Page 1

118 SIDOR! #8 2016

GRATTIS LOUISE 2 x BRONS

HÄSTHÄLSA Fodra rätt inför hösten

28

sidor

– Se vårens ridmode och prylar


Cheval

INNEHÃ…LL

8

74

46

20 2


STALLTIPS Muck Boot® ger behagligt torra och varma fötter - året om. Så behagliga att de till och med kommit att uppfattas som själva Originalet bland komfortstövlar. Utöver modellerna här finns fler varianter för alla som älskar ett aktivt uteliv.

VERONA LÄDER ELEGANS OCH KOMFORT

40 Innehåll

4 Ledare 7 Stallplock med Lurifax 8 Hemma hos John Hickey 20 Hitta rätt tränare 34 Inred med hästiga prylar 40 2 x brons i Paralympics 46 PRYLAR – Se vårens ridmode 74 Hoppövningar med Anita Sande 84 Hög klass på SM i paradressyr 92 PRYLAR – ta ett bad 96 Hästhälsa – fodra rätt i höst 104 Ryttarinspiration och Johanna Lassnack svarar på frågor 106 Hantering – ledövningar 114 Middagstips 118 Nästa nummer

Svart och Beige Komforttemp: 0 till +180. Stl 36-42

MUCKSTER II ANKLE LÅG OCH SMIDIG Svart/Rosa Stl 36-42, Grön Stl 39-48 Komforttemp: 0 till +180

COLT RYDER I ALLA VÄDER Colt Ryder Komforttemp: -170 till +300. Stl 37-46

MED

REIGN

HOP IN-HOP OFF I SMIDIGA WEAR

Reign Två färger. Komforttemp.: 00 till +350 . Stl 36-42

Wear Komforttemp: -170 till +350. Stl 37-47

X press C ool FODER

MUCK BOOTS ÄR ETT AV FLERA LEDANDE VARUMÄRKEN SOM DISTRIBUERAS AV GY TTORP


118 SIDOR! #8 2016

equalityline.se GRATTIS LOUISE 2 x BRONS

Hemma hos John Hickey TA TRÄNINGEN TILL NÄSTA NIVÅ SM i paradressyr

HÄSTHÄLSA Fodra rätt inför hösten

28

HOPPÖVNINGAR med Anita Sande

sidor

MÄSSEXTRA – Se

vårens ridmode och

PÅ OMSLAGET: Sargon f. 05 e. Saigon – Nightingaler – Nooitgedacht. Lina Anderssons främsta tävlingshäst. Läs mer om Lina i förra numret av Cheval.

Cheval prylar

HORSES AS LIFESTYLE

Utgivare/Publisher: Linagården AB Per Elvin och AnnaKarin Spjuth Adress: Moren 2, 783 95 Gustafs Nr 8 2016. Nr 18 sedan starten. info@chevalmedia.se www.chevalmedia.se facebook.com/chevalmedia Chefredaktör/Editor-in-chief: AnnaKarin Spjuth anna@chevalmedia.se 0705-88 02 09

Höst/Vinter 16-17 Nya Flädie BJÄRRED - Stigsbergs Gård BÅLSTA Hogsta Ridsport DROTNNINGHOLM Hästshopen i Halmstad ELDSBERGA Boda Hästsport ENKÖPING - Horse Farm FALKENBERG Kvalité Häst&Hund FLEN - Ryttarstugan GÄVLE Lyckås Ridsport HANINGE - Hudik Hästsport HUDIKSVALL Åberg Karin HÄRNÖSAND - Böckmann Center HÖLLVIKEN Svensk Ridsport KUNGSBACKA - Ridsport Tre Hästar KUNGÄLV Sjöängen KÅLLEKÄRR - Köping Häst&Foder KÖPING Marietorp Ridsport LÖBERÖD - AB Nian Hästsport LULEÅ, ÄLVSBYN Skånsk Hästutrustning LÖDDEKÖPINGE - Sharpman Sport MJÖLBY Royal Hästsport NORBERG - Hästbutiken Nyköping NYKÖPING Robert de Rovér Ridsport PERSTORP Stora Rycketofta Foder och Ridsport PÅARP Skara Hästsport SKARA - Royal Hästsport SKELLEFTEÅ Landäng SKURUP - Sanna Nilsson Dressyr STORA SUNDBY Strömsholms Sadelmakeri STRÖMSHOLM Stallbyggen SÖLVESBORG - Strömsbergsgård TÄBY Gustvall Ridsport TÄBY - Rittforsridsport UDDEVALLA Pegasus Hästshop UMEÅ - Liqusini Hästsport UPPSALA Stockholm Ridsport UPPLANDS VÄSBY Sporren Häst och Ridsport UPPSALA - Bengts Hästsport VEBERÖD Hvetlanda Ridsport VETLANDA - Glada Hästen VÄSTERÅS Hamre Ridsport VÄSTERÅS - Horsemeup VÄSTRA FRÖLUNDA Ale Ridsport ÄLVÄNGEN - Riders Passion ÄNGELHOLM Möllero Ridsport ÖREBRO

Redaktionella medarbetare: Malle Kivikas, Helena Ager, Carin Wrange, Torbjörn Carlsson, Linnea Dalqvist, Per Elvin, Johanna Lassnack, Karin Ingerstam, Lisbeth Johnson och Sandra Callermo Sociala medier/Social medias: Emma Elvin emma@chevalmedia.se 0703-56 93 09 Annonser/Advertising: Per Elvin per@chevalmedia.se 0702-00 95 95 Layout: Sjöutsikt AB layout@chevalmedia.se

Gilla oss!


VÄLKOMMEN

Cheval

Nu är hösten här på riktigt TIDEN BARA RUSAR IVÄG. Vips så är det höst. Men jag gillar verkligen hösten när rutinerna åter är på plats. De flesta har låtit sina hästar flyttat in i stallen igen och träningarna är åter igång för fullt, för de som nu eventuellt har haft semester. De mörka kvällarna inbjuder till lite extra mys med tända ljus och kanske ett varmt och skönt bad efter en hård träning. Eller varför inte äta lite gott tillsammans med stallkompisarna. Tips på ljuvliga badprodukter stämningshöjande prylar, god mat och massor av tankar kring träningar bjuder vi på i detta nummer av Cheval.

NÄR DET GÄLLER PARADRESSYREN så finns det många duktiga ryttare här hemma, det såg vi inte minst på SM i paradressyr som arrangerades nyligen. Blickar vi ut internationellt så kan vi bland annat glädja oss åt att Rolf-Göran Bengtsson toppar GCT-rankingen inför finalomgången som går i Doha den 3–5 november. Hösten har verkligen börjat bra, nu ser vi fram emot fortsättningen. Trevlig läsning!

HÖSTEN ÄR OCKSÅ MÄSSORNAS TID, Cheval har besökt både Spogamässan i Köln och Hästsportmässan på Infracity i Stockholm. För dig som inte gillar hösten kan du nu drömma dig vidare till våren 2017 då vi bjuder på ett axplock av de nyheter som kommer att finnas i handeln då. VI HAR ÄVEN HUNNIT MED att besöka John Hickey på hans gård utanför Uppsala. Där fick vi ta del av bland annat hans tankar kring träning och tävling. Tävlingssäsongen rullar verkligen på i rasande fart med den ena stora tävlingen efter den andra, i augusti så var OS och Peder Fredricsons silvermedalj den stora snackisen. Nu har vi hunnit med ett Paralympics som för Sveriges del gick alldeles lysande med två fina bronsmedaljer till Louise Etzner.

5


VIMITAL P R O B A L A N C E G Ö R V E T E N S K A P T I L L E N K E L VA R DAG S R U T I N

Balansera grovfodrets brister Grovfodrets brister på näringsämnen gör att vi måste värdera många ämnen vi historiskt aldrig behövt fundera över - de har bara funnits. VIMITAL Pro Balance är grundläggande tillskott baserade på stora mängder analyser av grovfoder och balanserade utifrån senaste forskning kring näringsämnens betydelse för en frisk häst som kan prestera.

Macro Pro Balance - kompletterar brist på de stora och viktiga mineralerna i grovfoder och bete.

Multi Pro Balance - tillför mikromineraler, spårämnen och vitaminer. Ställ en grundnivå utifrån grovfoderanalysenoch justera efter hästens arbete.

www.trikem.se


Stallplock

Cheval

Bucas 35-årsjubilerar!

Ett särskilt jubileumstäcke baserat på Irish Tornout har tagits fram. Täcket finns i olika tjocklekar och med olika insidor, så att alla kan hitta Bucas 35 år något som passar, från 749 kr.

Hipp i hur ra!

Shoppnigsugen?

Ny höstkatalog från Mountain Horse Bläddra i den här:

i

Kolla in ”hästbönderna” i Bonde söker fru som börjar på onsdag den 28 september.

Lurifax

7


Cheval

HOPPNING – JOHN HICKEY

John Hickey

Med tankens kraft

John Hickey, den irländske hoppryttaren som är bosatt i Sverige och som är helt övertygad om att med tankens kraft och positiv energi så kan vi ta oss betydligt mycket längre än vi tror.

J

AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO PER ELVIN

OHN ÄR FÖDD och uppvuxen på Irland där föräldrarna hade ett bageri, Hickeys Bakary and Café på West Gate i Clonmel. Under de första åren så bodde familjen ovanpå bageriet men när John var tio år så flyttade man ut på landet. John och hans bröder, Jim och Eamon, var väldigt sportintresserade och sysslade då med 4-kamp, vilket innebar att man skulle springa, simma, skjuta och rida. Efter en tid så tog ridningen helt över hand. Flytten ut till landet möjliggjorde även att sönerna kunde ha egna ponnyer. – Jag red, tävlade och jobbade i bageriet. När jag var i 25-års åldern så var det dags att göra något annat. Jag och pappa drog inte riktigt jämnt så jag bestämde mig för att flytta till Sverige, där jag hade hittat ett jobb i ett stall, berättar John. Sagt och gjort flytten gick till Sverige

8

och Nykvarn där han jobbade under cirka ett år. – Det var en tuff tid och när jag slutade där så hade jag tusen kronor på fickan, men jag var för stolt för att åka hem. Jag bet ihop och lyckades hanka mig fram. Jag kom i kontakt med Pia Karlsson och började rida en häst hos henne, säger John. Sakta men säkert så arbetade han sig uppåt. Tack vare Pia så fick han grundplåten till en framgångsrik avel då hon gav stoet Louise Lane åt honom. Med Louise Lane i aveln så har John fått fram flera fina hopphästar. GAMMALT GROLL MED PAPPAN reddes ut och med föräldrarnas stöd och hjälp fick John nu möjlighet att köpa sin egen gård, norr om Uppsala som han döpte till Westgate Farm, efter platsen för familjens Bageri.

