Page 1

154 SIDOR!

#7 2017

son c i r d r Fre All In e d e P &M o ch H

STALLHUNDEN ◗ Miljöträning ◗ Första hjälpen

Följ med till magiska Island RYTTARHÄLSA Förbättra din sits och hållning

Stort

bildreportage från

EM

DRESSYR Clinic med Tristan Tucker HÄSTHÄLSA Höstens åkommor Så går en kastrering till


Cheval

INNEHÃ…LL

10

48

2

94


equalityline.se

70

Innehåll

4 Ledare 7 Stallplock 10 EM i Göteborg – stort bildreportage 42 Vi minns  ... 48 Clinic med Tristan Tucker 66 Hoppning – konditionsträning 70 Magisk tur på Island 88 Hästhälsa – regnskållor och ringorm 94 Prylar – snygg i höst 98 Hästhälsa – kastrering 106 Ryttarhäsa – få en stabilare sits 112 Ryttarhälsa – kost 118 Prylar – tillbaka på jobbet 120 Stallhunden – plock 122 Stallhunden – första hjälpen 128 Stallhunden – miljöträning 134 Hantering – trickträning 144 Den sista skörden 150 Middagstips 154 Nästa nummer

Foto: Haide Westring

B

Colorful !

Hitta din återförsäljare på www.equalityline.se


136 SIDOR!

#7 2017

n edricso Pe der FrM All In och H&

Stort

bildreportage från

EM

STALLHUNDEN ◗ Miljöträning ◗ Första hjälpen

Följ med till mag

iska Island

RYTTARHÄLSA Förbättra din sits och hållning

DRESSYR Clinic me Tristan Tuckerd

HÄSTHÄLSA Höstens åkommor Så går en kastrerin g

till

Cheval

HORSES AS LIFESTYLE

Utgivare/Publisher: Linagården AB, Per Elvin och AnnaKarin Spjuth Adress: Moren 2, 783 95 Gustafs Nr 7 2017. Nr 27 sedan starten.

Arctic Apres hög Komfort till -300

VARMA TIPS

info@chevalmedia.se chevalmedia.se facebook.com/chevalmedia Chefredaktör/Editor-in-chief: AnnaKarin Spjuth anna@chevalmedia.se 0705-88 02 09

Arctic Apres Supreme Komfort till -300

Arctic Apres Komfort till -300

ARCTIC SPORT BEHÅLLER GREPPET MED NY TEKNOLOGI FÖR SÄKERT GREPP PÅ SNÖ OCH IS

NYHET! GREPPSÄKER UTAN DUBB

Redaktionella medarbetare: Monica Granstedt, Stefan Keturi, Bo Bennergård, Helena Ager, Lena Jovén, Joacim Wiberg, Marina Sjöberg, Lisbeth Börjesson, Torbjörn Carlsson, Per Elvin, Karin Ingerstam, Linnea Dahlqvist och Sandra Callermo Annonser/Advertising: Per Elvin per@chevalmedia.se 0702-00 95 95 Layout: layout@chevalmedia.se

Arctic Sport II Arctic Sport II Grip Svart skaft. Komfort till -400

Svart eller cerise skaft Komfort till -400

MUCK BOOTS KOMPLETTA SORTIMENTET PÅ GYTTORP.SE

Gilla oss!


VÄLKOMMEN

Ridsporten – en förebild VENSK RIDSPORT, jag säger bara wow! På mindre än två veckor så har lilla ridsportnationen Sverige lyckats med bedriften att ta inte mindre än nio(!) EM-medaljer, distans, fälttävlan, paradressyr, dressyr och hoppning. EM på hemmaplan blev en riktig succé som man sent kommer att glömma. Fantastiska ritter, glad publik, mycket shopping och god mat och allt detta utan en enda huligan i sikte. Hörde en man som skulle köpa vatten på läktaren på Ullevi och då skulle kioskpersonalen ta bort skruvkorken. Varför gör du så frågar han. Det finns risk att man skjuter ner korkarna på arenan, så vi måste göra så, svarar hon. Men hallå det är ridsport vi pratar om nu, får jag inte flaskan med korken på, så får det vara … Tänk att det är en verklighet som är så långt ifrån oss hästmänniskor man kan komma. Med nästan 125 000 människor på läktarna i Ullevi under EM-veckan så var det inte en enda incident som inträffade. Ridsporten är ett föredöme i så många stycken så vi får hoppas att även politikerna tycker det och även ser till att ridsporten får klassas som den friskvård den faktiskt är. För hästar och ridning gör oss friskare, starkare, gladare och förmodligen snällare eftersom vi inte har några huliganer med bland oss.

Cheval

det hon ville var vår skribent Lena Jovén när hon åkte till Island för att rida Silverslingan. Läs och se de fantastiska bilderna på sidan 70. MEN DET ÄR inte bara vi som ska må bra utan även våra älskade hästar, i detta nummer så tar vi upp årstidstypiska åkommor som våra hästar kan drabbas av, läs mer under hästhälsa på sid 88. Ta nu hand om dig, din häst och dina närmsta och njut av den annalkande hösten. Trevlig läsning!

PÅ TAL OM FRISKARE och starkare så även om ridningen tillför mycket kan vi behöva stärka upp oss ytterligare. Cheval besökte Leváde Fysiotherapi för att ta reda på hur vi som ryttare kan få bättre kroppskännedom. Att må bra handlar om att få göra det man vill och en som tog chansen att göra 5


AZ1079

6Covalliero är ett varumärke från

Albert Kerbl GmbH, Felizenzell 9, 84428 Buchbach, Germany, www.covalliero.com


Stallplock Bättre sits med bollar

Med hjälp av Franklinbollar så kan du förbättra din sits. Placeringsoch användningsmöjligheterna är många. Du kan t ex placera dem innanför låren medan du skrittar fram. När du sedan tar bort bollarna så kommer du känna att

Cheval

du kommer djupare ner i sadeln. Sätter du dem mellan överarmen och sidan så kommer dina armar att bli mer avslappnade vilket kan leda till stadigare hand och bättre kontakt med hästens mun.

När dina muskler känns trötta

Supereffektivt och djupverkande liniment, 300 kr.

Biljettsläpp

Nu har biljetterna till Gothenburg Horse Show släppts. Det är 20–25 februari som 2018 års evenemang kommer att hållas. 7


TREKKING SELE

299,-

AIR MESH HALSBAND REFLEXVÄST

79,-

AIR MESH KOPPEL

89,MINION MATSKÅL

79,-

SLALOMHINDER

49,-

429,-

NORDIC BÄDD FRÅN

399,-

COMFORT HALVSTRYP FRÅN 149,-

HUNDFILT

129,-

SELE FRÅN

59,-

FRISBEE

49,-

BAJSPÅSAR

9,-

CAMO TÄCKE FRÅN

229,-

K9 Comptetion till hund!

STOR SORTERING AV HUNDTUGG

SÄCKTUNNEL

299,-

LÄDERKOPPEL FRÅN 149,-

HOOKS.SE


HANDLER VÄST

499,-

HIKING BYXA

599,WORK VÄST

429,-

HIKING HERRBYXA

699,-

(699,-)

ENJOY THE MOMENT

Nordens största hästsportkedja med 52 butiker. hooks.se


Cheval

EM I GÖTEBORG

EM-succen En vecka fylld av action, dramatik och vackra hästar. EM i ridsport är avklarat och Sverige plockade åt sig flera fina medaljer och ännu fler fina sportsliga prestationer. FOTO STEFAN KETURI, BO BENNERGÅRD, ANNAKARIN SPJUTH OCH HELENA AGER

V

ILKEN SUCCÉ OCH FOLKFEST det blev. Veckan som kantades av fantastiska sportsliga prestationer och som arrangörsmässigt fick toppbetyg avslutades i ett crescendo av folkets jubel. När medaljerna fördelas under veckan så var det inte bara en eller två gånger som vi fick se svenskar på prispallen utan hela fem gånger – det är helt magiskt! Följ med på ett härligt bildspel från en EM-vecka vi sent ska glömma.

Vill du köpa bilder som våra duktiga fotografer tagit från EM så hittar du dem här: Bo Bennergård Stefan Keturi 10


Ullevi, Heden och Slottsskogen i Göteborg fylldes av hästar, publik och funktionärer under sju dagar. Du hittar alla resultat här:

11


Cheval

EM I GÖTEBORG

Flaggorna vajade i vinden och solen visade sig en hel del och bidrog till den härliga feststämningen som rådde hela veckan.

12


Invigning i bästa stil med prinsessan Madeleine som klippte bandet. Givna inslag under invigningen var dalahästar och Astrid Lindgren-tema med bland annat Karlsson på taket. Mässområdet besöktes flitigt av både kända och okända ryttare.

13


Cheval

EM I GÖTEBORG

Det blev inget EM för Olivier Philippaerts då han under tisdagens morgonträning ramlade av sin häst H&M Legend of Love. När han skulle försöka att hålla kvar Legend of Love så drogs axeln ur led. Olivier fick hjälp av sjukvårdarna på plats men valde att åka hem till Belgien och träffa en räffa en specialist och har nu opererats.

14


15


Nya A1 Safe

NU MED PREMIE SÄNKT PÅ LIVINGEN R K Ä S R FÖ

Fokus i varje steg

...

Nya Agria A1 Safe ger maximal trygghet för dig och din ridhäst. Du väljer själv ersättningsnivå för veterinärvård, med de höjda alternativen 120 000, 80 000 eller 40 000 kronor. Nu har vi också sänkt premien på livförsäkring!

Vill du veta mer? Ring 0775-88 88 88 eller hitta din lokala säljare via agria.se. Agria Djurförsäkringar är länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


EM I GÖTEBORG

Cheval

Först ut var pararyttarna. De startade med att sätta ribban för de övriga ekipagen under veckan med ett inledande brons. Alla ryttarna låg inom topp-fem placeringar.

17


Cheval

EM I GÖTEBORG

Anita Johnsson och Dear Friend inledde tävlingarna med en 5:e plats i Grad I.

18


Lena Malmström och Hotdream Que avslutade med en 5:e plats i küren i Grad V.

Det blev en 5:e plats i den avslutande küren för Felicia Grimmenhag och Tarot E, Grad III.

19


Cheval

EM I GÖTEBORG

Silver-Louise!

Louise Etzner Jacobsson var lite orolig att hon för evigt skulle bli Brons-Louise efter de två bronsen i Paralympics och de inledande EM-bronset men så blev det ett silver i den avslutande küren så numer är det Silver-Louise!

Louise Etzner Jacobsson och Zernard, Grad IV.

» 20


SAFETY HELMET WITH MIPS PROTECTION SYSTEM

STRAIN LEVEL HIGH

STRAIN LEVEL

The graphic was generated using a finite element computer model based on measurements obtained from nine accelerometers in a Hybrid III crash test dummy head. The dummy head wearing a helmet was subjected to an angled impact using the MIPS test rig. The model illustrates strain in the brain from a similar angled impact when the dummy head is wearing a helmet without MIPS and a helmet with MIPS.

NO MIPS

LOW

= The more red the more strain


Cheval

EM I GÖTEBORG

Peder Fredricson och H&M All In.

22

Det svenska hopplaget lockade stor publik. Alla ryttarna hjälptes åt till det som till slut mynnade ut i ett härligt lag-silver.


Malin Baryard Johnsson och H&M Cue Channa.

23


Cheval

EM I Gร–TEBORG

Douglas Lindelรถw och Zacramento.

24


25


Cheval

EM I GÖTEBORG

Henric von Eckermann och Mary Lou.

26


Laghoppningen blev en riktig rysare. Banbyggaren Louis Konickx hade fått till en otroligt krävande bana med 14 hinder och 17 språng med en höjd på 1,60 som skakade om i resultatlistan ordentligt. Slutligen tog det irländska laget, ledd av Rodrigo Pessoa, hand om lagguldet. Sverige lyckades, tack vare Peder Fredricsons felfria ritt, ta hem silvret. Bronset gick till Schweiz.

» 27


Cheval

EM I GÖTEBORG

Future Challege International U25 Dressage and Jumping. Lina Dolk med Biggles 1015. I dressyren var spanjoren Juan Matute Guimon med Quantico Ymas oslagbar men Lina Dolk med Biggles 1015 var inte långt efter. Även Isabella Tovek och Weltliebe gjorde riktigt bra ifrån sig.

Juan Matute Guimon med Quantico Ymas.

28

Isabella Tovek och Weltliebe.


Karin Martinsen med Quantos.

Karin Martinsen med Quantos och Irma Karlsson med Ida van de Bisschop tog hem segern i parhoppningen och avslutade finalen pĂĽ andra respektive tredjeplats.

Irma Karlsson med Ida van de Bisschop

Âť 29


Cheval

EM I GĂ–TEBORG

Rose Mathisen och Zuidenwind.

Patrik Kittel och Delaunay. Tinne Vilhelmson Silfven och Paridon Magi.

30


Therese Nilshagen och Dante Weltino.

Strålande insatser av hela det svenska laget som bidrog till det härliga lagbronset. Tyskland tog guldet följt av Danmark som tog silver. Det var tio år sedan Sverige senast tog en lagmedalj och att nu lyckas såhär på hemmaplan det är stort! Det svenska laget bestod av Therese Nilshagen – Dante Weltino, Patrik Kittel – Delaunay, Rose Mathisen – Zuidenwind och Tinne Vilhelmson Silfven – Paridon Magi.

» 31


Cheval

EM I GÖTEBORG

Finns det någon gräns på hur bra detta unga ekipage kommer att kunna bli? 22-årige Sönke Rothenberger och 10-årige Cosmo avslutade kürfinalen med fantastiska 90,614 procent vilket gav en en andraplats strax efter Dressyrdrottningen Werth.

32


33


Cheval

EM I GÖTEBORG

Therese Nilshagen bevisar att drömmar är till för att uppfyllas. Therese som började rida på ridskola har under detta EM gjort helt fantastiska ritter där hon har satt det ena person bästa efter det andra med fantastiska hingsten Dante Weltino. 34


Dressyrdrottningen Isabell Werth och hennes 12-åriga sto Weihegold plockade hem alla medaljerna i den ädlaste valören. I kürfinalen avslutade de med magiska 90,982 procent.

35


Cheval

EM I GÖTEBORG

Fyrspann intog inte bara Heden utan även Göteborgs gator och Slottsskogen när det var dags för maratonkörningen. En klar publikfest som inte bara uppskattades av dem utan även kuskarna tyckte att det var roligt att få visa upp sig.

36


» 37


Cheval

EM I GÖTEBORG

Fullständig fokus har rådit hos Peder under veckan och det var något som onekligen gav resultat. Felfri ända till sista finalomgång är en fantastisk bedrift.

38


39


Cheval

40

EM I GÖTEBORG


Segerns sötma, glädjen är total, inte minst hos publiken. Drottning Silvia fick dela ut medaljerna som gick till Harrie Smolders, Peder Fredricson och Cian O’Connor.

