Issuu on Google+

CHILINET.DK

NR. 01 – JANUAR 2009 24. ÅRGANG

DAN M

ROY ARKS UNG A DOM LE BLÅT BLOD OG BLITZLYS

DE STØRSTE KONGELIGE SKANDALER

SBL AD

VI FRYGTER KULHYDRATER

BESAT AF SUNDHED

Louises kur tog magten

SEXPANELET

Kinky legetøj - Skal det med i sengen eller ej?

QUIZ

Kan du din kongerække?

Ung, royal og single

SÅDAN SCORER DU DRØMMEPRINSEN

E N R E L E V KRONJU Chili pudser

PARANOIA: GAMMELSMØLF SOM KOMMUNIST!? ROYALE BRIDEZILLAS: VILDE KONGELIGE BRYLLUPPER DRØMMEJOB: SÅDAN BLIVER DU ASTRONAUT KUKU AGAMI: KONGESØN I EKSIL GADGETS: KØB DIG KONGELIG BUDGET TEST: TIL HOFBAL FOR INGEN PENGE


Januar 2009 16 Kongelige sKandaler Bare rolig - de kongelige dummer sig også. Og modsat dig har de som regel en paparazzi-fotograf lige i hælene, når det sker.

En bryllupskage på to meter, tre dages uafbrudt fyrværkeri og en bryllupsfest, der varer syv dage og syv nætter - de royale går amok, når de skal smedes sammen.

71 afriKansK Kongesøn i danmarK

Mmmm... Madelaine Babe Royale

Royal skilsmisse på vej

kendte og kongelige

69 royale Bridezillas

28

16

24

Louises slankekur gik amok og blev til sygdommen ortoreksi

Rapperen Kuku Agami kan en dag ende som konge af Lado - et lille, centralafrikansk land på størrelse med Sverige.

Baggrund

24 sygelig sundhed Det begyndte som en almindelig slankekur, men udviklede sig hurtigt til at styre hendes liv. Louise lider af spiseforstyrrelsen ortoreksi.

35 ida er vild med Kongefamilien Hun sidder klinet til skærmen til både barnedåb, bryllupper og begravelser. 25årige Ida Bay er hardcore royalist - og stolt af det.

quiz & lir

22 royal BrevKasse Få svar på alle de ting, du altid har undret dig over i forhold til Kongehuset - hvem tager for eksempel opvasken?

31 er du royalist eller repuBliKaner?

Kuku Agami: Prins i Lado - rapper i Danmark

71 50

Så skal der quizzes igennem. Test dig selv og check, om du har styr på Kongehuset.

63 Chilis royale redaKtion

Sexpanel:

Mød folkene bag Danmarks Royale Ungdomsblad.

Frækt legetøj og fantasier

SeX & kÆrligHed

28 sCor en Kongelig

Hvis du er på jagt efter drømmeprinsen eller ditto prinsesse og det halve kongerige, kommer her nogle gode fif til, hvordan du får fat på din udkårne.

50 sexpanelet Negerdildoer, penisringe og fjernbetjente vibratorer. Det vrimler med kinky sexlegetøj, men hvad er der galt med bare at være nøgne sammen?

43 Mode

54 Royale gadgets

65

75 Film

Musik

Udgiver: Medieforlaget Chili Group, Bispevej 4, 2400 København NV • Tlf: 33 38 63 33 • Fax: 33 38 63 00 // redaktionens email: chilibladet@chiligroup.dk // Chilinets email: chilinet@chiligroup.dk // online: www.chilinet.dk // (ansv.) Chefredaktør: Trine Nygaard - tn@chiligroup.dk // redaktionsChef: Linda Gjaldbæk Hansen - lgh@chiligroup.dk // JoUrnalist: Andreas Grubbe Kirkelund - agk@chiligroup.dk // art direCtor: Martin Justesen - mj@chiligroup.dk // netredaktør: Susanne Møller Nielsen - smn@chiligroup.dk // forsidefoto: Carsten Seidel // forsidemodel: Christian Herold, Chili Models Inc. // salgsdirektør: Jesper Raffenberg - jr@chiligroup.dk // marketingassistent: Christina Krog - ck@chiligroup.dk // salgsChef: Birgitte Vindeløv - bv@chiligroup.dk // ProdUktChef: Suzie Gabriely Hove - sgh@chiligroup.dk salg: Michael Pape - mhp@chiligroup.dk, Stina Kjersgaard Rasmussen - sk@chiligroup.dk, Pernille Skat Larsen – psl@chiligroup.dk, Carina Starck – cas@chiligroup.dk, Jacob C. Andersen – jca@chiligroup.dk, Jan-Ulrich Otto - juo@chiligroup.dk // ProdUktionsChef: Torben Stig Andersen - tsa@chiligroup.dk // distribUtion: Christina Steensbro – cst@chiligroup.dk // kommerCiel direktør: Susanne Hedegaard - sh@chiligroup.dk // direktør: Rikki Sølling - rs@chiligroup.dk // Chili tager forbehold for trykfejl. Artikler i Chili må citeres, når det sker med tydelig angivelse af Chili Magazine som kilde samt måned og år, og når det sker inden for citatreglerne // DK ISSN 0902-8757 // rePro: Team Prepress a/s // tryk: Berger Plus // oPlag: 85.000 // læsertal: 227.000 // abonnement: 400 kroner for 12 måneder. Tilmeld dig på abonnement@chiligroup.dk // regler for sms-konkUrrenCer: Hver SMS koster 4 kr. + alm. sms-takst. Betales via mobilkontoen/-regningen. Tjenesten udbydes af Chili, Bispevej 4, 2400 København NV. Ved problemer med SMS tjenesten så kontakt support alle hverdage mellem 13 og 16 på tlf. 70207592. Du har 14 dages fortrydelsesret jvf. forbruger aftaleloven. Ved deltagelse giver man samtidig samtykke til, at Chili Group må sende gratis informationer via sms. afmeld: CHILISTOP til 1266 // Chili er tilmeldt Dansk Oplagskontrol. 1. kontrolperiode 1. halvår 2002.

JanUar 2009

3


Bag om

HØRT

OS PÅ

CHILI Hvad er det mest royale, du nogensinde har gjort? LINDA REDAKTIONSCHEF Min søde kæreste er gammel garder, og derfor har jeg engang været til Blå Fest i Kolding sammen med ham – og grev Ingolf. Det var stort – og jeg var stiv.

I tirsdags, da der var Sporløs, da græd jeg altså lige lidt. - ANDREAS Jeg kan faktisk li’ det meste indenfor chips - SUSANNE

Jeg tror, jeg kunne overleve en måned alene ved at tære på det fedt, der er i mit ansigt. - LINDA

Jeg kom engang forbi Marselisborg Slot, da Dronningen havde fødselsdag. Men jeg gik, inden hun kom ud og vinkede. Og så ærer jeg Kongehuset hver dag ved at ryge Kings.

SUSANNE CHILINETORAKEL Jeg kender én, der lige fået en guldmedalje og et håndtryk af Fru Dronning på grund af et stjernegodt speciale, han har skrevet. Og så har jeg engang spist en hel pose Dronninge Mandler.

Ej, lægger du mærke til, hvad tøj andre mennesker går i? Jeg ved ik’ en gang, hvad jeg selv har på. - CHRISTIAN

Amin Røv-for-stor Jensen?! - MARTIN

CHILIS UDDELER-BATTLE

Vær søde ved jeres Chili-uddelere. De kæmper nemlig for jeres ære. I denne måned battler Kirstine Sandal fra Allerød Gymnasium mod Stine Baggersgaard fra Studenterkurset & Kostskolen i Sønderjylland, STUK.

VS. Kirstine fra Allerød Gymnasium

Stine fra Studenterkurset & Kostskolen i Sønderjylland

DEN SEJESTE UNDERVISER PÅ JERES SKOLE? Kirstine: Det er Cosmus, der underviser i samfundsfag. Han er over 60, men går stadig i lilla All Stars. Han er ikke bare din lærer – det er mere som at ha’ en meget gammel ven. (Spændende – både navnet, alderen og de lilla All Stars. Chili vil også ha’ flere gamle venner – 1 point)

MARTIN AD´er

ja n u a r b la d e t

på redaktionen

ANDREAS JOURNALIST Jeg var engang til en fest, hvor kronprinsen var. Han så ret stiv ud og havde vikingehorn på. Jeg var også stiv – så på den måde var jeg også lidt royal.

de … ...m e n s vi la ve

Stine: Det er helt sikkert Carl-Gustav, der underviser i matematik. Han julehygger hele december med brunkager, papirklip og viser Jul på Slottet i pejsestuen. (Tænk sig at gå i skole på et sted med pejsestue og Fimpe i fjerneren – mere af det – 1 point)

JERES VILDESTE TRADITION? Kirstine: Vi har noget, vi kalder Fanekrav. Alle 3.g-klasser har en fane, der går i arv til 2.g’erne. Overrækkelsen går ud på at ydmyge folk mest muligt – eksempelvis ved at spise lagkager med sennep i stedet for kagecreme. (Kager skal ikke ødelægges af sennep – 0 point)

Stine: I efterårsferien var vi 13 elever, der tog til Spanien med fire af skolens medarbejdere. Vi skulle følge Pilgrimsruten – det var en vild tur. (Okay… Alle, der frivilligt vælger at vandre rundt i Spanien med deres lærere på nakken, fortjener en form for respekt – 1 point)

DET BEDSTE MÅLTID I JERES KANTINE? Kirstine: Chili har engang givet vores kantine seks ud af seks chilier. Og alt hvad Jill (kantine-mutter, red.) laver, er fantastisk. (Jamen, det gir’ jo sig selv – hvis Chili en gang i tidernes morgen har ment, at jeres kantine er seks chilier værd – så er den det – 1 point)

Stine: Uhh… Der er mange! Min personlige favorit er salatbordet. Der er så meget godt – og det er ikke bare den sædvanlige med tomat, agurk og sådan noget. Der er pastinak, nødder og feta. (Salat, siger du?! Ikke noget med kage? Ikke en gang en lille én? – 0 point)

HVORFOR HAR DIN SKOLE FORTJENT AT VINDE? CHRISTIAN WEBMASTER Nu har jeg jo aldrig være særlig interesseret i sådan noget. Men en gang da jeg var lille, har jeg uden at vide det leget med nogle jordanske prinsesser, da jeg var på ferie. Det er da sådan lidt royalt.

Kirstine: Jamen, vi er jo bare så superseje. Vi har et fantastisk sammenhold – det er vel bare det? (Arrgg, kom nu lidt – sammenhold mig her og sammenhold mig der. Det der sammenhold holder ikke en meter – 0 point)

Stine: Vi er kun 90 elever på hele skolen, så alle kender alle. Og vores lærere er meget engagerede. De kommer ikke bare for at undervise – de er der også for hyggens skyld. (Småt er godt, og i Sønderjylland er der åbenbart plads nok – også til hyggen – 1 point)

Der er kamp lige til stregen, men Stine vinder en kneben sejr foran Kirstine. Men vi er jo helt tosset med dem begge, og derfor får de begge en lækker Sean John duft og body-oil.

VIL DU REPRÆSENTERE DIN SKOLE?

Klik ind på www.chilirepnet.dk og læs mere om fordelene ved at være Chili-uddeler.

JANUAR 2009

5


hotspot MÅNEDENS WWW astarte-education.com

BITCHERIET

ROYAL ENGLESKOLE

FOTO: SXC.HU

Prinsesse Märtha Louise fra Norge er ganske speciel. Hun kan nemlig tale med engle. Derfor har hun sammen med en veninde åbnet en skole, hvor hun lærer andre at tale med forskellige væsner. - Jeg arbejdede med heste, da jeg fik kontakt med englene. Jeg har i den senere tid værdsat værdien af denne enestående evne og vil gerne dele den med andre, siger Märtha Louise på skolens hjemmeside. Klik ind og lær et par engle at kende.

Hver måned får redaktionen frit afløb for de frustrationer, der har ophobet sig. I denne måned giver vi en sviner til:

Nøgenhed

Her på redaktionen er det mest Linda, der taler med engle.

LAGKAGE-DIAGRAM OVER

TING DU IKKE BØR GØRE, HVIS DU KOMMER I AUDIENS HOS DRONNINGEN

22% - Sig: ”Kan vi ikke 18% - Host hende i

skynde os lidt? Jeg skal skide helt vildt!”

ansigtet og prøv derefter at tørre spyttet af hendes ansigt med dit ærme.

hendes hånd, når du hilser på hende. Giv ikke slip, før vagterne kommer.

17% - Hiv i hendes ansigt og råb: ”Jeg ved godt, det er dig, Preben!”

10% - Hold fast i

12% - Pil ved hendes

21% - Giv hende dit nummer

dobbelthage og sig: ”Dikke, dikke, dik”.

og sig, at hun bare kan ringe.

REDDET REBUS AF EN

6

JANUAR 2009

28% af jer på Chilinet

slagter sparegrisen og bruger alt, hvad I har på januar-udsalget.

Find flere polls på Chilinet.dk

Her på Bitcheriet havde vi nær fået vores slush ice galt i halsen, da vi for nyligt så en historie på Ekstra Bladet med overskriften ”Nøgne Håndboldpiger fra FC Midtjylland Laver Fræk Kalender” - eller noget i den retning. GU’ VAR DE EJ EN SKID NØGNE! Deres skuldre var nøgne. Vi kunne lige se det øverste af deres patter! Men bortset fra det var de ikke en skid nøgne! Der er fandeme gået inflation i duller, der hiver lidt ned i trøjen og kalder det ”frække billeder”. Hvis du er nøgen, så er du full frontal. ALLE herlighederne skal luftes. Bare fordi Ekstra Bladet nu synes, at deres Side-9 piger skal være ”eksklusive og pirrende” frem for blegfede og liderlige, behøver det vel ikke betyde, at ”frække billeder” nu er en nøgen skulder og et ”lidenskabeligt smil”! Det er jo for fanden ikke Iran det her, vel?!!

En rebus er den perfekte løsning, hvis du skal give en meddelelse til kongen og nå at slippe væk, inden du bliver anklaget for majestætsfornærmelse.


hotspot

Sådan…

BLIVER DU KONGELIG HOFLEVERANDØR

Har du lagt mærke til den lille kongekrone, der pryder produkter som chokolade, sodavand og leverpostej? - Det betyder, at de firmaer er kongelige hofleverandører. Det kan du også blive.

Kronelogoet, der bruges af hofleverandører, er en lukket krone – i modsætningen til en åben med takker, som alle må bruge – vogt dig for fuskerne. SÅDAN GØR DU: - Start et firma, der producerer noget, som de royale kan lide. Mad, kager og slik er en sikker vinder.

1 2 3

- Indled en fast leverance af dine varer til hoffet. - Sørg for at dit renommé og din økonomi er god. Kongehuset kan ikke lide plattenslagere.

4 5 6

CHILI VIL HA’ DIN HISTORIE Har du oplevet noget vildt, eller har du en sej fritidsinteresse? Har du besteget Mount Everest, har du været kidnappet af guerilla-soldater i Sydamerika, eller har du bygget din egen rumraket? Ok, mindre kan også gøre det. Men kort sagt har du en god historie, så skriv til: lgh@chiligroup.dk

68%

- Hold en fast leverance igennem otte til ti år. Stabilitet er et must. - Kryds fingre og håb, at Dronning Margrethe kan lide det, du laver. Hvis du er heldig, får du et fint brev med posten. - Nu kan du pryde indpakningen på dine produkter med en fin krone og ordene Kongelig Hofleverandør.

>>Happy New Year and skååål!<< - KONG CARL GUSTAV AF SVERIGE

af jer på Chilinet kunne godt undvære ørene, så I slap for at høre på venindebrok. Find flere polls på Chilinet.dk

TÆNK! - hvis de fik børn…

En kendt dansk royal mand med et kendt gebis har lavet den frække med en (næsten) dansk kendis med en kendt kavalergang. Kan du se, hvilke to modsætninger vi har parret?

KENDTE MED KRONE

8

Paris Hilton

Dronning Margrethe

Svar: Grev Ingolf og Scarlett Johansson

Lindsay Lohan

Løsning på rebus: Giver dronningen et put? JANUAR 2009


SEND

Doctordriver til 1266

og få nyt om konkurrencer m.m. Det koster alm. sms-takst at tilmelde sig.

vind + videoklip + test dig selv + spil + få noget på den kloge =

Tjenesten udbydes af Chili Group, Bispevej 4, 2400 København NV, 33 38 63 91. Du har 14 dages fortrydelsesret jvf. Forbrugeraftaleloven. Der tages forbehold for trykfejl. Ønsker du ikke flere nyhederfra doctordriver, send doctorstop til 1266


DEN MEST ROYALE BOG LIGE NU

ting, der lyder royale TOP 3 over – men som absolut ikke er det. Hvis du kan lukrere på at lyde royal, hvorfor så ikke gøre det? Tilsæt en royal titel til dit produkt, og du vil straks stå med et sikkert hit – også selvom det ikke er en skid kongeligt.

TRE SØSTRE AF:

Jon Bloch Skipper

HVAD: En fyr, der er på alder med min storesøster, har skrevet en samtalebog med dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie. Og det har øjensynligt været en ret stor oplevelse for den unge mand. I hvert fald kan han ikke lade være med at skrive om, hvor begejstret han er for, at de kongelige damer har valgt at lade sig interviewe af ham. Det kan godt blive lidt trættende i længden. DU KA’ LI’ BOGEN, HVIS: Du er vild med antydningens kunst. Tre søstre er langt fra Se & Hør og de andre sladder-blade, der ikke er bange for at løbe med en halv vind – eller bare en brise. Dronningen holder tæt med alt snavset – men til gengæld er der masser af billeder, hvor hun sidder og oser sine søstre lige op i ansigtet. Fedt! ANMELDER: LINDA GJALDBÆK HANSEN

1:Prince kiks

2: Kongerejer

3: Burger King

Ikke et ondt ord om kiksen før kendt som Prinzen-Rolle. Det er, som du jo nok ved, en fantastisk kikseburger med chokoladefyld. Den fungerer som humørspreder for både børn og voksne, og hvis alle havde en pakke indenfor rækkevidde, ville der slet ikke eksistere noget så trist som vinterdepression.

Hvad er det nu for noget med at kalde ting for konge, bare fordi det er stort? Kongereje, kongepyton, kongeørn og så videre. En konge er én, der bestemmer. Ikke én, der er fed. Store rejer bestemmer ikke en skid. De er nederst i fødekæden og skal bare opføre sig ordentligt. Ikke særlig kongeligt, vel?

Ja ja, de laver fin fastfood. Men hvor er fois gras-burgeren, champagnen og trøflerne? For slet ikke at snakke om den røde løber og butleren. Burger King har for meget friture og for lidt fissefornemhed. Næste gang du skal ha’ en whopper, så insister på, at ekspedienten siger ”Deres Højhed” til dig.

>> Jeg ville ønske, at mænd havde bryster, for jeg kan godt li’ fornemmelsen af dem. Det er sjovt – i studiet synger jeg med en hånd på et af dem. Måske der er noget trøstende ved det? << - BABY SPICE

GÆT EN KONGELIG TATTOO

18%

10

JANUAR 2009

Rigtigt svar: Kronprins Frederik

FOTO: ALL OVER

ville tilbringe en hed nat med en nørd, hvis han kunne lære jer fransk, tysk og kemi Find flere polls på Chilinet.dk


hotspot

Prins HenriK-Quizzen Her på Chili elsker vi Prins Henrik – og det skal du også gøre, for han er en fin, fin mand. Ta’ quizzen og se, hvor godt du kender prinsgemalen. Hvilken klub for hundeejere blev prinsgemalen protektor for i 1972? A – Royal hundeklub B – Dansk Kennel Klub C – Gravhundeklubben Danmark

2.

