Page 1

Cannabis.se

Magasin #1 2013

Chill-out med Aki & Dajanko från Labyrint Vi testar Puffit Vaporizer

en Vinn !! t Puffi

#normaliseringskampanjen

► Kampen mot narkotika är hopplöst omodern ► Legalisering leder EJ till ökad konsumtion ► NL: Revolt mot weedpasset Notiser: ► Avkriminalisering ger färre ungdomsbrott ► Kroatien dekriminaliserar bruk ► IQ-studie höll ej måttet..? ► Tyskland: Domslut tillåter egenodlad medicinsk cannabis ► Kulturpolisen ogillar reggae ► Forskare: Cannabis orsakar INTE hjärnskador hos ungdom


Premiär för Cannabis.se Magasin Det här är alltså vårt nya magasin som vi avser ge ut 78 gånger per år. Tanken är att vi samlar ihop det bästa från vår hemsida sedan det senaste numret, för sammanställning i ett mer klassisk tidningsformat. Förutom det ska vi även skriva reportage och göra intervjuer specifikt för magasinet. I detta nummer intervjuar vi två av medlemmarna i det omtalade hiphop-kollektivet Labyrint.

av arvet från tidningsvärlden som vi hittills eftersatt. Här kommer vi behöva hjälp från er som besöker Cannabis.se och läser detta magasin. Skicka gärna bilder och fotografier till oss som vi kan publicera. Vill du skriva för oss så tveka inte att höra av dig! Du behöver inte vara ordets riddare eller professionell skribent. Har du något att berätta om smögande, narkotikapolitik eller cannabiskultur så borde du höra av dig!

Det du läser nu är PDFversionen. Vi har också valt att göra ytterligare en version med samma innehåll men med responsiv design. Perfekt för dem som hellre läser i mobil, på surfplatta eller vanlig webbläsare.

Legalize it!

Första numret är lite av ett test och vi ber er därför att vara snälla mot oss. Design och layout kommer garanterat att förändras i och med varje nytt nummer. Vi kommer att satsa på det visuella till skillnad från vår hemsida, där nyhetsvärde och källa ofta prioriteras, dessutom är fotografi och bildkonst något

Innehåll i nummer 1/2013 Rubrik

Sida

Ledare

3

Intervju: Labyrint

5

Normaliseringskampanjen

13

Test av Puffit Vaporizer

15

Vinn en Puffit

17

Nyheter från Cannabis.se

18

Kalender

33

Nästa nummer

33

1


â–˛annons

2


Ett Sverige fritt från cannabis? Sverige är en isolerad ö i världen när det kommer till narkotikapolitik. I andra moderna och välfungerande länder så accepterar man att cannabis är en relativt sett mindre farlig drog. Det är ett faktum att många använder den och kommer att fortsätta göra det. I Sverige däremot så har cannabis, då det är den vanligaste illegala drogen, blivit något av knarkkrigarnas nemesis när det kommer till krigsretorik och det eviga tjatet om kampen mot narkotika. Pga att det så länge rått en hegemoni här så har nolltoleransens försvarare ett kraftigt övertag. Man har nästan förintat kritiker och avfärdat dem som drogliberaler. Detta har skapat en rädsla som gjort att vi som kritiserar den rådande politiken förväntas vara perfekta i vår argumentation och helst inte ha någon svag sida alls. Ironiskt med tanke på att det snarare är etablissemanget skälvt som är sjukt.

Vi pratar om moralkonservativa borgare, galna scientologer, giriga entreprenrörer och maoistiskt vänsterfolk som lurar i resten av Sverige att det handlar om signaler, ett krig som som på något magiskt sätt ska kunna vinnas. Visst, tiden är knarkkrigarnas stora fiende och de för en tynande tillvaro men här i Sverige behöver vi, motståndarna, morska upp oss mot denna hysteri. Vill vi snabba upp utvecklingen och verkligen avsluta deras utopiska kamp så måste det ske genom retoriska angrepp. Dessa moralister som de facto är mördare måste anklagas, bedömas och hängas ut för att belysa hur orealistiska och kontraproduktiva deras idéer är. För när de som utsätts för propagandan upptäcker att de lurats av fundamentalister, då kommer det bli mycket svårare för den gamla skolan att sprida sin ideologi. Upp till kamp mot kampen mot narkotika!

3


â–˛annons

4


Intervju med Aki & Dajanko från Hiphop-kollektivet Labyrint - Gå högst upp och ring på, det står Muhammed på dörren, säger Aki i telefonen. Jag ska träffa medlemmarna i den Uppsala-baserade HipHop-gruppen Labyrint kända för låtar som bl.a. Vår Betong, Ortens Favoriter och Broder del 2, vilken större delen av Reggae-sverige medverkar i. Jag kommer upp på översta våningen och ringer på dörren, ingen ton så jag knackar ett par hårda knackningar. Efter en tio sekunder öppnas dörren och en vägg av söt gräsdoft slår mig i ansiktet. En ung kille i 25-30 års åldern står på andra sidan. - Skinny, säger killen. - Andreas, tjena, säger jag och räcker fram handen. Väl inne i lägenheten dunkar fet HipHop och jag välkomnas av en omkringrusande Dajanko, en av bandmedlemmarna. Inne i vardagsrummet framför en laptop sitter en annan, Aki. - Vi kollar in videon från Redline-kryssningen, säger Aki och tar laptopen i famnen och går mot köket. - Jacco kunde inte komma, säger han.

