Page 1

Chieu-Anh Le van landscape architect portfolio


CURRICULUM VITAE

5

GARDENS

6

10

Morin-Heights, Canada

Symphonie d’Éris Metis, Canada

URBAN + PUBLIC REALM

LANDSCAPE ARCHITECTURE

8

Dunkelhölzli Zurich, Switzerland SZL

24

Expo City Vaughan, Canada TLA

12

Tête GVA Geneva, Switzerland SZL

16

Union Park Mississauga, Canada TLA

26 Retirement Residence Toronto, Canada TLA

20

28

22

Miscellaneous

Diemen-Zuid Diemen, Netherlands Bureau B+B

Polyfeld Muttenz Basel, Switzerland SZL


5

CHIEU-ANH LE VAN chieuanh.levan@gmail.com +1 (514) 705-6454

EDUCATION

SKILLS

2007

B. Sc. Landscape Architecture Université de Montréal

2004

B. Sc. Animal Science McGill University

2001

D.E.C. Health Sciences Collège Jean-de-Brébeuf

AutoCAD - LandF/X Vectorworks Adobe Creative Suite Microsoft Office SketchUp

LANGUAGES EXPERIENCE 2015

Project Manager / Landscape Designer Site inventory and analysis, concept design, municipal approvals and permits, construction drawings, contract administration and documentation, project coordination, marketing material, proposals Terraplan Landscape Architects Inc. (TLA) Toronto, Canada

2013

Landscape Architectural Intern Site inventory and analysis, concept design, construction drawings, project coordination, marketing material, research, competitions Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten (SZL) Zurich, Switzerland

2012

Landscape Architectural Intern Idem Karres en Brands Hilversum, Netherlands

2011

Landscape Architectural Intern Idem Bureau B+B Amsterdam, Netherlands

French Mother tongue English Proficient level Spanish Limited working proficiency Vietnamese Limited working proficiency

REFERENCES Dominik Bückers Studio Vulkan +41 43 336 60 70 Arjan Vergeer Bureau B+B +31 6 54 31 88 39


6

N 0

1

5

10

30

MORIN-HEIGHTS Team: Daniel La France (architect), Anh Truong (designer) Year: 2015 This project is located in the heart of the Laurentian Mountains, in the southern part of the province of Quebec. Working along with the architect, we decided on how and where the new cabin house should be implemented to optimize the setting in this wild and virgin forest and to minimize the impact on the site’s ecosystem. The cabin house is surrounded by the typical rough, rocky and mossy landscape found in this mountainous region, and it is embraced by tall pine trees. This landscape slowly changes on the hillside of the house and drops into a warm and flowery meadow. A few poplars and birch trees, typical trees from the boreal forest, scatter on the west side of the small field. The landscape intervention wants to be simple, yet reminiscent of the Canadian landscape.

1 Preliminary design of the project 2 View from the meadow onto the cabin house


7

2


8

1


9

2

DUNKELHÖLZLI Client: Grün Stadt Zürich Project leader: Michael Gersbach Year: 2013

1 The model served as a base to play with different shapes for the community gardens, and with different volumes and equipment. 2 The complete preliminary design

Dunkelhölzli is one of Zurich’s community gardens. It is located on the west side of the city, at the edge of the Ütliberg’s forest. Part of the mandate is to rearrange the family gardens while creating a recreational space for the neighbourhood and while considering the different regulations regarding the protection of the forest. Different shapes, arrangements and volumes were studied onto a model to establish the most optimal, useful and enjoyable space.


10

1

SYMPHONIE D’ÉRIS Client: Metis International Garden Festival Team: Sarah Lacombe Year: 2014 This garden installation is a proposal for the Metis International Garden Festival where the theme was held on the “buzz”. The visitor is invited to discover a disorderly and incongruous botanical ensemble with curious and explosive structures, lush vegetation and unexpected geology. Colourful plants like the Santolina, the Alternanthera, the Solanum jasminoides et the Echevaria grow unknowingly on confusing, shaggy and tremendous “living rocks”. The floor is lined with various creeping thyme and little periwinkles, but also with gravel and concrete. The visitor can take a hazardous stroll on this marbled floor of changing suppleness. Other perennials and bushes add up to the irregularity of the scattered volumes in this garden. The visitor is seduced by this rich, spectacular and chaotic ecosystem that harmoniously balances organic and mineral textures.

1 Axonometric view of the garden 2 Perspective on the shaggy and botanical “living rocks”


11

2


12

N 1

0

100

200

500


13

TÊTE GVA Client: État de Genève Team: KCAP, Ernst Basler + Partner, hkd géomatique, i-consulting Year: 2014

1 Master plan for 2050

The mandate of this project was to provide a vision for part of the City of Geneva for the next fifty years. The area under study is characterized by contrasted identities, dividing infrastructures, and by a dense and active local population. Together with the City of Geneva and a team of landscape architects, architects, urban designers, traffic engineers, land surveyor engineers and real estate consultants, we worked on tackling some major issues such as urbanisation, densification, mobility and environment. We developed a strategic development plan to implement future housing, activities and infrastructures with cohesion, efficiency, quality and multifunctionality. The landscape concept focused on developing green and public spaces, and reinforcing nature in the city by reconnecting the urban tissue with natural areas, green spaces and urban polarities. This was translated through a mesh of “green links”, a network of safe and enjoyable transit spaces and public infrastructures mainly for pedestrians and cyclists. Once the was vision determined, we put the project to a feasibility study. We contemplated on how different areas of the city could be activated, considering the parcel lines, property owners, costs and financing, and on how our vision could operate in the near or far future.


