Issuu on Google+


CHIEU-ANH LE VAN PORTFOLIO


TABLE OF CONTENTS

CURRICULUM VITAE

5

WORK EXPERIENCE

Internship at Bureau B+B

6

RESIDENTIAL PROJECTS Sustainable District

11

Rehabilitation of an Industrial Neighborhood

14

regional projects Regional Workshop

16

urban projects Smoky Valley

21

Competition Overseas

26


Chieu-Anh Le van chieuanh.levan@gmail.com +31 (0)6 26 19 13 87

Education

Work Experience

2007 - 2011

B. Sc. Landscape architecture

2012

INTERNSHIP

Université de Montréal

Karres en Brands

2004 -

B. Sc. Animal Science

2011

INTERNSHIP

McGill University

Bureau B+B

2001 - 2003

2009

Customer service

Le Petit Italien

D.E.C. Health Sciences

Collège Jean-de-Brébeuf

2006

Administrative assistant & receptionist

Languages

French, english

(proficient level)

Spanish, vietnamese (intermediate level)

Logistics and transport for traveling employees

Administrative tasks

Les industries Show Canada

2005

Revision work

Proofreading of instruction

manuals Softwares

Air Liquide Canada

Adobe Creative Suite (Photoshop, Illustrator,

2004

Translation work

InDesign), AutoCAD, SketchUp, Microsoft Office

Les services lingustiques DHT


INTERNSHIP AT BUREAU B+B LOCATION:

AMSTERDAM, NETHERLANDS

PERIOD: 7 MONTHS

ADVISOR:

ARJAN VERGEER

Bureau B+B is a Landscape Architecture office based in Amsterdam, Netherlands. I had the opportunity to intern there for a period of 7 months. The office has put me on various projects where I could learn and get involved from the first analysis to the final design. It is a bureau focused on teamwork, process and multi-disciplinal approach. I have worked on projects such as parks, public spaces and urban planning. This internship has strengthen my skills and taught me realistic aspects of the profession. It has also helped me evolve personally and professionally.The next pages show a selection of projects I have worked on.


WORK EXPERIENCE

Internship at Bureau B+B

Historical analysis for an urban planning project in Diemen-Zuid, Netherlands

9

29


10

29

Internship at Bureau B+B

WORK EXPERIENCE

Collages for the urban planning project of Diemen-Zuid


WORK EXPERIENCE

Internship at Bureau B+B

11

Master plan of a commercial project in Nieuwegein, Netherlands

Collage of the public space of an urban planning project in Aalst, Belgium

29


112 2

29 29

WORKRESIDENTIAL EXPERIENCE

Internship Suistainable at Bureau B+B

SUSTAINABLE DISTRICT BACHELOR’S DEGREE IN LANDSCAPE ARCHITECTURE: 4TH YEAR

PROJECT: BUILDING A SUISTAINABLE DISTRICT ON A DISUSED AREA

TEAM OF 2

Sustainable districts, such as Vauban and BedZED, are perfect examples of successful sustainable models which helped us set a balanced patchwork of residential, commercial and institutional areas forfor a residential project in Hoensbroek, Working model Netherlands

our development project. The district is built around a main commercial and pedestrian street. One of our goals was to minimize as much as possible the use of automobile. Active transportation pathways serves the whole district. However, a street loop goes around the district to serve local and emergency traffic as well as buses. A water system was also developed to collect rain water and to naturally filter gray and brown w aters through the living machines system. The water system is also elaborated through bioretention cells, humid gardens and large basins that also create attractive environments . Vegetalization strategy was also used to cool down the heat islands surrounding the area. Finally, this sustainable and almost self-sufficient area is an example of how green communities can also be convivial and integrated within an urban context.