Tillsammans utgör Jacco, Aki, Dajanko och DJn Sai, som heller inte kunde komma, gruppen Labyrint. Vi sätter oss tillslut vid köksbordet som är fullproppat med rullpapper, läskburkar och gräs och alla tre börjar förbereda en varsin joint. Aki sträcker sig efter en tändare på andra sidan bordet och stöter i samma stund till Dajankos meck så att en del gräs ramlar ut över bordet. Dajanko blir lite sur och det uppkommer en liten komisk dispyt mellan de båda. Under tiden har Skinny tagit fram godispåsar som han har slängt på bordet. I januari i år vann Labyrint P3 Guldgalans pris för bästa Hiphop/Soul. - Det var nice, det var ju folket som rösta fram oss. Det känns som vi är Ortens Favoriter, säger Dajanko lite cheesy. Killarna har känt varandra sedan barnsben och har på många sätt alltid hållit på med musik, på olika håll och kanter. - Under 2004/2005 gjorde vi några låtar tillsammans och några var för sig. Samtidigt spelade vi och hade shower tillsammans, med våra egna låtar.

5


Tillslut bestämde vi oss i alla fall för att spela in mixtapes tillsammans och sen dess har det bara flytit på, säger Dajanko. Går det att tjäna några pengar på streaming som artist? - Vi har inte fått någon check på streamingen än men det kommer och skivbolagen säger att det går tillbaka, att man ska kunna tjäna pengar som förr. Men just nu lever vi på spelningar, säger Aki och tänder sin joint. Vad jobbade ni med innan ni tjänade pengar på musiken? - Allt möjligt, alltifrån svartjobb till vitjobb, fiffel. Mitt senaste jobb var inom hemtjänsten, säger Aki. - Mitt med, säger Dajanko. Eller ja, personlig assistent. För lite över ett år sedan utsattes Labyrint för ganska mycket påtryckningar från polisen, detta eftersom de ansåg att gruppns texter var för drogromantiserande och det ledde till att flera ungdomsgårdar ställde in bokade spelningar av bandet. - Jag förstår dom, jag förstår att dom är trötta, säger Dajanko. - Jag tycker det är synd, jag tror inte det var på grund av weedet i första hand, utan att polisen är rädda för vårt budskap och då fick ungdomarna inte se oss

spela och det är tråkigt. Det leder bara till att ungdomarna stödjer oss mer och det får liksom motsatt effekt, säger Aki. Skinny, som sitter bredvid mig erbjuder mig sin joint och jag tar ett par bloss. Ser ni er som förebilder för unga? - Nej, säger de båda i kör. Absolut inte. - Om dom har mig som förebild för att jag är rappare så tycker jag att det är skitfett, men egentligen lever vi i en sorglig tid om folk ska se artister som förebilder. Det måste ju finnas andra att se upp till, säger Aki poetiskt. Om det är någon som inte röker weed och börjar röka för att vi gör det så är det helt fucked up, fortsätter han.

6


â–˛annons

7


- Men förebild kan ju också betyda att folk har oss som förebilder för att vi lyckats med någonting, tillägger Dajanko och Aki håller med. Labyrint har gjort ett namn av sig själva genom att rappa om droger, förorten och inte minst maktmissbruk. - När man var liten så hände det att kompisar man kände, när de var lite väl kaxiga så tog polisen dem, slog dem och körde iväg dem in i skogen så fick de gå hem. Såna där små fulgrejer du vet, säger Aki förvånansvärt lättsamt. - Jag har fått stryck två gånger av aina, säger Dajanko. - Nu när man är äldre tycker man det är mer fucked up för nu inser man att, jag menar, vi var typ tretton, vi var barn, dom tar barn och slår, säger Aki, den här gången mer allvarligt.

GLG (gatulangningsgruppen) i Uppsala håller på mycket med sånt här och tror att dom står över lagen. Ibland om dom hittar dig med en bud säger dom att vi kan glömma den här om du berättar det här eller det här. Sånt har dom ju inte rätt att göra, det är inte Hollywood det här, det är Sverige. Dom skrämmer folk, som ett gäng, förstår du, som ett fucking kriminellt gäng. Dom gör så att folk blir rädda för att gå ut, förklarar Aki utförligt. - Dom ljuger och försöker få dig att tro att någon har sagt något, och sånt kan folk bli skjutna för. Dom är väl medvetna om vad dom gör, säger Dajanko. Och dom stödjer sig på ringa narkotikalagstiftningen för att göra allt möjligt. Hittar dom lite rizzlapapper kan dom gå in i ditt hus och hittar dom inget så “fuck it” liksom. Dom kan fucka up ditt liv på grund av ingenting, fortsätter han. Aki pillar lite med en video ifrån kryssningen och en joint ges till mig igen. Vi sitter tysta och dricker lite läsk och käkar lite godis samtidigt som grabbarna skrattar åt något roligt i videon. Dajanko börjar mecka sig en ny joint.

8


Ni är väldigt öppna med att ni röker, har ni aldrig torskat, frågar jag blåögt. - Jo, säger de båda. - Jag har suttit inne för cannabis, två gånger, säger Aki. Innehav. - Vi alla har torskat för weed, massa gånger, MASSA GÅNGER, betonar Dajanko. Jag kan inte räkna längre. Det är kanske därför vi är så öppna med det, för vi har trötta för att få skit för det, håller de båda med om. Hur mycket har gräset betytt för musiken rent kreativt? - Jag tror det har betytt ganska mycket, samtidigt inte. Det är inte så att vi måste röka för att bli kreativa. Man ska akta sig för att tro att någon sorts drog hjälper dig att bli kreativ. Det kanske kan hjälpa dig att hitta en kreativitet hos dig själv som du kanske inte visste att du hade, säger Aki. Labyrint har själva varit med och skapa ett projekt kallat Normaliseringskampanjen, ett initiativ på nätverket Instagram där vem som helst får lägga upp bilder på sig själv rökandes cannabis, allt för att få cannabis mer normalt och öppet (läs mer på sid 13). Dom har med andra ord inbitna och starkt politiska åsikter i frågan om cannabis.

