Page 1

110 SIDOR! #4 2017

ENTREPENÖR Syskonen Melin driver stall ihop HOPPNING Lotta Sjöberg bjuder på inspirerande hoppövningar

FÖLTIDER Så får fölet en bra start

Planera sommarens bete Håll hästen maskfri Stallhunden – ny avdelning i tidningen


Cheval

INNEHÃ…LL

12

32

42

28 96 2


equalityline.se

80

Innehåll 4 Ledare 7 Stallplock 12 Syskonen Melin driver stall ihop 28 Fina tävlingsprylar 32 Föltider 40 Fina prylar till fölet 42 Vi träffar Lotta Sjöberg 56 Förbered sommarens bete 66 Prylar – mixa och matcha 72 Håll koll på parasiterna 80 Pararyttaren Anita Johnsson 92 Tips på presenter till mor 94 NY AVDELNING! Stallhunden 95 Stallhunden plock 96 Stallhunden, Tina Fridh visar en kontaktövning 98 Stallhunden – Rätt mat för valpen 106 Middagstips 110 Nästa nummer

Foto: Haide Westring

B

Colorfull !

Hitta din återförsäljare på www.equalityline.se


110 SIDOR! #4 2017

ENTREPENÖ Syskonen MelRin driver stall ihop HOPPNING Lotta Sjöberg på inspirerandbjuder hoppövningar e

FÖLTIDER Så får fölet en bra start

Planera sommarens bete Håll hästen mask fri Stallhunden – ny

Vreta Yrkeshögskola erbjuder

YH-Yrkeshögskoleutbildning – inom Ridning Inriktning på hästföretagande och Svensk Ridlärare nivå I och II Utbildningen är skolförlagd på sommaren, LIA och distansförlagt på vinterhalvåret. Hos oss på Vreta Yrkeshögskola får du bra möjlighet till arbete, mellan 80-100% inom hästnäringen, varav många på sina LIA-platser. Sista ansökan den 1 mars 2017

avdelning i tidninge

n

Cheval

HORSES AS LIFESTYLE

Utgivare/Publisher: Linagården AB, Per Elvin och AnnaKarin Spjuth Adress: Moren 2, 783 95 Gustafs Nr 4 2017. Nr 24 sedan starten.

INTRESSERAD? Läs mer på: www.nbg.nu eller ring oss på 013- 201076 mail: vretagymnasietnbg@regionostergotland.se

info@chevalmedia.se chevalmedia.se facebook.com/chevalmedia Chefredaktör/Editor-in-chief: AnnaKarin Spjuth anna@chevalmedia.se 0705-88 02 09

SVALA KÄNSLOR Muck Boots® XpressCool-teknologi absorberar bort fotens fukt som sprids till fodrets torrare områden för snabb avdunstning. Funktionen skapar snabbt en kylande effekt som håller fötterna svala och torra även de varmaste sommardagar.

Redaktionella medarbetare: Lotta Gyllensten, Cecilia Müller, Helena Ager, Per Elvin, Linnea Dahlqvist och Sandra Callermo Annonser/Advertising: Per Elvin per@chevalmedia.se 0702-00 95 95 Layout:

Breezy Ankle Komforttemp. +40 till +350

layout@chevalmedia.se

SE HELA SORTIMENTET PÅ

BREEZY

GYTTORP.SE

WEAR

Breezy Komforttemp. 00 till +350

Wear Komforttemp. -170 till +200 (ej XpressCool)

MUCK BOOTS ® DISTRIBUERAS AV GYTTORP JAKT AB

Gilla oss!


VÄLKOMMEN

Cheval

Vårtid är föltid! ÄLKOMMEN TILL ÄNNU ett nummer av Cheval. Vi som jobbar med tidningen tycker att tiden mellan utgivningarna bara rusar på, men det är väl så när man har roligt, då går tiden fort. Några som också verkar ha roligt på jobbet är syskonen Hannes och Tove Melin. I det här numret berättar de om hur det är att driva företag ihop, något som de gör riktigt bra.

ne på en ljuvlig middag (receptförslag på sid 106) eller köp henne en fin present, se våra Morsdagstips på sid 92. CHEVAL HAR OCKSÅ fått en liten nykomling, ”Stallhunden” det är en ny avdelning i tidningen som ska innehålla tips och råd till alla hästfrälsta hundägare. Hoppas att du tar dig att njuta av lite härlig läsning och att sommaren snart är här. Trevlig läsning!

JUST NU SÅ är det verkligen en härlig och rolig tid som vi går tillmötes, många fyrbenta små bebisar ser dagens ljus och massor med glädje sprids. Ska ditt sto föla? Missa då inte vår artikel på sid. 32där får du massor med bra råd för att fölningen ska gå så smidigt som möjligt. Det är inte bara nyblivna föl och mammor som sprider glädje, många av oss som rider har och har haft stöttande föräldrar bakom oss. De som, när vi var små, alltid peppade, skjutsade, gjorde matsäckar till stallet, gladde sig med oss när det gick bra och torkade tårarna när man hade ramlat av eller blivit biten. Nu när vi är vuxna så finns de förhoppningsvis kvar med sitt outtröttliga och så värdefulla stöd. Snart är det morsdag, ta tillfället i akt och ge igen lite av allt de där som din mamma har gett till dig. Plocka några fina vårblommor, bjud hen-

5


AZ957

Covalliero är ett varumärke från Albert Kerbl GmbH, Felizenzell 9, 84428 Buchbach, Germany, www.covalliero.com


Stallplock

Cheval

Snart betessläpp

Se till att hästens mage är i balans och vänj den successivt vid det nya gräset. Trikems Vimital Harmoni är ett exempel på bra kosttillskott som hjälper till att hålla magen i balans, från 255 kr.

Fint på dasset

Snart är det både semester och stugtider varför inte piffa upp toan eller utedasset. ¬ Rund spegel med läderrem 6 395 kr. Eller så gör du en enkelt själv av en rundspegel från IKEA och ett par gamla stigläder. ¬ Toarullehållare, 730 kr.

Vad kan du om hästar? Utmana dig själv eller dina kompisar i en quiz.

? ? ?

» 7


Cheval

Stallplock Vårens utflykt

En utflykt väl värd att göra, särskilt om det är fint väder, är tävlingarna på Strömsholm. ”Strömsholmsdagarna” går av stapeln 2–6 juni och det bjuds det på tävlingar, shower och shopping.

8


På Grevlunda pratar vi muskler

Lär dig mer på Trikem YouTube kanal När vi ska prata muskler går vi All-In och besöker Grevlunda. Lisen berättar om urval av hästar och grundträning. Peder om hur han förbereder tävlingshästen och håller den sund och motiverad. Jenny tar oss med på vardagsarbetet med hästarnas vård och skötsel. Också självklart får du massor av kunskap kring alla muskelprodukterna.

Vårda hästens muskler Dessutom bjuder Christina på tips och råd om enkel vardagskoll och massage i en separat video.

Välkommen till 20 minuters godis för hästälskare med kloka tankar, fantastiska miljöer och massor med kunskap.

www.trikem.se


TÄVLINGSUTRUSTNING FÖR RYTTAREN Vilken utrustning som gäller när du ska tävla varierar något beroende på nivå, gren och om det är ponny eller häst. För att vara på den säkra sidan så kontrollera noggrant i tävlingsreglementet innan du tävlar.

CRW® COMPETITION KAVAJ

599,-

CRW® FILLY KAVAJ

699,-

JH COLLECTION MILAZZO KAVAJ

899,-

TRINITY® ARGENTO HUVA

169,-

TRINITY® CHAMBRAY SCHABRAK

349,-

CRW® SPEEDY TOPP

399,-

JH COLLECTION SALERNO TOPP

299,-

Hööks - nordens största hästsportkedja - 51 butiker. hooks.se


HOOKS.SE


Cheval

12

HÄSTFÖRETAGANDE

Företagsam


mma syskon Sedan tre år tillbaka driver syskonen Hannes och Tove Melin rid- och utbildningsverksamhet för hästar och ryttare på Henriksdals gård. Hur fungerar det att vara syskon respektive hopp- och dressyrryttare och driva verksamhet tillsammans? Vad är fördelarna och vad är nackdelarna? TEXT OCH FOTO LOTTA GYLLENSTEN/LOTTAPICTURES

13


Cheval

HÄSTFÖRETAGANDE

ET ÄR VÅR I LUFTEN när Cheval media besöker Henriksdals gård utanför Blentarp i Skåne. Grusvägen är sladdad och tussilagon lyser i diket. Gräset grönskar även om träden inte slagit ut ännu. Hannes och Tove rider på den stora gräsbanan utanför ridhuset. Vi ska prata om hur man driver företag tillsammans som syskon och som dressyr- respektive hoppryttare. Sedan tre år tillbaka driver syskonen Hannes och Tove Melin rid- och utbildningsverksamhet för hästar och ryttare, på Henriksdals gård. Henriksdal är en stor gård med plats för lite mer än 30-talet hästar, ett ridhus, och flera utomhus14

banor. Tidigare arrangerades tävlingar på gården. Hur kom det sig att de började driva verksamhet tillsammans? – Vi har ju alltid haft hästintresset tillsammans så egentligen var det helt naturligt att fortsätta när vi bestämde oss för satsningen och flytten till Skåne, säger Hannes. När Hannes flyttade tillbaka till Sverige efter ett att ha arbetat utomlands hos Frank och Sara Ostholt Algotsson under år 2010/2011 så visste han att han ville flytta till Skåne. Detta ledde faktiskt till att större delen av familjen flyttade från Alingsås ner till Skåne. Först flyttade familjen till en annan gård ett par kilome-


Inne i det före detta sekretariatet så finns i dag ett fint mötes- och fikarum. Här hänger en del av syskonens rosetter. Och framför allt klockan som Hannes hittade på en julmarknad i Tyskland. ter bort men 2013 köpte man Henriksdals gård. Men allt startade redan för drygt 20 år sedan när Hannes började rida på ridskolan i Alingsås. – Jag hade tjatat om att få börja rida sedan jag var fem år och jag tror nog att mina föräldrar först och främst tänkte att det var lika bra att han fick börja rida så skulle det säkert gå över, berättar Hannes. Intresset gick verkligen inte över utan istället började även lilla syster Tove rida ett halvår senare trots att hon bara var fem och ett halvt år gammal. – Det var mjukisbyxor, gummistövlar och platshjälm på en liten ponnyridskola, berättar Tove.

» 15


Cheval

HÄSTFÖRETAGANDE

Beridare, tävlingsryttare och tränare Namn: Tove Melin, 26 år. Familj: Sambo samt mamma, pappa och tre äldre bröder. Hund: Zindra, en finsk lapphund på 2 år. Gör: Har idag åtta hästar i träning på Henriksdal samt ytterligare hästar på Skillinge Dressyr. Några av hästarna: Lillevangs Pari-lina, som är ett 9-årigt sto e. Blue Hors Rush Hour, ue. Fanal Prydsholm. Ägare Melin Equestrian AB.  Egna uppfödningen Acapella ME, 4-årigt sto e. Ampere, ue. Nocturne. Ägare Melin Equestrian AB. Belisko 9 år, e. Belissimo M, ue. Bellini. Tävlar St Georg. Ägare Kristina Rosberg och Staffan Tellman. Windflicka, 6-årigt sto, e Zuidenwind, ue Diamond. Ska debutera på tävlingsbanorna snart. Ägare Emilie Steen.  Heraklez M. Ge, 11 år, e. Sandreo, ue. Herkules. Går MsvB. Ägare Marina Bäckström.  Styling, 11 år, e Blue Hors Don Romantic, ue Vivaldi. Går också MsvB. Ägare Amanda Fransson.  Två femårsston som ägs tillsammans med Stall Lagerfelt. En e. Carlton Hill, ue. Krack C och en e. Don Schufro, ue. Sandro Song. 