I 2005 udgav Prins Henrik en kogebog – hvad hed den? A – Lyt til maven – royale mellemmåltider B – Spis dig glad – tips fra en madglad prins

C – Til glæde for ganen – nye opskrifter til et kongeligt køkken

C – Han skulle have en ansigtsløftning

3.

I 2002 tog Prins Henrik tre uger alene til Frankrig for at bo på sit vinslot i Cahors – hvorfor? A – Han ville have ro til at færdiggøre sin digtsamling B – Der var gået lus i vinstokkene, og han måtte skynde sig for at redde dem alle sammen C – Han var ked af altid at være nummer tre og følte ikke, at der blev sat nok pris på ham

Hvor boede Prins Henrik de første fem år af sit liv? A – Vietnam B – Thailand C – Laos

4.

Sidste år tog Prins Henrik på kurophold i Italien – hvorfor? A – Han skulle på slankekur B – Han skulle lære at drikke mindre rødvin

5.

>>Nå, det er sådan, hø ser ud.<< -Dronning Mary af EnglanD.

Kongelige Køretøjer

Det danske kongehus elsker biler, og både Margrethe, henrik, Frederik og JoachiM drøner rundt i de vildeste slæder med kroner på nummerpladerne. Men se lige, hvad de royale ellers har i deres vognpark. Ikke særlig rock n’ roll.

Krone 70 Knallert

Krone 21 Elektrisk golfvogn

Krone 15 Hestetransport

Foto: SCANPix, wiKi & FuGLBjeRG AuTOOPHuG

12

januar 2009

Rigtigt svar: 1=B, 2=C, 3=A, 4=A, 5=C

1.

MySpace anbefaler Savner du inspiration til din musiksamling, og er du træt af altid at høre det samme musik? Check de nyeste anbefalinger fra MySpace. FIluR: “20 lashes feat. Prins Nitram” myspace.com/filur Hvis du ikke allerede har danset en tidlig morgen til tonerne af ”20 Lashes”, så kan det kun gå for langsomt! Med Prins Nitram på vokal er det et nummer, der uden tvivl kan kurere både vinterdepressioner og ungdomssløvsind. PowdeRduSt: “First Second” myspace.com/powderdust Den danske trio Powderdust har sans for den gode popmelodi! De har allerede megahittet på de danske radioer med nummeret ”Forget Time”, og singlen ”First Second” er bestemt et lige så stort hit.

olIveR NoRtH Boy CHoIR: ”over/out” myspace.com/olivernorthboychoir Over/Out er navnet på Oliver North Boy Choirs seneste singleudspil, der med sin fine elektroniske lyd og drømmende vokal er rent guf for både hjerne og hjerte. På deres profil kan du også se videoen til singlen.


BeC BeCdeS d e SI I GN GN

stUDIestart stUDIestart febrUar febrUar og og september. september. flere flere oplysnInger oplysnInger på på telefon telefon 39162300 39162300 • www.beC-DesIgn.Dk • www.beC-DesIgn.Dk

e-deSIGNeR e-deSIGNeR••22år år

InnoVatIon InnoVatIon • rUm • rUm & InterIUr & InterIUr • grafIsk • grafIsk DesIgn DesIgn • kommUnIkatIon • kommUnIkatIon

DesIgnteknolog DesIgnteknolog•2 •2år år

moDe moDe - & lIVsstIl - & lIVsstIl •DesIgn •DesIgn • proDUCtIon • proDUCtIon •bUsIness •bUsIness

DatamatIker DatamatIker•2½ •2½år år

TeC Te C

InformatIonsteknologI InformatIonsteknologI • UDVIklIng • UDVIklIng • programmerIng • programmerIng • It-systemer • It-systemer

stUDIestart stUDIestart febrUar febrUar og og september. september. flere flere oplysnInger oplysnInger på på telefon telefon 38177000 38177000 • www.teC.Dk • www.teC.Dk

It-It-og ogelektronIkteknolog elektronIkteknolog•2 •2år år

elektronIk elektronIk • InformatIonsteknIk • InformatIonsteknIk • telekommUnIkatIon/netVærk • telekommUnIkatIon/netVærk • planlægnIng • planlægnIng

elelInstallatør Installatør•2 •2år år

el InstallatIon el InstallatIon • DrIft • DrIft • projektleDelse • projektleDelse • planlægnIng • planlægnIng

VVs VVsInstallatør Installatør•2 •2år år

VVs VVs InstallatIon InstallatIon • DrIft • DrIft • projektleDelse • projektleDelse • planlægnIng • planlægnIng

optometrIst optometrIst•3½ •3½år år

KKe eaa

synsUnDersøgelser synsUnDersøgelser • sUnDHeDsfremme • sUnDHeDsfremme • salg • salg • kUnDeråDgIVnIng • kUnDeråDgIVnIng

stUDIestart stUDIestart febrUar febrUar og og september. september. flere flere oplysnInger oplysnInger på på tlf:tlf: 3586 3586 3700 3700 / 3586 / 3586 3786 3786 • www.kts.Dk/prInsesse • www.kts.Dk/prInsesse

kortkort-og oglanDmålIngsteknIker lanDmålIngsteknIker•2 •2år år BYGNINGSKONSTRUKTØR BYGNINGSKONSTRUKTØR•3½ •3½år år

lanDmålIng lanDmålIng • afsætnIng • afsætnIng •korttegnIng •korttegnIng • opmålIng • opmålIng

arkItektUr arkItektUr • konstrUktIon • konstrUktIon • planlægnIng • planlægnIng •kommUnIkatIon •kommUnIkatIon

proDUktIonsteknolog proDUktIonsteknolog•2 •2år år

DesIgn DesIgn • konstrUktIon • konstrUktIon • planlægnIng • planlægnIng • proDUktIon • proDUktIon

ConstrUCtIng ConstrUCtIngarCHIteCt arCHIteCt•3½ •3½YeaR YeaR

arCHIteCtUre arCHIteCtUre • ConstrUCtIons • ConstrUCtIons • plannIng • plannIng • CommUnICatIon • CommUnICatIon

mUltImeDIe mUltImeDIeDesIgner DesIgner•2 •2år år

DesIgn DesIgn forfor mobIle mobIle anDanD webweb • games • games • new • new meDIa meDIa • e-bUsIness • e-bUsIness • 3D • 3D

Dansk Dansk og InternatIonal og InternatIonal • www. • www. mmD-CpH.Dk mmD-CpH.Dk eller eller tlf. tlf. 3586 3586 3100 3100

DetDet nye nye erHVerVsakaDemI erHVerVsakaDemI erer et et samarbejDe samarbejDe mellem mellem beC beC DesIgn, DesIgn, teCteC ogog ktskts kom kom ogog besøg besøg osos påpå stanD stanD 160 160


Karriere

DU KAN , E BLIVE LIGVIL! HVAD DkeU r det skrige

ar Arbejdsm rift og der er r, e d n æ h efter n. generatio om vores efter yder Chili k s r fo r e D de e og søger stjernern jobs. vildeste

SÅDAN BLIVER DU:

Kigger du tit op mod himlen og drømmer om at svæve rundt mellem satellitterne? Så kan det være, at du skal hoppe i rumdragten og blive astronaut.

D

et fedeste job i hele universet er at være rummand – eller rumdame. Derfor ringede Chili til Per Lundahl Thomsen fra Danmarks Rumcenter for at høre, hvordan du får hyre på den næste raket til det ydre rum. Hvordan bliver jeg astronaut? - Først og fremmest skal du være klar til at tage en lang uddannelse. Eksempelvis skal du læse til ingeniør eller en anden naturvidenskabelig universitets-uddannelse. Derefter skal du helst specialisere dig og få en Ph.d., så du har et forskningsområde med fokus på kemi, fysik, elektronik eller andet i den retning. Derefter skal du så vente på, at den Europæiske Rumfarts Organisation, ESA, søger astronauter – og det sker kun omkring hvert 10. år. Du kan også blive astronaut hos NASA i USA, kosmonaut i Rusland eller taikonaut i Kina. Kravene til optagelse i de andre korps minder ret meget om de europæiske, men det kræves, at du er statsborger i korpsets hjemland. Hvilke kvalifikationer bliver der ellers lagt vægt på? - Udover din uddannelse er der en række krav, du skal opfylde for at komme i betragtning. Du skal være mellem 27 og 37 år gammel. Din

ORD: ANDREAS GRUBBE KIRKELUND FOTO: GUDMUND THAI

højde skal være mellem 153 og 190 cm, og du skal veje mellem 50 og 95 kg. Derudover skal du have et normalt helbred, som det hedder. ”Normalt” er udtryk for, at du overhovedet ikke har nogen skavanker. Ingen astma, ingen allergi, ingen dårlige knæ – og din hørelse og dit syn skal være tip top. Hvis du opfylder det, skal du vise, at du kan arbejde selvstædigt og fungere godt socialt – også i meget pressede situationer. Hvis jeg kan alt det, kommer jeg så ud i rummet? - Ja, i princippet. Men det er et ufatteligt lille nåleøje at komme igennem. I år søgte ESA faktisk astronauter, og der var 9.000 egnede. I løbet af de næste måneder vil kun fire blive valgt til at gennemgå den treårige grunduddannelse som astronaut. Indtil nu er den eneste fra Skandinavien, der har været i rummet, svenskeren Christer Fuglesang. Han var i astronautkorpset i 14 år, før han fik chancen – og selv da blev det kun til 12 dage i rummet. Så selvom du måske bliver en af de udvalgte, skal du stadig væbne dig med tålmodighed. - I mellemtiden kan du læse mere på www.rummet.dk

JANUAR 2009

15


Top top 5

verdens fem største royale skandaler

1

Du er ikke den eneste, der vågner op med moralske tømmermænd efter en våd weekend. De kongelige dummer sig også, og deres bummerter tæller sprutkørsel og utroskab i fuld offentlighed.

2 Partyprinsen på slap line Før skilsmissen fra grevinde Alexandra slog prins Joachim sig løs som ungkarl på landets provinsdiskoteker. Han droppede endda komtesse Feodoras bryllup til fordel for en våd nat på natklubben JazzHouse i København. Bonusinfo: Joachim var især stamgæst på diskotek Chaplin i Silkeborg, hvor han gav den gas med lokale gymnasiepiger.

3

Den royale fartdjævel

Vores egen kronprins Frederik er vildt glad for fart. Tilbage i 1988 kørte han over 130 km/t i sin sorte BMW, og i 1990 påkørte Fredes livvagter en bil i det indre København, da de forsøgte at holde trit med Pingo. Bonusinfo: Fredes lillebror, Prins Joachim, er også blevet snuppet i at køre for hurtigt flere gange – senest i 2004.

CHoCK-faktor:

CHoCK-faktor:

SKAnDAlE-potentiale:

SKAnDAlE-potentiale:

4

5

Engelsk utroskab

Prins Harrys naziflirt

Prinsesse Dianas død

Hele verden var i chok, da Englands prinsesse Diana, hendes kæreste Dodi Al-Fayed og deres franske chauffør omkom i en bilulykke i Paris i 1997. Landet var i sorg, og flere tusinde englændere lagde blomster, lys og breve foran Kensington Gardens. Bonusinfo: En italiensk turist blev idømt en uges fængsel for at have stjålet en bamse, der lå foran St. James Place. Straffen blev dog ændret til en bøde på 1000 kroner.

16

I 1994 indrømmede prins Charles, at han havde været Diana utro. Parret var blevet separeret tre år tidligere. Indrømmelserne gjorde den engelske kronprins endnu mere upopulær blandt befolkningen, der havde sympati med Diana. Bonusinfo: Prins Charles blev i 2005 gift med Camilla Parker-Bowles, som han i mange år havde haft et forhold til.

Engelske Prins Harry chokerede alle, da han i 2005 mødte op til en kostumefest klædt ud som nazist. Den 20årige prins blev hængt ud i pressen og fik hele landets jødiske befolkning på nakken. Harry undskyldte senere sit upassende kostume. Bonusinfo: Prins Harry kom igen i bladene, da han i 2007 skubbede til en paparazzifotograf på en natklub.

CHoCK-faktor:

CHoCK-faktor:

CHoCK-faktor:

SKAnDAlE-potentiale:

SKAnDAlE-potentiale:

SKAnDAlE-potentiale:

januar 2009

Ord: NaNNa Balslev FOtO: scaNpix, all over & polfoto


Vind

superlækker dunjakke fra The North Face!

værdi

2399,-

Gå ind på www.friluftsland.dk/chili og se hvordan....

FRILUFTSLANDS BUTIKKER Godt udstyr -bedre oplevelser:

KØBENHAVN K: ÅRHUS: ROSKILDE: AALBORG: KUNDESERVICE: WEB:

Frederiksborggade 44 & 52 Østergade 30 Karen Olsdatters Stræde 4 Algade 54 33 14 51 50 - info@friluftsland.dk www.friluftsland.dk

THE NORTH FACE STORES Danmarks største udvalg i The North Face:

KØBENHAVN: ÅRHUS:

Field’s - butik 172 Bruun’s Galleri - butik 512


penge

LERroner, G E R 500 k

r til tøj fo mme o Find k n ka så du al hofb

DOMMER: Louise Scheutz-Klixbüll er moderedaktør på en række magasiner og vært på The Voice TV.

CATHRINE GRANDE, 15 ÅR I ALT:

467

KRONER

SILLE SKOVSHOVED, 20 ÅR I ALT:

478

KRONER

Cathrine VS. Sille

PRINSESSEBATTLE

Dronningen har lige inviteret til hofbal – hva’ gør du? Chili sender Cathrine og Sille i byen for at se, om de kan finde tøj, der er en prinsesse værdig. Selvfølgelig til SU-venlige priser.

Cathrine

Sille

Hår Hvad: Hårnål med vedhæng Fundet i: Pandora og Pi Pris: 60 kroner Modeeksperten: Den er meget simpel, og det er rigtig godt. Den ville passe godt til en royal fest.

Hvad: Hårbånd Fundet i: Gina Tricot Pris: 49 kroner Modeeksperten siger: Guldfarven er et sikkert hit i royale kredse. Og den er godt fundet til prisen – den ser langt dyrere ud, end den er.

- FORTSÆTTES ORD: ANDREAS GRUBBE KIRKELUND FOTO: CARSTEN SEIDEL

JANUAR 2009

19


penge

Sille

Cathrine

Øre

Hvad: Øreringe Fundet i: H&M Pris: 20 kroner Modeeksperten siger: Et fund til den pris. De ser lidt gamle ud – på den gode måde. De kunne godt gå for at være et arvestykke.

Hvad: Sølvøreringe Fundet i: Gina Tricot Pris: 39 kroner Modeeksperten siger: Igen er det flot og enkelt – og godt til prisen. Det minder lidt om en stor perle – og perler passer rigtig godt til kongelige fester.

Hænder

Hvad: Sølvarmbånd Fundet i: Gina Tricot Pris: 69 kroner Modeeksperten siger: De ser fine ud, men der mangler noget royalt over det. I Kongehuset ville de nok have et enkelt armbånd på i stedet for en hel masse.

Hals

Hvad: Halskæde med vedhæng Fundet i: H&M Pris: 30 kroner Modeeksperten siger: God pris. Den passer til øreringene, og det er meget royalt. Modemæssigt ville du nok ikke matche øreringe og halskæde, men i denne her sammenhæng er det rigtig godt.

Hvad: Halskæde med hjertevedhæng Fundet i: Gina Tricot Pris: 69 kroner Modeeksperten siger: En sød kæde. Men den ville nok ikke gå til et hofbal. Den er mere nuttet, end den er elegant og raffineret.

Krop

Hvad: Kort kjole Fundet i: Sparkz Pris: 230 kroner Modeeksperten siger: En rigtig flot kjole, der er meget moderne. Men til hofbal er den desværre alt for afslappet og for kort.

Hvad: Lange satinhandsker Fundet i: H&M Pris: 80 kroner Modeeksperten siger: De ser meget elegante og royale ud. Faktisk er de et godt bud på, hvad du kunne have på til noget formelt galla.

ER:r IND V T ilie S 7 E T d 2 ch der me

Hvad: Stropløs, sort kjole Fundet i: Gina Tricot Pris: 299 kroner Modeeksperten siger: En flot og elegant kjole. Det er godt, at den er lang og godt, at den ikke er nedringet, når der vises skuldre. Bæltet er nok lige lidt for blingbling.

Sille vin Cathrines 19 foran

RÅD FRA MODEEKSPERTEN:

20

JANUAR 2009

• Når du skal kombinere flere forskellige accessories som halskæde, øreringe og hårpynt, er det meget vigtigt, at de ikke kommer til at konkurrere på

opmærksomhed. Hvis du for eksempel har støre øreringe, er det klogt at dæmpe de andre ting lidt ned, så det ikke ”råber” for højt.

• Vær opmærksom på, at din kjole ikke afslører for meget. Hvis du både viser skuldre og ryg samtidig med, at kjolen er nedringet, er det for meget.

• Vi husker vel alle, da den svenske prinsesse Madeleine var for nedringet til en fest ved hoffet. Det var en stor skandale. Så pas på med det.


Få bleget dine tænder Danmarks mest solgte og anbefales af mere end 400 tandlæger. Vælg skinne eller 1 times blegning

Kronprinsessegade 46 stuen (indgang direkte fra gaden lige overfor Kongens Have) 1306 København • Telefon: 33 93 41 81 • Email: info@dentinclinic.dk


brevkasse

Royal Brevkasse

Skriv til Igor

Ved plattenschlager Igor Überfrisch

Send ikke dine spørgsmål til

Kære royale brevkasse!

igor@royal-nonsens.dk

Pudser de kongelige selv deres egne kronjuveler? Venlig hilsen, Gerda

Kære royale brevkasse

Hvor tit tager Margrethe egentlig opvasken? Venlig hilsen, Berit Kære Berit Jeg vil tro, at du med Margrethe mener Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid, Hendes Majestæt Dronningen? – I så fald kan jeg oplyse dig om, at hun aldrig tager opvasken. På dette punkt

træder tronfølgerloven tydeligt i karakter. I paragraf 5c fremgår det, hvordan rollefordelingen

mellem regent og prinsgemal er i spørgsmålet om rengøring af service efter bespisning. - Følgende står nedskrevet i tronfølgerloven af 1953: ”Henrik

Kære Gerda Hele kongehuset er udstyret med imponerende kronjuveler. Hver anden søndag efter kirketid bliver de pudset og poleret. Da prinserne var børn, lærte de hurtigt selv at pudse deres kronjuveler, og eftersigende morede de sig kosteligt med det. I dag er al pudsning overladt

til kongelig juvelérpudser Ulla von Hirsh. Den eneste, der får sær-pudset sine kronjuveler, er Prins Henrik, der har ansat en mandlig specialuddannet filippinsk kronjuvelpudser. Venlige hilsner, Igor Überfrisch

tager opvasken. Basta”

Venlig hilsen, Igor Überfrisch

Kronjuveler Kære royale brevkasse

Kan jeg blive konge? – Jeg har en bondegård i Sønderjylland, og ville gerne søge om at oprett e mit eget kongerige dér.