N 2

0

100

200

500


15

3

2 Detailed projection of the main green link, the Natural Green Link. 3 Diagram showing the different parameters taken in consideration when studying the feasibility of the Natural Green Link. 4 We were invited to take part of the jury for the “Micros-Labos Urbains”, a workshop between l’HEPIA (UAS) and the city of Geneva to create ephemeral installations as part of a first step towards our vision. © État de Genève

4


16

1


17

2

UNION PARK Client: City of Mississauga Year: 2015

1 An overview of the park, its programme, installations and users. Š Paul Marsala and Courtney Likins 2 Rendered Plan

One of the challenges for this neighbourhood park was its location on a brownfield. We worked closely with geotechnical engineers to determine how to develop and implement this project. In the summer of 2016, the park and its multi-season program, which includes a playground, a skatepark, a multiuse court, a dog park and a skating rink, were inaugurated. Its success is reflected in its popularity among people of all ages.


18

3

4


19

5

3 Blow-up on the playground layout 4 Play area mulch and planting details 5 Layout Plan


20

DIEMEN-ZUID Client: Gemeente Diemen Project leader: Arjan Vergeer Year: 2012 Diemen-Zuid is located at the south-east from Amsterdam. We were asked to study different possibilities for the urban development of this densifying neighbourhood. With its proximity and good connection to one of the Netherlands’ metropolis, Diemen-Zuid’s mobility and traffic issues have been growing moderately. Its position enclosed between the river, the highway and the train tracks makes it difficult for the urban tissue to expand and disgorge the traffic. With traffic engineers, we offered different structural solutions for a better connections and traffic flows, as well as pleasant and safe spaces.

1 Diagrams of historical analysis of Diemen-Zuid 2 Adaptation of the new main road of the neighbourhood 3 Safe pedestrian and cyclists zone and semi-public front gardens to residential buildings

1


21

2

3


22

1

POLYFELD MUTTENZ Client: Gemeinde Muttenz Project leader: Sandra Schlosser Year: 2014

Muttenz is an old industrial neighbourhood near Basel. With the implementation of the new polytechnic school, this neighbourhood will be activated and gentrified with new housing, businesses and public equipment. Our intervention was solely on the public realm, the landscape concept focused on the main streets and the connecting secondary roads. We also came up with a toolbox and a set of rules to guide the development of the streets and the implementation of future buildings.

1 Different street widths were studied in relation to the sidewalk, the property line and the building setback. 2 Axonometric diagrams showing different rules and options depending on the implementation of future buildings. 3 Axonometric projection of the street with different implementations.


23

6.40 baulinie

parzelle

baulinie 5.50

6.00

1.50

parzelle

baulinie

6.00

parzelle

6.00

~2.00

6.40 baulinie

parzelle

baulinie 5.50

6.00

1.50

parzelle

6.00

baulinie 6.00

~2.00

6.40 baulinie

parzelle

baulinie 5.50

6.00

1.50

parzelle

6.00

~1.50

~3.00

6.40 baulinie

parzelle

baulinie 5.50

6.00

1.50

6.00

parzelle ~1.50

~3.00

6.40 baulinie

parzelle 6.00

5.50

1.50

6.00

6.40 baulinie

parzelle 6.00

5.50

1.50

6.00

2

6.40 baulinie

parzelle 6.00

5.50

5.00

1.50

6.00

6.40 baulinie

parzelle 6.00

5.50

5.00

1.50

6.00

3

parzelle


24

1

2


25

3

EXPO CITY Location: Vaughan, Canada Year: 2018

1 Sections of the centre courtyard and surrounding streets 2 Blow-up of the grading of the centre courtyard 3 Overall site plan

Expo City is composed of four residential tower complex located in Vaughan. We were mandated with full landscape architectural services for the grounds, amenity spaces and the centre courtyard. The main goal of this project is to create a space for the residents

and a connection to the urban tissue of the future Metropolitan Centre. Managing the phasing and coordination with the multiple consultants are key to the success of this project.


26

N 0

1

10

20

RETIREMENT RESIDENCE Location: Toronto, Canada Year: 2015 Retirement residences are interesting projects to develop as they require special attention to their users. This project focused on providing dynamic and relaxing spaces. The idea behind the main courtyard is to provide a circuit around the sodded oval berm. The rhythm along the west side is broken into a dynamic circuit around the oval planters. The oval is used because of its soft continuous edges and its looping

attribute for way-finding. The circuit continues along the south side of the complex connecting the “front porch� to the eastern shaded courtyard. Seating areas are scattered along the path and are surrounded by a palette of sensory and native planting. The landscape design for this retirement residence is to provide safe, enjoyable and diverse atmospheres to accommodate all residents, visitors and employees.

50


27

2

3

1 Planting Plan with keys and schedule. 2 Paving details 3 Planting details


28

1

2

3

4


29

5

MISCELLANEOUS Throughout the internships, I also worked on several projects and competitions where I learned to work within a team, to develop concepts, produce graphics while respecting tight schedules and deadlines. The following pages are a miscellanea of projects I have worked on.

1 Master plan for publication of Nieuwegein “blooming� city centre in the Netherlands. Office: Bureau B+B

4 Schemes and sections for a cemetery in Trondheim, Norway. Office: Karres en Brands

2 Projection of the relationship between public and private spaces as part of a urban planning competition in Aalst, Belgium. Office: Bureau B+B

5 Adaptation of the renaturalization of a pond in Vejle, Denmark. Office: Bureau B+B

3 Using a model to study the design of a residential project in Hoensbroek, Netherlands. Office: Bureau: B+B


CHIEU-ANH LE VAN landscape architect chieuanh.levan@gmail.com +1 (514) 705-6454

work samples  
work samples  
Advertisement