Chemigate, the Bridge 1/2015 FI

Page 1

the

Bridge.

Chemigaten asiakas- ja sidosryhm채lehti.

! Pi s t 채 n o o k i itsesi l

2015


W W W. C H E M I G AT E . F I

The Bridge on Chemigate Oy:n asiakas- ja sidosryhmälehti Painos: 1 000 kpl | Päätoimittaja: Tom Schauman, tom.schauman@chemigate.fi Painotalo: Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy | Paperi: LumiSilk, StoraEnso | Kansikuva: Pilvi Sormunen Kannen malli: Silja Knuuttila | Tekstit: Anna-Kaisa Kivikoski, Timo Kankaanpää, Maisa Kantola ja Annika Hovila Käännökset: Maris Multilingual | Taitto ja Layout: Mainostoimisto ArtMocca Oy

2


PISTÄ ITSESI LIKOON!

T

ämänkertaisen Bridgen teemana on yrittäjyys ja sen edellyttämä uskallus. Uskallus pistää itsensä likoon. Sitä on eittämättä runsaasti kaikilla tässä lehdessä esiintyvillä henkilöillä.

Paperimessujen aikoihin tapasin Helsingissä Kyrö Distillery Companyn perustajajäsenen Jouni Ritolan. Nautimme muutaman Isonkyrön tisleeseen perustuvan paukun. Samalla tajusin jo nähneeni jossain heitä koskevan artikkelin. Siltä oli vaikea välttyä, koska artikkelin kuvassa oli liuta karvaisia takamuksia. Se, mistä lopulta innostuin, ei niinkään perustunut miehiseen anatomiaan vaan heidän pioneerihenkisyyteensä, uskallukseensa ja lievästi ärsyttävään itsevarmuuteensa.

keä osa jokapäiväistä toimintaamme, että ovat ansainneet tulla paremmin esitellyiksi. Nyt minun on tullut aika pistää itseni likoon. Vähän aikaa sitten päällystystärkkelyksemme logo ja nimi aiheuttivat asiakasneuvotteluissa hilpeyttä. Keskustelu kääntyi juuri sellaiseksi ystävällismieliseksi piikittelyksi, joka on elämän suola. Silloin lupasin, että kun Tarantula-kauppa saadaan sovittua ja kuormat liikkeelle, pukeudun Hämähäkkimies-asuun. Lausahduksella sattui olemaan muutama todistaja, joten nyt ei muu auta. Päivisin lempeäluonteinen kaupparatsu. Öisin…

Illan päätteeksi omistin tynnyrillisen viskiä ja logolla varustetun lasin. Aromilasi oli kaunis, vaikka se ei lievittänytkään kotona saamaani palautetta. Juuri tässä on jutun ydin. Pojilla on uskallusta, taitoa ja hyvä tarina. Nämä asiat johtivat siihen, että kauppa syntyi. Nuorempana halusin omia motokseni lauseen ”qui audet adipiscitur” eli ”ken uskaltaa, voittaa”. Vanhemmalla iällä olen oppinut kantapään kautta, että kannattaa harkita keneltä mitäkin näpistää. Pitäkööt brittiläiset erikoisjoukot mottonsa, mutta viesti on selvä. Uskalla pistää itsesi likoon!

Tom Schauman Liiketoimintajohtaja

Qui audet adipiscitur! Tuotteitamme ei tietenkään voi verrata keskenään. Raisamylistä puuttuu tuon kullanruskean elämän veden seksikkyys. Mutta niillä korteilla pelataan, jotka meille on jaettu. Chemigaten menestys perustuu siihen, että pistämme itsemme likoon. Meillä ei ole selkiä, joiden taakse piiloutua. Jokaisen panos on tärkeä ja se näkyy usein suoraan ulospäin. Asiakkaamme ovat kiitelleet mm. tilauspalvelumme toimintaa. Pystyn kuvittelemaan tilanteen, jossa asiakkaallamme on tilanne päällä ja kusi visusti sukassa. Tällaisena hetkenä Tuiren tai Jaanan ääni voi todella kuulostaa paremmalta kuin Mark Knopflerin kitarasoolo. He eivät jätä asiakasta pulaan vaan pistävät itsensä likoon ja yrittävät kaikin keinoin löytää toimivan ratkaisun. He ovat vain osa Chemigaten omistautunutta henkilökuntaa, mutta niin olennainen ja tär-

the

Bridge

3


the

Bridge.

Chemigaten asiakas- ja sidosryhmälehti.

2015

Pistä itsesi likoon! ��������������������������������������������������������������������������3 Tilauspalvelut, palveluksessanne! ��������������������������������������������� 6 Jatkuva kehitystyö takaa huippulaatuisen hylsykartongin ������������������������������������������������ 8 Meidän Emmi ��������������������������������������������������������������������������������� 11 Unelmia ja ruisviskiä �������������������������������������������������������������������� 12 PrimeBONDilla lujuutta pehmopaperiin ��������������������������������� 16 Kotimainen ohra hyödyksi – nyt ja tulevaisuudessa ���������������������������������������������������������������� 20 PrimePHASE – Puhtaampaa vettä, luonnollisesti! �������������������������������������������23 Tarantula kutoo vahvaa verkkoa ����������������������������������������������24 Hei me kuntoillaan! �������������������������������������������������������������������� 26 Fingerpori �������������������������������������������������������������������������������������� 26

W W W. C H E M I G AT E . F I

4

the

Bridge


Strength & runnability PrimeBOND specialty biopolymers by Chemigate


Paavo

Pienen yksikรถn joustavuus on vahvuutemme, jota myรถs asiakkaat arvostavat, Paavo Ahonen Tuire Luomala ja Jaana Karvonen painottavat.

