Page 1

CHIEU-ANH LE VAN portfolio


TABLE OF CONTENTS

Curriculum vitae

5

Residential projects Sustainable District

6

Residential lane

10

Urban projects Rehabilitation of an industrial

12

neighborhood Competition overseas

14

Botanical garden

17

Regional projects Rural workshop in the Regional County Municipality of Maskoutains

19


Chieu-Anh Le van chieuanh.levan@gmail.com 514 705 6454 403 boulevard St-Joseph, Apt. 8

Montréal, Qc H2V 2P3

Education 2007 - 2011

Work Experience B. Sc. Landscape architecture Université de Montréal

2009

Customer service LE PETIT ITALIEN

2004 -

B. Sc. Animal Science McGill University

2006

D.E.C. Health Sciences Collège Jean-de-Brébeuf

Administrative assistant & receptionist Logistics and transport for traveling employees Administrative tasks LES INDUSTRIES SHOW CANADA

Languages

2005

French, english, spanish & vietnamese (intermediate level)

2001 - 2003

2004

Softwares

Adobe Creative Suite (Photoshop, Illustrator, InDesign), AutoCAD, SketchUp, Microsoft Office

5

21

Revision work Proofreading of instruction manuals AIR LIQUIDE CANADA

Translation work LES SERVICES LINGUISTIQUES DHT


Sketch of one of the interior courtyards of the residential buildings. The bumpy topography seperates the semi-private space from the public area. Free green spaces allow the residents to appropriate the space. Medium used: SketchUp + Photoshop

Sketch of one the pedestrian walkways. The linear planting of cherry trees is a reminder of the previous orchards plantation. Bioretention cells are placed around the pathways to collect surface water and process it to a primary natural filtration. Medium used: SketchUp + Photoshop

Sustainable District Bachelor’s degree in Landscape Architecture: 4th year

commercial and pedestrian street. One of our

Project: Builiding a suistainable district on a disused area

the use of automobile. Active transportation

Team of 2

a street loop goes around the district to

Sustainable districts, such as Vauban and

serve local and emergency traffic as well as

BedZED, are perfect examples of successful

buses. A water system was also developed

sustainable models which helped us set a

to collect rain water and to naturally filter

balanced patchwork of residential, commercial

gray and brown waters through the living

and insitutional areas for our development

machines system. The water system is also

project. The district is built around a main

elaborated through bioretention cells, humid

goals was to minimize as much as possible pathways serves the whole district. However,

6

21


Master plan for the sustainable district Medium used: Photoshop + Illustrator + Autocad

gardens and large basins that also create attractive environments . Vegetalization strategy was also used to cool down the heat islands surrounding the area. Finally, this sustainable and almost self-sufficient area is an example of how green communities can also be convivial and integrated within an urban context.

7

21


8

21


TIERCÉ AQUATIQUE Bassins de vies au travers de trois séquences d’eau

Jardin intérieure de l’espace Olympique, Barcelone

Wave deck, Waterfront, Toronto

Mirroir d’eau de la place de la bourse, Bordeaux

Jeux d’eau pour enfants, Projet du Bog Dig, Toronto

SÉQUENCE 3: L’esplanade, prolongement ludique de l’espace de loisirs

Une surface dont la programmation invite à une appropriation de la communauté, accessible à tous elle offre activités estivales et hivernales et ambiance nocturne propice à la programmation d’évènements.

Bassins sur fleuve, Allemagne

Sugar Beach, Waterfront, Toronto

SÉQUENCE 2: Une plage urbaine sur les berges du bassin de rétention

Valoriser le recyclage des eaux par un espace de loisirs autour duquel s’organise activités de baignade et vie communautaire Marais de la St François, Sherbrooke

Jardin botanique, Angers

SÉQUENCE 1: Par le phyto-traitement des eaux, rendre place à la nature Offrir l’expérience des milieux humides et d e leur cortège écologique

Le vocabulaire graphique de la goutte d’eau, traduit la volonté de valoriser des espaces techniques et milieux de vie écologiques, par la réalisation d’une entité paysagère emblématique de l’écoquartier.

Transition de l’espace privatif des résidences à l’est par la promenade du mail planté, à l’ouest la limite avec l’espace public des bassisn est traité par le parc linéaire des berges dont les buttes ménage l’intimité des résidents tout en leur offrant la vue sur l’étendue d’eau.