Cheval

Gillade du vad du läste? Prenumerera helt gratis på tidningen Cheval så missar nu inga nummer.

41


Cheval

TILL MINNE AV LISBETH

En vacker berättelse, till en god vän Döden betyder ingenting. Jag har bara dragit mig tillbaka till ett annat rum. Jag är Jag, Du är Du. Allt vi var för varandra, det är vi fortfarande. Kalla mig vid mitt vanliga namn. Tala till mig sådär som Du alltid gjort. Ändra inte Ditt tonfall, Håll sorgen borta från Din röst. Sluta inte skratta åt våra gemensamma små skämt. Skratta som vi alltid har gjort. Var med mig. Le mot mig. Tänk på mig. Låt alltid mitt namn finnas med Er där hemma. Uttala det som ingenting hänt, sorglöst. Utan spår av skuggor. Låt livet gå vidare med samma innebörd som tidigare. Det går vidare därför att det måste gå vidare. Döden är ju ändå bara ett tillfälligt avbrott i vår gemenskap. Varför skulle du sluta tänka på mig för att Du inte längre kan se mig. Jag väntar på Dig någonstans väldigt nära. Allt är väl. Canon Henry Scott-Holland

42


Till minne av Lisbeth

L

ISBETH BÖRJESSON som så frikostigt och hjärtligt, under så många år, har delat med sig av sin enorma kunskapsbank när det gäller hästar och hantering finns inte hos oss längre. I mitten av juli så förlorade hon kampen mot en tids sjukdom. Saknaden är stor hos många. Lisbeth hade ett stort hjärta och brann för att hjälpa andra och det är verkligen många som har fått hjälp med sina hästar och relationen till dem, av Lisbeth. Vi på Cheval tackar för allt du har delat med dig av och de råd du har gett. Våra tankar går naturligtvis även till din familj. Vila i frid Lisbeth och tack för allt!

» 43


Cheval

TILL MINNE AV LISBETH

Lisbeths artiklar i Cheval

Lisbeth hann med att skriva många omtyckta artiklar om hantering. Både om hur vi kan lösa problem men även hur vi ska se till att problem inte uppstår. Här hittar du länkar till artiklarna.

44


På sidan 134 i det här numret kan du läsa en sista artikel av Lisbeth. Den handrar om tryckövningar och hur INGAR TRYCKÖVNde n un gr – man lägger för trick grunden för trickträning.

Hantering

Cheval

HANTERING –

TRYCKÖVNINGA

R

, inte bara i är en viktig grund Tryckövningar kan vara väldigt användbar den trickträning, stressade situationer då den hästen lugn. i till exempel bidra till att få effektivt kan BÖRJESSON SON AV LISBETH BÖRJES

FOTO SVEN

med tryckövningÄR DU BÖRJAR plan att du har en arna är det bra lägga upp träningför hur du ska givande att veta en. Det är också ningarna. Att göra trycköv varför du ska t i att verken bra drivkraf är varför inte vet veta planen. Om man ligen fullfölja man gör är ett värde i det har eller varför man stöter att fortsätta då det inte så lätt t vet varför Om du däremo att på motstånd. i det är det enklareför att r och har ett värde sätt eller lösninga söka alternativa resultatet. nå det önskade

N

jur, vilket bland natur mottr ycksd Hästar är av sin de instinktivt går emot tryck att det vi ber annat innebär r eller accepterar speciom de inte förstå hästen att gå undan för och om. Vi kan lära situationer, som både vi fikt tryck i olika av. nytta hästen har stor

2

VNINGAR verkliträning. FÖR MIG ÄR TRYCKÖ för all fortsatt gen en bra grund jag lär hästen som en t av inom För varje momen nytta och glädje grund, har jag

» 3

45


• Agria rekommenderar a-staketet • Uppfyller djurskyddslagens krav • Underhållet är minimalt

www.equi

Equi Safe Försäljnings AB, Kåphult 410, 310 20 K


1100-책-책rrss ggaarraann tti!i!

Snyggt Snyggt&&tryggt tryggtsedan sedan1986! 1986!

uisafe.se isafe.se

0Kn채red. Kn채red.Tel Tel0430-530 0430-53070. 70.info@equisafe.se info@equisafe.se


Cheval

CLINIC MED TRISTAN TUCKER

Josefin Gyllenswärd med Americo var en av deltagarna på clinicen.

TRISTAN TUCKER

Med fokus på

48


Clinic

å avspänning 49


Cheval

CLINIC MED TRISTAN TUCKER

Kort om Tristan

Tristan Tucker är född och uppvuxen i Australien och det var där intresset för hästar tog fart då han jobbade med att rida in vildhästar, en erfarenhet som han har användt sig av för att utveckla sin TRTmethod. Tristan flyttade till Europa och bor nu i Langenboom i Holland. Han tävlar själv internationell dressyr samt att han håller träningar och clinics världen över. Tristan använder sig av något han kallar ”yoga för hästar”. Det är en serie kroppsövningar som ska göra hästarna mer stabila, kroppsmedvetna och skapa förtroende. Syftet är bland annat att hjälpa hästen att bryta sitt flyktbeteende och att i stället kunna slappna av i stressade situationer, som exempelvis på tävling. Han har framförallt specialiserat sig på att vänja dressyrhästar vid olika miljöer och situationer. Många kända ryttare tar gärna emot hans hjälp, tillexempel Edward Gal, Hans Peter Minderhoud, Adelinde Cornelissen med flera. Han har dessutom gjort clinics tillsammans med Carl Hester. Mer om TRT hittar du här:

Tristan Tucker, här tillsammans med sin flickvän dressyrryttaren Katja Gevers.

FOTO PRIVAT 50


Som så många gånger tidigare under Falsterboveckan så bjöd Leksands knäckebröd på en intressant och givande clinic. Denna gång var det dressyrryttaren och tränaren Tristan Tucker som var huvudpersonen. Tristan har med sin träningsmetod, TRT-method blivit mer och mer känd, då han bevisar att alla hästar kan bli trygga och avspända – det gäller bara att vi visar dem hur. AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO MONICA GRANSTEDT

T

RISTAN BYGGER SIN träningsfilosofi på att hela tiden ge hästen en bra upplevelse och på så sätt få den att utvecklas och vilja mer. Han använder sig av något han kallar ”yoga för hästar”. Det är en serie kroppsövningar med syfte att hjälpa hästen att bryta sitt flyktmönster och att i stället kunna slappna av i stressade situationer, som exempelvis på tävling. Clinicen inleder han med att säga ”rid inte som en dressyrryttare”. När du ska in på banan så ge hästen en möjlighet att få en bra upplevelse. Han menar att många gånger så skapar vi en spänning i hästen redan från början, genom att innan vi ska in på banan rider vi i ”flashig trav” vilket många gånger bara skapar spänning hos, framförallt den unga, hästen. Vi borde istället skritta in lugnt och låta hästen se sig om och på så sätt skapa ett bra förtroende. EN SOM FICK MYCKET HJÄLP med det var Lina Dolk som red sin 5-åring, Danza Kuduro 2 (2012, e. Dimaggio – Riverside ) ”Kurre” hade kvalat in till Falsterbo Scandinvium open men blev väldigt spänd inne på banan och hoppade över dressyr-

» 51


Cheval

52

CLINIC MED TRISTAN TUCKER

Cecilia Bergåkra och Izack.


Josefin Gyllenswärd och Americo.

Alva Lander och Thindra.

”Tristan bygger sin träningsfilosofi på att hela tiden ge hästen en bra upplevelse och på så sätt få den att utvecklas och vilja mer”

Lina Dolk och Danza Kuduro 2.

» 53


Cheval

CLINIC MED TRISTAN TUCKER

Denise Ljungkvist och Take that.

staketet. Med Tristans hjälp så fick Lina ”Kurre” att slappna av. ”Kurre” som nu hade fått chans att vara inne på banan några gånger tyckte inte att det var fullt så läskigt under clinicen, men han spände sig fortfarande vid utgången. Det Lina fick fokusera på var att försöka leva sig in i hästens situation. Hon fick rida på en liten volt och sedan flytta undan honom för inner skänkel. För att behålla fokus och kontroll så fick Lina även titta på bakbenen och sedan rätta framdelen efter dem. På så sätt så kunde hon bibehålla kontrollen. – Det kändes bra att rida för Tristan. Han fokuserade hela tiden på att ge hästen tid och att skapa förtroende. Att jobba för att hästen hela tiden ska få självförtroende och vilja komma tillbaka in på banan kändes jättebra, berättar Lina efteråt. ÄVEN DENISE LJUNGKVIST red en unghäst på clinicen, Take that (2013 e. Faustino – Chirlon), hon precis som Lina tyckte 54

att det var bra att just fokusen hamnade på avspändhet. – Att vi fick fokusera så mycket på innersidan, att få hästen att forma sig runt skänkel och flytta undan för inner var bra, hästarna blev mer avspända. Genom att vi sedan var stilla med sitsen och renodlade våra hjälper fick vi hästen mer lyhörd och när vi andades ut så kunde man känna att den även slappnade av. Det var så många små saker som fick sådan betydelse, så jag kommer absolut att fortsätta att använda mig av det, säger Denise och fortsätter: – Jag hade även möjlighet att titta lite på de andra, när de red, och det var otroligt givande. Framför allt var det roligt att se vilka små hjälper som krävdes för att få hästarna att bli så lyhörda som när Lina och Josefin red. FÖR LINA ANDERSSON var det här inte första gången som hon red för Tristan. Lina har varit nere ett par gånger och tränat hos Tristan i Holland. Anledningen till att hon tog kontakt med Tristan tidiga-

»


Lina Andersson och Aretos.

55


Cheval

CLINIC MED TRISTAN TUCKER

Tristan tar i med hela kroppen när han instruerar!

Brett Kidding alias Tristan Tucker har gjort en rad uppskattade och roliga filmklipp där han bland annat gör parodi på dressyrryttaren – väl värda att ses!

Film

» 56


www.erreplus.com

◆ Sadeldoktorn ◆ Sonnys Sadelhjälp ◆ Sadelfokus ◆ Equestrian style by GS ◆ R.A Saddle Attention


Cheval

CLINIC MED TRISTAN TUCKER

Cecilia Bergåkra och Izack.

re var att hon hade problem med sin häst Sargon. – Han hade så otroligt lätt för att spänna sig och i de lägena ville han bara fly. Nu är det en otrolig skillnad. Vi har äntligen lyckats vända energin till något positivt så nu är det dags för Grand Prix, säger Lina glatt. I dagens clinic så rider hon Briar-sonen Aretos (2006 e. Briar – Nocturne) och det mesta ser lekande lätt ut. Tillsammans med Josefin Gyllenswärd med Americo (2005 e. Lord Loxley – Candyboy) så får de träna på allt från byten till piruetter och piaff. NÄR DET KOMMER TILL BYTEN så gäller det att man gör det enkelt för hästen genom att se till att den får bra med plats att göra bytet. Ett bra sätt som Tristan förespråkar är att flytta bogarna och på så sätt skapa plats för bytet. Exempelvis om du kommer i höger varv och rider in på

58

diagonalen och ska göra ett byte till vänster så flyttar du ut bogen lite till höger genom att föra båda händerna lite till höger just innan bytet. På så sätt får hästen lättare att byta, då det bereds mer plats för den. Detta innebär även att hästen blir mer avspända i bytena och då kan du rida lite större byten vilket ger mer gest i själva bytet. Tristan är också noggrann med att poängtera att det inte är antalet byten som gör att bytena blir bra utan det är kvalitén på bytena som är viktig. Bättre att bara göra några få och man är koncentrerad och fokuserad på att få de bra än att göra flera halvdana. EN ÖVNING SOM ÄR STÄRKANDE FÖR GALOPPIRUETTERNA är att galoppera i en sluta på en liten volt. Gå över till skritt och flytta ut bakdelen. Upprepa detta några gånger och själva galoppiruetten kommer att få mycket bättre kvalité utan

»


Cheval

CLINIC MED TRISTAN TUCKER

någon påverkan från tyglarna då hästen via denna övning kommer att komma mycket mer på sin bakdel och bli lättare fram. TRISTAN VISADE ÄVEN HUR ENKELT DET KAN SE UT NÄR MAN TRÄNAR PIAFF. Med hans system så lär han ut piaff från marken genom att han har en bambusticka, likt ett långt spö, som han börjar att ”peta” på hästarnas ben med när de står stilla samtidigt som han använder ett ”smack-ljud”. När hästen lyfter på benen får den mycket beröm. Sedan går han över till skritt och gör samma sak där. Slutligen går han över till att låta hästen ”jogga” samtidigt som han ”smackar”, räcker inte ”smackningarna” så förstärker han med bambustickan, som han då ömsom petar på korset och ömsom på hasen – här är timingen viktig! Genom detta system så lär han hästen relativt snabbt att piaffera på ”kommando”. Den stora poängen är att ryttaren ska vara näst intill helt passiv, vilket är något som alldeles för få är. Många försöker få sina hästar att piaffera genom ökad drivning vilket inte alltför sällan får helt motsatt effekt. Det är till och med så vanligt förekommande att Tristan har gjort en liten parodi på bland annat det i en av sina filmer som ”Brett Kidding”. Det Tristan menar att man ska göra är att lära in en signal där hästen vet vad den ska göra sedan så ger man en ny signal när man vill att hästen ska göra något annat. Genom att på så sätt renodla sina hjälper och förfina dem så kommer du som ryttare att sitta mer stilla och i och med det som kommer du inte heller att störa eller förvirra hästen som då får det mycket lättare att både förstå och göra det du ber om.

60


Lina Andersson och Aretos.

Âť 61


Cheval

CLINIC MED TRISTAN TUCKER

Deltagare

Lina Andersson – Aretos, 11 år, e: Briar – Nocturne. Ägare och uppfödare Hans Yngve Göransson. Aretos är en kopia av sin pappa Briar, intelligent som få med glimten i ögat. Lina har ridit Aretos i 5 år. I år har de startat Lövsta future challenge med placering i Intermediere II. Josefin Gyllenswärd – Americo, 12 år e: Lord Loxley – Candyboy – Octaaf. Född i Holland. Det här är en häst som har tävlat runt i Europa. 2014–15 så köptes han till Sverige och jobbar nu stadigt mot GP. Josefin bor sedan några år till-

62

baka i England men i juni kom hon hem och tävlade SM där det blev en guldmedalj tillsammans med Don Angelo. Cecilia Bergåkra – Izack, 8 år, e: Blue Hors Zack, Donnerfly, Urbino. Izack gick junior-SM på Strömsholm i juni. Cecilia red även SM i U25 (8 plac) och youngrider som hon vann. Hon kom även 4 individuellt och serger med svenska laget i Youngrider NM tidigare i somras. Under EM så var hon med i det svenska bronslaget samt att hon placerade sig på en 8:e plats individuellt, då med stoet Primavera.


