Page 1


1. Usability van de website Een website is zonder twijfel van een enorm groot belang, het is het centraal punt van je online communicatie en de enige plek op het internet die jij volledig onder controle hebt. Veel aandacht besteden aan je website is ongetwijfeld een must. Hou dus zeker rekening met het gebruiksgemak, het gebruik van goede kernwoorden, het design, de leesbaarheid, de navigatie, de call-to-action, de landing page en de mogelijkheid tot interactie.

GEBRUIKSGEMAK

Ten eerste moet je de site makkelijk terugvinden. Een eenvoudig webadres dat gerelateerd is aan het bedrijf is zeker een must. Porsche Design heeft dat goed begrepen want hun webadres is hetzelfde als de bedrijfsnaam, namelijk www.porsche-design.com. Steeds meer mensen typen de www niet meer voor een webadres dus is het belangrijk dat de website werkt met en zonder www ervoor. We hebben dit uitgetest en de website van Porsche Design werkt zowel met als zonder de www ervoor. De website werkt ook op de belangrijkste browsers zoals Internet Explorer, Google Chrome en Mozilla Firefox. Wanneer we de website betreden, zien we op de homepagina niet veel meer dan een grote afbeelding en een navigatiebar; zakelijk en to-the-point dus.


Ze spelen wel in op gelegenheden want met Moederdag in het zicht, hebben ze hun homepagina aangepast. De navigatiebar is gebleven, maar de grote afbeelding werd nu vervangen door een link naar een wedstrijd voor Moederdag.

Het logo op de website staat linksboven en linkt telkens opnieuw naar de homepagina, wat een pluspunt is. Rechtsboven bevindt zich een zoekfunctie, die eenvoudig te gebruiken en zeer relevant is. Wanneer wij het trefwoord “phoneâ€? intypten, kregen wij een lijst met smartphones en toebehoren van Porsche Design. De taalselectie bevindt zich rechtsonder en daar kan je voor 2 talen opteren, het Duits en het Engels. De taalselectie is niet echt opvallend dus ze hadden die beter rechtsboven geĂŻntegreerd. Naast de taalselectie vind je via symbooltjes de links naar hun sociale media, maar die springen ook niet echt in het oog door hun neutrale kleur.

De links op hun site hebben een andere kleur dan de normale tekst, maar vallen niet zo hard op doordat ze niet onderlijnd zijn. Wanneer je een link al hebt aangeklikt, verandert die jammer genoeg ook niet van kleur. Teksten en afbeeldingen op de website van Porsche Design kunnen eenvoudig geknipt en geplakt worden en ook de snelheid van de website is een groot pluspunt.


GEBRUIK VAN GOEDE KERNWOORDEN

Natuurlijk is het gebruik van sterke kenwoorden in de titels en de tekst belangrijk, zo vinden mensen veel gemakkelijker de weg naar de website. Enkel wanneer we “Porsche Design” intikken op Google en andere zoekmachines, krijgen we direct de link naar hun website. Op hun website maken ze in hun teksten en titels veel gebruik van de kernwoorden luxemerk, luxekleding, design, … Maar wanneer we bijvoorbeeld luxe merkkleding of design in Google ingeven, dan vinden we ze in de verste verte niet terug. Ze moeten hun woordenschat op hun site dus beter afstemmen op de woordenschat van het publiek (zie deel SEO).


DESIGN

De website spreekt qua design zeker aan. Ten eerste geeft de homepagina duidelijk aan wat het aanbod is, dit kunnen de bezoekers zien via de navigatiebar. Ten tweede valt meteen de overzichtelijkheid van de website op, het scrollen en het aantal buttons wordt tot een minimum beperkt doordat ze gebruik maken van 1 duidelijke navigatiebar. Een korte beschrijving op de homepagina is altijd handig om de klant te informeren over het merk en over het bedrijf, dit vinden we op de homepagina van Porsche Design niet terug. Wanneer de bezoeker de website betreedt, wordt hij/zij zeker gemotiveerd om verder te kijken. Dit komt doordat tekstuele elementen beperkt worden en dat de bezoeker vooral aangetrokken wordt door de grafische elementen, waaronder de enorm grote afbeeldingen. De afbeeldingen staan zeker en vast ook in lijn met het bedrijf en geven extra waarde aan de tekst, het zijn geen nietszeggende beelden. Porsche Design heeft ook rekening gehouden met het consequent gebruik van het logo, de huisstijl, de kleuren en de lettertypes. Het “911 PORSCHE FONT” dat gebruikt wordt op de website van het automerk Porsche en zelfs op sommige auto’s, wordt op deze website ook weer steevast gebruikt. Deze huisstijl wordt in dezelfde lijn doorgetrokken op de volledige website. Ten eerste zijn de lettertypes overal hetzelfde en om de duidelijkheid te waarborgen, kregen de titels een ander lettertype dan de gewone tekst. Ten tweede komt het logo telkens terug linksboven de pagina, wat een zeer geschikte plaats is. Ten derde worden op elke pagina op de website dezelfde kleuren gebruikt. Het kleurenschema beperkt zich min of meer tot zwart en wit. Dit is weer het strakke en het moderne dat Porsche Design typeert.