Fler och fler länder liberaliserar just nu cannabis, i USA har två delstater helt legaliserat användningen, hur tror ni det kommer gå i Sverige? - Folk kommer fucka ur, bara skita i det, det kommer nog bli som Holland, tror Dajanko. Jag har tröttnat, jag skiter i. Jag tänker inte betala mina böter. När dom haffar mig så garvar jag bara. Haffar dom dig ska man vara trevlig, avväpna dom. Stoppa en blomma i deras pipa liksom, fortsätter han. Ska det legaliseras helt och hållet? - Ja, alla borde få odla sin egen weed i alla fall, börja med det, tycker Aki. - Att man borde få ha det i blodet och urinen det tycker jag är självklart, sen att du inte få ha på dig gräs, eller röka offentligt, det kan jag leva med. Så länge jag får sitta hemma och röka mitt gräs är jag nöjd. Det handlar inte om avkriminalisering, det handlar om tolererans, säger Dajanko. Som ett första steg i alla fall, tillägger han. Men precis som med en alkomätare när du kör bil så måste man ha ett system där du inte får köra bil om du har rökt, tycker dom båda.

9


â–˛annons

10


I slutet av förra året åkte Labyrint, tillsammans med reggae-artisten General Knas på en turné runt hela landet döpt “Ocencurerat”. - Turnén var kul. Generalen är väldigt bra för normaliseringen. Han röker dock inte lika mycket som oss, skojar Dajanko. - Jo, han röker, han röker, försäkrar Aki. Det är ingen tävling om vem som röker mest. Men Labyrint håller inte bara till i Sverige. På turnén ”Ocencurerat” var de även i Danska Christiania och spelade. - Christiania är skitfint, en av dom finaste platserna i Skandinavien, säger Aki. Det är så mycket mer än bara Pusher Street. En av låtarna på deras nya EP, “Skanka Sönder Oss” var de dessutom nere i Amsterdam och spelade in.

- Amsterdam är bäst. Jag ska ner dit om en vecka, säger Aki. - Vi åker så ofta vi kan, säger de båda. Hur ser framtidsplanerna ut? - Just nu och fram till sommaren har vi mycket spelningar, sen håller vi på med nya skivan, det vi lyssnar på nu är nya låtar vi jobbar på, säger Aki och käkar lite munchies. Nya skivan kommer ut i Juni, singel i April. - Sen när skivan släppts så är Aki nästan klar med sin soloplatta och då börjar jag och Jacco stenhårt på våra egna skivor, säger Dajanko. Så alla kör solo? - Ja, men vi fortsätter och turnera tillsammans och vi kommer släppa fler Labyrintskivor, säger Aki.

11


Större delen av all munchies är uppäten och tröttheten hänger i luften. - På spelningar är det väldigt många som erbjuder oss röka och det uppskattar vi jättemycket, säger Aki. Det skulle vara enormt snällt om svenska högklassodlare tog kontakt med oss. Det vi får tag på är sällan av speciellt hög kvalitet, så en proffsig odlare skulle få en plats i våra hjärtan, säger Aki första allvarligt men brister sedan ut i skratt. Inte för att det han sa var oseriöst, utan kanske för att ordvalet lät en aning mjäkigt. - Hade jag varit mindre offentlig med mitt röka så skulle jag odla själv, säger Dajanko som avslut på intervjun. Efter något bloss för mycket och lite pinsamma kameraproblem packar jag ihop, tackar för mig och ger mig ut i den kyliga vinternatten. Innan jag klivit in i porten tidigt på kvällen visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Men grabbarna har, kanske efter mycket egna erfarenheter, men också uppenbart pålästa, väldigt bestämda åsikter i cannabisdebatten. Dom, tillsammans med ett stort antal normaliserare, på Instagram och i övriga samhället, kan mycket väl vara

de som i slutändan förändrar cannabisklimatet. För det kanske är som det sägs, det kanske inte är legalisering eller ens avkriminalisering som är den stora frågan för tillfället, det kanske är tolerans och acceptans.

Info om Labyrint: Bandets sida på Facebook Boka Labyrint för spelning Lyssna på Spotify Inlägg på Cannabis.se om Labyrint: Drogpolis blir kulturpolis Musikguiden i P3 om den censur som skedde av Labyrint: Lyssna EP: Broder (2012)

12


13


Normaliseringskampanjen startades i slutet på förra året som ett projekt på Instagram skapat av medlemmarna i gruppen Labyrint. Tanken är att vem som helst kan ta en bild på sitt röka, sitt rökdon eller helt enkelt när de röker och lägga upp det på appen Instagram med hashtaggen #normaliseringskampanjen Projektet skapades som en motaktion emot Sveriges löjligt hårda cannabislagar och är tänkt att öppna upp användning av cannabis som en del i debatten om cannabisliberalisering.