»


Prins Gustaf Adolf Minnespris under Nationaldagstävlingarna på Strömsholm säkrades i år av John och Fairplay van het Hellehof. Här kan du se vinnarrundan:

Film

9


Cheval

HOPPNING – JOHN HICKEY

John har döpt sin gård efter platsen där familjens bageri på Irland ligger. – Det är inte bara mina föräldrar som har gjort saker möjligt jag har verkligen haft förmånen att blivit omgiven av många fantastiska människor som har ställt upp och hjälpt mig. Tomas Wilhelmson på Equalityline, Christopher McDermotts på Runsten Equestrian och Eva Björkman är bara ett par i mängden bland så många, säger John tacksamt. På Westgate Farm bor John tillsammans med sin sambo Cassandra, deras gemensamma dotter Ayleen och Johns 10-årige son Luke. Här kan han jobba med och på det sätt som han tycker är viktigt. Med utbildning och utveckling av både häst och ryttare.

både i skrittmaskin, tränas och är ute i hagen på dagarna. Unghästarna och fölstona går på lösdrift och är ute dygnet runt, säger John. John har byggt upp sin verksamhet på flera olika ben. Aveln är ett stort intresse och målet är hela tiden att få fram så bra individer som möjligt som han kan utbilda och tävla. En del hästar behåller han medan andra säljs. Nu senast så såldes den nioårige valacken Super Micke som har startat upp till 1,50-klasser. Pengarna som John fick för honom kommer bland annat att gå till att bygga en ny stalldel. John är även utbildad A-tränare i hoppning och en mycket uppskattad sådan. Bland annat så har Henrik von Eckermann – DEN NATURLIGA HÄSTHÅLLNINGEN är och Irma Karlsson tränat för honom. – När jag jobbar med elever så är det viktig, hästarna måste få gå ute, de måste få röra på sig och tränas. Vi har idag cir- viktigt att jag tar reda på och verkligen förka 20 hästar som står på box, men de går står vad eleven har för mål. Jag måste ock10


Tävlingar och vardagslivet på gården går hand i hand.

så få eleven att förstå vad som krävs för att man ska kunna ta sig dit. Det är inte bara att sätta sig upp och rida och tro att det ska gå bra, man måste även mentalt förbereda sig och fokusera på det man ska göra, för att det ska kunna bli bra. Många tappar fokus när de rider, de börjar tänka på vad de på läktaren ska säga om dem osv och då är fokuset borta på det som de verkligen ska göra, förklarar John. – MIN BROR ÄR MENTALTRÄNARE så det här är inget nytt för mig men den stora vändningen kom när jag var och lyssnade på en föreläsning med Tony Robbins. Det var först nu jag verkligen insåg hur viktigt det är att vara i mental balans och hur stark tankens kraft verkligen är. Fokuserar du på något du verkligen vill, påminner dig själv genom att kanske ha en bild på det du vill uppnå eller ha så att du ser den

Här kan du se lite av en föreläsning med Toni Robbins:

» 11


Cheval

HOPPNING – JOHN HICKEY

FOTO: STEFAN KETURI

Med det 10-åriga skimmelstoet Boogie Woogie tog John hem finalsegern i Swedish 7-Star 1,40-hoppningen och fick en fin segercheck på 75 000 kronor. 12


john hicke

y

13


Cheval

HOPPNING – JOHN HICKEY

”Det är viktigt att tänka på att det är inte bara du som ska vara i mental balans, hästen måste också vara det” Här är en tavla på Hickeys Bakery & Café på West Gate i Clonmel. John pysslar med den 3-åriga hingsten Just Perfect, vilken han hoppas mycket på i framtiden.

14

ofta, så tar du dig dit. Hela du blir programmerad på att det är dit du ska och då jobbar du både medvetet och omedvetet med att nå dit. Energi föder energi och tänker jag bra och positiva saker så upplevs jag som positiv och då bemöts jag på samma sätt. Egentligen är det enkelt, men vi är oftast väldigt duktiga på att göra det svårt. Många gånger hör man hur folk kritiserar varandra i stället för att berömma. Ger du någon beröm så mår du bra, du får den andre att må bra och du får en positiv atmosfär som både är mycket trevligare att vara i samtidigt som det ger de bästa förutsättningarna att utvecklas, berättar John. John har tagit fram ett eget häfte för att få folk att tänka positivt. Häftet är uppdelat i 86 punkter som tar upp mental förberedelse för både häst och ryttare. Många uppskattar den jättemycket och använder den inför tävlingar för att påminna sig själva om hur de ska tänka. – Men det är viktigt att tänka på att det är inte bara du som ska vara i mental balans, hästen måste också vara det. Fördelen är att om du är det, så förmedlar du lugn och trygghet vilket påverka hästen på ett positivt sätt. För att få hästen mentalt trygg så krävs det även att du utsätter den för saker som den inte känner sig alldeles bekväm med, är du lugn och trygg i dessa lägen så skapar du större tolerans hos hästen som i sin tur gör att den blir mer balanserad och lugn, förklarar Hohn. Att hästar som är i träning hos John inte är särskilt tittiga förstår man när man

»


FOTO: PRIVAT

10-åriga Luke går i pappas fotspår och har redan hunnit med att vinna en hel del tillsammans med B-ponny Chomba Womba.

John och Cassandra delar varandras intresse för hästar.

Det ska börjas i tid. Dottern Ayleen gillar också hästar. 15


Cheval

HOPPNING – JOHN HICKEY

går runt, det är bommar, lådor, däck, vattenmattor och allt möjligt som hästarna kan titta och reagera på – vänjer de sig vid det så är det inte farligt, så enkelt att förstå men inte alltid så enkelt i praktiken.

så börjar jag med att springa sen tar jag hand om och rider hästarna. Förut så gjorde jag tvärt om men då slutade det oftast med att jag inte orkade springa för att jag var för trött efter arbetsdagen. Vill man orka, göra ett bra jobb, finnas till för familjen, vara en bra papFÖRUTOM DEN MENTALA TRÄNINGEN pa osv, så tror jag att det är viktigt att som John fokuserar mycket på så försö- man tar hand om sig själv – det är inte ker han att ta hand om sig själv. att vara egoist utan det är att skapa de – Det är viktigt att jag prioriterar bästa förutsättningarna som alla har mig, för att jag ska orka. Varje morgon nytta av, avslutar John. C

16


NU INGÅR G ERSÄTTNIN INÄRFÖR VETER H RESOR OC MEDICIN

Heston Zuidenwind for U - Prestige VD L

Nu lägre premie vid nyteckning av föl. Du som uppfödare är viktig för svensk ridsport, det vill vi stödja. Välj A1 Safe Liv och Användbarhet och A1 Safe Veterinärvård till ditt föl så ingår en extra trygghet för dolda fel. Rätt försäkrat föl lever tryggare, det är ditt föl värt!

Kontakta din lokala Agriasäljare som du hittar på agria.se eller ring 0775-88 88 88. Agria Djurförsäkring är länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


Luxus CML 1246


1. 2.

4. 3.

5.

RABATT PÅ HUND

T.O.M. 6/10

JH COLLECTION 6.

Autumn inspiration

8.

7.

RABATT PÅ HUND

T.O.M. 6/10

10.

11.

NEW 9.

1. Saronno allroundschabrak 399,- 400994 • 1. Saranno dressyrschabrak 399,- 400996 • 2. Rivoli skjorta 349,- 121126 • 3. Cossira halsband från 249,- 043117 4. Balis väst från 449,- 110300 • 5. Udine skärp 149,- 220098 • 6. Cossira aachenträns 769,- 300391 • 7. Pomezia hundtäcke från 279,- 040991 • 8. Cassino förbygel 689,- 390157 • 9. Piemonte benskydd 599,- 610593 • 10. Otranto stickad tröja 349,- 121108 • 11. Murcia ridstrumpor 69,- 140250

Hööks - nordens största hästsportkedja - 50 butiker. www.hooks.se


Cheval

TEMA TRÄNING

Liane Wachtmeister, här med Santana, vet hur det känns med ett par extra blickar på sig. Här Kyra Kyrklunds. FOTO TULLSTORP 20


Hur skapar man en stabil grund i träningen och hur kommer man vidare till nästa nivå? Cheval har bollat frågan med tränarna Liane Wachtmeister och Maria Sundin, som har elever på olika nivåer med olika ambitioner. AV MALLE KIVIKAS FOTO MALLE KIVIKAS OCH PRIVAT

21


Cheval

TEMA TRÄNING

Liane Wachtmeister.

O

AVSETT NIVÅ MAN SIKTAR MOT, menar de båda att man måste förstå hästen och hur man som ryttare inverkar på den om man vill komma vidare. Som tränare lägger Liane Wachtmeister, A-tränare i dressyr och som till och från varit med i landslaget, stor vikt vid just det. – Den etologiska aspekten är jätteviktig i träningen, så att man skapar en förståelse för hur man tränar ett djur, säger Liane. En del tränare är väldigt duktiga på att förklara detta för ryttaren, vilket gör det lättare för den lite gröna ryttaren att ta till sig träningen och komma vidare. Och så finns det de tränare som är väldigt duktiga på att läsa av och förstå hästen. – Ibland kan man rida för någon som är så bra på att se och förstå hästen, som ser vad som behöver göras, så att ryttaren nästan rider genom tränarens instruktioner. Då måste man som ryttare själv, kanske efteråt, tänka igenom träningen för att till fullo ta till sig den och själv kunna fortsätta, säger Liane. Det låter helt självklart, att ryttaren

22

själv ska tänka igenom och reflektera. Det finns många citat i ryttarvärlden om hur viktigt det är att man tänker igenom sin ritt, vad som gick bra eller mindre bra, och att ett gyllene tillfälle att göra det är när man skrittar av hästen. Men det är inte helt lätt, särskilt inte om analysen landar i att problemet sitter i sadeln och inte under den ... Liane har exempelvis mött ryttare som har tävlat medelsvår dressyr som inte är beredda att göra en sådan analys, som inte vill ändra sin ridning trots att det skulle behövas. Sett till den lite gröna ryttaren kan det enligt Liane vara en fördel med en tränare som är vass på att förklara hästens beteende. Men även då finns det som tränare en utmaning – att ge ryttaren tid att landa i sadeln, hitta känslan. – Ibland måste man som tränare vara tyst, det har jag börjat anamma alltmer de senaste åren. Det man säger måste få sjunka in, så att ryttaren själv förstår vad hon behöver öva mer på hemmavid. Om någon efter en timmes lektion skulle fråga mig


”Det man säger måste få sjunka in, så att ryttaren själv förstår vad hon behöver öva mer på” ”vad ska jag öva på till nästa gång?”, då har jag inte riktigt lyckats, ryttaren ska förhoppningsvis själv förstå vad som saknas och då måste jag som tränare ge den tiden, säger Liane.

– Som tränare är det mitt mål att det sker en förändring från gång till gång, från vilken nivå är mindre intressant. Men man måste komma ihåg att utbildning tar tid, säger Liane.