16


Beridare, tävlingsryttare och tränare Namn: Hannes Melin, 28 år. Familj: Singel, mamma, pappa, två äldre bröder och en syster. Hund: Lily, 1-årig Jack russel som är mammas uppfödning, Chilli, 4 år, labradorkorsning. Har idag 10–12 hästar i träning. Några av hästarna: Carola Z, sto, f 2008, e. Carolus II – catango z. Ägare Prästeryds förvaltning AB. Quickstep, val, f 2005, e. Quidams Rubin – Sir Dancer xx. Går 1,45, även placerad CCI2* fälttävlan back in the days. Ägare Melin Equestrian AB. All I Got is u, val, född 2010, e. Algot – Robin Z. Debuterar 140 och matchas mot Falsterbo. Ägare Qvarnhem Horselife/ Nils-Gösta Fransson. Calida Van Het Exelhof, sto, f 2009, e. Calido I – Carthago. Går 1,40. Ägare Melin Equestrian AB. Karamel De Bo W&S, val, f 2010, e. Zirocco Blue – Indoctro. Tävlar 1,20. Ägare Melin Equestrian och Melica Invest AB. Newton, val, f 2013, e. Ampere. Ägare Sara Silfverberg. Navarro v/d withoeve, val, f 2013, e. Cannabis Z – Contender. Ägäre Emelie och Jeanette Norenfeldt.

17


Cheval

HÄSTFÖRETAGANDE

Hannes rider stoet Carola Z, f 2008, e Carolus II– Catango Z på den stora gräsbanan på gården.

”Hannes satsar numera på hoppningen trots stora framgångar i fälttävlan” Sedan fortsatte det, det blev flera år på ridskolan och ridläger på somrarna. De äldre bröderna ägnade sig åt fotboll medan de yngre syskonen hade hästintresset tillsammans. Föräldrarna stöttade men har aldrig haft ett eget hästintresse. I tolvårsåldern fick Hannes en egen ponny och strax därefter fick även Tove en. – Vi hade kvar hästarna på ridskolan i flera år, fram till dess att jag var 15–16 år säger Hannes. Och det var verkligen inget curlande även om vi fick hjälp med att ta oss till stallet. Vi släpptes av vid stallet och sedan fick vi ringa för hämtning när vi var klara med allt. VI HAR SATT OSS i det tidigare sekretariatet som är omgjort till ett trevligt fikarum. Runt om på väggarna hänger det rosetter 18

och pokalerna står tätt. De flesta är från Hannes år i fälttävlanssporten men även mycket från Toves framgångar i dressyren. – Hannes har varit på fler mästerskap än jag har. Så mycket är från hans framgångsrika fälttävlans år. Men en del av pokalerna är även från mindre tävlingar när vi var yngre. Då var det vanligt att få en pokal, berättar Tove och pekar på en stor glänsande pokal. Tove har alltid satsat mer på dressyren även om hon prövade fälttävlan när hon var yngre. Hon har bland annat ridit SM och NM med ponnyn Mustang och har sedan som Young rider ridit EM med Dawson. Under vintern 2017 har hon dock sålt sina Grand Prix hästar och stallet är istället fullt med yngre hästar.

»


19


Cheval

HÄSTFÖRETAGANDE

Tove rider Lillevangs Pari-lina. Sto 9 år e. Blue Hors Rush Hour ue. Fanal Prydsholm som hon haft i drygt ett år.

20


”Det viktiga just nu är att få företaget att snurra, ha kvalitet i det jag gör och att arbetsbördan är lagom stor”

– Just nu har jag cirka åtta hästar i träning och är även beridare på halvtid på Skillinge dressyr. Det viktigaste för mig just nu är inte att tävla jättemycket utan det viktiga är att få företaget att snurra, ha kvalitet i det jag gör och att arbetsbördan är lagom stor. Att man mår bra men att man ändå får in rätt inkomstsummor och skapar balans, säger Tove. Hannes satsar numera på hoppningen trots stora framgångar i fälttävlan med bland annat EM-silver i både lag och individuellt som Young rider och närmare tio år i fälttävlanslandslaget. – Jag satsar idag helt på hoppningen, säger Hannes. Dels är det bättre lönsamhet i hopphästar än i fälttävlanshästar, men framförallt försvann lusten med fälttävlan efter de svåra olyckorna under 2016. Jag blev även själv skadad i samband med en träning. Åren med bland annat Gaston och Piccadilly var fantastiska men nu är det hoppning som gäller. Verksamheten på Henriksdal driver syskonen tillsammans. Är det en fördel att vara syskon? Hannes och Tove menar båda två att det är alldeles fantastiskt att ha varandra som bollplank och stöttning. Både i livet, i sporten och i jobbet. – Hannes är en fantastisk bror! En otroligt engagerad person både i jobb men även runt omkring. Kort sagt, det är en stor resurs att ha varandra på många plan och det betyder jättemycket!

» 21


Cheval

HÄSTFÖRETAGANDE

Tove om Hannes

”Det bästa med Hannes är att han har är målmedvetenheten och driven. Jag tycker om hans tänk i ridningen och även att han är bra på att ta besluten när det behövs. Han betyder supermycket för mig!”

FEM SNABBA

Om man bjuder Hannes på middag så gillar han: Spagetti Carbonara. Till det dricker han: Vin. I hörlurarna lyssnar han på: Det senaste på hitlistorna En inte så känd talang: Han kan sjunga och har också sjungit på bröllop.

Hannes om Tove

”Det bästa med Tove är att hon har extrem timing och känsla. Hon känner verkligen för hästarna, lojal, plikttrogen med sina hästar. Hon har mycket känsla i sin ridning.”

FEM SNABBA

Om man ska bjuda Tove på middag så gillar hon: Tacos. Till det dricker hon: Cider. I hörlurarna lyssnar hon på: Allt, hon är allätare i musik, väldigt brett från ballader till hip-hop. En inte så känd talang: Tove sjunger sjukt bra, hon sjunger på bröllop.

22

»


EN TRYGG START LÄGRE E PREMI TT FÖR DI FÖL!

Koh-I-Noor e. Dragon Welt

Dragon e. Danc Welt 1303 ier – We ltmeyer

VÅRT HJÄRTA KLAPPAR FÖR HÄSTSVERIGE. Som uppfödare är du viktig för svensk ridsport och för oss på Agria. Vi erbjuder försäkringar som ger ditt föl en trygg start från allra första början. Agria Future är en försäkring för foster och föl som är upp till 30 dagar gamla. Den kan tecknas redan från 40:e dräktighetsdygnet. När du sedan försäkrar ditt föl, ger vi dig lägre premie! Välj A1 Safe Veterinärvård tillsammans med A1 Safe Liv och Användbarhet innan ditt föl blir 30 dagar så ingår en extra trygghet för dolda fel. Ditt föl är värt en trygg försäkring – redan från väntans tider!

Kontakta din lokala Agriasäljare som du hittar på agria.se eller ring 0775-88 88 88. Agria Djurförsäkring är länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


Cheval

HÄSTFÖRETAGANDE

Tove och Hannes rider mycket i naturen även om det betyder möten med grannens travare som också utnyttjar skogen som träningsområde.

Hannes fyller i; – Tove betyder jättemycket för mig, inte bara för att hon är min syster utan även för att hon är ett bra bollplank och en resurs i min utveckling och mitt jobb. Sedan enas de båda om att det nog egentligen inte spelar någon roll att vara syskon när det gäller att driva verksamheten. Det skulle möjligen vara att man snabbare säger vad man känner med sitt syskon. Men en annan affärspartner hade det kanske tagit lite längre tid. Hur samarbetet fungerar och upplägget på verksamheten beror nog mera deras olika personligheter. – Vi är ju väldigt olika som personer, skrattar Tove. Hannes är dominant och mycket målmedveten. Jag är mera tillbakadragen men har lärt mig att stå för det jag känner. Jag har haft förmånen att kunna glida med Hannes innan jag började ta mer egna beslut. – Vi arbetar med att lyssna på varandra ordentligt. Det ligger nog inte i att vi är syskon utan mera i att vi är olika personligheter.

24

– Jag är rastlösare och har fått vänja mig vid att Tove är långsammare när hon tar beslut. Hon vill att alla ska vara nöjda. Jag bestämmer mig fortare och vi arbetar med att lyssna på varandra ordentligt, säger Hannes. SYSKONEN MELIN MENAR ATT de vuxit upp med att ha hästarna tillsammans och det är en stor fördel. Sedan de var barn har de alltid hjälpt varandra så det är inte så stor skillnad att driva verksamhet ihop. Naturligtvis är det mycket mer ansvar idag men sammanhållningen finns där. Båda är lika delaktiga i att få inkomster, se på utgifterna och välja vilken inriktning som gården ska ta. Det är deras verksamhet som ska driva gården framåt. Föräldrarna Ulla och Claes finns som stöttning men det är inte de som driver verksamheten. – Vi jobbar ju båda åt samma håll. Att Tove idag är beridare även på Skillinge Dressyr är ju bara en tillgång för oss. Det samtidigt som jag har mycket mer träningar än Tove. Tillsammans så bidrar

»


SAFETY HELMET WITH MIPS PROTECTION SYSTEM

STRAIN LEVEL HIGH

STRAIN LEVEL

The graphic was generated using a finite element computer model based on measurements obtained from nine accelerometers in a Hybrid III crash test dummy head. The dummy head wearing a helmet was subjected to an angled impact using the MIPS test rig. The model illustrates strain in the brain from a similar angled impact when the dummy head is wearing a helmet without MIPS and a helmet with MIPS.

NO MIPS

LOW

= The more red the more strain


Cheval

HÄSTFÖRETAGANDE vi båda till inkomsterna i verksamheten. Tove är nog den som har allra bäst koll på inkomsterna, för hon sköter faktureringen, säger Hannes. HANNES OCH TOVE HAR I DAGSLÄGET inga planer på att anordna tävlingar, vilket skedde tidigare, på gården. De fokuserar sin verksamhet på att utbilda ryttare och hästar samt även hästförsäljning. Det finns dock möjlighet för pay & jump på hoppbanan. Det största problemet just nu är att få tiden att räcka till. – Vi har haft en period när det har varit för många hästar. Tiden räcker inte till för så många hästar i träning tillsammans med alla hoppträningarna för ryttare som jag har på kvällarna. Vi vill ge kvalitet för det vi gör. Så det har vi arbetat med, att få balans i antal hästar, ridning, personal och träningar. Vi växte lite för fort i början och fick helt enkelt lite för många hästar på stall. Nu börjar det landa i rätt antal och även med möjlighet att ta emot några nya, konstaterar Hannes. Idag har Hannes cirka 10–12 hästar i träning, varav två till tre hästar har en lång tävlingsplanering framåt. De övriga har kortare upplägg beroende på om hästen ska säljas, utbildas eller kvalificeras för vissa tävlingar.

26

Tove har precis sålt sina äldre tävlingshästar men har istället många unga hästar som ska utbildas och tävlas. Om fem till tio år hoppas Hannes att de kan selektera ännu mer på vilka hästar som ska in i verksamheten och kanske även har ett lite färre antal. Hannes är hoppryttare och Tove dressyrryttare, hur får man det att fungera? Hannes och Tove bara skrattar när frågan om det klassiska dilemmat med hinder i ridhuset kommer upp. Eftersom Henriksdal har så många ridbanor så är det sällan ett problem om hindren ska vara framme eller inte. – Det är ju bara på vintern som det kan bli lite problem, menar Tove. Nu har vi löst det med att vi har en dag i veckan med tomt ridhus. Så att jag kan träna olika linjer men annars bryr jag mig inte. Tvärtom ser de båda det som en tillgång med två olika disciplinerna. Tove kan sitta upp och rida Hannes hopphästar och hjälpa honom med det när det behövs och Hannes i sin tur kan hjälpa till att hoppa dressyrhästarna för att de ska utbildas. Båda vill ge hästarna en bra grundutbildning och allsidig träning så terrängen runt anläggningen används mycket för både skrittpass och konditionsträning. C

I stallgången är det ordning och reda. Men Tove passar på att gosa lite med gårdens hundar när hon passerar.


