Page 1

CHIARA

MORANDUZZO

P O R T F O L I O 2019


CHIARA MORANDUZZO

CHIARA MORANDUZZO ARCHITECT Born Live

13/05/1991, Monza (Italy) Cinisello Balsamo (MIlan)

Phone Email Site

+39 347-1388768 moranduzzo.chiara@gmail.com www.chiaramoranduzzoarchitect.com


I’m an architect passionate in the design and construction of parks and urban green, public and private gardens, with particular attention to public space and conservation of the landscape. About my attitude to the work: I’m used to teamwork, to complete the job within the required time frame and I have excellent problem solving skills. I’m looking for a dynamic and stimulating working reality, where I can share my know-how and have the opportunity to implement my knowledge.

- About me -


C

// Feb. 2018 Feb. 2019

U

R

R

I

C

U

L

U

M

V

I

T

EDUCATION Politecnico di Milano and Fondazione Minoprio | Italy

Ist Level Specializing Master in “Design and Conservation of the garden and the landscape�

Feb. 2014 Oct. 2016

Politecnico di Milano | Italy

Master degree in Architecture Thesis score: 110 and honors

Feb. 2015 July 2015

Universidade Federal de Santa Catarina | Brazil

Erasmus program

Oct. 2010 Feb. 2014

Politecnico di Milano | Italy

Bachelor in Enviromental Architecture Thesis score: 110 and honors

// COMPUTER

SKILLS Autocad

Revit

SketchUp - Vray

Photoshop

Illustrator

InDesign

Microsoft Office tools LANGUAGES OTHER

italian

english

portuguese

mother tongue

B1 (toeic)

Advanced

Driving license

//

Primus DCF (ACCA)

(category B)

INTERESTS Playing sports, gardening, travels and good food

A

E


Chiara Moranduzzo

//

PROFESSIONAL EXPERIENCE

Oct. 2018 Jan. 2019

PA+N Assocciati (architecture and landscape studio)| Milan INTERN - executive drawings and computation review for highway mitigation works - drafting of technical offer for selection of public tenders - computation of improvement works for public tenders - preliminary project posters

Nov. 2017 Dec. 2018

Valerio Cozzi landscape designer, | San Vittore Olona (Milan) INTERN and COLLABORATOR - Autocad development of the themes related to the project of a private park in Saudi Arabia

Nov. 2016 Oct. 2017

Studio Agnoletto srl | Milan PROJECT ARCHITECT - set up the administration of building practice: CILA, SCIA, Pareri paesaggistici, sanantorie, changes of destination use - 2d design and 3d modeling for renovation of housing units management of a small building site for the renovation of a residential unit

Nov. 2016

Professional qualification | Milan Successfully passed the qualification test for being a professional Architect

May 2016 July 2016

Politecnico di Milano COLLABORATOR Student remunerated collaboration activities

//

ACTIVITIES | WORKSHOPS

Jan. 2019

Online courses “Managing changes” and “Managing conflict” organised by Politeecnico di Milano

Year 2016

Publication of the project “Milano T.r.e.” online site of RI-FORMARE MILANO

June - Aug. 2015

Workshop of bioarchitecture: building with clay organized by “Baixo impacto arquitetura” | Brazil


C

URBAN LANDSCAPE renewed square in Milan Feb. 2019

O

N

T

E

N

T

S

01 02

VEGETABLE HERITAGE park of Villa Raimondi Feb. 2019

03

LANDSCAPE REGENERATION between nature and culture Feb. 2019

04

URBAN LANDSCAPE neighborhood in Berlin July 2014

05

FLEXIBLE BUILDING the outside inside July 2015

06

RESIDENTIAL TOWER construction details Feb. 2016

- Academic works -


Chiara Moranduzzo

07

S|ARCHITECT HOUSE renovation of 50 mq Mar. 2019

08 L|DESIGN HOUSE renovation of 225 mq Sep. 2017

M|MATERA APARTMENT renovation of 130 mq May 2017

09

- Non academic works -


U

01

R

B

A

N

site content

L

A

N

D

S

C

A

P

E

//

URBAN LANDSCAPE Renewed square in Milan

location

year

type team proff.

P.zza Mentana | Milan | Italy Sep. 2018 | Feb. 2019 Final project of Specializing Master -arch. V. Cozzi - dott. E. Bortolotti

The workshop aimed to redevelop a mediumsized square, located in the historic center of Milan. The requests: - remove car parking from the center of the square - provide seating for users - redesign the design of the square giving uniformity to the intervention - enhance the present monument - propose new paving for the entire area - redesign of the kiosk function - use vegetation as a design material. I developed the theme focusing on the revaluation of the monument, and on the redesign of the spaces inside the square. The characterizing element of the project is the presence of vegetation tanks that design defined but fluid spaces with specific functions. The vegetation is at the same time a structural and aesthetic element.