Denise Ljungkvist – Take that, 4 år, e: Faustino – Chirlon. Ägare: Mia och Filippa Schönbäck. En häst som inte är så van vid tävlingsplatser då han bara tävlat en gång. Denise har ridit honom sedan i vintras. Denise själv är rutinerad och vann bland annat NM både individuellt och i lag tidigare i somras då på sitt sto Soéga. Alva Lander – Thindra, 10 år, e. Topaasch ue. Marengo. Ägare: Anna Ekbjörn. Ett ambitiöst sto med hög samarbetsvilja som ibland kan bli lite spänd och tittig

på tävling. Tävlar msv B, jobbar mot STG. Alva kom 3:a på SM och 4 på NM samt red Lövsta future challange finalen i Friends i höstas på sin egen häst Herbie. Lina Dolk – Danza Kuduro 2, 5 år E. Dimaggio – Riverside. Ägare: Lina Dolk och Horsepartner. ”Kurre” köptes ifrån Tyskland i januari och är än så länge rätt ”grön” men Lina hoppas att han är hennes blivande framtidshäst.
Lina är även med i landslaget och där rider hon rutinerade Biggles. Tillsammans med honom vann hon både GP och GP kür i Danmark i maj.

63


Buzz-Off Zebra


Buzz-Off Buzz-Off Rain Rain Zebra Zebra

www.bucas.com www.bucas.com


Cheval

66

HOPPNING


Hoppning

FÅ UPP FLÅSET EFTER SOMMAREN En del av oss har kanske tagit det lite lugnare under sommaren, haft hästen helt på bete eller bara ridit lite mindre och nu börjat komma igång igen.

67


Cheval

HOPPNING

E

TT BRA SÄTT att få upp flåset både hos dig själv och hos hästen är att ”galoppjobba” hästen, gärna på stora kuperade fält om

möjligt. Oavsett om du är hoppryttare eller ej så är det både stärkande och roligt för hästen att få hoppa. En övning som ger bra konditionsträning och gör hästen följsam är att hoppa på en serpentinbåge. Börja först värma upp hästen som vanligt, gå sedan över till att trava över bommarna som från början kan ligga på marken. Var noggrann med att rida rakt över bommarna ställa om till nya varvet och få hästen att mjukt runda sig runt innerskänkeln i varje båge, från början kan du lägga en liten volt i varje båge för att få igenom innersidan ordentligt. När det fungerar kan du lägga upp bommarna till ett kryss eller litet räcke, det är inte höjden som är viktig utan här

68

gäller det bara att få hästen mjuk och följsam och verkligen lyssna på dig. Rid serpentinbågen flera gånger i följd. Det är konditionskrävande för både dig och hästen samtidigt som det kräver att du behåller din koncentration och hela tiden är beredd vart du ska så att dina vägar blir så bra som möjligt. GALOPP ALT 1 Rider du nästan som en åtta, det blir stora bågar som ger dig ganska gott om tid att rida vägarna väl. Var noggrann med att hålla ett jämnt tempo även om hästen blir stark. GALOPP ALT 2 Här blir det lite tightare när man ska vända i slutet av övningen så här krävs det att man är koncentrerad och planerar vägen väl. Även här så är det viktigt att behålla en jämnhet i galoppen. C


TRAV

GALOPP ALT 1

3 4

5

1

6

1

2

GALOPP ALT 2

4

3 5

2

69


Cheval

RIDRESA – ISLAND

Mag mäkt

– 25 mil till häst 70


giska dagar i tigt landskap

t runt Silverslingan pĂĽ norra Island 71


Cheval

RIDRESA – ISLAND

Genom sol, regn, vind och hagel rider vi över Islands storslagna vidder. Fjorton ryttare och en flock på 80 hästar förflyttar sig 25 mil på sex dagar. På säkra hovar visar sig islandshästen i sin rätta miljö. AV LENA JOVÉN FOTO JOACIM WIBERG OCH LENA JOVÉN

SLAND HAR UNDER SENARE ÅR seglat upp som ett av de hetaste resmålen i världen. Den vackra naturen och det dramatiska landskapet har synts i serier som Game of Thrones, filmer som The Secret Life of Walter Mitty och i musikvideos från bland andra Justin Bieber. För den som gillar hästar ger det ytterligare en dimension att uppleva de mäktiga scenerierna från hästryggen. Cheval fick möjligheten att via Lena Jovén följa med på den nästan 25 mil långa Silverslingan. JAG ERKÄNNER: Första gången jag själv åkte till Island 2008 var jag rätt tveksam till om jag verkligen skulle gilla det. Men det skulle visa sig att jag direkt blev en av dem som fastnade för det lilla landet med det stora hjärtat. Sen dess har jag gjort många olika sorters resor till Island, och både ridit med hästvänner och bilat runt med min tonårige son. Det finns något för alla. Ingen annanstans har jag upplevt 72

sådan dramatisk natur, sådant ljus och sådana färger. Och ridningen är fantastisk! Man förstår verkligen hur viktig hästen har varit här i alla tider för att ta sig fram i den oländiga terrängen. Hästarna har också utvecklat sådan otrolig säkerhet på foten, de är stolta, modiga, framåt och ger aldrig upp. Man måste älska islandshästen i sitt rätta element! DEN HÄR SOMMAREN har jag ridit Silverslingan med JF hestar på norra Island. Det har under flera år varit en dröm att få rida den här turen, som går från Gilhagadalur till Sauðárkrókur, nästan 25 mil över höglandet, genom sjöar och vattendrag, upp och nedför vackra berg genom dalarna och delvis utmed kusten i Húnafjörður. –Jag tycker om den här turen för att det är så varierat landskap och natur, det är roligt att rida här, säger Jóhann Friðgeirsson, som tillsammans med sin familj driver JF hestar. Jämfört med den

»


Hofsรณs

Island

Reykjavik

73


Cheval

74

RIDRESA – ISLAND


mer kända Kjölurturen tycker jag Silverslingan slår den. Jag har själv tidigare ridit Kjölurturen, som är en gammal ridled från norr till söder, och jag kan bara hålla med. Silverslingan är grönare, blåare och vackrare med bättre underlag för hästarna.   VI VAR EN GRUPP på fjorton ryttare plus ett team från JF hestar, som under sex riddagar i juli red närmare 25 mil. Med oss hade vi en flock på 80 hästar. Vi hade inte någon vidare tur med vädret den här gången, men det är inte vädret man minns. I stället är det alla fantastiska upplevelser tillsammans med hästarna som finns kvar. Jag hann rida tio olika hästar under de här dagarna, och det är alltid lika roligt och spännande att se vilka hästar som delas ut under dagen. Jóhann har en suverän förmåga att matcha ryttare och hästar. Det spelar så klart också roll vad man ska göra under dagen, om man ska rida en sträcka på plan mark med myck-

et tölt, genom högt vatten eller upp och nedför branta backar. Eller alltihop på en gång! Man känner sig trygg, då arrangören är mycket mån om säkerheten både för ryttare och häst. Just den här turen är ändå ganska krävande. Alla som deltog var vana ryttare, men man kan ändå ställas inför utmaningar av olika slag. Rider man med flock gäller det också att hänga med, det går inte att stanna för att plocka upp en tappad handske (eller mobiltelefon…). ALLA SOM RIDER ISLANDSHÄST borde någon gång unna sig att rida på Island, om man inte redan gjort det. Ridningen och landskapet är helt oslagbart, och ger nya insikter kring islandshästens ursprung och vårt sätt att rida, träna och tävla islandshäst. Även den som rider andra typer av hästar borde ge islandshästen en chans på hemmaplan – det blir garanterat en upplevelse för livet, och kan till och med innebära att man måste åka tillbaka. Igen och igen!

» 75


Cheval

RIDRESA – ISLAND

Dagbok från Silverslingan 14–20 juli 2017 Fredag 14 juli: JAG OCH MINA RESKAMRATER Eva och Ann flyger från Landvetter till Keflavik. Det regnar när vi kommer fram. Vi möts av Jóhann med bussen, inväntar fler deltagare som kommer med flyg från Köpenhamn och Stockholm, och plockar sedan också upp ett par på BSI, busstationen i Reykjavik. Bussresan tar ca fem timmar upp till Hofsós på norra Island. Vi stannar vid en hästbutik i Borgarnes, och jag köper ett par handskar som jag då tycker känns lätt onödiga, men som sedan kommer visa sig vara guld värda. Vi flyttar in i två hus, som blir vår bas. På kvällen hälsas vi välkomna med middag hos Jóhann och Elsa. Jóhann, som är mån om säkerheten för alla, delar ut grundregler för ridningen. Vi är 14 ryttare från västkusten, södra Sverige och Stockholmsområdet. På natten är det ljust ute, midnattssol (fast mulet). Den här natten föds också fölet Brynjar på gården. Lördag 15 juli: JAG VAKNAR TIDIGT, och bestämmer mig för att smyga iväg till det fantastiska badhuset i Hofsós och börja dagen där. Vi packar om för ridningen. Våra väskor kommer att få åka bil till de olika ställen vi ska bo på. Vad blir det för väder idag och vad ska man ha på sig?! Regn, varmt, kallt? Vi äter gemensam frukost hos Jóhann och Elsa, och åker sedan till gården Breið i Lýtingsstaðahreppi för att börja vår ridning. Vädret visar sig vara isländskt, det vill säga omväxlande. Regn, hagel, sol. Fem timmars ridning till Galtaráskála på Eyvindastaðarheiði. Jag rider två hästar, Léttir och Katla. Den första tycker jag direkt är super, den andra får jag jobba lite mer med innan hon och jag är samspelta. Landskapet är fantastiskt – mäktigt, stora vidder, berg. Mindre vattendrag.

76

»


”Även den som rider andra typer av hästar borde ge islandshästen en chans på hemmaplan”

77


Cheval

78

RIDRESA – ISLAND


Framme i Galtará i Gilhagadalur blir det öl och dusch för en del. Gulaschsoppa till middag och supergott bröd. Utbyten av åsikter om dagens hästar, egna framgångar och tillkortakommanden, livserfarenheter och planer. Glada skratt! Vissa fräscha, andra fortfarande dammiga. Söndag 16 juli: IDAG ÄR MÅLET Hof i Vatnsdalur. Jag och många med mig byter kläder tre gånger på morgonen. Jag bestämmer mig för att ta på det tjockaste jag har. Det blåser kallt. Rider Elding, hon grejar först med huvudet, men töltar fantastiskt. Hon vinner i längden, stort hjärta, kämpar på. Det regnar när vi rider iväg, jag blir rätt blöt. Fryser om händerna en stund. Byter till mina nya handskar, som är torra och lite varmare. Lunchar, får varm soppa och gott bananbröd. Vädret blir bättre. Får

Hraun efter lunch. Älskar henne! Mjuk töltmaskin, gillar att ligga långt fram. Fantastisk ökad tölt. Rider med stort leende och go känsla i rumpan! Fantastiska vidder och naturscenerier. Efter sju timmars ridning är vi framme vid Hof. Fint boende med badtunna, fina rum och trevligt sällskapsrum. En öl, en dusch och sen god middag med lax och potatis. Prat om dagen, vädret, hästarna och roliga samtal i nya konstellationer. Det här är en rutinerad grupp islandsälskare! Måndag 17 juli: SOL! NYA FUNDERINGAR om klädsel...! En skjorta åker av, det är varmare idag. Får Blesa, en favorit som jag ridit tidigare på andra turer. Idag visar hon sig lite tuffare än jag kommer ihåg, här går det inte att åka häst...! Jag flyttar fram till framför flocken, det går bättre. Efter lite coachning från Jóhann rider jag ännu

»

79


Cheval

RIDRESA – ISLAND

mer bestämt och får bättre igenom mina hjälper. De blir ju så taggade av flocken! Sista sträckan går jättefint, och Blesa är så bra som jag minns henne. Vi rider på i friskt tempo mot dagens mål Þingeyrar. Nästa häst för dagen blir Orka, som också är en gammal favorit, underbar tölt. Även hon är taggad av flocken. Vi ska korsa en väg och rida genom en tunnel under vägen – hela flocken är något tveksam till om detta är en bra idé... Vi ryttare ska rida efter, men även våra hästar tvekar. Jag tänker att Orka är ett modigt sto, och driver henne fram genom tunneln efter flocken. Bäst att lösa det direkt. De andra hästarna följer efter. Väl framme installerar vi oss i det mysiga och lite Villa Villerkulle-aktiga huset vid Hof. Många väljer att bada i heitur pottur, medan andra bara tar det lugnt. Vi får åter hemlagad middag som smakar gudomligt gott. Prat, skratt och historier igen. Härligt gäng mellan 22 och 69 år. 80

Fantastiskt med ett intresse och en sport som förenar människor så! Tisdag 18 juli: DUGGREGN PÅ FÖRMIDDAGEN. Vi besöker den lilla stenkyrkan i Þingeyrar dit man transporterat stenen från bergen vintertid, över den då igenfrusna sjön. Kyrkan är vacker både utanpå och inuti. Den ligger omgiven av blommande lupiner trots att det är sent i juli. Efter besöket blir det lite rastlös stämning i delar av gruppen, som kapplöpningshästar som vill iväg... Jóhann, Friðgeir och Guðmundur ser över hästar som behöver skos om. Efter lunch ger vi oss iväg, ner till strandkanten av sjön Hóp för att rida på den svarta lavasanden. Jag rider Magga, en ny bekantskap. Det är ovanligt mycket vatten och tungt underlag, men våra hästar tar sig fram lika säkra som alltid. Vi rider genom decimeterhögt vatten och når lä vid en strandkant. Det visar sig att det snart ska

»


Cheval

RIDRESA – ISLAND

komma en flock hästar från andra sidan, som ska ta sig över sjön. Vi rastar och väntar. Allt är blött, både av regn och vatten vi ridit genom. Jag är glad över mitt regnställ! Kameran får ligga kvar i fickan tyvärr. Vi ser flocken och ryttarna på andra sidan vattnet. De tar också en paus, och Friðgeir och Gummi bestämmer sig för att rida över och möta dem. Den som vill får hänga med! Halva gänget försvinner ut i vattnet. Plötsligt sätter sig flocken i rörelse och våra ryttare vänder och hamnar i täten. Vi följer alla med en bit på vägen i högt tempo, men släpper sedan. Snart är vi hemma igen, alla är glada och lite exalterade över en annorlunda eftermiddag. Våra hästar har återigen bevisat varför man måste älska islandshästen trots tung terräng och dåligt väder har de givit allt, lika positiva som alltid. De är blöta och svettiga men ingen flåsar ens. Så starka och vackra! Till middag idag får vi underbart gott grillat häst- och lammkött. Onsdag 19 juli: VI RIDER FRÅN ÞINGEYRAR mitt på dagen. Rätt snart ska vi över Húnavatna, ett brett vattendrag på ca 500 m där vattnet går upp till knäna på oss ryttare. Ingen idé att ens försöka hålla sig torr! Kort efteråt stannar vi och häller ut vattnet ur kängorna, byter strumpor och tar på plastpåsar på fötterna för att skydda mot värsta vätan i skorna. Vi rider genom mycket varierad terräng, och hästarna är lika säkra som alltid. Vi stannar för lunchpaus en bit innan Blönduós, och byter hästar. På den här sträckan tilldelas jag den högt eftertraktade Stormur, som alla ryttare hittills blivit förälskade i. Det blir även jag – en mycket mjuk och trevlig ganska stor häst med klipp i steget! Vi rider med hela flocken genom Blönduós, som ligger vackert vid Húnafjörður. Många stannar och fotograferar oss när vi kommer dundrande med hela flocken. Vi rider upp över åsen och silhuetterna av de lösa hästarna mot himlen är så vackra. Landskapet blir böljande och grönt 82

»


Även tjocka hästar är ofta undernärda

Lär dig mer på Trikem YouTube kanal Grovfodrets brister gör att vi måste värdera många ämnen vi historiskt aldrig behövt fundera över - de har bara funnits. VIMITAL Pro Balance är tillskott baserade på stora mängder analyser av grovfoder och balanserade utifrån senaste forskning kring näringsämnens betydelse för en frisk häst som kan prestera. Macro Pro Balance - kompletterar brist på de stora mineralerna i grovfoder och bete.

