Page 1

Kulturrejse til Gudernes Ø Bali med dansk ekspertrejseleder Antropolog mag. art. Jan Kanne 15 dage – den 8. – 23. november 2011 N

Bali er en livsstil Intet sted i verden finder man , som her, en lille minoritet, der formår at tegne et helt land – og fascinere en hel verden!

Side

2

Rejsen til Gudernes Ø Vi garanterer en unik rejseoplevelse, der giver minder for resten af livet!

Side

4-5

Bali – lige noget for dig! Oplev det ægte Bali væk fra turistruterne og bo lokalt hos en familie på Bali

Side

7


Bali er en livsstil Bali er en livsstil. Intet sted i verden finder man, som her, en lille minoritet, der formår at tegne et helt land – og fascinere en hel verden! Balineserne er med deres unikke kultur og hinduisme mere kendte end det land, de er en del af – nemlig Indonesien. Det siger sig selv, at Bali og balinesernes særlige egenskaber kræver et viljestærkt folk i et land bestående af over 13.000 øer, 230 mio. indbyggere og verdens største muslimske nation, når man blot selv udgør 5 millioner af disse. Derfor skulle man måske også tro, at balineserne er emsige, selvhøjtidelige og nidkære. Intet kunne være mere forkert! Balineserne er milde, arbejdsomme og sociale – deres kolossale sociale overskud og rummelig giver enhver rejsende minder for livet. Selvom, at der er mange turister på Bali, er balineserne aldeles upåvirkede og stolte af deres egen identitet, kultur og religion. De holder fast i deres hinduistiske livsanskuelse og formår at få turisme og traditionel livsstil til at gå hånd i hånd. Geografisk er Bali på størrelse med Sjælland og er et fantastisk tropisk og frodigt paradis med smukke bjergrige områder med spredte grønne risterrasser, små landsbysamfund og et lavlandsområde sydpå med lidt større bysamfund og et pulserende folkeliv. Rejsen til ”Gudernes Ø” er en spændende og autentisk introduktion til det hele – det traditionelle landsbyliv, hvor livet stadig leves, og traditioner opretholdes, som det har været i hundreder af år. Til grundstammen på, som er den avancerede Bali hinduisime, der gennemsyrer alt – lige fra kunst, dans til dyrkningsritualer på markerne. Og ikke mindst et billede af det hypermoderne og fashionable liv, der også er en del af Bali anno 2011.

2


Kunst, religion og kultur På Bali er kultur og religion to sider af samme sag Kultur og hverdagsliv er dybt rodfæstet i den unikke form af hinduisme, som findes på Bali. Traditioner og ceremonier er en fast del af hverdagen, og højtideligheder kræver tid, arbejde og økonomiske ressourcer de balinesiske familier. Templer er sociale omdrejningspunkter og øens natur, herunder bjerget Gunung Agung samt floder og havet, spiller en central rolle i det religiøse liv – og dermed dagligdagen på Bali, hvor det hele er vævet sammen i et komplekst sammensurium. Alt dette genfindes i kunsten på Bali – her har kunstnere fra hele verden i over 100 år fundet et fristed, hvor religiøse og kulturelle begivenheder samt de smukke landskaber udgør en uudtømmelig kilde til inspiration for bl.a. skulptører, træskærere, malere og musikere.

Vidste du? At i 1930’erne blev Bali’s image som”"an enchanted land of aesthetes at peace with themselves and nature" skabt af bl.a. antropologerne Margret Mead og Gregory Bateson, kunstnerne Miguel Covarrubias og Walter Spies samt musikeren Colin McPhee – og dermed tog turismen på Bali sine første spæde skridt. 3


Program for Kulturrejse til Gudernes Ø Bali 8. nov: Afrejse fra Københavns Lufthavn med Thai Airways til Bali via Bangkok

12. nov: Kunsten og håndværkets Bali fortsat – ”forretningen Bali”

15. nov: Det bjergerige og nordlige Bali – kaffe, handel og kolonitid

9. nov: Ankomst til Bali om eftermiddagen og indkvartering på Segara Village Hotel i Sanur

Heldagsprogram: Vi står tidligt op og besøger sammen med indkøberne det store en grosmarked i Sukawati og ser på ”forretningen Bali” med fokus på kunsthåndværk i alle afskygninger – før turisterne vågner. Resten af dagen står x træskærerarbejde i alle mulige og umulige afskygninger; krydret med risterrasser, besøg i familiehusholdninger og frokost på en lokal restaurant (egen regning).