”Terrängen runt anläggningen används mycket för både skrittpass och konditionsträning”

Gillade du vad du läste? Prenumerera helt gratis på tidningen Cheval så missar nu inga nummer.

27


Cheval

PRYLAR

r a l y r p s g vlin Supersnygg kavaj med maximal rörelsefrihet

MaKeBes FMS (Free Movement System) är sydd så att du ska få så stor rörelsefrihet som möjligt. Finns i olika färger, 3 999 kr.

Pricken over i:et

Fin plastrongnål från Showquest, 245 kr.

Fräscht schabrak Chambray Trinityschabrak med korta stroppar för fäste i sadelns D-ring. De nya färgerna för säsongen är ljusblått och grått, 349 kr.

28


i ädla fär ge r Stjärnglans

Pannband med fin lyster finns i olika färger från SDDesign, 540 kr.

Ny silverfärgad freejumpstigbygel

Modellen heter Soft’up pro Premium Edition och kostar 2 950 kr.

Piffiga skydd

Veredus Gold Edition ger extra glans åt de populära skydden Carbon Gel, 1 995 kr.

Gyllene hjälm

Hjälmar från Charles Owen finns även i ädla färger. Här ser vi modellen Pro Skull II, som bland annat finns i guld och silver, 1 939 kr.

29


Buzz-Off Zebra


Buzz-Off Buzz-Off Rain Rain Zebra Zebra

www.bucas.com www.bucas.com


Cheval

FÖL

Föltider Det är en härlig tid nu. I fler och fler hagar kan man se små föl springa omkring. Har du fått föl eller kommer ditt sto att föla? Här går vi igenom några viktiga saker före, under och efter fölningen.

AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO PIXABAY OCH CHEVAL

32


I SAMARBETE MED 33


Cheval

FÖL

C

HEVAL HAR PRATAT MED veterinär Camilla Ahrenbring på Distriktsveterinärerna för att ta reda på vad som är viktigt att känna till före och efter fölningen för att det ska bli just så härligt som vi vill. Tre till fyra månader före förlossning har stoet ett ökat näringsbehov. Var noga med att beräkna foderstaten och ta gärna hjälp med detta. En till två månader innan fölning rekommenderas att vaccinera stoet mot stelkramp och influensa, på så sätt får fölet också viktiga antikroppar. Det är också bra om du tar en träckanalys på stoet för att se om du eventuellt behöver avmaska henne. Förbered dig så bra du kan i god tid innan fölningVeterinär Camilla en, gör iordning Ahrenbring. en ”fölväska”, se 34

till att ha viktiga telefonnummer nära tillhands, teckna eventuell försäkring. De flesta försäkringsbolag erbjuder en så kallad fosterförsäkring så att när du sedan även försäkrar fölet efter födseln så slipper du karenstiden. Även om det oftast går bra så insjuknar vissa föl och då kan det bli rätt kostsamt. ETT STO GÅR DRÄKTIGT i cirka elva månader plus minus tre veckor. Några tecken som talar om att fölningen är nära är att stoet fyller på sitt juver, ibland så kan man även se tydliga vaxproppar sista dygnen innan fölning. Har man som rutin att tempa stoet så kan man även upptäcka att temperaturen sjunker cirka en halv grad ett dygn innan fölning. De flesta ston väljer att föla på natten eller tidig morgon. Det finns olika hjälpmedel som kan tala om när det är dags, så kallade fölvakter, men de är aldrig hundra procentiga så det bästa är att själv hålla koll, en övervakningskamera kan vara till god hjälp för att inte störa stoet i onödan. När det så är dags för stoet att föla så

»


35


Cheval

FÖL

Bra att ha i fölväskan

4

4

3

3

3

6

3

8

3

0

4

2

1

9

7

5

brukar man märka att stoet blir lite oroligt, detta kan likna lättare kolik. När vattnet har gått så bör du se fosterblåsan inom 5 minuter och fosterdelar bör synas inom 5–15 minuter, tar det längre tid så kontakta veterinär. – Skulle det bli komplikationer så är det oftast väldigt bråttom. Därför är det viktigt med noga fölvakning och att man är förberedd när fölningen väl drar igång, säger Camilla. Ha fölväskan (se listan ovan) tillgänglig i stallet så du snabbt får tag i det du behöver. NÄR SÅ FÖLET ÄR FÖTT så vill man att det ganska omgående ska ha sugreflex och inom 1–2 timmar ska det kunna stå upp och dia. Eftersom fölet föds helt utan anti36

✔ Långa engångshandskar. ✔ Handdukar. ✔ Mild tvål. ✔ Tvättlappar, decinficerande. ✔ Bomull. ✔ Klorhexidin 0,5 mg att tvätta navelstumpen med. ✔ Liten plastburk/mugg för klorhexidinen för att doppa naveln i. ✔ Microlax mot förstoppning föl. ✔ Gasbinda eller annan linda. ✔ Linda till stoets svans. ✔ Sax. ✔ Termometer. ✔ Nappflaska med dinapp. ✔ Refraktometer, att kontrollera råmjölkens antikroppshalt med. ✔ Papper och penna. ✔ Journal. (Se förslag till höger.) ✔ Telefonnummer till veterinärer samt till ammajouren. ✔ Chokladbit, nötter eller liknande när din egen energidepå behöver fyllas på. kroppar så är det livsviktigt att det får i sig tillräckligt med råmjölk. Ju fortare desto bättre är det och risken för att fölet ska insjukna i till exempel fölsjuka minskar. – Har du ett föl som är svagt och som har svårt för att ställa sig upp och dia, kontakta alltid veterinär. Det kan bli aktuellt att mjölka ur stoet och ge fölet den viktiga råmjölken via nappflaska. Blir det så behöver du känna till några viktiga saker, berättar Camilla. ◗ Se till att du har en väl rengjord nappflaska. Vilken napp du ska ha är lite tycke och smak. En del säger att kalvnapparna är för långa och tycker att det är bättre med mindre och lite bredare nappar i stället. Prova dig fram vad som verkar funka bäst.

»


FÖLNINGSJOURNAL Häst: ................................................................... Temp: ................................................................... Fyllde i juver/vaxproppar/mm: ............................................................ Vattnet gick: ..................................................................................... Fölet föddes: ..................................................................................... Mata med nappflaska, mängd: ............................................................ ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... Fölet stod upp: .................................................................................. ........................................................................................................ Fölet diade: ....................................................................................... ......................................................................................................... Övrigt: ............................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... .........................................................................................................

Det är mycket att hålla reda på vid en fölning. Skriv gärna ut och använd vår fölningsjournal. 37


Cheval

FÖL

Pod

Välhalmad och ren box ger en bra start. Det är viktigt att fölets sugreflex kommer igång snart efter födseln.

38

Här kan du höra Distriktsveterinärernas föl-podd. Den ger dig massor av bra och värdefull information.


◗ Fölet ska ligga i bröstläge eller stå upp, den ska inte ligga på sidan. Huvudet ska hållas horisontellt och det är viktigt att fölet suger i sig mjölken så att du inte häller i den. Det föreligger alltid en större risk för lunginflammation vid flaskmatning än när fölet diar själv. ◗ Matar du fölet så är det lite och ofta som gäller. Fölen diar 5–10 gånger per timme. ÄR MAN OSÄKER på om fölet har fått i sig tillräckligt med råmjölk och antikroppar bör man kontakta veterinär. Denna kan då ta ett blodprov, ett så kallat foal-check, och vid behov kan fölet få plasma direkt i blodet. Förutom att fölet kan stå upp och dia så är det viktigt att det kissar inom 8 timmar efter födseln och den första avföringen, mekonium, ska komma inom 12–24 timmar. Om inte fölet bajsar så kan den lida av förstoppning. Fölet visar då koliksymptom, dessa kan dock vara lindriga jämfört med kolik hos vuxna hästar och ibland visar det sig bara som att fölungen flaggar mer med svansen och diar sämre För att inte några bakterier ska få fäste i naveln så kan man doppa den i 0,5 mg klorhexidinlösning i ett par dagar.

bra att ta ut stoet en liten stund, genom att hon blir lite orolig och gnäggar efter fölet så drar livmodern ihop sig och på så sätt så töms den och risken för inflammation minskar. Man ska också kontrollera att inte vulvan har blivit skadad vid fölningen och att juvren fylls med mjölk. Det är viktigt att allmäntillståndet är bra och att stoet äter och dricker. Tempa gärna stoet några dagar efter fölningen så att du har koll på att hon inte får feber. – Det är som sagt en del tider som är viktiga att hålla reda på, med tanke på det så kan det vara bra att göra en lista där man kan skriva upp allt. Skulle det bli någon komplikation är det viktig och värdefull information att ge till veterinären, avslutar Camilla. C

En av de allra allvarligaste sjukdomarna som kan drabba det nyfödda fölet är fölsjuka och många gånger beror den på att fölet inte har fått i sig tillräckligt med råmjölk eller att råmjölken har varit av dålig kvalité. Fölsjuka är en bakteriell sjukdom som kan göra att fölet då får feber, svullna leder eller svullen navel, nedsatt aptit och sover mycket. Här är det oerhört viktigt att fölet kommer under veterinärvård snabbt! SER MAN TILL STOET så är det viktigt att efterbörden har kommit ut inom tre timmar efter fölningen. Ibland kan det vara Gillade du vad du läste? Prenumerera helt gratis på tidningen Cheval så missar nu inga nummer.

39


Cheval

PRYLAR FÖLSPECIAL

Fint för fölet Läsvärd

Fölkrubba med kantskydd

Krubba som gör att fölet får ha sin mat ifred från mamman eller annan stor häst, 169 kr.

Nu kommer fölet – en bok med nyttiga råd och fina bilder. Boken tar upp närmaste tiden före fölning och efter fölningen. Boken bjuder på bra information även om registrering, chipmärkning m.m. Boken är skriven av Ann Svärding och den är på 56 sidor och kostar 200 kr.

Lädergrimma

Fin fölgrimma i läder från Källquist. Brunt läder, mässingfärgade spännen och vit dekorsöm. Ställbar nackrem på båda sidorna 199 kr.

40


Mjuk fölgrimma

Hööks märke Fairfield har en härligt mjuk föl/ shetlandsgrimma, 79 kr.

Täcke till den lilla

Amigo Föltäcke med 200 gr fyllning och foder i polyester. Vattentät och andas. Finns i två färger och från storlek 61 – 127 cm, 559 kr.

41


FOTO BO BENNERGÅRD

Cheval

LOTTA SJÖBERG

Lotta Sjöberg på Gingiva K.

42


”Balans och kontroll är viktigt, inte bara på hästryggen” Efter SM-guld, EM och OS-final så var Lotta en av Sveriges mest lovande hoppryttare. Den internationella karriären tog dock mer än den gav, så nu har Lotta valt att ändra inriktning och satsa på utbildning av både hästar och ryttare istället. Och hon känner att hon har hittat hem. AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO PER ELVIN

43


Lotta Sjöberg och Cor de la Vie.

