Page 1

CHELSEA BUEL

interior design portfolio

interior design portfolio


INDEX

1. HEALTHCARE WOMENS CANCER TREATMENT CENTER *Senior Thesis

2. EDUCATION

VIRGINIA TECH CENTER FOR ARTS, CHICAGO

3. MIXED-USE

HARMONY HOUSE YOUTH RUNAWAY SHELTER * Work selected to be published in professor’ s textbook

(Working title: Commercial Interiors: Applying Sustainable Concepts and Practices)

4. CORPORATE 1

CHILDFUND INTERNATIONAL

5. CORPORATE 2

INTERNATIONAL PARALYMPIC COMMITTEE

*DIRTT Corporate Project Competition- Honorable Mention

6. RESIDENTIAL

LESLIE MACKIE & TIMOTHY EGAN RESIDENCE

7. SHELTER

FOOD SHELTER, NEW ORLEANS

8. HOSPITALITY

FUSION RESTAURANT & LOUNGE


WOMENS CANCER TREATMENT CENTER

CONCEPT: “We perceive the environment first through our senses, and then through our minds�. Through the treatment process, people can be healed even if they are not cured. And people who are cured may not be healed. Patients can learn to be at peace despite their condition in order to heal mentally. Healing involves the body as a whole, and there needs to be harmony of the mind, body and spirit. This treatment center focuses on these three factors in order to aid the patients in the healing process. In order to design for the mind, body and spirit, there must be the following: connections to nature and the outdoors, choices and options for patients as a part of the treatment process, and the space must be designed for social support. The chemo infusion areas are designed to look out to the healing garden in order to create a seamless connection and interaction with the landscape. The infusion areas are designed to give the patients choices, from group infusion spaces to private. The overall design focuses on creating a calm environment with plenty of natural light, nature views and spaces for support; all of which directly affect the healing process.

CONCEPT MODEL


HEALTHCARE

PROCESS:

PROCESS

RADIATION CHEMOTHERAPY

PATIENTS

STAFF

FLOOR PLAN Scale 3/128=1’-0”

STAFF

CIRCULATION


WOMENS CANCER TREATMENT CENTER

DATA: Five people were interviewed to collect data about different cancer centers and what is important to those people. Four were patients that either had chemo, radiation or both, as well as one caregiver/loved one that was with their loved one for various chemo treatments. The following were common issues mentioned: -The space was too clinical/boring feeling -The space was crowded and circulation was poor -There was little privacy within the space -Exam rooms were impersonal and there was no place to sit down and have a face to face conversation The following were common needs mentioned: -Wished for a place to put valuable or belongings -Wanted some shared spaces to allow patients to talk to one another -Wished for tray/personal table to put food/laptop on


HEALTHCARE

FINISH PLAN

W1

W2

P1

P2

P3

P4

P5

P6

FINISHES


WOMENS CANCER TREATMENT CENTER

CHEMOTHERAPY HALL/NURSES STATION


HEALTHCARE

CHEMOTHERAPY PRIVATE INFUSION BAYS


WOMENS CANCER TREATMENT CENTER

RADIOLOGY SECONDARY WAITING


HEALTHCARE

RADIATION: LINEAR ACCELERATOR


WOMENS CANCER TREATMENT CENTER

MIXED-USE: YOGA/MEDITATION


HEALTHCARE

CAFETERIA


VIRGINIA TECH CENTER FOR ARTS, CHICAGO

CONCEPT: Knowledge sharing is about working together, helping each other and collaborating. It is important to exchange ideas, inspiration, and knowledge by cross-pollinating all disciplines in the studio space. Cross-pollination allows for students to share knowledge, which is the best way to learn. It allows for all majors to be inspired by one another and work in collaboration with one another so that creativity can be fostered across all disciplines. The circulation will allow for communication with the open studios which will allow for inspiration and sharing of ideas. Cross-pollination is not only within the students, but the community as well. This will facilitate community outreach within the Chicago Loop.

ENTRANCE & INFO STATION


EDUCATION

1 INFO STATION 2 GALLERY 3 STUDIO SPACE 4 LOUNGE

13 PIN-UP SPACE 5 FACULTY OFFICES 9 CLASSROOM PERFORMANCE ROOM STUDIO ART SPACE 10 14 LOUNGE 6 PRINT ROOM RESTROOM 7 11 15 GROUP ROOM PRACTICE ROOM STORAGE 8 12

12

8

10

9

GALLERY

11 11

8 7 2

5 5

6 1

3 4

PRACTICE ROOM

13

5 5

14 9

15

3

FIRST FLOOR PLAN

15 SECOND FLOOR PLAN


VIRGINIA TECH CENTER FOR ARTS, CHICAGO

MATERIALS & FINISHES

FIRST FLOOR FINISH PLAN

SECOND FLOOR FINISH PLAN


EDUCATION

L1

C1

L2

C2

L3

C3

T5

C4/5/6

T1 T6

T7

T2

C7

T3 C8

T4


VIRGINIA TECH CENTER FOR ARTS, CHICAGO

PERFORMANCE SPACE


EDUCATION

The ceiling form is also curved to let sound reflect effectively. This custom ceiling allows for the balance of sound reflection and absorption, which is important for a performance space. Like the entry, the performance ceiling uses a similar pattern which draws the attention towards the stage. The form is made out of a wood frame with panels set inside in order to allow for sound absorption and reflection.