Formiddag: Der køres ad små og snoede veje op i bjergene på Bali, og der aflægges besøg på én kaffeplantage i området ved Pelaga (med smagsprøver, selvfølgelig), hvor der samtidig er mulighed for at se en del af de andre afgrøder, fx kakao, krydderier og frugter, som dyrkes i højlandet.

Eftermiddag/aften på egen hånd. 10. nov: Det historiske og moderne Bali. Bali a paradise created Formiddag: Besøg på markedet i Denpasar, indkøb af beklædning til tempelbrug og frokost på lokal restaurant (egen regning). Eftermidag: Sunset besøg på Ulu Watu (introduktion til modertemplet og det religiøse system på Bali). Middag på stranden i Jimbaran eller ved det lokale fiskemarked (egen regning). Overnat i Sanur. 11. nov: Kunstens Bali, kunstens udvikling og vestlig indflydelse gennem tiderne samt sammenhængen mellem kunst og religion Formiddag: Bali er vidt berømt for sine dygtige kunstnere og enestående kunsthåndværk – bl.a. farverige parasoller og festlige drager. Formiddagens program vil bestå af besøg hos forskellige lokale workshops, bl.a. parasolfremstilling, ”byg-dinegen drage” på op til 8 meter!, unika malede æg m.v. Frokost i Ubud med specialiteten ”Babi Guling” (grillet gris – egen regning) Eftermiddag: Besøg hos det anerkendte Neka Art Museum i Ubud. Om aften mulighed for se dansen Ramayana eller lignende på paladset ”Puri Ubud” (egen regning) Indkvartering på det underskønne Beji Ubud Resort i Ubud.

Overnat i Ubud. 13. nov: Landsbyernes Bali – religion, tradition og storfamilier Heldagsprogram: Fra Ubud køres en lille halv time til landsbyen Banjarangkan, hvor vi for mulighed for at besøge og bo én nat hos én lokal balinesisk familie – og opleve livet på landet på Bali med små husholdninger, templer, rismarkeder og det dagligdags liv. Der arrangeres rundtur i landsbyen, besøg hos forskellige husholdninger, templer og fremvisning af rismarker samt gåtur til stranden om eftermiddag. Indkvartering og forplejning finder sted hos de enkelte familier (inkl.). Overnatning i Ubud er muligt, hvis man ikke ønsker at overnatte lokalt. 14. nov: Kongebyen Klungkung og saltbønderne i Kusamba Morgen/formiddag: Besøg på det traditionelle marked i Klungkung, kongepaladset Kerta Gosa med en lille afstikker til Kusamba, hvor der er mulighed for at se den lokale og meget simple produktion af havsalt. Frokost i Klungkung eller på vejen retur til Ubud (egen regning).Eftermiddagen er til fri disposition med indkvartering på Beji Ubud Resort.

4

Frokosten (egen regning) spises på vej mod Singaraja og Lovina eller ved den fantastiske bjergsø Batur. Eftermiddagen på egen hånd. Om aftenen er der mulighed for fælles middag på den berømte fiskerestaurant Rangoon Sunset i Lovina (egen regning). Indkvartering på det charmerende Rambutan Cottages i et lille fiskeleje i Lovina. 16. nov: Det nordlige og meget anderledes Bali - Singaraja Tidlig morgen: Mulighed for delfinsafari. Formiddag: Bytur i Singaraja med besøg på paladset og kolonialmuseet Gedong Kertya. Frokosten spises på en restaurant ved det lokale universitet, hvor der evt. er mulighed for besøg (egen regning). Eftermiddag: Tur til de varme kilder ved Lovina (husk badetøj!) og besøg hos det nærliggende buddhistiske tempel. Overnat i Lovina. 17. nov: Det østlige og oprindelige Bali – Candi Dasa Tidlig morgen: Mulighed for delfinsafari. Formiddag: På tur langs kysten på det østlige og mere tørre Bali og frokost ved vandpaladset Tirta Ganga.

Fortsættes…


Program for Kulturrejse til Gudernes Ø Bali Fortsat… Indkvartering på strandhotellet Lotus Bungalows med eftermiddagen på egen hånd. Der er halvpension i Candi Dasa. 18. nov: Det oprindelige Bali – Bali Kuno Formiddag: Valgfri tur til den oprindelige landsby Tenganan med mulighed for besøg hos husholdninger. Ellers mulighed for snorkle-, fiske- og dykkerture – samt spadsereture i det hyggelige lokale miljø. Overnat i Candi Dasa 19. nov: Modertemplernes tempel Besakih Formiddag: Valgfri tur til modertemplet Besakih på det højeste bjerg Gunung Agung med evt. mulighed for besøg hos et landsbykooperativ, der fremstiller den fineste jomfrukokosolie. Ellers mulighed for snorkle-, fiske- og dykkerture – samt spadsereture i det hyggelige lokale miljø. Overnat i Candi Dasa 20. nov: På vej mod sydkysten igen – det tjekkede og fashionable Seminyak Formiddag: Vi kører roligt retur mod det fashionable, men samtidig hyggelige strandstrøg Seminyak på den sydlige del af Bali. På vejen vil der være mulighed for at se vævningen af tekstilet Ikat, hvor anvendes både guld og sølv i fremstillingen, og som er berømt langt udover Balis grænser. Frokosten købes som ”nasi bungkus” (madpakke) i Klungkung, som spises i landsbyen Banjarangkan, hvor der aflægges et lille afskedsvisit en route. Indkvatering på The Royal Seminyak Beach.