Kærlig hilsen, Joachim

Kære Joachim Det må du snakke med din mor om. Du kan ringe på 3340 1010 og spørge efter Margrethe – men husk: Ingen drunk-dials. Det ved du godt, at hun ikke synes om. Venlig hilsen, Igor Überfrisch

22

JANUAR 2009

ORD: ANDREAS GRUBBE KIRKELUND FOTO: SXC.HU


TILHØRER FOX. KUN TIL PROMOTION. SALG, KOPIERING ELLER ANDEN OVERFØRSEL AF DETTE MATERIALE ER STRENGT FORBUDT.

KØB DEN 6. JANUAR MeetDave_225x149_Chili.indd 1

15/12/08 12:57:55

Nick cave TeaTerkoNcerTeN ?????? JP ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ?????? BT ????? Gaffa

ÅreTS ForeSTiLLiNG 2007

??????

Børsen

Pol.

Med Thomas Bang, Kaspartin Lønnberg, Marie Dalsgaard, Ole Westh-Madsen m. fl. Musikere Anders Birk, Klaus Thrane, Tom Bilde, Søren Graversen Instruktion Rolf Heim Scenografi Sisse Gerd Jørgensen

BETTY NANSEN TEATRET i samarbejde med Aarhus Teater 10. januar–14.februar. 2009 ma–fre kl. 20, lø kl. 17. Tlf. 33 21 14 90 www.bettynansen.dk

husk!

ung reumertbilletter min. 4 unge under 25 år kun 60 kr.


Ortore

ksi

orthor exia ne rvosa ( Sygelig rigtig a ppetit) besæt telse a sundt. f at spise

baggrund

SYGELIG Louises blev styret af sin kur

SUNDHED

Inspireret af specielle diæter, kostråd og sundhedsbudskaber laver flere og flere deres egne regler for, hvad der er sundt og usundt. For Louise blev kost og motion en besættelse – og til spiseforstyrrelsen ortoreksi.

Hvad er ortoreksi ?

Ortoreksi er en spiseforstyrrelse, hvor en person danner sit eget billede af, hvad der er sundt og laver sine egne diæter og ritualer. Personen søger kontrol over sit liv ved at opfinde kostregler, der bliver vejen til identitet, selvværd og formålet med selve livet. I nogle tilfælde kan der forekomme voldsomme vægttab og risiko for, at sygdommen udvikler sig til anoreksi. Diæterne kan desuden føre til fejlernæring. Der findes ikke tal på, hvor mange, der i dag lider af ortoreksi i Danmark, men en italiensk undersøgelse fra 2004 viser, at 28 ud af en gruppe på 404 personer havde ortoreksi. Kilde: Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade

24

JANUAR 2009

L

ouise er taget i sommerhus med en flok veninder. De skal hygge sig og bare være tøserne sammen. En aften beslutter veninderne sig for at lave hjemmelavet pizza til aftensmad. I pizza er der både brød med kulhydrater og ost med fedt i. Det vil Louise ikke spise, så mens veninderne køber ind, finder Louise sine egne ingredienser til en salat, hun vil spise i stedet for. Om aftenen bliver Louise alligevel overtalt til at spise pizza. Eller rettere laver Louise et lille hjørne af pizzaen, hvor hun læsser masser af grøntsager på, for at opveje kulhydraterne og fedtet. På den måde kan hun måske godt spise et enkelt stykke. Men Louise tager kun en par bidder, før hun går over til sin egen salat. Hun kan simpelthen ikke få sig selv til at spise fedt og kulhydrater.

Er jeg den eneste? Louise kan tydeligt mærke, at veninderne synes, at hendes opførsel er meget underlig, men ingen af dem siger noget. Alligevel har oplevelsen i som-

merhuset sat noget i gang hos Louise. Så da pigerne kommer hjem, beslutter hun sig for at finde ud af, hvorfor hun går så meget op i at spise ”det rigtige”. Louise synes nemlig også selv, at det er underligt. Hun tænker, at der må være andre, der har det på samme måde. Hun henvender sig først til sin egen læge, men han kan ikke hjælpe og henviser hende derfor til Bispebjerg Hospital. Men der er meget lang ventetid på at blive undersøgt. I stedet begynder Louise at søge efter lidelsesfæller på nettet. Hun finder ud af, at hun langt fra er den eneste med samme problem.

Regler på hjernen Det er et år siden nu. I dag er Louise 23 år. Hun har været i behandling for ortoreksi på en privatklinik i København siden februar sidste år. Her får hun hjælp af en terapeut og en kostvejleder, der skal hjælpe hende med at spise normalt igen. Louise var omkring 17 år gammel, da hendes problemer begyndte. På kort tid tog hun næsten 20 kilo på, men en slankekur gjorde, at hun tabte det meste igen. De sidste kilo var imidlertid meget svære at komme af -FORTSÆTTES

ORD: ANDREAS GRUBBE KIRKELUND FOTO: CARSTEN SEIDEL ILLUSTRATION: MARTIN JUSTESEN


baggrund

» Jeg brugte meget tid på at lægge planer og huske, hvad jeg skulle spise for at være sund. Til sidst var det næsten det eneste, jeg tænkte på « - LOUISE

Da Louise var syg Da Louise begyndte sin slankekur som 19årig, undgik hun fedt og for mange kulhydrater. Det betød, at hun droppede ris, pasta og kartofler. Også alt, hvad der er fedt i, røg ud af hendes kost. Og da Louise var hårdest ramt af ortoreksi, spiste hun stort set kun: - Grøntsager som peberfrugt, tomater, gulerødder og broccoli og magert kød som kylling.

På vej tilbage

I dag er Louise begyndt at spise ting med forskellige fedtstoffer i. Det er alt sammen ting, der er meget vigtige for kroppen. Hun er også så småt i gang med at spise kulhydrater. Det betyder, at hun i dag også spiser madvarer som for eksempel: - Avocado, nødder og kartofler. Umiddelbart virker det som meget små skridt – og mange mennesker vil nok mene, at Louises forhold til mad stadig er ”oversundt”. Men for Louise er det skridt, der langsomt hjælper hende til at komme til at spise normalt og sundt igen. JANUAR 2009

25


baggrund slået op og efterladt mig alene, fortæller hun og fortsætter: med, og derfor blev kuren hurtigt strammere - Og sådan var det med næsten alting i mit liv. Jeg lavede en og strammere. Samtidig begyndte Louise at gyserfilm i mit hoved, og de mindste ting fik mig til at forestille dyrke fitness og gik i gang med at planlægge, mig enorme konsekvenser i mine tanker på et splitsekund. hvad hun skulle spise dagen efter. På samme måde får Louise det også både fy- Jeg brugte meget tid på at sisk og psykisk dårligt, hvis hun for eksempel lægge planer og huske, hvad spiser et stykke kage. Lige så snart hun tager jeg skulle spise for at være en bid, føler hun, at det allerede har sat sig sund. Til sidst var det næsten som en delle på maven. det eneste, jeg tænkte på, fortæller Louise. Ros fra andre I takt med at tankerne blev En af de ting, der er med til at gøre tingene fyldt ud med regler og planer værre, er, at folk omkring hende ikke kan se, om, hvad hun skulle spise, at der skulle være noget galt. Tværtimod lader begyndte hun at blive mere - LOUISE det til, at Louise er et mønstereksempel på og mere ked af det. en sund og god livsstil. Hendes madpakke er - Der skulle intet til, før jeg fyldt med grøntsager, hun er god til at sige nej brød sammen. tak til søde sager, og hun dyrker motion hver dag. Alt sammen Det var som om, folk bare skulle puste til mig – noget, som mange mennesker ville ønske, de også kunne gøre, så begyndte jeg at græde, husker hun. og derfor høster Louise tit ros for hendes madvaner og livsstil. - Jeg tænker: ”Yes, jeg har virkelig styr på det her. Andre menGyserfilm i hovedet nesker ville ønske, at de kunne gøre som mig – så må det jo være Forholdet til kæresten begyndte også at rigtigt”, fortæller Louise. lide under Louises tvangstanker. Der skulle I dag kan hun godt se, at der ikke er noget rigtigt i det, hun ingenting til, før Louise faldt fuldstændig fra tænkte dengang. Og hun må stadig tage meget små skridt for, at hinanden. Den mindste diskussion kunne få hun en gang i fremtiden kan komme til at spise normalt. hende til at køre de vildeste tankerækker ud. - Hvis min kæreste var uenig i noget, forestillede jeg mig med det samme, at han havde

» Der skulle ingenting til, før jeg brød sammen. «

Ortorektiker i to uger Da Sanne Juul Andersen læste på Danmarks Journalisthøjskole, lavede hun et eksperiment i forbindelse med et projekt om ortoreksi. Hun prøvede selv at leve som ortorektiker i 14 dage. Hun opfandt sine egne sundhedsråd og kostregler. Hun ville leve udelukkende af fedtfattigt kød og fisk og

26

JANUAR 2009

grøntsager med et meget lavt kulhydratindhold – ingen frugt, brød, ris, pasta, kornprodukter, mælkeprodukter eller grøntsager med mange kulhydrater. Og ingen saftevand, sodavand, juice, øl, vin eller alkohol. - Her er uddrag fra hendes dagbog:

Dag 1: … Allerede i eftermiddags kunne jeg virkelig mærke, at jeg ikke får kulhydrater. Jeg havde svært ved at koncentrere mig, fik hovedpine og blev rigtig svimmel. Og så har jeg bare været VIRKELIG træt, så det tegner ikke overvældende godt for de kommende 13 dage – jeg prøver nu at bilde mig selv ind,

at det måske er fordi, min krop skal vænne sig til den ret så drastiske kostomlægning, men det vil tiden jo vise.

Dag 4: … Min lille fredagsdrink i går var en kop grøn the – uhadada… Nej, det er ikke helt det samme, og så er jeg i øvrigt ved at være dødtræt af


baggrund

TEST DIG SELV • Bruger du mere end tre timer om dagen på at tænke på sund kost? • Planlægger du din mad til i morgen? • Er du mere optaget af indholdet i det, du spiser, end af fornøjelsen ved at spise det? • Har du oplevet, at efterhånden som du bliver mere tilfreds med din diæt, bliver din livskvalitet ringere? • Bliver din diæt hele tiden mere strikt? • Fravælger du oplevelser med mad, du engang nød? • Føler du mere selvværd, når du spiser sundt? Ser du ned på folk, der ikke spiser sundt? • Føler du skyld eller selvlede, når du spiser mad, du kan lide, men som ikke er på din diæt? • Betyder din diæt, at du er socialt isoleret? • Når du spiser dét, du har planlagt, føler du så en fredfyldt følelse af total kontrol? Kunne du svare ja til fire eller fem af spørgsmålene, skal du slappe lidt af med dine kostvaner. Kunne du svare ja til dem alle, er du besat af at spise sundt, mener den amerikanske ortoreksi-eskpert, Steven Bratman.

spørgsmålene om, hvorfor jeg ikke spiser og drikker normalt. Jeg har tænkt over, hvordan man klarer den hurdle, når man virkelig ER ortorektiker? Jeg har jo mit projekt at gemme mine hensigter bag – det må være svært at finde social forståelse for en ortorektiker.

Dag 7: Jeg er blevet dum i løbet af syv dage, for den her kulhydrat- og fedtfattige ortoreksidiæt har sat sine spor på hjernen. Jeg har egentlig hele tiden haft svært ved at koncentrere mig, men nu er det blevet endnu værre, for jeg er ganske enkelt blevet dum.

Kan ikke huske, kan ikke tænke, kan ikke overskue, kan ikke forstå…

Dag 10: … Jeg har det SÅ skidt i dag. Klokken er kun 12.30, og jeg har virkelig svært ved at holde mig vågen. Det er, som om min krop ikke vil være med mere – det kan

jeg egentlig godt forstå! Ud over at kroppen er ved at være virkelig træt, så er hovedet på præcis samme sted. Jeg kan snart ikke mere.

ved at få hverdagen til at fungere normalt, og undervejs har jeg da også tænkt på at give op, men det lykkedes heldigvis at gennemføre.

Dag 14:

Læs hele bloggen på: ortoreksi.wordpress.com

Hvilken lettelse! Det har været to helt absurd hårde uger med ortoreksikosten, hvor jeg har haft svært

JANUAR 2009

27


guide

scor

- Fuck Paris Hilton! Jeg vil ha’ en rigtig prinsesse.

en kongelig Hvis du gerne vil have fat i et halvt kongerige, er den letteste måde at finde en prins eller en prinsesse, der vil dele. Chili har fundet de kongelige, du skal se efter, hvis du har royale planer for fremtiden. prinser prins pHilippos – græKenland

22 år gammel og søn af den afsatte Kong Konstantin fra grækenland. philippos er en rigtig læsehest og studerer i øjeblikket udenrigspolitik. Han er typen, der holder sig fra rampelyset – en rolig prins. Her finder du HaM: georgetown university i Washington d.C. – for her studerer philippos nemlig. fedt dig ind: Hvis du får overbevist grækerne om at indføre monarkiet igen, vil philippos nok synes, at du er rimelig cool.

CHarlotte CasiragHi – MonaCo

mors r e g i Sv røm d

 oyen Playb

januar 2009

Posh se es prins

elig Kong tie hot 28

ens Naboter dat

andrea CasiragHi – MonaCo Han er nummer to i rækken til tronen i Monaco. andrea på 24 år er bedst kendt for at se godt ud og var med i People Magazines liste over de 50 lækreste mennesker i verden. Her finder du HaM: Den smukke prins bor i new York. fedt dig ind: Du skal på en eller anden måde slippe af med hans nuværende kæreste, tatiana. De to har været sammen siden 2004, så det er lidt af en udfordring.

prinsesse Madeleine – sverige Verdens lækreste prinsesse – også kendt som ”len” blandt vennerne – bor hos vores naboer i sverige. Hun er kendt for at klæde sig en del mere udfordrende end sin storesøster, victoria. Her finder du Hende: stockholm i sverige huser den smukke prinsesse. fedt dig ind: Alle svenskere kan bestikkes med guldøl – også de kongelige.

prins aziM – Brunei Han er paparazziernes yndling og har røven fund af penge. Han er kendt for at give den fuld gas, når han er i byen. Så hvis du er ude efter en partyprins, er 26årige azim garanteret lige din type. Her finder du HaM: Du skal en tur til Brunei for at finde prins azim. fedt dig ind: azim elsker supermodeller og celebs, så hvis du har gang i en filmkarriere i Hollywood, vil det helt sikkert gavne dig.

prinsesser

Ord: andreas Grubbe KirKelund fOtO: all over press

iereKarr den kvin

Hun er en blanding af celeb og royal, og Charlotte er kendt for sin forfinede smag for mode og for sit fotogene ydre. Hendes mormor hed grace Kelly – spørg din farfar, om han synes, hun var lækker. Det var hun. Her finder du Hende: Charlotte bor i paris, hvor hun læser på universitetet. fedt dig ind: Ud og find noget dyrt modetøj – det er hun helt tosset med.

prinsesse sirivannavari – tHailand Hun er datter af thailands Kronprins, men har alligevel opnået sin egen succes. Som tøjdesigner har hun haft kollektioner med til mode-ugen i paris. Derudover har hun vundet guld i badminton ved de sydøstasiatiske lege i 2006. Her finder du Hende: Du skal en tur til thailands hovedstad, Bangkok, for at finde sirivannavari. fedt dig ind: Hvis du er hurtig, kan du sende hende en fødselsdagsgave – hun bliver 22 den 8. januar.


Untitled-6 1

12/12/08 14:38:14


Quiz

Skal vi spille konge-kabale?

ER DU NEDE MED

DE KONGELIGE? Er du hardcore republikaner eller den ultimative royalist? Ta’ testen og få svaret her i Chilis store Quiz-Royale.

1

4

 A. Christian og Isabella  B. Nikolaj og Felix  C. Christian og Marie

 A. En kongekrone  B. En haj  C. Et hjerte med Mary og børnenes navne

Danmarks kronprinspar hedder Frederik og Mary, men hvad hedder deres børn?

2

skrevet indeni

Et af de følgende lande har ikke et kongehus, men hvilket?

 A. Belgien  B. Holland  C. Tyskland

3

Frede, Kronprinsen, har en tatovering på sin højre læg. Hvad forestiller denne tusch?

Tro det eller ej, men Dronning Margrethe har faktisk studeret et af de her fag – hvilket?

 A. Astronomi  B. Arkæologi  C. Psykologi

5

Så til søs! Hvad hedder det danske kongeskib?

 A. Det hedder bare ’Kongeskibet’  B. Atterdag  C. Dannebrog

6

Hvilken prins ligner Orlando Bloom til forveksling?

 A. Prins Sverre Magnus af Norge  B. Prins Carl Phillip af Sverige  C. Prins Harry af Wales

7

Hvilken dansk greve har usandsynligt grimme tænder?

 A. Hans excellence Ingolf, greve af Rosenborg  B. Grev Michael Preben Ahlefeldt-Laurvig-Bille  C. Grev Gert

8

Regentparrets royale gravhund, Helike, var i 2008 ude for en ulykke – hvilken?

 A. Den blev kørt over  B. Den faldt ned fra en balkon  C. Den spiste en pakke af Dronning Margrethes cigaretter og var ved at blive kvalt

9

Hvad er Kronprinsens fulde navn?

 A. Frederik Valdemar Henri Christian  B. Frederik André Henrik Christian  C. Frederik Henri Knud Christian -FORTSÆTTES

ORD: KIRSTINE MÖHRING FOTO: SCANPIX

JANUAR 2009

31


Quiz

Så royal er du

Trutmund og diadem - kunne jeg være mere irriterende?

>

0-7 rigtige.

>

8-12 rigtige

>

13-15 rigtige.

ANTI ROYALIST Bor du overhovedet i Danmark? I hvert fald er det ikke BilledBladet, der ligger øverst i skuffen på dit natbord. Måske du skulle tage Dannebrog under armen og besøge Amalienborg, så snart det er muligt. Og Dannebrog er jo så vores flag!

10

13

 A. Det var ét, danskerne købte  B. Det var ét, danskerne stjal under en krig  C. Det faldt ned fra himlen

 A. En luder brød ind på Christiansborg og fik taget

Ifølge legenden fik vi danskere vores flag, Dannebrog, på en lidt spøjs måde – hvilken?

nøgenbilleder på den kongelige tronstol

 B. Dronningens Hofmarskal blev meldt til politiet for sexchikane

 A. Château de Chenonceau  B. Château de Haux  C. Château de Cayx

12

I 2005 skabte engelske Prins Harry forargelse ved at være udklædt i et noget specielt kostume. Hvad var han klædt ud som?

 A. Saddam Hussein  B. Nazist  C. Gud JANUAR 2009

 C. En sexvideo med Mary blev lagt ud på nettet

14

Hvad hedder det slot, hvor Prins Joachim og Prinsesse Marie bor?

 A. Fredensborg Slot  B. Schackenborg Slot  C. Marselisborg Slot

15

Hvad gør dronningen tit under sin nytårstale?