DETTA ÄR VIKTIGT oavsett nivå man rider på, det har Liane själv erfarit. Hon tränar själv regelbundet för bland annat Kyra Kyrklund och vet hur det känns att ha ett par ögon på sig och någon som kommenterar. – Kyra förstår och ser hästen på ett fantastiskt sätt, så träningarna för henne är ganska mastiga. Det jag kan ta med mig efter ett pass är en eller två saker. Mer klarar jag helt enkelt inte av att ta in, säger Liane. Lianes stalltips handlar alltså om att lära sig tolka och förstå hästen, att träna för någon som hjälper en med det om det behövs och att analysera, tänka igenom sin ridning och låta den sjunka in. Gör man det och är mottaglig, så kommer man vidare i sin ridning oavsett vilken nivå man befinner sig på.

DET TAR TID att lära sig rida och att träna en häst, även om mycket annat spelar in. Vill man tävla i högre klasser måste man vara beredd att satsa, inte minst tid. Utifrån det perspektivet kan det enligt Liane vara smart att fokusera på träningar hemma, som det är lätta att vara med på. Att komma till en högutbildad (och ofta dyr) tränare någon enstaka gång ger nog inte så mycket som säkert många tror. – De som tränar för mig får nog ut mest av träningspassen om de vill träna grundridning, kanske med lite mer fokus på tekniska utmaningar. Det i sin tur innebär att man behöver träna regelbundet, det är svårt att få till riktigt bra träning om man bara ses lite då och då. Så om man inte kan åka på träningar regelbundet, så är det kanske bättre att träna mer regel-

» 23


Cheval

TEMA TRÄNING

Liane sitter säkert i sadeln. Denna har hon ärvt från sin mor. bundet med grunderna för en tränare på hemmaplan. En sådan tränare kan finnas till hands på ett helt annat sätt och se en även utanför träningstiden, vilket ger en helt annan helhetsbild av ett ekipage, säger Liane. Att ha en erfaren och kunnig tränare nära till hands i stallet är såklart värdefullt. I Tyskland är det mer eller mindre standard med en professionell beridare som har det yttersta ansvaret för hästarnas välbefinnande. Man vinner mycket när man på ett odramatiskt sätt i vardagen kan hjälpa eller tipsa eller till och med korrigera en ryttare, istället för att vänta till ett enstaka träningstillfälle. Lianes erfarenhet är att en ryttare på det sättet får chansen att själv hitta lösningar och därmed utvecklas, samtidigt som det finns hjälp nära till hands om det skulle behövas. Då hinner små problem eller utmaningar inte bli stora och ekipaget kan fortsätta att utvecklas 24

Ordspråket säger ”Ju mer man lär sig, desto mindre vet man”. I Lianes fall handlar det om att hon vet hur viktigt det är att varje steg i utbildningen sitter innan man kan ta nästa. – Det enkla är ofta det som är svårt. Jag kan fortfarande fascineras av så enkla rörelser som övergångar från skritt till trav och träna det ett helt pass. De måste sitta innan vi kan ta nästa steg, säger Liane. Även om Lianes tips på sätt och vis är enkla, så ställer de i all sin enkelhet krav på ryttaren. För det är inte helt lätt att som glad amatör ställa de rätta, rimliga kraven på sig själv och sin tränare, kraven som gör att man kommer vidare. DETTA HAR MARIA SUNDIN, mental coach och ridlärare som tränar hopp- och dressyrekipage på olika nivåer, snappat upp. Precis som Liane menar hon att det i grund och botten är ryttarens okunskap om vad

»


Cheval

TEMA TRÄNING

Maria Sundin.

som händer under träningen som hindrar ekipaget från att komma vidare i sin träning. Vill man komma vidare, så måste man som ryttare ta ansvar för att förstå vad som händer när man rider. – Det är ryttarens ansvar att ta reda på vad som händer, vad var det exempelvis som gjorde att man kunde hoppa så höga hinder eller att övergångarna satt? Förstår man det, har man en bas att utgå från, så att man kan ta ställning till sin fortsatta träning. Vill man inte tänka efter och göra den analysen, så bir det svårt att komma vidare, säger Maria. REFLEKTIONEN ÄR EN AVGÖRANDE faktor. Maria har upplevt att det finns många hobbyryttare som inte reflekterar över sin ridning. En del tävlar mycket. Men när de väl får frågan om de reflekterat över varför det gått si eller så, så är det många som inte nämnvärt har gjort det. Samtidigt har hon träffat elever som första gången de träffas uttrycker frustration över att de inte 26

kommer vidare med sin träning, utan upplever att det enda de får göra är att rida runt-runt i ridhuset. Såklart finns det inga genvägar inom ridkonsten, grundstenarna i brofästet måste sitta om man vill att bron ska hålla och ta en över till andra sidan bäcken eller havet. Men ibland kan det vara svårt som ryttare att förstå det, vilket leder till frustration. Vid sådana tillfällen brukar Maria helt utgå från ryttarens perspektiv. – Ibland kanske ett ekipage får prova på en lite svårare rörelse, som de egentligen inte är redo för, så att ryttaren får en uppfattning om vad som krävs för att kunna göra den och, inte minst, vad det är man själv saknar för att kunna göra den. Då brukar en del polletter trilla ner och ryttaren börjar förstå hästen och sin egen inverkan, vilket är mitt mål med träningen, säger Maria. Det handlar således om en balansgång, Maria är noga med att vare sig häst eller ryttare ska ta skada. Poängen är att få ryt-

»


”Poängen är att få ryttaren att förstå hur viktigt det är att grunderna sitter och därmed hitta motivation att träna vidare på grunderna”

Fokus på ryttaren. Maria coachar Peter Heijel, på Libra. 27


Cheval

TEMA TRÄNING

Vems ansvar, tränarens eller ryttarens? Svaret är enligt Maria en balansgång och ett sätt att komma vidare på den är att utgå från det som går bra. taren att förstå hur viktigt det är att grunderna sitter och därmed hitta motivation att träna vidare på grunderna. Även om det innebär ett visst mått av harvande i ridhuset. EN RELEVANT FRÅGA I SAMMANHANGET är frågan vad jag som ryttare kan förvänta mig av en tränare. Om vi förutsätter att man vill komma vidare, men är väldigt vilsen gällande vad som krävs för det, hur stort ansvar har då tränaren? – Det finns flera olika svar på den frågan tror jag. Det handlar om en balansgång mellan elevens förväntningar av mig som tränare och förståelsen för hur mycket arbete som krävs. Jag har mött elever som säger sig vilja komma vidare men 28

som ryggar tillbaka för den träning som är nödvändig, säger Maria. Så visst är det tränarens ansvar att med frågor och övningar hjälpa ryttaren att sätta realistiska mål, men det kräver även att eleven är med på noterna och är beredd att satsa. I den balansgången utgår Maria från ryttaren och fokuserar på det som går bra. Ett vanligt bekymmer är spända ryttare som får hästarna att bli spända. – Om jag som tränare i ett sådant läge börjar kommentera hur ryttaren exempelvis sitter, då brukar hon eller han bli ännu mera spänd. Men om jag istället avstår från det och låter ekipaget galoppera runt och kanske hoppa något enkelt hinder, då brukar spänningarna släppa. Det som jag tycker är mest intressant då, är att ryttaren


 Lär dig förstå hur du inverkar på hästen. Kanske du behöver hjälp med det? Träna då för tränare som kan förklara.  Rid gärna för olika tränare, men tänk på att de måste komplettera varandra, att de fungerar tillsammans. Annars blir det ett virrvarr och då kommer du inte vidare.

då hinner landa i sadeln och faktiskt får en mycket bättre sits, säger Maria. För henne är det helt avgörande att hennes elever lär sig förstå vad som händer när det går bra på en träning, annars kommer det inte att gå bra på den mest enkla klubbtävling. Just därför är det så viktigt att ryttaren själv får komma till insikt. – Ofta är det inget problem att få ett ekipage att leverera jättebra på en träning, när tränaren står bredvid och ger tips, svårigheten är att göra det utan tränare. Därför är det så viktigt att det finns möjlighet att låta allt sjunka in, säger Maria. När allt har sjunkit in, då har man tagit ett stort steg framåt och kan börja satsa på nästa. Då har man kommit vidare i sin träning.

Det säger ryttarna

AZ874

 Åk och titta på andra duktiga ekipage, att se andra är väldigt nyttigt och inspirerande.

Covalliero är ett varumärke från Albert Kerbl GmbH, Felizenzell 9, 84428 Buchbach, Germany, www.covalliero.com


Cheval

TEMA TRÄNING

Cheval frågar ryttarna:

Vad förväntar du dig av din tränare, vad hoppas du på? Åsa Sjöberg och Domingo

D

et är svårt att hitta en tränare som man verkligen ”klickar” med. För att hitta rätt så brukar jag vara med och titta på olika tränare och fråga de som redan tränar för personen vad de tycker. Om jag gillar det jag ser och sedan dessutom får höra positiva kommentarer så provar jag gärna. När jag så har hittat någon som jag vill träna för så är det allra viktigaste för mig att jag och min tränare har gemensamma kort- och långsiktiga mål. Tränaren måste även kunna ge mig rätt verktyg att klara mig själv. Med andra ord så vill jag att tränaren förklarar för mig t ex varför jag ska ta förhållningen just då eller flytta undan bakdelen eller vad det nu är så att jag när jag rider själv kan lösa problemen när de uppstår och komma vidare. Jag tycker också att det är viktigt att tränaren är ärlig och talar om när något inte är bra. När man

har problem med någon övning/rörelse så uppskattar jag också när tränaren kan ge en förslag på övningar som kan stärka hästen så att det på så sätt blir lättare att genomföra övningen/rörelsen istället för att bara sitta och nöta på det som är svårt och kanske bara tappa självförtroendet.

Sabina Romanov och Spex

A

tt tränaren är tydlig i sina instruktioner och ger konstruktiv feedback under ridpasset är A och O för mig. Det i kombination med att ge tips på övningar som både stärker och utmanar mig och min häst mellan träningspassen är viktigt.

30


Kim Persson och Nemah

J

ag förväntar mig av min tränare att hen på ett pedagogiskt sätt kan förklara vad vi ska göra och varför. Jag vill se en röd tråd genom träningarna och vill att min tränare kan utveckla min ridning så jag kan hjälpa min häst till ett mer hållbart sätt att arbeta. Jag vill att grunden är ridningen i harmoni med hästen och glädje för oss båda. Jag förutsätter att min tränare är kompetent nog att se om hästen inte är fräsch och modig nog att tala om det för mig (om jag skulle missa det).

