Page 1

‘change your words into truths and then change that truth into love...’ ‘As’ van Stevie Wonder


In de salon huizen je sociale vaardigheden. Hier ben je op je mooist, op je best, op je fijnzinnigst, op je scherpst. In de salon zou je zo in een toneelstuk van Oscar Wilde kunnen spelen. Je hebt overal een slim, gevat, maar toch charmant antwoord op. Uiterst geciviliseerd. Je voelt je wakker, alert en scherp, maar toch ook ontspannen. Je ogen hebben een ondeugende twinkeling, maar je lichaam voelt heerlijk kasjmier zacht. Om je heen zie je alleen dingen van schoonheid. Wat zie je?


de trofeeĂŤnvitrine In de salon kun je een trofeeĂŤnvitrine bedenken. In deze vitrine staan de dingen die kunnen symboliseren waar je trots op bent. Er staan vijf glanzend gepoetste gouden bekers, op het voetje zit een koperen plaatje. Wat staat erin gegraveerd? Het kan een overwinning zijn, een fysieke maar ook een mentale, het kan een overwinning zijn op jezelf. Het kan iets zijn wat je hebt bereikt, een prestatie. Het kan een goede beslissing zijn die je ooit hebt genomen. Het mag je lievelingscompliment zijn, wat je ooit van iemand hebt gekregen. Doe het naar eigen inzicht. Je kunt de vijf bekers aan jezelf geven voor 1. een angst die je hebt overwonnen 2. een goede beslissing die je hebt gemaakt 3. iets wat je hebt bereikt / voltooid, een prestatie 4. je meest unieke karaktereigenschap 5. een dierbaar compliment dat je hebt gekregen[eil] De bekers staan voor iedereen zichtbaar te pronken. Je hoeft het zeker niet bij vijf te laten, er staan er honderden tot je beschikking. Juist hoe meer, hoe knapper je bent, maar je moet het wel kunnen onthouden. Hier zijn je bekers. Wat staat er op de plaatjes?

salon | 31


lokvogel

spotvogel

Tot de groep van de lokvogels horen de gedachten die je op een verleidelijke manier storen terwijl je met iets anders bezig bent. Wat zou er op tv zijn? Zal ik even op de site van H&M kijken? Hebben m’n Facebook vrienden al gereageerd op m’n nieuwe status? Hoor ze aan, herken ze, label ze en laat ze gaan. Lokvogels hebben er plezier in je op andere gedachten te brengen. Dat zit in hun natuur. Voorbij laten vliegen vinden ze trouwens ook prima.

Tot de groep van de spotvogels horen de saboterende gedachten. Destructieve mantra’s als: ‘Je bent te dik,’ ‘Hier ben je te dik, maar hier eigenlijk te dun,’ of: ‘Je kan het toch niet,’ ‘Het is toch te laat,’ ‘Het heeft toch geen zin,’ ‘Je bent een teleurstelling,’ ‘Wat doe je weer belachelijk’ en ‘Wat denk je wel!’ Met elke individuele soort van de spotvogels kun je een heel boek vullen, maar het belangrijkste kenmerk van de spotvogels is dat zij met je spotten op een niet-constructieve manier. Het zijn geen leuke grapjes en het is ook niet leuk bedoeld. Het is absoluut afval dat je denken vergiftigd. De spotvogel is een enorm populaire vogel en kan leven onder de meest verscheidene en bizarre omstandigheden, in elke situatie weet-ie wel iets te vinden om je mee te bespotten.

aantrekkelijke gedachtes die je van je taken afhouden

ondermijnt je zelfvertrouwen door spot

5 0 | c w, d e o m g e k e e rde wc


treurvogel

de huismus

Tot de groep van de treurvogels behoren de zich herhalende gedachten waarin je dingen tegen jezelf zegt die je verdrietig maken: ‘Niemand houdt van mij,’ of: ‘Ik houd van niemand,’ ‘Ik ben het niet waard om van te houden’ en ‘De mens is van nature slecht.’ Het kunnen ook opmerkingen zijn die vroeger ooit tegen je gezegd zijn door ouders of leraren en na-echoën in je hoofd. Treurvogels zijn van origine sterk verwant met de spotvogels, met dat grote verschil dat je treurvogels makkelijk aanziet voor je eigen diepe stem. Het zijn vaak gedachten die minder makkelijk worden uitgesproken, zodat er niemand is die ze tegen kan spreken waardoor ze altijd waar lijken. Treurvogels vermommen zich als diepzinnige inzichten, als waarheden en als diepe geheimen. Je kunt ze herkennen door hun roep: ze kwetteren niet; het lijkt meer op een klagelijk gezang uit je diepste binnen, vaak gevolgd door de gedachte: ‘Het is vervelend maar het is gewoon zo,’ of: ‘Als niemand er maar achter komt’ Probeer de treurvogel te herkennen. Een goeie check bij een gedachte is: is het iets waar je diep ongelukkig van wordt en wat je niet met honderd procent zekerheid kunt weten (en dat is heel veel) dan is het een treurvogel. Laten gaan dus – en word geen geobstipeerde ornitholoog.

Alle vogels die onopvallend steeds maar weer tevoorschijn komen, organiseren we onder de groep ‘gewone huismus’. De gewone huismus heeft een onopvallende roep die steeds herhaalt wat er nog moet gebeuren. Dit ogenschijnlijk onschuldige musje kan wel leiden tot paniek. Want door herhaaldelijk te verschijnen, kun je denken dat er een hele plaag is. Van belang is dat je hem herkent, ringt en ziet dat het die ene mus is die vaak terugkomt. Tel ze niet bij elkaar op. Vijfmaal bedenken dat je een bepaalde rekening moet betalen, betekent niet dat je hem ook inderdaad vijfmaal moet betalen. En zo gaat het vaak wel voelen. Herken hem, en bedenk: ‘Ja, maar jou had ik al gezien. Jij bent dezelfde!’ En laat hem doorvliegen. Ook grotere zorgen en angsten kan de mus herhalen, en juist door de herhaling wordt de mus een probleem en moet je je ervan verschonen. Luister naar de mus, en bepaal zelf de tijd waarop je het probleem verder gaat uitdenken.

een nare gedachte over jezelf die je bent gaan geloven

opsomming van dingen die je nog moet doen, of zorgen die je hebt cw, de omgekeerde wc | 51


Ontwerp zelf je eigen ideale zelfbeeld

7 8 | k a m e r s e n s u i t e voor schaamte


kamers en suite voor schaamte | 79

tammes binnenwerk  
tammes binnenwerk  

een stukje binnenwerk