Issuu on Google+

CHIAWEI LIAO 4528 Walnut Street Apt.D31 • Philadelphia, PA19139 267-266-2863 ChiaWei.V.Liao@gmail.com

EDUCATION University of Pennsylvania School of Design Philadelphia, PA, USA

National Chiao Tung University Hsinchu, Taiwan

Master of Architecture May 2011 - September 2008

Merit Scholar

Bachelor of Science in Electrical Engineering June 2007 - September 2003

EXPERIENCE Bower Lewis Thrower Architects Philadelphia, PA, USA

Architectural Intern November 2011 – Present

- Worked on construction development completion phase for a large scale casino complex project. - Aided in building code review submission to Department of Community Affairs. - Worked on schematic design and design development phase for hotel renovation and addition projects. - Met and worked with structure consultants and MEP consultants

Minifie van Schaik Architects Shanghai Office Shanghai, China

Axis Mundi Design Studio New York City, NY, USA

Architectural Designer August 2011 – October 2011

- Communicated with clients and consultants. - Produced digital models, diagrams , renderings and architecture drawings. - Offered computer software (Scripting, Rhinoceros, Grasshopper) trainings.

Architectural Intern June 2010 – August 2010

- Produced computer renderings as an in-house renderer. - Aided in conceptual stages to production of a competition. - Produced digital models, diagrams and architecture drawings.

RELEVANT SKILLS SOFTWARE

Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign Adobe Premiere Adobe Flash

Autodesk AutoCAD Autodesk 3ds MAX Studio Autodesk Revit Autodesk Maya

LANGUAGE

Mandarin Native

English Fluent

Rhinoceros SketchUp Grasshopper

Japanese Fluent

ACHIEVEMENTS

PUBLICATIONS

COMPETITIONS / FELLOWSHIP

BOOKS / PERIODICALS

2011 eVolo Skyscraper Competition eVolo Magazine

AIA West Jersey Student Design Competition AIA West Jersey Section

E. Lewis Dales Traveling Fellowship University of Pennsylvania School of Design

eVolo Limited Edition Finalist February 2011

March 2011

Meiji Jingu Gaien Tokyo, Japan

PennDesign Work 10 -11 Concept Korea

Beyond Hong Kong

Award Winner January 2010

EXHIBITIONS Tokyo Design Week:

USA USA

Second Place

Architecture : University of Pennsylvania School of Design

B-1 Magazine Thailand

Green, Urban, Global:

Architecture and Design by Philadelphia's Design Schools February 7 - March 3, 2011

Urban Swirl August, 2011

ARCH 701 Rahim Studio: Urban Swirl August, 2011

Cathedral Fold Vol. 149, pp 86 - 89, 2011

Whiteny Museum Downtown Vol. 005, pp 48 - 53, 2011

Cathedral Fold Vol. 4, Issue 45, pp 44 - 45, 2011

Salon

Whiteny Museum Downtown in Context

Russia

pp 154 - 157, 2010

ONLINE PRESS Architizer USA

November 1st - 6th, 2011

Philadelphia Center of Architecture Philadelphia, PA, USA

Vray Renderer Mental Ray Renderer Maxwell Renderer

Top Projects 2010: Whitney Museum of American Art by Axis Mundi December, 2010

Dezeen UK

Conceptual extension to Whitney Museum of American Art by Axis Mundi December, 2011


Whitney Museum Downtown Conceptual Extension Project with Axis Mundi Design director: John Beckmann / Design team: Andy Van, Dennis Pereira / Rendering: Chia Wei Liao

The existing museum is a 1960s concrete building by Marcel Breuer and Axis Mundi claim the extension’s exposed concrete frame would be a continuation of Breuer’s brutalist aesthetic. The extension would have an irregular floor plan configured around sight lines that look towards landmarks such as the Empire State Building. A desire for column-free galleries led the architects to create a perimeter superstructure to contain the staircases, escalators, elevators, and mechancal rooms. this structural lattice allows the galleries to float freely, suspended like bridges, unimpeded by a typical grid structure. the lattice allows light to flood the building in unexpected and dramatic ways, heightening the visitor’s perception of the artwork and the city.