Het webdesign is dus zeker eigentijds. Ze opteren voor een minimalistische look, less is more. Dit is zeker de dag van vandaag op grafisch vlak het geval en staat bovendien volledig in lijn met het imago en de identiteit van het merk. De website is trouwens ook fullscreen.


LEESBAARHEID

Om de leesbaarheid te verhogen is er gebruik gemaakt van een schreefloos lettertype. Zoals eerder gezegd, is de website vooral visueel gericht en wordt de tekst tot een minimum beperkt. Per regel zijn er dan ook niet te veel karakters, ook om het lezen te veraangenamen. Opsommingtekens, kernwoorden in het vet en tussentitels dragen ook steeds bij tot een betere leesbaarheid, daar maakt Porsche Design geen gebruik van op de website. Dit is volgens ons voor hun website niet echt een must omdat het gebruik van teksten al enorm beperkt is en omdat de site al enorm gestructureerd is. Het kleurenpalet die gebruikt werd, is voornamelijk zwart en wit. De achtergronden worden zwart gehouden, terwijl ze opteerden voor een wit lettertype. Een goede keuze, want de contrasterende kleuren zwart en wit zorgen voor de beste leesbaarheid.


NAVIGATIE

Bij een goede navigatie is het belangrijk om te weten waar je vandaan komt, waar je nu bent en waar je naartoe kan gaan. Op de website van Porsche Design is dat zeker het geval want welke pagina je ook betreedt, bovenaan staat altijd de navigatiebalk. Die hoofdnavigatiebalk is duidelijk herkenbaar (in een groter lettertype) en bevindt zich horizontaal bovenaan de pagina, waar hij het meest zichtbaar is. De hoofdnavigatiebar bestaat uit 5 items, wat dus zeker niet te veel of te weinig is. Die hoofdnavigatiebar is goed opgebouwd en doordacht. Het zegt namelijk wat ze doen doordat je “Company” kan aanklikken en zo een blik kan werpen op hun visie, missie, waarden en doelstellingen. Maar het zegt ook wat ze te bieden hebben, want zo kan je “Products” aanklikken en het volledige gamma van Porsche Design bekijken.

Wanneer je met de muis over de items van de hoofdnavigatie gaat, dan openen zich de subnavigaties. Die subnavigaties zijn dan ook nog eens links de pagina geplaatst, zodat de bezoeker er zeker niet kan overkijken.

Een secondaire navigatie onderaan de pagina heeft de website van Porsche Design niet. Ook een voetnoot met een copyright en een link naar de gebruiksvoorwaarden is nergens te bespeuren. Die moet je bovenaan de website bij “Service” en dan “Terms” gaan bekijken.


CALL-TO-ACTION

De call-to-action, het doel van de website is ongetwijfeld zorgen dat mensen iets kopen. Porsche Design wil dus verkoop genereren, zowel online als offline. Dit is duidelijk doordat bijna de volledige website in het teken staat van hun producten. Alle producten van Porsche Design kunnen bekeken worden en kunnen zo op hun beurt via de webshop gekocht worden. Wanneer je de producten bekijkt, kan je meteen het kleur, de maat en het aantal kiezen en daaronder vind je een call-to-action button met “CHOOSE�. De call-to-action bevindt zich dus op een goede plaats, onderaan de pagina, maar mocht groter gemaakt zijn zodat die meer in het oog zou springen. De mogelijkheid om het product dat je gekozen hebt, te delen via sociale media is er niet terwijl dit toch een mooie meerwaarde zou zijn.

Ook offline willen ze de verkoop stimuleren doordat ze gebruik maken van een storefinder op de website, zo kunnen bezoekers ook de fysieke winkels in de buurt raadplegen. Natuurlijk is het belangrijk dat het bedrijf goed te bereiken is, dat er de mogelijkheid is tot tweerichtingscommunicatie. Dit gebeurt aan de hand van 1 contactpagina waarop alle informatie over het bedrijf te vinden is. De contactpagina op de website van Porsche Design is eenvoudig te vinden, maar de pagina zelf is een zwak punt. Eerst moet je zelf al je gegevens invoeren zoals je


emailadres, naam, land‌ en dan is er pas de mogelijkheid om een vraag te stellen. Je krijgt dus geen emailadres, telefoonnummer, faxnummer en adres van het bedrijf ter beschikking en daaruit blijkt dat ze niet genoeg aandacht besteden aan tweerichtingscommunicatie met de klant.


