Issuu on Google+

CHEN QIAO LING ARCHITECTURE PORTFOLIO SELECTED WORKS 2014 - 2016


WORKS _____________________________________________________________________________________________________________

1 – 8 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . INDIAN NATIONAL WAR MUSEUM AGFACADESIGN PTE LTD | INTERNATIONAL COMPETITION (STAGE 1)| 2016 _____________________________________________________________________________________________________________

9 – 14 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . CAMBODIA RESIDENCE AGFACADESIGN PTE LTD | RESIDENTIAL (PROPOSAL) | 2016 _____________________________________________________________________________________________________________

15 – 22 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . PEARL’S HILL ARTS CENTRE NGEE ANN POLYTECHNIC | STUDIO 3 | 2015 _____________________________________________________________________________________________________________

23 – 28 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TRANSITIONAL NGEE ANN POLYTECHNIC | STUDIO 3 | 2015 _____________________________________________________________________________________________________________

29 – 34 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ILLUSIONS & PATH NGEE ANN POLYTECHNIC | STUDIO 2 | 2015

_____________________________________________________________________________________________________________

35 – 40 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . PORT NGEE ANN POLYTECHNIC | STUDIO 1 | 2014


1


ELEVATION A

INDIA NATIONAL WAR MUSEUM MUSEUM | INTERNATIONAL COMPETITION PROPOSAL

AGFACADESIGN PTE LTD | 2016 | DIRECTOR : KELVIN KAN

India National War Museum is a global competition sanctioned by the Government of India to pay a tribute to the Indian Armed Forces for their glory and hard work. It is to showcase the nation’s military culture, customs, traditions and history and become one of a landmark in New Delhi. Without out-casting other surrounding buildings, the design is influenced by classical architecture features as well as other historical buildings around the world.

2


ROOF DRIVEWAY PAVEMENT LANDSCAPING TREES / PLANTS ENVIRONMENTAL FEATURES HUMAN CIRCULATION OPEN TO SKY / TERRACE OUTDOOR SCULPTURE BUILDING SERVICE CORE BUILDING OUTLINE GALLERY SPACES ADMIN OFFICE GUARD HOUSE GLASS STRUCTURE

3


ROOF DRIVEWAY PAVEMENT LANDSCAPING TREES / PLANTS ENVIRONMENTAL FEATURES HUMAN CIRCULATION OPEN TO SKY / TERRACE OUTDOOR SCULPTURE BUILDING SERVICE CORE BUILDING OUTLINE GALLERY SPACES ADMIN OFFICE GUARD HOUSE GLASS STRUCTURE

4


ROOF DRIVEWAY PAVEMENT LANDSCAPING TREES / PLANTS ENVIRONMENTAL FEATURES HUMAN CIRCULATION OPEN TO SKY / TERRACE OUTDOOR SCULPTURE BUILDING SERVICE CORE BUILDING OUTLINE GALLERY SPACES ADMIN OFFICE GUARD HOUSE GLASS STRUCTURE

5


6


7


8


9


CAMBODIA RESIDENCE

Cambodia Residence is an overseas residential project that required architects to come up with 12 units of semi-detached house. This project is still in the design stage where the client is choosing the best design from a few architects.

AGFACADESIGN PTE LTD | 2016 | DIRECTOR : KELVIN KAN

This design is what the director and I came up with. We proposed 3 different faรงade treatments, 2 different floorplans and a choice between having a roof top pool or not having it.

PRIVATE RESIDENTIAL | PROPOSAL

10


FAÇADE TREATMENTS

FAÇADE A - ANGLED

FAÇADE B - BOX

FAÇADE C - CURVED

11


PLANS

Type 1 has a distinctive allocation of living, dining and family area with an outdoor garden facing the dining on the first level. On the second level, the master bedroom is smaller than Type 2 and is over-looking the outdoor garden on the first level. The rooftop pool is also smaller in size compared to Type 2.