Tuire

6

the

Bridge


Tilauspalvelut,

palveluksessanne! —— Tiivis, rento ja hyvähenkinen. Täällä saa olla oma itsensä, kuvailevat Tuire Luomala, Jaana Karvonen ja Paavo Ahonen Chemigaten Lapuan työyhteisöä.

—— Teemme työtä pienellä porukalla kodikkaassa ja hyvässä ilmapiirissä. Silloin tulostakin syntyy, Jaana ja Tuire komppaavat. ■

Kolmikon työnkuva on moninainen. Helmikuussa 2014 Chemigatelle tullut Tuire vastaa Lapualle keskitetyistä tilauspalveluista. Näistä tehtävistä aiemmin huolehtinut Jaana on siirtynyt pääosin talouspuolelle, kuitenkin tarvittaessa Tuirea tuuraillen.

Joskus tilausaikataulut voivat olla tiukat, mutta kertaakaan ei olla myyty ”ei oota”. Joukon konkari Paavo puolestaan toimii tuotantopalvelupäällikkönä 34 vuoden kokemuksella. Hän on ollut aikanaan talon ensimmäinen toimihenkilö. —— Meillä on hyvä ristiinkoulutusjärjestelmä, joten poissaolojen sattuessa tuurailemme toisiamme, Paavo kertoo. —— Joskus tilausaikataulut voivat olla tiukat, mutta kertaakaan ei olla myyty ”ei oota”. —— Pitää koputtaa puuta, mutta aina asiakkaan toiveet on pystytty toteuttamaan. Tästä etenkin nämä meidän naiset ovat saaneet paljon hyvää palautetta, Paavo muistuttaa.

Jaana

the

Bridge

7


JATKUVA KEHITYSTYÖ TAKAA HUIPPULAATUISEN

HYLSYK A RTO N G I N Chemigate on Karhulan perinteikkään kartonkitehtaan pitkäaikainen tärkkelyksen päätoimittaja. Vuosikymmenten takaisista ensimmäisistä tärkkikokeiluista on kuljettu pitkä tie. Kartongin oikea lujuus on yhteistyön ja sinnikkään tuotekehityksen lopputulos.

8

the

Bridge


■■ Karhulassa ei tehdä töitä hammasta purren. Pöydän ääressä rentoutumassa myyntipäällikkö Kalle Kainu (Chemigate), käyttöinsinööri Janne Ruoti ja tehtaanjohtaja Arto Lindberg.

Kotkan Korkeakoskella sijaitseva Karhulan kartonkitehdas on nähnyt toistasataa vuotta suomalaista kartonkiteollisuutta. 1980-luvun puolivälissä taloon tullut käyttöinsinööri Janne Ruoti on vaikuttanut Karhulassa useissa tehtävissä. Tänään mies vastaa käytettävistä raaka-aineista, kartonkitehtaan ajamisesta ja lopputuotteesta. — — Sonoco-Alcore Oy on teollisuuspuolen toimija, joka valmistaa kierrehylsyjä. Karhulan kartonkitehtaalla valmistetaan hylsykartonkia Sonocon omille hylsytehtaille Euroopassa. Kartonkihylsyt päätyvät pääasiassa teollisuuspakkauksiin, mutta myös kaupan hyllyille erilaisiin paketteihin ja purkkeihin. — — Elintarvike- tai kulutustavarakonserni ostaa emoyhtiöltämme Sonocolta pakkausratkaisun, Sonoco pakkaa tuotteen ja toimittaa sen kauppoihin, Ruoti selittää.

Perinteikäs kartonkitehdas Tehdasjätti Ahlstrom perusti aikanaan kartonkiteollisuuden Karhulaan. Globaali pakkausyhtiö Sonoco osti kymmenen vuotta sitten tuotantolaitokset kilpailijaltaan. Karhulan tehtaalla käy edelleen tuttu vilinä. Kolmessa tuotantoyksikössä on toistasataa työntekijää. Kartongin valmistus vaatii kaksi pääraaka-ainetta: kierrätyskuitua ja laadukkaita tärkkelystuotteita. Chemigate on kartonkitehtaan pitkäaikainen päätoimittaja.

—— Aloitimme yli 20 vuotta sitten yhteistyön Chemigaten edeltäjän Raisio Chemicalsin kanssa. 1980-luvun puolivälin jälkeen teimme ensimmäiset tärkkikokeilut. Matkan varrella on ollut monenlaista kehitysvaihetta. Välillä on otettu sivuaskelia, mutta pääsääntöisesti on menty eteenpäin, Ruoti naurahtaa.