Localization in Milan the central position of the squares, in a town, is an important opportunity for the success of the project

Localization in “5VIE� district 5VIE is a cultural stronghold in the heart of Milan. Represent a historical district rich in artistic heritage. A crossroad of workshops, crafts, galleries, shops and showrooms.

Piazza Mentana Current situation characterized only by parking lots


Landscape student

masterplan

//

layers project

Foto of square

//


U

new designed spaces

//

R

B

A

N

L

A

N

D

S

C

A

P

E


Landscape student

In front of the statue (to the fallen in the battle of Mentanas) I planned a “ground fountain�, with builtin scenographic lighting. The fountain becomes an attraction and game element for the youngest.

Longitudinal section //


U

change of season

Cross section //

//

R

B

A

N

L

A

N

D

S

C

A

P

E


Landscape student

construction details

//

Example of vegetation pool

KIOSK OF DRINKS

abacus vegetatation


V

E

G

E

T

A

B

L

E

urban framework

//

02

VEGETABLE HERITAGE Park of Villa Raimondi

location

year

type team proff.

Minoprio | Como | Italy Sep. 2018 | Feb. 2019 Final project of Specializing Master C. Moranduzzo, M. Orsi, P. Valenza arch. A. Cazzani - dott. V. Piatti

The project aims to enhance and preserve the park of the villa. The garden currently contains various stylistic languages ​​and an interesting and rich botanical collection that is not so much appreciated. Following an in-depth historical analysis we found elements of the historical value garden from which the project idea started. We have therefore redeveloped three areas of the park: the Italian garden in front of the villa, with the fountain, the English garden with the biolake, and the rose garden that currently consists of educational gardens at the service of the agricultural school. TASKS // I did the graphic elaboration of the survey and I contributed to the project idea; I realized the layout of panels and photomontages.

villa raimondi

//

H

E

R

I

T

A

G

E


Landscape student

italian garden

//

abacus vegetatation


V

english garden

E

G

E

T

A

B

L

E

H

E

R

I

T

A

//

This part of the park was designed to accommodate a water garden; that recalls the presence of the swimming pool by planting ornamental aquatic species and shade shrubs. Due to the north-eastern orientation and the presence of the forest, this area of ​​the garden remains in the shade. The puddle of water - or biolake - is an attractive ornamental element for this area of ​​ the garden.

biolake

//

abacus vegetatation

G

E


Landscape student

abacus vegetatation

garden roses

//

circuit botanical collections //


L

03

A

N

D

S

C

P

E

redeveloped path

//

site content

A

//

LANDSCAPE REGENERATION between nature and culture

location

year

type team proff.

Sormano | Como | Italy Feb. 2018 | Feb. 2019 Final project of Specializing Master C. Moranduzzo, M. Orsi, P. Valenza arch. D. Pandakovic - arch. A. Dal Sasso

The project is developed on a territorial scale. Its place of interest is the municipality of Sormano and its alpine landscape. The project involved the re-functioning of “Colma di Sormano”, as an identity site of the Lario area and the redevelopment of a piece of hiking trail for tourists. My team and me have identified 8 stages along the way, each characterized by an arboreal species and one or more attracting elements. The key to understand the whole journey is the game, a tool with which the visitor experiences the reality that surrounds him. I report below some of the stages and at the end the project of “Colma di Sormano”. TASKS // I participated in the idea of ​​the project, I worked out the composition of the posters, and I developed all the photo-montage and maps.

R

E

G

E

N

E

R

A


O

Landscape student

N

stage 2

//

the birch tree

//

the beech tree

ALPINE PRAIRIE

I

stage 4

BIRCH FOREST

T


L

A

N

D

S

C

A

P

E

R

E

G

E

N

E

The project route crosses different “micro landscapes�: from alpine prairie to broad-leaved woods to coniferous ones. Finally it reaches sections in mountain crests that are extremely scenic.

//

the maple tree

ALPINE CLE ARING

stage 6

THE CRESTS

Each stage is represented by a specific tree, whose meaning is to be found in Celtic and classical mythology. The birch is the tree of ascent between earth and sky, the beech is a symbol of wisdom, the maple indicates the correct way, the elm the grandeur of nature.

R

A


T

I

O

N

Landscape student

stage 7

//

the elm tree

stage 8

//

the beechwood


L

COLMA DI SORMANO

N

D

S

C

//

Place of identity for the entire “Larian triangle” and destination for many tourists, it was made famous in the 70s by the famous “Muro di Sormano” this fact is an icon in the history of cycling. The project involves the re-functioning of the road system with the construction of protected pedestrian and cycle paths, located at different altitudes from the carriage road. The creation of green bands along the paths and a large space at the service of the astronomical observatory. PROPOSAL | Master plan

A

Corrent situation

A

P

E

R

E

G

E

N

E

R

A


T

I

O

N

Landscape student SKETCHES //


U

04

R

B

A

N

N

D

master layout plan

//

site content

L

A

//

URBAN LANDSCAPE neighborhood in Berlin

location

year

type team proff.