L

OTTA SJÖBERG låter bekant för en del men många höjer frågande på ögonbrynen när man nämner namnet. Att hon har varit en av Sveriges mest lovande hoppryttare som dels har tagit SM-guld, ridit världscuphoppningar, EM och OS-final är inte det första man förknippar namnet med, men det är inte heller så konstigt för tills för några år sedan hette Schultz i efternamn och när man nämner det så nickar genast de flesta igenkännande. Lotta och dåvarande maken Michael Schultz hade en gård utanför Enköping där de bedrev verksamhet med att både utbilda hästar och ryttare. Lotta red under flera år i landslaget och 2008 var hon, tillsammans med Calibra, med i det svenska laget och red OS i Kina, där laget slutade

44

på en 6:e plats. Två år tidigare, 2006, så höll Calibra på att stryka med i en fruktansvärd stallbrand. Lotta och en av stalltjejerna han med att få ut fyra av de arton hästarna innan stallet var helt övertänt. Hur klara man av att ladda om och fokusera efter något sådant? – Efter den händelsen så gick jag lite in i min egen bubbla och fokuserade bara på hästarna och träningen och på något konstigt sätt så lyckades vi prestera riktigt bra och ta oss hela vägen till OS. Jag har alltid haft ett kontrollbehov och tyckt att det har varit jobbigt att till exempel flyga

FOTO BO BENNERGÅRD

Cheval

LOTTA SJÖBERG


men efter branden så har jag blivit mer noga med att alltid gå tillbaka till mig själv och överväger mer noggrant idag ”om det är det här jag vill och om det är värt det”. Även om det låter klyschigt så är det mycket ”här och nu” som gäller och ta vara på det man har. 2012 TOG LIVET EN ANNAN VÄNDNING för Lotta då hon och Michael skilde sig och Lotta tog tillbaka sitt flicknamn Sjöberg. Ett par goda vänner i Gävle, som också hade hästar och som Lotta hade hjälpt en del, frågade om hon inte kunde tänka sig att flytta dit om de byggde ut stallet. – Eftersom vår son, Oliver, skulle börja gymnasiet och ändå skulle vara tvungen att byta skola så kändes det okej med en flytt. Det var inte bara jag utan även Oliver hade goda relationer i Gävle sedan tidigare, då vi hade varit mycket där med både träningar och tävlingar, berättar Lotta. – Från början var det tänkt att jag skulle fortsätta att tävla internationellt. Jag hade med mig ett antal bra hästar i flytten, men jag kände att det blev lite för mycket så jag valde att ändra inriktning och satsa mer på utbildning av både hästar och ryttare så jag utbildade mig till B-tränare inom hoppning. FÖR ETT OCH ETT HALVT ÅR SEDAN fick Lotta möjlighet att bli verksamhetsansvarig på Högbo Ridklubb i Sandviken. – Jag trivs fantastiskt bra med att jobba här och i många stycken så skiljer det sig inte så mycket från det jag gjorde tidigare. Den stora skillnaden är väl egentligen att jag inte reser så mycket nu och det blir inga internationella tävlingar. Tjänsten som Lotta har är på 80 procent vilket passar henne alldeles utmärkt för då hinner hon även med att rida och tävla sina egna hästar samt att hon fortfarande kan hålla i en del träningar vilket hon tycker är jätteroligt. – När man var egenföretagare och tävlade på den nivå som jag gjorde så var

Lotta är idag verksamhetsansvarig på Högbo Ridklubb i Sandviken.

» 45


Cheval

LOTTA SJÖBERG man så van att fatta beslut och ta sig hela vägen i mål och det är något som jag känner att jag har en otrolig fördel av i dag. Skillnaden med att jobba på ridskola är att allt är lite större, beslutsleden längre och det tar lite längre tid innan man är i mål mot för när man jobbade för sig själv, säger Lotta. ATT LOTTA ÄR DRIFTIG och van att fatta beslut och se möjligheter lyser igenom i väldigt mycket när vi går runt på anläggningen i Högbo. Lotta vill engagera och få fler att vara på klubben oavsett nivå, ekonomisk situation eller ursprung. Hon berättar bland annat om de lyckade satsningar man gör för att integrera nyanlända. – Förra veckan hade vi en grupp med nyanlända som kom hit på beasök. Vanligtvis så brukar det röra sig om runt 15 personer som brukar dyka upp på dessa inbjudningar men nu kom 45! Vi tar också emot invandrare när de ska ”slussas ut” i arbetlivet. För många är det otroligt

46

positivt på flera sätt, allt ifrån att man får göra något betydelsefullt, man lär sig språket, till den positiva och läkande effekten som faktiskt hästar kan ha om man har varit med om något traumatiskt. Det blir en win win situation för alla inblandade, då även vi får extra hjälp med det som behöver göras men inte alltid hinns med. Klubben satsar även på personer med funktionsnedsättning och planen för framtiden är även att kunna arrangera tävlingar för dem, då det är stor efterfrågan på det. När vi kommer in på att prata om tävlingar så visar Lotta även planerna på att flytta och förstora utebanan så att man får bättre möjligheter att arrangera utomhustävlingar. Inomhustävlingar är inga problem då klubben har fantastiska resurser med två ridhus ett 20x80 och ett 20x60 till det så finns det dessutom 96 stationära gästboxar i tre mindre stallbyggnader.

»


Cheval

LOTTA SJÖBERG FOTO BO BENNERGÅRD

Lotta berättar också om vilken utveckling klubben har haft det senaste året och är verkligen glad för både duktig och välutbildad personal samt välskolade lektionshästar. Lektionshästarna representerar ungefär hälften av de 48 hästarna som finns på anläggningen. Att det är så många privathästar är något som Lotta tycker är positivt. – Det är roligt med de som vill ta klivet upp och köpa egen häst. Att de sedan har möjlighet att vara kvar på klubben och ställa upp hästen här ger extra trygghet och risken att man ska få problem som nybliven hästägare minskar då man får så stor erfarenhet runt omkring sig. Hur är det då med det egna hästägandet? – Jag har idag två egna hästar och sedan så rider och tävlar jag Aphrodite åt Agneta Johansson. Under tävlingarna i Sunbyholm placerade vi oss trea i 1,50-hoppningen, vilket känns fantastiskt kul. Däremot kommer jag nog att sälja en av mina för jag känner att det räcker gott med två hästar. Sedan drygt tre år tillbaka har jag en ny man, Peter och även om han är med mig när jag tävlar så är han inte hästintresserad och jag känner att man kanske vill hinna med att göra lite annat någon helg då och då. Vi har en jättefin stuga i Kvicksund och det är så mysigt att hinna med att vara där också. Att ha en balans i tillvaron är viktigt även om jag inte är en person som tycker om att vara ledig så kan det vara roligt att hinna med något annat än hästarna ibland. Ja det verkar onekligen som om Lotta har hittat en bra balans, inte bara på hästryggen utan i livet i övrigt och med tanke på hur driftig hon är så kommer nog inte livet att sakna spännande utmaningar som extra krydda. C

Hoppövningar med Lotta 48


Lotta tävlar Aphrodite åt Agneta Johansson. Här kniper ekipaget en tredjeplats vid tävlingarna i Sundbyholm i maj i år.

49


Cheval

LOTTA SJÖBERG

HOPPÖVNING med Lotta Sjöberg

Lotta är B-tränare i hoppning och verksamhetsansvarig på Högbo Ridklubb i Sandviken.

Det här är en övning som bjuder på lydnad och skolning för hästen och inverkan och koncentration för ryttaren.

SÅ HÄR BYGGER DU BANAN 17 m

17 m

rättuppstående hinder

oxer

Hindren ska inte vara höga utan övningen går ut på lydnad och koncentration.

50


1. Framridning i trav. Skänkelvikning mellan hindren. (Undan ena skänkeln–rakrikta–undan andra skänkeln.) Volt runt oxern. Rid i båda varven.

2. Framridning i galopp. Serpentiner runt hindren. Volt runt oxern.

51


Cheval

LOTTA SJÖBERG

3. Hoppning. Börja med fem språng mellan hindren. Hitta en jämn galopp så alla galoppsprång blir lika långa i båda varven. Fortsätt övningen med att rida fyra galoppsprång mellan hindren. Håll hästen rakriktad på båda tyglarna och för båda skänklarna.

4. Avsluta med lite ”banhoppning”. Rid oxern som en åtta. Se till att ha rätt galopp och kunna galoppera i jämt tempo med jämna språng. Ordning på hästen med bjudnig genom svängen. 52

Gillade du vad du läste? Prenumerera helt gratis på tidningen Cheval så missar nu inga nummer.


“It was absolutely thrilling to work with Roberto Rasia and Erreplus team for this new saddle. Roberto has great understanding of the rider and what we need, and he works so long continues until he has found a good solution. There were a lot of steps to the final product, but with which I am now more satisfied.”

Erreplus CA: the first saddle with a decisive input of Christian Ahlmann

www.erreplus.com

◆ Sadeldoktorn ◆ Sonnys Sadelhjälp ◆ Sadelfokus ◆ Equestrian style by GS ◆ R.A Saddle Attention


• Agria rekommenderar a-staketet • Uppfyller djurskyddslagens krav • Underhållet är minimalt

www.equi

Equi Safe Försäljnings AB, Kåphult 410, 310 20 K


1100-책-책rrss ggaarraann tti!i!

Snyggt Snyggt&&tryggt tryggtsedan sedan1986! 1986!

uisafe.se isafe.se

0Kn채red. Kn채red.Tel Tel0430-530 0430-53070. 70.info@equisafe.se info@equisafe.se


Cheval

BETE

Sommarbetesperioden är för de flesta hästar och hästägare en härlig tid. Hästarna får gå tillsammans i flock och väljer själva när, vad, var och hur mycket de ska äta och röra sig. Hästägarna kan under en period slippa mockning, utfodringstider, insläpp och utsläpp och täckesbyten med mera. AV CECILIA MÜLLER, UNIVERSITETSLEKTOR, SLU FOTO CHEVAL OCH PIXABAY

Planera somm 56


I SAMARBETE MED

www.hastsverige.se

marens bete 57


Cheval

BETE

Inspektera hagen och staketen innan hästarna släpps ut.

M

EN, ATT SLÄPPA UT ett gäng hästar på en grön gräsplätt utan någon plan eller förberedelse är sällan särskilt lyckat, vare sig för hästarna, hästägarna eller betesmarken. Resultatet kan bli allt från fång till stakningsskador, förgiftningar, parasitinfektioner och förstörda betesmarker etcetera. För att betesperioden ska bli just en rekreationsperiod för både häst och hästägare krävs att man tänker igenom i förväg hur man vill att sommarbetet ska fungera.   INSPEKTERA STAKETET Innan betessläpp bör man inspektera sommarhagen och dess staket. Det är inte ovanligt att vilt har tagit sig över eller genom stängslet under vintern och det kan behövas en del reparationer innan hästarna släpps ut.  Om sommarbetet ligger intill en väg bör man också kontrollera den del av be-

58

tet som ligger nära vägen – det är tyvärr inte särskilt ovanligt att trafikanter slänger allt från glasflaskor till ölburkar så att det hamnar i beteshagen och riskerar att skada hästarna. Innan hästarna släpps på bete bör deras parasitstatus vara kontrollerad och eventuell avmaskning ha skett. Om avmaskning behövs ska det ske minst tre dagar innan betessläppet, annars riskerar man att smitta betet med inälvsparasiterna. Är det hästar som inte känner varandra som ska gå tillsammans på betet är det en god idé att inte ha skor på hästarnas bakhovar, eftersom det minskar risken för onödiga skador om det blir en uppgörelse hästarna emellan. GRADVIS TILLVÄNJNING Om hästarna inte haft möjlighet att beta något gräs alls innan betessläppet bör en gradvis tillvänjning till gräset göras innan de släpps fritt på betet dygnet runt, för


Vänj hästen successivt vid det gröna gräset.