Multi Pro Balance

www.trikem.se

- tillför mikromineraler, spårämnen och vitaminer. Ställ en grundnivå utifrån grovfoderanalysen och justera efter hästens arbete.


Cheval

RIDRESA – ISLAND

och vi har hela tiden havet till vänster. Det enda vi hör är fåglar, och ljudet av 80 hästars hovar i marken. Jag njuter av fantastisk tölt, hästen och havet. Efter ca två timmars ridning är vi framme vid fållan i Njalsstaðir, där vi ska släppa hästarna över natten. Idag blir vi hämtade med buss och åker tillbaka till vår bas i Hofsós. Middag består av Elsas goda fisk med rasp: som fiskpinnar fast tusen gånger godare. Kvällen avslutas med öl, Einstök, på den lilla restaurangen Sólvik i Hofsós. En dag full av känslor och intryck. Torsdag 20 juli: SISTA RIDDAGEN … Det är strålande vackert väder! Vi tar bussen tillbaka till våra hästar som gått kvar i Njalsstaðir

över natten. Idag får jag Draupnir, som visar sig vara en bussig häst att rida i oländig terräng med. Vi rider upp och ned, över berg och många vattendrag. Det är sagolikt vackert. Vi tackar vädergudarna att vi fått så fint väder på just den här magiskt vackra sträckan. Det är mycket kluvet att veta att vi snart är framme med vår flock och våra hästar vid den sista anhalten strax utanför Sauðárkrókur. Vi har många mils ridning i kroppen. För sista gången lämnar vi våra sadlar och träns, fotar våra hästar för hundrade gången och sätter oss i bussen. På kvällen bjuder Jóhann och Elsa på fin avskedsmiddag, och vi summerar våra intryck. Ingen kommer längre ihåg att det regnade i början. Alla planerar redan nästa resa.

»


Cheval

RIDRESA – ISLAND

Vad tyckte du var det bästa under veckan på Silverslingan? Annelie Fritzon: Det bästa har varit att rida med flocken! Och naturen. Det blir en helt annan ridupplevelse här på Island än hemma. AnnaPia Johansson: När jag fått rida med i täten, och fått uppleva Jóhanns ledarskap och horsemanship! Hur han med bara ett ord kan styra en häst som sedan påverkar hela flocken som följer, det har varit fantastiskt! Ann-Louise Pettersson: Det var häftigt att rida genom Blönduós i ökad tölt! Sen är det fantastiskt att få ägna sig åt sin hobby, oavsett väder. Att få prata häst, njuta häst – ja, till och med äta häst! Karin Ask: För min del var den bästa upplevelsen när vi galopperade i vattnet utanför Þingeyrar! Joacim Wiberg: Naturen och hästarna! Bästa ögonblicket var när vi red genom en gård och jag fick uppdrag att vakta 86

vid rullbalarna. Efter det bara lättade min häst och gick i helt fantastisk ökad tölt! Sonja Stranne: För mig var det att rida med Stormur i täten, när vi tillsammans blev stolta och vackra! Tempot med lösa hästar! Man får pirr i magen, utmanar sig själv, och utvecklar sig. Ina Nyfelt: När vi red på stranden vid Þingeyrar! Hästen bara släppte i fantastisk tölt, och jag hade ingenting i handen. Ulla Ask: Att få rida med flocken och de lösa hästarna! Och att jag blivit så väl omhändertagen! Elsa har verkligen ansträngt sig så för att underlätta för mig. Eva Åkerström: Variationen i landskapet! Att man hinner se så mycket i och med att man rider så långt. Ann Graffman: När vi red genom Húnavatn, och de vackra dalarna, och sen vidare utmed havet. Jag älskar havet!


Du har varit på Island många gånger nu. Varför kommer du tillbaka?

Sonja Stranne: Färgerna och naturen här blir ett behov. Man vill göra det igen! Emilie Johansson: Vi kommer tillbaka för den fantastiska naturen här på norra Island! Det är fint på södra Island också, men det är så storslaget här. Lugnet, det är ett helt annat tempo. Micke Löfberg: För mig är det total avkoppling att vara här! Ann Graffman: Jag återvänder för den magiska naturen och de fantastiska hästarna som bär mig genom dalar och forsar! Johan Nilsson: För mig är det upplägget och servicen (från JF hestar) som gör det möjligt att uppleva den lätt beroendeframkallande isländska naturen från hästryggen! Eva Åkerström: Den fantastiska och varierande naturen. Att få tölta långa sträckor på de underbara hästarna här i deras rätta element, det gör att man bara vill tillbaka! 

Cheval

Vill du veta mer

❱ JF hestar är ett litet familjeföretag som bedriver avel, turer och kurser på norra Island. ❱ Silverslingan finns inte med i programmet för 2018, men det finns fyra andra turer att välja mellan: Vinterturen, Kombinationsturen, JF Klassiker och Hästinsamlingen.

Gillade du vad du läste? Prenumerera helt gratis på tidningen Cheval så missar nu inga nummer.

87


Cheval

HÄSTHÄLSA

REGNSKÅLLOR OCH RINGORM

Med den annalkande hösten så följer oftast fuktigare väder och det kan ibland ge upphov till hudförändringar hos hästen. Regnskållor är en av dessa hudförändringar som förorsakas av en bakterie och som dessutom är smittsam. FOTO CHEVAL OCH PIXABAY

88


HÄSTHÄLSA

I SAMARBETE MED 89


Cheval

HÄSTHÄLSA

En täckad häst som står och blir fuktig kan drabbas av regnskållor.

R

EGNSKÅLLOR eller streptotrikos orsakas av en bakterie, dermatophilus congolensis. För att orsaka en infektion krävs det en skada i hudens skyddsbarriär. En sådan skada i huden kan uppstå under de fuktigare tiderna på året om hästen går utan täcke och blir blöt av regn eller om hästen är täckad och är fuktig och fukten inte kan dunsta bort. Långvarig blöta luckrar upp skyddsbarriären i huden och bakterien kan ta sig igenom. Typiska symtom för streptotrikos hos häst är lindriga till kraftiga krustabildningar, lokalt eller utbrett, ofta på överdelen av hästen men även benen kan drabbas. Hudförändringarna känns ofta tydligt när man stryker med handen över hårremmen. Dessa områden kan vara beröringsömma. Bakterien smittar vid direktkontakt eller via utrustning. Streptotrikosen är inte lika smittsam som ringorm men den kan även drabba andra djurslag.

90

Då bakterien kräver en skada i hudens skyddsbarriär är det dock inte ovanligt att endast enstaka hästar i en grupp drabbas. Diagnosen ställs genom undersökning och provtagning av veterinär. För att vara på den säkra sidan innan man fått provsvar kan man med fördel använda plasthandskar vid undersökning och behandling då symptomen på regnskållor och ringorm är väldigt lika. Behandlingen baseras på att ta bort hästen från den blöta miljön och schamponera berörda områden med antibakteriellt schampo som innehåller klorhexidin 2–4%. Låt schampot verka i ca 15 minuter, skölj sedan noga. Nu kan du försiktigt lossa (riv inte loss) löst sittande krustor när pälsen är blöt. När krustorna pillas bort lossnar även håren i penselform och en liten krater i huden uppstår, inte sällan med blod i botten. Ofta ses vitgult var på insidan av krustan. Vid utbredda förändringar är krustorna och pälshåren ofta hopklibbade och hästen kan ömma kraf-


”Långvarig blöta luckrar upp skyddsbarriären i huden och bakterien kan ta sig igenom” tigt vid beröring av huden. Klåda är däremot ovanligare. Hudområden stora som handflator eller större kan lossna. Efter badet så se till att hästen torkar ordentligt. Upprepa schamponeringen varannan dag tills infektionen läkt ut. Detta brukar ta 1–2 veckor. Krustorna innehåller mycket bakterier och dessa överlever i miljön, så tänk på att inte sprida dessa i stallet, t ex genom att dela täcken och ryktdon. Denna behandling kan prövas även om man inte har fastställt diagnosen förutsatt att hästen mår bra. Om hästen är allmänpåverkad eller om den har stora områden som är påverkade så bör man absolut låta en veterinär undersöka hästen. SYMTOM REGNSKÅLLOR Typiska symtom är krustbildningar, sårskorpor som kan angripa stora kroppsytor, fram för allt på överdelen av kroppen. Krustorna kan utvecklas till ytliga varblåsor, som sedan spricker. Hårlösa kratrar i huden kan då bildas. I början kan dessa förändringar vara såriga och smärtsamma, för att i ett senare skede bli mer diffusa, hårlösa torra fläckar. Över förändringarna finns ofta krustor eller skorpor av intorkad sårvätska och hopklibbat hår. Hudförändringarna kan ibland vara svåra att se på håll, men om man stryker handen över hårremmen kan de kännas. Ibland kan hästen visa smärta vid beröring.

Vid regnskållor behandlas hästen med ett antibakteriellt schampo som innehåller klorhexidin. Ringorm 91


Cheval

HÄSTHÄLSA

Ringorm hos häst.

R

INGORM är en annan smittsam hudåkomma som kan förekomma. Ringorm är en svampinfektion som vanligtvis orsakas av en av arterna Trichophyton equinum och Microsporum equinum. I allmänhet anses Trichophytum ge en fuktigare infektion, där håren reser sig och krustor bildas. Den torrare varianten, Microsporum ger något större hårlösa partier. Ringorm kan förekomma överallt och under hela året, men vanligast är det under höst och vinter. Ringorm kan inte bara smitta andra hästar utan även människor och i undantagsfall kan även andra djurarter bli smittade. Smittspridningen sker via direkt kontakt, utrustning och omgivning. Unga hästar är mer mottagliga för infektion och på dessa ses ofta ett flertal välavgränsade, hårlösa områden med flagande, skorpig eller lite förtjockad hud. Unghästar får vanligtvis förändringarna i ansikte och på hals och bål. På äldre hästar kan förändringarna vara mer diskreta och sitter ofta där utrustning skavt (friktionsområden). Ett klassiskt ställe för ringorm är sadelgjordsstaden. Där kan hästen få ringorm när man lånat sadelgjord av en smittförande häst eller om en ryttare rider flera olika hästar så kan svampsporerna följa med stövlar och skor. Normalt sett kliar inte ringorm, men undantag förekommer. Diagnosen ställs efter undersökning och odlingsprov taget av veterinär. Ringorm spontanläker i regel inom tre månader. Eventuell behandling syftar i första hand till att minska smittspridningen och skynda på avläkningen. Miljön behöver saneras parallellt med behandlingen då sporerna överlever mycket länge. De kan då orsaka nya sjukdomsutbrott även om drabbade hästar oftast utvecklar en form av immunitet mot ny smitta. Desinfektionsmedel som är lämpliga mot

92

svampsporer bör användas. Utrustning som tål 60° tvätt kan tvättas i maskin. Det hjälper inte att lägga utrustning i frysen då sporerna inte dör vid frysning. Har du som människa blivit smittad så kan du använda dig av någon salva lämpad för svamp, tex Pevaryl. Tejpa gärna över det drabbade området med en kompress eller liknande för att minska risken för smitta. SYMTOM RINGORM De första symtomen är oftast att huden svullnar något, håren reser sig och krustor bildas. När krustorna ramlar av bildas ovala eller runda hårlösa partier av varierande storlek, ett par centimeter i diameter, med torra hudflagor eller fuktande yta. Förtjockad hud kan också förekomma. Det är framför allt huvud, hals och bål som brukar bli angripna. Oftast beror det på att dessa kroppsdelar kommit i direktkontakt med andra smittade hästar eller att smittan har kommit via utrustning som har används på redan smittad häst till exempel grimma eller sadelgjord.


FOTO: CARIN WRANGE

REGNSKÅLLOR OCH RINGORM är bara ett par av de hudförändringar som din häst kan råka ut för men ser du att din häst har någon förändring så var vaksam och fundera på om det kan var något som smittar eller inte. Vid smittsamma tillstånd bör insjuknade individer isoleras och åtgärder för att minska smittspridningen bör naturligtvis sättas in. En symtomfri häst som ska åka iväg från stallet där ringormssmitta finns kan behandlas med antimykotiskt medel innan den åker för att minska risken att den för med sig smitta. C SYMTOMFRIA HÄSTAR som står i stall där ringorm förekommer tillåts tävla under vissa förutsättningar i en del tävlingsreglementen du hittar mer information om det här: Smittskyddsregler travsport Smittinformation ridsport För att avgöra om förändringarna är smittsamma eller inte så krävs ofta undersökning och provtagning av veterinär.

Ringorm hos människa.

Har du som människa blivit smittad så kan du använda dig av någon salva lämpad för svamp. Mer information om sanering av stallmiljö och hur man ska hantera en smitta i stallet finns på SVA:s webbplats:

93


Cheval

PRYLAR

FÖR EN

snyggare HÖST

Håll värmen

Snygga västar från Spooks. Modellen Penny är en lättfodrad men ändå varm väst som finns i fyra olika färger, 1 299 kr.

94


Team Sweden

Så här efter EM-succen är det extra kul att vara lite patriotisk. Supersnygg lädergrimma med anatomiskt nackstycke 1 099 kr matcha med grimskaft för 199 kr.

För dressyrryttaren

Snygga stövlar från Mountain Horse. Modellerna Serenad (dragkedja lite på sidan) och Estelle finns i brunt och svart, 3 995 kr.

