Page 1

Bestuursnieuws Child’s Destiny of Hope’s hart ligt in Oeganda. Daar wordt de basis gelegd voor kansen op een betere toekomst en structurele verandering in de levens van kinderen. Maar hier in Nederland werkt het bestuur van de stichting hard om dat mogelijk te maken. Om u op de hoogte te houden, ontvangt u met regelmaat een nieuwsbrief van het bestuur.

Kijk ook eens op onze site: www.cdhope.org Augustus 2012

Ludieke acties CDHope werkt in een zeer arm, afgelegen gebied. Als stichting willen we graag blijvend impact hebben op levens van kinderen, en scholing is een goede manier om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen.

CDHope wil graag meer betekenen voor de kansarme kinderen van het dorp. Zo ontstond het verlangen om een kleuter-, middelbare en t.z.t. een lagere school te starten om de kinderen op die manier meer kansen te geven. Tijd voor een actie! Bouwsteenloten Leden van de Gereformeerde Kerk uit Kamerik hebben alles uit de kast gehaald om de bouw van een middelbare school in Chawolo, Oeganda, mogelijk te maken. Op Koninginnedag was er een Oegandees dorp met hutjes en maaltijden nagebouwd. Mensen konden ananas, banaan of pannenkoeken eten. Ook waren er Oegandese spulletjes te koop en kon men een bouwsteenlootje kopen waarbij lokale ondernemers prijzen ter beschikking hadden gesteld. Ludiek en origineel! SUP4School Stefan van Crossroads uit Den Haag gaat SUPPEN voor de school in Chawolo (suppen is peddelen, al staande op een surfplank). Ook zeer origineel.

Financieel beleid GIFTEN

KINDERSPONSORPLAN Een aantal weeskinderen werd al gesponsord en het is geweldig dat vanaf juli 2011 het aantal sponsors is toegenomen. Op dit moment worden 9 weeskinderen, 17 dorpskinderen voor de kleuterschool, 10 dorpskinderen voor de lagere school, 1 dorpskind voor de middelbare school, de dominee en twee weduwen met hun gezinnen gesponsord. We conCONTINUITEIT stateren nu al vooruitgang en Eén van de voorwaarden om groei bij deze kinderen en een school te starten is er voor gezinnen. te zorgen dat er een gezonde financiële huishouding is en dat GESTAGE GROEI de organisatie in balans is en Voor nieuwe initiatieven zoals stap-voor-stap groeit. het bouwen van lokalen zijn De basis van een gezonde finan- acties nodig. Vorig jaar wilden ciële positie is dat de lopende Tim & Wilma graag starten met exploitatie uitgaven gefinancierd een middelbare school. De worden door de maandelijkse financiën waren niet aanwezig ontvangsten van onze gevers. en als bestuur hebben we Om te zorgen voor meer conti- aangeven dat dit nog niet kon. nuïteit van deze ontvangsten is Er is zoveel nood en we hebben het kindersponsorplan ontstaan. beperkte financiën. In de afgelopen jaren zijn alle activiteiten gefinancierd dankzij uw giften. Het bestuur en thuisfront in Nederland bestaat uit vrijwilligers en ontvangt geen salaris. Uw giften gaan volledig naar Oeganda zoals naar Tim en Wilma, het kinderhuis en het kinderwerk in het dorp (voedsel, onderhoud land en gebouw, lokale staf, knutselmaterialen).

Kamerik liet het niet op zich zitten en is een actie gestart. De opbrengst is uiteindelijk uitgekomen op ruim € 28.000! Voldoende geld voor 3 lokalen. Deze zomer zijn 2 groepen vrijwilligers vanuit Kamerik op eigen kosten naar Chawolo gegaan om de fundering uit te graven en daarna samen met de lokale aannemer de fundering te plaatsen. Bedankt, harde werkers!

De exploitatie van de middelbare school zal bekostigd gaan worden door sponsoring van de kinderen en de ouders die naar vermogen bijdragen voor hun schoolgaande kinderen.

En dan nog dit... Kleuterschool Op 16 mei jl is de kleuterschool gestart in de nieuwe hal die ook gebruikt wordt voor andere activiteiten zoals het kinderprogramma waar 250 kinderen op af komen. U kunt een kleuter voor € 20 per maand naar school laten gaan.

Middelbare school

We wensen Stefan en zijn team veel succes bij de Elfstedentocht voor SUPPERS in september a.s. Ook uw ideeën rondom te starten acties zijn welkom!

Jaargang 3, nr. 2

We streven naar continuïteit in de leefomgeving (kleuter-, lagere en middelbare school) en willen de eerste 2 klassen van een middelbare school starten aan het begin van het nieuwe Oegandese schooljaar,

in maart 2013. Deze klassen stellen we open voor kinderen uit het dorp en uit het weeshuis. Vervolgens hopen we elk jaar een extra klas/lokaal te starten. Binnenkort vindt u een wachtlijst op de website met kinderen die wij vanaf maart 2013 graag naar school laten gaan. Neemt u contact op als u een kind een kans wilt geven om naar de middelbare school te gaan voor € 30,- per maand?