att undvika till exempel diarré, kolik och fång. Feta hästar eller hästar som haft fång tidigare bör passas mycket noga både vid betessläpp och kontinuerligt under betesgången, eftersom risken att de får fång på bete är större. En del hästar bör inte hållas på bete alls, det kan gälla hästar som haft fång upprepade gånger, eller som har fått diagnosen EMS (ekvint metabolt syndrom).   Under betesgången ska man regelbundet inspektera såväl hästarna som själva betet och stängslet. Hästarna ska ha daglig tillsyn, och det är en god regel att titta lite extra på såväl betets tillväxt som hästarnas hull varje vecka.  Hästar som håller ett bra hull på bete, det vill säga som varken blir feta eller magra, är i balans med betet när det gäller näringsintaget. Om hästen börjar bli fet är betet för näringsrikt eller finns i för stor mängd för just den hästen, och om hästen magrar av är betet för näringsfattigt för den individen, eller så finns det för lite bete tillgängligt för varje häst.  Man brukar tala om betets beläggningsgrad eller betestrycket – för hög beläggning/betestryck innebär att det är fler hästar som ska livnära sig på betet än vad marken klarar, vilket ger ett hårt nedbetat betesgräs.  Alltför hög beläggningsgrad kan också äventyra betets överlevnad, eftersom hästarna kan förstöra betesväxternas rotsystem när de letar efter föda och tvingas beta mycket nära marken. Risken för att

» 59


Cheval

BETE

Dela av betet och utรถka det successiv. 60


”Under betesgången ska man regelbundet inspektera såväl hästarna som själva betet och stängslet. Hästarna ska ha daglig tillsyn! hästarna äter giftiga eller olämpliga växter är också större i ett sådant läge.  I sådana fall behöver man byta betesfålla eller tillskottsutfodra med grovfoder på betet (det senare är dock inte tillåtet på en del betesmarker som får miljöstöd, kontrollera detta först!).  För låg beläggningsgrad/betestryck innebär att betet producerar mer gräs än vad hästarna som går där hinner beta av innan gräset blir förvuxet och ratas av hästarna. I sådana fall kan putsning av betet utföras för att få igång en ny grästillväxt som är smakligare och mer näringsrik. Putsning är särskilt viktigt på de beten som betas av växande unghästar och digivande ston, eftersom de har högt näringsbehov.

nödvändigt innan installning, annat än den sista veckan-veckorna för att vänja hästen vid det nya fodret. Blir det snabbt en kall höst kan det istället vara tvärtom, att hästarna behöver tas in från betet eller tillskottsutfodras med grovfoder tidigare än förväntat. Man brukar skilja mellan två huvudtyper av betesdrift; kontinuerligt bete, eller rotationsbete. Kontinuerligt bete innebär att samma antal hästar hålls på samma betesmark under hela betesperioden, medan rotationsbete innebär att betesmarken delas in i flera mindre fållor som betas av en i taget. Om man tillämpar rotationsbete på åkermark kan de fållor som inte betas av först på säsongen användas för att ta en vallskörd. Efter skörden får gräset återväxa och därefter kan hästarna byta från TILLGÅNG PÅ BETE FÖRÄNDRAS sin första avbetade fålla till en fålla med Det är viktigt att komma ihåg att bete återväxtbete.  förändras hela tiden och påverkas av Vid kontinuerligt bete blir betesutavbetning/betestryck, väder, vattentillnyttjandet oftast ganska dåligt – i början gång i marken med mera. Gräs som har betats av ”börjar om” med sin tillväxt, så av säsongen är betestillväxten stor och betestrycket är ofta för lågt, vilket gör att ett återväxtbete är mer näringsrikt än ett förvuxet bete som inte betats av, även om delar av betet förväxer och ratas av hästarna.  det finns mer gräsmassa på det förvuxna Senare på säsongen är betestrycket betet. Så länge det finns solljus och vatför högt (när tillväxten är lägre), och ten i marken och så länge dygnsmedeltemperaturen överstiger ca 5-6 plusgrader hästarna tvingas då beta sådana växter som de i vanliga fall undviker eller alltväxer gräs.  En varm höst kan alltså betestillväxten för nära gödselplatserna, vilket kan öka risken för förgiftningar respektive parafortsätta ganska långt in på hösten och tillskottsutfodring på betet kanske inte är sitinfektioner. 

» 61


Cheval

BETE Genom att tillfälligt dela av betesmarken i mer än en fålla brukar man kunna förbättra utnyttjandet av betet, till exempel genom att låta hästarna beta de delar av betet som kommit längst (som vuxit mest och har längst strån) först, och därefter släppa dem på de delar av betet som växt till lite långsammare. DELA AV BETET FÖR LÄTTFÖDDA Att dela av betesarealen kan också vara ett sätt att kontrollera betesintaget för hästar som är lättfödda och lätt riskerar att bli för feta på bete: i början av sommaren släpps hästarna på en mindre del av betesarealen, och de får då vänja sig vid betesgräset successivt och samtidigt utfodras med det vallfoder de fått under stallperioden.

Den del av betet som hästarna inte går på får växa till under tiden, och hästarnas beteshage utökas successivt till att omfatta större och större andel av betesarealen. De har då tillgång till såväl kort gräs som tidigare betats av och som är i aktiv tillväxt och har ett högre näringsinnehåll, som till det lite mer förvuxna gräset, som bidrar med mer fiber och har lägre näringsinnehåll. Det går då att styra både mängd och sammansättning på betet efter hästarnas hull och behov genom att flytta stängslet. Nackdelen är förstås det extra arbetet med att flytta stängsel och den ökade kostnaden för staket. Många gånger tillämpas kontinuerligt bete på betesmarker som inte läggs om, till exempel på naturbetesmarker eller

Var observant om din ponny eller häst blir för fet, risken för fång blir då extra stor.

62

»


MER ÄN BARA LEK Valpen tar sin lek på allvar. Det är så den utvecklar sina reflexer och bygger sin relation med dig. Tänderna, benstrukturen och matsmältningssystemet utvecklas i snabb takt. Med Royal Canins foder för valpar, med ett precist balanserat näringsinnehåll, kan du vara säker på att din valp får de bästa förutsättningar att utvecklas till en magnifik hund. När det kommer till foder, räknas varje detalj. Hitta det bästa för din valp på royalcanin.se

Puppy play 230x297.indd 1

2017-04-13 10:44:00


Cheval

BETE

Om betet blir för näringsfattigt kan det bli aktuellt med att tillskottsutfodra med grovfoder.

VILL DU VETA MER?

¬ På HästSverige hittar du mer information om bete: ¬ I Foderskolan kan du läsa mer om foder: gamla kulturbeten (mark som varit betesmark under lång tid). Dessa marker tjänar på att bli omhändertagna lite bättre, och genom att se till att betestrycket är lagom bibehålls ett bra bete under längre tid och markens artrikedom för både flora och fauna gynnas. Även åkermarksbeten gynnas av skötselåtgärder som putsning av rator, utspridning av gödselhögarna på hösten efter den allra sista avbetningen och kanske tilläggsgödsling med handelsgödsel på våren i god tid innan betessläpp. På så sätt kan man få ett bra och produktivt bete som håller god avkastning och inte behöver plöjas upp och läggas om lika ofta. C 64

¬ ”Hästen som landskapsvårdare” – broschyr från Jordbruksverket: ¬ En interaktiv guide till ogräsidentifiering och ogräsbekämpning: ¬ Databas över giftiga och olämpliga växter i vallar och beten:


Vi bjuder på kunskap - boka en gratis föreläsning!

Ordlista

Beläggningsgrad eller betestryck – Antal djur per hektar bete. Fång – Mycket smärtsam sjukdom med symptom i hovarna, hästen ställer sig i ”gunghästställning” för att avlasta framhovarna. Putsning – Att putsa betet betyder att man slår av betesgräset, framför allt ratorna. Rator – De delar av betet som hästarna ratat, det vill säga inte vill beta på. Syns som förvuxet gräs, med eller utan gödselhögar.  Stakningsskador – Skador som uppkommer då hästen t ex sprungit mot staketet, i extrema fall med delar av staketet kvar i kroppen.   Återväxt – Det gräs som återväxer efter en skörd eller avbetning.

Lär er mer om parasitläget i Sverige och hur ni kan lägga upp en smart avmaskningsstrategi. Vidilab och kollamasken hjälper dig. Läs mer på www.vidilab.se.

Ackred. nr 1953 Provning ISO/IEC 17025

VÅR KOMPETENS - DIN TRYGGHET

Ny komvuxutbildning på Vretagymnasiet

Hästhållning Vill du arbeta med hästar, avlägga yrkesprov till Diplomerad Hästskötare eller studera vidare inom häst?

Utbildningen omfattar 900 poäng och ger dig grundläggande praktiska och teoretiska kunskaper inom främst ridning, trav och hästkunskap. Utbildningen är i huvudsak skolförlagd mellan vecka 34-46 och 2-24. Vecka 47-51 är praktik på företag.

Gillade du vad du läste? Prenumerera helt gratis på tidningen Cheval så missar nu inga nummer.

Kursstart 2017-08-23 Sista ansökningsdag 2017-05-15 Skolan ligger 10 km utanför Linköping, i Vreta kloster.

Mer information och ansökningshandlingar hittar du på www.nbg.nu


Cheval

PRYLAR

Stiligt

Sobert och snyggt är detta hoppschabrak Midnight white edge, 699 kr matcha med huva 399 kr.

Mixa

&

matcha Ystert färgglatt eller sobert diskret, det finns något som passar alla.

Skön passform

Equielines Alma är en quiltad damjacka med stretchpaneler i sidorna och på ärmarna, 2 129 kr.

66


Som en påse smågodis

Hööks bjuder på starka färger med Jester schabrak, 229 kr, benskydd från 89 kr och boots 119 kr.

» 67


Cheval

PRYLAR

Sobra färger

Elegant i pistage och grått från Stockholm Equestrian. Schabrak dressyr eller hopp 699 kr, benlindor 499 kr och huva 399 kr.

68


Färgglad jacka

Anky technostrech träningsjacka i härliga färger, 1 049 kr.

Grönt och skönt

Covaliero har produkter i en mängd olika färger. Här bjuds vi på lite oliv och grått. Jackan Charlize är vattentät 649 kr, Schabrak 299 kr, benlindor 169 kr och huva 89 kr.

» 69


Cheval

PRYLAR

Jacson bjuder på blommor

Matcha schabraket med den fina munkjackan som finns i två olika färger, 449 kr/st. Benlindor 249 kr, huva 229 kr.

70


Cheval

PARASITER

DET VÅRAS FÖR MASKEN På våren vaknar mycket till liv igen, så även inälvsparasiterna. Här får du svar på vad du kan göra för att minska smittspridningen och hålla din häst så maskfri som möjligt. AV CHEVAL FOTO PIXABAY OCH CHEVAL

72


73


Cheval

PARASITER

A

LLA HÄSTAR HAR inälvsparasiter. Väldigt många har en så liten mängd att det inte skadar dem utan de har tack vare parasiterna byggt upp ett väl fungerande immunförsvar mot dem. Vårt sätt att ha hästar på i dag, med relativt små rasthagar och beten, kan leda till problem för hästen med bland annat ibland hårt parasitangripna marker. Det finns dock en hel del vi kan göra för att både hålla våra hästar och marker fria från parasiter. Cheval pratade med Magdalena Haupt på Vidilab, Nordens största veterinärmedicinska laboratorium inriktat på parasitologisk träckprovsdiagnostik, för att få reda på mer om hästens parasiter och vad vi kan göra för att hålla våra hästar så fria ifrån dem som möjligt. Sedan 2007 råder det recepttvång på avmaskningsmedel till häst, det innebär även att många veterinärer då kräver en träckanalys för att skriva ut något recept. Veterinären kan även skriva ut recept om din häst är sjuk och de bedömer av symptomen att den bör avmaskas eller om man hittar mask i avföringen. Genom att ta en träckprovsanalys så slipper du avmaska hästen i onödan och risken för resistensutveckling mot avmaskningsmedel minskar. NÅGOT SOM ÄR VIKTIGT ATT KÄNNA TILL är att även om resultatet säger att det inte förekommer några ägg så är det inte säkert att hästen är fri från parasiter. Anledningen till att det kan bli så, är för att maskarna följer olika cykler och kanske inte är aktiva just då. De kan vara i en vilofas, och därför syns det inga ägg i provet. Med tanke på det, så är tidpunkten för när du tar ditt prov väldigt viktig. 74

– Är din häst fullt frisk i övrigt, har blank och fin päls och ni inte har haft problem med parasiter tidigare och markerna som hästen går på inte är utsatta för hårt parasittryck då kan du lita på provsvaren, säger Magdalena. När ska man då ta ett träck prov? – Val av tidpunkt är som sagt väldigt viktig. Brunst och hårfällning ska vara i gång, då börjar framförallt lilla blodmasken att ”vakna”. När björken har ”musöron”, innebär det även att marken börjar vara tillräckligt varm för att sprida smittan vidare, det är bra ”hålltider” till när man kan avmaska, säger Magdalena. Variationerna är extremt stora i vårt land, Skåne har knappt ihållande minusgrader, utan smittan kan spridas året runt


Föl och unghästar är känsligare för parasiter så de bör, i den mån det går, få gå på så parasitfria beten som möjligt.

och i Norrbotten så är vi nästan inne i sommarmånaderna innan avmaskning är aktuellt. Om provsvaret sedan visar på höga värden bör man även avmaska under betesperioden, samt ta ett prov på hösten för att säkerhetsställa att avmaskningarna har haft önskad effekt. Kommande vår tar man nytt prov, som då förhoppningsvis kan visa ett bättre resultat. FÅR MAN IN BRA RUTINER på både provtagning, eventuell avmaskning och betesvård så kan du efter hand glesa ut provtagningstillfällena, under förutsättning att det inte tillkommer någon ny häst till beståndet. På sikt blir det betydligt mer ekonomiskt än att bara avmaska ”på rutin”, men den allra största vinningen får

» 75


Cheval

PARASITER

Så går ett träckprov till 1. Varje prov prepareras och bedöms i mikroskop.