Le long du parc des berges, transition de l’espace privé résidentiel, la surface d’eau se compose en trois séquences:

1-Le bassin de traitement des eaux, alimenté par le canal, il s’élabore en strates végétales rejoignant graduellement le niveau d’eau du bassin de rétention centrale dans le quel il se deverse. 2-Le bassin de rétention, accueillant les eaux grises et pluviales préalablemt traitées. Cette vaste étendue d’eau devient lieu de vie de l’écoquartier par sa programmation de loisirs. 3-Le mirroir d’eau, cette espace minéral se couvre d’une fine surface d’eau accueillant jeux d’eau et d’éclairage afin de recevoir à l’occasion une programmation de spectacle ou de patinoire à la saison hivernale.

I-Gestion des eaux brunes 1-Phases mécaniques de filtration et décantation assurées au sein des bâtiments avant traitement au centre pédagogique. 2-Station d’épuration écologique réalisée selon les principes du Living Machine, développé par John Todd. 3-Collecte et réutilisation des déchets organiques dans les jardins potagers Marécage à écoulement horizontal: - situé à l’extérieur - végétation aquatique - dénitrification - élimination de la DBO et des solides en suspension

Marécage de marée: - situé en serres - bassins d’aggrégats avec des plantes de surface - aucune eau de surface - nitrification

20 50

10

II-Gestion des eaux grises

II-Gestion des eaux de pluie

4-Réseau parallèle à celui des eaux brunes afin de diminuer les volumes d’eau à traiter au centre d’épuration écologique 5-Traitement des ces eaux par secteurs: après phase de filtration, les eaux sont épurées sous l’action mécanique et biologique des plantes au fil de leur cheminement au sein d’un réseau de noues et bassins 6-Sur le secteur Est, l’ensemble des eaux sont dirigées vers les jardins potagers où une partie sert à l’irrigation, tandis que le reste du volume transitent par canal filtrant avant de rejoindre le bassin de rétention. Propre à des usages domestiques ne nécessitant pas d’eau potable, elle serra ensuite réinjectée dans le réseau du quartier pour être utilisée dans les sanitaires, laveuse.... La collecte du secteur sud se destine à la même finalité mais son traitemet se réalise au niveau des bassins filtrants végétalisés, eux même connectés au bassin central.

7-Absorption par la végétalisation des toitures (jardins sur toit, potagers en bacs, toits extensifs) et la canopée végétale (jusau’à 75% d’absorption). Stockage de l’excedant pour un recyclage en eau d’entretien des espaces publics et arrosage des arbres. 8-Les volumes de déblais engendrés par les constructions sont compensés sur site, notamment sous formes de buttes. Volumétrie ménageant le rapport d’échelle avec le bâti et valorisant le cadrage des perspectives. Mais aussi la topographie du terrain pour orienter les eaux de pluies au sein des différentes noues et bassins. Les eaux de ruissellement rejoignent donc le système de traitement des eaux grises et complètent le volume global du bassin de rétention.

1-Végétation 2-Substrat 3-Antiracinaire et filtre 4-Couche de drainage 5-Etanchéité et protection

Système de réutilisation: - Réservoir à pression pour l’utilisation de l’eau domestique

6-Couche isolante 7-Pare-vapeur 8-Membrane de toiture 8-Support structural

Influent des eaux brunes

Filtre de l’effluent

Réservoir primaire: - gestion du flux d’écoulement - filtration de l’effluent - décantation des solides

Système de désinfection (facultatif ) - situé en serres, à l’intérieur ou sous terre - rayon ultraviolet, ozone, chlorination

Réservoir de stockage d’eau

Illustration du concept de living machine développé dans l’usine d’épuration écologique

Illustration des réalisations techniques de noues filtrantes et bassins

Canal planté du Sherbourne park, Toronto

Traitement paysager des eaux, Écoqaurtier Molmö, Suède

Illustration de la technique de végétalisation des toits

Toits végétalisé (sedums, graminées, ciboulettes, sauges...) de l’Hotel de ville de Toronto

L’eau dans les espaces collectifs, Mamö, Suède

Mise en valeur de l’eau et du cortège végétal assurant son traitement, Montréal

Final poster of the project Medium used: Photoshop + Illustrator + Autocad

9

21


Sketch of the playground’s main entrance Medium used: Photoshop

Residential lane Bachelor’s degree in Landscape Architecture: 4th year

kids, adults and firemen in shape. Bumpy

Project: Designing a playground in a residential lane behind a fire hall

a more peaceful area which can be used for

topography scatters a more isolated ground for reading and friendly meetings.