SUSTAINABLE DISTRICT BACHELOR’S DEGREE IN LANDSCAPE ARCHITECTURE: 4TH YEAR

PROJECT: BUILDING A SUISTAINABLE DISTRICT ON A DISUSED AREA

TEAM OF 2 Sustainable districts, such as Vauban and BedZED, are perfect examples of successful sustainable models which helped us set a balanced patchwork of residential, commercial and institutional areas for our development project. The district is built around a main commercial and pedestrian street. One of our goals was to minimize as much as possible the use of automobile. Active transportation pathways serves the whole district. However, a street loop goes around the district to serve local and emergency traffic as well as buses. A water system was also developed to collect rain water and to naturally filter gray and brown w aters through the living machines system. The water system is also elaborated through bioretention cells, humid gardens and large basins that also create attractive environments . Vegetalization strategy was also used to cool down the heat islands surrounding the area. Finally, this sustainable and almost self-sufficient area is an example of how green communities can also be convivial and integrated within an urban context.


14

29

Suistainable District

residential

Master plan for the sustainable district: a water system which filters grey and brown waters is connected to every building. Medium used: Photoshop + Illustrator + Autocad


15

Sustainable District

RESIDENTIAL

29

Sketch of one of the interior courtyards of the residential buildings. The bumpy topography seperates the semi-private space from the public area. Free green spaces allow the residents to appropriate the space. Sketch of one the pedestrian walkway. The linear planting of cherry trees is a reminder of the previous orchards plantation. Bioretention cells are placed around the pathway to collect surface water and process it to a primary natural filtration. Medium used: SketchUp + Photoshop

Medium used: SketchUp + Photoshop


REHABILITATION OF AN INDUSTRIAL NEIGHBORHOOD BACHELOR’S DEGREE IN LANDSCAPE ARCHITECTURE: 3 RD YEAR

PROJECT: BUILDING REARRANGEMENT AND URBAN DESIGN IN QUÉBEC CITY

TEAM OF 2 The Estimauville area is a small and new development located between two industrial Neighborhoods in Québec city. Its major problem is the urban structure of the main street and its lack of identity. The assignment for this project was to create and integrate a residential neighborhood as well as rehabilitating the main street which connects a train and bus station to our project. Our team sought to create a differentiated transfer zone. Our concept was based on the ludic element of mazes. A study of the current and hypothetical pedestrian, bicycle and automobile traffic helped us detail the shape of the buildings. Further in the process, we assigned commercial and residential value to the buildings depending on their location. The main street now becomes a commercial strip passing through the project with the residential buildings surrounding. Finally, the project is a marriage between commercial and residential buildings, between private and public spaces and between the hidden and the found.


RESIDENTIAL

Rehabilitation of an Industrial Neighborhood

First, an analysis of the traffic in the area helped us outline the shape of the buildings. Second, an analysis of the local traffic helped us detail the shape of the buildings. The final shape was then rearranged to prioritize the pedestrian traffic and to create courtyards within the buildings

Sketch of the public space . The broken rythmic aspect of mazes was played horizontally with the crossing pathways , and vertically with geometrical hills of various heights. MEDIUM USED: Photoshop Sketch of the geometrical hills in the residential courtyard. MEDIUM USED: Photoshop

17

29


REGIONAL WORKSHOP BACHELOR’S DEGREE IN LANDSCAPE ARCHITECTURE: 3 RD YEAR

PROJECT: RURAL WORKSHOP IN THE REGIONAL COUNTY MUNICIPALITY OF MASKOUTAINS

TEAM OF 3 This project is located in the rural area and intensive agriculture of the Maskoutains Regional County Municipality. The study and analysis of this area have led us to examine the cohabitation problem between residential areas and the agricultural industry which is the main economic motor. Our main efforts were concentrated on reconciling these inextricable parties. Our team chose to intervene on punctual aspects of the area such as the proximity of the agricultural structures to the residential area, the predominance of the automobile, the lack of safe and pleasant pedestrian pathways and the extend of mineral surfaces. Aesthetical, social, and agricultural ideas were proposed to strengthen the community and its quality of life and to give value to the major agricultural industry.