LEVEL 1

Type

2

does

not

have

ROOF

ROOF TOP

LEVEL 2

a

TYPE 1 PLAN

distinctive

allocation of living, dining and family area, but rather it is a spacious and smoothflowing space. There is no outdoor garden but we incorporated landscape in the house, having the idea of bringing the outside in. On the second level, the master bedroom is bigger than Type 1 as there isn’t any outdoor garden to overlook to. The rooftop pool is also longer than Type 1’s. LEVEL 1

LEVEL 2

ROOF TOP

ROOF

TYPE 2 PLAN

12


LEVEL 1

LEVEL 2

ROOF TOP

ROOF

TYPE 1 WITH POOL

LEVEL 1

LEVEL 2

ROOF TOP

ROOF

TYPE 1 WITHOUT POOL

13

BIRD’S EYE VIEW (FRONT)

BIRD’S EYE VIEW (FRONT)


BIRD’S EYE VIEW (BACK) TYPE 1 WITH POOL

STREET VIEW (FRONT) TYPE 1 WITH POOL

BIRD’S EYE VIEW (BACK) TYPE 1 WITHOUT POOL

STREET VIEW (FRONT) TYPE 1 WITHOUT POOL

14


15


PEARL’S HILL ARTS CENTRE ; MATERIALITY ARTS CENTRE | STUDIO 3

NP | 2015 | ADIVSORS: ALEXIS , CYNTHIA , RAJA , KAEJER , PK

16


The design starts off with the idea of continuing the typography of Pearl’s Hill from the back of the site. With an existing building in site, consideration is put in the design process. A break (Landscape) is added between the new building and existing building and reconnected by an outdoor linkway on Level 2. To further enhance the idea of linking back to the

typography of Pearl’s Hill, rammed concrete walls were used and arranged in a manner that would STUDY MODELS

17

divert users’ sight towards Pearl’s hill.


12

20 9

12

12

12

BASEMENT 1

11 10

13

12

8

8

9 12 7

7

15 6 2-1

2

4

1 3

17

3 3

17 8

9

16

2-1

3

14

5 8

4

15

14 8 8 LEVEL 2

19 18

LEVEL 1 PLAN WITH SITE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

FOYER / RECEPTION RETAIL F&B LIFT LOBBY 1 GALLERY CERAMICS STUDIO COURTYARD PROJECT STUDIOS LIFT LOBBY 2 FIRE COMMAND CENTRE

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

BLACK BOX THEATRE M&E THEATRE HALL COMMON CORRIDOR MULTI-PURPOSE STUDIOS TERRACE LINWKAY MUSIC STUDIOS ROOFTOP TERRACE LINKWAY TO PEARL’S HILL TERRACE MANAGEMENT OFFICE

ROOF PLAN

18


SECTION 2 -1

SECTION 1 - 1

SECTION 1 - 2

SECTION 1 - 4

SECTION 1 - 5

SECTION 1 - 6

SECTION 1 - 3 SECTION 1 - 7

19


Rammed Concrete Mock-Up Model 1

Rammed Concrete Mock-Up Model 2

20


PHYSICAL MODEL 1

PHYSICAL MODEL 2

21


PHYSICAL MODEL 3

22


23


TRANSITIONAL 過渡空間 EXHIBITION | STUDIO 3

NP | 2015 | ADIVSORS: ALEXIS , CYNTHIA , PK , KAEJER

The addition of this temporary pavilion is to introduce some of the main programs conducted in Pearl’s Hill Arts Centre. Pallet is mainly used for the construction and allowed us to explore two contrasting spatial experience by bringing in different amount of sunlight. By changing some of the surface of the wood pallet to poly-carbonate and glass, the pavilion showcase a smooth transition from light to dark, open space to enclosed space.