Berlin | German Mar. 2014 | July 2014 Laboratory 1 Master degree C. Moranduzzo, R. Moscarelli P. Galliani - A. Colombo - C. Gasparini

The methodological itinerary aims to highlight the relationships between morphology, typology, architectural language and to enhance the urban renewal procedures with reference to the transformations and the collective use of the contemporary city. The project faces the problems of identity and regeneration of an urban area characterized by significant existing structures, through targeted new functions and the introduction of new architectural organisms for residences, services and tertiary activities. The site of the projectis located in a former slaughterhouse. TASKS // Specifically I developed the plan of offices and temporary residence. I made the elevations in autocad and photoshop, at different scales (1:100; 1:50) and I designed the construction details in scale 1:20. I made the photo-montage and the 3d views.

S

C

A

P

E


Architecture student


U R E F E C T O R Y and G Y M //

ground floor | top floor plan //

east facade | west facade //

R

B

A

N

L

A

N

D

S

C

A

P

E


Architecte student

Master plan //


U TEMPORARY RES I D E N C E //

ground floor plan

facility

first floor plan common spaces

second floor plan

student room

top floor plan

apartments

R

B

A

N

L

A

N

D

S

C

A

P

E


Architecte student vertical section //

east facade //


F

05

FLEXIBLE BUILDING the outside inside

location

year

type team proff.

Florianopolis | Brazil Apr. 2015 | July 2015 Laboratory 2 Master degree -A. Ishida

The workshop, held in Brazil, aims to the creation of a flexible building, located in the center of Florianopolis. The building, indeed, has been designed to be adaptable to the ongoing changes which take place in the contemporary city. Flexibility has to be one of the main criteria for the public buildings. The building designed as a vertical promenade, represents an extension of the public space that insert itself in the building through a central, open staircase. The function of the building can be a school or an office space, depending on the needs. Indeed, the spaces are designed to be easily malleable. A greenhouse characterizes the interior space and it allows the absorption of the ray of sunlight in winter and through the windows it allows the natural ventilation in summer, according to the bioclimatic criteria.

L

E

X

I

master plan

B

//

L

E

B

U

I

L

D

I

N

G


Architecture student SPATIAL EXPERIENCE // The public spaces was another goal of the project, indeed I have paid special attention to the ground floor.

ground floor plan //


F

L

E

X

I

B

L

E

B

first floor as office building //

solar greenhouse

south facade //

U

I

L

D

I

N

G


Architecture student first floor as school building //

solar greenhouse

north facade//


F

L

E

X

I

B

L

E

B

U

I

L

D

I

N

G


Architecture student sections //

FLEXIBILITY APPROACH //


R

06

E

S

I

D

E

site content

N

T

I

A

L

T

O

W

E

//

RESIDENTIAL TOWER construction details

location

year

type team proff.

Milan | Italy Oct. 2015 | Feb. 2016 Building design construction Master degree C. Moranduzzo, M. Aldegani, M. Lusi A. Campioli, G. Rosati, G.Utica

The site of the project is a productive area abandoned, where it is expected the construction of new residential buildings.

site opportunity The workshop, composed by the integrated modules of “Architecture Technology”, “Structural Engineering “ and “Appraisal” aims to describe the cognitive, methodological, organizational and procedural tools in the different phases of the building process with reference to both new construction and existing buildings. Particular attention will be paid to the structural analysis since the earliest stages of the project, to the properties of materials and structural types, through the analysis of the current regulations, to building systems, and proper representation graphic design. TASKS // I worked on the design of the masterplan, the houses configuration, and the technical drawing of the construction details of the two technological systems. The technical sections were developed on a scale of 1:50 and 1:20, as well as the elevations.

shadows study (summer solstice)

shadows study (winter solstice)

site resources and pedestrian flows

//

R


Architecture student Master plan //

Site section //


R

the tower

E

S

I

D

E

N

T

I

A

L

T

O

W

E

//

It’s a tower-building, 13-floors, square shaped, with different sized flats. Typological flexibility // Potential size // studio unit 28 mq

three-room 80 mq floor plan type 1

floor plan type 2

floor plan type 3

Structural and engineering plans //

structural plan

strategy plumbing

equipment placement bands

section and order floor plan types //

type 2 type 2 type 3 type 1 type 1 type 2 type 2 type 3 type 2 type 1 type 1 facility

energy saving strategy active balcony system

housing configuration //

two-room 50 mq

four-room 104 mq

R


Architecture student Floor plan type 1 //


R

construction technology

E

S

I

D

E

N

T

I

A

L

T

O

//

The building has been designed in two different structural systems: steel structure (lightweight solution) and concrete structure (massive solution). Even the choice of the walls, the floors and facades have to be consistent with the structural solutions, and have to reflect the technical prescriptions. The tower has been designed according to bioclimatic criteria, and flexible solutions dispositive. MASSIVE SOLUTION | South facade //