LANDING PAGE

De landing page is de pagina waarop het bedrijf zijn doel bereikt. Zoals al duidelijk werd bij de call-toaction is het doel van Porsche Design om de verkoop te stimuleren. Als iemand een product van Porsche Design koopt op de website, dan is het doel bereikt. De call-to-action staat in rechtstreekse verbinding met de landing page. Dit is ook het geval op de website van Porsche Design. Wanneer we op de call-to-action button “CHOOSE” klikken, komen we terecht bij de eerste stap. Als je reeds klant bent, is er de mogelijkheid om je aan te melden en als je een nieuwe klant bent dan is er ook de mogelijkheid om je te registeren. Wens je geen van beide te doen, kan je gewoon verder shoppen als gast. Bij de tweede stap in het koopproces moet je je gegevens ingeven zodat de bestelling correct geleverd kan worden. De derde stap is het kiezen van de betalingsmethode. Daarna moet je bevestigen als vierde stap en tenslotte als vijfde stap krijg je de bevestiging van de aankoop en feedback “bedankt voor uw aankoop”. Het aankoopproces verloopt dus volgens vijf stappen, wat zeker niet te veel of te weinig is.


INTERACTIE

Interactie met de klant op de website is ook altijd een belangrijk gegeven. Zo wordt opnieuw de tweerichtingscommunicatie bevorderd en voelt de klant zich meer betrokken. Interactie kan je tot stand brengen door op je website de bezoekers zelf inhoud te laten toevoegen zoals polls, reacties, fora,... Op de website van Porsche Design is met interactie te weinig rekening gehouden. De bezoekers kunnen nergens reacties plaatsen of deelnemen aan een poll. De enige mogelijkheid is het inschrijven op de nieuwsbrief en er is ook een FAQ-pagina.


MOBIEL

De website moet natuurlijk ook bereikbaar zijn op mobiele toestellen, aangezien die meer en meer gebruikt worden en niet meer weg te denken zijn. Porsche Design heeft geen mobiele of responsive site ontwikkelt, maar heeft haar klassieke website toegankelijk gemaakt voor mobiele toestellen. De website op een mobiele drager laadt even snel als hun website op de computer, wat alvast een pluspunt is. De homepagina is hetzelfde als op de computer, maar door de fysieke grenzen van het scherm heeft Porsche Design geopteerd voor een verticale hoofdnavigatiebar in plaats van een horizontale. De zoekfunctie bevindt zich nu onderaan de pagina en de taalselectie en de integratie van de sociale media zijn weglaten. Dat laatste is zeker geen slimme zet, want mensen zijn meer geneigd sociale media te gebruiken via mobiele dragers, zeker de laatste tijd.

Lange teksten zijn een boosdoener op mobiele dragers. Porsche Design heeft exact dezelfde teksten mobiel als op de computer. Dit is in hun geval niet zo erg omdat ze op hun website sowieso al met enorm weinig tekst werken. Op hun website voor mobiele toestellen hebben ze wel meer wit-ruimte gecreĂŤerd om de leesbaarheid op het kleinere scherm te verbeteren. Het design is ook volledig hetzelfde gebleven, er werd gewerkt met dezelfde lettertypes, kleuren en huisstijl. Ook worden de visuele elementen op de mobiele dragers nog steeds benadrukt, net zoals op de computer.


Het navigatiemenu is wel minder zichtbaar dan op de computer. Die bevindt zich niet meer horizontaal bovenaan, maar verticaal links na het klikken op een icoontje.

Het doel van de mobiele website is nog steeds verkoop genereren, want ook hier werkt de call-toaction button “CHOOSE� en die bevindt zich ook onderaan de pagina. Daarna kom je net zoals op de computer terecht op de landing page, waar ook in vijf stappen klanten een product kunnen kopen. De website is dus volledig hetzelfde op de computer en op mobiele toestellen, enkel zijn er door de fysieke grenzen van het scherm van mobiele dragers wat zaken aangepast zoals de navigatiebar en de zoekfunctie.


ADVIES: WAT KAN BETER?