Gunilla Bane och Seymour

J

ag tycker det är otroligt svårt att hitta en bra tränare som ser till helheten. Jag vill ha en tränare som hjälper mig att sätta upp mål utefter hästens utvecklingsnivå och förmåga. Jag behöver också en tränare som ställer krav på mig och hjälper mig i min utveckling så att jag når dessa mål. För att nå dit vill jag att tränaren förklarar syftet med de olika övningarna. Om jag exempelvis gör en övning som stärker en viss muskel, förenklar en koordination eller ser till att timingen stämmer så kommer det i sin tur att göra så att hästen får lättare att fatta galopp. Jag vill att tränaren förklarar varför det är viktigt att kunna olika saker och hjälper mig att förstå vad som gick bra och dåligt och varför för att kunna se konsekvenserna av det. För mig handlar det om att ”ha kul” i träningen och att utvecklas tillsammans med sin häst. Att nå målen tillsammans ger en otrolig tillfredsställelse. 31


www.bucas.com

Carl Hester & Charlotte Dujardin choose Bucas


Cheval

PRYLAR – INREDNING

Hästig inredning

Ordning

Snygga handgjorda anslagstavlor gör det lättare att hålla ordning. Dessa är gjorda av Made by Märtha och du hittar dem hos Get the gallop från 995 kr.

i

Perfekt för skor och stövlar Snygga stövelbrickor med olika mönster att förgylla hallen eller sadelkammaren med, 995 kr.

i

34


Ett skrivbord att önska

Bästa sättet att öka arbetsmotivationen är att ha grejer man gillar runt omkring sig. Vad sägs om detta skrivbord, som natruligtvis lika gärna kan användas som sideboard. Det valnötsfärgade "Hästskrivbordet" är tillverkad i rejäl plywood, har måtten 120x42x124 cm. Priset är $ 470 (ca 4 100 kr). Du kan beställa bordet här:

i

Dyr men härligt värmande

Ralph Lauren-pläden i ull och kashmir håller dig garanterat varm, storlek 135 x 180 cm. Blir din för endast 795 $, (ca 7 100 kr).

i

35


Cheval

PRYLAR – INREDNING

Lyser upp trädet

Ljusslinga med tio LED-lampor. Godkänd att användas utomhus. Finns på Lagerhaus för 399 kr.

i

i

När mörkret faller på

Fin stormlykta, Skargaarden, 1 200 kr.

Utflykt i engelsk stil

Picknickfilt av fleece med vattentät baksida. Praktisk ficka av tweed – stor nog att stoppa ner en tidskrift och en flaska vin i, för den där utflykten till skogen eller stranden. Storlek 137 cm x 137 cm. 595 kr hos Houseofbeyton. 36

i


För dig som älskar dalahästar Rosa Huset har stort utbud på tyger, brickor, kuddfodral m.m.

i

Fri veterinärvård för hemlösas djur

Idag lever många som hemlösa och flera av dem med ett djur som bästa vän. Genom Svenska Djurskyddsföreningens projekt ”Fri veterinärvård för hemlösas djur” får djuren hjälp. Ge ditt stöd genom att sätta in din gåva på Svenska Djurskyddsföreningens pg 69 32 68-5


• Agria rekommenderar a-staketet • Uppfyller djurskyddslagens krav • Underhållet är minimalt

www.equi

Equi Safe Försäljnings AB, Kåphult 410, 310 20 K


1100-책-책rrss ggaarraann tti!i!

Snyggt Snyggt&&tryggt tryggtsedan sedan1986! 1986!

uisafe.se isafe.se

0Kn채red. Kn채red.Tel Tel0430-530 0430-53070. 70.info@equisafe.se info@equisafe.se


Cheval

PARALYMPICS

Två gånger brons! Från OS gick stafettpinnen över till Paralympics och där gasade de hela vägen in i mål med personbästa och två brons medaljer som resultat. AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO HELENA AGER

S

VERIGE HADE MED TVÅ svenska ekipage i paradressyren. Den första var Louise Etzner Jakobsson med 13-åriga Zernard. Louise fick tidigt reda på att hon kvalat in för Paralympics. Annat var det för Anita Johnsson som knappt två veckor innan fick veta att hon skulle vara med. Detta efter att det blev bestämt att Ryssland inte fick delta. – Det var både bra och dåligt att det kom så snabbt inpå säger Helena Ager, som var med som Anitas assistent. Man fick fokusera på att göra det som måste hinnas göras och det fanns aldrig någon tid att skapa några stora förväntningar utan man fick ta det som det kom. LOUISE ETZNER JAKOBSSON och Zernard tävlar i Grade III var först ut av de två svenska ekipagen. Inledningen var inte så stark som man först hade hoppats på men

40

Louise visade verkligen att hon har förmågan att ladda om och när det var dags för den andra klassen så presterade de verkligen på topp och tog där med sin första bronsmedalj och säkrade även en plats i finalküren. ANITA JOHNSSON OCH blott 8-årige Dear Friend tävlar i Grade Ia och de inledde Paralympics på ett fantastiskt sätt med personbästa på 70,609 procent. Det blev en åttonde placering bland de 25 startande. Åttonde platsen höll i sig även till den andra klassen vilket även gjorde att hon och ”Freddan” var klar för finalküren. Fredagen den 16 september så var det så dags för küren. Louises grupp var först ut på fredag morgonen och Louise startade redan som nummer två. Ännu en gång så gjorde hon och Zernard en strålande uppvisning med 73,650 procent och gick upp i ledning. Tyvärr så blev de ner peta-

»


Grattis Louise!

En mycket glad Louise med en av sina tvĂĽ bronsmedaljer.

41


Cheval

PARALYMPICS

Louise och Zernard presterade pĂĽ topp. 42


Det svenska gänget: Helena Ager, Hans Säfström (Svenska paraförbundet), Agneta Aronsson Anita Johnsson och Dear Friend, Barbro Lindström, Louise Etzner Jakobsson och Zernard och Lisa Etzner. de av både holländskan Sanne Voets med 73,850 procent och norskan Ann Cathrin Lubbe med 73,800 procent. Men bronset var säkrat och med de små marginalerna som var så kunde precis vem som helst ha vunnit. – Det känns som om jag tog guld, säger en jättenöjd Louise! Det var så otroligt tätt i toppen så vem som helst av oss kunde ha vunnit. Jag kände mig så fantastiskt glad och nöjd med Zernard som var så fin och mjuk även om han kändes lite tröttare under küren än i de andra klasserna. ANITA OCH DEAR FRIEND inledde küren väldigt bra men fick problem med musiken, där basen plötsligt blev för hög vilket gjorde att ”Freddan” blev rädd och spände sig. Bortsett ifrån det så är Anita ändå väldigt nöjd med både sin egen och sin

» 43


Cheval

PARALYMPICS

Anita Johnsson och Dear Friend. hästs prestation som gjorde att de slutade på ännu en åttonde plats. Väl hemma så väntar nu välförtjänt vila för både ryttare och hästar. – Sömn har varit en bristvara när vi har varit i Rio. Det har varit långa dagar med mycket promenader för att ta sig överallt. För att orka så har jag faktiskt sovit en stund mitt på dagen, utanför stallet på ett hästtäcke, säger Louise. Även om man är trött så känns det så bra. Det har varit en helt fantastisk resa som det förmodligen kommer att ta ett tag innan jag har lyckats smälta, avslutar en mycket nöjd Louise. C 44

Läs mer om Louise i förra numret av Cheval. Cheval

i

Louise etzner – paradressyr

När det otäNkbara häNder Livet blir sällan riktigt så som man har tänkt sig, men det kan bli bra ändå. Att råka ut för en svår olycka och ha kraft att komma tillbaka visar att man många gånger besitter krafter man själv inte tror att man har. En som verkligen har visat att det går är dressyrryttaren Louise Etzner som kommer att representera Sverige i Paralympics i Rio i september. av annakarin spjuth foto helena ager, annakarin spjuth och privat

3


Nya A1 Safe

NU MED PREMIE T K N Ä S PÅ LIVRINGEN FÖRSÄK

Fokus i varje steg

...

Nya Agria A1 Safe ger maximal trygghet för dig och din ridhäst. Du väljer själv ersättningsnivå för veterinärvård, med de höjda alternativen 120 000, 80 000 eller 40 000 kronor. Nu har vi också sänkt premien på livförsäkring!

Vill du veta mer? Ring 0775-88 88 88 eller hitta din lokala säljare via agria.se. Agria Djurförsäkringar är länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

MÄSSEXTRA Se vårens ridmode

46


47


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

Höst och mässor hör ihop. September inleddes med den gigantiskt stora Spoga horse-mässan i Köln. Här presenterades en massa nyheter och vi fick även kika på en del nya märken som är på väg in i Sverige. Veckan efter så var de svenska grossisterna samlade för att ta emot alla butikerna på Infracity i Stockholm. Här kommer ett axplock av det vi kommer att kunna se i butikerna under våren 2017. AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO PER ELVIN OCH ANNAKARIN SPJUTH

Snygg och diskret är Paolo polo shirt från Covalliero, 249 kr. Grimman finns i tre storlekar och tre olika färger 89 kr.

i

48


Prestige X-D2 är en ny sadel, även för hästar med lite kortare rygg och välmusklad bog och rygg. Sadeln ska ge hästen rörelsefrihet samtidigt som den med sitt djupa säter ger ryttaren chans att komma nära hästen. Finns i flera olika utföranden. Pris från 39 999 kr.

i

Härlig färgpalett från Spooks. Schabrak i vårens färger 595 kr.

i

Sadelunderlägg i ylle från Hansbo Sport, 899 kr.

Ny Islandssadel från Albion. Ullstoppad sadel med ändringsbar bom, finns i svart och brun och kan mått beställas, 19 900 kr.

i

i 49


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

En av mässans favoriter är Covallieros ridbyxa Detroit som har en mobilficka smart placerad på låret, 995 kr. Den olivgröna jackan Charlize är vattentät med god andnings förmåga, 649 kr.

i

smart

50


skönt grönt i Snyggt med grått och oliv men dessa finns även i flera andra fina färger. Schabrak 299 kr, huva 89 kr och benlindor 169 kr. Härlig olivgrön fleecejacka Nicole, 499 kr och en mintfärgad Equipage t-shirt, 319 kr.

i

i Ridbyxor med tufft mönster kommer till våren från Cavallo. Modellen Coleen Grip 1 999 kr och jackan Inara 1 969 kr.  

51


PRYLAR – MÄSSOR

Cheval

Lätt och vattentät jacka från BR, 1 449 kr.

i

Perfekta vårplaggen – innan värmen har kommit. Pikeurvästen Darline, 1 595 kr och fleecejackan Dorena, 1 495 kr. Ridbyxorna är ett par dune grip 2 195 kr.

i

i Tufft och snyggt från Equiline. T-shirten Lori med glittrigt tryck, 549 kr, quiltade västen Alma 1 419 kr och ridbyxan Virgin, 2 569 kr. 52

Vattentät jacka med silverglans från Anky, 1 699 kr.

i


Med Covallieros kappa Monica gör det inget om det regnar. Ridslits och tvåvägsdragkedjan gör att den funkar bra att rida i. Finns i brunt och blått, 799 kr.

i

värmande

53


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

Läckra bälten från Dyón med spänne i exklusiva palladium,  949 kr.