14


Produkttest: Puffit Vaporizer Pris: 1795 Tillverkare: Discreet Vape Kraftkälla: Inbyggt batteri som laddas via USB. Drifttid: 1-2 timmar Uppstart: 45 s Färger: Blå, Svart

Annonsören Vaporizer.name sponsrar ett test av produkten Puffit Vaporizer. Det är en portabel vaporizer som är framtagen med tanke på diskretion. Det första som slår mig när jag öppnar paketet är att den är så liten och att förpackningen är väldigt snygg. Att den ser ut som en inhalator för astmatiker är en ganska rolig detalj och kanske även det som kan rädda en från snuten en varm sommardag.

måste säga att Puffit är överlägsen i detta hänseende eftersom den har ett fett batteri som laddas med en USB-sladd. Den laddas med ört i en liten kammare som enligt vår sponsor är i äkta guld. Detta för att värmespridningen ska ske optimalt. En liten LED-lampa blinkar rött och slår över till grönt när du kan börja inhalera. Det fungerar väldigt bra och smakar mycket, ångan är kanske inte riktigt så tjock som med vanliga vaporizers men jag gillar verkligen Puffit!

Jag har även provat Iolite som drivs med butangas. Men jag

15


â–˛annons

16


Vinn en Puffit Vaporizer Tillsammans med Vaporizer.name kör vi en tävling där vinnaren får en Puffit. För att ha en chans att vinna den måste du skicka ett mail till legalisera@cannabis.se med en motivering om varför just du behöver en vaporizer.

Skriv Puffit tävling i ämne. Av de förslag som kommer in väljer vi ut ett som vi gillar och skickar dig en Puffit. Uttryck dig gärna humoristiskt i din motivering. Sponsor: www.vaporizer.name

17


Nyheter från Cannabis.se ► Legalisering leder EJ till

► Kampen mot narkotika är

ökad konsumtion

hopplöst omodern

Vi tror inte på totalkonsumtionsmodellen vilket är grunden till den svenska narkotikapolitiken. Denna teori går ut på att om vi legaliserar en drog så ökar tillgängligheten och i lika stor utsträckning skador och missbruk.

I USA har det gått så långt att politiker t o m kan fiska röster genom att kritisera knarkkriget. Nyligen i New York Times skrev den populäre viceguvernören i Kalifornien, Gavin Newsom, att cannabisanvändare i alla högsta grad kan vara framgångsrika och välfungerande.

I en nyligen publicerad studie som bygger på data från EU:s officiella Eurobarometer undersöktes över 15000 unga vuxna i åldrarna 15-24. Resultatet är slående, avskaffandet av straff för innehav för personligt bruk leder INTE till ökad användning av narkotika. Ett annat exempel som vi skrivit om tidigare är att trots alkoholens tilltagande exponering i media och den ökade tillgången till följd av privat import så minskar drickandet. Vilket tyder på att folk har blivit smartare och mer riskmedvetna. Något som går stick i stäv med folkhälsofascismens antagande om att vi är dumma i huvudet och inte kan ta vara på oss själva och därför behöver skrämmas till skötsamhet. (Källor på cannabis.se)

Gräs har blivit något som många väljer framför andra, legala droger. Med andra ord; cannabis har blivit mainstream! Newsom, som mycket väl kan bli Kaliforniens nästa guvernör, menar även att kriminalisering av cannabis är kontraproduktivt och förknippat med ett ålderdomligt synsätt. På andra sidan Amerikat finner vi guvernören i NY, Andrew Cuomo, som även han verkar vara inne på det pragmatiska spåret. Denne sade nyligen i ett tal att han arbetar för dekriminalisering av cannabis. I praktiken handlar det om avkriminalisering, då tanken är att innehav på max 15 gram på allmän plats endast ska resultera i böter, på engelska kallat civil violation, vilket är jämförbart med en p-bot. Fortsätter på nästa sida..

18


Cuomo sade: “These arrests stigmatize, they criminalize, they create a permanent record. It’s not fair, it’s not right, it must end and it must end now,” Den som hellre spisar pop än politik har väl inte missat att flickguden Justin Bieber firade in nya året med blunts (tobaksblad istället för rullpapper) innehållandes cannabis. En annan stor idol bland unga är Rihanna, som inte ens gör avbön som kändisar föväntas göra efter att ha knarkat. Hon twittrar bilder på finfint gräs och när Prussiluskorna blir galna över detta svarar Rihanna coolt: "I don't really give a fuck!" När ska Sveriges förenade knarkologer och myndighetsberget inse att det inte går att vinna över denna kraft? En ny tid är redan här och vad de istället borde syssla med är balanserad information som låter individen ta egna, kloka beslut. Nuvarande lagstiftning i Sverige stigmatiserar, gör laglydiga till brottslingar och kostar hiskeligt mycket skattepengar, utan att uppnå önskat resultat.

► Nytt drogtest, positivt eller

negativt för brukare? På Karolinska Institutet i Stockholm har man nyligen upptäckt ett nytt sätt att ta reda på om en person är narkotikapåverkad, nämligen genom ett utandningsprov. Testet ska bland annat kunna hitta spår av cannabis, amfetamin, kokain och ecstasy. På SVT.se skriver man att testet bara kommer att finna spår efter narkotikan inom ett dygn efter användning. Huruvida man egentligen menar att spåren går att finna under tiden man är påverkad och inte efter, framgår inte. Skulle så vara fallet, att det bara detekterar direkt påverkan, är det självklart ett positivt steg framåt. I alla fall vid nykterhetstest av bilförare. I vilket fall som helst; med tanke på att bruk och inte ett positivt urinprov är brottsligt och med tanke på polisens arbetsmetoder, med argument om rödögdhet o s v, så borde de inte ha några problem att använda dessa medel i stället för urinprov. Fortsätter på nästa sida...