De website was al van een hoog niveau volgens ons. We hebben dus slechts enkele kleine zaken veranderd, zodat het voor de bezoeker nog gebruiksvriendelijker wordt. De navigatiebar stond al horizontaal bovenaan en was enorm duidelijk voor de bezoeker dus die hebben we dan ook behouden. Op de homepagina van de website van Porsche Design was ook geen inleiding aanwezig, die hebben we nu wel ge誰ntegreerd. De taalfunctie en de sociale media integratie bevinden zich op de huidige website van Porsche Design linksonder, maar voor de bezoeker was dit niet opvallend genoeg en hebben we het rechtsboven ge誰ntegreerd waardoor het meer in het oog springt. Een verwijzing naar gebruiksvoorwaarden en een symbool van copyright is ook altijd belangrijk dus deze hebben we dan ook zeker een plaats onderaan de site gegeven. -Chelsea Vanhullebusch-


2. Monitoring GOOGLE TRENDS

Google Trends geeft weer dat het merk Porsche Design in de afgelopen jaren steeds meer interesse vergaarde. Sinds 2005 zien we een min of meer stijgende lijn. Enkel het laatste jaar is er weer een kleine daling, na een piek in het begin van 2013.


De kaart ‘regionale interesse’ toont ons dat het zoekvolume naar Porsche Design het grootst is in Libanon. Duitsland staat op de derde plaats, met ongeveer de helft van het zoekvolume van Libanon.

Per land wordt ook nog een onderverdeling gemaakt en is het mogelijk te kijken in welke regio het meest naar Porsche Design wordt gegoogled. In het geval van Duitsland is dit de regio BadenWürttemberg.


In het venster gerelateerde zoekopdrachten zie je de onderwerpen die mensen hebben gezocht die ook naar Porsche Design hebben zochten. Populaire zoekopdrachten zijn ‘adidas porsche design’ en ‘adidas porsche’.


SOCIALBAKERS

Socialbakers is een handige monitoring tool om snel alle verschillende sociale netwerken van een merk te zoeken en te zien hoe populair ze zijn. Bij het tabblad Facebook staat de officiĂŤle pagina van Porsche Design bovenaan. Er is meteen te zien dat deze pagina bijna 260 000 vind-ik-leuks telt.


Als we doorklikken op de Facebookpagina kunnen we ook de evolutie van het aantal likes van de pagina zien. De laatste zes maand is dit sterk gestegen.

Het tabblad Twitter is een andere zaak. Socialbakers toont ons enkel Porsche Design Fans, een soort fanclub. Het officiĂŤle Twitteracount van Porsche Design, die rond de 8000 volgers heeft, staat niet vermeld.

Ook via Youtube toont Socialbakers ons meteen de officiĂŤle kanalen van Porsche Design. Daarna geeft hij ook enkele off-topic kanalen weer. Voor Google+ en LinkedIn zijn er geen resultaten.


TOPSY

Via Topsy zien we dat in de laatste 3 dagen 1514 tweets over Porsche Design de wereld zijn ingestuurd.

We kunnen ook het aantal tweets per dag bekijken. Hier zien we een periode van een maand. Er is een grote piek op 8 mei. Dit komt doordat die dag bekend werd dat Porsche Design ging samenwerken met acteur Patrick Dempsey.


KEOTAG

Bij Keotag vinden we niets van resultaten. Zelfs voor Twitter krijgen we geen informatie. We vermoeden dat er een probleem is met de website.


TWINGLY

Via Twingly komen we te weten dat Porsche Design ook populair is op verschillende blogs. Van de laatste 3 maanden alleen al vinden we 2822 resultaten.


SPEZIFY

Via de afbeeldingenzoekmachine krijgen we ook veel resultaten. Maar hier zijn duidelijk veel nietrelevante beelden ook bij. -Andries Dedeurwaerder-


3. Online communicatiekanalen TWITTER

Porsche Design doet het goed, tot redelijk op Twitter, met een totaal van 8.858 volgers. Ze plaatsen zo goed als dagelijks tweets over de producten die ze aanbieden, acties, evenementen, mensen uit het dagelijks leven die gebruik maken van hun producten,... Daarnaast gebruikt Porsche Design het eigen logo als profielfoto, dit zorgt voor een goede herkenbaarheid. Wanneer we op hun Twitterpagina komen krijgen we ook meteen een link naar hun eigen website te zien.