LIGHTWRIGHT CONCRETE PANEL, BOLT ANCORED ON TUBE STRUCTURE RUBBER WATER PERTECTION METAL COPING ALUMIUM GUTTER

STONE FINISH BENCH

PRECAST HOLLOW CONCRETE S-1 2.2

ROOF DETAIL 1/2” = 1’ - 0”

DOUBLE GLAZED WINDOW

MINERAL WOOL INSULATION + VAPOUR RETARDER PRECAST HOLLOW CONCRETE

DOUBLE GLAZED WINDOW

ADJESCENT CONCRETE WITH MINERAL WOOL INSULATION

S-1 2.1

TUBE WINDOW DETAILS 1/2” = 1’ - 0”

LEVEL 6 103’ - 0”

O F F I C E

LEVEL 5 83’ - 0”

MEZZANINE

LEVEL 4 53’ - 0”

G A L L E RY 2

LEVEL 3 33’ - 0”

G A L L E RY 1

LEVEL 2 12’ - 0”

P L I N T H

LEVEL 1 0’ - 0”

G R O U N D

SC-1 SECTION A-A’ 1.1

REINFORCED CONCRETE FLOOR WITH INTERGRATED UNDER FLOOR HEATING

INSULATING CONCRETE WITH CONCRETE PRIMER

S-1 1.1

TYPICAL WALL SECTION 1/8” = 1’ - 0”


EDU-PLAYGROUND 2011 Cleveland Design Competition Design Team: Chiawei Liao, Ben Lee

The new proposal for the Cleveland International School is a rethink of how the learning environment can be designed to engage and stimulate students throughout their education through their surroundings. By dissolving the walls between spaces and from interior to exterior, we allow students from different classes and years to come together and work together, which reflects the collaborative philsophy of the school. The openness of the school allows the students to explore and engage their surounding environment, which increases their learning potential, awareness and concentration, as well as encouraging physical activity. In addition, this openness allows the school to expand and adapt to program changes quickly in response to different needs.

The school is designed as a large contiguous space without walls, to mirror the school’s philosophy of an open learning environment. This allows students to wander freely and engage the environment as part of their learning experience, as well as promoting interaction between different groups of students. The open circulation also allows movement between the school and the landscape roof above, through stairs and slides into the courtyards and the front yard.

The new Cleveland International School becomes a green anchor on CSU’s masterplan, connecting to its fields, buildings and corridors to encourage exchanges and usage between the 2 institutions and the wider city.

Open School + Landscape Roof = Edu-Playground


Flexible Learning Centers

Traditional classrooms are ďŹ xed in size, program, and limited in connection to the outside.

Learning Centers are fully customizable, allowing for a variety of conďŹ gurations based on the number of students and the activity, as well as control on the openness of the space.

SUPERIOR AVE

1 2 3 4 5 6 7 8

21ST ST

14

6

10 11

9

7

18

12 13 14 15

5 16

3

16

8

16

16

1

17 18

10

18

4

18

16 13

18TH ST

9

15 11 2 17

PAYNE AVE

12

Entry K-5 Learning Center 6-8 Learning Center 9-12 Learning Center Visual Arts Music Rooms & Auditorium Family & Consumer Science Technology Education Media Center Special Education Student Dining Area Building Services & Food Prep Student Lockers Administrative Spaces Greenhouse Interior Courtyards/Playground Front Yard WC & Custodial


Philadelphia Coner Storefront Located at 13 street and Drury Street, a vibrant neighborhood in downtwon Philadelphia, Philadelphia Coner Storefront is a 4-story building with two basement floors designed to serve a mix use purpose. With a long rectangular site like a typical Philadelphia townhouse, first and second floor is designed for a small cafe, with dining area in the front and service area in the back. Optional basement spaces can serve as additional seating area or storage space. Third and forth floor have large bay windows and skylight which make it a suitable space for design studios or galleries.