Tufft upplysta regnjackor från Cavalleria Toscana på Spoga mässan.

i

Snygga Pikeur bälten att pryda byxorna med från 295 kr.

i

Tävlingstoppen Derby från Horka har fina spetsdetaljer, 369 kr.

tävlingsfin i

54


Byxor och kepsar med lite bling från Pikeur. Byxan Elina Grip 2 195 kr och kepsar för 229 kr.

i

i Pikeurs Next Generation-vårkollektion bjuder bland annat på härliga lättviktsjackor. Jackan Demure, 1 895 kr, pikén Dunya, 595 kr och ridbyxan Dune Grip 2 195 kr.

Snygga jeansridbyxor från italienska Animo, 2 500 kr.

i 55


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

Fräscha tävlingstoppen Camiza, 298 kr, tillsammans med siliconskodda ridbyxan Feather, 1 250 kr och ridstöveln Field Boot Liverno, 1 998 kr. Allt från Källquist.

i

56


Underbar handske i en kombo av material för absolut bästa komfort. Mendon från Roeckl finns i tre olika färger i storlekarna 6–10,5, 579 kr.

i

glada färger Horka har fina och prisvärda barnridbyxor. Ayla finns från storlek 116–176, 495 kr.

i

i Välmatchat med Pikeur. Cissi har Jerseyjackan Charletta, 1 395 kr och jeansridbyxan Darjeen Grip, 2 295  kr. Jonas har härliga fleecen Amari, 1395 kr och värmande västen Pico, 1 495 kr.

i

Färgstark och snygg träningsjacka från Anky, 1 049 kr.

57


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

Svårt att välja bland vårens nya färger? Rosa, oliv eller en mix av båda. Rosa Freedom Turnout, 749 kr. Olivfärgat Freedom Twill, 449 kr. Mixen är ett läckert camotäcke i rosa och oliv i modellen Freedom Twill 549 kr. Naturligtvis så ska det matchas med passande grimma 189 kr.

i

58


Mountain Horse kommer men en sportig kollektion till våren. Aveny Tech Hoddie, 699 kr och Sienna, ridtights med silicongrepp, 995 kr.

i

Mountain Horse fick utmärkelsen ”Årets leverantör 2016” under höstens hästsportmässa.

59


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

Equiline har kläder för alla tillfällen. Sophie har en skön t-shirt, Lita, 549 kr, och ett par jeansridbyxor, Ginger, 2 349 kr. Anna är tävlingsklädd i Becka, tävlingsskjorta, 1 229 kr, qulitade jackan Alma, 2 129 kr och r idbyxan Mae, 2 689 kr.

i

60


i

T-shirten Madame från Harcour är klassiskt snygg med fina detaljer, 429 kr.

Matcha jacka och byxor med Horka. Jackan Quatro 660 kr och ridbyxan Kansas, från 799 kr.

i i

Festsnygga toppen Valenza, 369 kr tillsammans med ridbyxan Fiona, 1 250 kr och Field Boot Liverno-stöveln 1 998 kr.

61


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

nya n e k r ä m

Nytt märke på den svenska marknaden är Fairplay.

På Spoga så stötte vi på ännu ett märke som är på väg in i Sverige och det är franska Hagg.

i Snygga väskor och plånböcker från engelska Grays, weekendbag 2 665 kr och plånbok 599 kr. 62


Matchat i vårfräscha färger från Harcour. Prisexempel, väska 369 kr, scarf 189 kr, fleecebandage 249 kr och bälten 219 kr.

i

63


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

Varma färger och ”Oriental”-mönstrat band på schabrak, selunderlägg och benlindor hos Mias RS. Scabrak cirka 650 kr, benlindor 240 kr/par.

i

Bag som rymmer mycket och har separat stövelfack i botten.

i

Stilrent i marin med kontrastfärg som lyfter. Harcour har schabrak med matchande huva, 489 respektive, 299 kr. Keps, 199 kr. Fleecebandage, 249 kr.

i

64


Hearts for Horses nya fleecetäcke är fodrat med meshtyg för att täcket lätt ska kunna glida och inte ”fastna” i pälsen, hela mankdelen är fodrad med teddy för att förhindra tryckskador. Finns från 125–145 cm och kostar 1 625 kr.

i

FOTO SANNA SVENSSON

65


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

i Ayr8 Leatherlook i brun med sergiocreamsnake-trimming och guldpiping, 3 999 kr.

Italienska LAS visade upp en mängd färgstarka hjälmar på Spogamässan.

BR har tagit fram flera snygga och prisvärda ridstövlar, 2  299 kr.

i Bästa skorna som du snabbt hoppar i och ur plus att de håller dig torra, Muck boot Cambridge Ankel finns i svart och marin från storlek 36–42, 1 300 kr.

i

Snygga Sovereign-stövlarna från Mountain Horse matchas med sporremmar och pannband, 3 495, 345 samt 595 kr. 66

i


Veredus Carbon gel Vento kommer nu i nya färgglada modeller, framskydd 1 799 kr och bak 1 549 kr.

i

i

Smart ryggsäck med plats för hjälmen, groomingbag, 489 kr.

Glittriga boots i olika färger har Three-Horses, 229 kr.

i

Gamla trotjänare är tillbaka, galoscherna skyddar dina skor när det är blött och lerigt ute, 489 kr.

i i Olika modeller på karledsskydd kommer Veredus också med. Insidan finns med neoprene, lamull och med magneter, från 225 kr. 67


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

? g n i l b g blin

Vad är väl en mässa utan

Globus hade både smala och lite bredare pannband, från 339 kr.

i En lyckoamulett är aldrig fel, finns från 199 kr.

i Döbert pannband, finns i en mängd olika utföranden från 799 kr.

i Three-Horses Chevalpannband finns också i flera olika modeller, från 379 kr. 68

i


Sprenger presenterade ett nytt multibett, 1 499 kr.

Bett

i

i en mängd olika modeller, material och utföranden fanns det också gott om Lami-cell hade stort sortiment på bett här är ett urval, bett med dubbla ringar 255 kr, bett med rullar 1 029 kr och läderklätt bett 499 kr.

i

i Handgjorda mjuka gummibett från Beris finns i olika hårdhetsgrader från 799 kr. 69


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

i Lädervård à la Dyón. Lädertvålen, som fungerar till allt, 219 kr. Läderolja 159 kr och läderbalsam 319 kr.

En av mässans smartaste nyheter är BR´s slipmaskin för klippskären. Förvisso så ska det nog till att man klipper en hel del hästar innan man har tjänat in den men smidigt är det, 4 399 kr.

i

Välgörande tillskott och salvor hade Eclipse Biofarmab. Prisexempel, BioCool 450 g 299 kr, munkpeppar 200 gram, 99 kr och zinksalva 450 ml 299 kr.

i

Schampot från Oster får din häst inte bara skinande ren utan även härligt väldoftande, 139 kr. 70

i


Hästskokonst i olika former fanns det gott om pü Spogamässan.

konst

71


Cheval

PRYLAR – MÄSSOR

Pimpa pållen med en ”tatuering”, 115 kr.

Finns på önskelistan till jul. Härliga väggalmanackor som finns i många olika motiv, 395 kr. Det här är min favorit.

i

72

i

i

Jättefint hästhuvud som skulle kunna förgylla mångas väggar, 1 585 kr.


i

För att få hästen extra ren så kan du använda en ryktborste med mässingsrand, 115 kr.

Sista putsen Praktisk putsvante från Three-Horses 79 kr.

i

För effektiv frisering. Trimset med både effileringssax och trim-kniv i praktiskt fodral som man enkelt fäster på bältet, 215 kr.

i 73


Cheval

HOPPNING

Hoppövningar MED ANITA SANDE

Anite Sande är den norska hoppryttaren med bas i Dubai som håller träningar i Sverige. Här får vi ta del av hennes övningar som alltid innehåller massor med bommar och anpassas helt efter ekipagen. AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO ANNAKARIN SPJUTH 74


75


Cheval

HOPPNING

N

ÄR ANITA TRÄNAR så tar hon hjälp av många bommar. Bomövningar hjälper till att få både ryttare och häst fokuserade, man måste hela tiden vara alert med vart man ska och vad man ska göra, man kan inte bara åka runt. – Jag bygger alltid fram en banan med ett stort antal bommar, men är ekipagen inte redo för att hoppa så blir bommarna kvar på marken. Man måste få till en bra grund innan man kan gå vidare. Det finns de som ledsnar, då de inte får hoppa men de flesta inser vad de har problem med och jobbar vidare. – Generellt så vill jag få fram bättre grundridning, säger Anita. Det är inte bara en klyscha att man ska rida hästen bakifrån och fram. Får du igång bakbenen på hästen så ger sig många saker av sig självt. Hästen måste svara ärligt framåt, går inte hästen fram så kan den inte bli lösgjord. Det är när den svarar framåt och orkar jobba med bakdelen inunder sig som den även lyfter ryggen, sänker och mjuknar i nacken och kan jobba mer avspänt. Den måste även svara på förhållningar och sidförande hjälper för att komma vidare. Hinderhöjden är oftast inte så hög när

Anita Sande. Anita håller träning utan hon vill få till en bra och jämn grundridning som bygger självförtroende hos både häst och ryttare. När man gör misstag – för det gör alla, så blir inte konsekvenserna så stora om man håller sig på låga höjder. När man sedan har en bra grund blir inte höjderna något problem. – Skyndar man långsamt och bygger successivt så får man friska och glada hästar och ekipage med självförtroende, säger Anita och avslutar: Det finns inget facit man måste lära av sina misstag.

”Hästen måste svara ärligt framåt, går inte hästen fram så kan den inte bli lösgjord” 76


Inledningsvis så travas det en hel del över bommar. Det är mycket tempoväxlingar som gäller och övergångar till skritt, allt för att få hästen att kvickt lyssna på det du ber om.

» 77


Cheval

HOPPNING

Bommarna är så placerade att du både kan rida rakt över dem och en del ligger på en volt, så att du få jobba igenom och få hästen att runda sig runt innerskänkeln. Anita vill att man jobbar runt skänkeln, det är skänkeln som ska bidra till att få hästen att svänga – du ska inte dra runt den med tygeln.

78


De varieras även mellan bommar direkt på marken och cavaletti. På ett ställe så ligger två travbommar på en volt sedan några meter längre fram två cavaletti som man ska galoppera över. Att snabbt ändra mellan trav och galopp gör att du får en kvick häst som svara bra framåt.

»

Nya hoppskydd – Pro Performance Show Jump Boots är tillverkad av ett stötabsorberande material för maximalt skydd. Skydden är superlätta och förblir så då de inte drar till sig någon vätska. Lätt att rengöra och torkar snabbt.

www.miasrs.se

Du hittar produkterna i välsorterade ridsportbutiker.