WEIBO (BLOG)

Weibo, wereldberoemd in China, is eigenlijk de Chinese versie van Twitter met hetzelfde principe van 140 tekens per bericht. Maar, ĂŠĂŠn Chinees teken staat voor een heel woord, dus kan je zinnen vormen met 140 woorden op Weibo. Weibo is ook voorzien van een chatfunctie en is volgens de chinezen veel overzichtelijker dan de Twitter van ons. Ook op dit sociaal netwerk is Porsche Design heel actief met maar liefst 10 910 fans. Dagelijks worden er berichten gepost die dezelfde informatie bevatten als de berichten die op Twitter en Facebook terug te vinden zijn. Zowel de header op deze pagina, als de achtergrond als hun profielfoto geeft duidelijk weer dat het om Porsche Design gaat.


FACEBOOKPAGINA

Porsche Design is op Facebook zeker niet onpopulair, de pagina heeft een totaal van 260.284 vind ik leuks en enorm veel mensen praten erover. Wat we kunnen zien is dat Porsche Design goed gebruik maakt van de header op hun Facebookpagina en deze ook aanpast aan de tijd van het jaar. (Hier het voorbeeld van de Moederdag fotocompetitie) Er kunnen dus prijzen gewonnen worden voor het moeder-dochtermodel met de meeste likes op hun Facebookpagina.


Porsche Design is duidelijk heel actief op Facebook. Ze posten frequent informatie over hun producten maar ook foto’s van mensen uit het dagelijks leven die gebruik maken van hun producten, acties, beelden van hun winkels, enz. De producten worden altijd heel goed omschreven en aantrekkelijk aan de klant voorgesteld. VINE

Porsche Design heeft een eigen pagina op Vine, een videocommunity waar korte videobeelden op geplaatst kunnen worden. Op dit kanaal zijn ze niet zo actief, ze hebben slechts 2 video’s gepost sinds mei 2013 en hebben 30 volgers. De ene video geeft enkele details van hun kledij weer en de andere video toont kort hoe een handtas van Porsche Design gemaakt wordt.


YOUTUBE-KANAAL

Porsche Design heeft ook gebruik gemaakt van een eigen Youtube-kanaal. Een voorbeeld hiervan is Porsche Design Sport waarop ze filmpjes plaatsen over hun eigen sportkledij en sportschoenen. Porsche Design Sport is eigenlijk een samenwerking tussen Porsche Design en Adidas. Dit laten ze ook duidelijk merken op hun pagina, ze verwijzen namelijk door naar de Youtube-kanalen van Adidas. Naast het posten van de filmpjes, worden de producten duidelijk omschreven. Hun lay-out is wel aantrekkelijk en strak net zoals het merk zelf. De header waarvan ze gebruik maken bevat Porsche Design Sport en het logo van Adidas.


PINTEREST

Porsche Design heeft 3 profielen op Pinterest. -

Bucharest (5 volgers, 285 pins)

-

South Africa (219 volgers, 547 pins)

- City Creek Center (25 volgers en 112 pins) Wat we kunnen zien is dat Porsche Design het meest actief is op Porsche Design South Africa. Alles wordt perfect onderverdeeld in verschillende mapjes (borden) die elk een eigen aspect van het aanbod bevatten. Er zijn bijvoorbeeld aparte mapjes voor de Blackberry van Porsche Design, een apart mapje voor de zonnebrillen, voor de horloges, accessoires, business, travel en nog zoveel meer. Dit geeft een goed overzicht van alle producten die aangeboden worden. Bij de afbeeldingen beschrijven ze op Pinterest enkel wat het product is en geen verdere uitleg, ook geen prijzen of groottes. De andere profielen hebben ook een duidelijk overzicht waarbij alle producten ingedeeld zijn per categorie, alleen is Porsche Design op deze profielen minder actief.


INSTAGRAM

Op Instagram is Porsche Design ook erg actief. In totaal hebben ze 2762 volgers. Bijna dagelijks posten ze foto’s van hun producten, het nadeel hier is dat er geen uitleg bijgeschreven wordt over het product. Geen prijzen, en hier zelfs ook niet wat het juist is of inhoudt, de afbeelding zou voldoende moeten zijn. Een verwijzing naar hun eigen website is er wel, wanneer mensen dan meer willen weten over de producten kunnen ze doorklikken naar hun site en de informatie daar achterhalen. Daarnaast gebruikt Porsche Design weer het eigen logo als profielfoto wat de herkenbaarheid stimuleert.

-Bo Vanherck-


4. Online adverteren CELEBRITY ENDORSEMENT

Op Facebook wordt er in de eerste plaats gebruik gemaakt van Celebrity Endorsement. Zo kan men tussen de foto's op hun pagina Patrick Dempsey terugvinden met een horloge van Porsche Design en Porsche Design kledij. Ook Chester Charles Bennington, de zanger van de groep Linkin Park, staat model voor het merk Porsche Design. Een slimme keuze vinden wij, omdat vele mensen opkijken naar deze twee figuren. Zo worden ze sneller aangesproken tot het aankopen van de producten.