Joustavaa yhteispeliä Karhulassa valmistetaan Sonocon Euroopan kartonkitehtaista lujuudeltaan korkeimmat hylsykartonkilaadut. —— Tärkillä tehdään lujuutta ja sitä tarvitaan koko tehtaan ajamiseen. Tuotetta saa muualtakin, mutta tuotantolaitosten sijainti ja toimitusvarmuus minimoivat riskejä toimitusketjussa. Chemigatella on laadukas, tasalaatuinen ja hinnaltaan kilpailukykyinen tuote, Ruoti toteaa. —— Tietty joustavuus on myös tärkeää. Olemme tehneet pieniä räätälöintejä vuosien varrella. Pääraaka-aineet kierrätyskuitu ja tärkkelys tekevät kartonkihylsystä vastuullisen tuotteen. —— Kierrätyskuitu jos mikä on ympäristöystävällistä, ja tärkkelys on myös uusiutuva luonnontuote. Eihän hylsykartonkia ympäristöystävällisempää tuotetta olekaan, Ruoti suitsuttaa. (Jatkuu seuraavalla aukeamalla.)

the

Bridge

9


Kokeiluja ja tuotekehitystä Kartongin ja tärkin yhteensovittaminen piti aikanaan aloittaa kantapään kautta. 1980-luvun alussa kartonki valmistettiin ilman tärkkelystä, jolloin hylsyn sai kasaan vaikka käsin. Kun ensimmäisen kerran lisättiin tärkkelystä, hylsyä ei tahtonut saada rikki vasarallakaan.

Karhulan eli Korkeakosken kartonkitehdas on osa Sonoco-Alcore Oy:tä.

Sekä kartonkitehtaalla että Chemigatessa on tehty pitkä tuotekehitystyö oikean lujuuden saavuttamiseksi.

Sonoco-Alcorella on Suomessa kolme toimipaikkaa: päätoimipaikka Karhulassa ja pienemmät hylsytehtaat Ruovedellä ja Oulun eteläpuolella Ruukissa. Ahlstrom aloitti hylsyjen valmistuksen Karhulassa jo 1930-luvulla. Tehtaan kartonkikone on 108-vuotias.

— — Tärkkiä kului valtavat määrät. Kuvittelimme, että mitä enemmän lisäämme tärkkelystä, sitä enemmän saamme lujuutta. Koko sali oli valkoinen tärkistä. Nyt se naurattaa, mutta silloin se ei naurattanut ketään, Ruoti muistelee huvittuneena. Sekä kartonkitehtaalla että Chemigatessa on tehty pitkä tuotekehitystyö oikean lujuuden saavuttamiseksi.

Karhulassa valmistettava kartonki päätyy Sonoco-konsernin tuottamiin kuluttaja- ja teollisuuspakkauksiin eli tuhansiin erilaisiin paperi-, muovi- ja tekstiiliteollisuuden tuotteisiin. Sonoco-Alcore Oy on maailmanlaajuisen pakkausalan konserni Sonocon tytäryhtiö. Konsernin liikevaihto on 5 miljardia dollaria vuodessa.

Mutkattomia tapaamisia Tutussa kotimaisessa kumppanissa on etunsa. — — Asiakaspalvelu toimii, ja saamme tarvittaessa teknistä tukea. Vuoromestari on usein monta kertaa päivässä yhteydessä suoraan Kaipiaisiin. Meillä on tärkkisäiliössä kaukovalvonta Kaipiaisille, siinä mielessä toimimme symbioosissa. — — Tapaamiset ovat mutkattomia. Aikanaan oli vähän railakkaampaa, siinäkin suhteessa asiat ovat menneet parempaan suuntaan, Ruoti vitsailee. Keskusteluyhteys toimii Ruodin mukaan kaikilla tasoilla. Brysselin osto-organisaatioon yhteyttä pitävät suunnittelevat suurten raaka-aineiden ostosopimuksista ja neuvottelevat hinnoista. — — Monista omistajanvaihdoksista huolimatta yhteistyö on koko ajan toiminut hyvin. Henkilökunnan vaihtuvuus on ollut tehtaalla vähäistä. Samat ihmiset keskustelevat edelleen toistensa kanssa yritysten välillä. ■

10

Korkeakosken tuotantoyksiköihin kuuluvat tänään raskashylsy- ja kevythylsytehdas sekä hylsykoneille kartonkia valmistava kartonkitehdas.

the

Bridge


Meidän Emmi Emmi Liikala kuuluu pesäpallojoukkue Lapuan Virkiän runkopelaajiin. Emmi on Chemigaten kummipelaaja ja vieraileva blogisti.

C

hemigaten yhteistyökumppani Lapuan Virkiä on voittanut neljä peräkkäistä naisten pesäpallon Suomen mestaruutta. 23-vuotias Emmi Liikala kuuluu joukkueen runkopelaajiin ja hän on tulevan kauden Chemigaten kummipelaaja ja vieraileva blogisti yrityksen kotisivuilla.