24


F&B / RETAIL

GALLERY

ENTRANCE VIA ARTS CENTRE

PLAN

25


SECTION

AXONOMETRIC DIAGRAM

26


PHYSICAL MODEL 1

27


PHYSICAL MODEL 2

28


29


ILLUSIONS & PATH URBAN FOLLY | STUDIO 2

NP | 2015 | ADIVSORS: ALEXIS , CYNTHIA , RAJA , KAEJER

30


ROOF TOP PLAN

The design of the Urban Folly is based on one of his artwork called Cloud Nine, which expressed his lifestyle in Thailand. Artist Sakarin

LEVEL 2 PLAN

Krue-On employs the stray dogs as a potent visual metaphor of social inequalities and class division of the society. Cloud Nine illustrates the notion of ‘Empty Hope’, also representing a tragic yet farcical parody of Thailand’s social realities. The artwork also reflects Sakarin’s religious beliefs of the limitations and inherent emptiness of dreams and self-delusion.

LEVEL 1 PLAN 1

31


---------------------------------> GLASS BOX

-----------------------------> COLOURED GLASS (PINK) -----------------------------> ROOF TOP ----------------------------->MAIN CIRCULATION

--------------------------

-------------------------------------------->FACADES

-----------------------------> LEVEL 1 --------

---------------------------------------------->FRONT FACADE

AXONOMETRIC DIAGRAM

32


SCREEN MAKING : MOCK UP

INTERIOR VIEW

SECTION 1

EAST ELEVATION

1 : LEVEL 1 2 : STAIRCASE (LEVEL 2)

3 : ROOF TOP 4 : GLASS BOX

33


PHYSICAL MODEL 1

PHYSICAL MODEL 2

34


35


PORT

PORT is specifically designed based on one of the architectural style of the selected client – Shigeru Ban.

NP | 2014 | ADIVSORS: RUNI , CYNTHIA , JASON

Ban is a well-known icon in humanitarian architecture where he often source for local materials to construct shelters for the locals. His famous innovation was the modular paper tube structure, seen in works like – Paper Church in Kobe, Japan.

TEMPORARY RESIDENCE/EXHIBITION | STUDIO 1

36


SHIGERU BAN’S WORK: PAPER CHURCH IN TAIWAN

SITE ANALYSIS DRAWING

PORT is a temporary residence/ exhibition building specifically designed for Shigeru Ban. His innovation of modular structure and use of local materials for shelter inspired me into exploring the different kind of materials available in Singapore. Singapore is widely known as a shipping port due to its location – an island with sea all around, which also means that tons of shipping pallet and containers were used for the import of goods. 3 different sizes of containers (40ft , 20ft, 10ft) were used to configure the structure and shape of the building (stack, join, overhang), while shipping pallets were used for the hardscape to cover up the existing tennis court flooring at the existing site.

37

SHIGERU BAN’S WORK: PAPER LOG HOUSE IN JAPAN


1-1

1-2

1-1

1-2

1-1

1-2

: LANDSCAPE : STUDIO / EXHIBITION : RECEPTION : PUBLIC TOILET : PRIVATE RESIDENT UNIT : TERRACE / OUTDOOR PLATFORM

1-1

1-2

LEVEL 1 PLAN

1-1

1-2

LEVEL 2 PLAN

1-1

1-2

ROOFTOP PLAN

SECTION 1-1

38


WORM’S EYE VIEW OF STAIRCASE COMPARTMENT

ISOMETRIC PERSPECTIVE

ACTIVITY STUDIO

SECTION 1-2

39

ON STAIRCASE FACING TOWARDS PUBLIC TOILET


FRONT VIEW

40


CLUSTERING ; 2013 BONUS

(PUBLISHED IN SHOWCASE UNDER NGEE ANN POLYTECHNIC SCHOOL OF DE)

PHYSICAL MODEL 1


CLUSTERING ; 2013 BONUS

(PUBLISHED IN SHOWCASE UNDER NGEE ANN POLYTECHNIC SCHOOL OF DE)

PHYSICAL MODEL 2


CHENQIAOLING05@GMAIL.COM | CHEN QIAO LING | HTTPS://ABOUT.ME/QIAOLINGCHEN SINGAPORE


Chen Qiao Ling Portfolio 2014 - 2016