 A. Kritiserer statsministeren  B. Går i stå og holder lange, pinlige pauser  C. Fumler med sine briller

KONGELIG RÅDGIVER Er du sikker på, du ikke bor på Amalienborg? Din viden omkring de kongelige er i hvert fald skræmmende stor! Og du kender garanteret også Prins Joachims skostørrelse og Prins Henriks vægt… Vi på Chili sender dig i hvert fald en fanfare og udnævner dig hermed til at være den ultimative royalist. Tillykke! 1:a, 2:c, 3:b, 4:b, 5:c, 6:b, 7: a, 8:a, 9:b, 10:c, 11:c, 12:b, 13:a, 14:b, 15:c.

11

Prins Henrik har et vinslot i Frankrig. Hvad hedder slottet?

32

I 2007 var der en kæmpe skandale med relation til Kongehuset. Hvilken?

SKABSFAN Tjaaa – bom-bom… Du er ikke totalt tabt bag en kongelig karet. Du er den type, der sagtens kan se kongelig barnedåb en søndag formiddag – medmindre der er noget andet og mere spændende i tv’et. Men der er laaang vej igen, før du kan springe ud af skabet som fuldblodsroyalist.


Alphahan Alphahan  ellerskødehund skødehund eller Går du forrest, når det handler om at hjælpe andre mennesker? Så er du meget velkommen i Gårhjemmeværnet. du forrest, når det handler om at hjælpe andre mennesker? Så er du meget velkommen i hjemmeværnet. Vores opgaver er mange – og meget forskellige. Fra deltagelse i internationale opgaver i verdens Vores opgaver er mange – og meget forskellige. Fra deltagelse i internationale opgaver iulykker verdensog brændpunkter, for eksempel Afghanistan, til støtte ved natureller menneskeskabte brændpunkter, for eksempel Afghanistan, til støtte ved natureller menneskeskabte ulykker og katastrofer i samfundet. katastrofer i samfundet. Vi har det rart sammen og udvikler os som mennesker. Sammen presser vi hele tiden grænsen for, hvad vi kan og tør. Vi har det rart sammen og udvikler os som mennesker. Sammen presser vi hele tiden grænsen for, hvad vi kan og tør. Du kan få en sjov, indholdsrig og udfordrende fritid, mens du samtidig gør verden til et bedre sted at være. Du kan få en sjov, indholdsrig og udfordrende fritid, mens du samtidig gør verden til et bedre sted at være.

Klik ind på www.hjv.dk. Her kan du læse meget mere og søge om optagelse i hjemmeværnet Klik ind på www.hjv.dk. Her kan du læse meget mere og søge om optagelse i hjemmeværnet


PORTRÆT

Kongehus, kransekage og kirsebærlikør Den danske kongefamilie har en særlig plads i 25årige Ida Bays hjerte. Hun er nemlig royalist – og stolt af det.

F

ormiddag 24. maj, 2008. Vejret er mildt, solen skinner, og i Aalborgs gader vrimler det med alfer, politibetjente, skotter, løver, prinsesser og grønne Hulk’er, der alle nyder samba-musikken til Skandinaviens største karneval. Men en ellers trofast deltager har dette år meldt afbud. 25årige Ida Bay sidder hjemme ved sin mor i Sæby, hvor vigtigere ting er på programmet end kroningen af årets karnevalsdronning og det obligatoriske drukorgie i Kildeparken. Det er nemlig i dag, at H.K.H. prins Joachim gifter sig med den skønne Marie Cavallier, kommende prinsesse og grevinde af Monpezat. Og når den slags mærkedage oprinder, må andre sociale begivenheder vige – selv karneval i Aalborg. - En royal barnedåb vil jeg altid gerne se, men bryllupper skal jeg simpelthen se. Det er jo nærmest en hellig begivenhed, forklarer Ida, der derfor storhyggede foran skærmen den 24. maj sidste år. Ritualerne til den slags begivenheder ligger også helt fast. Når kongefamilien byder tv-kameraerne indenfor, og der transmitteres live, mødes Ida og hendes mor i barndomshjemmet. Her sidder de fra tidlig formiddag i hver deres hjørne af sofaen, klædt afslappet i løstsiddende tøj – klar til en hel dags svælgen i de forskellige tv-kanalers reportager. - Vi skal have det hele med – selv når det vildeste, journalisterne kan berette, er, at der blæser en svag vind i Tønder. I løbet af dagen zappes der jævnligt mellem kanalerne for at se, hvor det bedste udsyn til kjolerne er. Og de bliver i øvrigt kommenteret ivrigt sammen med smykkerne, make-up’en, køretøjerne, og hvad der ellers toner frem på skærmen.

Klam kage og portvin - Vi har en helt fast tradition på den slags mærkedage. Vi skal have en klam kage, gerne med noget marcipan på, eller måske en kransekage. Og så drikker vi portvin eller likør til, fortæller Ida og indrømmer, at dessertvinen til Joachim og Maries bryllup var parat et godt stykke tid før, der blev sagt ja i kirken. Idas interesse for kongehuset begyndte i midten af 90erne, da Joachim skulle giftes med prinsesse Alexandra. - Hun bragte jo en helt ny mode til landet og var så smart med sine store blomster og små dragter. Det var dog først, da Mary kom på banen, at den royale interesse for alvor blev en passion for Ida. - Mary gik jo fra at være en almindelig pige til at blomstre op og blive en rigtig smuk prinsesse. Hun har fået en meget smuk, skandinavisk stil, der er enormt elegant og klæder hende rigtig godt. Ida arbejder til daglig i tøjbranchen, og en stor del af hendes interesse for Kongehuset har at gøre med de royales stil. - Moden udgør nok 40 procent af min interesse. Resten handler om identifikation og prinsessedrømmeri, tror jeg. Da jeg var lille, var jeg en rigtig tøsepige med perlekæder og diadem, og jeg elskede min mors

>>En royal barnedåb vil jeg altid gerne se, men bryllupper skal jeg simpelthen se. Det er jo nærmest en hellig begivenhed.<<

-FOrtsættes

Ord: Karoline nederby FOtO: Poul Madsen

januar 2009

35


PORTRÆT kjoler. Det har jeg nok taget med mig i mit voksenliv – bare ikke diademerne. Mode-inspiration. Fællesskab med sin mor. Et sladder-univers at følge med i. Prinsessedrømmeri. Ida får meget ud af sin kærlighed til de royale. Det er en oprigtig interesse og passion, der holdes ved lige, fordi Danmarks royale personligheder i Idas øjne klarer rollen som forbilleder så fantastisk. - Jeg synes, at Frederik og Mary er gode rollemodeller – også for mit eget liv. De viser, hvordan du kan få karriere og familieliv til at fungere på samme tid.

Følger med overalt Som den royalist hun er, følger Ida kongefamilien i tykt og tyndt. Og hun er også mere end almindelig velorienteret om de udenlandske kongehuse, hvor hollandske Maxima er en favorit. - Jeg følger med i de fleste medier. Når der er noget i tv, ser jeg det. Ellers læser jeg alle min mors ugeblade, som hun gemmer, til når jeg kommer på besøg. Så bruger jeg som regel den første dag på at hygge med at kigge dem igennem. Det er dog ikke alle medier, der har lige mange stjerner i Idas bog. - Billed-Bladet gør det rigtig godt. De skriver positivt og oprigtigt kærligt om kongehuset. De har mange royale tillæg og de bedste billedserier. Se & Hør kan derimod godt være lidt stride og sarkastiske, og det gider jeg ikke læse. Jeg synes, omtalen af kongehuset skal holdes i en sober tone. Ikke overraskende er Ida en varm fortaler

for det danske monarki. Ikke blot for hendes interesses skyld, men fordi kongehuset gør noget godt for vores samfund. - Vi har jo et af de ældste monarkier i verden, og det skal vi da bevare, især når de nu gør det så godt med at repræsentere os i udlandet. De er jo ikke fisefornemme mennesker, der murer sig inde på et slot. Mary har været på forsiden af det australske Vogue, Joachim har gjort meget for Danmarks landbrugseksport, og Mary og Frederiks tur til New York var også et internationalt erhvervsmæssigt fremstød i forhold til design, pels, kunst og så videre.

og altid meget velklædt, og så er det et meget sympatisk træk, at han laver meget med Felix og Nikolai. Ja og Christian også, som da de åbnede elefanthuset i Zoologisk Have.

>>Se & Hør

Kærligt mobberi

kan godt være lidt stride og sarkastiske, og det gider jeg ikke læse. Jeg synes, omtalen af kongehuset skal holdes i en sober tone.<<

Mary og Henrik er favoritter Ida taler varmt for alle kongehusets medlemmer og synes, alle udfylder deres roller godt, men især kronprinsessen og prinsgemalen har en varm plads i hendes hjerte. - Jeg er vild med Marys mildhed og stil. Hun gør det fantastisk i rollen som vores kronprinsesse. Og ellers er Henrik en af mine favoritter, fordi han er flamboyant og falder lidt ud - eksempelvis ved at skrive erotiske digte. Jeg kan godt lide, at han er en livsnyder

Det er ikke alle Idas venner, der forstår eller deler hendes interesse for det danske kongehus. - Jeg bliver kærligt mobbet af mine kolleger, der godt kan finde på at spørge, om jeg har husket at købe det nye royale guldnummer. Men det er fint med mig. Jeg skammer mig ikke over min interesse. Tænk, hvor mange andre tåbelige ting, du ellers kan gå op i. Nej, jeg står ved mit kongehus, fastslår Ida. Der er således lagt i ovnen til en længere kærlighedsaffære med de royale sider af livet. Og Ida er ikke i tvivl om, hvad det næste store højdepunkt bliver. - Marie er jo gravid, så der er snart barnedåb. Trods sin store viden om kongehuset tør Ida ikke spå om navnet på det næste royale barn. Men én ting er sikkert: Når Marie og Joachim går op ad gulvet for at afsløre navnet, sidder Ida og mor klar i sofaen med kransekage og kirsebærlikør.

royal ungdom Til Kronprinsparrets bryllup den 14. maj 2004 tog to gutter fra Midtfyns Gymnasium, Kristian Risager Larsen og Mads Berggren, til Amalienborg for at forære parret en kasse guldøl. Eventen var ment som en joke, men i juni 2006 stiftede Kristian Risager Larsen sammen med lillesøsteren Marie Risager Larsen og to af hendes gymnasiekammerater foreningen Royal Ungdom. Formålet var at gøre kongehuset mere populært blandt unge. Foreningens arbejde bestod mest i at skrive royalt stof på en hjemmeside og at tage på ture til royale begivenheder. Da foreningen var på sit højeste, havde den 25 medlemmer. I dag har foreningen imidlertid nedlagt sig selv.

Ida er altid på plads, når der er prinser og prinsesser i tv.

36

januar 2009


paranoia

E T S G I L R E D DE UN O E T S N O I T A R I P S N O K ånelandingen m g o , IA C af t g la n la p er blev Elvis lever, 11. septembstudie. Men det er peanuts imod, hvad der . i ’69 blev optaget i et ndt om ørene på dig. Læs og bliv paranoid ru i virkeligheden foregår

2

TANDPASTA GØR DIG MEDGØRLIG

Tandlæger står i kø med anbefalinger for tandpasta med fluor. Men hvad er fluor egentlig? Fluor gør, at vi alle sammen finder os i at være små takker i det store tandhjul, vi kalder samfundet – uden at gå helt amok. Det er noget, verdens regeringer i hemmelighed står sammen om, så samfundet ikke bryder sammen. BONUSINFO: Den tidligst kendte tandpasta var en sammenblanding af salt, peber, mintblade og blomster. Grækerne og romerne forbedrede opskriften ved at tilsætte knuste ben og muslingeskaller. Som mundskyldning blev der brugt urin. Uden pis. Seriøst.

KONSPIRATIONSTEORIEKSPERTEN LARS BUGGE er forfatter og foredragsholder. Han har skrevet tre bøger om konspirationsteorier og holder foredrag om alt fra mordet på John F. Kennedy til teorierne om 11. september.

38

1

SMØLFERNE ER KOMMUNISTER

De går alle rundt i det samme hvide tøj. Smølfernes verden er meget simpel, og der er ingen fattigdom eller kriminalitet. Den eneste, der skiller sig ud, er Gammelsmølf. Han er deres altoverskyggende faderfigur, som alle adlyder, selvom han ikke er valgt demokratisk. Han har rødt tøj og et stort skæg som Karl Marx. Der kan vist ikke være tvivl om, at smølferne er kommunistisk propaganda, der skal lære vestens unge om det slemme ved kapitalismen. BONUSINFO: Den belgiske tegner, Pierre Culliford, opfandt dem i 1958. Sangeren Johnny Reimar tog dem i 1977 til Danmark og døbte dem smølfer.

ORD: ANDREAS GRUBBE KIRKELUND FOTO: LARSBUGGE.DK, PR, COLLAGE, SXC.HU JANUAR 2009


paranoia

ER DET MON TILFÆLDIGT?

ORIER

3

MICROOVNE PÅ HJERNEN

Den amerikanske efterretningstjeneste bruger mircobølger til at kommunikere direkte til den del af hjernen, der opfatter lyde. Budskaberne opleves som stemmer i hovedet og bliver brugt mod farlige vidner eller potentielle fjender. Stemmerne i hovedet vil enten gøre CIAs fjender sindssyge, eller få dem til at gøre vilde ting som at begå mord eller selvmord. Ja, microovne kan andet end at lave popcorn på tre minutter. BONUSINFO: I 1946 byggede Percy Spencer en radar, da en chocoladebar i hans lomme smeltede. Han opdagede, at det var microbølger, der var skyld i det. Snart efter opfandt han microovnen.

5

To døde præsidenter, der får dig til at sige hmmmm… •Abraham Lincoln blev valgt til kongressen i 1846. John F. Kennedy blev valgt til kongressen i 1946. •Abraham Lincoln blev valgt til præsident i 1860. John F. Kennedy blev valgt til præsident i 1960. •Begge blev de skudt på en fredag. •Begge blev skudt i hovedet. •Lincoln havde en sekretær, der hed Kennedy. Kennedy havde en sekretær, der hed Lincoln. •Begge blev efterfulgt af deres vicepræsident, der hed Johnson. •John Wilkes Booth, der dræbte Lincoln, blev født i 1839.Lee Harvey Oswald, der dræbte Kennedy, blev født i 1939. •Begge drabsmænds navne består af 15 bogstaver. •Lincoln blev skudt i et teater, der hed Ford. Kennedy blev skudt i en bil af mærket Ford.

FLY KONTROLLERER VEJRET

Du tror måske, at de fine, hvide streger, som fly laver på den blå himmel, er helt uskadelige. At det bare er noget, fly gør, fordi det gør de bare. Men så kan du godt tro om igen. En række mennesker mener, at det er det amerikanske forsvar, der øver sig i at lave krig med vejret. Altså, at de prøver at styre vejrfænomener til deres egen fordel. Tænk lige, hvis det land, du er i krig med, hele tiden havde snestorm eller tyfoner. Det er en del lettere at vinde en krig, hvis du har vejret på din side. BONUSINFO: Før OL i Beijing opsendte det kinesiske vejrmanipulations-center 1103 raketter med stoffet sølvjodid. Ved at gøde skyerne med krystaller af stoffet ville de sørge for, at al den regn, der havde lyst til at falde, gjorde det inden åbningsceremonien.

4

TELETUBBIES ER HOMO-PROPAGANDA

Den ultrakonservative tv-præst Jerry Falwell opdagede i 1999 noget frygteligt. Tinky Winky var i gang med at hjernevaske små børn. Tinky Winky er en han-teletubby. Men samtidig er han lilla, hvilket er en homoseksuel kendingsfarve. Han har en trekant på hovedet – det er også et homo-symbol – og endelig er hans yndlingsting en rød taske. Al tvivl må være ryddet af bordet: Teletubbies er ikke blot et børneprogram, men en måde, hvor små børn bliver gjort homoseksuelle. BONUSINFO: Sangen Teletubbies Say Eh-Oh!, der er baseret på intromelodien til Teletubbies, gik ind som nummer et på den engelske hitliste og blev på top 75 i 32 uger. Sangen er solgt i over en million eksemplarer.

JANUAR 2009

39


vind

CHILI S

SMS-KONKURRENCER

VIND The Forbidden Kingdom

Værdi ner kro 2.700

DVD eller PANASONIC

Januar er kold og trist – og der er mega-minus på kontoen. Men bare rolig – hvis du svarer på spørgsmålet nedenfor, kan du vinde den superseje Forbidden Kingdom, der er lige dele dejlig spænding, kampsport og eventyr. Meget kort fortalt handler

VIND Bogen The Models Diet

BLU-RAY AFSPILLER

filmen om Jason, der er inkarneret kampsports-fan. Han rejser tilbage i tiden og slås sammen med Jackie Chan i Kina. Og der er også mange andre fede præmier på højkant, sååååå – sæt i gang!

Værdi er ron 229 k

Hver nytårsaften står du – og flere tusinde andre danskere – og lover alle, der gider høre, at deres nytårsforsæt er at tabe sig. Meennn – det holder jo ikke. Kuren er enten for hård, eller også er du for slap. Dét, du i virkeligheden har brug

for, er ny inspiration. Og det kan du få i bogen The Models Diet, der gør op med alverdens slankekure. Derudover vil bogen uden tvivl udfordre din opfattelse af, hvad en sund, fræk og velformet krop er. Så læs, lær og bliv provokeret!

HVAD ER MÅNEDENS DRØMMEJOB I JANUAR?

HVAD ER CHILI-REDAKTIONEN KLÆDT UD SOM?

A. Cykelsmed B. Bager C. Astronaut

A. Kaniner B. Kongelige C. Kokosnødder

sms til 1266 sms til 1266 sms til 1266

cik kingdom a cik kingdom b cik kingdom c

DET KOSTER 4 KRONER + ALM. SMSTAKST AT DELTAGE. SE ØVRIGE SMS-INFO PÅ SIDE 3

sms til 1266 sms til 1266 sms til 1266

DET KOSTER 4 KRONER + ALM. SMSTAKST AT DELTAGE. SE ØVRIGE SMS-INFO PÅ SIDE 3

VIND Fall Out Boy cd

WIND Waqas!

Fall Out Boy er et af de amerikanske emorock-bands, der ikke er plastret til i fjollet selvmedlidenhed. Selvom forsangeren er lidt tyk, og bassisten engang har flashet sin diller på nettet, er Fall Out Boy faktisk ret tjekkede, og nu er de klar med et

Waqas er til daglig den ene 1/3-del af Outlandish, men med solodebuten Øko Logik er han klar til at rappe løs på sit modersmål. Som altså i øvrigt er dansk. Øko Logik handler nemlig om at føle sig som en vaskeægte dansk bonderøv og IKKE

nyt album, som du kan vinde i en liret luksus-udgave med fem ekstra numre. Vi ved godt, at vi skriver det her om alle de cd’er, vi udlover, men Folie A Deux ER sgu spækket med hits. Så bare kom i gang med at vinde.

cik diet a cik diet b cik diet c

som en 2. generationsindvandrer fra Vestegnen. Du kender hittet Madpakke Min (som handler om en madpakke), men hele albummet er spækket med dejlige beats, rim og sange om at være lige så dansk som alle os andre blegfede bonderøve.

HVAD HEDDER SPISEFORSTYRRELSEN LOUISE LIDER AF?

HVAD HEDDER CHILIS BUDGET-BATTLE I DENNE MÅNED?