Toivon kaikille viihtyisiä ja monipuolisia lukuhetkiä! 23-vuotias Liikala on nuoresta iästään huolimatta voittanut urallaan jo seitsemän aikuisten SM-mitalia joukkueen vakiokokoonpanossa. Huippu-urheilijan elämään mahtuu muutakin, sillä psykologian opinnot Jyväskylässä ovat kääntymässä loppusuoralle. —— Lähden innolla mukaan tähän kirjoitusprojektiin. Pyrin yhdistelemään tekstissä elämänmakuisesti urheilijan arkea sovitettuna siviilielämän

haasteisiin. Tekstit vievät lukijat luentosaleista pukukoppiin, pelireissuilta saunailtoihin ja välillä ihan arkisen aherrukseni pariin. Toivon kaikille viihtyisiä ja monipuolisia lukuhetkiä, Liikala vinkkaa. —— Olemme todella iloisia Chemigaten ja Virkiän yhteistyön jatkumisesta. Joukkue edustaa alansa kärkeä, on määrätietoinen ja voitontahtoinen. Näihin arvoihin on on helppo samaistua. —— Samanaikaisesti saamme olla osana jotakin, joka on todella tärkeä osa seutumme identiteettiä, markkinointi- ja tuotepäällikkö Maisa Kantola toteaa. ■

the

Bridge

11


Tislaajamestari Kalle Valkonen

Tislaamon esittelykierroksella tuoksuu rukiin lisäksi intohimo ja innostus asiaan. Nämä herrat uskovat tähän juttuun.


Unelmia ja

RUISVISKIÄ

Kyrö Distillery Company on sekoitus luovaa hulluutta, yrittäjyyttä ja palavaa intohimoa viskiin.

P

ohjanmaa, ruis ja suomalaisuus. Miehet saunanlauteilla. Isokyrössä ruisviskiä ja giniä valmistavan Kyrö Distillery Companyn syntyainekset olivat elokuvalliset. Elettiin vuotta 2012.

— — Yrityksen toimitusjohtaja Miika Lipiäinen oli harrastanut viskejä ja toi saunalle maistiaisiksi ruisviskipullon. Juoma maistui hyvältä ja siinä maistelun lomassa aloimme pohtia, että Suomelta puuttuu vähän hienompi alkoholijuoma. Ranskalla on konjakkinsa ja skoteilla viskinsä, joten tämä voisi olla meidän juttumme. Samalla voisimme viedä suomalaista alkoholikulttuuria eteenpäin, Mikko Koskinen kertaa.

lenkiintoinen sekoitus lisää ja laajentaa yrityksen näkökulmaa. Tärkeintä on kuitenkin usko omiin unelmiin, eikä riskejäkään saa kaihtaa. Tislaamon esittelykierroksella tuoksuu rukiin lisäksi intohimo ja innostus asiaan. Nämä herrat uskovat tähän juttuun. —— Jos on unelmia, mitä haluaa tavoitella, on niiden pitäminen pelkästään omassa mielessä tietyllä lailla haaskausta. Uskon, että maailma on parempi paikka silloin, kun ihmiset lähtevät toteuttamaan unelmiaan. (Jatkuu seuraavalla aukeamalla.)

Saunareissun jälkimainingeissa Miika Lipiäinen, Miko Heinilä, Kalle Valkonen, Mikko Koskinen ja Jouni Ritola perustivat Kyrö Distillery Companyn. Idyllisellä paikalla yli 100 vuotta vanhassa entisessä Isonkyrön Osuusmeijerissä toimivaa tislaamoa rakennettiin noin vuoden verran ja huhtikuussa 2014 käsityönä Saksassa valmistettu päätislauspannu käynnistyi ensimmäisen kerran. Lisäksi valikoimassa on ruispohjaista giniä, jonka 16 maustetta sisältävät muun muassa mesiangervoa, koivunlehtiä, karpaloa ja tyrniä.

”Toteuttakaa unelmianne” Perustajäsenten taustat vaihtelevat kaupallisen, logistiikan ja biologian aloilta. Mie-

■■ Omistajan onnea – miehisempi vaihtoehto osakesijoittamiselle?

the

Bridge

13


—— On muistettava, että kaikessa on riskinsä, ja ne on otettava huomioon, Koskinen korostaa. Luovuutta ja kekseliäisyyttä on vaikea opettaa, mutta ruisviskiyrittäjät kannustavat rohkeuteen. Kaikki on mahdollista. —— Vanhemmiten on tajunnut, että oikeastaan kaikki mitä on ympärillämme, on samanlaisten ihmisten keksimää. Joku on keksinyt Koskenkorvan, toinen T-mallin Fordin.

Kaikki on mahdollista —— Kun on resursseja, niin melkein mitä tahansa pystyy tekemään. Nyt tuntuu, että Suomeen sopisi parempi alkoholijuoma ja katsotaan, teemmekö me sen, Koskinen pohtii.

”Huolehdi itsestäsi” Yrittäjyys on kovaa työtä, eikä ruisviskikään tislaannu tai valu tynnyreihin itsestään. Koskinen muistuttaakin, että yrityksen lisäksi myös yrittäjästä on pidettävä huolta. —— Unipankista voi ottaa velkaa tiettyyn rajaan asti, mutta jossain vaiheessa se kostautuu. Silloin tehdään pitkiä päiviä ja huonoa jälkeä.

Haluamme tehdä tästä sellaisen jutun, joka tunnetaan maailmalla ja josta suomalaiset voivat olla ylpeitä.

Ruisviski ■■ yleensä viski jossa yli 51 prosenttia ruista ■■ etenkin Amerikassa ruisviskin suosio on suuressa kasvussa

Kaveriporukan perustama viskitehdas joenvarressa keskellä maaseutua vain pienellä tislauskokemuksella vaikuttaa ensi kuulemalta melko korkealentoiselta hankkeelta. Kyrö Distillery Company on kuitenkin matkassa tosissaan, pilke silmäkulmassa. Yhtiön toimintafilosofiakin on paljonpuhuva.