21. nov: Sidste shopping Mulighed for shopping og sightseeing i mindre grupper og specielle ønsker. Ellers dagen på egen hånd med rig mulighed for forkælelse og spa-behandlinger på hotelle, der berømt for sine enestående lukus-spa oplevelser. Fælles afskedsmiddag sammen med vores lokale repræsentanter (egen regning). Overnat i Seminyak. 22. nov: Afrejse mod Danmark Formiddagen er til fri disposition. Efter frokost transport til lufthavnen og afgang med Thai Airways med kurs mod København via Bangkok. 23. nov: Ankomst til København tidlig morgen.

Praktiske oplysninger: Rejsen arrangeres af Chi Dai Lifestyle af Asia med ekspertrejselederen antropolog Jan Kanne. Chi Dai er en dansk virksomhed, der sælger udvalgte asiatiske livsstilsprodukter og design primært til det skandinaviske marked – bla. fra butikken Kanne & Degn i Stege på Møn. Virksomheden er grundlagt af ægteparret Kanne & Degn, begge antropologer med speciale i Sydøstasien. Vi har en passion for asiatisk livsstil og tror på, at kvalitetsprodukter, der er produceret under ansvarlige forhold for mennesker og miljø - kombineret med lækkert design - aldrig går af mode! Der udover arrangerer vi løbende en række spændende og unikke kulturrejser til det Sydøstasien, som vi holder allermest af, og som sjældent besøges på traditionelle turistrejser. Der er maksimalt 16 deltagere på vores kulturrejser, og pladserne fordeles efter ”først-tilmølle”-princippet.

5

Overnatning finder sted på gode 3-5* hoteller med morgenmad/ Halvpension. Dansk ekspertrejseleder, lokal guide og alle udflugter (dvs. transporter) er inkluderet i prisen, dog er entreer, snorkling, dykning og delfinture for egen regning. Rejseprisen inkluderer et bidrag til landsbyen Banjarangkan, der bl.a. anvendes til et lokalt uddannelsesprojekt. Prisen inkluderer: • Fly med Thai Airways t/r • Lufthavnsskatter, afgifter og brændstoftillæg kr. 2100. • 14 nætter på Bali med morgenmad / halvpension iflg. program • Ture og måltider iflg. program • Bidrag til ansvarsforsikring samt rejsegarantifonden • Dansk rejseleder Prisen inkluderer ikke: • Afbestillings- og rejseforsikring • Vaccinationer • Måltider, entreer etc. udover det i programmet anførte • Visum ved ankomst til Bali, pt. USD 25 • Lokal afrejseskat fra Bali, pt. IDR 150.000

Pris per person: kr. 16.950 Enkeltværelsestilæg: kr. 3500 Rejsen arrangeres i samarbejde med Stjernegaard Rejser. Medlem af rejsegarantifonden. Bestilling af rejsen kan ske til Chi Dai - Jan Kanne på telefon 31 444 914 eller e-mail jan@chidai.asia. Husk rejse- og afbestillingsforsikring! Både rejse- og afbestillingsforsikring kan tegnes ved henvendelse til Stjernegaard Rejser på telefon 45 26 00 00.


Erhverv og håndværk På Bali er alle kunstnere og håndværkere Selvom Bali primært er kendt for turisme, strande og enestående kulturelle oplevelser, er øen også centrum for et stærkt erhvervsliv, hvis produkter og ydelser bygger på samfundets grundlæggende styrker, nemlig kultur, religion, kunst og natur. Små familievirksomheder udvikler og fremstiller livsstilsprodukter, kunsthåndværk og specialiteter, som alle er helt karakteristiske balinesiske, men samtidig har et appeal, der rækker langt ud i verden. I øens større byer finder man blomstrende specialforretninger, supertjekkede gallerier, verdenskendte smykke- og tøjdesignere samt moderne loungecafeer, hoteller og restauranter, der mere end tilfredsstiller selv de mest kræsne gæster. Dette er også en vigtig del af det moderne Bali i dag. Balinesiske familievirksomheder eksporterer i stigende grad kunsthåndværk, design og lækre kvalitetsprodukter til det øvrige Asien, Australien, USA og Europa. En stærk håndværksmæssig tradition, tætte familiebånd, ordentlige arbejdsforhold og evnen til hele tiden at tænke nyt indenfor traditionelle rammer er nøglen til Balis succes som et stærkt og innovativt erhvervsmiljø.