» 95


Cheval

PRYLAR

På nytt född

Prestiges sadel Renaissance är en helt ny sadel som är framtagen av Frederic Butet, Butetsadelns grundare. Finns i färgerna svart och london och kostar från drygt 40 000 kr. Sadelgjordar i olika utföranden och otöjbara stigläder finns också i serien.

96


Stilren och snygg

Kabelstickad V-ringad tröja i 100 procent bomull, finns i flera olika färger, 349 kr.

Skydda knoppen med stil

Hjälmar från Kep finns i allt från diskret till superglam, mellan 3 000 – 12 000 kr.

97


Cheval

HÄSTHÄLSA – KASTRERING

Hösten – bra t för kastration

98


HÄSTHÄLSA

tid n

Dagens patient i väntan på operation. Backes Maxfactor, e. Aerline H-CamilellFlamingo Z.

99


Cheval

HÄSTHÄLSA – KASTRERING

Kastrering är ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen på hästar. Följ med till Wilkesbacka veterinärklinik och erfarne veterinären Mats Axelsson för att få reda på hur det går till. I dag är det en ettårig hingst som ska få ingreppet utfört.

K

AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO ANNAKARIN SPJUTH

ASTRERING ÄR ETT av de vanligaste kirurgiska ingreppen på hästar. Att ha en hingst innebär en del extra arbete och ökad risk. Hingstar kräver generellt sett betydligt mycket mer av sina ägare och de som hanterar dem. Detta eftersom hingstarnas humör påverkas av hormoner. Den allra lugnaste hingst kan snabbt förändras, framför allt på vårkanten när stona börjar komma i brunst. Vid vilken ålder man kastrerar kan variera, båda testiklarna brukar ha kommit ner i pungen vid ett års ålder. Har man inte några planer på att använda hästen i aveln så är det vanligaste att man kastre-

100

rar hästen då. Om man på våren bara känner en eller en del av båda testiklarna kan man med fördel vänta till efter betet med att kastrera då har de flesta släppt ner båda testiklarna. Själva ingreppet är oftast lättare och det är mindre risk för komplikationer på en ett- eller tvååring än på en vuxen hingst. Det finns tre operationstekniker vid kastration: Metod 1: Kastration med öppet sår. Metod 2: Kastration med ligerade funiklar, men öppet sår. Metod 3: Kastration med ligerade funiklar och suturerat sår.

»


Hästen sederas, får lugnande.

Svansen lindas för att hålla den borta vid ingreppet.

Pungen och området runt omkring tvättas noggrant och en lokal anestesi, lokalbedövning läggs. 101


Cheval

102

HÄSTHÄLSA – KASTRERING


”Många unghästar kastreras stående, medan äldre hingstar med fördel kastreras liggande” Metod 1 kan göras både stående på sedering (lugnande) och lokal anestesi (lokalbedövning), men även liggande på lokal anestesi eller en kort narkos. Metod 2 och 3 görs under narkos. MÅNGA UNGHÄSTAR KASTRERAS stående, medan äldre hingstar med fördel kastreras liggande (metod 2 el 3). Risken för komplikationer är större om man kastrerar en äldre häst stående, då dels pungen oftast är mycket större och även inguinalkanalerna till pungen kan vara vida och risk för bland annat tarmframfall föreligger. Komplikationer vid kastrering förekommer ibland, de vanligaste är blödningar och infektion i operationssåret, framför allt vid stående kastration. Det viktigaste efter operationen, där metod 1 eller 2 har använts, är att hästen kan röra på sig och inte bara blir stillastående. Rör hästen på sig hålls hudsåret öppet och sårvätskan dräneras bort och såret läks inifrån. Rör sig inte hästen själv i hagen så promenera med den flera gånger varje dag. Sluter sig såret för fort så svullnar området upp och risk för infektion föreligger, inträffar det rådgör med din veterinär. Har man däremot använt sig av metod 3 vid kastrationen så ska hästen ha kontrollerad motion. Oavsett vilken metod man har använt sig av så bör antiinflammatorisk/smärtstillande medicin ges under några dagar. BÄSTA ÅRSTIDEN ATT KASTRERA hingsten med metod 1 eller 2 är på hösten eller tidig vår, då är risken för exempelvis flugor inte så stor och hästen har möjlighet att gå i en gräshage. Det är den bästa och renaste platsen hästen kan vara på. Det är bra om man inte

» 103


Cheval

HÄSTHÄLSA – KASTRERING kastrerar när det är som mest regnigt och lerigt ute. Om du stallar in din häst under natten så ska du försöka att ha halm som strömedel då risken att något kommer in i såret är mindre mot för om hästen står på spån eller torv. Har man en kryptorkid hingst eller en så kallad klapphingst så har inte den ena eller båda testiklarna kommit ner i pungen utan då ligger den/de kvar antingen i inguinalkanalen i ljumsken, men den kan även ligga kvar i buken. Kryptorkism är en medfödd åkomma och är relativt vanlig hos hingstar (2–8 procent) och viss ärftlighet föreligger. Enkelsidig kryptorkism kan leda till minskad fertilitet. Dubbelsidig kryptorkism leder till total infertilitet. Enligt en studie gjord av J.F. Edwards 2008 löper även kryptorkida hingstar större risk att få testikeltumörer. Veterinären kan med hjälp av ultraljud lokalisera var testikeln befinner sig och utifrån det avgöra vilken metod man ska använda sig av. Ligger testikeln i ljumsken kan den avlägsnas genom en liknande ingrepp som görs vid liggande/ sövd kastration. Ligger däremot testikeln kvar i buken så är titthålskirurgi, laparotomi, en bra metod med liten risk för komplikationer. C

Film

Så här går en stående kastrering går till. 104


Mats bästa råd

✦ Innan man kastrerar en hingst så ska man försäkra sig om att den är grundvaccinerad mot stelkramp och självklart ska den vara frisk och i god allmänkondition. Man bör även ha koll på om båda testiklarna har kommit ner. ✦ Det finns ingen anledning att vänta med att kastrera om man inte ska använda hingsten i avel. ✦ Han föredrar kastration under narkos, metod 3, där funiklarna ligeras och operationssåret sys igen. Det ger färre komplikationer och en snabbare läkning.

Gillar du det du läser?

Vad kostar en kastration? En stående kastration, metod 1 kostar ungefär 2 500 kronor och en liggande, metod 3 ungefär 5 000 kronor.

Vill du veta mer?

I ett examensarbete inom veterinär-programmet som SLU har gjort så kan du läsa mer om ”Testikelstörning hos hingstar i Sverige”. Sverig

Fakulte es lantbruk ten för suni Institu tionen Veterinärmed versitet för klinis ici ka veten n och husd jursvete skaper nskap

Testik

elstörn ingar h o

s hing

Ulrica

Engsä

Uppsala 2011

Exame

nsarbe

te inom veterinä rprogra mmet ISSN Exame 1652-8697 nsarbe te 201 1

1

star i S

ll

verige

Prenumerera helt gratis på tidningen Cheval så missar du inget nummer.

Klicka här:


Cheval

RYTTARHÄLSA FOTO OUTI RÄISÄNEN

En som tydligt visar att ridning handlar om teknik och god hållning är Chalotte Dujardin, här med Valegro. 106


Ryttarhälsa

MED FOKUS PÅ RYTTAREN Stort fokus ligger oftast på våra hästar, allt från foder till rätt och allsidig träning för att de ska må och prestera så bra som möjligt. Hur är det då med vår egen kropp, vad gör vi för att må och kunna prestera så bra som möjligt? Svaret kan dessutom vara något som har väldigt stor betydelse för din häst.

C

FOTO CHEVAL

HEVAL GJORDE ETT BESÖK hos Birthe Vogelius på Levád Fysioterapi för att få reda på lite mer om vad vi som ryttare bör tänka på för att både kunna förbättra vår ridning men även ge hästen så bra förutsättningar som möjligt. – Generellt sett så är det ganska stor skillnad på vår hållning i dag mot för på 1970-talet. Idag så ska vi ha en mer ”avslappnad look”. Stor tid ägnas dessutom till att titta på ”plattor” och telefoner vilket har en negativ inverkan på vår hållning och de påverkar även vår ridning, säger Birthe. Vad ska vi tänka på och vad kan vi då göra för att förbättra vår sits och hållning? – När jag går igenom en ryttare så börjar jag alltid uppifrån och går nedåt. Både huvudet och axlarnas position har direkt inverkan på bålstabiliteten, som vi

Birthe Vogelius är själv ryttare men framför allt är hon legitimerad sjukgymnast med specialistutbildning i ortopedisk medicin, OMT steg 3-utbildad. Hon driver Levad Fysiotherapi i Västerås och har även skrivit boken ”Spänst och harmoni i ryttarens sits” samt givit ut en DVD med samma titel.

» 107


Cheval

RYTTARHÄLSA

Huvudet och nackens position påverkar hela sitsen. så ofta pratar om inom ridning. Placeras inte dessa rätt så kommer inte det andra att bli rätt heller. HUVUDETS POSITION är viktig för bukmuskulaturen men den möjliggör även för axlar och skuldror att bli rätt placerade. Tänk lite som att du lyfter dig själv i håret – rakt upp. I och med det så kommer halsryggen och hela kotpelaren att förlängas uppåt och de stabiliserande musklerna i buken kommer automatiskt att börja jobba. Många ryttare är korta i sin bröstmuskulatur vilket gör att axlar och skuldror har en tendens till att tippa framåt. Den positionen gör att axelleden blir instabil och ryttaren blir skev i sin hållning. En instabil axel gör att så fort ryttaren ska ta en förhållning kommer hon/han att lätta ur sadeln. Har man detta problem som ryttare och dessutom rider flera hästar om dagen så kommer axelleden att utsättas för en stor belastning, som kan leda till skador, om man inte ser till att rätta till problemet. HÖFTLEDEN är nästa viktiga punkt. Eftersom de flesta av oss är högerhänta och då även högerdominanta, samtidigt som vi dessutom hanterar hästar rätt ensidigt 108

så leder det till att vi oftast är stelare i vår högra sida. För att kunna komma ner i sadeln ordentligt är det viktigt att vi stretchar våra höftböjare. I och med det kommer vi även att bli mer liksidiga vilket även är en grundförutsättning för att hästen också ska kunna vara det. FÖTTERNA är en annan viktig kroppsdel som man faktiskt ska ägna lite uppmärksamhet till. En mjuk och rörlig fotled ger foten en bra möjlighet till god kontakt med stigbygelplattan. Att ha en god kontakt med stigbygeln är viktigt för våra vikthjälper men ibland kan det vara svårt att få till en bra kontakt. Ett bra sätt kan vara att fokusera på sin stortå. De flesta har lätt att hitta igen stortån och om man då tänker på att lägga vikten på fotbladet mot stortån i stigbygeln så blir det oftast rätt. Då kommer vikthjälperna rätt och man blir mycket stabilare och får bättre balans i sadeln mot för om man placerar vikten i hälen. Har man problem med att kunna placera foten rätt i stigbygeln så sitter oftast problemet högre upp, inte allt för sällan i musklerna kring höften. Birthe tar även emot ryttare för ryttaranalys på Levád Fysioterapi. I analysen


så får ryttarna bland annat sitta på en särskild tryckmatta som läser av om man sitter rakt eller snett samt hur trycket från sätet fördelas. Du kan sitta rak över hästen men ändå ha ett större tryck på den ena sidan. Birthe har även trycksulor som du får stå på för att se hur och vart du placerar trycket i stigbygeln. Utifrån de olika svaren så görs justeringar samt att var och en får med sig övningar som man får träna på.

– Det tar inte så lång stund att komma tillrätta med problemen och det mesta går att lösa, det som blir svår är om en ryttare lider av värk då är det svårt att ”omprogrammera” kroppen eftersom kroppen i första hand skyddar det som gör ont. Har man värk i kroppen så bör man aktivt jobba för att bli av med den eftersom det påverkar vår hållning och förmågan att rida korrekt. I förlängningen så påverkar det naturligtvis även hästen negativt. C

Maria Fasthamre, tävlingsryttare och C-tränare i dressyr. – Jag har alltid varit skev i min rygg och vikt mig i ena sidan. Det har gjort att jag alltid har haft sämre balans i ena varvet. Många A-tränare har verkligen påtalat problemet men det är ingen som har kunnat hjälpa mig att lösa det förrän jag träffade Birthe. Nu har jag med Birthes hjälp ökat kroppsmedvetandet och fått de pusselbitar som jag saknade. Min rygg är lite överrörlig så vi har jobbat mycket med stabilitetsövningar. Bland annat har jag jobbat mycket med vattenträning där jag har fått sitta på en skumrulle och lära mig att hitta balanspunkten. Sedan har jag fått röra mig och lära mig att snabbt hitta tillbaka till balanspunkten igen. Det bästa med att träna utan häst är att man verkligen kan fokusera enbart på sig själv för att få rörelserna så perfekta som möjligt. När man sedan kan sitta perfekt utan häst så hjälper muskelminnet en att komma rätt när man sitter på hästen.

Astrid Hansson, kallar sig hobbyryttare. Hade tidigare egen häst men nu rider hon lektion på ridskola minst fyra gånger i veckan. – Jag hade ridit under många många år men aldrig riktigt lärt mig. Jag läste allt inom ridlära som jag kunde komma över och det var när jag hade läst Birthes bok som jag bestämde mig för att kontakta henne för en ryttaranalys. Mitt största problem var att jag var så stel, jag kunde inte komma ner i sadeln. Birthe hjälpe mig att ta fram stretchövningar och efter en tid så köpte jag även vikter som jag placerade på fötterna och då plötsligt upptäckte jag att jag hade en bäckenbotten! Allt blev mycket lättare, nu fick ryggverkan en helt annan innebörd för mig och jag började faktiskt att kunna rida betydligt mycket bättre. Jag har även blivit mycket stabilare och fått en bättre hållning även när jag inte sitter på hästen, säger Astrid.

Birthe visar bra övningar

FOTO ULRIKA MALM

Några som har tagit hjälp av Birthe är Maria Fasthamre och Astrid Hansson och så här tycker de att deras ridning har påverkats.

109


Cheval

RYTTARHÄLSA

Här visar Birthe bra övningar Uppvärmning – för att både du och hästen ska få så bra förutsättningar som möjligt så är mitt bästa råd att man ser till att mjuka upp sig innan ridpasset.

Det räcker med 4–5 minuter så har man gått igenom de viktigaste punkterna som spelar en stor roll för helheten. Dessa tre övningar är jättebra att värma upp med:

Uppvärmning – Birthe har tagit fram en affisch med tre bra uppvärmningsövningar. Balansbräda – här gäller det att hitta balansen och stå i balans mitt över brädan. Pilatesboll – sitt på bollen och håll en gummisnodd som ska föreställa tyglar och genom att förändra vikten på bollen kommer du att upptäcka vilken påverkan det har för handen och sedermera även tygeltagen som går till hästens mun.