79


Cheval

HOPPNING

Studsserier finns nästan alltid med i Anitas övningar. De är jättebra övning som stärker hästen, får den att bli kvick samtidigt som ryttaren får träna på att vara stilla, i balans och mitt över hästen. 80

Film

»


SAFETY HELMET WITH MIPS PROTECTION SYSTEM

STRAIN LEVEL HIGH

STRAIN LEVEL

The graphic was generated using a finite element computer model based on measurements obtained from nine accelerometers in a Hybrid III crash test dummy head. The dummy head wearing a helmet was subjected to an angled impact using the MIPS test rig. The model illustrates strain in the brain from a similar angled impact when the dummy head is wearing a helmet without MIPS and a helmet with MIPS.

NO MIPS

LOW

= The more red the more strain


Cheval

HOPPNING

Film

Distanser på böjt spår förekommer också och här gäller det att man får in känslan så att du kommer rätt på hinder. Beroende på hur bågen blir så får du lite olika avstånd och där får du lära dig att anpassa så att det blir rätt. Du får också träna på att rida på olika antal galoppsprång på samma distans, bara för att du ska kunna reglera tempot och steglängd.

82


a t s ä b s n e t s ä H l l a k s i n vä n e ! n o g r o v in te rm

www.thermobar.se


Cheval

SM I PARADRESSYR

21 ryttare från hela landet samlades för att vara med på SM. Många av dessa ingår i landslagstruppen för pararyttare och har meriter från såväl NM, EM, VM och OS, så det var hög klass på ritterna när fem nya svenska mästare skulle koras. AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO CARIN WRANGE

84


Carolin Rutberg – Miragé. 85


Cheval

SM I PARADRESSYR

Felicia Grimmenhag – Purissima ox.

Mikaela Eriksson – Alladin.

D

ET VAR I VÅRAS som det blev klart att Lurbo ridklubb i Uppsala skulle arrangera SM i paradressyr och i och med det så satte ett digert arbete igång med att få anläggningen så välanpassad för funktionsnedsatta som möjligt. – Så fort det blev klart att vi skulle ha SM så kom Kerstin Englund, från Svenska ridsportförbundets kommitté för ryttare med funktionsnedsättning och gick igenom vad som krävdes för att vi skulle kunna anpassa anläggningen på bästa sätt, berättar Johan Öhrmalm som sitter i Lurbos styrelse och har varit spindeln i nätet för arrangemanget. – De främsta anpassningarna som vi gjorde var att ordna med ramper upp till läktarna, se till att anpassa gruset för rullstolar så att det inte är för mjukt, ändra trösklar så att man lätt kan ta sig in och ut även med rullstol. Alla dessa anpassningar som vi gjorde kom väl tillpass och det var roligt att se att de verkligen användes och uppskattades.

86

– Vår cafeteria ligger i bottenplanet på ridhuset och det var också något som visade sig vara uppskattat då det blev mer lättillgängligt för alla. Det var så mycket positivt som kom med det här arrangemanget, så även om vi är trötta så känner vi oss väldigt nöjda och glada med att vi klarade av detta och den kompetenshöjning som det innebar för oss, säger Johan. DET VAR TOTALT 21 RYTTARE som samlades från hela landet för att vara med på SM, många av dem ingår i landslagstruppen för pararyttare och har meriter från såväl NM, EM, VM och OS. Inom paradressyr så startar ryttare som alla har någon form av funktionsnedsättning, antingen medfödd eller på grund av skada. Nedsättningens karaktär och omfattning avgör vilken klass man startar i. Vid SM reds från grad 1 till och med 4, plus även en klass inom Special Olympics. Det var hög klass på ritterna när fem nya svenska mästare skulle koras. Den ryt-

»


Maria Pernborn – Gorgos.

Eva Lundqvist – Donnergraf.

87


Cheval

SM I PARADRESSYR

Anna Nordin – Zulu-A.

tare som fick högsta poängen var Carolin Rutberg från Sorunda RK som med hästen Miragé red ihop 72.99 procent i grad 2 och säkrade därmed SM-guldet för andra året i rad. – Jag känner mig jättenöjd med mina ritter och hästen. Det var litet osäkert om jag skulle kunna starta i år, då jag nyligen genomgick en knäoperation, berättar Carolin. – Min tränare och hästskötare fick hjälpa mig med träningen av Miragé och det gjorde de bra. Jag känner mig också nöjd och glad över vilket fantastiskt fint sätt Lurbo har lyckats arrangera tävlingen. Jag har varit lite som ett bollplank för dem då min hemmaklubb har

88

arrangerat SM i paradressyr två gånger så har vi samlat på oss en hel del erfarenhet som är rolig att dela med sig av, säger Carolin. JA, NÄR MAN DÅ SUMMERAR TÄVLINGEN så kan man konstatera att ekonomiskt så gick det plus minus noll men när man tittar på kontot för positiva erfarenheter så gick stapeln upp i topp. Alla, ryttare, domare och funktionärer verkar otroligt glada och nöjda med tävlingen. Med tanke på den boosten så kanske fler klubbar skulle satsa på att arrangera tävlingar för funktionsnedsatta, för det är väl just den här positiva känslan vi alla vill uppnå. C


Christina Peterson – Laredo´s Fyrste.

Kerstin Larsson Englund – Golden Dream. Karin Tomner Broman – Golden King.

Simon Åhlstad – Piquet. Arun Sondhi – Sofia Prinsen.

Guldregn 89


Cheval

SM I PARADRESSYR

Prisutdelning framridningsklass Special Olympics. Fr v Maria Eriksson, Hanna Lagerquist och Cathrine Csore. Prisutdelare Gudrun Orava.

Christina Peterson – Laredo´s Fyrste. Gabriella Löf – Doniro. Carolin Rutberg – Mirage.

Här kan du se alla resultat

90

i

Kerstin Larsson Englund – Golden Dream.


Cheval


Cheval

PRYLAR

Bad

Unna dig lite vardags lyx, kryp ner i ett härligt bad och njut. Här får du tips på lite bra produkter som du enkelt hittar i butiker som Åhlens, Kicks och Lyko du får dessutom tips på en hemmagjord Sugar Scrub. Bubbligt

Inget bad utan skum. Café de Balm - Badskum. Finns i flera olika supergoda dofter, 69 kr.

i Hollywoodlyx

i

Glam Glow – en helt underbar ansiktsmask. Finns i massa olika typer beroende på vilken effekt man är ute efter, 465 kr.

Skummar

i

Avkopplande

Ett gott doftljus på badkarskanten är ett måste. Woodwickljusen sprakar som en eld, mysigt att lyssna på. Finns i massa olika dofter efter tycke eller årstid, från 149 kr. 92

i

Rituals duschskum. En lite annan variant av duschgel. Skummet räcker länge och ger en len och skön känsla, 90 kr.


Dra för

Härliga duschdraperier med olika motiv. Finns i två storlekar, 150x180 och 180 x 200 cm. Kostar ffrån 369 kr.

i

diy

Skrubba

Sugar Scrub är superskönt att peela kroppen med och du kan enkelt och smidigt göra en själv. Vill du hellre köpa en färdig så är det här ett bra alternativ, Brown Sugar Body Scrub från Urtekram, 119 kr.

Till sist

i

i

Avsluta med att smörja in dig med en härlig fuktighetsbevarande creme, Body Butter från The Body Shop är ett bra alternativ, 185 kr. 93


Film


Cheval

96

HÄSTHÄLSA


HÄSTHÄLSA

FODRA RÄTT INFÖR HÖSTEN Nu stundar hästarnas tuffaste period under året och då tänker jag inte på tävlingar, träningar eller förväntade resultat. Det handlar istället om en foderomställning där dagligt bete i full harmoni under många timmar ersätts av ett stillastående fastfoodkoncept med några få koncentrerade måltider baserat på stora mängder grov- och kraftfoder. AV TORBJÖRN CARLSSON FOTO PIXABAY

97


Cheval

HÄSTHÄLSA

Nu är hösten här och det är slut på friheten att ägna dagarna till att beta.

H

ÄSTENS matsmältningskanal ses ofta som ett av naturens misslyckande. Liten magsäck och långa tarmar inpressade i buken skapar självklart mycket speciella förutsättningar och stor risk för problem med bl.a näringsupptag och förstoppningar. Något evolutionen inte behövde ta hänsyn till eftersom hästen anpassades för att beta en föda med relativt låg TS-halt som ger ett kontinuerligt flöde av grönmassa genom hela matsmältningskanalen. Det dagliga behovet av cirka 40 kilo gräs tvingar också hästen att under cirka 16 timmar röra sig över stora ytor i sin jakt på föda. En listigt lösning som stimulerar tarmens rörelser, födans nedbrytning och cirkulationen som för ut näringsämnen i kroppen.

98

Hästens främsta hot är inte dess konstruktion utan snarare människans behov av att anpassa den efter våra rutiner och sätt att nyttja den. Begrepp som frukost, lunch och middag är helt främmande för hästen liksom några timmars stillastående utevistelse i gruspaddock eller vinterhage. Lägger vi därtill en ägare som hanterar vård och intensiv motion/träning under 1–2 av dygnets 24 timmar, så blir det metabolistiska problem. Att hästarna trots allt och relativt väl ser ut att klara detta är naturligtvis bra, men kan också dölja ett mer långsiktigt hot. En häst som står upp, äter och rör sig under en motionsrunda visar mer på överlevnad än vällevnad.


”Begrepp som frukost, lunch och middag är helt främmande för hästen”

Vill du annonsera i Cheval? Kontakta Per så hjälper han dig med smarta medialösningar.

0702-00 95 95

per@chevalmedia.se

Förbereda foderomställning

Mot denna bakgrund ska vi klara en foderomställning som ger hästen bästa möjligheter inför den tuffa vinterperioden. Grunden för detta är:

Cheval

 Ett analyserat grovfoder, som ger oss kontroll på energi, proteiner och de mest grundläggande mineralerna för att bygga en foderstat.  Komplettering av vitaminer, makromineraler och spårämnen som inte finns med i analysen, men som är helt avgörande för hästens metabolism.  Att undvika förstöra tarmkulturen så näringsupptaget fungerar optimalt.  Skapa rutiner kring utfodring och motion som ligger så nära det naturliga behovet som möjligt. Under sommarmånaderna får hästen större frihet att i högre grad välja sin föda, beta i timmar och stimuleras att röra sig friare när den väljer sitt bete. Den närmar sig m.a.o sina naturliga beteenden även om den också rids och tränas. En mer naturlig miljö ger hästen bättre harmoni och därmed också betydligt bättre förutsättningar till ett fungerande näringsupptag. När vi går mot höstens foderomställning är det tarmkulturen som sätts på prov. Det naturligt dagliga tillskottet av goda bakterier via gräset, minskar plötsligt samtidigt som hela foderstaten och utfodringen förändras. Sett ur tarmkulturens

Nya hoppskydd – Pro Performance Show Jump Boots är tillverkad av ett stötabsorberande material för maximalt skydd. Skydden är superlätta och förblir så då de inte drar till sig någon vätska. Lätt att rengöra och torkar snabbt.

» www.miasrs.se

Du hittar produkterna i välsorterade ridsportbutiker.