(Källor på cannabis.se)

19


â–˛annons

20


Deras enda riktiga misstankar om brott är ju det uppenbara ruset och skulle du varit påverkad för en vecka sedan borde det således vara helt irrelevant för situationen, eller? Å andra sidan kanske testen, eftersom de är så mycket lättare att använda än urinprov, kommer att missbrukas ännu mer än urin- och blodprov idag. Det återstår att se.

Men den förra kristdemokratiska-liberala koalitions- regeringens försök att gå tillbaka i utvecklingen tycks inte bli av i den utsträckning som tidigare annonserats. - Amsterdampolisen kommer att se mellan fingrarna när turister handlar cannabis i stadens coffeeshops efter nyår, lovade Amsterdams borgmästare Eberhard van der Laan på onsdagen i den gångna veckan.

(Källor på cannabis.se) ► NL: Revolt mot weedpasset

Det förefaller som om de svenska knarkkrigarna skulle bli blåsta på konfekten när nu Amsterdams ledande politiker uttryckligen deklarerar att de inte tänker hindra utländska turister från att handla cannabis på sina coffeeshops. Inte heller i Maastrich, där klagomålen på drogturismen var som starkast, verkar det som om det omtalade förbudet mot utländsk konsumtion av cannabis kommer att slå igenom. Tandagnisslan och besvikelse? Detta torde ge upphov till mycken tandagnisslan och besvikelse hos de knarkkrigare som jublade över att t o m Holland går mot en mera restriktiv hållning när det gäller försäljning av cannabis.

Impopulärt registreringskrav Det budskapet satte punkt för den osäkerhet som rått alltsedan den förra, numera kollapsade koalitionsregeringen mellan liberaler och kristdemokrater försökte införa ett s k weedpass, som skulle medföra att endast nederländska medborgare skulle få köpa cannabis. Dessutom skulle de vara tvungna att registrera sig för att kunna handla- ett krav som var mycket impopulärt bland de tilltänkta kunderna. -Det har beslutats att Amsterdams polismyndigheter inte kommer att prioritera några lagar som kräver att endast lokalbefolkningen ska få handla cannabis, skrev van Eberhard der Laan i ett välformulerat brev till den nuvarande regeringen. Fortsätter på nästa sida...

21


Förbudet mot turistkonsumtion av cannabis är föga populärt i Amsterdam, vars drygt 200 coffeeshops är en stor inkomstkälla för staden. Av Amsterdams 6-7 miljoner årliga besökare, beräknas ungefär var tredje besöka dessa cannabisoaser. Förra regeringens klagomål över att kommersen med cannabis resulterar i brottslighet och ovälkomna besökare bemöts i brevet med argumentet att ett förbud sannolikt skulle ge upphov till stökig gatuhandel istället.

► Kroatien dekriminaliserar

Maastricht protesterar Inte ens i södra Nederländerna, där klagomålen om oönskad drogturism var som starkast när förbudet kom till, tycks det finnas speciellt många anhängare till weedpasset. En majoritet i stadsfullmäktige kräver att man ska skrota hela weedpassidén, eftersom de sex månaderna som lagen gällt i regionen har medfört hårdare atmosfär och mera gatulangning. En viss oro finns också över att östeuropeiska dealare tenderar att ta en allt större del av marknaden.

I polisstaten Sverige är ju som bekant t o m konsumtion av narkotika illegalt, något vi är ganska ensamma om i världen. Eftersom maxstraffet för ringa narkotikabrott är 6 månaders fängelse (tack så jävla mycket RNS!) så får polisen suga ut blod ur din arm för att kunna bevisa ev misstankar.

bruk Kroatien följer trenden i världen med ett nytt och mer modernt synsätt på narkotikalagstiftning. I fredags godkändes i landets parlament en lagändring som avkriminaliserar innehav av narkotika för eget bruk. Landet har en historia av tuffa lagar på området men tar nu alltså bort fängelse i straffskalan, fram tills nu har maxstraffet varit tre års fängelse även vid små mängder.

Det är dags att reformera vår narkotikapolitik! Straffa inte brukarna!! (Källor på cannabis.se)

(Källor på cannabis.se)

22


►Tyskland: Domslut tillåter

► Avkriminalisering ger färre

egenodlad medicinsk cannabis

ungdomsbrott

Det är Supreme Administrative Court of Munster som den sjunde december 2012 kom fram till att patienter som behöver medicinera med cannabinoider kan få odla lagligt i hemmet.

Den amerikanska delstaten Kalifornien upplever just nu en rekordstor nedgång i antalet ungdomsbrott. Inte sedan 1954, när man började föra statistik över den kaliforniska ungdomsbrottsligheten, har minderårigas kriminalitet varit så låg.

Beslutet gäller dock inte alla, för att erhålla tillåtelse från Federal Institute for Drugs and Medical Devices (BfArM) så måste patienter ha en medicinsk åkomma där cannabismedicinering inte går under sjukförsäkringsskydd. T ex så behöver tyska MSpatienter inte betala för Sativex som används mot muskelspasmer.

Mellan åren 2010 och 2011 reducerades den drastiskt med hela 20%! En nyligen genomförd undersökning tyder på att det finns ett klart samband mellan den avkriminalisering av cannabisinnehav som skedde 2010 och nedgången av ungdomars brottslighet.

Domstolen konstaterade att om inget ekonomiskt alternativ finns för medicinering så måste (BfArM) överväga att ge patietenten tillåtelse, i form av en licens, som ger denne rätt att odla sin medicin i hemmet. Än är denna jurudiska process ej klar och enligt IACM kan det ta långt tid innan patienter faktiskt kan ansöka om licenser hos myndighen. (Källor på cannabis.se)

80 år av arresteringar Undersökningen fokuserade på antalet individer under 18 år som under de senaste 80 åren arresterats i Kalifornien. -Undersökningen kallas "California Youth Crime Plunges to All-Time Low" och genomfördes av San Fransiscobaserade Center on Juvenile and Criminal Justice Viktig lagändring Man studerade individer under 18 år som utsatts för arresteringar i Kalifornien under de senaste 80 åren. Fortsätter på nästa sida...