■■ ruisviskissä on enemmän mausteisuutta ■■ kypsytetään aina tammitynnyreissä ■■ ruisviskissä ei yleensä ole savun makua ■■ EU-lainsäädännön mukaan viski on viskiä, kun se on tislattu viljasta ja kypsynyt tammitynnyrissä vähintään kolme vuotta

—— Tavoitteenamme on olla maailman tunnetuin isokyröläinen viskitislaamo vuonna 2022. Haluamme tehdä tästä sellaisen jutun, joka tunnetaan maailmalla ja josta suomalaiset voivat olla ylpeitä. ■

14

the

■■ maku on särmikkäämpi kuin normaali mallasviski

Bridge


Unique

quality.

PrimeSIZE hydrophobic sizes by Chemigate


PrimeBONDilla

lujuutta pehmopaperiin Paperiteollisuuden osaaja Gerald Oberländer tuntee eurooppalaisen paperintuotannon erityispiirteet ja vaatimukset. Münchenissä asuva itävaltalainen vie Chemigaten nestemäistä PrimeBOND-lujuuspolymeeria aktiivisesti maailmalle.

PrimeBONDin hyödyt pehmopaperissa ■■ parantaa pehmopaperin lujuutta ja märkälujuutta

C

hemigaten ainutlaatuinen PrimeBOND-biopolymeeri lujittaa pian yhä useampaa talouspaperia ja paperinenäliinaa.

■■ tehostaa retentiota ja parantaa vedenpoistoa ■■ vähentää pölyämistä

—— Käynnistimme yhdessä Chemigaten kanssa projektin PrimeBONDin viemiseksi Euroopan pehmopaperimarkkinoille. Ensimmäisen biopolymeerilla lujitetun pehmopaperikoeajon jälkeen pystyimme osoittamaan asiakkaille sen hyödyt. Projekti on edennyt, ja nyt muutamassa pehmopaperikoneessa hyödynnetäänkin jo Chemigaten tuotteita.

■■ parantaa paperikoneen ajettavuutta ■■ tuottaa parempaa painojälkeä ■■ vähentää muiden kemikaalien tarvetta

Eri paperialan yrityksissä toistakymmentä vuotta toiminut Gerald Oberländer hyppäsi pari vuotta sitten rohkeasti itsensä herraksi. Oman yrityksen, Go Chemin puitteissa työmahdollisuudet ovat nyt laajemmat.

■■ liuoksena toimitettavat biopolymeerit ovat helppoja käsitellä

— — Teen yhteistyötä parin kolmen toimittajan kanssa, ja työskentelen konsulttina sellu-, paperi- ja ympäristöratkaisuja tarjoavalle Biomontanille. Viime vuonna aloitimme yhteistyön myös Chemigaten kanssa.

Chemigaten korkealaatuinen PrimeBOND-biopolymeeri lujittaa pian yhä useampaa talouspaperia ja nenäliinaa.

16

the

Bridge


Lujuutta ja säästöjä Pehmopaperin valmistus on tärkkelysteollisuuden näkökulmasta erittäin lupaava paperiteollisuuden alue. Lujuuspolymeerit ovat sekä pehmopaperin että pakkausratkaisujen tulevaisuutta. Asiakas haluaa konkreettisia hyötyjä ja ennen kaikkea kustannussäästöjä. Muuten tuote ei mene kaupaksi. PrimeBONDin hyödyt ovat kiistattomat. — — Pehmopaperista tulee lujempaa, ajettavuus paranee ja paperikoneen ympärillä leijuva pöly vähenee. Lyhyiden kuitujen määrää voidaan lisätä ja pitkiä vähentää. Lujuusparametrit pysyvät samoina, ja asiakas säästää kuluissa, Oberländer kertoo.

Pehmopaperissa yllättäviä mahdollisuuksia Viime vuodesta lähtien Oberländer ja Chemigate ovat tehneet tiivistä yhteistyötä avatakseen ovet Keski- ja Itä-Euroopan pehmopaperimarkkinoille. —— Suuntaan toimintani Itä-Euroopan maihin, erityisesti Bulgariaan ja Sloveniaan, jossa minulla on hyvä kontaktiverkosto. Olen juuri aloittanut toiminnan Etelä-Aasiassa, ja tulen myös tukemaan Chemigatea Kiinan markkinoilla.

Kodin pehmopapereilta edellytetään myös tiettyä märkälujuutta, joka on yksi pehmopaperin laatuparametreista. —— PrimeBONDia käyttämällä asiakas säästää myös märkälujuuskuluissa.