Cheval

HÄSTHÄLSA synvinkel utbryter ett fullständigt kaos. Som hästägare ser vi detta i avföringen och om det smyger sig på lite diarréer eller dåligt nedbruten avföring – då har vi signaler om att vi misslyckats. Hästen får ett sämre immunförsvar och kroppen sämre näringsupptag. Metabolismen blir störd och påverkar processer i hela kroppen. Kompenserar vi inte brister är risken stor att man under vintern och våren har en betydligt sämre prestation och i värsta fall höga veterinärkostnader. De viktigaste åtgärderna är:  Sätt redan i slutet av betesperioden (augusti–september) in ett preparat (t.ex VIMITAL Harmoni eller GutBalance) som stimulerar tarmkulturen för att underhålla de goda bakteriernas tillväxt. Vänta inte på att problemen ska uppstå för då blir det svårare att hantera.  Försök hålla rörelsemängden uppe med skrittrundor eller promenader, gärna vid flera tillfällen under dagen, med målsättningen är att bibehålla stimulering av tarmrörelserna.  Låt övergången till enbart grovfoder sker under flera veckors tid. Var dock försiktig med att låta hästen beta fruset gräs.  Fördela utfodringen på så många tillfällen som möjligt över hela dygnet.  Åtgärda problem med avföringen så snabbt som möjligt. För varje dag som går med en dålig tarmkultur blir det många gånger svårare att rätta upp den igen.

Var försiktig med stärkelse

Det största hotet mot näringsupptaget är stora mängder stärkelse. Dra ner mängden stärkelsebaserat foder och komplettera med andra energikällor som t.ex fett/olja

100

av hög kvalité. Här är det dock viktigt att vara medveten om att mindre mängder av helfoder, som är den vanligaste stärkelsekällan, också innebär att de livsviktiga tillsatta mineralerna och vitaminerna minskar och behöver kompletteras.

Analysera grovfodret

Förutsättningen för att kunna skapa en grundläggande foderstat är att man har analys på grovfodret, som alltid ska vara hästens huvudsakliga föda. Att fodra en häst utan analyserat grovfoder är på gränsen till oansvarigt eftersom hästen inte har möjlighet att komplettera sina brister genom att hitta födan själv. Har grovfodret för lite mineraler eller vitaminer, så kommer hästen att efterhand få allt större brister i kroppen som påverkar allt från tillväxt till prestation och i värsta fall skapar skador eller sjukdomar. Med ett foderstatprogram (t.ex PC-Horse) kan du bygga samman din grundfoderstat utifrån grovfoderanalysen. Normalt behöver du komplettera med de stora mineralerna (dagsdosen räknas i gram). Historiskt har vi haft mindre fokus på mikromineraler och vitaminer, dels eftersom tillgången på dessa varit betydligt högre än idag men också för att hästen var betydligt mindre aktiv under större delen av vinterhalvåret. Med dagens intensiva träning och tävling året-runt, ökar behovet av att komplettera med ett välbalanserat multipreparat som t.ex VIMITAL Multi. Det ger tillskott av alla de ämnen som vi doserar i mg eller mcg och tillför generellt en rad ämnen som visar allt större naturliga brister.

Protein bygger kroppen

De senaste åren har grovfodret haft väldigt låga proteinvärden. Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror varav 9 är essentiella, vilket innebär att de måste finnas i födan

»


101


Cheval

HÄSTHÄLSA

Komplettera rätt kosthållning med bra träning för att nå resultat. eftersom kroppen inte själv kan producera dem. Protein ingår i kroppens alla vävnadsceller. Dessutom består hormoner, enzymer och viktiga delar i immunförsvaret av proteiner. Många hästägare kopplar bara protein till muskelutveckling, men det är alltså grundläggande för hela kroppens funktion. Proteinmängden kan du komplettera med speciella proteinfoder eller t.ex lucern.

gi som saknas utan kondition. Kondition är ett mått på syreupptagning och det är färskvara som måste underhållas dagligen. Tränas inte hästens kondition kommer energiomvandlingen att skapa mjölksyra under prestationen. Vid hög motivation kan djuret då fortsätta att prestera men det tar emot och skaderisken ökar. Det går alltså inte att skapa god prestation med mer energi om inte konditionen är tillräcklig. Den upplevelse av energipåverkan som man trots allt kan få, bygger hos hästar ofta mer Mer konditionsträning – på ökad stress, vilket i sin tur är negativt mindre raketbränsle för tarmen och näringsupptaget. Ryttare fokuserar ofta på hästens energi Ännu har ingen ätit sig till medaljer. De och fodrar gärna upp när de tycker att pre- tar man med rätt kosthållning och bra trästationen inte räcker. Ofta är det inte ener- ning! C 102


Tipsa oss! Vad vill du läsa om i Cheval? Skriv till oss och berätta. anna@chevalmedia.se 144 SIDOR!

114 SIDOR!

138 SIDOR!

HÄSTHÄLSA

TRÄNA HÄSTEN PIGG

Maria Gretzer

HÄSTHÄLSA r jobbaMOT ”JagHÄSTEN SKYDDA LÅGOR de SOMMARP fortfaran med min sits”

32 DRESSYR

sidor sommarg odis Cecilia Bergåkra Möt frånSveriges Falsterbo yngsta

Grand Prix-ryttare

Så laddar Lisen och Peder inför

HÄSTHÄ OS och framtiden LSA

HÄSTAR OCH VÄRME

SÄKRARE UNDERLAG på hoppbanan

Ida-Linn Lundholm –

beridare på Tullstorp

Vi möter förbundskapen BO JENÅ

HOVSLAGARE Vem skor din häst egentligen?

HAGTIDER

142 SIDOR!

#5 2016

#4 2016

Spännande forskning kring hästars gener Hästen

& konsten

Maria målar sig frisk

#6 2016

än någonsin”

RYTTARIN Så blir SPIRATIO du N

Wer mland

dags att se över staket hagar och ig mr

Lina Andersson

DRESSY

R Möt”Att Ceciliträn a Bergå a för kra AdelSveri indeges geryngst miga Grand jättePrix-r mycyttare ket” Så laddar Lisen och Peder inför OS och framtiden

star – såkare hittar du ryttinre din are styrka

Louise Etzner SÄKR Att kom ARE ma Annelie Eriksson UNDERLA igen efter en ”Det är Ginget svår på olyck hopp bana a n quickfix

Hästen & konsten

att träna upp en

Maria målar sig frisk

HANT ERING äst” distansh För din och hästens säkerhet

i Rio HÄNG MED TILL te OSIGCam illa byghästfest Somrig gde vid MissaVIin LANDSMÓT GUIDAR D sitt drömstalgstävlinga Nationalda rna

hästfest vid na So ngar naldagstävlilm från tio gel Na min och e nar •Vin påesStrömsho Equestrian Gam

”Jag lever min dröm!”

#7 2016

HELE HÄS NAS DRESS THÄYR LSA ÅTTO SKYD RoseDA NDE Mathisen HÄSTEN MOT SM-G SOMM ”Nu riderULD ARPL jag bättre ÅGOR

Cheval

l

på Strömsholm


Cheval

RYTTARINSPIRATION

Johanna Lassnack driver Ryttarinspiration som är skapad för att inspirera och motivera ryttare. Hon håller föreläsnigar, coachar ryttare och svarar här i Cheval på dina frågor om mental träning. www.ryttarinspiration.se

Hej och välkommen till min spalt! Här kan du alltid ställa den där frågan som du alltid undrat över eller inte vågat fråga någon annan. Jag ska göra min bästa för att ge dig verktygen du behöver för att bli ännu bättre på att tänka rätt! Idag besvarar jag en fråga från Sara som vill hitta nya synsätt, förändra sitt liv och våga fånga dagen. Hoppas du kan känna igen dig och få hjälp av verktygen!

FRÅGA Hej Johanna! Mitt namn är Sara och jag var på din föreläsning igår. Jättekul och inspirerande! Du pratade om förändringar igår, och jag vill väldigt gärna göra en förändring i mitt liv, men jag vet inte riktigt vad jag vill ha för förändring. Hur gör man då? Vill att något nytt ska hända i mitt liv och att jag hittar något jag kan fortsätta utveckla hela livet. Jag gillar att ha mycket på gång och mår bra av det. Lider av dödsångest vilket gör att jag då gärna vill ha mycket omkring mig för att känna att jag tar vara på livet. Anledningen till att jag vill ha en förändring och att jag vill ha något nytt är för att jag ska kunna uppskatta vardagen lite mer och leva i nuet.

Du pratade också på att man ska ta möjligheterna och att de finns varje dag, men tycker att det är svårt att se dem. Har du något tips? Hälsningar Sara

SVAR Hej Sara. Vad roligt att du gillade föreläsningen, tack! Jag ska göra mitt allra bästa för att försöka svara på din fråga! Först av allt så är det okej att inte veta vad det är för förändring man vill ha eller vad man söker, ibland är det svårt att veta. Något som dock sätter stora käppar i hjulet för oss är att vi ibland tänker på förändring som något stort, som att vi måste göra något mega för att det ska hända något och bli en förändring. Men det är faktiskt helt tvärt om! Förändring handlar om att ändra små små saker i vardagen för det är dem som på sikt blir en stor förändring.

Ställ dina frågor till Johanna här 104


t e r g e r y l n o e w d ”In the en ake” t ’t n d i d e w s e c n the cha LÅT SÄGA ATT du tar en ny väg till skolan en dag, det kanske gör att du springer på en ny vän, eller att du tar dig mod och går fram och pratar med en ny människa, som kanske leder till en möjlighet. Den här människan kanske letar exakt efter någon som dig. Läser du 10 minuter varje dag ur en inspirerande bok, kan det på sikt komma att göra att du ändrar ditt tankesätt och ditt perspektiv vilket kommer få dig att tänka annorlunda. Alltså göra annorlunda  vilket ger dig annorlunda resultat  alltså förändring. Våga testa nya saker och utmana dig i situationer som skrämmer dig lite, det kommer få dig att växa och ge dig mer självförtroende. VIKTIG ATT KOMMA IHÅG är att förändring inte sker över en natt. Förändring sker av små, små saker vi gör varje dag under en längre tid. Att du känner att du inte vet vad du vill göra nu är helt okej, du kanske fortfarande inte vet det om ett år och det är också okej. Men om du börjar så smått att varje dag göra små saker annorlunda så lovar jag dig att du om redan några månader kommer känna en stor skillnad, och vem vet

kanske det leder dig in på exakt det du vill göra. Gå nya vägar, prata med nya människor, följ inspirerande sidor på Instagram (t.ex. ”Inspirationals”) och Facebook (t.ex. ”Goalcast” och ”Johannes Hansen”), titta på Youtube och inspirerande videos. Film Och utmana dig att göra något lite läskigt varje dag, för varje gång du utmanar dig så utvecklas du! Oroa dig inte så mycket för möjligheterna, de kommer! Träna dig att se dem, se saker som ingen annan ser. Vänd varje motgång till din fördel, se något ljust i varje mörker, se möjligheter när andra ser hinder, se något positivt i varje sak som kommer till dig, trots att det är något tufft och jobbigt. Så lär man sig se möjligheter. Och när du ser en möjlighet våga ta den, våga göra något av den! Även om det senare kanske visar sig att det inte var något för dig så gör det inget för du har vunnit ändå, du har lärt dig något! Sometimes you win, sometimes you learn och det är en del av livet! Det är lärdomarna som tar dig framåt. DU KAN LEVA med att något inte riktigt gick som du tänkte när du skulle testa den där nya saker, men det är svårare att leva med att ångra att du aldrig gjorde det. Så ångra inget, våga chansa och våga testa nya saker! Du klarar med än du tror och Det finns mer att vinna än att förlora, jag lovar dig! Stort lycka till och Bli en bätte dream big! ryttare med Cheval

ryttarinspiration

mental träning

Läs mer om Johanna i Cheval 3-16 av Johanna Lassnack, grundare Ryttarinspiration, på tävlingsbanan.