Vertical Section // south facade

W

E

R


Architecture student DETAIL : North facade_ scale 1:20

Horizontal Section //

Vertical Section // north facade


R

lightweight solution

E

S

I

D

E

N

T

I

A

//

This technological solution involves the use of light materials and technologies, with easy assembly / disassembly such as wooden uprights, wood fiber panels, or plasterboard, hemp fiber panels for thermal insulation. South facade // scale 1:100

Vertical Section // south facade

L

T

O

W

E

R


Architecture student DETAIL : North facade_sclae 1:20

Horizontal Section //

Vertical Section // north facade


S

07

S | ARCHITECT HOUSE renovation of 50 mq

A

R

C

corrent situation

I

T

E

C

T

U

R

E

//

parapetto in muratura

sup. 14.9 mq

sup. 18.3 mq

h. 2.96

260 140

h. 2.96

210 80

location

210 80 260 100

parapetto in ferro

210 80 esalazione cappa a parete esistente

sup. 5.2 mq h. 2.96

Disimp. 9.8 mq h. 2.96

Bagno - 4.8 mq h. 2.96

Concept: Replace and enlarge the space of the living room and make it communicating with the kitchen, also obtaining space for a standardsized refrigerator. Increasing the living room the new bedroom has been reduced to a surface of 16sqm; Modernization through the following actions: Replacement of all the fornitures including the kitchen, the floor, the radiator elements, the doors; Repainting of the entire apartment and application of wallpaper in the dining area. Plant: Replacing the sanitary fittings and removing the tub and laying the shower. The electrical system was integrated with new power point and new lighting points. Cost of works and supply of building materials (including floors, doors, radiators): 21,000 â‚Ź

H

165 100

Milan | Italy Jan. 2019 | Apr. 2019 year type apartment renovation team -customer private

|

210 80

h. 2.96

h.100

165 180


H

O

U

S

E

Architecture designer

project planimetry

//


S living area //

kitchen //

|

A

R

C

H

I

T

E

C

T


H

O

U

S

E

Architecture designer sleeping area //

living area //


M

08

M | MATERA APARTMENT renovation of 130 mq

location

Matera | Italy April. 2017 | May. 2017 year type apartment renovation team -customer private

Requests: - A unique environment that includes kitchen, dining and living room with a real convivial table and the possibility to evaluate a modern fireplace; - A master bedroom with walk-in closet and ensuite master bathroom with shower, toilet, bidet, bathtub; - A small laundry room with space for a washing machine, a dryer and a sink and a small cabinet for laundry and household cleaning tools; - The apartment will have underfloor heating; - The apartment will probably have floors with wooden floor (parquet); - Refurbishment of all the external windows and doors, with increase in the size of the windows / doors overlooking the garden.

|

M

A

T

E

corrent situation

R

//

A

A

P

A

R

T

M

E


N

T

Architecture designer

project planimetry

//


M living area //

|

M

A

T

E

R

A

H

O

U

S

E


Architecture designer sleeping area //


L

09

|

D

E

S

I

corrent situation

G

N

H

//

L | DESIGN HOUSE renovation of 225 mq

WARDROBE

KITCHEN

BEDROOM

location

Milano | Italy July. 2017 | Sep. 2017 year type apartment renovation team -customer private BEDROOM

Requests: - 4 bedrooms (we have 2 boys and 1 girl); preferably the master bedroom should be the one with balcony access and bathroom en suite; - 3 bathrooms; 1 small laundry area (including closet); - home office area/corner comfortable enough since real office. Furnishings to include: - Mahjong sofa by Roche Bobois; - table New York by ModĂ ; - stainless steel/glass Gallotti&Radice desk; - existing kitchen (glossy white and black surface) plus a small multi-temperature wine cabinet.

BEDROOM

DINING

LIVING ROOM

O

U

S

E


Architecture designer

project planimetry

//


L living area //

|

D

E

S

I

G

N

H

O

U

S

E


Architecture designer


CHIARA MORANDUZZO ARCHITECT Born Live

13/05/1991, Monza (Italy) Cinisello Balsamo (MIlan)

Phone Email Site

+39 347-1388768 moranduzzo.chiara@gmail.com www.chiaramoranduzzoarchitect.com


presented by Chiara Moranduzzo

Profile for ChiaraM-architect

Chiara Moranduzzo Architect  

Chiara Moranduzzo Architect  

Advertisement