Täytyy tietää ne, jotka tuntevat hyvin alan markkinat ja oikeat ihmiset. (Jatkuu seuraavalla aukeamalla.)

the

Bridge

17


Jotta eri maiden paperimarkkinoilla saa jalan tehokkaasti oven väliin, ovat kontaktit ensiarvoisen tärkeitä. — — Täytyy tietää ne, jotka tuntevat hyvin alan markkinat ja oikeat ihmiset. Kun tapaan asiakkaan, esittelen tuotteen ja sen hyödyt sekä teemme laboratoriokokeita ja koeajoja. Pehmopaperilla on kartonkia ja painopaperia pienemmät markkinat. Alalla on silti runsaasti mahdollisuuksia, sillä ala on kasvava ja kilpailijoita on vain muutama.

mi, joka kokeilee mielellään uutta. Voin puhua heidän kanssaan hyvin avoimesti, ja olen saanut heiltä kaiken tarvitsemani tuen. — — Tärkkelyspohjaiset polymeerit ovat erittäin mielenkiintoinen väline monella paperiteollisuuden alueella. Kaikki tarvitsevat lujuutta. Erilaisia tärkkelyspohjaisia polymeerejä voidaan hyödyntää erikoistuneilla paperialoilla uniikeissa tuotteissa, Oberländer visioi. ■

Kaikki tarvitsevat lujuutta Oberländer on erittäin tyytyväinen kumppanuuteensa Chemigaten kanssa. — — Luulen, että meillä on mahdollisuus tehdä yhdessä jotain vähän enemmän. Chemigatessa on nuori ja innovatiivinen tii-

Chemigatessa on nuori ja innovatiivinen tiimi, joka kokeilee mielellään jotain uutta.

Gerald Oberländer:

I’m a workaholic! Pidän matkustamisesta ja siksi olen valinnut tämän ammatin. Viime vuonna ajokilometrejä kertyi noin 140 000. Tapaan mielelläni ystäviä ja kokkailemme yhdessä illallista. Talvisin lumilautailen. Pelaan myös golfia, mutta en ole siinä kovin hyvä, koska en ehdi koskaan harjoitella.

18

the

Bridge


Maximum Impact with minimum Cationicity

RaiFIX– Ecological and effective fixation by Chemigate


Kotimainen ohra hyödyksi –

nyt ja tulevaisuudessa

Altian Koskenkorvan tehtaan tehtaanjohtaja ja tärkkelys- ja rehuliiketoiminnan päällikkö Antti Snellman tuntee ohran runsaslukuiset mahdollisuudet. Viimeisin investointi on oljenkuorta hyödyntävä biovoimalaitos.

S

elluloosa- ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri Antti Snellmanin tie johti viisi vuotta sitten Altian leipiin. Kuluneiden vuosien aikana yhtiö on investoinut menestyksekkäästi uuteen tekniikkaan ja tuotannon kehitykseen.

Altia Oyj on suomalainen valtionyhtiö, joka valmistaa, maahantuo ja markkinoi alkoholijuomia Pohjoismaissa ja Baltiassa.

— — Altian Koskenkorvan tuotantolaitos on paitsi alkoholijuomayhtiö myös suuri tärkkelystehdas. Viljaviinan lisäksi ohrasta valmistetaan tärkkelystä, johon käytetään yli puolet tehtaaseen tulevasta ohrasta. Ohratärkkelystä käytetään metsäteollisuuden sideainesovelluksiin ja panimoteollisuuden oluenvalmistukseen, Snellman kertoo.

Koskenkorvan tehtaalla ohrasta valmistetaan viljaviinaa tunnettujen alkoholijuomien perustaksi. Tislaamon juuret juontuvat 1800-luvulle asti. Tuotteiden raaka-aine on suomalainen ohra. Yhtiöllä on pitkät perinteet ohranviljelyssä ja ohralajikkeiden kehitystyössä.

Yli puolet tehtaaseen tulevasta ohrasta käytetään tärkkelyksen valmistamiseen.

Tehtaalle virtaa vuodessa noin 190 miljoonaa kiloa ohraa, lähes 15 % Suomen vuotuisesta ohrasadosta. Yli puolet ohrasta käytetään tärkkelyksen, rehujen ja hiilidioksidin valmistamiseen sekä energiantuotantoon.

20

the

Bridge


Kaikki osaset hyödyksi Altian tuotteiden ytimessä on laadukas suomalainen ohra. Tehtaalle tuleva ohra hyödynnetään täysimääräisesti – mitään ei heitetä pois. Ohrasta saadaan myös kasvipohjaisia proteiineja ja kuitua, joita hyödynnetään eläinrehuina. Käymisprosessissa syntyvä hiilidioksidi hyödynnetään kasvihuoneviljelyssä.

—— Yhteistyö on sujunut hyvin ja sen tulevaisuudennäkymät ovat valoisat. Operatiivisella tasolla kanssakäyminen on jokapäiväistä. Henkilökemiat toimivat ja yritykset ymmärtävät hyvin toistensa intressejä, Snellman iloitsee.

Altian tuotteiden ytimessä on laadukas suomalainen ohra. Koskenkorvan tehdas on maailman ainoa pelkästään ohraa tärkkelyksen raaka-aineena hyödyntävä tärkkelystehdas. Yhteispeli suomalaisten maanviljelijöiden kanssa on tiivistä. — — Suomalaiset tilat varastoivat huomattavan osan viljasta omiin viljasiiloihinsa, mikä ei ole maailmalla yleistä. Varastointitavan ansiosta meillä on huipputason jäljitettävyys; voidaan helposti selvittää, miltä tilalta ohra on peräisin.