110


Gångbandet – här ska du inte bara gå rakt fram utan vänd och gå baklänges och sedan även på sida med bena saxandes ömsom framför och ömsom bakom. Denna övning är väldigt avslöjande på om du är stel och oliksidig.

Rullen – genom att ligga på rullen med fötterna stadigt i golvet och sedan sträcka armarna i olika riktningar så mjukar du upp bröstmuskulaturen.

111


Cheval

112

RYTTARHÄLSA


Äta bör man annars dör man … … men hitta din balans

AV MARINA SJÖBERG, LEKSAND KNÄCKEBRÖDS DIETIST FOTO CHEVAL OCH PIXABAY FOTO LEKSANDS KNÄCKEBRÖD

S

OM RUBRIKEN ANTYDER och som jag inledde förra ”matartikel” i denna tidning så är syftet med att äta att få energi och då energi till att leva sitt liv. Du äter och dricker saker som innehåller kalorier det vill säga energi. Detta är något positivt, något som ger såväl vår kropp som vår knopp energi till att fungera på ett optimalt sätt. Varför har då något som är så självklart och viktigt blivit något svårt och komplicerat? Varför upplever så många i vårt samhälle en stress av detta? För länge sedan åt man det som fanns där man bodde och man åt för man var hungrig och för att man behövde energi till det man skulle och ville göra. Numer är valet mer komplicerat och för många dessutom mycket stressande. Valmöjligheterna är nästintill oändliga och råd och rön om vad du bör äta ändras dessutom från dag till dag och ser olika ut beroende på vem som ger budskapet. Det är inte många som tror sig kunna så mycket som just experter och då ”självutnämnda experter” på mat – sällan välutbildade nutritionister

Marina Sjöberg.

» 113


Cheval

RYTTARHÄLSA

Träningen ska vara rolig och på dina villkor.

eller dietister som baserar sina budskap på vetenskap. mycket av det som skrivs i media är av ”vem som helst” som tror sig ha lösningen på olika hälsoproblem. Det handlar mycket sällan om vetenskapliga sanningar. Studier som det hänvisas till är i många fall betalda av företag som tjänar på att just de resultatet som kommer fram ur den (i många fall) ”ovetenskapliga studien”. Dessutom är det minimal chans att dessa budskap gäller för alla människor i världen. Vi är alla unika… eller?

Varför skulle det ge mer lycka och hälsa för oss alla att ta bort allt socker från och med nu och resten av livet? Varför skulle vi alla må bättre av att köra hårda träningspass 1–2 gånger per dag? Varför ska vi alla äta mer grönsaker och mindre eller ingen pasta eller potatis? Många av oss vet att det är bra att träna, att äta nyttigt såsom mycket grönsaker, mindre socker, mindre feta såser etc. men dessa råd jämfört med att träna varje dag, kanske flera pass (som många i våra sociala nätverk visar att de gör), förbjuda sig allt socker, förbjuda sig alla snabba kolhydrater, ta bort allt fett (eller nästan bara äta fett som vissa dieter förespråkar), äta massa protein och så vidare. Skillnaden är att istället för att följa sunda råd och hitta sin egen väg så gör man något som andra gör oavsett vad

”Oavsett vad målet är så gäller det att hitta just din väg till hälsa”

OAVSETT VEM SOM SKRIVER VAD så är det dock du som läsare som måste gallra vad du tar in och vad du gör av detta budskap. Använd ditt sunda förnuft. Varför skulle det vara vägen till hälsa och lycka för alla, att äta kvarg fem gånger per dag?

114


Vem ska man tro på? Det finns många idéer om vad som är den rätta vägen till god hälsa men det viktigaste är att lyssna på sig själv.

man själv egentligen vill. Man tror att man ska bli ”bättre” på något sätt… eller? Hälsosammare? Smalare? Mer muskulös? Lyckligare? OAVSETT VAD MÅLET ÄR så gäller det att hitta just din väg till hälsa och den vägen är absolut inte att slaviskt följa massor av råd och rön som du bombas av i de sociala nätverken och/ eller som din kompis eller granne gör. Det är att på bästa sätt hitta din egen väg mot det du anser är hälsa för just dig. Att hitta din balans. Träna lagom mycket så att det funkar i din vardag och för ditt ändamål. Ät regelbundet och ät mellanmål MEN unna dig det du älskar oavsett om det råkar vara socker i eller om någon hälsoguru sagt att det är ”farligt”. Lagom av allt… Oavsett ”nyttiga” livsmedel eller ”onyttiga” så är inget bra i för stor mängd… Tänk till innan du äter något och varför du äter det. Är det för att du är hungrig och sugen på just detta eller äter du i all hast på grund av att du mår dåligt,

”Kanske var det just den där kladdkakan som just då gav dig mer hälsa”

» 115


Cheval

RYTTARHÄLSA

En middag i goda vänners lag är nyttigt både för kropp och själ.

116

är stressad eller behöver tröst? Medvetet ätande är sunt… Få INTE dåligt samvete om du ätit något någon annan sagt är dåligt att äta. Kanske var det tvärsom att just den där kladdkakan var det som just då gav dig mer hälsa. Du behövde både energi för kroppen som för psyket.

ditt liv INTE tvärsom, det vill säga livet går inte ut på att äta nyttigt och träna massa. Detta gör du för att leva ditt liv fullt ut. Livet är så mycket mer, så som din familj och dina vänner, din häst, läsa, kolla film m.m. Använd ditt sunda förnuft innan du bestämmer dig att anamma råd och rön.

VEM, BÄTTRE ÄN DU SJÄLV, vet vad du tycker om och tycker är gott att äta, vad du och din kropp mår bra av (såvida du inte har någon diagnos t ex mag- och tarmsjukdom, allergi, diabetes etc. men då ska du ta hjälp av någon som verkligen är expert och inte självutnämnd matoch hälsoexpert). Du äter och motionerar för att leva

SOM SAGT, STRÄVA EFTER ATT hitta din väg till hälsa och på ett balanserat sätt. Hälsa är så mycket mer än att äta extremt nyttigt (just då enligt någon självutnämnd expert) och/ eller att träna frenetiskt och för mycket. Alla är vi unika och du om någon är expert på dig själv. Du är viktigast i ditt liv! C


”Träna lagom mycket så att det funkar i din vardag och för ditt ändamål”

117


Cheval

PRYLAR

ORDNING PÅ

vardagen

Snygg och rymlig väska Signare Collegeväska rymmer allt från block och böcker till laptop, 399 kr.

118


Fin förvaring

Laptopfodral med hästmotiv, passar datorer upp till 15,6”, 199 kr.

Stilfull pennförvaring

Panny från By Malenen Birger, 600 kr.

För viktiga noteringar

Anteckningsbok i läder i A5-format med 200 sidor, 159 kr.

119


Cheval

STALLHUNDEN

Hundplock Prydnadsstrut

Om olyckan har varit framme och någon behöver en ”krya-på-dig” present så kanske den här kan vara passande, 650 kr.

Uppblåsbar skyddskrage

Nu kan din hund ha på sig den här i stället för den stora plasttratten som vanligtvis används när hunden inte får komma åt att slicka/bita på någon kroppsdel vid t ex en skada. 279 kr.

Torr vovve

För de som inte vill bli blöta så finns det regnjackor i en mängd lika storlekar från ca 300 kr.

Film

120


Heja Tina

Redo för VM 2018

Tina Frid har för tredje gången kvalat in till Universalsieger-VM med sin schäfertik Lappfjällens Leaza. Första gången de var med var 2015 i Italien, 2016 var det i Tyskland. Främsta placeringen är ett silver.

2017 var Leaza mammaledig men nu under sommaren så toppade de med svensk Universalseger vilket innebär att de är kvalade för Unviersalsieger-VM 2018 som går i Belgien.

Bli av med håren

Med Fur Eater får du snabbt och enkelt bort hund, häst och katt hår, funkar både med och utan dammsugare, 199,90 kr.

lipp

Se filmk här:

Film

Snygg matplats till vovven

Enja matbar finns i två olika storlekar, 25 respektive 40 cm hög och med skålar som rymmer 1,75 liter respektive 3 liter, från 1 649 kr. 121


Cheval

STALLHUNDEN – FÖRSTA HJÄLPEN

FÖRSTA HJÄLPEN Precis som med våra hästar så ska vi naturligtvis försöka att eliminera skaderisken för våra hundar så långt det går. Men ibland så är olyckan framme och då kan det vara bra att veta vad man kan och bör göra.

122


– LABC

Läge – avvärj akut fara för dig och ditt djur. Anding – kontrollera andning och puls. Blödning – stoppa eventuell blödning. Chock – behandla och motverka chock.

I SAMARBETE MED

123


Cheval

STALLHUNDEN – FÖRSTA HJÄLPEN

Om hunden hamnar i slagsmål kan både lättare och allvarligare skador uppstå.

N

ÄR DU NÄRMAR DIG ett skadat djur måste du tänka på att djur kan vara oberäkneliga om de har ont, är rädda eller är i chock. Var försiktig och skydda dig. Var beredd på plötsliga reaktioner och tala lugnande med djuret när du närmar dig. Är det omöjligt att närma sig det skadade djuret utan risk för angrepp från det, kan det fungera bra att ha en filt eller jacka till hands att svepa in det med. Befinner sig djuret på en utsatt plats förflytta djuret till ett riskfritt område. Nossäkra hunden så att den inte kan bitas. Börja med att kontrollera detta: ◗ Se till att området är säkert, alt. flytta hunden så att den inte riskerar att bli mer skadad. ◗ Kontrollera andningen, att bröstkorgen höjer och sänker sig. Du kan även sätta en spegel framför nosen för att se om det bildas imma vid utandningen.

124

◗ Testa om djuret reagerar när du kallar på det, klappar i händerna eller rör vid det. ◗ Kontrollera blodcirkulationen: lyft djurets överläpp och tryck på tandköttet med ett finger. Inom två sekunder bör området bli rosa igen. Om inte har djuret antagligen drabbats av cirkulationsproblem. ◗ Ta pulsen på insidan av djurets lår – öva dig regelbundet på ditt husdjur för att hitta rätt ställe. Du kan känna hjärtslagen på bröstkorgen i jämnhöjd med där djurets vänstra armbåge hamnar om du böjer armbågsleden uppåt och bakåt. Luftvägar ◗ Öppna djurets mun och dra tungan framåt. ◗ Titta i svalget och avlägsna främmande föremål, slem eller uppkastningar. ◗ Det kan vara en fördel att hålla små hundar upp och ner i bakbenen (dock inte om du misstänker att djurets rygg eller bakben har skadats).


Så här nossäkrar du hunden så att den inte kan bitas.

Konstgjord andning ◗ När luftvägarna är fria kan du ge det medvetslösa djuret konstgjord andning. ◗ Dra fram djurets tunga, håll dess mun stängd med handen och sträck halsen. ◗ Blås in luft i djurets näsborrar. Tänk på att blåsa försiktigt, särskilt på små djur då de inte har samma lungkapacitet som du. ◗ Blås ungefär var tredje sekund och kontrollera samtidigt om bröstkorgen höjer sig, dock får den inte höja sig för mycket. Cirkulation ◗ Känn efter på bröstkorgens vänstra sida om hjärtat slår och kontrollera pulsen på lårets insida. Kan du konstatera att hjärtat inte slår måste djuret få hjärtmassage. ◗ Lägg en ihopvikt handduk under djurets bröstkorg och lägg den vänstra handen mot bröstkorgen ungefär i jämnhöjd med armbågen. Tryck snabbt fem till tio gånger med den högra handen på den vänstra för att få hjärtat att börja slå igen. Om det är en liten hund måste du naturligtvis massera lite försiktigare (med två fingrar). ◗ Ge djuret konstgjord andning en eller två gånger och kontrollera sedan om hjärtat slår innan du eventuellt fortsätter att ge massage. Blödning ◗ Om ett djur har skadats och blöder våldsamt/pulserande ur ett sår bör du lägga ett tryckförband innan du transporterar djuret till veterinären. Se till så att du inte drar åt förbandet för hårt, utom då det handlar om pulserande blödningar med klarröd färg, vilket betyder att en artär har skadats och det finns risk för stora blodförluster. Är blödningen i mjukdelar som ljumske och hals måste man stoppa eller begränsa blödningen genom fingertryck. Behåll trycket under transport till veterinären. Tryckförband på halsen bör läggas i en vid 8:a för att minska risken för andningsbesvär. Blödningar från små sår stannar av normalt efter några minuter. Behandlas

Kontrollera hundens blodcirkulation genom att lyfta överläpp och tryck på tandköttet med ett finger. Hundfakta

◗ Normal puls ligger på 60–120

»

hjärtslag/minut för stor hund. ◗ Och 100–160 hjärtslag/minut för små hundar. (Träna att ta pulsen så att du vet vad din hund brukar ha.) ◗ Andning 10–30 andetag/minut. ◗ Temperatur 38°C.

125


Cheval

STALLHUNDEN – FÖRSTA HJÄLPEN om möjligt av den en liten bit ovanför såret, sätt ett förband och transportera till veterinär.

En skadad hund kan behöva ha halskrage för att inte komma åt såret. inte allvarligare blödningar kan de leda till chock eller i värsta fall döden. Ett sår som måste sys bör sys inom åtta timmar. Bitsår är oftast infekterade och bör alltid ses över av veterinär. Sitter det fast ett främmande föremål i såret, en större sticka eller liknande, dra inte ut den! Skär

Chock Chock är en cirkulationssvikt som kan leda till döden. Tydliga tecken på chock är en svag och snabb puls, oregelbunden andning, blekt tandkött/munslemhinna, låg kroppstemperatur, under 37,5°C och kalla öron och tassar. Senare uppvisar djuret svagare, långsammare andhämtning, oregelbundna hjärtslag, eventuellt blågrå tunga och apati. ◗ Lägg djuret på sidan med huvudet sträckt framåt. ◗ Lyft på djurets bäcken och bakben med hjälp av en kudde eller liknande. ◗ Stoppa våldsamma blödningar med ett förband. Genomför återupplivningsförsök vid behov. Skydda djuret mot ytterligare nedkylning med en filt och uppsök genast veterinär. Även starka allergiska reaktioner, till exempel på grund av insektsbett eller medicin, kan leda till chock. C

Mer om förstahjälpen hittar du här:

Film på hjärt- lungräddning på hund.

Film

126


Leder

Uthållighet

Work ingDog

Näringstillskott

MaxProbact återställer snabbt hundens tarmkultur. MaxDigestive innehåller jästkultur och näring som underhåller den goda tarmfloran.

Den framgångsrika Hyaluron365 för stela leder har kompletterats med MaxGLM+ (Grönläppad Mussla) och MaxGlukosamin+. Lämpliga som förebyggande underhåll för aktiva hundar.