A. Ortoreksi B. Bulimi C. Anoreksi

A. Prinse-Battle B. Konge-Battle C. Prinsesse-Battle

sms til 1266 sms til 1266 sms til 1266

cik kost a cik kost b cik kost c

DET KOSTER 4 KRONER + ALM. SMSTAKST AT DELTAGE. SE ØVRIGE SMS-INFO PÅ SIDE 3

sms til 1266 sms til 1266 sms til 1266

cik budget a cik budget b cik budget c

DET KOSTER 4 KRONER + ALM. SMSTAKST AT DELTAGE. SE ØVRIGE SMS-INFO PÅ SIDE 3

JANUAR 2009

41


Y

H

E

D

E

D E

H

H

Y

Y

N

D

D E

D

H

E

Y

H

N

Y N

N

N

Fås kun hos professionelle frisører. For information om nærmeste forhandler, kontakt HairMix på tlf. 66 13 39 90


SPOT PÅ CHRISTIANSHAVNS GYMNASIUM

piger Mode

Christianshavns Gymnasium ligger i Prinsessegade, så her checker Danmarks Royale Ungdomsblad selvfølgelig mode.

Laura, 16 år: Lauras sko er fra Spring Court, tasken er fra Neye og skjorten er fra Acne. Læg især mærke til den flotte kappe, der er et fint alternativ til vinterfrakken. Kappen er fra Prim I Am.

Luna, 18 år: Luna er sort i sort. Jakken er fra Tøj og Sko, kjolen er fra Henrik Vibskov, mens gummistøvlerne er fra Hunter. Hun har også en taske fra Tiger of Sweden – gamacherne har hun selv lavet.

Anna, 17 år: Anna har kombineret Acne Jeans med Converses All Stars og den fedeste oversize sweater med Mickey Mouseprint – den fine sweater er fundet på et loppemarked.

DET HER KA’ VI OGSÅ GODT LI’: Hvis det virkelig fryser, kan du få matchende langærmede tees til skituren. Undertøj fra Kari Traa, 300 kroner. Forhandler: 3322 0022

Camilla, 18 år: Camillas oversize trøje er fra Acne, og hendes halskæde er fra Jette Kønig. Ankelstøvler er superhot lige nu. Camillas er fra Notabene.

En jakke som den her kan peppe et hvert outfit op. Og så er den oven i hatten billig. Kort skindjakke fra New Yorker, 250 kroner. Forhandler: 3390 8830 De her bukser er superseje. Og så kan de bruges til enhver lejlighed. Bukser fra Samsøe Samsøe, 800 kroner. Forhandler: 3537 1166

Det er vildt koldt, og derfor er du nødt til at eje et par lange underdrenge – og så i pink. Undertøj fra Kari Traa, 300 kroner. Forhandler: 3322 0022 Så blev der endelig lavet ”vante-huskere” til folk over fire år. Så fint! Vanter fra New Yorker, 49 kroner. Forhandler: 3390 8830

En god, almindelig top, der kan bruges til nærmest alt. Den vil også være fin under skindjakken. Top fra H&M, 198 kroner. Forhandler: www.hm.com/dk

MODEREDAKTØR: TRINE LABUHN SPOTTER: KIRSTINE MÖHRING FOTO: MARTIN JUSTESEN

JANUAR 2009

43


Mode

drenge

SPOT PÅ CHRISTIANSHAVNS GYMNASIUM

Selvom der ikke er nogen royale blandt eleverne på Christianshavns Gymnasium, har de bestemt god stil alligevel. Se bare her.

Emil, 17 år: Emils jakke, t-shirt, hættetrøje og hue er alt sammen genbrug fra København K, hans jeans er fra Jeans Store i Pisserenden. Skoene fra Jack & Jones bærer præg af at have været på Roskilde Festival.

Marcus, 18 år: Miks en blazer med tshirt og jeans og få et cool streetlook – ligesom Marcus. Blazeren er fra Philippa K, bukserne er fra Levis og t-shirten er genbrug. Marcus har fuldendt look’et med en hue fra Burton, Reebok sko og et tørklæde fra Egypten.

Aske, 17 år: Askes trøje er fra Cirka, hans bukser er fra Cheap Monday, mens skoene er fra Etnies. Han har desuden fars gamle hue på. Og så er sokkerne altså fra Berlin.

Jonathan, 18 år: Jonathans skjorte og t-shirt er fra H&M, bukserne er fra Levis, mens skoene er fra Nike.

DET HER KA’ VI OGSÅ GODT LI’: Egentlig er huen beregnet til hunkøn, men hvis du sætter den til et mørkt vinteroutfit, er den mindst lige så sej til fyre. Hue fra Kari Traa, 250 kroner. Forhandler: 3322 0022

Bukser i velour – enten er du til det, eller også er du det ikke. Bukser fra H&M, 340 kroner. Forhandler: www. hm.com/dk

Januar er kold og kedelig, og derfor vil denne lækre strik lune godt. Strik fra Samsøe Samsøe, 800 kroner. Forhandler: 3537 1166

Fin, grå vinterjakke, der kan knappes godt op, så du er i ly for kulden. Jakke fra New Yorker, 399 kroner. Forhandler: 3390 8830 Fyrene skal ikke snydes for lækkert tilbehør. Så her kommer der nogle fine – og billige – vanter. Vanter fra New Yorker, 39 kroner. Forhandler: 3390 8830

44

JANUAR 2009

Det her er en supersej taske. Den er så fin, at den taler for sig selv. Og med slidtage fra regn og slud bliver den kun finere. Taske, set på www.allerup-antik.dk, 125 kroner. Forhandler: 6595 8992

MODEREDAKTØR: TRINE LABUHN SPOTTER: KIRSTINE MÖHRING FOTO: MARTIN JUSTESEN


HOROSKOP

Horoskoper for perioden 01.01.09 - 03.02.09

vædderen økonomi: januar er kendt for at være lorte-måneden med lort på. og du vælter dig da heller ikke ligefrem i penge. til gengæld tar’ du dig et ekstra job og redder dig helskindet igennem – sejt.

tyren

kærlighed: Frem med violinen og de hjerteformede chokolader. Der er kærlighed ret forude – og du er parat til at tage imod. tillykke.

økonomi: Det går vel egentlig ok. selvfølgelig kunne det godt være bedre, men det kunne så sandelig da også være værre. uanset hvad lader det til, at du er kommet ganske godt gennem julen.

studie: Du er så kedelig, at dine venner hellere vil se maling tørre end at være sammen med dig. Men du er ligeglad, for du synes, at dit studie er for vildt spændende og læser helt vildt. respekt.

kærlighed: har du en kæreste, er alt perfekt. er du single – er du det ikke meget længere. Der er store

tvillingerne

økonomi: s-P-a-r-e-r-u-n-D-e siger sparerunde. og det er, hvad menuen står på lige for tiden. og selvom det ser sort ud, skal det nok gå. i hvert fald siger stjernerne, at der er håb for fremtiden. kærlighed: Du har mange venner, men ikke så mange kærester – og det er pænt surt. Du træder derfor et

kr e ibsen

skridt tilbage for ligesom at overveje situationen – og det er en vildt god idé. Men husk på, at der også er spændende M/k’er tæt på dig. studie: Du bruger meget tid på dine studier, M/kklogesen. Men det er kun godt, for du bliver bare bedre og bedre. alt i alt ser hele studieåret lækkert ud.

og svulstige amoriner i luften – og måske de stammer fra en af dine venner. studie: også på skolen kører det for dig. i hvert fald så længe du løser de ligninger, din lærer siger, du skal. Desværre kommer du jo ikke udenom diverse tests. Men du skal nok klare den.

økonomi: hvad sker der?! alle andre har det vildeste underskud på kontoen, men du har masser af moneter på kistebunden. trist for vennerne, men lækkert for dig. især ser det godt ud med hensyn til su og en given fælles økonomi. kærlighed: Der er han jo, lille amor. og han skyder alle sine pile i din retning, så der er dømt kærlighed både midt og sidst på måneden. Det kan godt udvikle sig til noget med villa og vaskebjørn. studie: Du er supermand på speed denne måned. selv einstein ville være misundelig. Du læser, skriver noter og overbeviser dine undervisere om, at du har en kæmpe hjerne.

loven økonomi: selvom dit dankort var rødglødende i december, går det egentlig ok. Du er generelt ret heldig, og måske der er endda nogle søde mennesker, der er villige til at dele deres overskud med dig. kærlighed: Det er slut med at drømme – og også med at nøjes. i år er året, hvor du for alvor har heldet med dig i kærlighedens store spil. og måske du også anskaffer dig både lejlighed og guldfisk. studie: kan du mærke det? Det er følelsen af succes. Du er helt ustyrlig og alt, hvad du rører ved, bliver super vellykket – især, hvis du arbejder sammen med andre.

jomfruen økonomi: Du har drukket for mange mojitos, og derfor er din økonomi heller ikke ligefrem Mount everest. Derfor er du nødt til at drikke billige bajere i stedet for dyre drinks. ellers går det galt. kærlighed: arghhh – det er lidt so and so. Du har lige noget, du skal ha’ styr på. Men du vender frygteligt

astrolog: Charlotte DunCan Foto: Carsten seiDel tattovør: Christian junkuhn

tilbage til the Great Game of loooovve, lige så snart du er klar. studie: Du arbejder som et stædigt æsel. og det er kun godt, for det hele går en smule op ad bakke. Men hold ud – belønningen i form af dejlige 12taller skal nok snart komme flydende i en lind strøm.

januar 2009

47


HOROSKOP

vægten

Horoskoper for perioden 01.01.09 - 03.02.09 Økonomi: Ja-ja. Så skete det alligevel. Du har ikke en krone på lommen. Men hvis du tænker kreativt, så går det alt sammen. Det gælder især nye opfindelser i køkkenet... Goddag kattemad. kærlighed: Der er masser af fest og ballade i udsigt. Og det vrimler med søde og lækre mennesker, så du kan næsten ikke undgå at score. Tillykke. Studie: Selvom du bruger uanede mængder af tid på Facebook for at pleje din nye romance, så ser det heller ikke helt skidt ud med hensyn til dine studier. Det kører sgu for dig.

skorpionen

Økonomi: Du er så super nærig, at du næsten ikke nænner at bruge penge på toiletpapir. Men det skal du altså. Et godt råd er dog at nøjes med den billige udgave, for du er jo på skideren. Hvis du forstår sådan en lille én. kærlighed: Selvom du ingen klejner har, så scorer du alligevel jordens lækreste m/k. Og det er bestemt

skytten

ikke bare en flirt. Du møder kærligheden sidst på måneden. Studie: Du fortjener en flidspræmie, fordi du er så stræberagtig. Du blænder helt seriøst alle andre med din glorie. Det er for vildt. Vi bøjer os i støvet og hilser dig. Godt gået.

sten ibukken Økonomi: Du er nok ét af de rigeste mennesker herhjemme – i hvert fald her i januar. Det skyldes ene og alene din medfødte nærighed – nej, undskyld – lad os bare kalde det mådeholdenhed...

Økonomi: Selvom din pung er ret tom, er du nogenlunde dækket ind. Det skyldes, at du tjente kassen sidste år. Det er ok dejligt. Men husk nu at spare lidt på moneterne alligevel. Finanskrise og alt det der, du ved. kærlighed: Umiddelbart lader det til, at du er frisk på at prøve noget nyt. Hvis du er single, skal du bare

springe ud i det. Hvis du har en kæreste, skal du lige ha’ ham/hende med på ideen, inden du gør noget crazy. Studie: 2009 bliver intet mindre end fantastisk! Det er slut med at gå på kompromis, og du kører for vildt med klatten. Alle dine studiekammerater er benovede. Og det er vi også.

kærlighed: Dine ører er røde som radiser – og du er forelsket til op over begge af dem. Og for en gangs skyld bliver dine følelser gengældt. Vi er så glade på dine vegne. Studie: Du er for sej. Snup en toga og vent på, at folk kommer stormende for at fodre dig med vindruer. Du er sprængfyldt med energi, og det kommer i den grad dine karakterer til gode.

fisken

van d ibæreren

Økonomi: Alt, hvad du putter dine små, buttede fingre i, lykkes. Det eneste, du skal passe på, er, at du ikke shopper for meget. kærlighed: Hvis du allerede har en kæreste, er jeres forhold med garanti både stabilt og harmonisk. Lidt ligesom i en Far Til Fire-film. Hvis du er single, kan du også godt være heldig at møde nogen. Studie: Du har energi som 20 okser, og du kværner gennem bøgerne, som var du… Ja, 20 okser. Hvis du bliver ved med at pløje gennem bøgerne, er resultaterne lige om hjørnet. Spændende.

48

januar 2009

Økonomi: Du er ikke en decideret gnier – men det er tæt på. Du passer på dine penge, men du kan faktisk godt tillade dig at slå dig lidt mere løs. Gør det – og bliv et dejligere menneske. kærlighed: Du kan gøre selv det hårdeste stål blødt med din charme. Du er ikke helt klar over, hvem du gerne vil have. Men det er sgu også svært

at vide, når der er så mange m/k’er og så lidt tid. Studie: Du er kommet til at bruge lidt for meget tid i fredagsbaren, og derfor har det stået lidt sløjt til. Men der er faktisk ingen, der vil rynke på næsen af dig, hvis du bruger lidt mere tid på bøgerne i stedet. Så gør det.


FRA HOLDET BAG "JUNO"

BIOGRAFPREMIERE DEN 9. JANUAR 2009


SEXPANEL

Chilis sexpanel diskuterer:

SEXGEAR

Hvad skal vi med frækt undertøj, dildoer og penisringe? Og er der noget galt med bare at være nøgne sammen? Negerdildoer og penisringe Sexlegetøj – er det hot eller not? STEPHANIE: Hot, hot, hot! Helt sikkert hot! LASSE: Det er nok mest for pigerne… STEPHANIE: Ej, der er også rigtig mange fyre, der godt kan lide det. Okay, det her bliver måske lidt intimt, men jeg synes, at det er rart. For hvis du nu er genert – ligesom jeg selv er – og du ikke kan lide at sige til en fyr, at: ”Nej, det er altså her, du skal røre og ikke der”, er det meget nemmere, hvis du selv kan gøre det med noget sexlegetøj. Det er også rart at have, hvis du nu ikke lige har en kæreste. Så er det også en god erstatning i stedet for, at du skal gå hen og blive helt desperat. Bruger I det alene eller sammen med jeres kærester? STEPHANIE: Begge dele. Der er mange, der synes, at det er frækt at bruge det sammen – og det synes min kæreste og jeg også. Er der nogensinde nogen, der er blevet misundelige på legetøjet? NIKOLAJ: Hhhmmmm… Det skulle da lige være, hvis pigen hev sådan en megastor negerdildo frem. Så kan det da godt være, at jeg lige ville tænke: ”Okay, hvad sker der her?”. Men ellers ikke… STEPHANIE: Jeg har da prøvet, at jeg har ligget og kælet for mig selv, og så er min kæreste kommet ind, fordi han gerne ville være med, hvor jeg så er blevet nødt til at sige: ”Nej, skat – jeg har altså ikke rigtig brug for dig”. NIKOLAJ: Jeg har også haft et forhold, hvor vi brugte meget sexlegetøj. Og det var da meget sjovt. Jeg har ikke rigtig noget forhold til det. Så hvis du synes, at

ok prisleje, så hvis du synes, at det er noget lort, så smider du det ud. Og så køber du måske noget i en bedre kvalitet eller noget. Hvad med rollespil? Hud mod hud er bedst POUL: Jeg tror godt, at det kan fungere, men LASSE: Jeg synes bare ikke, at sådan en lilla din kæreste skal selvfølgelig være med på, plastikting er særlig sexet. Jeg synes, at hud hvad der skal ske. Det er lidt en balancegang. mod hud er meget bedre. Jeg synes ikke, at For du skal hverken skræmme hende væk ved sexlegetøj er særlig spændende. Jeg har overpludselig at dukke op i det vildeste outfit. Men hovedet ikke noget imod det, og jeg synes, at på den anden side skal du heller ikke snakke folk skal bruge det alt dét, de vil. Jeg synes fantasien ihjel. bare, at sex Det handler om er noget for at finde hinanto mennesker dens grænser. – og så må du STEPHANIE: klare dig med Især hvis det det, du har er første gang, – eller noget at du skal olie eller noget afprøve et eller chokolade andet med en ny eller sådan partner. Der skal noget. - LASSE lige gå noget STEPHANIE: tid, før du kaster dig ud i de vilde ting. I skal Men der er jo ikke ret mange piger, der kan lige vænne jer til hinanden før, du begynder at få en orgasme bare ved, at der er en pik, der sige, at jeg kunne godt tænke mig det og det. bliver kørt frem og tilbage. Derfor er det rigtig NIKOLAJ: Jeg ville da også få et chok, hvis rart, hvis der også er noget sexlegetøj indover pigen pludselig hev et eller andet vildt frem. for så kan det ligesom hjælpe lidt, så du som Jeg har været sammen med en del piger, men pige har lettere ved at få en orgasme. Altså der er kun et par stykker af dem, hvor der har – så begge to kommer – samtidig. været sådan noget gear indblandet. Og i de POUL: Jeg tror bare, at du skal lade det være, tilfælde har vi altid talt om, hvad der skulle ske hvad det er. Det er jo en form for tilvalg eller – hvis det var sket helt uventet, ved jeg ikke, tilbehør. Jeg tror ikke, at der er nogen piger, hvordan jeg ville have reageret… der bliver afhængig af sexlegetøj, så de helt POUL: Det handler meget om, hvor lang tid I kan undvære manden. Det tror jeg ikke på. har været sammen. Når du får en ny kæreste, MICHELLE: Det gør jeg heller ikke. er I ligesom på punkt nul. Og så må du tage POUL: Og om en pige onanerer med en vibraden derfra – find ud af, hvad du kunne tænke tor eller med sine fingre – det kan jo komme dig, og hvad pigen tænder på. Jeg tror også, ud på et. Jeg synes bare, at folk skal prøve sig at det er vigtigt ikke at lægge for hårdt ud. For frem – og heldigvis ligger de fleste ting på et du har brug for at spice tingene lidt op, så gør det da…

>> Sex er noget for to mennesker – og så må du klare dig med det, du har – eller olie eller noget chokolade <<

- FORTSÆTTES

CHILIS SEXPANEL Kunne du tænke dig at være med i Chilis sexpanel? Er du klar til at fortælle åbent og ærligt om din erfaring eller mangel på samme? Send en mail til redaktionen@chiligroup.dk og mærk mailen ”sexpanel”.

50

JANUAR 2009

POUL, 24 ÅR

MICHELLE, 20 ÅR

BESKÆFTIGELSE: It-konsulent TIL: Piger CIVILSTATUS: Bor sammen med sin kæreste gennem fire år KÆRESTER: Cirka syv SEXUALPARTNERE: 15 SEX ER..: fantastisk og hverdagsagtigt – alt efter situationen

BESKÆFTIGELSE: Elev i Deres TIL: Fyre CIVILSTATUS: Er i fast forhold KÆRESTER: Tre seriøse SEXUALPARTNERE: 12 SEX ER..: en intim nydelse

ORDSTYRER: LINDA GJALDBÆK HANSEN FOTO: LARS WAHL SEXLEGETØJ: VENLIGST UDLÅNT AF BEDTIME


UNDGÅ BITTER FISSE Vi er til at tale med

Læs om sex og kærlig hed hver mandag på

SEXPANEL

Chilinet.dk

33 91 11 19 www.sikker6.info

LASSE, 20 ÅR

NIKOLAJ, 19 ÅR

STEPHANIE,18 ÅR

BESKÆFTIGELSE: Arbejder i butik TIL: Fyre CIVILSTATUS: Single KÆRESTER: To, der rigtig gælder SEXUALPARTNERE: Ni SEX GØR..: at du føler, du lever

BESKÆFTIGELSE: Lagermedarbejder i El-Giganten TIL: Piger CIVILSTATUS: Single KÆRESTER: Seks SEXUALPARTNERE: Otte SEX ER..: Ikke et nødvendigt onde, men et rigtig rart behov!