Start

gestart om in te kunnen spelen op acute noden. De giften (o.v.v. noodfonds) hiervoor worden ingezet om bijvoorbeeld medicijnen voor gezinnen te kopen die amper geld hebben om te eten. Tim en Wilma bezoeken deze gezinnen persoonlijk en beoordelen elke situatie afzonderlijk.

noodfonds

Tim & Wilma en wij als bestuur verlangen ernaar om ook iets te betekenen voor dorpsbewoners in nood. Er is een noodfonds

Giften: St. Child’s Destiny of Hope, Kamerik, rekeningnummer 1281.29.956


Reisverslag familie De Lange In juli jl. zijn wij, Ton & Ilse de Lange met onze kinderen Daniëlle (14 jr), Steven (12 jr) en Joshua (9 jr), ruim twee weken in Chawolo geweest. Het was onze eerste vliegreis als gezin. Vooraf vonden we het best spannend maar we hebben alle 5 enorm genoten en we willen heel graag terug! Wat hebben we daar een goede tijd gehad met onze vrienden Tim, Wilma, Eugene en Jaimie. Maar ook met de CDHope kinderen en staf, dorpskinderen en overige inwoners van Chawolo. De afgelopen maanden zijn we bezig geweest, met hulp van vrienden en sponsors, om 5 extra koffers te vullen met spullen voor de kinderen van Chawolo: duplo voor de bouwhoek van de kleuterschool, speelgoed, knutselmateriaal, voetbalshirts, voetballen, armbanden, ballonnen en bellenblaas. Wat was dat genieten om te zien hoe zelfs 15-jarigen dolblij en dankbaar zijn met een ballon! Ter gelegenheid van het eerste lustrum van CDHope in Oeganda, hebben we de

achterban gevraagd om mee te helpen in het voorzien in een goede elektriciteitsvoorziening voor de Omalla’s. De laatste tijd waren er veel frustraties doordat zij veel tijd kwijt waren om kapotte generatoren en accu’s te laten repareren. Tim en Wilma wisten niets van deze lustrumactie en met tranen in de ogen namen ze de cheque in ontvangst met het prachtige bedrag van € 4.000. Een ieder die hieraan heeft bijgedragen, heel hartelijk dank!

Ton heeft allerlei klussen en reparaties gedaan. Hij heeft gezocht naar de oorzaak van de kortsluiting bij Tim en Wilma. Ook heeft hij hun badkamer betegeld. Dankzij een beamer van A&C hebben we de kinderen een indrukwekkende film kunnen laten zien over kinderen in Thai-

land die graag willen voetballen maar dit niet kunnen omdat ze in een waterdorp wonen. We hebben de kinderen aangemoedigd om te denken in mogelijkheden. Steven en Joshua hebben veel gespeeld en gevoetbald met de CDHope- en de dorpskinderen. Samen met de kleuters bouwden ze met duplo. Daniëlle en Ilse deden activiteiten zoals armbanden maken, verhalen vertellen, nagels lakken, badminton en gewoon gezellig kletsen. De kinderen hadden niet vaak blanke jongens gezien die konden touwtje springen. Ze hadden de slappe lach en het touw draaien lukte niet meer. Als we van het gastenverblijf naar het kinderhuis liepen, werden we vaak gevolgd door een stoet kinderen. Van al die enthousiaste, stralende kinderen werden wij heel blij! Ton heeft honderden foto’s gemaakt van het leven in Chawolo en van kinderen waarvoor nog een sponsor wordt gezocht. En natuurlijk kwamen we ook om heel veel met elkaar te

praten en te horen wat energie geeft en wat uitdagingen en wat frustraties zijn. We hebben heel veel bewondering en respect gekregen voor Tim en Wilma die in de middle-of-nowhere zulke bijzondere contacten hebben en zo goed het vertrouwen van de plaatselijke bevolking hebben gewonnen. Het hele leven is zo anders dan in Nederland. We zijn dankzij de mensen daar met een schat aan levenslessen naar huis gegaan. En het maakt ons nog gemotiveerder om CDHope bekend te maken in Nederland.

Eerste lustrum — Child’s Destiny of Hope 5 jaar in Oeganda! Op 12 juli 2012 is het 5 jaar geleden dat de familie Omalla in Oeganda aankwam om het werk van CDHope te starten. Ze startten met 1 weeskind en inmiddels hebben zij impact op 30 sponsorkinderen, 250 dorpskinderen en hun gezinnen. We zijn Tim, Wilma, Eugene en Jaimie heel dankbaar dat zij de moed en de liefde hebben om dit werk al 5 jaar van harte te doen. Op naar het volgende lustrum en we zien er naar uit hoe het effect steeds groter wordt!

2 www.cdhope.org — thuisfront@cdhope.org — secretaris@cdhope.org — De Kapberg 11, 3471 DC Kamerik

Bestuursnieuwsbrief 2012-08  

Bestuursnieuwsbrief 2012-08

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you