Temperament

Mage & Tarm

TIllskott av näringsämnen för arbetande hundars prestation, uthållighet och hållbarhet. Utvecklade för bl.a jakt-, drag-, bruks-, tjänste- och agilityhund.

MaxRelax med ämnen som behövs för att hantera oro och stress. Effektiv vid bl.a skottpåverkan, åksjuka och vid upphetsning i inlärning eller sociala situationer.

Välbalanserade vitamin- och mineraltillskott av mycket hög kvalitet. B-vitamin med 9 vitaminer och Multivitamin med 20 vitaminer , mineraler och spårämnen.

Pälsvård med premium kvalité WorkingDog pälsvård är premiumprodukter formulerade utifrån den aktiva hundens behov med utmärkta rengörande och återfettande egenskaper. Shampon och balsam som bevarar, skyddar och lyfter pälsens naturliga Iyster. AloeVera produkterna ger en ytterligare en dimension för stark, mjuk, fyllig, lättarbetad och glänsande päls.

www.trikem.se

HärligaHund_230x297.indd 1

2016-09-27 01:26


Cheval

128

STALLHUNDEN – MILJÖTRÄNING


”Tina tipsar”

MILJÖTRÄNING – VIKTIG FÖR BÅDE DIG OCH HUNDEN Det är inte bara våra hästar som behöver miljötränas för att fungera i alla tänkbara situationer även hunden behöver det och på köpet så stärker du er relation.

Kontakt Cheval 4 Passivitet Cheval 5 Uppletande Cheval 6

F

ÖR ATT FÅ en så lugn och trygg hund som möjligt så är det viktigt att vi utsätter hunden för en hel del svårigheter. Det som är viktigt är att du alltid utgår ifrån individen, ge den bara så svåra uppgifter så att den får möjlighet att lyckas. Genom att du är med hunden och hjälper den att ta sig igenom och klara av dessa svårigheter så stärker du även relationen er emellan. En stark relation mellan er är viktig inte minst om du ska kunna ha med dig hunden i stallet. Många av oss vill gärna ha hunden lös i stallet och kanske även

Tina Fridh är den före detta hästtjejen som numera är hundinstruktör. I Cheval så delar hon med sig av sin erfarenhet för att få en glad, lydig och fungerande hund.

» 129


Cheval

STALLHUNDEN – MILJÖTRÄNING

En viktig del i miljöträningen är att hunden även ska kunna ligga still och koppla av.

”Besök platser med annorlunda saker, fontäner, skateboardramper, idrottsplatser, gallertrappor” med sig den på rid- eller körturen och då är er relation avgörande för hur bra det går. ATT MILJÖTRÄNA HUNDEN kan du i princip göra var som helst, ta vara på de tillfällen som ges. Ta med dig hunden på stan, gå bland människor, hundar och trafik. Besök platser med annorlunda saker, fontäner, skateboardramper, idrottsplatser, gallertrappor m.m. Låt hunden undersöka, balansera och sitta på olika föremål, murar etc. Genom att hunden får göra sådana saker den vanligtvis inte gör och då även lyckas med uppgifterna så stärker du hunden mentalt och den kommer att bli lugnare och tryggare. NÅGOT SOM MÅNGA HUNDAR kan tycka är jätteläskigt är gallertrappor. Oftast så går det ganska bra för de flesta att gå uppför men när de sedan ska gå nedför 130

»


Gallertrappor kan upplevas som läskiga. Var noga med att hunden inte har för bråttom i dem då risken finns att någon klo kan fastna i gallret.

131


Cheval

STALLHUNDEN – MILJÖTRÄNING

”Glöm inte att ödsla med beröm när hunden gör rätt” så blir det läskigt, efter som de ser rakt igenom trappen. Det är viktigt att hunden inte kastar sig ner och försöker att fly undan från trappen för då är risken stor att den gör sig illa. Placera dig framför din hund och backa gärna ner för trappen så att du hela tiden har kontroll och kan bromsa den så att den går lugnt ner. GLÖM INTE ATT ödsla med beröm när hunden gör rätt men det är även viktigt

132

Cheval

att berömmet inte enbart består av godis. Detta är extra viktigt om det är något som hunden tycker är otäckt då ska vi inte försöka att locka den att göra detta genom godis för då förstärker vi egentligen det otäcka genom att belöna hunden när den är rädd. Varva gärna dessa ”övningar” med lite passivitetsträning där hunden ska kunna ligga ner och koppla av även om det är liv och rörelse omkring den. C

Gillade du vad du läste? Prenumerera helt gratis på tidningen Cheval så missar nu inga nummer.


HAN ÄR INTE SÅ TUFF SOM HAN TROR Katter och hundar har begåvats med det minsta magtarmsystemet av alla däggdjur. På vanlig svenska betyder det att de – och då särskilt kattungar och valpar – får mindre tid på sig för att få ut näringen ur maten de äter. Därför är Royal Canins foder till kattungar och valpar inte bara lätt att ta upp; de har också unika recept som förbättrar matsmältningen. Ge honom en hälsosam grund för en magnifik framtid. När det kommer till foder, räknas varje detalj. Hitta det bästa för din kattunge eller valp på royalcanin.se


Cheval

HANTERING – TRYCKÖVNINGAR

Hästar är av sin natur mottrycksdjur, vilket bland annat innebär att de instinktivt går emot tryck om de inte förstår eller accepterar det vi ber om. Vi kan lära hästen att gå undan för specifikt tryck i olika situationer, som både vi och hästen har stor nytta av. 134


Hantering

TRYCKÖVNINGAR

– grunden för trick

Tryckövningar är en viktig grund, inte bara i trickträning, den kan vara väldigt användbar i till exempel stressade situationer då den effektivt kan bidra till att få hästen lugn. AV LISBETH BÖRJESSON FOTO SVEN BÖRJESSON

N

ÄR DU BÖRJAR med tryckövningarna är det bra att du har en plan för hur du ska lägga upp träningen. Det är också givande att veta varför du ska göra tryckövningarna. Att veta varför är en bra drivkraft i att verkligen fullfölja planen. Om man inte vet varför eller har ett värde i det man gör är det inte så lätt att fortsätta då man stöter på motstånd. Om du däremot vet varför och har ett värde i det är det enklare att söka alternativa sätt eller lösningar för att nå det önskade resultatet.

FÖR MIG ÄR TRYCKÖVNINGAR verkligen en bra grund för all fortsatt träning. För varje moment jag lär hästen som en grund, har jag nytta och glädje av inom

» 135


Cheval

HANTERING – TRYCKÖVNINGAR minst tio andra områden i kommande utveckling. Jag märker också att det är så värdefullt att bygga upp en bra och gedigen grund hos hästen, särskilt märkbart i oväntade stressande situationer. Hästen får verktyg för att hantera många olika situationer, även de situationer den inte är specifikt tränad för då den har en bra grundträning. Om jag till exempel lär en häst att mjukt och villigt ge efter för tryck runt sina ben, så är risken mindre att hästen får panik om den skulle fastna i någonting. Det finns två olika reaktioner hos en häst som inte är tränad/lärd att ge efter för tryck – att få panik och försöka slita sig loss alternativt bli passiv och paralyserad. Det finns många onaturliga situationer vi utsätter våra hästar för så ju mer grundläggande träning du gett den desto lättare och säkrare blir det för både dig och din häst. HÄSTEN HAR OLIKA ZONER som du kan utföra tryckövningarna på. Ta en zon i taget och ta det i den takt som är i både

din egen och din hästs förmåga och kapacitet. Tryckövningar är något som du kan använda varje dag, i någon form, när du hanterar hästen. Det är ett sätt att checka av så att hästen är med på vad du gör och är samarbetsvillig. Om den bjuder på motstånd så jobba igenom det innan du väljer att gå vidare.

»

Hästens olika zoner • HUVUD • HALS • FRAMDEL • BAKDEL • SVANS

Riktningar Bakåt Framåt Höger Vänster Upp Ner

Pilarna visar de riktningar som hör ihop med området på hästens kropp.

136


Här är tydliga avskärmningar för de olika tryckzonerna.

Grundläggande tryckpunkter för de grundläggande tryckövningarna. Om du väljer att öva på dessa tryckpunkter först så blir det enklare att göra fler.

»

137


Cheval

HANTERING – TRYCKÖVNINGAR

Tänk på ❱ Tänk igenom vad det är du vill, förbered hästen och dig själv, agera/utför själva övningen och ge hästen en eftergift så fort den påbörjar rörelsen. ❱ Tryck långsamt och öka successivt efter behov, var snabb med eftergiften. ❱ Tyngdpunkten – för att skapa de bästa förutsättningar behöver du se till att hästen har tyngdpunkten på rätt ställe i förhållande till den rörelse du förväntar dig att hästen ska göra. ❱ Upprepa – för att det ska bli en etablerad signal behöver du upprepa övningen.

❱ Sidotänkande – hästar är sidotänkande djur vilket innebär att de alltid tänker i flera alternativ. Vi människor är direktlinje tänkande vilket innebär att vi tänker i ett alternativ i taget. ❱ Var flexibel vid behov – var uppmärksam på hur du kan hjälpa hästen att göra det du vill att den ska göra utan att hamna i onödiga konflikter. ❱ Viktigt att göra motsatsrörelser för att få balans i övningarna. Det innebär att om du lär en häst att backa på signal behöver du också lära den att gå framåt på signal.

❱ Gör det lätt för hästen att göra rätt. Börja med lätta övningar och öka efter hand som det fungerar.

HÄSTEN LÄR SIG till exempel att bli mer kroppsmedveten av tryckövningar, att lösa ett problem i stället för att få panik. Vi lär oss mer hur vi kan påverka hästens olika kroppsdelar i olika riktningar, hur hästens rörelsemekanik fungerar. Hästar använder sig av tryck i ett flertal situationer, främst är tryck dock generellt alltid mer eller mindre dominans. Vilket betyder att då vi lägger tryck på hästen betraktar den det som mer eller mindre dominans. Det finns olika sätt för hästen att möta den dominansen, beroende på individ och situation samt syfte och presentation 138

bakom trycket – en del hästar reagerar/ agerar med att trycka tillbaka, en del helt enkelt ignorerar = flyttar uppmärksamhet någon annanstans – inåt eller utåt. En del är uppmärksamma, accepterar och samarbetar. Hästens bakgrund har givetvis också stor betydelse för hur den väljer att svara upp vid tryckövningarna. Om du skulle hamna i en situation där en häst trycker tillbaka, så kan det bli det en form av kraftmätning mellan dig och hästen – jag avråder starkt från att gå in i den. Mitt råd är att du om du hamnar i ett sådant läge, att så fort


Mottryck

som möjligt avfärda den handlingen från hästen. Det kan du göra genom att till exempel ”knacka” eller ”vibrera” i trycket i stället för att fastna i ett statiskt, fast tryck. KRAV, PÅSTÅENDE ELLER FRÅGA … När du får helt och hållet klart för dig vad som är skillnaden mellan krav, påstående och fråga samt får en bra timing på det så blir allting lekande enkelt. När du jobbar med rörelserna till – att flytta bakdelen till dig, att flytta framdelen till dig, flytta hästen sidledes till dig samt backa hästen till dig så är

»

Du kan betrakta hästen i fritt tillstånd för att se hur den beter sig när den undersöker saker. Om den undersöker försiktigt och mjukt kommer den sannolikt att vara lätt och mjuk att flytta på med tryck. Om den är hård och burdus när den undersöker saker är den troligtvis mer ifrågasättande när du vill flytta den med tryck. 139


Cheval

HANTERING – TRYCKÖVNINGAR det oerhört viktigt att hästen först fullt ut accepterar och respekterar tryckövningar ifrån. SKAPA BALANS mellan från (respekt) och till (tillit) med din häst. Om du har en häst som är dominant är det bra om du undviker till-rörelser tills hästen släppt behovet av att dominera/försvara sig. Vänta tills du upplever att du har ett bra flöde i förflyttningarna ifrån, att hästen med lätthet och villigt i samarbete flyttar sig undan från tryck när du ber om det.

Presentera

Absolut enklaste och effektivaste sättet jag känner till att lära en häst önskade rörelser är att i första hand se till att hästen är i ett bra tillstånd där den kan ta emot information från dig, att jobba med tryck och eftergift. Eftergiften är till för att ge hästen bekräftelse på att den gör det du önskar. Hästar ”berömmer” inte varandra efter en önskad eftergift, utan de tar enkelt bort trycket. Enkelt för hästar att förstå och får en omedelbar effekt på inlärningen. Fundera över vad du vill att din häst ska kunna för att till en början fungera bra i vardagliga sammanhang i samband med tryck. Skriv en lista och testa sedan de övningar du vill ha, var uppmärksam på den feedback du får ifrån hästen. Om den sidigt och enkelt flyttar sig i den önskade riktningen, om den gör det segt i motstånd eller om den ”smiter” undan innan du ens lagt på trycket.

Till

Du kan använda dig av fysiskt tryck nära hästen, alternativt mentalt tryck med hjälp av kroppsspråk. När du väljer att ha ett mentalt tryck är det av stor betydelse var du riktar din energi och din blick. Min starka rekommendation är att du riktar det mot den yta du vill att hästen ska lämna. Det är så hästar gör och det är enkelt för hästen att förstå utan att det blir personligt. 140

»


Flöde

För att hitta ett bra flöde med din häst är det fantastiskt bra och effektivt att utgå ifrån principen/tekniken följa – leda. Den bygger på att man följer hästen i det den gör (i den mån det går och är säkert) tills den stannar upp och riktar sitt fokus på dig. Då kan du leda hästen i en ny riktning. Just i det ögonblicket som hästen flyttar sitt fokus till dig är den som mest påverkbar och villig att följa ditt förslag.

141


Cheval

HANTERING – TRYCKÖVNINGAR

J

AG HADE EN ELEV som hade en ponny som han kom väldigt långt med, han gjorde ”allt” med den här ponnyn och det gick strålande bra. Även rörelser som att stegra, spansk skritt med mera. När det blev dags för honom att byta häst så blev det en fin unghäst som han köpte. Så långt allting väl, när han började göra övningar med den nya unghästen så var han ivrig att komma till samma resultat som med sin fantastiska ponny. Efter ett år skulle han börja rida sin unghäst. Den nya hästen ville inte acceptera honom som sin ryttare. När jag träffade honom och hans nya häst var det ett monster han helt omedvetet skapat. Ponnyn var en mycket undergiven, trygg och ansvarsfull häst som han först hade etablerat grundläggande övningar på och därav fått ett strålande bra resultat av samarbete. Den nya fina unghästen var dominant av sin natur, osäker och hade ännu inte så mycket referenser i livet och ännu inte förmågan att ta ansvar fullt ut. Då alla rörelser representerar ett tillstånd och han hade lagt mycket tid och engagemang för att träna de ”roliga” rörelserna som till exempel sidledes rörelser, spansk skritt och att stegra som alla är rörelser kopplade till dominans och försvar hos hästen, så hade han skapat ett monster som blev oerhört dominant samt aggressiv då han skulle ställa krav eller bad om något som inte passade hästen. Det slutade med att han fick sälja hästen för det var för komplicerat att ändra relationen dem emellan. Hästen attackerade honom vid ett par tillfällen och det räckte för att han skulle uppleva osäkerhet för framtida umgänge dem emellan. Nu har hästen fått lära om och förstår och accepterar grunderna att flytta undan från tryck.