Unik shopping Få det bedste med hjem En stor del af Balis befolkning er beskæftiget med fremstilling af kunsthåndværk og lignende. Som noget helt unikt får du mulighed for at besøge en række små familievirksomheder, der fremstiller kunsthåndværk og brugskunst i bl.a. sten og træ. På denne måde ernærer en hel familie sig, og arbejdsforholdene betyC der, at både mænd og kvinder har mulighed for at få en indtægt samtidigt med at børnene og husholdningen passes. På disse besøg har du mulighed for at shoppe direkte hos producenten – vi sørger for at fragte dine indkøb hjem!

F 6


Bali – lige noget for dig! Har du været på Bali før eller er dette første gang? Vi garanterer en unik rejseoplevelse, der giver minder for livet! Ikke alene får du Balis skønhed, tradition og kultur, du kommer også tæt ind på livet af lokalbefolkningen og deres levevilkår. I løbet af denne rejse vil du få indgående viden om Balis historie, religion og kultur, ligesom du vil opleve øens naturlige skønhed og fantastiske bymiljøer. Herudover får du chancen for at bo i en lokal balinesisk husholdning, indblik i balinesernes hverdag og kendskab til det erhvervsliv, der sikrer balineserne deres forholdsvis gode levestandard. Sidst men ikke mindst: på denne rejse byder vi på shoppingmuligheder, som ikke findes andre steder! Køb direkte hos lokale familie-virksomheder – vi garanterer for kvalitet og ordentlige arbejdsforhold, ligesom vi sørger for at fragte dit indkøb hjem.

Bali – helt privat! Bo lokalt hos en familie på Bali og oplev det ægte Bali Som en del af turen vil du blive indkvarteret hos en lokal balinesisk familie, hvor du tilbringer en nat. Her er der rig mulighed for at følge det lokale liv på tæt hold: hvordan bor man, hvad spiser man, hvordan foregår en typisk hverdag for børn og voksne? Gå ned i tempo og oplev hverdagen langt fra turist-ruten!


Bali – med hjerte & viden! Rejseleder med 15 års erfaring og viden om Bali Rejseleder på turen er Jan Kanne, antropolog, mag. art. Jan ejer og driver virksomheden Chi Dai, der importerer og sælger udvalgte livsstilsprodukter fra Sydøstasien på webshoppen www.chidai.asia. Jan driver desuden butik Kanne & Degn i Stege på Møn, hvor man også finder Chi Dais varer. Filosofien bag virksomheden er, at kvalitet og design skal gå hånd i hånd med respekt for mennesker og miljø. Anstændighed i forretningsførelsen er kodeordet for Chi Dai. Jan Kanne har en baggrund som antropolog med speciale i Sydøstasien og med særlig ekspertise indenfor balinesisk kultur og religion. Jan har rejst og boet på Bali siden 1996, og har flere forskningsophold bag sig, bl.a. sammen med sin kone, Christina Degn, der også er antropolog med speciale i Sydøstasien.

Vil du vide mere? Hvis du vil vide mere om rejsen eller programmet, er du meget velkommen til at kontakte Jan Kanne på telefon 31 444 914 eller e-mail jan@chidai.asia. Der vil også blive afholdt en informationsaften for rejsens deltagere i oktober i butik Kanne & Degn i Stege på Møn.

Masser af information på www.chidai.info På hjemmesiden www.chidai.info finder du meget mere information om Bali og kulturrejsen til Gudernes Ø med billeder, links til hotellerne, oversigtskort og videooptagelser fra de forskellige steder – og naturligvis nyheder og uddybende baggrundsmateriale – og litteratur. Op til rejsen vil der løbende blive lagt nyt materiale ud på siden.

Chi Dai – Lifestyle of Asia Lukkemosevej 1 4780 Stege Tlf: 31 444 914 Email: jan@chidai.asia www.chidai.asia

Kanne & Degn Storegade 24 4780 Stege Tlf: 5581 9181 Email: jan@chidai.asia www.kannedegn.dk

Kulturrejse til Gudernes Ø Bali  

Med ekspertrejseleder antropolog Jan Kanne., mag. art., den 8. - 23. november 2011.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you