BESKÆFTIGELSE: Gymnasieelev TIL: Piger og fyre CIVILSTATUS: Bor sammen med sin kæreste KÆRESTER: Fire SEXUALPARTNERE: 15 SEX ER..: et fysisk behov, men også noget intimt mellem to mennesker

D E CJ A EM N UB AE R 2 0 0 89

51


SEXPANEL hvad skal I så gøre om fem år, hvis I har prøvet alt lige med det samme? Stephanie: Jeg tror da også, at mange på vores alder får deres forestillinger om sex fra alle mulige film. Og derfor kan det jo godt være, at de regner med, at det bare skal være det vildeste vilde hver gang. Men det behøver det jo ikke… nikolaj: Det tror jeg, du har ret i. Og hvis du som fyr går ind med en forestilling om, at den her pige – hun skal bare ha’ sådan en omgang og stå på hovedet og alting – så tror jeg fandme hurtigt, at du kan sabotere en hel del… Jeg tror, du kommer længere, hvis I snakker om det på forhånd – for eksempel kan du sige til hende: ”Hey – kan du tage den helt til roden, for det kan jeg godt li’”. Stephanie: Jeg tror meget af den der holdning stammer fra pornoindustrien. Michelle: Det tror jeg også.

porno eller stearinlys? Stephanie: Jeg tror, at der er mange, der bare ville knalde i missionærstillingen, hvis

ikke de havde set porno. Så ville du bare gøre det, der er rart – i stedet for at tænke: ”Åhh, nej – det er jo kedeligt”. nikolaj: Nogle gange synes jeg bare, at porno kan være en god inspirationskilde… Stephanie: Jeg synes bare, at der er nogle, der burde lære at skelne lidt mellem, hvad der fungerer som porno, og hvordan det hænger sammen i det virkelige liv… nikolaj: Det er jo heller ikke sådan, at jeg tror, at jeg kan finde en pige, der er som i pornofilm. Og det der dobbelt e-skål tænder mig heller ikke. Men derfor kan du jo godt tage en pige med hjem, fordi du tror, at hun er på én måde – og så viser hun sig at være helt anderledes. Jeg var en gang sammen med én, der lignede den sødeste lillepige, men i sengen var hun bare med på den værste… laSSe: Jeg synes altså stadig, at det er ret vildt, hvis du bare hiver én med hjem og åbner skuffen og siger: ”Her er mit

Har du spørgsmål om sexlegetøj eller andet udstyr til sengen? Få råd og vejledning af sexologen på

chilinet.dk eller skriv til lovesexy@chiligroup.dk

arsenal – hvad vil du ha’?”. Der behøver ikke være alt muligt – jeg kan bare godt lide, at der er to mennesker sammen. Forventer i nogen gange at finde noget vildt i skuffen, når i tager med én hjem? nikolaj: Jeg forventer overhovedet ikke noget. Overhovedet ikke. Igen tror jeg mere, at jeg ville blive overrasket, hvis hende, jeg var taget med hjem, pludselig hev et eller andet vildt frem – i hvert fald hvis det er første gang, vi er sammen. poul: Du er i hvert fald nødt til at være ærlig omkring, hvad det er, du har lyst til. For det nytter ikke noget, hvis du presser pigen til noget, hun ikke har lyst til – eller hvis du selv går med til noget, du egentlig ikke er så vild med. nikolaj: Jeg er faktisk enig med Lasse. Nogle gange skal der bare være plads til at tænde stearinlys og tage det helt stille og roligt – uden dildoer og alt muligt andet. Stephanie: Du kan jo også overraske din kæreste på mange andre måder end med en masse sexlegetøj og rollespil. Nogle gange, når jeg kommer hjem fra arbejde, så ligger min kæreste halvnøgen i sengen og venter på mig – det er da vildt frækt. nikolaj: Nu er jeg som regel lidt halvsvedig, når jeg kommer hjem fra arbejde, så jeg vil gerne have et bad og noget at drikke først – men ellers lyder det meget fedt! Michelle: Min kæreste tænder mig på de mest mærkelige måder. Nogle gange, hvis jeg sidder i sofaen, og han så stiller sig bag ved mig og rør ved mig, så bliver jeg bare helt vild… laSSe: Det vigtigste er nok bare at sige, at du ikke kan planlægge dig ud af det. Du kan ikke sige, at i aften klokken 19.08 så sker der det og det.

>> Der er forskel på at give én et lille klap i røven og så til at hive den vildeste negerdildo frem << - Michelle

husk at spørge om lov

te i næS d Månseexpanelet erer diskut e enme t S e ed n den e at have sex g o n det ku f livet? holder son resten a lser? r e e t én p ed fris hvad m

52

januar 2009

Michelle: Jeg kan huske en gang, jeg var sammen med min ekskæreste. Han boede hjemme, og hans forældre var hjemme, men vi var fuldstændig ligeglade. Lige pludselig skulle det bare være – og de har med garanti hørt os. Men det var der jo ikke noget at gøre ved. Han havde både gang i noget olie og en penisring på – og jeg lå bare dér – det var helt vildt! Stephanie: Det lyder lækkert! Michelle: Ja, det var det også. Men jeg synes nu stadigvæk, at der er forskel på at give én et lille klap i røven og hive én i håret, og så til at hive den vildeste negerdildo frem. nikolaj: Jeg tror bare, at du skal sørge for, at du clearer det med pigen, før du stikker den op i røven på hende – om jeg så må sige. Stephanie: Det skal du gøre. Husk altid at spørge om lov. Der findes ikke noget værre, end når du ligger der og bliver bollet, og så sniger fyren lige pludselig en finger op i røven. Jeg bryder mig ikke om det – og han skal i hvert fald lige huske at spørge om lov først – det er det mindste.


Gadgets

kongelige gadgets Du skal enten ned på knæ i banken eller vride din sparegris for vildt, hvis du skal have fat i de royale gadgets, Chili har fundet.

vinslot i FRankRiG PRis: Fra cirka 10.000.000 kroner Det går skidt for de franske vinbønder, og det kan du og dit kongerige udnytte. Vinslotte i Frankrig sælges til spotpris for tiden. De er langt billigere og nemmere at få fat i end danske slotte. Det kan kun gå for langsomt med at få sommerresidens i Frankrig, og hvis franskmændene ikke kan lide din vin, kan du bare putte en kongekrone på flasken og sælge den i Danmark. Slottet her er dog ikke til salg. set På: vineatransaction.com

kRone

GRavhund

PRis: Uvurderlig I en snæver vending er det altid godt at kunne hive en kongekrone frem – for eksempel hvis nogen spørger, om du virkelig er konge. En sag, der ville kunne overbevise de fleste, er sådan én som den her fra 1671, der er lavet til Christian den 5. Kronen af guld med diverse ædelstene vejer over to kilo og tog tæt på et år at lave. set På: rosenborgslot.dk

PRis: Mellem 500 og 10.000 kroner Du er ikke royal, hvis du ikke har hund. Gravhunden her er et sikkert hit – og den kan lige akkurat nå op og bide dine vagter i knæhaserne. Samtidig fungerer den som en rigtig dræber, hvis du skal på jagt. Og så kan du nusse om den og give den et navn som Zeus eller Poseidon. Nååårh, lille hunni… set På: dba.dk

konGekåbe

Rolls-Royce Phantom PRis: 9.500.000 kroner Rigtige konger kører Rolls-Royce – eller det vil sige, de lader sig transportere i Rolls-Royce. Bilen du ikke kører, men bliver kørt i. Der er oceaner af benplads og en udstyrsliste længere end den danske kongerække. set På: Rolls-roycemotorcars.com

54

januar 2009

Ord: andreas grubbe kirkelund FOtO: rosenborg slot, sxc.hu & pr

PRis: Omkring 1.000.000 kroner Det kan godt være, at P. Diddy og de andre pimps i Hollywood render rundt i mink og spiller smarte, men hvis du tropper op i en hermelinkåbe, så lukker de nok røven. En kåbe som denne her er lavet af omkring 300 hun-hermeliner, tonsvis af silke og 1.400 kongekroner broderet med guldtråd. set På: rosenborgslot.dk


Top 5

Margrethe og alle de andre rødders

yndlingsfilm

Alle har en yndlingsfilm – selv de kongelige. Chili giver dig her fem habile bud på, hvad Frede og resten af familien oftest putter i dvden.

1

2

3

French Kiss

The Prince and Me

Fra: 1995 Med: Meg Ryan, Kevin Kline og Jean Reno Spirende vinplanter og ditto kærlighed i fortryllende Provence varmer Prins Henriks ensomme hjerte, langt hjemmefra i et koldt og fladt land, hvor han ikke taler sproget.

Fra: 2004 Med: Julie Stiles, Jesper Asholt & Claus Bue En engelsktalende pige forelsker sig hovedkulds i en mystisk fremmed, der viser sig at være prins i et sælsomt lilleputland langt borte: Danmark. Mary kender det godt selv.

4

5

Mission Impossible

Fra: 1996 Med: Tom Cruise, Jean Reno & Kristin Scott Thomas Til lands, til vands og i luften – ligesom en ægte frømand. Bestemt et koncept Kronprins Frederik kan tilslutte sig. Lighederne mellem den toptunede, amerikanske aktionhelt med colgate-smilet og vores lille, betuttede Pingo vil ingen ende tage.

Smoke

Fra: 1995 Med: Harvey Keitel, William Hurt & Forest Whitaker Dronning Margrethes yndlingsfilm finder selvsagt sted i en tilrøget Smoke-shop og handler om butikkens storpulsende kunder. Ord: Mette Høeg FOtO: pr

Frygtelig lykkelig Fra: 2008 Med: Jakob Cedergren, Kim Bodnia & Lars Brygman Endelig er der nogen, der får øjnene op for potentialet i det komplet undervurderede sønderjyske mudder – en film der gør Prins Joachim stolt af sit hjertebarn, Schackenborg. januar 2009

57


tv

Bloddryppende bryllup MTV-baben Anne Lindfjeld er nu en gift kone – desværre gutter! Og rockdamens bryllup var selvfølgelig alt andet end almindeligt – faktisk blev hun gift midt under New Yorks spektakulære Halloween-parade.

58

januar 2009

Ord: Redaktionen FOtO: mtv

vil du redde verden? Dine personlige kompetencer Du er ung og klar til at erobre verden. Du er nysgerrig på andre mennesker. Du vil have et stort liv og tror på fremtiden. Du elsker verden og synes den er voldsom og vidunderlig, men du er lidt skræmt af udsigten til fundamentalisme og global nedsmeltning Du tror på demokratiet, men synes ikke at du bliver hørt Du kan godt lide at have hele banen for dig selv, men mangler nogle at aflevere bolden til Du vil udfordres og udfordre, men ved ikke hvor Du vil lære og blive dygtig, men er bange for alle fravalgene Vi tilbyder en hel bane og et hold at spille med. Kvalificeret modspil og mod til at vælge. Plads til tro. Plads til tvivl. Frisind og fritid. Faglighed og fest. Og chancen for at redde verden

www.huh.as

haslev udvidede højskole


tv

H

ovedløse riddere, mordere og monstre i alle afskygninger strømmer ned af gaderne i New York under Halloween-paraden. Blandt de 60.000 mennesker er også den rødhårede metal-chick Anne Lindfjeld, der er vært på Headbangers Ball, og hendes amerikanske kæreste, glampunkguitarist Acey Slade fra Trashlight Vision og Murderdolls. Med hugtænder, sortmalede øjne og blodrødelæber og det vildeste vampyr-outfit bliver parret gift – direkte på tv. Der er en første gang for alting. Anne Lindfjelds bryllup var det første nogensinde under Halloween-paraden. Og sikkert også første gang, at præsten skulle vie en

vampyr-konge og ditto-dronning. - Crazy var det. Men også sjovt. Vores løfter var selvfølgelig ikke helt almindelige, fortæller Anne, der nu har bosat sig i New York.

Slå bruden ihjel Blandt andet spurgte præsten ikke, om parret ville elske hinanden i medgang og modgang, men derimod ”Through good blood and bad blood” – altså gennem godt og ondt blod. Spændende! Og i stedet for det sædvanlige ”You may kiss the bride”, sluttede vampyr-præsten af med ordene: ”You may kill the bride”. - Og det gjorde han (Acey, red.) så. Vi havde en blodig snydekniv gemt i tøjet, så han skar

min hals over, tyggede en blodkapsel – og så snavede vi! Det var supersjovt og utraditionelt, afslører Anne på sin blog. Bagefter var der fest i Brooklyn – dog kun for familien og de nærmeste venner, der også var klædt ud som vampyrer, monstre og mordere. Pludselig blegner Chilis ellers fantastiske Pimps & Hoes-tema til julefrokosten lidt i sammenligning…

januar 2009

59


Lej 3 film for 1 hund! Lej f.eks.:

Premiere 23/12

Premiere 30/12

1 døgn

100,120,-

Premiere 6/1

2 døgn

www.blockbuster.dk bl kb t dk Blockbusters almindelige lejebetingelser gælder i øvrigt.


spil ACTION

PARTY

SPILANMELDERE Thomas Berger

ROLLESPIL

SPORT

STRATEGI

Kenneth McNeil

KORT/BRÆTSPIL

mod vest i den store, vide og totalt sønderbombede apokalyptiske verden, og du er død. Medmindre du har en beskyttelsesdragt imod stråling og en håndholdt kanon imod… Du ved. Dét. Dem.

MÅNE

DENS

>>Ud i vildmarken<<

FALLOUT 3

SPIL

PS3, Bethesda Softworks

ØDEMARKSOVERLEVELSE FOR DUMMIES: Stol kun på dig selv Gamle, grå bedstemødre, der liiiige vil sutte lidt på din pulsåre? Stol ikke på dem. Og heller ikke på to meter bredde og tre meter høje, selvlysende grønne kloakrotter, der går på to ben og gnækkende lover ikke at gøre dig noget. Stol ikke på dem. Lige meget hvor uskyldige de ser ud. Et par hundrede skridt for meget mod øst eller

Sigt efter hovedet Sigt altid efter hovedet. Eller benene. Nej, måske hellere armene. Ved hjælp af dit VATS-system kan du pause tiden, vælge mellem arme, ben, krop, hoved – eller for nogens vedkommende – tentakler, og dermed udnytte din fjendes svage punkt. Det kan være robottens SLUT-knap – eller mutantinsekternes følere. Det vigtigste er, at du sigter godt og sigter ofte. Og husk: Skyd altid først. Smid dit moralske kompas væk Der findes intet ”godt” eller ”ondt”. Der findes kun højst betalende. Så hvis du bliver tilbudt 500 kapsler – den nye valuta – for at detonere byens atombombe eller 200 kapsler for at dræbe den sleske agent, der vil have dig til at sprænge byen i stykker, burde det være et let regnestykke! Check også: Dead Space

>>Når blodet bruser for krig<<

GEARS OF WAR 2 Xbox 360, Microsoft

Tandhjulene er smurte – endda rigtig velsmurte – i Gears of War 2. Spillet er én stor krigsmaskine, der har blik for både olielækager og blodspor. Og drab i alle former. Krigens grusomhed bliver vist side om side med utrolig flot grafik. Spillet er krig – og krig hele tiden. Du skal søge dække, flankere fjenden, kaste granater, bruge snigskytterifler og haglgeværer. Hele tiden skifter du position, så fjenden ikke fanger dig. Der er store robotedderkopper og frygtløse zombiekrigere efter dig. Spillet er totalt sjovt – især hvis I spiller to sammen. Kenneth McNeil Check også: Far Cry 2

Kenneth McNeil

WoW – EN MUS Når du nu alligevel tilbringer al din fritid med at spille World of Warcraft, kan du jo lige så godt smide de resterende af dine grunker i udstyr, der passer ind i oplevelsen.

>>Under neonlysene, henover asfalten<<

>>Tilbage i trædemøllen<<

MIDNIGHT CLUB: WoW: WRATH OF LOS ANGELES

THE LICH KING

Xbox 360, Rockstar Games

PC, Blizzard

For dem, der har set The Fast and the Furious flere gange, end vi bryder os om at indrømme – og ja, alt over én gang er pinligt – er Midnight Club ét af årets spil. I hvert fald på papiret. Toptunede øser, der stønner som frække tøser. Neonlys, der skærer gennem storbyens altomfavnende mørke. Stilen fejler intet. Desværre er modstanderne ikke blot gode, men overnaturlige Formel 1-trænede-monstre, og styringen er til tider lidt upræcis. Det går hurtigt, men måske også for hurtigt? Ak ja. Hvis spillet blot fungerede lige så godt, som det ser ud. Check også: Forza Motorsport 2 Kenneth McNeil

”Kom nu. Prøv det. Du bliver ikke afhængig. Slet ikke!” Det var den løgn, Blizzard stak os alle for fire år siden. Og med udgivelsen af den anden udvidelsespakke sidder vi igen i sølet. Monstre i hobetal skal slagtes og nye bloddryppende våben skal fravristes deres ejermænd. Det er mere af det samme, og det er lige netop, hvad vi vil have. Opfindsomheden er overvældende, mængden af detaljer er stor og fyldt med humor – men for garvede spillere er det hele også lidt for nemt at klare. Check også: Warhammer Online Thomas Berger

Webshoppen Jinx har specialiseret sig i tøj til computerspillere og har en række designs, der virkelig flår i en orks næsering. Vi anbefaler denne t-shirt for Hordes fiktive fodboldhold. Pris: Omkring 150 kroner www.jinx.com

Når nu din figur i spillet er udstyret med det lækreste grej, skal der selvfølgelig også være lidt til dig. Hvad med en replica af sværdet Frostmourne, der normalt befinder sig i The Lich Kings hænder. Pris: Omkring 2500 kroner www.epicweapons.com

Det er danske Steelseries, der har designet denne mus. Med 15 programmerbare knapper og tilhørende software er den beregnet specifikt til at håndtere makroer i online-spillet. Pris: 649 kroner www.steelseries.com Thomas Berger

JANUAR 2009

61


Untitled-1 1

>

18/11/08 13:37:46

DI søger kontorelever med speciale i administration Vil du være en del af et stærkt elevteam, møde søde kolleger og få et suverænt netværk? Overvejer du en uddannelse, hvor du bliver udfordret i en stor organisation, som er særligt stolt af sit elevteam? Så bliv elev i Danmarks største erhvervs- og arbejdsgiverorganisation. Send os en ansøgning senest den 28. januar 2009 til job@di.dk. Læs mere på di .dk/job eller ring til Steen Gjerrild på telefon 3377 3377. Anita Højberg Nielsen I DI får du 600 engagerede kolleger. Anita er en af dem. Hun startede i DI som elev og arbejder i dag som kasserer i økonomi og finans, hvor hun sikrer, at der er orden i fakturaerne. DI