2. Hittar

man ägg kan det bli aktuellt med en odling. Odlingen visar om det är förekomst av stor blodmask i provet. Vanligtvis är det endast små blodmaskar som hästen är infekterad av. Odlingen tar ca 14 dagar och den går till så att provet får stå i ett särskilt värmeskåp med hög luftfuktighet – gynnsammaste miljön för larverna att utvecklas på. Larverna bedöms sedan i mikroskop.

3. För att ytterligare minska

risken för resistens så bör du vid eventuell avmaskning byta avmaskningsmedel varje eller vart annat år undantag kan behöva göras vid avmaskning mot särskilda parasiter. Det är även väldigt viktigt att du inte underdoserar när du ger avmaskningsmedlet, har du möjlighet väg din häst eller mät den med viktmåttband.

76

vi genom att vi då kan minska risken för resistens. ATT JOBBA FÖREBYGGANDE är det bästa sättet att både minska parasitproblem och spara pengar. Försök att hålla hagarna/betena så rena som möjligt genom att mocka dem regelbundet, minst ett par gånger i veckan. Putsar du betena så tänk på att göra detta när det är torrt och varmt ute, då dör parasiterna eftersom de inte tål torka. Har man möjlighet till växelbete med t ex får så är det idealiskt då parasiterna är artspecifika och inte smittar mellan djurslag och fåren äter hästens rator, det blir även mer beteseffektivt. Byt även hage innan den blir för nerbetad, på så sätt så minskar du risken att


hästarna betar för nära gödselhögarna. Föl och unghästar är känsligare för parasiter så de bör, i den mån det går, få gå på så parasitfria beten som möjligt. ÄVEN OM DU HAR VIDTAGIT alla åtgärder som du kan så händer det att hästarna blir smittade och vissa verkar mer benägna än andra. Immunförsvaret, som till stor del är kopplat till hästens tarm, spelar en stor roll. Det är inte ovanligt att en häst som normalt inte brukar vara infekterad är det efter att den t ex har varit sjuk eller skadad eller att den har fått byta miljö som kan ha inverkat stressande på den. – Med anledning av det så kan det vara bra att ta ett prov cirka 8 veckor efter en flytt för att se om det har triggat

igång eventuellt ”vilande” larver, säger Magdalena. Något annat som också spelar in är hästens ätbeteende, en del hästar är renliga och andra äter och bajsar på samma ställe och då blir ju smittrisken större. Huruvida gener spelar någon roll finns det fortfarande för lite forskning om. C

Träckprovslaboratorium ◆ Vidilab ◆ SVA ◆ Equippo lab Hästens vanligaste parasiter

77


Cheval

PARASITER

HÄSTENS VANLIG Liten blodmask

Förekommer eller har förekommit hos de flesta hästar någon gång. Forskning visar att det är ca 20 procent av de vuxna hästarna som står för 80 procent av smittspridningen. Hästen får i sig larverna när den betar. Larverna kapslar in sig i grovtarmens slemhinna där den utvecklas och sedan tar den sig ut i tarmen där de nu stora parasiterna börjar producera ägg som följer med avföringen ut och cirkeln blir på så vis sluten. Under hösten och vintern kan en del larverna lägga sig i ett viloläge, vilket gör att en eventuell provtagning kan vara missvisande. Av den anledningen bör man inte avmaska den vuxna hästen mitt i vintern då de flesta avmaskningsmedel inte har någon effekt på de vilande larverna. Däremot kan det tomrum som uppstår när de vuxna maskarna dör vid avmaskningen trigga igång så ett för stort antal vilande larver vaknar och det kan i värsta fall leda till alvarliga problem Liten blodmask. för hästen. De vuxna maskarna är 0,5–1,5 cm långa och gråvita eller rödaktiga (på grund av att de sugit blod).

Stor blodmask

Är hästens farligaste inälvsparasit. Turligt nog förekommer den inte så ofta i Sverige. Livscykeln Stor blodmask. är annorlunda mot den lilla blodmasken och betydligt långsammare, hela livscykeln tar minst 6 månader.

78

Anledningen till att den är så mycket farligare för hästen är att den stora blodmasken under sin vandring i blodkärlen kan förorsaka blodproppar. Symtomen kan vara lite diffusa och visa sig som kolik, feber och hälta. De vuxna maskarna är ca 2,5 cm långa och oftast rödbruna till färgen.

Bandmasken

Är relativt vanligt förekommande. Bandmask. Bandmasken har en indirekt livscykel vilket innebär att den behöver en mellanvärd. Denna mellanvärd är ett mosskvalster som finns i framförallt gräs. De ägg som följer med hästens avföring måste först ätas upp av ett mosskvalster för att sedan en häst ska kunna smittas genom att den äter kvalstret sedan utvecklas äggen i tarmen till larver som fäster mot slemhinnan i tunntarmens bakre del, i blindtarmen och grovtarmen. Bandmasken är aktiv hela året men själva smittan kan bara ske på betet. Livscykeln är ca 4–6 månader. Vid kraftiga angrepp kan de förorsaka slemhinneskador och kolik. Bandmasken är platt, ca 1–4 cm lång och ca 1 cm bred. Masken består av flera segment och en mundel med kraftiga sugkoppar som fäster den vid tarmens slemhinna.

Spolmask

Förekommer ofta hos föl och åringar. Från och med ca 6 månaders ålder börjar fölen att utveckla immunitet så denna parasit förekommer sällan hos äldre hästar. Masken lever i tunntarmen och lägger rikligt


FOTO VIDILAB

GASTE PARASITER med ägg som kommer ut på betet med avföringen. Äggen är mycket tåliga och kan finnas kvar på betet ett par år. I ägget utvecklas en larv som kläcks när ägget sväljs. Larverna förs med blodströmmen via levern till lungorna, där de ofta förorsakar retningar och då hostas upp för att sedan sväljas ner och hamna i magen och ner till tunntarmen där den utvecklas till vuxen spolmask. Livscykeln är ca 3 månader. Spolmaskangrepp kan leda till retningar i luftvägarna och lunginflammation. Hästen kan också få dålig aptit, nedsatt tillväxt, raggig hårrem och hängbuk. Stora mängder av denna parasit kan leda till kraftig förstoppning, där tarmen t o m kan spricka. Det gäller framför allt unga föl. Spolmasken är hästens störsSpolmask. ta inälvsparasit, den är vit spolformad och kan bli upp till 40 cm lång och ca 1 cm tjock.

Springmask

– Förekommer allt oftare då Ivemektrinmedel är det som används mest idag och det har dålig effekt på just springmask, berättar Magdalena. Masken lever i grovtarmen och den förökar sig genom att honan ”vispar ut” äggen genom ändtarmsöppningen, där de då fastnar i pälsen och på huden och då ofta ger upphov till intensiv klåda. När hästen kliar rumpan och svansen mot Springmask. boxinredningen, stolpe eller liknande faller äggen ner och hästen kan på så sätt få i sig dem igen tillsam-

mans med foder/gräs. Livscykeln är ca 4–5 månader. Springmasken är gråvit och spetsiga i ändarna och kan bli upp till 5 cm lång.

Fölmask

Infekterar fölet via stoets mjölk – om stoet bär på parasiten. Masken lever i fölets tunntarm. De flesta föl blir helt immuna vid 4–6 månaders ålder. Oftast så förorsakar inte parasiten några större problem men vid kraftiga angrepp så kan fölet drabbas av diarré, som då ofta visar sig när fölet är 8–10 dagar gammalt. Vid samma tidpunkt så brukar stoet komma i sin första brunst efter fölningen (fölbrunsten), vilket oftast är den vanligaste orsaken till att fölet får diarré.

Styngflugelarver

Är ingen mask utan en fluglarv och förekomsten varierar från år till år. Flugan lägger sina ägg på hästens hårstrån, framför allt på frambenen, då hästen kliar eller slickar sig så följer äggen med in i hästens mun där de borrar in sig i munslemhinnan. Efter några veckor vandrar de ner i magsäcken. Larverna övervintrar i hästensmagsäck och på våren–försommaren så följer de med avföringen ut. Larverna förpuppas under träcken och utvecklas till flugor. Äggen är gulaktiga och bara ett par millimeter, ser nästan ut som små frön som har fastnat i pälsen. Bästa sättet att minska smittan är Styngflugelarver. att plocka bort äggen med hjälp av naglarna men även en ryktsten kan vara ett bra hjälpmedel. C

Gillade du vad du läste? Prenumerera helt gratis på tidningen Cheval så missar nu inga nummer.

79


Cheval

ANITA JOHNSSON

”Stallet och hästarna blev min drivkraft” För Anita har djuren, framförallt hästarna, alltid haft en central roll. Att det skulle ändras trots att det mesta förändrades vid olyckan var det aldrig tal om. AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO HELENA AGER

Anita och Dear Friend under Paralympics i Rio 2016. 80


81


Cheval

ANITA JOHNSSON

Anita har hästarna hemma på gården. Kontakten och närheten är viktig.

82


Anita var med på sitt första Paralympics i London 2012.

A

NITA JOHNSSON är född 1970 och växte upp i Enköping. När hon var 6 år fick hon sin första häst, en liten shetlandsponny som hon hade mycket roligt med. Shettisen fick vara med ända till dess att hon var 12 år, då hade hon blivit för stor för

Kort om Anita

❱ Anita har en hästgård i Halland där hon bor med sina två hästar, Dear Friend och Donar, två hundar och tre katter. ❱ Anita tävlar i Grad I. ❱ Anita tävlar för Laholmsortens Lantliga Ryttarförening. ❱ Siktet är inställt på Paralympics i Tokyo 2020 men närmast är det NM och EM på hemmaplan som hon fokuserar på. ❱ Alltid vid Anitas sida: Schäfern Skrållan. Följ Anita på Facebook:

den. Efter den kom det en varmblodstravare som var omskolad till westernhäst. Det var där och då som kärleken och intresset för varmbloden tog fart. Efter skolan började Anita att jobba hos travtränaren Stefan ”Tarzan” Melander. Det var några fantastiskt roliga och lärorika år som följde men så kom den dagen som gjorde att livet tog en annan riktning. – Jag var ute och körde en unghäst och plötsligt så blev han rädd och började skena. Sulkyn fastnade med ena hjulet i ett staket och jag slungades ur med en väldig kraft och slog i huvudet, berättar Anita. I OLYCKAN SÅ GICK den fjärde nackkotan sönder och Anita blev förlamad från axlarna och nedåt. – Det fanns inget alternativ, jag skulle bara tillbaka till stallet, det var stallet och hästarna som blev min drivkraft, säger Anita. Det har verkligen varit djuren som alltid har funnits runt om Anita, förutom hästar så har naturligtvis hunden haft en given roll och sedan snart 30 år tillbaka så har Anita alltid haft en schäfer vid sin sida.