Ohrasta on moneksi

Toimiva kumppanuus Altian ja Chemigaten yhteistyö juontaa juurensa Raisio Chemicalsin aikoihin 1980-luvun puoliväliin. Chemigate on Altian suurin yksittäinen tärkkelysasiakas. Chemigaten modifiointiprosessissa hyödynnetään valtaosa Altian tuottamasta puhtaammasta A-tärkistä. Jatkuvasti tiivistyvä yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia.

Viljaviinan valmistus vaatii paljon energiaa. Vuonna 2014 valmistunut biovoimalaitos on Altian tuore jättiponnistus. Ohraa hyödyntävä teollisen mittakaavan oljenpolttolaitos on tekniikkansa osalta Suomen ensimmäinen. (Jatkuu seuraavalla aukeamalla.)

TIESITKÖ? 1900-luvun alkupuolella Etelä-Pohjanmaa oli kroonista perunan ylituotantoaluetta. Peruna päätettiin hyödyntää, ja vuonna 1941 Ilmajoen Koskenkorvalle valmistui Alkon tislaamo. Varastoon hankitusta perunasta keitettiin heti kaksi tonnia perunaväkiviinaa. Vasta 1950-luvulla raaka-aineena alettiin käyttää viljaa.

the

Bridge

21


—— Vanha turvekattila alkoi olla tiensä päässä ja mietimme teknisiä vaihtoehtoja. Ohrasta jää paljon kuorta, jolla on kohtuullisen hyvä polttoarvo. Halusimme selvittää, voisiko kuorta polttaa oljen tapaan. Suomalaiset toimittajat tarjosivat ratkaisuja, joissa 20-40 % polttoaineesta olisi voinut muodostua ohrankuoresta eli olkimassoihin verrattavista polttoaineista. Altialaiset pyörähtivät Skotlannissa ja Tanskassa tutustumassa laitoksiin, jossa poltettiin pelkkää olkea. Toimittajaksi valikoitui kymmeniä toimivia biopolttoainelaitoksia Eurooppaan rakentanut belgialainen Vyncke.

Omavarainen energianlähde Uuden biopolttolaitoksen myötä kaksi kolmasosaa Altian Koskenkorvan tehtaan energiantarpeesta saadaan omasta ohrankuoresta. Vuonna 2015 kunnostettava turvekattila tukee tuotantoa vain tarvittaessa.

Investoinnin saama tuki osoittaa omistajan luottavan sekä tehtaan tulevaisuuteen että kilpailukykyyn. —— Suomessa polttoaineratkaisu on harvinainen, sillä pitkän talven ja puuttuvan oljenkäsittelyn infrastruktuurin takia oljen saatavuus on huono. Me ostamme ja kuorimme ohraa jatkuvasti, joten ohrankuorta on aina saatavilla.

Pitkän aikavälin investointi Massiivista biovoimalaitosinvestointia ei tehty vuoden tai parin tähtäimellä vaan 40 vuoden käyttöä silmällä pitäen. Koskenkorvalla investoinnin saamaa tukea pidetään suuressa arvossa. Se osoittaa, että omistaja luottaa tehtaan tulevaisuuteen ja kilpailukykyyn. —— Uusi biovoimalaitos puolittaa hiilijalanjälkeemme. Sillä on taloudellisten hyötyjen lisäksi positiivinen vaikutus kestävän kehityksen mukaiseen tuotantotapaamme. Saimme Työ- ja elinkeinoministeriöltä 1,5 miljoonan euron investointituen uudelle tekniikalle. Olemme ylpeitä voidessamme tuoda maahan uutta tekniikkaa ensimmäisenä Suomessa. ■


Puhtaampaa vettä,

luonnollisesti! Uudet PrimePHASE-tuotteet ovat teollisuuden prosessi- ja jätevesienpuhdistuksessa käytettäviä tärkkelyspohjaisia luonnon polymeerejä. Uusiutuvan raaka-ainepohjansa vuoksi PrimePHASE jättää jälkeensä erittäin pienen hiilijalanjäljen. SVHC vapaana PrimePHASE on myös ekologinen ja turvallinen valinta, sillä se ei sisällä lainkaan akryyliamidia. Nestemäiset PrimePHASE tuotteet ovat erinomainen vaihtoehto silloin kun tavoitteena on luonnonmukaisuus, tehokas sameuden poisto tai helppokäyttöisyys. Lisätietoja löydät nettisivuiltamme http://chemigate.fi


TARANTULA

kutoo vahvaa verkkoa

C

hemigaten Scirocco-kuivamodifiointilinjalla valmistettujen lämpöpilkottujen tuotteiden myynti jatkaa kasvuaan. Nämä Tarantulana tunnetut tuotteet kattavat kaikki kuivassa muodossa viskomodifioidut tuotteet, aina paperiteollisuuden pinta-applikaatioista rakennusteollisuuden tarpeisiin asti.

entistä vastuullisemman toimijan pienentämällä tuotteidemme ekologista jalanjälkeä huomattavasti. ■

Parin viime vuoden aikana monille asiakkaillemme jo tutuksi tulleiden Tarantula-päällystystärkkelyksien tuoteperhe on vähitellen laajentunut ja päässyt nauttimaan jo vahvaa kaupallistakin menestystä. Viime vuonna debytoivat onnistuneesti myös ensimmäiset Tarantula-pintaliimat. Laakereille ei ole kuitenkaan tarkoitus jäädä makoilemaan. Ahkera kehitystyö jatkuu kaikilla applikaatioalueilla, päätavoitteena lähinnä tuoteportfolion laajentaminen pintaliimasovelluksissa. Tyytyväisenä katsomme kohti tulevaa; Scirocco-teknologian käyttöönotto on paitsi laajentanut kapasiteettiamme ja parantanut tuotekehitysmahdollisuuksiamme, niin myös tehnyt meistä