TOP TOPICAL

Om hun product extra in de kijker te stellen speelt Porsche Design ook in op speciale gelegenheden, zoals moederdag. Zo konden de moeders en dochters met deze reclameactie twee van deze "Twin Bags" winnen. Door deze acties te organiseren zorgen ze ervoor dat er een grotere merk-binding ontstaat bij de klanten.


SEIZOENSRECLAME

Porsche Design is sowieso al erg seizoensgebonden omdat ze steeds werken met nieuwe collecties. Ze maken hier dan reclame voor maar durven ook ondertussen acties op te starten. Klanten die een Porsche Design uurwerk kochten, in de week waar het uur terug veranderde naar zomeruur, kregen er een gratis Porsche Design balpen bij. Een mooie stimulans om producten te blijven kopen bij Porsche Design!

YOUTUBE

Reclamefilmpjes die zich specifiek toespitsen op de afzonderlijke producten van Porsche Design vinden we hier niet terug. Ze willen eerder meteen hun hele collectie laten zien en dit doen ze door campagnefilmpjes online te posten. Zo zijn er video's over hun zomer en lente collectie terug te vinden in de vorm van mode shootings en shows. Daarnaast willen ze ook laten zien aan de kijker hoe het er achter de schermen aan toegaat. Ze zijn zeer fier op de vervaardiging van hun exclusieve producten en willen dit dan ook overbrengen. Zo tonen ze in een filmpje hoe ze een Porsche Design horloge in elkaar steken en welke ijzersterke eigenschappen deze bezit. Uiteindelijk vinden we ĂŠĂŠn echt reclamefilmpje terug, maar dit was in opdracht van Adidas. Porsche Design heeft hiervoor een nieuw paar schoenen ontworpen genaamd "Adidas Bounce:S3". In het filmpje zien we het logo van Adidas op de schoen, maar het zijn duidelijk de kenmerken van Porsche Design die de schoen kenmerken.


TWITTER

Op Twitter zien we dezelfde producten staan als op de andere sociale media. Geen echte reclameposters, maar foto's van de producten of van personen die pronken met de kledij en accessoires van Porsche Design. Wel wordt er hier consequent verwezen naar de website en de Facebookpagina.

BLOGS

Waar we op de andere online media geen reclame affiches terugvonden staan de blogs er vol van. Dit vinden we een raar gegeven omdat deze strakke affiches toch een meerwaarde zijn voor het merk. Het product wordt zo op een mooie manier tentoongesteld en de reclame benadrukt nog eens het strakke exclusieve design.


ADVIES

Porsche Design blijft met hun reclame erg consequent over de hele lijn. De storytelling zit goed en de klanten hebben een sterke merkbeleving. Hier zouden we dan ook niets aan veranderen. Wat we wel spijtig vinden is dat de mooie strakke advertenties, die terug te vinden zijn op de blogs, nergens voorkomen op de andere sociale media. Omdat ze toch een meerwaarde creĂŤren en het verhaal achter Porsche Design versterken zouden we adviseren deze ook te gebruiken op de andere kanalen. Het voornaamste doel van de online reclame van Porsche Design is eigenlijk branding. Ze willen zich profileren als een exclusief design merk en dit is terug te vinden in elk van hun online campagnes. Zo maken ze steeds gebruik van modellen en catwalks om hun producten te laten zien aan de buitenwereld. Affiches vind je dus bijna niet terug op de verschillende social media, maar telkens foto's van de producten op zich of personen die de producten tentoonstellen. Wij zouden dit veranderen om de branding te versterken door de affiches ook te gebruiken op andere kanalen zoals Facebook, Twitter, ... De klanten gaan zich beter kunnen identificeren met het merk en het oogt ook professioneler. De "call to action" bij Porsche Design staat daarentegen wel op punt. Op hun Twitter pagina, maar ook op de andere online kanalen, verwijzen ze de klanten steeds subtiel door naar hun website om de producten te bekijken en tot aankoop over te gaan.