LOADING AREA plastic flashing 2" insulation

4 geotextile layer protective layer concrete curb to cap layers 8" layer top soil for heavy plants drain 1/2" layer of sand layer of gravel

KITCHEN

waterproof membrane bituminous vapor barrier breather layer lightweight sand screed

grass & plant

8" reinforced concrete slab

3

A-1 2.1

1/2” = 1’ - 0”

A-1 2.2

1/2” = 1’ - 0”

ROOF DETAIL

2

OUTDOOR SEATING AREA

CAFE SEATING AREA

SKYLIGHT DETAIL

8” CONCRETE SLAB & BEAM

4” BRICK WALL 2” CAVITY 2” INSULATION SPRAY ON WATERPROFFING STEPPED FLASHING AND WEEPHOLE

1 WOOD STILL STEPPED FLASHING AND WEEPHOLE 8” CMU BACKER WALL WIRE CAVITY TIES SPRAY ON WATERPROFFING

B

A

A-1 1.1

FIRST FLOOP PLAN 1/16” = 1’ - 0”

A-1 2.3

BAY WINDOW DETAIL 1/2” = 1’ - 0”

A-1 3.1

WALL SECTION 1/16” = 1’ - 0”


The Folded Church Conceptual C onceptual P Project roject with A Axis xis M Mundi undi The folded church is an conceptual proposal for an Christrinality church located at a historical public square. Inspired by folded paper, seven folds stand on a traditional imprinted mideavel cathedral footprint. A ramp slowly sinks down into the ground and guides people into the sublime space. Inspired by natural geography of basalt columns, the altar creates a city of god and also a solemn space for people to worship and pray. Design director: John Beckmann / Design team: Chia Wei Liao, Masaru Ogasawara / Rendering: Chia Wei Liao


Building Connection

Nes sted Urban Formations

Street View

Grand Entrance

Public Plaza Outdoor Theather Metro Station

Metro Station

Intensity

Business Culture Shopping

In a metropolitan context like Tokyo ,Urban Swirl seek to provide various experience through space in different architectural form, and yet different forms are synchronize in a larger scale to complete the ‘whole’. Urban Swirl examine the opportunity to connect the vertical with the horizontal space by building connections in between towers, as well as building connection between the towers and the site plane. In such way, it allows the building complex to be more connected with the rest of the city. In this project, we offer a design of a ‘cluster’ of buildings which compose of three major towers and the connections between them. On a site size of 360,000 square feet, it serves multiple programs including cultural, recreational, business and residential. The complex itself is in fact a ‘mini city’.

Swirling Progra ms Instead of traditional categorized program organization, we propose a new concept of “Program Intensity”. The “Program Intensity” that we define in this project refer the intensity of the program activities. The new concept creates swirling programs and tie up the program with the overall site organization. Starting from the edge of the site, the program intensity gets stronger as the program swirls into the buildings. The program intensity change in accordance to the rotation speed as it speeds up or slows down.

0

100


Nested Urban Formations

Urban Swirl The connections between the buildings and the site serve as a buffer between the towers and the cities. It provides a smooth transition from vertical space in the tower to the horizontal space on the site. It creates a new multi-layered experience of city life. In such a vast building complex, monolithic experience should be avoided. In particular part of the building complex, different formal language is applied to accommodate program needs. Urban Swirl seek to provide various experience through space through different architectural form, and yet different forms are synchronize in a larger scale to complete the ‘whole’. The part to whole relationship is a major emphasize in this project.

Grand Stairs

Retail Space

Connection Bridge

Road

Metro Hat

Metro Station

LEVEL 45

At the top, the smallest diameter of the building becomes an observatory to view out the city.

LEVEL 26

More vigorous rotation, partitions are built along with the space. Individual rooms are created.

LEVEL 14

Space starts to tighten up, public space shrinks, level of floors become more distinguished

LEVEL 45 476’ - 0”

LEVEL 26 256’ - 0”

LEVEL 14 168’ - 0”

LEVEL 4 48’ - 0”

LEVEL 4

The bottom of the building is more ‘loosen’ and space is opened up to accommodate public programs.


Kinetic Lamp

Engineer: Sam Pan

Kinetic Lamp is a lamp designed with dynamic surface to create fluid lighting effect. Powered by electric motor, the lamp can create fluid lighting effect like water by undulating the countour of the surface. We designed the machanic system and also the circuit specificlly for this project. We also explored the surface expression which can be aplied to the surface.


ChiaWei Liao Work sample + resume 2012