24

the

Bridge


Tarantulan idea on kehittynyt hieman matkan varrella. Ehkä osa tarkkaavaisista lukijoistamme muis-

TATUOINNIN KÄYTTÖOHJEET

taakin ensimmäisen Tarantula-mainoksen. Siinä aivan liian aidon oloinen hyönteinen kävelee luon-

1. Puhdista iho.

nottomaksi photoshopatun mallin paljaalla iholla.

2. Poista kirkas suojakalvo.

Nykyinen konseptimme on parempi. Malli on aito,

3. Paina napakasti kuivaa ihoa vasten kuva alaspäin.

hämähäkki on feikki. Etusivun malli on muuten Silja Knuuttila. Silja on Tarantulankin prosessikehitykses-

4. Paina märkää pyyhettä tatuoinnin selustaa vasten. Varmista, että tatuointi kostuu kauttaaltaan.

tä vastannut tuotantoinsinöörimme. Silja on aito.

5. Odota 30 sekuntia (älä kiirehdi) ja poista taustapaperi. 6. Huuhtele hellävaroin vedellä.

Mielestämme logo on hieno ja toivomme muidenkin

POISTO: Kastele tatuointi kauttaaltaan haavanpuhdistus-

saavan siitä vähän iloa. Kaikille teille, jotka haluavat

aineella tai vauvaöljyllä, odota 10 sekuntia ja hiero pois pumpulilla.

hetken olla supersankareita tai koviksia. Teille, joiden kotoa löytyy pieni supersankarin alku. Ja tietenkin

HUOMIO: Älä kiinnitä herkälle iholle, silmien lähelle tai jos

teille, jotka haluavat ainutlaatuisen mahdollisuuden

olet allerginen jollekin tuotteen aineista.

antaa kunnon sätky kotona odottaville.

the

Bridge

25


HEI ME

KUNTOILLAAN!

M

ainostoimisto ArtMocca vastaanotti ilolla haasteen osallistua Chemigaten kuntokampanjaan. Viime vuonna koko toimiston väki oli innolla liikkumassa. Myös tänä vuonna on trikoita vedetty ahkerasti jalkaan.

tosalilta, pulkkamäestä sekä lumilinnojen rakentamisesta. Työpäivän aikana merkitsemättömiä alle puolen tunnin liikuntasuorituksia kertyy jumppapallolla tasapainoilusta ja pomppimisesta, taukojumpasta sekä ahkerasta moccakupin nostelusta.

Liikuntapisteitä on napsahdellut reippaasti varsinkin koiranomistajille, sillä koiran on päästävä ulos säällä kuin säällä. Muuten pisteitä on kerätty muun muassa pilateksesta, lattaritansseista, kun-

Kuntokampanjan tavoitteena ArtMoccan väellä on ylläpitää (ja ehkä hieman kohottaakin) kuntoa, nauttia liikunnan antamista endorfiineista ja onnistumisen tunteista. ■

FINGERPORI – Normiarkea

26

the

Bridge


KUNTOKAMPANJA KEVÄT 2015 Chemigaten jo perinteeksi muodostunut kevään kuntokampanja alkoi tammikuun 12. päivä ja kestää huhtikuun alkuun (5.4.) asti. Tavoitteena on, että jokainen osallistuja kerää vähintään 2,5 kuntoilukertaa viikossa. Yhdeksi kuntoilukerraksi lasketaan 30 minuutin suoritus, jossa osallistuja on hengästynyt tai hikoillut. Kampanjassa on ollut mukana vuosi vuodelta enemmän osallistujia. Tänä vuonna mukana on jo yli kymmenen eri yritystä ja yli 130 osallistujaa! Yritykset koostuvat Chemigaten asiakkaista, sidosryhmistä ja tuttavapiiristä. Kuten aina, niin myös tässä kilpailussa on pieni porkkana: kaikki ryhmät, joiden jokaisen jäsenen keskiarvo koko jaksolta on vähintään kaksi ja puoli, palkitaan. Voittajaryhmäksi valikoituu se, jonka painotettu keskiarvo (pisteitä/henkilö) on korkein.

Pidätkö luonnossa liikkumisesta? Oletko hyvä paikantamaan aarteita? Pian sinulla on mahdollisuus testata taitosi! Keväällä starttaa Chemigaten aarrejahti. Tällöin paljastetaan neljä ympäri Suomenniemeä piilotettua kätköä, jotka sinun olisi tarkemmin paikannettava. Kilpailuajanjakso on 1.5.–30.9. ja löytämisen ilon lisäksi tiedossa on pieniä palkintoja sekä hyvää mieltä hyväntekeväisyyden muodossa. Tarkemmat ohjeet kilpailusta löydät uusituilta nettisivuiltamme 1.5. mennessä.

the

Bridge

27


441 878 Painotuote

the

Link.

the

Bridge.

the of

Future.

Starch.

W W W.C H E M I G AT E . F I


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.