Team of 2

One of the issues of this neighborhood is the lack of playgrounds for children. Located behind a fire hall, we seized this as an opportunity to create a playground for kids as well as adults. Cardiovascular and muscular training structures are playful ways to keep

10

21


Bumpy topography can be used for friendly meetings such as reading hour for children Medium used: Photoshop

Cardiovascular and muscular training equipment can be used by aldults watching their kids play. Medium used: Photoshop

11

21


Rehabilitation of an industrial neighborhood Bachelor’s degree in Landscape Architecture: 3rd year Project: Building rearrangement and urban design in QuÊbec City Team of 2

The Estimauville area is a small and new development located between two industrial neighborhoods. Its major problem is the urban planning of the main street and its lack of identity. Our team sought to create a differentiated transfer zone. Our concept was based on the ludic element of mazes.

First, an analysis of the traffic in the area helped us outline the shape of the buildings. Second, an analysis of the local traffic helped us detail the shape of the buildings. The final shape was then rearranged to prioritize the walking traffic and to create interior courtyards between the buildings.

12

21


Sketch of the public space. The broken rythmic aspect of mazes was played horizontally with the crossing pathways and vertically, with geometrical hills of different heights. Medium used: SketchUp + Photoshop

Sketch of the geometrical hills in the residential courtyard. Medium used: Photoshop

13

21


Competition overseas Bachelor’s degree in Landscape Architecture: 2nd year

design was inspired by the circular shape of

Project: Proposal for the City Hall of Gembloux, Belgium

also created to link the historical remains to

Team of 3

the public place to the opposite entrance and

As part of the contest European 10, a project

passes over a green space. This bowl-shaped

was developed on the grounds of Gembloux’s

space is used for free activites while the

city hall. Many restrictions had to be respected,

slanted sides offer a place for people to lay

namely those concerning the architectural and

down and enjoy the historical site.

the old fortifications. A circular footbridge was the rest of the site. Another footbridge links

plant related heritage, as well as future plans for an administrative building. The master plan

14

21


1

4

6

1 2 3 4 5 6

2

historic remains automobile traffic vegetal heritage visual interests urban context conceptual diagram

5

Based on several analysis, the centrality of the City Hall’s location and the great heritage were the main aspects around which the project was developed.

3

15

21


Master plan of the project Medium used: Photoshop + markers on vellum paper

16

21


Botanical Garden Bachelor’s degree in Landscape Architecture: 1st year Project: Garden design in the Montreal Botanical Garden Team of 2

The goal of this project was to create a garden on 9 m2 piece of land in the Botanical Garden of Montreal. This garden, inspired by the Rubik’s Cube, was designed to create a playful and interactive place for families. The colorful cubes are mobile and can also be used as chairs to rest among the vibrant flower patterns. One of the main purposes of the Botanical Garden is to educate the public on the different plant species. The Rubik Garden exposes these species and informs the public on their different sensorial values while stimulating the senses.

17

21


Sketch and section of the garden Medium used: Markers on vellum paper

18

21


1

2

3

4

Proximity of intensive agricultural areas to residential areas 2 Predominance of roads in the agricultural industry 3 View from the main street in Ste-Madeleine 4 Excessive size of the flour mill 1

Regional workshop

proposed to strengthen the community and to

Bachelor’s degree in Landscape Architecture: 3rd year

give value to the major agricultural industry.

Project: Rural workshop in the Regional County Municipality of Maskoutains Team of 3

The study and analysis of this rural area have led us to examine the cohabitation problem between residential areas and agricultural industry. Our main efforts were concentrated on reconciling these inextricable parties. Aesthetical, social, and agricultural ideas were

19

21


The extent of the region required several interventions: a proposal for peri-urban agriculture create a boundary between residential area and intensive agriculture, development in commercial areas create a green and safer break with the roads and coloring flour mills creates landmarks.

20

21


Below, lighting effects give value to the flour mill at night, and artistic visual projection gathers the community around one of the most important agricultural structures of the area.

21

21

portfolio  

work samples