» 83


Cheval

ANITA JOHNSSON

Redan i Rio så visade Anita och ”Freddan” fina resultat. 84


85


Cheval

ANITA JOHNSSON Efter olyckan så återhämtade sig Anita mirakulöst rätt så bra och efterhand så lyckades hon styra delar av sin spasticitet så att hon lärde sig att gå. Men hon har fortfarande ingen känsel i kroppen. Rehabiliteringen förlades till stor del till ridskolan i Enköping och det var här som intresset för dressyr tog fart. – Ridningen hjälpte mig jättemycket och intresset för att även prova på att tävla i paradressyr väcktes. 1995, fem år efter olyckan så red jag min första tävling. På den tiden så skedde alla tävlingar på lånade hästar men från och med 2000 fick man börja tävla på egen häst. Det var även då som jag blev riktigt aktiv på elitnivå. 2007 så var det dags för min internationella debut som jag gjorde på den fantastiska hästen Parlaments, berättar Anita. UTVECKLINGEN FÖR ANITAS DEL har verkligen gått från klarhet till klarhet och med tiden så har hon fått otrolig rutin. På meritlistan kan nämnas flera mästerskap

med både SM- och NM-guld, NM-silver EMbrons och två OS/Paralympics och ett VM. Det som för många blir ett hinder är att hitta en bra häst. Anita har haft förmånen att ha ett par riktigt bra hästar. – Precis som för de flesta andra som ska köpa häst så måste man känna att det ”klickar” när man tittar på en ny häst, säger Anita. Sedan tar det mig cirka två år innan jag känner att vi har jobbat ihop oss så som jag vill. För mig är det otroligt viktigt att vi har en bra kontakt och förtroende för varandra. Jag lägger ner jättemycket tid på att jobba med kommunikation. Det är så viktigt att vi förstår varandra och att vi har ett väl fungerande samspel. Hästen måste vara vaken och lyhörd – men på rätt nivå. Dear Friend ”Freddan” är det, han är väldigt vaken och kan till och med ha en räv bakom örat, men när vi ska tävla så är det som om han går in i min bubbla och bara är med mig. Det var något som vi fick se bevis på nu senast i Belgien då Anita och ”Freddan”

»

Seger och personbästa blev det för Anita och ”Freddan” vid tävlingarna i Waregem, Belgien i april i år. 86


”För mig är det otroligt viktigt att vi har en bra kontakt och förtroende för varandra”

Skrållan sover gärna i mattes säng. 87


Cheval

ANITA JOHNSSON tog en överlägsen seger med fin fina 76,100 procent vilket även innebar ett personbästa! EN PERSON SOM har och betyder mycket för Anita är Helena Ager. Helena har funnits med vid Anitas sida i 15 år, dels har hon fött upp en av Anitas mästerskapshästar men sedan så är hon även delägare i ”Freddan”. – För mig är Anita en av de mest målinriktade och positiva människor jag känner. Hon har Helena fullt fokus på det som går att göra, det man kan prestera. Att umgås med henne är oerhört inspirerande och hennes sätt och inställning till det mesta är nog en av hennes stora styrkor även rent sportsligt, säger Helena. För Anita så är det fullt fokus som gäller. Eftersom hon inte har någon känsel i kroppen så måste hon fokusera och med blicken memorera när det blir rätt för att kunna hitta tillbaka och göra om det. Det är något som praktiseras inte minst när hon till vardags tränar för Ulf Nilsson. Ulf hjälper även till med att utbilda hästarna så att de ska kunna utföra det Anita sedan ber om. – En fördel som Anita har är att hon har lång erfarenhet av hästar redan innan sin olycka och det gör att hon kan och förstår häst många gånger på ett sätt som de som inte har hållit på med hästar tidigare gör, säger Agneta Aronsson, landslagsledare för ryttare med funktionsnedsättning. Agneta är inte heller förvånad över den utveckling som Anita och ”Freddan” har haft. ”Freddan” är nog den bästa häst som Anita har haft, han har ett väldigt bra register med fina kvalitéer. – Jag tror jättemycket på ”Freddan” och det stora målet är Tokyo 2020. Om allt går som det ska så har vi fått ännu mer tid på oss för att få allt att sitta där det ska, säger en hoppfull Anita. C

FAKTA – tävla inom parahästsport 88

Ager.


89


Cheval

ANITA JOHNSSON

Ridning för personer med funktionsnedsättning Ridningen för de med funktionsnedsättning ökar. Idag så är det cirka 4 000 ryttare/kuskar med funktionsnedsättning som deltar i någon verksamhet inom Svenska Ridsportförbundet. ● För de som vill tävla så finns det två grenar inom parasport-verksamheten, paradressyr och parakörning. Tävlingarna delas in i fem grader, beroende på hur funktionsnedsättningen påverkar ridningen. Grad 1 innehåller programmen rörelser i skritt. Grad 2 innehåller programmen rörelser i både skritt och trav. Grad 3 innehåller programmen rörelser i skritt och en mer sammanhängande travdel.  Grad 4 innehåller programmen rörelser i skritt, trav och galopp och de internationella programmen motsvarar ungefär LA.  Grad 5 innehåller programmen rörelser i skritt, trav och galopp och de internationella programmen motsvarar ungefär MSV C.   Mer information om ridning för funktionsnedsatta samt parasportverksamhet hittar du här:

90

– Det är verkligen roligt att se hur paradressyren har utvecklats de senaste åren. De fina framgångarna i Rio gör även att fler inser att det är Agneta Aronsson. möjligt. Att vi dessutom har både NM och EM på hemmaplan i år sporrar många till att träna extra. Jakten på att få tag på bra och lämpliga hästar pågår för fullt och det är inte helt lätt. Det man verkligen vill ha är hästar med bra gång som är välutbildade. Att vara välutbildad är inte det samma som att vara högt utbildad utan det är att grunden verkligen sitter där den ska, säger Agneta Aronsson, landslagsledare för ryttare med funktionsnedsättning.


Gillar du det du l채ser?

Prenumerera helt gratis p책 tidningen Cheval s책 missar du inget nummer.

Klicka h채r:

91


Cheval

PRYLAR

Presenttips

INFÖR MORS DAG Fint för mor

Blommor är aldrig fel och i denna fina handblåsta vas från Anna Viktoria blir det absolut hel rätt. Vasen kan även användas som karaff, är 15 cm hög och kostar 225 kr.

Spänning i hästmiljö

Ryttaren är den tredje boken i serien Mord i Falsterbo, skriven av duon Christina Olséni och Micke Hansen. Här bjuds du på både spännande och rolig läsning. Handlingen utspelar sig på självaste Falsterbo Horse Show där en ryttare faller död ner från sin häst mitt på hoppbanan, 179 kr.

Trädgårdsfint

En rostig liten häst i trädgården får alltid plats. Finns i olika modeller och storlekar från 150 kr. 92


Väskor kan man aldrig få för många av

Novara väska och plånbok från JH Collection finns i brunt och svart 689 respektive 229 kr.

Stigbygelsmycken

Fin fina silversmycken från Luc of Sweden. Stelt stigbygelarmband och stigbygelring  500 respektive 1 500 kr.

Piffigt

Sommarhatt i flera härliga färger från Equiline, 299 kr.

93


Cheval

STALLHUNDEN

Nytt i tidningen

Hästar är inte de enda djuren man stöter på i stallet. Enligt statistik som Agria har tagit fram har var fjärde hästägare hund. Enligt statistiken så är blandraser allra vanligast på andra plats kommer jack russel tätt följt av schäfern. För att livet som stallhund ska bli så bra som möjligt så krävs det att vi människor är uppmärksamma på de faror som finns och att vi har koll på våra hundar. Från och med nu så kommer avdelningen ”Stallhunden” att finnas med i varje nummer av Cheval med tips och råd på bra och viktiga saker som man bör känna till, naturligtvis kommer vi även att plocka fram härliga prylar som gör att du kan matcha hunden med hästen.

94


Hundplock

Smart i farten

Hopfällbar mat/vattenskål är enkel och praktisk att alltid ha med, finns i två färger 69 kr.

STALLHUNDARNAS 10-I-TOPP 1. Blandrashund 2. Jack russell terrier 3. Schäfer 4. Labrador 5. Border collie 6. Golden retriever 7. Tax 8. Rottweiler 9. Dansk-svensk gårdshund 10. Chihuahua

(Källa: Agria)

!

Se upp så här i avmaskningstider

Har du avmaskat din häst med ett preparat som innehåller ivermectin så ska du vara extra noggrann så att inte hunden eller katten kommer åt några rester. Både hundar och katter kan få alvarliga biverkningar av preparatet.

Perfekt att ha med sig i stallet

Vattenavvisande madrass som du enkelt kan rulla ihop, finns i två färger och storlekar, 85x70cm och 105x90 cm. Från 279 kr.

95


Cheval

STALLHUNDEN

Tina med sina hundar.

Tina Fridh är tjejen med det stora djurintresset som växte upp med både hästar och hundar, men med tiden så övertog hundintresset allt mer.

I

AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO PRIVAT

34 ÅRS TID HAR TINA varit engagerad i Brukshundsklubben. Med åren så har hon utbildat sig till instruktör och varit med på massor av MH-test. Hon har även tävlat en hel del själv med sina hundar med fina resultat. En av de främsta meriterna är silvermedaljen i Universalsieger VM i Italien 2015. Schäfern har leget Tina lite extra varmt om hjärtat och under åren har hon hunnit med drygt tio schäfrar men även några papillon och welsh corgi cardigan har funnits med i flocken. Tina jobbar som fritidspedagog och hennes yrke har varit till stor nytta när hon ska instruera och hjälpa hundägare

96

med sina hundar likväl som även kunskapen hon fått via hundarna har varit till hjälp i hennes yrke. – Att vara tydlig är otroligt viktigt oavsett om det har med hästar, hundar eller barn att göra, säger Tina. De flesta hästmänniskor har oftast väldigt bra koll på sina hundar och det beror på att de är tydliga i sitt språk. Jag tar ofta upp det som exempel när det gäller hundträning: ”En liten tjej på 50 kilo kan med lätthet förflytta en häst på 500 kilo, hur svårt kan det då vara för en person att förflytta en hund på 40 kilo?” – Jag har stött på väldigt lite problemhundar men mycket hundägarproblem


Kontaktövning som får hundarna att fokusera på dig och inte leksaken.

Tina tipsar

och det är oftast i samarbetet och kommunikationen som det brister, berättar Tina. Tina kommer att dela med sig av sin kunskap och ge goda råd för att även våra ”stallhundar” ska fungera på ett bra sätt. De flesta av oss vill kunna ha med sig hunden i stallet och på ridturen men för att det ska fungera på ett bra sätt så måste vi se till att vi har en bra relation med vår hund där kommunikationen fungerar på bästa sätt. C

Mer om MH-test:

● Samarbete är oerhört viktigt. Det enkla blir oftast det tydligaste. Hunden förstår inte gråzoner så det gäller att vara svart eller vit. Börja med att träna in att hunden verkligen lyssnar på sitt namn, på så sätt kommer du kunna styra den enskilda hunden i en flock med andra. Jobba med att när du säger hundens namn ska du få ögonkontakt med hunden, beröm när det fungerar. Öka svårighetsgraden med att hålla en leksak i handen, när du säger hundens namn så ska den fokusera på dig och inte titta på leksaken. Glöm inte bort att berömma mycket efter vägen så fort hunden gör rätt. Det här är ett jättebra sätt att etablera en fin kontakt och relation med sin hund. Träna ofta, korta stunder, flera gånger om dagen på olika ställen så kommer du och din hund att få en bra relation där samarbetet fungerar.