23


Man fann att fr o m det att dåvarande guvernören Arnold Schwarzenegger undertecknade lagförslaget som förvandlade innehav av cannabis till en "överträdelse" från att ha varit en "förseelse ". I praktiken inner det här att om man ertappas med en mindre mängd cannabis så kommer endast böter ifråga. En "överträdelse" resulterade däremot i allvarligare följder. Dramatisk minskning Så snart Schwarzenegger hade satt sitt namn på papperet, började effekterna visa sig. Våldsbrotten minskade med 16%, mordfallen med 26% och drogrelaterade arresteringar minskade med nästan 50%! (Källor på cannabis.se) ► Obama: Ingen brukarjakt i

WA och CO Äntligen har president Obama lämnat besked i frågan hur hans administration ska agera mot delstaterna Washington och Colorado, som ju legaliserat rekreationellt bruk av cannabis genom en folkomröstning. De federala myndigheterna ska se mellan fingrarna och låter invånarna i dessa delstater inneha upp till 28 gram cannabis per person för personligt bruk. Man måste dock ha uppnått 21 års ålder för att konsumera laglig cannabis.

I en intervju med Barbara Walters från TV-bolaget ABC sa Obama igår att eftersom väljarna i Washington och Colorado har sagt sitt i den här frågan och att de federala myndigheterna är överbelastade med brottsutredningar, så är det ingalunda en hög prioritet att jaga vanliga cannabisbrukare och hemmaodlare. "Större fiskar att fånga" -Vi har betydligt större fiskar att fånga, yttrande han under samtalet med Walters. Det kan möjligen tolkas som ett olycksbådande uttalande för större marijuanaproducenter, kanske även odlare av medicinsk marijuana..? Droglagar kolliderar Presidenten har gett statsåklagaren Eric Holden och Justitiedepartementet i uppdrag att se över de svårigheter som uppstår när federala och delstatliga droglagar kolliderar, som i det här fallet. Federalt sett är ju cannabis fortfarande en olaglig drog. (Källor på cannabis.se)

24


â–˛annons

25


► Forskare: Cannabis orsakar

INTE hjärnskador hos ungdom Vare sig det beror på legaliseringen av marijuana i Colorado och Washington eller inte, så röker amerikanska ungdomar på som aldrig förr. Enligt en ny undersökning verkar det dock som om föräldrar har mer att frukta från alkohol än cannabis när det gäller skadeverkningarna på deras barns hjärnor. Undersökningen gav nämligen vid handen att marijuana inte hade någon effekt på tonåringarnas hjärnvävnad, medan alkohol däremot hade det. Forskarna från University of California, San Diego och University of Pittsburgh Medical Center, genomförde studien på 92 ungdomar i åldern 16-20 år. Hjärnskanning Försökspersonernas hjärnor skannades såväl före som efter en 18-månadersperiod. Under den tiden hade hälften av tonåringarna, som redan grundlagt en vana att konsumera både alkohol och cannabis, fortsatt med sina vanor som tidigare. Den andra hälften drack bara måttligt eller inget alls, liksom de gjort innan undersökningen.

Förutom hjärnskanningen omfattade undersökningen också en detaljerad toxikologisk rapport samt bedömningar av substansanvändning. Ungdomarna intervjuades också en gång i halvåret. Forskarna kontrollerade inte deras kognitiva förmåga, utan inskränkte sig till hjärnskanningar. Förlust av vit hjärnsubstans När de 18 månaderna hade gått, visade det sig att de ungdomar som drack minst fem alkoholhaltiga drycker två gånger i veckan, hade förlorat vit hjärnsubstans. Det betyder att de kan ha skadat minne, uppmärksamhetsförmåga och beslutsfattande funktioner, vilket i å fall kvarstår när de går in i vuxenlivet. Viktig hjärnvävnad De tonåringar som bara regelbundet hade rökt cannabis, hade ingen motsvarande reduktion av hjärnsubstans. De här skadorna uppstår därför att hjärnan fortsätter att skapa hjärnsubstans en bra bit in i adolescensen och det tidiga vuxenlivet. Och eftersom den saknade hjärnvävnaden är viktig för beslutsfattande och självkontroll, betyder det att alkoholkonsumtion kan komma att leda till fortsatta missbruksproblem i framtiden. Fortsätter på nästa sida...

26


Motstridiga resultat Flera undersökningar har påvisat att alkohol är skadligt för växande hjärnor, men när det gäller cannabisens eventuella skadeverkningar, har undersökningsresultaten varit mera motstridiga. Faktum är att två studier som genomfördes under förra året tydde på att marijuanakonsumtion hos personer under 18 år var förknippad med lägre IQ och förlust av hjärnsubstans. Vi kommenterar en av dessa i ett inlägg med rubriken: Måste cannabisrökning innebära lägre IQ? Korrekt beskrivning Emellertid hävdar en läkare vid namn Duncan Clark, som inte var delaktig i den här undersökningen, att man vid de tidigare studierna hade hjärnskannat försökspersonerna endast vid ett tillfälle, medan den aktuella undersökningen genomförde skanningar både före och efter drogkonsumtionen. Därför. menar Clark, beskriver den mera korrekt vilken effekt alkohol och marijuana har på hjärnan. Inverkande faktorer Dessutom hade forskarna i den senare studien bättre möjligheter att observera skillnader i försökspersonernas levnadsomständigheter. Trots det kan man inte bortse från

andra faktorer, t ex genetiska, som kan ha inverkat på resultatet. Undersökningen kommer att publiceras i aprilupplagan av Alcoholism: Clinical and Experimental Research. (Källor på cannabis.se) ► IQ-studie höll ej måttet..?