3

2

105


Cheval

106

HANTERING


HANTERING

GRUNDLÄGGANDE HANTERING – Ledövningar jämte hästen Att gå vid sidan av huvudet är den vanligaste positionen när du leder en häst. Här är det lätt att komma åt hästen ifrån alla håll och därför är dessa övningar så nyttiga. AV LISBETH BÖRJESSON FOTO SVEN BÖRJESSON, CHEVAL OCH PIXABAY

D

ETTA ÄR JU den definitivt vanligaste positionen att leda en häst. Här är det lätt att komma åt hästen ifrån alla håll. Den här positionen är det viktigt att hästarna lär sig bra då det är utifrån den positionen hästen troligtvis kommer att bli ledd då den säljs eller lämnas tillbaka till sin ägare efter varit på träning/utbildning. I övningarna utifrån den här positionen kan du också att börja använda en pisk/pinne som förlängning av armen.

»

107


Cheval

HANTERING

TÄNK PÅ  KROPPSHÅLLNING. Din kroppshållning är det som hästen läser av och tolkar in. Hästar är mästare på att läsa av kroppsspråk och kroppen skvallrar alltid om vad du känner på insidan.  ATTITYD. Hästen speglar alltid utifrån vad det är du presenterar med din attityd. Din attityd kommer från din intention som ligger bakom din handling – det du gör.  TANKE, FÖRBERED, AGERA OCH EFTERGIFT. Varje moment är som ett recept, för att få det resultat du vill ha behöver du ha med alla ingredienser i receptet. Bra att tänka på resultatet som blir i ögonblicket och på längre perspektiv. Det du gör nu har också mer eller mindre betydelse för vad som kan hända längre fram i tiden.  REPET. Hur du håller i repet/grimskaftet/linan kan vara avgörande för att undvika skador och för hur hästen tolkar din signal.  POSITION. Hur du står i förhållande till hästen beroende på vad det är du vill att hästen ska göra.  KRAV, FRÅGA, SÄTTA GRÄNSER, UTMANA. Håll isär hur du presenterar din idé för hästen.  VAR FLEXIBEL. Ju mer flexibel du är i din tanke ju mer öppen är du för att tolka hästens information. Det blir då enklare för både dig och hästen att komma fram till det som fungerar bäst just nu och det bygger upp en stabilitet för framtiden.

108


1. Gå framåt

BÖRJA MED ATT FÖRBEREDA hästen på att något kommer att hända genom att sträcka upp kroppen. Flytta fram en fot för att förbereda dig på att följa med hästen då den går, visa sedan med signalhanden i vilken riktning du vill att ni ska gå. Om hästen väljer att inte följa med kan du förstärka genom att flytta din tyngdpunkt till den bakre foten och peta på hästen med rep eller pisk/pinne med din ytterhand. Hästens korrekta position i detta moment är att den har sitt huvud i höjd med din axel. När du tittar rakt fram ska du kunna se delar av hästens huvud i ditt synfält, om hela hästens huvud eller mer finns i ditt synfält går hästen för långt fram, finns inte hästens huvud i ditt synfält alls går den för långt bakom dig.

2. Stanna

DÅ DU VILL STANNA med hästen i denna position är det viktigt att hästen först går i rätt position, det vill säga har sitt huvud i höjd med din axel. För att stanna börjar du med att förbereda hästen för förändring genom att lyfta upp kroppen i en ”halvhalt”, lyft sedan upp båda händerna framför dig själv. Om du har en häst som inte stannar då du ber den kan det bero på flera olika orsaker, jag ger här lite tips på vad du eventuellt kan göra då hästen väljer att inte stanna när du ber den. Men du

måste avgöra i vilken situation det är lämpligt eller olämpligt att använda dig av det. Ett sätt är att kasta fram repändan framåt framför hästen. Det bör överraska hästen och få den att instinktivt stanna. Det är ett sätt som är väldigt snällt mot hästen då det inte är direkt riktat mot den, det gör också att hästen inte alls behöver försvara sig då det inte på något sätt är personligt riktat mot den. Ett annat sätt kan vara att du lyfter upp pisken framåt framför hästen.

» 109


Cheval

HANTERING

3. Backa

FÖR ATT BACKA hästen utifrån din sidoposition så höjer du händer och kropp samt använder rörelse rytmiskt med armar och händer. Om hästen inte lyssnar på den signalen kan du förstärka genom att ta plats framför hästen med repet eller pisken.

4. Flytta bakdel

SÄTT SIGNALHANDEN i midjan och rotera din kropp ifrån hästen. Handen i midjan för att markera ditt utrymme runt dig. Rotera för att ändra riktning. Gå sedan framåt i den nya riktningen.

Flytta bakdel.

110


Flytta framdel.

5. Flytta framdel

GÖR EN HALVHALT genom att lyfta händerna uppåt, rotera en liten bit mot hästen, visa riktning. Om hästen hamnar framför dig, så upprepa halvhalten och eventuellt be hästen backa undan så att du får plats att gå i den nya riktningen.

» 111


Cheval

HANTERING

6. Gå sidledes

GÖR FÖRST HALVHALT. Växla sedan mellan att flytta fram och bakdel. Hitta en bra rytm och upprepa halvhalten om du ”tappar” rörelsen för att sedan börja om igen.

112

7. Byta sida BRA ATT KUNNA byta sida under en promenad om det dyker upp en situation som kräver det. Börja med att göra en halvhalt för att förbereda hästen på att en förändring kommer att ske. Ta ett steg åt sidan bort från hästen för att ge plats. Rotera och visa hästen med signalhanden vart den ska gå. Hästen flyttar då framdelen för att lämna nytt utrymme till dig. Byt händer och gå iväg i den nya riktningen.


113


Cheval

MIDDAGSTIPS

Lammracks

med tomatglaze, hasselbackspotatis Lammracks är lätta att steka, lätta att skära upp, saftiga och goda. Tillsammans med hasselbackspotatis blir det en härligt höstig middag. AV SANDRA CALLERMO

4 portioner 1 kg lammracks 3 vitlöksklyftor 3 msk oregano Tomatglaze: 1 vitlöksklyfta 1½ msk riven färsk ingefära 1 dl ketchup (gärna jalapeñoketchup) en nypa chiliflakes 1 msk honung ½ dl soja 1 tsk sesamolja 2 tsk sesamfrö Zuccinizatziki: 1 zuccini 4 dl grekisk yoghurt 1 vitlöksklyfta färsk timjan Hasselbackspotatis: 12 potatisar smör 2 msk ströbröd

114


Gör så här

I SAMARBETE MED

Glaze: Blanda ketchup med pressad vitlök, chiliflakes, riven ingefära, honung, sesamolja och soja i en kastrull och låt koka upp. Krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt sesamfrön och ställ åt sidan. Zatziki: Riv zuccini grovt. Blanda med yoghurt och pressad vitlök. Krydda med salt och svartpeppar och färsk timjan. Lammracks: Sätt på ugnen på 150 grader. Gnid in köttet med pressad vitlök och oregano (hälften ska användas till kotletterna). Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om i en stekpanna så den får fin färg. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet, men se till att den inte nuddar benen. Pensla med glazen och sätt in i ugnen tills en innertemperatur på 58 grader. Pensla en gång till under tiden (spara en del till kotletterna). Ta ut ur ugnen och slå in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 15 minuter. Skär upp köttet mellan varje ben vid servering. Hasselbackspotatis: Värm ugnen till 225 grader. Skär potatisen i 3 mm tjocka skivor, men skär inte ända ner, den ska hålla ihop i botten. Ta hjälp av två skärbrädor du lägger på varandra alternativt lägg potatisen i en träslev och skiva). Lägg potatisarna med skivorna uppåt på en plåt med bakplåtspapper och

Sandra Callermo är 26 år och bjuder i sin blogg på enkla vardagsrecept blandat med förrätter, frukostrecept, festligare måltider och mumsiga efterrätter. sandrasmatkrypin.se

pensla på smält smör alternativt ringla över smör på flaska. Krydda med salt och svartpeppar och sätt in i ugnen ca 20 minuter. Ta ut potatisen och pensla på mer smör och toppa med ströbröd. Sätt in i ugnen ca 20 minuter till då potatisen får fin färg. Hasselbackspotatis är försvinnande gott så vi har räknat med tre potatisar per portion. Snabbaste fikat med mug cake! 115


Cheval

MIDDAGSTIPS – FIKA

Mug

CAKE AV LINNEA DAHLQVIST

Här kommer ett recept på en riktigt snabb koppkaka, som kallas både "mug cake" och "cake in a cup". Superenkel att laga i mikron när du är fikasugen men inte hinner baka.

1 portion 1 msk smör 2 msk vetemjöl 2 msk socker 1 msk kakao ½ tsk vaniljsocker ½ tsk bakpulver 1 nypa salt 2 msk mjölk

Gör så här

 Smält smöret i en kopp eller i ett glas, som rymmer minst 2 dl, i mikron.  Blanda de torra ingredienserna i en skål och blanda med smöret i koppen. Tillsätt mjölken och blanda till en slät smet.  Grädda i mikron på full effekt ca 1 minut. Alla mikrovågsugnar är olika så kolla lite då då och då så inte kakan blir för torr.  Pudra kakan med lite florsocker. Servera med en kula glass eller en klick grädde.

116


Supers nabbt fi ka! Tar ba ra 5 m inuter att gรถr a!

117


9-2016 finns att läsa på www.chevalmedia.se från den 22 oktober

Nästa nummer  Möt familjen Tovek  Träningstips  Hästhälsa  Prylar  Och mycket mycket mer

Cheval

Cheval 8 16  

Hemma hos John Hickey, stort mässreportage – tjuvkika på vårens prylar, två brons för Louise Etzner i Parlaympics, hitta rätt tränare, hoppö...

Cheval 8 16  

Hemma hos John Hickey, stort mässreportage – tjuvkika på vårens prylar, två brons för Louise Etzner i Parlaympics, hitta rätt tränare, hoppö...