Omdat Porsche Design exclusief is hebben we er dus voor gekozen om de verdere reclame te laten zoals het is. Als we meer reclame zouden maken dan zou het merk deze eigenschap verliezen en zouden huidige klanten misschien durven afhaken. Door simpelweg de affiches te verspreiden over hun bestaande media kunnen we zo de kosten zeer klein houden. -Jonas Van Ransbeeck-


5. SEO SEO staat voor letterlijk voor zoekmachineoptimalisatie en is een onderdeel van zoekmachinemarketing. SEO kan gedefinieerd worden als het geheel van activiteiten met als doel een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten of ranking van een zoekmachine. Dit gebeurd op basis van relevante trefwoorden of woordcombinaties. In dit onderdeel gaan we kijken naar de SEO van het merk Porsche Design. Porsche Design mag niet verward worden met het automerk Porsche want Porsche Design is een bedrijf dat losstaat van het automerk Porsche. Professor Ferninand Alexander Porsche verliet het Porsche autobedrijf in 1972 en startte zijn eigen luxe merk Porsche Design. Resultaten over het automerk worden dus niet gerekend als geldige resultaten voor het merk Porsche Design.

SEO website Er zijn relatief weinig zoektermen die op Google de website van Porsche Design als resultaat geven. Enkel wanneer ‘Porsche Design’ word ingevoerd komt de website van het merk als resultaat op de eerste pagina of bij concrete termen die ook in de menubalk van de website staan. Wanneer we enkel Porsche intikken vinden we enkel websites en informatie over het automerk Porsche of de website van designer Ferdinand Porsche maar niet over de kleding- en productenlijn van Porsche Design. Onder de zoekterm ‘Porsche Design’ is de website wel te vindbaar op echter elke uitgeprobeerde zoekmachine: Bing, Google, Ask, Mamma, Yahoo, Lycos, Startpage en Ecosia.


De website maakt wel gebruik van beschrijvende pagina-adressen waardoor we op de website terecht komen wanneer we de juiste termen gebruiken die ook in de pagina-adressen staan. Naast de beschrijvende URL’s zijn alle teksten ook echt tekst en geen afbeeldingen van de tekst.


Ranking en kernwoorden GOOGLE

Bij de zoekterm ‘Porsche Design’ staat de website van Porsche Design als eerste in de ranking van Google. De Website staat bij de natuurlijke resultaten. Ne de website staat een link die verwijst naar Google afbeeldingen waar verschillende foto’s staan van producten van Porsche Design. Rechts bovenaan staat er bij de Google shopping-resultaten staat een korte beschrijving en foto van de Lacie harde schijf van het merk Porsche Design die bij Krëfel verkocht wordt. Recht langs de zijkant van de pagina staan er bij de betaalde resultaten drie websites van online winkels die producten van Porsche Design aanbieden. Lager op de Google pagina’s staan verschillende winkels die het merk verkopen, de Wikipedia pagina van het merk en Youtube filmpjes die de trefwoorden ‘Porsche Design bevatten’. Deze zoekterm wordt uiteraard pas gebruikt tijdens de beslissingsfase, wanneer de consument het product nog eens wil vergelijke of tijdens de gebruiksfase als de consument verdere informatie zoekt over een reeds gekocht product.


Wanneer we ‘luxe merkkleding’ in Google intikken merken we al snel dat niet specifiek genoeg is om de consument bij het merk Porsche Design te krijgen. Ondanks het feit dat Porsche Design zich op hun website omschrijft als een luxe merk vinden we bij dat trefwoord niet van Porsche Design terug op de eerste tien pagina’s van Google. Het eerste resultaat bij deze zoekterm is de website van online winkel Zalando, de website staat zowel bij de betaalde resultaten als bij de natuurlijke resultaten. Wanneer we op deze site gaan in de hoop iets terug te vinden van Porsche Design worden er ook geen resultaten gevonden wanneer we Porsche Design intikken op de website van Zalando.


Door het de oorsprong van het merk te benadrukken en de zoekterm ‘Duits luxe merk’ in te geven is het misschien gemakkelijker om Porsche Design terug te vinden. Maar bij deze zoekterm worden voornamelijk auto-websites weergegeven. Bij Google afbeeldingen staat 1 foto tussen van een keuken ontworpen door Ferdinand Alexander Porsche.

Deze zoekterm als ook de vorige zoekterm kan gebruikt worden door consumenten in de exploratiefase, bij het zoeken van kleding of andere producten die Porsche Design aanbiedt. Deze algemene zoektermen leveren echter weinig resultaat zijn waardoor het beter is te gaan zoeken met concretere termen. Andere zoektermen die weinig of geen informatie of artikels opleveren als ook de website van Porsche Design niet opleveren zijn bovenstaande zoektermen die niet besproken worden. En goede zoekterm voor mensen die bijvoorbeeld een horloge zoeken is ‘timepiece design’. De term ‘Timepieces’ komt voor op de website van Porsche Design bij producten en Design zit in de naam van het merk waardoor we bij het intikken van deze zoekterm op Google meteen op de site terechtkomen en verschillende foto’s zien op Google afbeeldingen. Ook bij producten die op de website vermeldt staan als ‘Luggage’, voor mensen die een valise zoeken, of ‘Women’s Bag’, voor vrouwen die op zoek zijn naar een handtas, verschijnt de website op de eerste pagina van Google wanneer men er ‘Design’ bijschrijft.