Som du kanske kommer ihåg publicerades i augusti förra året en undersökning från Nya Zeeland där det framhölls att ungdomar under 18 år som konsumerande cannabis riskerade att få lägre IQ än sina icke-rökande jämnåriga kamrater. Studien, som naturligtvis var något av en våt dröm för knarkkrigare runt om i världen, rönte stor uppmärksamhet, inte minst i Sverige. Vi ifrågasatte studien och nu förefaller det som om att dessa rön var en smula förhastade. Istället tycks andra faktorer, framför allt socio-ekonomiska ha spelat in. Norsk datasimulering En nyligen publicerad undersökning (för övrigt i samma amerikanska vetenskapliga tidskrift som den Nya Zeeländska s k Dundinstudien) Fortsätter på nästa sida...

27


med den norske arbetsmarknadsekonomen Ole Røgeberg som författare, har genom en datasimulerad matematisk modell funnit att det är långt ifrån säkert att just cannabiskonsumtionen är boven i dramat när det gäller den lilla skillnaden i IQ hos rökare respektive icke-rökare av marijuana. Istället kan resultaten förklaras av lägre inkomster och sämre utbildningsmöjligheter, utan att cannabisen nödvändigtvis spelar in i sammanhanget. Fattigdom och utbildningsbrist Dunedin-studien från Nya Zeeland omfattade 1037 personer födda i landet 197273, vilka studerades från födseln till 38 års ålder och högre. Tidigare forskning av undersökningsgruppen gav vid handen att personer med låg socio-ekonomisk status var mera benägna att börja röka cannabis i samband med att de trädde in i de övre tonåren och att de gått från bruk till beroende. Dessa omständigheter i kombination med sämre tillgång till utbildning kan enligt Røgeberg ge upphov till det påstådda sambandet mellan cannabisrökning och lägre IQ i medelåldern.

Vetenskapliga motsägelser Det är alltså inte så självklart eller avgjort att cannabis sänker IQ eller ens skadar hjärnan. Nyligen skrev vi om en annan studie som med avancerade hjärnscanning och toxologisk undersökning konstaterade att alkoholkonsumtion minskar förekomsten av s k vit hjärnsubstans, medan ingen motsvarande försämring kunde märkas hos cannabiskonsumenter. Men om du nu ändå vill ta dig en eller flera stänkare så kanske cannabis är medicin? Omgivningens förväntningar spelar in Ytterligare aspekter som kan läggas på den här frågan är om inte det också förhåller sig på det viset att omgivningens förväntningar kan få cannabiskonsumenter att bete sig på ett sätt som motsvarar den schablonartade föreställningen om en flummare, d v s ett segare och mindre alert beteende. Viss forskning tyder på att så kan vara fallet. Stigmatisering alltså! (Källor på cannabis.se)

28


►5-grammare snodd på

snuthäcken Precis före nyår hade Eskilstunapolisen noterat att fem gram cannabis som beslagtagits försvunnit ur (eller alternativt aldrig nått fram till) säkerhetsskåpet på polisstationen. Föga förvånande anser vice chefsåklagaren Kay Engfeldt efter att han utrett försvinnandet att det "..saknas anledning att anta att brott har begåtts" I beslutet skriver åklagaren: "Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. 23 kapitlet 4 § andra stycket rättegångsbalken. Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats." Det kan väl tyckas lite småsint av oss att bråka över en femgrammare som med största sannolikhet blev snodd och upprökt av brajsugna poliser, men det är ju verkligen irriterande att inte lagen tillämpas på dem som är tillsatta att upprätthålla den! (Källor på cannabis.se) ►Kulturpolisen ogillar reggae

Innefattar det även reggae tro? I flygblad som delas ut vid Tbanestationer så står det att just sådana kläder kan vara ett tecken på att ditt barn röker gräs. Polisen brukar ofta försvara sina trakasserier med att de är träffsäkra och att misstankarna ofta stämmer. Även om man dribblar med statistiken så att detta påstående är svårt att granska kan vi fråga oss följande; Vill vi ha ett samhälle där vissa färgkombinationer är tabu? Eller, vill vi ha ett samhälle där polisen bestämmer vad som är fin respektive ful kultur? Lennart Paulsson, närpolischef Globen förtjänar en JO-anmälan för diskriminerande arbetsmetoder. En sådan anmälan går att göra på nätet. (Källor på cannabis.se) ►Globalt glädjande 2012

Det borde vid det här laget vara helt uppenbart att en global våg av legaliseringar och avkriminaliseringar sveper fram genom världen just nu och att den svårligen låter sig stoppas. Fortsätter på nästa sida...

Polisen i södra Stockholm bedriver för närvarande kampanj mot rastafärger.

29


â–˛annons

30


En ny engelsk undersökning med rubriken A Quiet Revolution: Drug Decriminalisation Policies in Practice Across the Globe granskar över 20 länder som genomfört någon form av legalisering eller avkriminalisering av eget droginnehav. Däribland flera Europiska länder.

Början till slutet Hur ska man kunna hävda att landet är en demokrati, om man kör över dess folk..? Obama måste hitta en gyllene medelväg för att få juridiken att fungera och det är förmodligen liktydigt med början till slutet på USA:s cannabisförbud.