1787 København V

Tlf: 3377 3377

di.dk/job


sp책kugle

En almindelig dag p책 kontoret

foto: carsten seidel

D e cj a em n ub ae r 2 0 0 89

63


MUSIKANMELDERE urban Nanna Balslev pop Karoline Nederby rock John O’Sullivan

musik

MÅNE DENS ALBUM

>> Kanye – nu med knust hjerte <<

>> Den nye Rihanna <<

West: 808s & Heartbreak (hiphop/pop)

Shontelligence (pop/hiphop)

KANYE WEST >> Ballade-mesteren er tilbage <<

TIM CHRISTENSEN Superior (pop)

I fem år har vi Tim Christensen-elskere ventet på en opfølger til Honeyburst. Nu er pladen landet, og den viser sig heldigvis at være ventetiden værd. Hvis du har sat næsen op efter solid Dizzy-rock og fuld skrue hele vejen, står skuffelsen på spring, for der er primært lagt i ovnen til balladeparade på Superior. Frygten for, at der så vil gå ligegyldig hjerte-smerte sødsuppe i den er berettiget, men Tims fornemmelse for gode melodier – kombineret med de rette mængder guitar på de rigtige steder – forhindrer heldigvis de mere stille numre i at blive platte. Så selvom Superior har taget betydelig længere tid at lave end en Klovborg ost, er der intet mug at finde. Hver enkelt sang er smukt skruet sammen – modnet over fem år på Tims lager et sted i sangskriverland – og albummet er i sin helhed et lille mesterværk. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: Wonder of Wonders På? Så check også: Tims tidligere Honeyburst og Secrets on Parade

SHONTELLE

Hvad gør du, hvis du efter flere års himmelstormende hiphop-succes mister din mor og forholdet til din kæreste? Hvis du hedder Kanye West, skruer du ned for de up-tempo hiphop-beats og selvcentrerede tekster og laver et popalbum om ulykkelig kærlighed med stemmen forvrænget af auto-tune og beats’ne lavet på den klassiske Roland 808-trommemaskine. 808s & Heartbreak er ikke særlig hiphop-agtigt, men det gør heller ikke noget, når du kan lave pop-hymner som trommebastarden Love Lockdown og den 80er-fængende Paranoid. Selvom der er risiko for at få en overdosis af Kanyes autotune-røst, er det vildt, at han tør gå linen ud med fuldblods-pop. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: Paranoid På? Så check også: T-Pain og Pharrell

Det er lidt som om, at historien gentager sig. Den 23årige skønhed Shontelle stammer fra Barbados, hvor hun blev opdaget af samme producer-team, der i sin tid opdagede Rihanna. Ud over at kandidere til årets mest tåkrummende albumtitel indeholder Shontelligence – ligesom Rihannas debut fra 2005 – en dansabel blanding af pop, r&b, dancehall krydret med reggae, der nok skal sætte gang i dansegulve fra New York til Nykøbing Falster. Shontelles debut er et udmærket album med poppet r&b fra samme skuffe og producere, som Beyoncé og Rihanna også forsyner sig fra. Hverken værre eller bedre. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: Cold Cold Summer På? Så check også: Rihanna, Beyoncé og Pussycat Dolls

Nanna Balslev

Nanna Balslev

>> Sydens sejeste rapper <<

>> It’s Britney, bitch!<< <<

Theater Of The Mind (hiphop)

Circus (pop)

I løbet af de seneste ni år har Ludacris vist sig som en af hip-hoppens mest fantasifulde historiefortællere med hits som When I Move, You Move og Get Back. På sit syvende album er han tilbage i topform med masser af røverhistorier leveret til tonerne af tunge bouncende dirty south-beats. På One More Drink fortæller Luda om en våd aften i byen, den fængende What Them Girls Like med Chris Brown er en belæring om, hvad kvinder virkelig vil have og I Do It For Hip Hop med Nas og Jay-Z er et straight up representnummer. Theater of Mind oser af verbalt overskud og Ludascris’ lumre humor. I min bog kan Lil’ Wayne og T.I. godt pakke sig, for sydstaternes sejeste rapper hedder Ludacris. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: I Do It For Hip Hop På? Så check også: Lil’ Wayne, Busta Rhymes og Trick Daddy

Pop-prinsessen over dem alle er tilbage. Frisk, fierce og med nygroet hår. Og hun har mere eller mindre diskrete svinere med til de folk, der i tidens løb har udnyttet hende på den ene eller den anden måde. Paparazzierne får en tur på Kill The Lights, og det er næppe tilfældigt, at If U Seek Amy lyder som F-U-C-K Me, når Britney synger om alle de drenge og piger, begging to... If U Seek Amy. Fed detalje, Britters. Og udmærket pop i øvrigt. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: If U Seek Amy På? Så check også: Madonnas Hard Candy og Britneys Blackout

Karoline Nederby

2009

I MUSIKKENS TEGN Drop alle planer om at bruge penge på at rejse i år. Du bliver nødt til at købe musik for alle pengene i stedet. Se her, hvad du især skal se frem til. Du skal glæde dig til 2009. Det bliver alletiders lækre musikår. Og allerede i denne måned er der nyt fra de gæve skotter i Franz Ferdinand, Anthony & The Johnsons og den svenske sanglærke Nina Perssons sideprojekt A Camp, og i februar kan du – afhængig af dit temperament – enten glæde dig til eller frygte nyt fra rap-gangsteren 50 Cent, men også fra London-tøsen Lily Allen og den tidligere grunge-helt Chris Cornell.

Lækkerier senere på året Resten af året byder desuden på udgivelser fra Depeche Mode, Mos Def, Kylie Minogue og både nyt Outkast-album og soloalbums fra Big Boi og André 3000.

Desuden kan du se frem til nyt fra Missy Elliott, rockerne i Hoobastank, 90erraverne The Prodigy, superproduceren Timbaland og r&b-sangeren Joe. Så ved du, hvad SUen skal gå til i år... Nanna Balslev

LUDACRIS

BRITNEY SPEARS

Karoline Nederby

Nanna Balslev

JANUAR 2009

65


musik

MUSIKANMELDERE urban Nanna Balslev pop Karoline Nederby rock John O’Sullivan

Play DOWNDET SKAL DU

LOADE  

>> Lyd-overdosis ad libitum <<

MARYBELL KATASTROPHY The More (pop)

Hvis du putter en mand i isolationsfængsel et par uger, hiver ham ud og spiller The More for ham, dør han. Simpelthen. Ikke fordi Marybell Katastrophy har lavet en lorteplade – for det har de bestemt ikke. Men fordi der bliver kastet så mange forskellige sære lydindtryk rundt, at du næsten ODer. På sin vis lyder den århusianske trios plade som en kloning mellem Björk og en gammel Commodore 64. Men på en ret fed måde. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: Red, Red På? Så check også: Björk og Under Byen Nanna Balslev

>> For første gang lyder de som sig selv <<

>> Behageligt og uprovokerende <<

Det skal du ifølge Chilis anmeldere fodre din iPod med i denne måned…

Day & Age (electropop)

Cody (Singer/Songwriter)

Dido: Let’s Do The

THE KILLERS

CODY

The Killers blev noget nær et af verdens største bands i 2004, da de kom frem med albummet Hot Fuss og supersinglerne Mr. Brightside og Somebody Told Me. Så udgav de Sams Town, et rigtig godt album, der dog fik hug for at minde for meget om deres første plade. Nu vender Brandon Flowers og co. så tilbage med et fuldstændigt gakket album. Og det lyder faktisk som om, de aldrig har følt sig bedre tilpas. Der eksperimenteres med sambarytmer, saxofoner og naturligvis er der masser af keyboards. Så hvis du kan se bort fra gruppens image og bare nyde musikken, skal du høre det her album. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: Spaceman På? Så check også: Duran Duran & New Order

Det er ikke nemt at være singer/songwriter og samtidig skulle skille sig ud. Cody har det særlig svært, for han har også det problem, at der på Epen – forløberen for Codys egentlige album – kun er ét nummer, der virkelig får én til at tænke: ”Damn, den er sgu fed, den der!”. Resten er bare en samling fine, akustiske numre, der ikke rigtig sætter sig fast. De er ikke ligefrem dårlige, men du bemærker dem bare ikke, og det gør EPen til en skuffende oplevelse. Så forhåbentlig beholder Cody kun ét nummer fra EPen, når han engang skal indspille sit debutalbum. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: That’s What She Sees Lyder som: Conor Oberst og danske Utah

John O’Sullivan

John O’Sullivan

Things We Normally Do (pop)

Death to Frank Ziyanak: Bad Boy (rock)

Common: Universal Mind Control (hiphop)

Guns‘n‘Roses: Better (hard rock)

Fagget Fairys: Feed The Horse (elektro)

TOP 5 OVER

SINDSSYGE MUSIKERE

Nogle musikere, som CHRIS MARTIN og BONO, vil gøre alt for at redde verden og aldrig gøre en flue fortræd. Og så er der dem, der simpelthen bare er sindssyge.

5. IKE TURNER: Musikalsk geni, kendt for både at have skrevet nogle af Tina Turners største hits, og for at have gennemtævet hende gang på gang, da de var gift.

4. KEITH MOON: Den legendariske trommeslager fra The Who var kendt for at være knap så begavet, og så havde han lidt af et stofmisbrug. En af de mest kendte historier om ham siger, at han en gang kørte sin egen schæferhund ihjel.

3. JERRY LEE LEWIS: En ægte legende, men med et par myter omkring sig. Blandt andet døde mange af Jerrys koner på mystisk

66

JANUAR 2009

vis, og politiet har aldrig helt fundet ud af hvordan. Han blev også engang anholdt udenfor Elvis’ hus med en pistol i hånden.

8. Forinden Keith Moon døde i 197 se ihjel. kørte han sin egen vov

2. LINDA KAY: Den tidligere bassist for emo-bandet Lifetime blev anholdt i 2006, efter at der blev fundet afhuggede legemsdele i hendes kælder. Mere præcist drejede det sig om en hånd i en krukke og seks kranier.

1. SPADE COOLEY: Spade var en Swing Bandleder fra 50erne. Ja, lige indtil han i 1961 gik amok og trampede sin kone til døde for øjnene af deres 12årige datter. John O’Sullivan

Linda Kay - mere almindeligt glad end for kranier. Slagsbroren Ike

T.

ter Spade Cooley ser bis å. ud - og det var han ogs

ede Denne skøre kugle lav så. flot Great Balls Of Fire -


INKL. DAGGRY feat. STEFFEN BRANDT & MADPAKKE MIN

RINGETONER SEND WAQAS TIL 1208


top 5

overdrevet overdådige

bryllupper

Verdens kongehuse går amok, når prinser og prinsesser skal giftes. Intet er vildt nok, og når der flyder blåt blod i årerne, flyder pengene åbenbart også i stride strømme.

1

2

3

Sikkerheden i top en uges bryllup

Bryllupper i de arabiske kongehuse har det med at skulle overgå hinanden. I Dubai fik den fuld skrue, da sheik rashid bin sayid al-Maktoum skulle arrangere sin søns bryllup i 1981. Hele syv dage tog festlighederne, hvor 20.000 af de nærmeste venner var inviteret. Pris: 250 millioner kroner. BonusinFo: Bryllupsfesten blev afholdt på et stort stadion, der var bygget specielt til formålet.

Da spanske prins Felipe skulle giftes i 2004 blev luftrummet over Madrid blev patruljeret af to F-18 jagerfly og et NATO-overvågningsfly. På gaden var der udstationeret over 20.000 politibetjente. Pris: 37 millioner kroner – alt insklusiv. BonusinFo: Brylluppet var det første royale bryllup, der fandt sted på spansk jord siden 1906. Her bombarderede en anarkist seancen, og derfor begyndte kongefamilien at holde deres bryllupper i udlandet.

4

5

tre dages fyrværkeri

to meter kage

MuhaMMad og SalaMa

Større end alt CharleS og diana

Det vildeste royale bryllup til dato er stadig, da prins Charles og Lady Di blev gift i 1981. Alene prisen er nok til at gøre brylluppet uforglemmeligt. I Londons gader var 600.000 mennesker samlet for at hylde det nye par – og over hele verden sad 750 millioner tv-seere klinet til skærmen. Det gjorde brylluppet til den største tv-begivenhed i verden nogensinde. Pris: Ubegribelige 300 millioner kroner. BonusinFo: Den kun 20årige Diana var tydeligt nervøs ved brylluppet og kom til at bytte om på prinsens to første navne. Charles Philip blev til Philip Charles – UPS!

Felipe og letizia

al-Muhtadee og Sarah

Frederik og Mary

Sultanen af Brunei er en af verdens rigeste mænd, og da hans søn, Al-Muhtadee Billah Bolkiah, skulle giftes med sarah salleh i 2004 inviterede han 5.000 gæster til bryllupsmiddag og sørgede for tre dages uafbrudt fyrværkeri. Pris: 30 millioner kroner på fest og farver. BonusinFo: Al-Muhtadee Billah er foruden tronarving også minister i regeringen, general i militæret, politi-inspektør og på landsholdet i snooker og pool.

Hele andedammen gik royalt agurk, da Frede endelig fandt sig en kone. Parret blev gift i Vor Frue Kirke i København 14. maj 2004, hvor 800 af deres nærmeste venner var inviteret. Bryllupskagen i ti lag var to meter høj og vejede 90 kilo. Pris: Hele pivtøjet kostede 15 millioner kroner. BonusinFo: Danskerne har aldrig set så meget tv. Kvinderne så over syv timers tv – mændene så et sted mellem fire og fem timer.

Ord: AndreAs Grubbe KirKelund FOtO: All over & polfoto

januar 2009

69


portræt

En afrikansk kongesøn i Danmark

Rapperen Kuku Agamis rødder går tilbage til det lille centralafrikanske land Lado, hvor hans far er konge i eksil.

K

I stedet for et almindeligt pas har Kuku Agami et lyseblåt rejsedokument, som han skal vise, når han rejser.

uku Agami har ikke noget pas. Som statsløs flygtning har rapperen i stedet et lyseblåt rejsedokument, som han skal vise, når han rejser. Sådan har det været, siden Kukus familie flygtede fra det afrikanske kongedømme Lado. Landet, der er på størrelse med Sverige, ligger mellem Congo, Sudan, Uganda og Etiopien. Selvom Lados befolkning har kæmpet for selvstændighed i mere end 50 år, er området aldrig blevet anerkendt som en selvstændig stat. Derimod blev Kukus far, Kong John Bart Agami, drevet på flugt af hære fra de omkringliggende lande, der kæmpede om at overtage Lado. En kold novemberdag i 1975 kom familien til Danmark for at leve i sikkerhed.

Opdraget som kongesøn Fra sit eksil i Danmark har Kukus far dannet en midlertidig regering, der de seneste 30 år har arbejdet på at få FN til at anerkende Lado som et selvstændigt land. Den afrikanske konge har gennem alle årene bevaret håbet om at kunne vende tilbage til sit hjemland. Så selvom Kuku Agami og hans to brødre er vokset op i Kokkedal nord for København, er de alligevel opdraget som kongesønner. - Vores baggrund har fyldt utrolig meget i vores opdragelse. Der var mange ting, vi skulle lære, og der blev stillet store krav til os – lige fra vi var børn. Vi har altid fået at vide, at vi repræsenterer mere end bare os selv. Dengang synes jeg, det var røvsygt. Men jo ældre jeg blev, jo mere interesseret blev jeg i at finde ud af min egen identitet, og i dag kan jeg se, at der var en grund til, at mine forældre gjorde, som de gjorde, siger Kuku, der mens han boede hjemme blev ringet op af folk, der bad om at tale med ”Hans Kongelige Højhed” – altså hans far. - Jeg tænkte bare: ”Hva’ kalder I ham?!” Jeg er også engang blevet tilbudt en ambassadørpost til en reception. Men jeg sagde, at det skulle jeg lige snakke med min far om, griner Kuku. Der har dog ikke været meget luksus over Kuku Agamis opvækst, der hverken har budt på privatchauffør eller kongekåbe. - Selvom jeg har den baggrund, jeg har, kommer jeg ikke fra en superrig familie, og jeg har også gået i almindelig folkeskole. På den måde minder min barndom nok meget om de fleste andres.

>> De seneste to-trehundrede år af min families historie er bare en lang liste over folk, der er blevet dræbt på grund af den status, vi har haft. <<

Familien blev dræbt Selvom titlen ”kongesøn” klinger af luksus og særbehandling, har den royale status haft alvorlige konsekvenser for Kuku Agamis slægt. Mange af hans familiemed-

-FORTSÆTTES ORD: NANNA BALSLEV FOTO: CARSTEN SEIDEL

JANUAR 2009

71


portræt

KUKU AGAMI • Født i 1977 i Danmark. • Er statsløs afrikaner fra Lugbari-stammen i Lado. • Har to søstre og brødrene Al og Joseph, som han har optrådt med i gruppen The Agony Brothers. • Var tidligere med i Zindy Kuku Boogaloo i TV2programmet Venner for Livet. • Er aktuel med debutalbummet Closure.

KONGEDØMMET LADO Ligger mellem Congo, Sudan, Uganda og Etiopien. Er på størrelse med Sverige med en befolkning på omkring 10 millioner. Flere millioner er blevet dræbt af hære fra nabolandene Uganda og Congo i løbet af de seneste 40 år. Fik løfte om selvstændighed af Storbritanniens Dronning Elisabeth II, men skiftende engelske regeringer har betydet, at løftet aldrig er blevet ført ud i livet.

72

lemmer er blevet slået ihjel eller sat i fængsel af nabolandene Uganda og Congo. - De seneste to-trehundrede år af min families historie er bare en lang liste over folk, der er blevet dræbt på grund af den status, vi har haft. Vi har ikke kontakt med resten af min familie udenfor Danmark, og jeg har aldrig mødt mine bedsteforældre eller onkler og tanter. På den måde har vores status kostet os alt, fortæller Kuku.

Al og Joseph i gruppen The Agony Brothers, og senere som en del af duoen Zindy Kuku Boogaloo i TV 2-programmet Venner for livet. Kukus nye soloalbum Closure fokuserer netop på hans historie og afrikanske rødder. Nummeret Thankful er dedikeret til hans forældre, der for mere end 30 år siden flygtede fra deres hjemland for at deres børn kunne få en sikker fremtid i Danmark. - Jeg kunne ikke lave et album om at feste og gå i byen. Min baggrund fylder utrolig meget, og derfor handler albummet også om den. Jeg er jo i Danmark, fordi mine forældre måtte flygte fra Afrika, og af samme grund kender jeg ikke resten af min familie. Så da jeg skrev numrene til mit album, var de alle sammen forbundet med min historie. Kuku Agami har været i Sydafrika, men han har aldrig besøgt Lado. - Mig og mine søskende er opdraget til, at vi på et eller andet tidspunkt skal tilbage og være en del af den genopbygningsproces, der kommer til at være. Min far har gjort det klart,

>>Jeg kunne ikke

Intet pas

lave et album om at feste og gå i byen. Min baggrund fylder utrolig meget, og derfor handler albummet også om den<<

Til hverdag bliver han oftest mindet om, at han ikke er, som alle andre, når han på rejser uden for EU skal medbringe både sit rejsedokument og sin danske opholdstilladelse. - Det kan godt være irriterende, når jeg er ude at rejse og skal forklare tolderne, hvordan det hænger sammen. Eller når jeg er i kontakt med Udlændingestyrelsen og andre steder, hvor det bliver gjort klart for mig, at jeg ikke er en almindelig statsborger. Siden han gik ud af skolen har 31årige Kuku Agami levet af at rappe. Først sammen med brødrene

JANUAR 2009

at der er en masse folk, der forventer noget af os dernede. Det er selvfølgelig ok, hvis vi ikke vil bo der, når vi får vores land igen. Men det er vigtigt, at du har et hjemland. Jeg har altid følt, at puslespillet har manglet en brik, for selvom jeg bor i Danmark, er jeg jo ikke dansker.