Concrete producten in combinatie met het woord Design leveren dus de website van Porsche Design als resultaat op in Google. Dit in tegenstelling tot algemene zoektermen zoals vooraf beschreven: luxe merkkleding, De reden waarom deze zoektermen de juiste resultaten opleveren is omdat - zoals in ‘SEO website’ vermeldt - de Porsche Design website beschrijvende pagina-adressen gebruikt. Wanneer we via de website op het de optie-knop women’s bag klikken, staat er ook ‘womens-bags’ in de URL. Mensen die thuis zijn in de modewereld en echt op zoek gaan naar collecties en inspiratie gebruiken mogelijke zoektermen als ‘Fall winter 2014 inspiration’ of ‘Spring summer 2014 inspiration’. Dit zijn termen die gebruikt worden in de modewereld en minder populair zijn bij het grote publiek maar ze leiden wel naar de website van Porsche Design via Google.


YOUTUBE

Het eerste filmpje dat we te zien krijgen bij het intikken van ‘Porsche Design’ in Youtube is een filmpje dat niet gepost werd door het merk zelf. Het is een filmpje gemaakt door Porsche Design ter gelegenheid van hun 40 ste verjaardag maar het werd gepost door een andere gewone Youtubegebruiker. Het tweede filmpje is een filmpje dat door het automerk Porsche gepubliceerd is en niet door Porsche Design. Slecht het vierde en zevende filmpje zijn filmpjes gepost door het bedrijf Porsche Design zelf. Als we doorklikken op het filmpje zien we op de rechterkant van de pagina, bij de aanbevolen filmpjes, verschillende filmpjes gepost door Porsche Design. Op een tweetal filmpjes na die over het automerk gaan, gaan de filmpjes op de eerste 10 pagina’s allemaal over het merk of een product van Porsche Design.


APPLE STORE

Als we ‘Porsche Design’ in de App Store intikken worden zes Lacie harde schijven voorgesteld van Porsche Design met verschillende prijzen afhankelijk van de stockruimte. In de Itunes store worden enkel spelletjes, Podcasts en boeken over het automerk weergegeven bij de zoekterm Porsche Design.


Advies Als belangrijkste advies raad ik Porsche Design aan om algemenere kernwoorden te gebruiken op hun website en ervoor te zorgen dat de website onder deze algemene kernwoorden ook te vinden is. Bijvoorbeeld: Duits luxe merkkleding, Duitse merkkleding of Duitse designer. Dat kunnen ze bereiken door deze woordcombinaties meerdere malen op hun website te laten voorkomen. Met specifieke woorden over hun producten kan de consument nu wel al op de website terecht komen. Ten tweede kan Porsche Design op hun website ook best verwijzen naar andere hyperlinks. Ze zouden kunnen verwijzen naar de website van Ferninand Alexander Porsche zelf, naar blogs over Porsche Design of andere websites waar over het merk gesproken word. Door hun website te linken met andere websites zal de website van Porsche Design sneller en hoger in de ranking van Google staan. De huisstijl van Porsche Design bestaat uit vrij donkere kleuren en ook de logo’s van Twitter, Vine, Weibo en Facebook waarmee bezoekers de website kunnen delen zijn zwart gekleurd, hierdoor zien sommige bezoekers de logo’s mogelijk niet en wordt de website minder vaak gedeeld via social media. Een oplossing is dus de deel-knoppen in hun originele kleur te laten staan zodat ze herkenbaar zijn en vaker gebruikt kunnen worden door website-bezoekers van Porsche Design. Tenslotte vind ik persoonlijk dat de website van Porsche Design niet gestructureerd genoeg is in tegenstelling tot andere websites. Er is geen duidelijke onderverdeling tussen de verschillende productcategorieën. Het is ook niet duidelijke welke producten je onder welk thema gaat vinden. Ze maken een onderscheidt tussen producten, collectie, bedrijf mannen en vrouwen. Past collectie niet beter onder de keuze-knop ‘mannen’ en een tweede collectie onder de keuze-knop ‘vrouwen’? Of hoort collectie niet samen met producten? Onder de knop ‘service’ staat dan ook nog eens een optie ‘stylebook’ waar andere afbeeldingen van de kledinglijn staan. -Wendy Vanden Meerssche-

Porsche Design  

Online communicatie & Social media