Gillade du vad du läste? Prenumerera helt gratis på tidningen Cheval så missar nu inga nummer.

97


Cheval

STALLHUNDEN – FODER

Rätt mat för valpen Det är inte bara en massa föl som föds nu på vårkanten utan även en hel del hundvalpar ser dagens ljus. Vad är viktigt att tänka på när man får hem sin nya valp? Precis som med fölet så behöver valpen ett bra och väl anpassat foder för att den ska kunna växa till en frisk och hållbar individ. AV ANNAKARIN SPJUTH FOTO PIXABAY OCH CHEVAL

98


99


Cheval

STALLHUNDEN – FODER

Valpen måste få rätt energi för att orka hänga med i svängarna.

F

ÖR ATT FÅ lite extra hjälp kontaktade vi husdjursagronom Åsa Dufva på Royal Canin, som har tillverkat hundfoder i snart 50 år. Åsikterna om hur man ska utfodra valpar är många men det finns en del saker man bör känna till för att undvika tillväxtstörningar och andra problem, säger Åsa. En riktigt storvuxen hundras är inte färdigvuxen förrän runt två års ålder. Detta innebär att den största delen av valpens tillväxtperiod sker i det nya hemmet. Därför är det viktigt att valpköparen är väl medveten om betydelsen av en korrekt utfodring! Vad är det då som utmärker ett bra valpfoder? – När man ska välja foder till sin valp kan det vara bra att veta vilka egenskaper man ska leta efter. Näringsbehovet skiljer sig en hel del mellan valpen och den vux-

100

na hunden, säger Åsa. En valp av mycket storvuxen ras kan vid födseln väga endast någon procent av sin vuxenvikt, vilket innebär en nära hundrafaldig viktökning innan hunden är färdigvuxen. Med den kunskapen är det lätt att förstå vilka otroliga mängder energi som går åt under en valps tillväxt. En valp behöver mer energi per kilogram kroppsvikt än en vuxen hund av samma storlek. Den högre energitätheten är en av egenskaperna som skiljer ett valpfoder från ett foder för vuxna hundar En valps matsmältningssystem är, precis som resten av kroppen, inte fullt utvecklat ännu och därför är det viktigt att ingredienserna är lättsmälta. En hög smältbarhet är det samma som ett bättre upptag av näringsämnen i tarmen och detta bidrar också till en god magtarmhälsa. I Royal Canins Starter- och Juniorprodukter finns också näringsämnen som


bidrar till att stärka den växande valpens immunförsvar. DET ÄR VIKTIGT att man inte överutfodrar sin valp bara för att den behöver mer energi per kilogram kroppsvikt än en vuxen hund. Om din valp för för mycket mat kan det ge allvarliga konsekvenser. En valp som får för mycket mat växer skadligt snabbt, skelettet hinner inte med att utvecklas vilket kan ge hunden bestående men. Hunden löper också större risk att bli överviktig som vuxen. En valp som utfodrats restriktivt når garanterat sin maximala vuxenstorlek, men det sker i en lugn och skonsam takt. Tänk på att utfodringstabellerna på fodersäckarna bara är riktlinjer. Ett gott råd är att känna på sin valp och väga den med jämna mellanrum så att man kan jämföra viktkurvan med genomsnittsvärdet för rasen. På så sätt hinner man reagera om det lutar åt att valpen växer för fort. Särskilt viktigt är detta för valpar av storvuxen ras.

först av allt använder kroppen det protein den behöver för att fylla sitt dagliga behov av dem. Proteinet som blir över när aminosyrakvoten är fylld blir till energi. På så sätt bidrar protein, tillsammans med fett och kolhydrater, till ett foders totala energiinnehåll. Det är den totala mängden intagen energi som bestämmer tillväxthastigheten och den måste, som tidigare poängterats, noggrant övervakas. Men mängden protein i sig har ingen betydelse, så länge halten är balanserad med resten av energiinnehållet. Det är också viktigt att känna till att i ett valpfoder av bra kvalitet finns alla näringsämnen som valpen behöver, så fall inte för frestelsen att ge valpen något

»

DET FINNS DE som oroar sig för att valpfodret skulle vara alltför proteinrikt för stora raser, och om det skulle kunna innebära en för snabb tillväxt hos hunden. Så är det som tur är inte, säger Åsa. Proteiner består av olika aminosyror, och

101


Cheval

STALLHUNDEN – FODER

extra tillskott. Tillför man extra näringsämnen riskerar man att rubba den här noga uträknade balansen. Om du till exempel skulle ge extra kalcium tillsammans med ett redan balanserat valpfoder så kan det få ödesdigra konsekvenser. En valps matsmältningskanal är omogen när man jämför den med en vuxen hunds, vilket visar sig bland annat i sättet att ta upp kalcium. Hos en vuxen hund är tarmens upptag kontrollerat: den mängd kalcium som hunden behöver tas upp, inte mer. Hos unga valpar däremot finns ingen sådan spärr: ju mer kalcium som intas med födan, desto större mängd absorberas av tarmen. För mycket kalcium kan leda till tillväxtstörningar i den växande hundens skelett, vilket kan bidra till sjukdomar senare i livet. Hur länge ska man då ge hunden valpfoder? – Bara för att din hund har blivit stor och du tycker att den ser färdigutvecklad

❱ Många hundfoderleverantörer har tagit fram foder för de olika stadierna i livet så har naturligtvis även Royal Canin gjort, de har

102

ut så är den inte fullvuxen än. Framförallt hundar som hör till de stora raserna har en lång och framför allt mycket känslig tillväxtfas som kräver stor uppmärksamhet från dig. Foder för hundar som växer har en speciell sammansättning. Det är anpassat för de behov din hund har och är bland annat mycket lättsmält. Det innebär att din hund kommer att må bra när den växer, säger Åsa. Under det första åtta månaderna utvecklas din hund särskilt intensivt. Under den här fasen, när skelettet byggs upp, kommer den att uppnå 90 procent av sin slutliga vikt. Men den är långt ifrån fullvuxen. Därefter inleds muskeluppbyggnadsfasen. Fortsätt därför att utfodra din hund med valpfoder till dess att den är är helt fullvuxen, vilket varierar med storlek och ras. Se utförligare information på fodersäckarna. På så sätt bidrar du till att ge din hund de bästa förutsättningarna på vägen mellan valp- och vuxenstadiet. C

även tagit fram foder speciellt anpassade för olika raser. Du kan hitta mer information om deras foder här:


Leder

Uthållighet

Work ingDog

Näringstillskott

MaxProbact återställer snabbt hundens tarmkultur. MaxDigestive innehåller jästkultur och näring som underhåller den goda tarmfloran.

Den framgångsrika Hyaluron365 för stela leder har kompletterats med MaxGLM+ (Grönläppad Mussla) och MaxGlukosamin+. Lämpliga som förebyggande underhåll för aktiva hundar.

Temperament

Mage & Tarm

TIllskott av näringsämnen för arbetande hundars prestation, uthållighet och hållbarhet. Utvecklade för bl.a jakt-, drag-, bruks-, tjänste- och agilityhund.

MaxRelax med ämnen som behövs för att hantera oro och stress. Effektiv vid bl.a skottpåverkan, åksjuka och vid upphetsning i inlärning eller sociala situationer.

Välbalanserade vitamin- och mineraltillskott av mycket hög kvalitet. B-vitamin med 9 vitaminer och Multivitamin med 20 vitaminer , mineraler och spårämnen.

Pälsvård med premium kvalité WorkingDog pälsvård är premiumprodukter formulerade utifrån den aktiva hundens behov med utmärkta rengörande och återfettande egenskaper. Shampon och balsam som bevarar, skyddar och lyfter pälsens naturliga Iyster. AloeVera produkterna ger en ytterligare en dimension för stark, mjuk, fyllig, lättarbetad och glänsande päls.

www.trikem.se

HärligaHund_230x297.indd 1

2016-09-27 01:26


Cheval

MIDDAGSTIPS

VEGETARISK LASAGNE med aubergine och röda linser

6 portioner Ca 250 g torkade lasagneplattor 120 g ruccola 1 mozzarella 3–4 dl riven ost Tomatsås 1 aubergine 1 gul lök 1 röd lök 2 vitlöksklyftor 1 röd chili 2 dl röda linser 2 burkar krossade tomater (á 400 g) 2 msk tomatpuré 1 msk torkad timjan 3 dl vatten En näve färsk persilja Ostsås 1 dl créme fraiche 200 g färskost 2 dl grädde 2 dl riven ost

106


I SAMARBETE MED

Gör så här

Sätt på ugnen på 225 grader. Skär auberginen i tärningar. Skala lök och vitlök och hacka fint. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka persilja. Hetta upp en kastrull med rikligt med olivolja. Fräs lök, vitlök och chili ett par minuter. Ha i auberginen och timjan och låt fräsa ett par minuter till på medelvärme. Tillsätt sedan tomatpuré och fräs med en minut innan du har i krossade tomater, röda linser, vatten och persilja. Krydda med salt, svartpeppar och en nypa socker. Låt puttra i 10 minuter och avsluta sedan med att smaka av

Sandra Callermo vill i sin blogg inspirera dig och bjuder på enkla vardagsrecept blandat med förrätter, frukostrecept, festligare måltider och mumsiga efterrätter. sandrasmatkrypin.se

med pressad citron. Blanda ihop créme fraiche med grädde, färskost och riven ost och krydda med salt och svartpeppar. Lägg ca 1/4 av tomatsåsen i en ugnssäker form och varva sedan med lasagneplattor och ostsåsen samt ruccola och sen tomatsås igen osv. Avsluta med ett lager tomatsås och skivad mozzarella samt riven ost. Ställ in i ugnen ca 30 minuter.

Dessert 107


Cheval

MIDDAGSTIPS

BLÅBÄRSCHEESECAKE med citron

108


Botten 200 g digestivekex 70 g smör 1 krm kardemumma Fyllning 200 g färskost 3 äggulor 3 äggvitor 2 dl socker 3 dl vispgrädde 1 msk vaniljsocker 175 g blåbär 1 citron Till servering Blåbär

Gör så här

Smält smöret. Lägg digestivekexen i en påse och stäng den noga. Banka sönder kexen med en kavel. Blanda med smöret och kardenumman. Tryck ut i botten på en form med löstagbar kant. Rör färskosten, äggulor, socker, vaniljsocker och skalet från citronen till en jämn smet.

Vispa grädden tills den är fast och rör ner i färskostsmeten. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten. Använd stavmixer för att mixa blåbären med saften från halva citronen till en puré. Häll ner blåbären i smeten och rör ett par gånger så smeten blir lita randig.

Häll allt försiktigt ovanpå kexsmulorna, och ställ formen i frysen i minst 6 timmar, gärna över natten. Tina 20–30 min innan servering och servera med blåbär.

109


5-2017 finns att läsa på www.chevalmedia.se från den 2 juni

i nästa nummer I nästa nummer av Cheval så kommer vi bland annat att bjuda på härliga träningstips inför sommaren.

Vi kommer också att ta upp något som är mindre härligt nämligen stallbränder och hur vi kan skydda oss. Det varvar vi med härliga reportage och nyttig fakta och självklart följer ”Stallhunden” med även här.

Cheval

Cheval 4 2017  

Syskonen Melin driver stall ihop, Fina tävlnigsprylar, Föltider, Fina prylar till fölet, Vi träffar Lotta Sjöberg, Förbered sommarens bete,...

Cheval 4 2017  

Syskonen Melin driver stall ihop, Fina tävlnigsprylar, Föltider, Fina prylar till fölet, Vi träffar Lotta Sjöberg, Förbered sommarens bete,...