142

Bra lärdom blev det för honom. Det är dock så att det som hästen en gång lärt sig, finns där för all framtid. Det är bara frågan om vad det är som triggar igång det. Lärdomen av detta är att det är bra att tänka igenom vad det är man vill lära sin häst och varför – vad skulle det ge dig? Och vad skulle det get ge din häst? Det är så oerhört viktigt att du tar ett eget beslut om vad som är lämpligt att du gör med din häst. Det finns alltid ytterligheter och målet är att skapa balans mellan ytterligheter – det är då allting fungerar och upplevs av båda parter som till exempel en vacker, underbar dans och flöde!


Tillstånd A

Var uppmärksam på i vilket tillstånd din häst befinner sig i då du har för avsikt att jobba med den. Prioritet är alltid att skapa ett tillstånd av lugn innan du börjar lära den något eller ska träna på något den redan kan. En häst som är i ett negativt tillstånd, som hästen på bilden, har inte förmågan att ta emot information just för tillfället.

Tillstånd B

När hästen är lugn, närvarande och engagerad/intresserad är den som mest mottaglig för ny information samt träna och utveckla det den redan kan. 143


Cheval

DEBATT – UTARMADE JORDAR

VAD GÖR VI

144


MED MATEN? Det industrialiserade jordbruket har under lång tid massproducerat billiga råvaror. Men verkligheten hinner i kapp. Nu ser vi utarmade jordar och näringsfattig mat. Hästägare får problem med att skapa en heltäckande foderstat utifrån vedertagna foderråvaror och läkare rapporterar näringsbrister som orsak till allvarliga sjukdomar. AV TORBJÖRN CARLSSON, BSD FOTO CHEVAL OCH PIXABAY

145


Cheval

DEBATT – UTARMADE JORDAR

D

Näringsinnehållet i frukt och grönsaker har mer än halverats på bara 25 år.

EN 25 APRIL visades ”Den sista skörden” på SVT2. En skakande summering av hur moderna jordbruksmetoder förstört jordarna, påverkar näringsinnehållet i dagens livsmedel och de allvarliga hälsoeekter detta skapat. Och inte minst redovisar samtliga experter en dyster prognos för framtida generationers möjligheter att överhuvudtaget odla sitt livsmedel på de jordar som på bara 40 år kommit långt i förvandlingen till en mikrobiologisk öken. Sedan blev det tyst – spöklikt tyst. Redan vid agronomkunskap på nivå balkonglådeodling, inser man allvaret i ”Den sista skörden” och förväntar sig att dagen efter vakna till nattsvarta rubriker, extra nyhetsändningar, ministrar som ställs till ansvar, myndigheter som får besvärande frågor eller förvirrade krav på att lämna EU och värna inhem- ska resurser. Men inget av detta händer. Det blir bara tyst. Kanske är sanningen som redovisas i ”Den sista skörden” så fasansfull att me-

146

dia valt att helt enkelt lägga locket på och inte skapa panik med ett problem som i det länge perspektivet får krig, terror, extremism eller börsras att framstå som marginella småfrågor. DET MAN PEKAR PÅ är effekterna av att traditionellt växeljordbruk ersatts av monokulturell stordrift. I växeljordbruket får man en varierad kultivering och utnyttjande av jorden där djupgående rötter ger mikroorganismer möjlighet att bearbeta jordmånen och lyfta fram djupare liggande mikroämnen till ytskiktet. I det traditionella jordbruket återfördes också mineraler och mikroämnen med gödseln från gårdarnas djurbesättning. I monokulturell odling ökas effektivitet och avkastning genom att samma grödor odlas år efter år på allt större sammanhängande arealer. I stordriftens namn togs djuren bort och man blev inte bara monokulturell utan en modern, effektiv växtodlare. Detta ledde till snabb utarmning av jordarna vilket ersattes


med konstgödning. Samtidigt förädlades växterna för att svara optimalt mot den konstgjorda miljö man skapat. Resultatet är större skördar, snabbare tillväxt, bättre lönsamhet, lägre matpriser och dessvärre även näringsfattigare bulkvara. Näringsinnehållet i frukt och grönsaker har mer än halverats på bara 25 år. En tomat ser ut som en tomat men är långt ifrån den näringskälla den en gång var. Spannmålsodlaren får mer än dubbelt så stor skörd, men med halverat näringsinnehåll som ersatts av glutenstinn bulkvara. IDAG HAR VI JORDPACKNING under odlingsbädden. En jordskorpa som hindrar genomträngning av rötter och vatten har bildats av tunga ytgående maskiner och frånvaron av djupbearbetande grödor. Mikroorganismerna får inte längre organiskt material att bearbeta och de djupa jordlagerna dör. Vatten samlas i översvämningar på ytan och grundvattenproblem börjar uppstå. Med klimatförändringar kommer erosionen att svepa bort den konstgjorda odlingsbädden och kvar blir en öken som är mycket svår att återställa. Enskilda fakta som beskrivs i programmet är ingen nyhet för de initierade inom jord- och lantbruk. Den boxningsmatchen har pågått de senaste 20 åren. I blå ringhörnan har vi etablisemanget med företrädare för myndigheter och jordbruksbranschen coachade av agroekonomiska experter drivna av ett ständigt ökat livsmedelsbehov, lägre priser,

högre avkastning och bättre marginaler. Den röda ringhörnan samlar mikrobiologer, närings-/hälsoexperter och en lång rad grupper som ser de reela förändringarna – även här delvis coachade av ekonomiska intressen men också mer ideela expertgrupper där insikten kring hållbar utvecklingsnödvändighet är central. ATT DEN LÄTT ÖVERGÖDDA publikens sympatier ligger hos blått är självklart. När favoriten i rond efter rond visar en lysande ekonomisk tillväxt och övergöd av goda fräscha lågprisprodukter med lång hållbarhet, ivrigt påhejade av myndigheter som bedyrar produkternas förträflighet – då blir dominansen total. Röda jabbar av ökande ohälsa, stigande vårdkostnader, exploderande allergier, bokstavsdiagnoser och inte minst en överviktig befolkning, pareras enkelt med expertutlåtande om att detta visserligen är bekymmersamt men inte vetenskapligt belagt. Utarmade jordar, konstkemisk odling och klimatpåverkan blir slag i luften när det uppenbarligen skördas mer och växer bättre än någonsin. När allt skickligare läkare och veterinärer tillsammans med en framrusande läkemedelsindustri presterar högre medellivslängd – visserligen till orimliga kostnader – då blir det svårt att ta till sig att något skulle vara fundamentalt fel.

»

Förr i tiden tillämpades växeljordbruk, vilket gav en varierad kultivering och utnyttjande av jorden. 147


Cheval

DEBATT – UTARMADE JORDAR

När jorden utarmas måste syntetiska näringsämnen tillsättas. Matchen utjämnades inte förrän konsumtionen av kosttillskott ökade, trots tydliga regler som förbjuder marknadsföring av dess effekter. Djurhållare måste komplettera fodret med allt mer grundläggande ämnen för att djuren ska överleva. Hästägare får problem med att skapa en heltäckande foderstat utifrån vedertagna foderråvaror och läkare rapporterar näringsbrister som orsak till allvarliga sjukdomar. Mängden konstgödning ökar för att upprätthålla framgångsrik odling och acceptabel basnivå av bl a de mest grundläggande mineralerna. NÄR KONSUMENTERNA I HÖGRE GRAD efterfrågar ekologiska varor, ser branschen visserligen snabbt en möjlighet till ökade marginaler, men då börjar förtroendet för de blå att gunga. Dags för tydliga regler även här. Man får absolut inte hävda att föda har positiva hälsoeffekter. Visserligen framhålls vikten av att äta ”nyttig varierad kost” men om råvaran innehåller mer 148

av de nyttiga näringsämnena får detta absolut inte användas som marknadsföring, eftersom det kan anses vilseleda konsumenten när effekten av varje näringsämne inte är vetenskapligt dokumenterad. Och om denna dokumentation finns – då är födan inte längre en föda, utan ett läkemedel och måste säljas som sådant. För vanliga och i ämnet ganska okunniga medborgare blir regelverket så osannolikt förvirrande att man inte längre kan uppfatta det som ett skydd för konsumenten. Vilket det inte heller är. VARFÖR ÄR DÅ denna fråga så politiskt känslig? Förutom att alldeles för många har satt sin prestige på spel i frågan och att alldeles för många är ekonomiskt beroende av det sätt vi bedriver dagens jordbruk på, är de långsiktiga konsekvenserna av en förändring är ytterst besvärliga. • En återgång till ett mer traditionellt jordbruk skulle äventyra möjligheterna att föda jordens växande befolkning.


• Etablering av kunskap kring konsekvenserna av bristande näringsinnehåll skulle skapa efterfrågan på bättre råvaror till ett högre pris, vilket skulle äventyra massproduktionen. • Dyrare mat skulle öka segregationen – där endast rika kan äta bra mat. Alternativet är att suventionera och därmed öka den ekonomiska belastningen på hela samhället. Risken för ekonomisk härdsmälta är uppenbar när mer av konsumtionsmedlen går till föda och efterfrågan på övriga produkter minskar. Det är kanske inte helt enkelt och politiskt framgångsrikt att leda samhället i denna räddningsaktion. MEN FAKTUM KVARSTÅR. De konstgödningsmedel vi använder är ändliga resurser. När vi inte längre kan bryta fosfor är det slutodlat. Under tiden äter vi allt mer näringsgles mat för att ge kroppen tillräckligt av alla de ämnen den behöver för sin dagliga drift. På köpet blir vi övergödda med olika bulkråvaror som uteslutande består av sockerarter.

VIsst kan vi komplettera födan med foder- och kosttillskott, men bara innehållande de ämnen vi vet saknas. I slutet av programmet framkommer insikten av vi faktiskt har väldigt lite kunskap om alla de mikroämnen som normalt skulle kunna finnas i födan och dess betydelse för hälsan. Mot denna bakgrund visade SVT2 käftsmällen ”Den sista skörden” – och det blev alldeles tyst. Bara klockan tickar – tick, tack! C Artikeln producerad av BSD – Branschföreningen Svenska Djurvårdsprodukter. Författare: Torbjörn Carlsson ◗ BSD är en branschförening för ledande tillverkare och importörer av foder- och vårdprodukter för djur. Föreningen granskar såväl de egna medlemmarnas som myndigheternas agerande och bevakar utveckling och dess påverkan på marknaden, djuren, råvaruproduktion och människan.

Film

Här kan du se dokumentären ”Den sista skörden”. 149


Cheval

MIDDAGSTIPS

FÄRSKOSTKYCKLING med AVOKADOSALLAD Här kommer ett recept på en härligt krispig sallad toppad med en färskostkyckling. Gott och fräscht!

150


I SAMARBETE MED

Sandra Callermo vill i sin blogg inspirera dig och bjuder på enkla vardagsrecept blandat med förrätter, frukostrecept, festligare måltider och mumsiga efterrätter. sandrasmatkrypin.se

4 portioner 600 g kycklingfilé 1 lime 2 vitlöksklyftor 1 msk olivolja 1½ dl färskost med soltorkad tomat sallad 3 stjälkar selleri 2 avokado 1 gul paprika 150 g fetaost

Gör så här

Sätt på ugnen på 250 grader. Skär kycklingfiléerna en gång på längden. Lägg kycklingen i en skål tillsammans med skal och saft från limen, pressad vitlök, olivolja, salt och svartpeppar. Låt ligga i marinaden ca 10 minuter. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs kyckling

Vinägrett 1 dl olivolja 2 msk balsamvinäger ½ tsk fransk senap ½ msk flytande honung salt, peppar

Gör så här

Blanda/skaka ihop alla ingedienserna. Smaka av med salt och peppar.

snabbt så den får fin yta. Lägg sedan i en ugnssäker form och bred på färskosten. Sätt i en termometer i kycklingen och sätt in i ugnen tills den når en innertemperatur på 67 grader. Gör under tiden iordning salladen. Strimla sellerin, skiva avokadon, hacka paprikan och tärna fetaosten. Lägg på tallrikar tillsammans med grönsallad och toppa sedan med kyckling och en vinägrett.

Dessert 151


Cheval

MIDDAGSTIPS

a k fi r e l l e t r e s s e d g i t a m l l i t tt Go

amerikanska PANNKAKOR

152


På vårvintern tappas lönnträden på sav. 4 portioner 2 2 2 1 1 2 2 1

½ dl vetemjöl tsk bakpulver msk strösocker krm salt krm kardemumma ½ dl mjölk msk smör ägg

Till servering florsocker blåbär lönnsirap

Gör så här

Blanda vetemjöl, bakpulver, strösocker, salt och kardemumma i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget. Vispa det hela till en slät smet. Smöra en stekpanna med lite smör och klicka ut ca ½ dl smet per pannkaka. Grädda ca 2 minuter, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 2 minuter. Pudra med florsocker. Servera med blåbär och lönnsirap.

Fakta

Lönnsirap är ett flytande sötningsmedel som tillverkas genom indunstning av saven från vissa arter av lönnträdet. Den används både som sötningsmedel i matlagning och bakning och som tillbehör till bland annat pannkakor och våfflor. Till 1 liter lönnsirap går det åt 60 liter sav. En matsked lönnsirap innehåller 50 kalorier och ger samma mängd kalcium som mjölk och hjälper även kroppen att producera röda blodkroppar. De två olika sorters lönnar som lönnsirap tappas från växer framför allt i Kanada och USA. Dessa är sockerlönn acer saccharum och rödlönn A. rubrum. Träden finns som prydnadsträd att odla i Sverige upp till zon 4.

153


8-2017 finns att läsa på www.chevalmedia.se från den 6 okt

Nästa nummer I nästa nummer så får vi träffa paradressyrryttaren Felicia Grimmenhag. Vi gör även ett besök hos Henrik Ankarcrona, hoppningens förbundskapten sedan snart ett år tillbaka. Du får dessutom följa med på hästsportmässa för att se åt vilket håll trendvindarna blåser. Detta varvat med träningstips, fakta, nyheter och mycket mer.

Cheval

Cheval 7 2017  

EM i Göteborg – stort bildreportage, Clinic med Tristan Tucker, Hoppning – konditionsträning, Magisk tur på Island, Hästhälsa – regnskållor...

Cheval 7 2017  

EM i Göteborg – stort bildreportage, Clinic med Tristan Tucker, Hoppning – konditionsträning, Magisk tur på Island, Hästhälsa – regnskållor...