Hjem til Lado Hvis Kukus familie ikke var blevet drevet på flugt, ville meget have set anderledes ud. Det har Kuku selvfølgelig tænkt meget over. Men mest på det personlige plan. - Jeg ville gerne ha’ kendt mine bedsteforældre. Men generelt har jeg ikke tænkt så meget over det der med at være royal. Det er alle de andre ting, der betyder noget, understreger han. Hvis Kukus familie skal kunne vende tilbage til Lado, kræver det, at FN tager sagen op og anerkender Lado som et selvstændigt land. En proces, der kræver masser af forarbejde og kan tage mange år endnu. Men derfor håber Kuku stadig på, at hans familie kan flytte tilbage til Afrika på et tidspunkt. - Jeg vil gerne være en del af landets genopbygningsproces. Min far har været med til at lave en tidsplan for, hvad der skal ske i løbet af de første par år med selvstændighed. Om det så bliver min far, der ender som statsoverhoved, når landet en gang bliver selvstændigt, vil tiden vise. Men jeg har da en drøm om at vende tilbage, siger Kuku og smiler.


DRØMMER DU OM EN KARRIERE INDENFOR ANIMATION? LAD TRUEMAX VISE DIG VEJEN!

SPAR

4000,-

PÅ 3D LS* MENTA FUNDA

3D FUNDAMENTALS

DRAWING CLASS

For de der endnu ikke har erfaring med 3D, starter vi vores grundkursus - 3D Fundamentals den 12. januar 2009.

For de af jer der primært har interesse for tegning startes også ny Drawing Class den 12. januar 2009.

Kurset er adgangsgivende til uddannelsen 3D Digital Artist.

Drawing Class er ligeledes et 12 ugers kursus med undervisning dagligt fra kl. 9-15.

3D Fundamentals er et 12 ugers kursus med undervisning dagligt fra kl. 9-15.

Prisen for kurset er kr. 24.800,-

Prisen for kurset er kr. 31.800,-

*Tilmeld dig nu - inden udgangen af 2008 - til ovenstående kurser og undgå prisstigning til næste år Chili_Annonce_225x149.indd 1

WWW.TRUEMAX.COM 12-12-2008 11:28:16


JACKIE CHAN · JET LI

★★★★★

“EN FLOT OG HERLIG KUNG FU FILM FOR HELE FAMILIEN” Berlingske Tidende

“Lækkerier til øjnene” Jyllands-Posten

★★★★★ “Totalt herlig” B.T.

★★★★ Filmland.dk

Releases som Blu-ray og som DVD i eksklusiv steelbook


film

FILMANMELDERE Mette Høeg

Christian Bennike

Kathrine Overgaard

ACTION

DRAMA

GYS

KOMEDIE

ROMANTIK

DOKUMENTAR

MÅNE DE FILM NS

>> Venner + pornofilm = dårlig idé <<

>> Iben is back! <<

ZACK AND MIRI FLUGTEN MAKE A PORNO Premiere: 9. januar Medvirkende: Iben Hjejle, Faigh Zamani, Lars Mikkelsen

Premiere: 16. januar Medvirkende: Elizabeth Banks, Seth Rogen

>> Tegneserie-stilen holder <<

THE SPIRIT Premiere: 2. januar Medvirkende: Gabriel Macht, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Eva Mendes HVORFOR SE DEN: Fordi du simpelthen bliver nødt til at se Samuel L. Jackson som ond tegneserie-skurk! HVAD HANDLER DEN OM: Politibetjenten Denny Colt genopstår fra de døde som The Spirit, og hans mission er at skabe fred i sin hjemby, Central City. Som byens ånd må han bekæmpe den ondskab, der hærger byen. Det er dog ikke helt let, da han blandt andet er oppe imod den dødsensfarlige The Octopus og hans halv-bøvede hjælpere. The Spirit er oprindeligt en tegneserie fra 1987, og nu kommer den på film. Og den er da også udført i bedste tegneserie-stil med skurke og helte, der kan overleve stort set alt. Instruktøren Frank Miller instruerede også Sin City, og derfor minder de to film meget om hinanden. Og det er altid fedt med en film, hvor skuespillerne bare er gode hele vejen igennem.

HVORFOR SE DEN: Fordi alt er dømt til at gå galt! HVAD HANDLER DEN OM: Zack og Miri er barndomsvenner, og nu bor de sammen. De har minus penge på kontoen, og de har derfor ikke råd til at betale regninger. Og hvad gør man så ved det? Jo, man laver da en pornofilm. Det er bare alle tiders mærkelige løsning på problemet. Sproget i filmen er fucked up, og flere gange tænker du: ”Det sagde han bare ikke!” Desuden skal du ikke være for sart overfor nøgne mennesker, hvis du skal se filmen. For der er pik og patter på plakaten. Men du bliver alligevel nødt til at se den, for den er hylende morsom!

HVORFOR SE DEN: Ene og alene på grund af dejlige Iben Hjejle HVAD HANDLER DEN OM: Rikke Lyngvig – Iben Hjejle – er journalist i Afghanistan og bliver kidnappet af Taliban. Den unge terrorist Nazir fortryder dog og hjælper hende til at slippe fri. Så skulle alt igen være i orden, men da Nazir pludselig dukker op i København, er der problemer. Det er de store temaer, filmen tager fat om: Krigen mod terror, (næste)kærlighed, asylpolitik, mediernes rolle i samfundet og så videre. Flugten er en udmærket dansk film, der dog mangler noget for at blive rigtig god. Den er flot og velspillet, men også lidt irriterende og fortænkt. Til gengæld er Iben Hjejle nøgen i store dele af filmen - det kan vi godt lide!

Check også: Superbad, Knocked Up Check også: Kongekabale, Mifunes sidste sang

KATHRINE OVERGAARD

CHRISTIAN BENNIKE

Check også: Sin City, Batman-filmene KATHRINE OVERGAARD

IBEN HJEJLES SEXSCENER: Iben Hjejle har en beundringsværdig evne til at blive knaldet i stort set alle de film, hun medvirker i. Godt gået, Iben! Chili har samlet fem af de bedste eksempler på film og partnere. Find selv flere. DIREKTØREN FOR DET HELE – Jens Albinus

MIFUNES SIDSTE SANG – Anders W. Bertelsen

MANDEN BAG DØREN – Nikolaj Costa Waldau

4. 5.

HIGH FIDELITY – John Cusack

FLUGTEN – Lars Mikkelsen

CHRISTIAN BENNIKE Svar: 1 = Steven Tyler, 2 = Francis Ford Coppola, 3 = Jake og Maggie Gyllenhaal, 4 = Joel og Ethan Coen, 5 = Baldwin

1. 2. 3.

JANUAR 2009

75


film artikel ACTION

FILMANMELDERE Mette Høeg

DRAMA

GYS

KOMEDIE

ROMANTIK

Christian Bennike

Kathrine Overgaard

DOKUMENTAR

DANSK FILM

CITAT QUIZ

Du kender alle danske film. Og du er overbevist om, at intet kan overraske dig. Men hvor god er du egentlig til at gætte filmcitater? Test dig selv her.

AUSTRALIA Premiere: 25. december Medvirkende: Nicole Kidman, Hugh Jackman HVORFOR SE DEN: Fordi du synes, at en sammenblanding af didgeridoo-musik og ”Somewhere Over the Rainbow” er lige dig. HVAD HANDLER DEN OM: Under Anden Verdenskrig skal et umage par bestående af en engelsk adelsdame og en brovten australsk studedriver sammen med deres sjak af udstødte aboriginals drive en stor kvægflok tværs over Australien. Det bliver en tur sprængfuld af kvalmende romantik, urealistiske hændelser, dårlige effekter, skabet skuespil og irriterende dårlig humor. Det hele fortælles på patetisk vis af en lille nævenyttig halfcaste-knægt, der ikke kan tale ordentligt engelsk. Check også: Mit Afrika

”HVIS I TO VAR

1

LUDOBRIKKER, SÅ VAR I LISSOM SLÅET HJEM NU.”

3

”FRANKE, BLEV DU BUSTED? ”

>> Klichéfyldt drama Down Under <<

2

JEG SIGE DIG AL IKKE STÅ OG TRUE

4

I. VI SPÆNDER DIG JO FAST.”

METTE HØEG

DU MED SÅDA N EN… LORTE-SPA SSER-BUS ”

”VED DU HVAD? NU SKAL

” DER ER AIRBAG

5

”OG SÅ KOMMER

NOGET. DU SK SØD AT PEGE DEN MED DET DYR. VÆR ED HEN SÅ VI KAN GIRAF ET ANDET ST EN NOGENLUNDE KOMME TILBAGE TIL IGEN.” ORDENTLIG DIALOG

KATHRINE OVERGAARD

Svar: 1. Den Eneste Ene, Lars Kaalund. 2. Blinkende Lygter, Søren Pilmark. 3. Pusher, Zlatko Buric. 4. De Grønne Slagtere, Mads Mikkelsen. 5. I Kina spiser de hunde, Nikolaj Lie Kaas.

DVD’er på vej 06.01

ONCE En irsk gademusikant møder en trist, tjekkisk pige, og de indspiller et album.

76

20.01

CHAOS THEORY Manden, der har scoret Scarlett Johansson, Ryan Renolds, har lavet en ny film.

JANUAR 2009

Af Christian Bennike

20.01

DISASTER MOVIE Endnu en spoof-film. Denne gang om superhelte.

20.01

INLAND EMIRE David Lynchs nyeste, meget mærkelige og syrede film.

27.01

BANGKOK DANGEROUS Nicolas Cage som lejemorder i Bangkok.

UDKOM 12/12 FORBIDDEN KINGDOM Check også: En amerikaner rejser FROM THE BASEMENT tilbage i tiden og slås – UDKOM 25.11 sammen med Jackie Chan i Kina.

FED MUSIK DVD Intim musik-dvd med optrædener fra blandt andet Radiohead, Beck og The White Stripes.


Tidsfordriv

Dekorér dig selv og vennerne

CHILI UDDELER ROYALE ORDNER

Elefantordenen får du normalt kun, hvis du er en gammel skibsredder med hang til opera. I Chili kræver det bare en saks.

JEG-SYNES-SGU‘GREV-INGOLF-ERFRÆK-NOK-PÅ ENUNDERLIG-MÅDE-

PRINS-ALBERT-

ORDENEN

ORDENEN

JEG-HAR-SNAVETMED-JOKKEUDEN-AT-SLADRETIL-SE&HØR-

ORDENEN

FREDE-HARENGANG-CHECKETMIN-RØV-UD-TILEN-LED ZEPPELIN JAM-KONCERT-

ÅRH-HVAD-JEG KENDTE-MARY/ MARIE-FØR-HUNBLEV-KENDT-

ORDENEN Klip ud og dekorér

78

JANUAR 2009

ORD OG ILLUSTRATION: REDAKTIONEN

ORDENEN


1

15/12/08 Untitled-2 1 14:37:39

Drømmer

du om

at opleve andre kulturer?

så tag et sabbatår og rejs ud som frivillig AFS Community Service programmet giver dig mulighed for at arbejde som frivillig i Afrika, Australien, Asien og Latinamerika og tage aktivt del i udviklingen i et lokalsamfund et sted i verden, hvor der er brug for en hjælpende hånd. Du bor typisk hos en lokal værtsfamilie eller på projektet.

12/12/08

Læs mere på

www.afs.dk

eller ring på 38 34 33 00. AFS er en verdensomspændende nonprofit organisation, som uafhængigt af politiske og religiøse interesser arbejder for større kulturforståelse.


Klumme

se & hørs røde kuffert

Chilis nye klummeskribent, Søren McGuire, synes, at det danske kongehus er lidt fesent. Han vil ha’ vildere overskrifter i de kulørte blade. Søren synes åbenbart ikke, at de her er vilde nok:

P

længere gider tage paparazzibilleder af Prins Joakim, der giver den royalt gas til diverse fadølsfester i Jylland, er der for alvor grund til at stille spørgsmål ved nødvendigheden af et kongehus.

artyprinsen Bager På Garderobepige På Diskotek Diligencen I Aabenraa! Prins Henrik Skriver Endnu En Halvlummer Digtsamling Om At Nusse Sin Gravhund! Margrethe Ryger Videre Oven På Ny Hofteoperation! Marys Venindes Søsters Kusines Nabo Har Engang Knaldet En Rocker! Prins Christian Slår Vuggestue Pædagog Med Legetøjsskovl! Kronprins Frederik Klemmer Noget Ud Mellem Sidebenene Som Mary Bliver Sur Over!

Valuta for apanagen, tak!

Røvsyge royale Nu har jeg siddet og bladret lidt i hukommelsen efter royale skandaler, og jeg er vist nået frem til, at vi fandme må være belemret med det mest røvsyge kongehus nogensinde. Jeg tvivler på, at den familie ville genkende en god skandale, om den så sprang op og bed Prins Henrik i klunkerne. Og når selv Se & Hør ikke

80

januar 2009

Forstå mig ret. Jeg er ikke anti-royalist. Jeg synes også, at Enhedslisten er nogle virkelighedsfjerne spader. Men jeg er heller ikke pro-royalist. Så hvis jeg absolut skal smide skattekroner efter Margrethe, vil jeg sgu også ha’ valuta for pengene. Jo, jo, det er meget fint, at Mary og Marie altid er klar til at klappe skævbenede børn på hovederne, og enhver jysk handelsstandsforening SKAL jo også ha’ mindst ét årligt besøg af regentparret, men når du ser på, hvad eksempelvis briterne og svenskerne får for deres skattekroner, så synes jeg dælme, vi bliver tørret i røven. Se bare her. I England klæder Prins Harry sig ud som nazist. I Danmark siger Joakim fjollede ting som ”Nu skal De ikke være næsvis, hr.!” I England stikker Prinsesse Diana af med en muslimsk rigmand og dør ved at brage ind i en betonvæg med 300 kilometer i timen.

Ord: Søren McGuire FOtO: carSten Seidel IllustratIOn: KlauS Pelle

See ALOTT Learn ALOTT Travel ALOTT

Stå til søs med fuldriggeren

GEORG STAGE

Ohøj Sømand! • Du får en kompetencegivende uddannelse! • Du prøver noget ikke alle får mulighed for! • Du skaber grundlaget for et spændende job – med en god løn – i en ung alder!

and play Work & Travel Company Denmark Joan Lott Carlsen | Certified Aussie Speacialist | A: Sundquistsgade 5 | DK-6400 Sonderborg P: +45 74 42 11 88 | F: +45 74 42 11 87 | E: info@alott.dk | W: www.alott.dk

Vælg søvejen – få din grundlæggende uddannelse ombord i fuldriggeren GEORG STAGE. Et fem måneders togt giver dig en kompetancegivende uddannelse, der er SU berettiget. Et job til søs er rigtig godt betalt, det er ikke et 8 til 16 job, du får meget fri, og der er brug for dig. Togtet 2009 starter den 15. april og slutter primo september.

Kig ind på www.georgstage.dk – se mere, og send os et ansøgningsskema.


Klumme

>>Jo, jo, det er meget fint, at Mary og Marie altid er klar på at klappe skævbenede børn på hovederne.<< I Danmark bliver Prins Henrik mopset over, at han er røget et par trin ned af tronfølgerlisten. I England viser Fergie sine babser. I Danmark viser Grev Ingolf sine tænder.

Slappe skandaler Jeg fatter simpelthen ikke, hvorfor en stinkende rig familie, der i årtier har suppleret apanagen ved at fremstille rødvin i lange baner, ikke kan levere en mere saftig skandale end, at Marie Cavailliers eks udtaler, at hun er en vildkat i sengen. Eller noget i den retning. Come on! Vis nu for fanden, at I er født sejere end alle os andre!

Henrik Qvortrup giver den lumre arv videre til sin endnu ukendte efterfølger.

Åbn kufferten Men måske er der håb forude. Ifølge legenden er der nemlig en rød kuffert låst inde i Se & Hørs kælder. Jeg har ikke selv set den, for jeg har sgu aldrig sat mine ben på Se & Hør-redaktionen, men det er sådan noget, du får at vide, når du begynder på Journalisthøjskolen. Røverhistorier fra den kulørte del af branchen. Men altså; den røde kuffert og den medfølgende tophemmelige kode går i arv fra chefredaktør til chefredaktør, og den indeholder paparazzifotografier, artikler og førstehåndsvidneudsagn, der ville få fundamentet under det danske samfund OG Kongehuset til at ramle ned om ørene på os. Måske er det på tide, at vi tager en dyb indånding og åbner kufferten. Så kan Prins Henrik eddermame få noget at brokke sig over!

januar 2009

81


Voxpop VOXPOP

Hvad synes du om

kongeHuset?

marCus, 15 år Jeg er ret ligeglad med Kongehuset. Det er ret overflødigt. Der er alt for meget medieomtale omkring de kongelige. Og det dér med, at Kongehuset er en turistattraktion, er også meget overvurderet, synes jeg.

Gabriel, 16 år Camilla, 17 år Jeg synes, at Kongehuset er sjovt. Det er simpelthen fantastisk, at Joachim kan fucke så meget op i sit liv og så stadig være et forbillede. Det er et godt billede på danskerne. Jeg tror, at hvis Fogh fik lov, ville han lave Danmark om til en republik og indsætte sig selv som præsident. Men det gør han jo nok ikke.

Det er godt, at vi har Kongehuset. Det repræsenterer Danmark og er en del af den danske kultur. Jeg ser de kongeliges barnedåb, bryllupperne og nytårstalen i fjernsynet. Det er ligesom en tradition, men jeg læser ikke ugeblade om de kongelige. så meget går jeg altså heller ikke op i det.

mest royal e svar

Zenh, 16 år Jeg følger ikke med i alt det der og kender ikke rigtig noget til Kongehuset. Jeg ser heller ikke hverken bryllupper, barnedåb eller nytårstale. Det er alt sammen bare spild af penge. Kongehuset bliver ved med at være der i fremtiden, men det vil gå op for folk, at det er spild af penge.

82

januar 2009

Olivia, 17 år

sOfie, 18 år

Jeg synes, at de kongelige er kransekagefigurer, og at Kongehuset burde afskaffes. Der er ingen grund til, at det er der. Det hører altså en anden tid til og er alt for gammeldags. Jeg synes, at Danmark hellere skulle have en præsident, der styrer det hele. Men jeg tror, at Kongehuset vil fortsætte med at være, som det er i fremtiden. Desværre.

Jeg synes, at Kongehuset er en rigtig hyggelig tradition. Jeg ser altid de royales barnedåb, bryllupper og nytårstalen i fjernsynet. Til Mary og Frederiks bryllup forberedte en veninde og jeg os med lækker mad og champagne og sad klistret til skærmen hele dagen. Jeg er royalist og ville ikke have noget imod selv at være prinsesse.

Ord: KirsTine Möhring FOtO: MarTin JusTesenCHILI #01 januar 2009