Ohörsamhet gentemot USA Skälen till att det sker just nu är många, men framför allt handlar det nog om att de narkotikaproducerande länderna i Mellan- och Sydamerika har visat allt större ohörsamhet mot Storebror USA och dess icke-fungerande knarkkrig.

De nästa sju..? Den erkända tidningen Rolling Stone skrev nyligen om de sju tänkbara kandidater som kan komma att legalisera cannabis inom några år. Det är delstaterna Oregon som nästan legaliserade förra månaden, Kalifornien som varit en pionjär inom medicinsk marijuana samt Nevada som brukar lösa lagfrågor just på ett liknande sätt. De tre New England-delstaterna Rhode Island, Maine och Vermont har redan till viss del avkriminaliserat cannabis. I Alaska, har cannabisbruk i praktiken tolererats sedan 1975 som en följd av tillämpade frihetliga lagar.

Ändrade spelregler De två amerikanska delstaterna Washington och Colorado, som blev först med att legalisera marijuana även för rekreationellt bruk genom en folkomröstning vid presidentvalet i november, ändrar drastiskt spelreglerna för USA:s drogpolitik.

Bett i sura äpplet Och som Storebror USA gör, tenderar världen i övrigt att göra, förr eller senare. Så till och med de beslutsfattande politikerna i “Lilla Amerika” -d v s Sverige- lär nog till sist få bita i det sura äpplet och harmoniera sina lagar med övriga världen!

Nya lösningar ett måste Samtidigt säger Englands vice statsminister, Nick Clegg, i media att vi förlorat kampen mot narkotika. Han menar även att man kan inte fortsätta göra något som inte fungerar, att nya lösningar är ett måste.

Fortsätter på nästa sida...

31


Här för att stanna Legalisering och avkriminalisering är här för att stanna. Ett faktum som de flesta knarkrigare inte verkar vilja inse. Deras överdrivna och ibland t o m lögnakiga budskap måste anpassas till den rådande, faktiska situationen. Istället fokuserar de på att försöka realisera ett kollektivt, utopiskt fantasifoster- Det narkotikafria samhället. Kontraproduktiv narkotikapolitik Som det är nu, blir den narkotikapolitik som förs bara kontraproduktiv. Vad det handlar om är i själva verket en strutsmentalitet hos politiker och beslutsfattare som har satt visionen om ett narkotikafritt samhälle till mål. En vision som det alltså är hög tid (no pun intended) att slutligen pensionera! Ökad polisiär makt De senaste årens utveckling gällande narkotikalagstiftningen i Sverige har snarare gått åt motsatt håll. Polisen kan numera regelmässigt åsidosätta mänskliga rättigheter i kampen mot narkotika. De får drogtesta och frihetsberöva omyndiga personer utan att ens behöva underrätta vårdnadshavare. Detta tack vare “kreativ juridik” av ett sådant slag att åtgärderna underkänts av demokratiska kontrollinstanser som lagrådet.

Luddiga lagar En annan luddig historia är “förstörandelagen” som går ut på att tullen får beslagta medel som kan tänkas vara menat för drogsyfte. Det spelar uppenbarligen ingen roll för Storebror om de beslagtagna substanserna är kriminaliserade ännu, d v s helt lagliga. Inhumana lagar Svensk lagstiftning på narkotikaområdet stigmatiserar, marginaliserar och leder till hög narkotikarelaterad dödlighet, i jämförelse med t ex Nederländerna. Vi har grymma och inhumana straff för problematisk bruk av en illegal substans, något som är otänkbart i de flesta moderna i-länder. I Sverige och världens diktaturer kan du hamna bakom lås och bom för konsumtion av narkotika. Högljudda fundamentalister Den Svenska kampen mot narkotika är hopplöst ineffektiv och samhällsdestruktiv. Internationellt sett uppfattas vi inom narkotikadebatten som självgoda och högljudda fundamentalister! Fortsätter på nästa sida...

32


Sverige sist att legalisera..? Tyvärr orsakar denna pådyvlade hemmablindhet en vanlig och förståelig inställning till förändring, att Sverige kommer vara sist bland alla länder att legalisera. Det är precis denna mentala bild nolltoleransen mot narkotika syftat till att skapa. Det är en dogm!

Kalendarium Cheech & Chong 4 mars Stonerhumorns skapare till Stockholm. Läs mer på Cannabis.se Nummer 2 mars/april I slutet på mars är det tänkt att numer två av Cannabis.se Magasin ska komma ut. 420-Protestival 20 april Vad ska du göra för att uppmärksamma denna dag och sprida budskapet om cannabislegalisering? Facebook event / Frihetståg

Inför #2 Intervju med Ted Goldberg Ifrågasätta och förändra Men det är först när vi förpassar denna mentalitet till historiens bakgård och istället börjar ifrågasätta knarkkrigarnas argument som orealistiska och samhällsdestruktiva, som vi kommer att få se en förändring i drogpolitiken och den juridik som gäller på området. (Källor på cannabis.se)

Resa: Amsterdam, Barcelona & fristaden Nimbin i Australien 420? Varför är stonerdagen den 20e april? För att nummer 2 av Cannabis.se Magasin ska bli bra skit så behöver vi din hjälp. Maila bilder, texter och annat skoj till legalisera@cannabis.se (100% källskydd garanteras!)

33


â–˛annons

34

Cannabis se magasin #1 2013  

Magasin om marijuana, hasch och narkotikapolitik. I detta nummer: Puffit Vaporizer, intervju med Labyrint m.m.

Advertisement