnet på den tidligere nevnte "Årets beste" lista mi. Den nye 7-tommersen har også en remiks av trondheimsbaserte Rytmeklubben. Støykonsert på illegal pub i Berlin. Ellen emigrerte til Berlin fra januar til september i fjor: - Jeg flytta dit for å komme meg litt bort, og for å skrive nye låter, forteller hun. - Berlin er deilig og liberal. Stemningen er dynamisk og avslappa. Det er så digg å kunne ramle inn på en støykonsert på en eller annen illegal pub i Neukölln, hvor folk røyker innendørs. Og å sykle gjennom byen for å gå på Freiluftkino. Ellen har nå flyttet tilbake til Oslo, hvor hun spiller live med Jakob og Hilmar, men Spirit ville gjerne høre mer om Berlin-tilværelsen:

Shy For Shore, Who? Duoen er for øyeblikket basert i Amsterdam, men møttes i London: - Vi møttes i London, der vi begge studerte. Bandet startet med en gitar, en analog synth og vokal spilt inn på en 4-spors opptaker i et lite øvingslokale i Roundhouse Studios i Camden, opplyser Shy For Shore.

- Livet blir jo enklere når det er billigere å leve og spise. Det er chill stemning, og i en så stor by uten noe ordentlig sentrum, kan man sykle seg vill i en ny bydel, og finne nye steder, parker, kafeer, gallerier og puber overalt. Man kan holde på med sitt uten at noen bryr seg. På godt og vondt.

I 2014 er ambisjonene å fortsette å skive og produsere musikk, kanskje noe større enn en EP. 29. januar spiller Shy For Shore som et av 5 band i Urørt finalen i Trondheim: «Noe vi gleder oss veldig til!». Og gleder seg, gjør jeg også. Andre spennende planer fremover er bl.a. by:Larm og Slottsfjell.

- Aller finest var det å ha tid til å lage nye låter, jobbe med tekst og produksjonsteknikker. Jeg ble en bedre produsent der, fordi jeg hadde tid til å jobbe med det.

SPIRIT / 01_2014

Så får vi håpe at hun får nok tid å jobbe i Oslo da. Planen ellers fremover er en turné i Danmark, Færøyene og Island på nyåret, og by:Larm i februar, og nytt singelslipp i mars: - Etter det skal jeg fokusere på å spille inn album som skal komme til høsten.