REgIONAL

From top to bottom: Excessive size of the flour mill Proximity of intensive agricultural areas to residential areas Predominance of roads in the agricultural industry

Regional Workshop

19

29


20

29

Regional Workshop

A proposal for peri-urban agriculture to create a boundary between the residential area and agriculture. MEDIUM USED: Photoshop

REGIONAL


Regional Workshop

REGIONAL

Development in commercial aeras create a green and safer break with the roads MEDIUM USED: Photoshop

Colouring flour mills to create landmarks MEDIUM USED: Photoshop

21

29


22

29

REGIONAL

Regional Workshop

Artistic visual projection can also be used on the flour mills. it is also an opportunity to gather the community around this important agricultural structure . medium used: Photoshop

Lighting effects give value to the flour mill at night. flour mills are common agricultural equipment, but they are also emblematic because of their importance in the industry. medium used: Photoshop


SMOKY VALLEY BACHELOR’S DEGREE IN LANDSCAPE ARCHITECTURE: 4 TH YEAR

PROJECT: DESIGN PROPOSAL FOR LE PARC DES ÉCLUSES

TEAM OF 2 Le Parc des Écluses is a piece of land created by the junction of two canals. It is part of the industrial heritage of the Old Port’s early 20th century infrastructures. The design for this project is based on the script development of an undefined route that put emphasis on the monumentality of the grain elevator and its particular historical experience and atmosphere. History is recalled by the simplicity and the bold, brutal character of the materials, and also by the industrial sound of a near-by refinery and by the intermittent fog. During the glorious industrial days, this area was called “Smoky Valley” because of all the smoke created by the industry. The route eventually reaches a greener area, The garden. It reminds the duality between the mineral and the vegetal throughout the site. It also emphasizes exceptional views on Montreal and the St-Laurent River, and has recreational and peaceful free spaces.


24

29

URBAN

Smoky Valley

Sections of the garden and the canals. Medium used: Illustrator


URBAN

25

Smoky Valley

Masterplan of the projectL mineral area in front of the grain elevator, in opposition, the garden on the west side of the site. Medium used: ILLUSTRATOR + Photoshop

Concrete vertical plans lead an undefined route with cut and emphasized viewpoints on the surrounding city, the river and the grain elevator. MEDIUM USED: Photoshop

29


26

29

URBAN

Smoky Valley

The Garden offers recreational and free spaces. The near-by refinery generates a sound that reminds us of the industrial time. medium used: Photoshop

The canal’s water tank reflects the grain elevator, it is The Mirror of this monument. The fluidity of the water contrasts the brutality of the structure. Medium used: Photoshop


URBAN

Smoky Valley

This walkway called The Ice is a reminder of the ice sheets that used to break on the city’s edge. Medium used: Photoshop

The pedestal hols the silo no. 5. It is a minimalist concrete stande where can people can gather and where festival can be held. MEDIUM USED: Photoshop

27

29


COMPETITION OVERSEAS BACHELOR’S DEGREE IN LANDSCAPE ARCHITECTURE: 2 ND YEAR

PROJECT: PROPOSAL FOR THE CITY HALL OF GEMBLOUX, BELGIUM

TEAM OF 3 As part of the contest European 10, a project was developed on the grounds of gembloux’s city hall. Many restrictions had to be respected, namely those concerning the architectural and plant related heritage, as well as future plans for an administrative building. The master plan design was inspired by the circular shape of the old fortifications. A circular footbridge was also created to link the historical remains to the rest of the site. Another footbridge links the public place to the opposite entrance and passes over a green space. This bowl-shaped space is used for free activities while the slanted sides offer a place for people to lay down and enjoy the historical site.


RESIDENTIAL

Pictures of the historic steeple, the city hall and the fortress tower

Competition Overseas

29

29


30

29

Competition Overseas

URBAN

Analysis of the historic remains, automobile traffic, vegetal heritage, visual interests and urban context have helped us determine our concept and settle the different areas for this project

Master plan of the project medium used: photoshop


RESIDENTIAL

Competition Overseas

31

29



portfolio