PERFORMANCE SECTION

ENTRY CEILING

CEILING PATTERN

PERFORMANCE CEILING


VIRGINIA TECH CENTER FOR ARTS, CHICAGO

The studio is designed for cross-pollination between all disciplines. It is divided so that the architecture & design students, and the art & music students cross paths. This allows for ideas to be spread and for the students to be inspired by one another. The Art students have both their own desk space which acts as their “home base” , as well as their own private workspace. Below are two diagrams that show the circulation which encourages a unified studio environment between all four disciplines. ARCH/ INT

MUSIC + ART

ART

ARCH/ INT

CROSS POLLINATION & CIRCULATION DIAGRAMS

STUDIO SPACE


EDUCATION

In a survey conducted, ten students were interviewed to describe their ideal studio environment. These students included interior design, architecture, and studio art majors. In order to design a studio for all four disciplines, it was important to incorporate the different needs.

Architecture/Design: natural light & views collaborative space open studio space lounge/kitchenette more table space pin-up space private spaces

Studio Art Responses: comfortable space individual studio ceiling to hang art good lighting collaborative space

Opaque glass partitions allow for some privacy, while the metal ceiling grid above provides area to hang artwork from.

STUDIO SPACE

INDIVIDUAL STUDIO ART SPACE


VIRGINIA TECH CENTER FOR ARTS, CHICAGO

This view below shows the opposite side of the studio. The windows allow sunlight to come into the building and provide views for the students. The studio includes a lounge and kitchenette for students to take a relax and take a break from work.

STUDIO & LOUNGE


EDUCATION 20 21 22

23

24

25

7 20

23

4 19 18 17

26 27

7 2 10 12 9 16 13 15

14 13 12 9 11 10 2 9 8

3 2 4 5 2 1 7

1

6

1 REINFORCED CONC. FOUNDATION 2 RIGID INSULATION 3 GRAVEL 4 VAPOR BARRIER 5 CONCRETE GROUND SLAB 6 COMPRESSIBLE FILL 7 REBAR 8 WEEP HOLE 9 FLASHING

10 WATER PROOFING 11 CMU BLOCK 12 LINTEL 13 INTERIOR/EXTERIOR CASEMENT FINISH 14 GLASS WINDOW 15 SHIM 16 ANGLE BRACKET 17 BOLTS EMBEDDED IN BEAM POCKET 18 BEAM POCKET FOR STRUCTURAL STEEL MEMBER

19 METAL TIE 20 SCULPTURAL CONCRETE MEMBER 21 CONCRETE FLOOR SLAB 22 METAL DECKING 23 STRUCTURAL; STEEL BEAM 24 HANGER WIRE W/ METAL FURRING CHANNELS 25 GYPSUM BOARD CEILING 26 BLOCKING 27 GYPSUM WALL FINISH

27 26


HARMONY HOUSE YOUTH RUNAWAY SHELTER

The goal of Harmony House is to provide a secure and stable shelter for young runaway teens that are in crisis and need of help. Harmony House exists to help the kids learn how to change and find their way through their crisis. The kids are coming in lost, looking for something. This design is about helping kids find their way. The design is expressed through the idea of meandering paths. The paths are used as a way to guide and direct the kids throughout the Harmony House and life through form and color.

Side Elevation

Sandwich Shop

Offices & Meeting

Front Section

Kitchenette Residence Residence & Lounge Rooms Hall Rooms

USING COLOR AS A GUIDE

SANDWICH SHOP


MIXED-USE

The floor plan expresses this concept with the paths that one person takes through the space. The paths are expressed by the halls on the first and second floor, and other implied paths. The implied paths are expressed by a change in the flooring material. Instead of being straight and direct, the paths allow a person to meander from one place to another. Throughout the space, bright colors and wrapped surfaces are used as a guide. The idea of wrapping is used with a touch of color indicating direction, leading from one space to the next. SECOND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN


HARMONY HOUSE YOUTH RUNAWAY SHELTER

These paths and wrapping can be found in the furniture, as well as shapes, finishes, and colors throughout the space. Bright colors are used as guidance to contrast with the darkness that the kids may be carrying within them; color and wrapping provide a positive and stable environment. Color also creates division throughout the space; each color represents a different space or part of the Harmony House. This provides a steady transition into the Harmony House, eliminating the feeling of confusion or of being lost. This design helps the kids find their way through the physical space just as they are finding their way through their own personal life.

RESIDENT BEDROOM


MIXED-USE

Key Symbol

Description Recessed Light Pendant Light Telephone Outlet Data Outlet Duplex Receptacle Outlet Standard Switch Three-Way Switch

SECOND FLOOR CEILING PLAN

SANDWICH SHOP CEILING PLAN

Quantity

Lamp Type

Location

Description

Specification

90

18 Watt Compact Fluorescent

Throughout

Recessed Can

8

18 Watt Compact Fluorescent

Sandwich Shop

Pendant Light

Hampsted “Daga”

4

18 Watt Compact Fluorescent

Common Room

Pendant Light

“Dokka”


CHILDFUND INTERNATIONAL OFFICE

ChildFund works together with children, parents, sponsors, and communities globally to help children living in poverty. Their mission is to help these children have the capacity to become young adults, parents and leaders who bring positive change to their communities. ChildFund works with children from birth to adulthood to help with their transition. The office is built upon these values of ChildFund. CONCEPT: The sense of community is brought into the workspace by the use of collaborative spaces designed to unify the office community. The collaborative elements bring workers together to brainstorm, and can offer an opportunity to get away from the typical workstation. The idea of growth within children from birth to adulthood is brought into the design of the space by the use of natural materials, green walls and visual design elements. RECEPTION DESK MILLWORK:

RECEPTION & WAITING AREA


CORPORATE 1

OPEN OFFICE

COLLABORATIVE SPACE

RECEPTION

PRIVATE OFFICE

RECEPTION

CONFERENCE ROOM CONCEPTUAL PLANS

CAFE & LOUNGE

PRINT/COPY SPACE

LOUNGE SPACE

CONFERENCE ROOM

PRIVATE OFFICE

KITCHENETTE

COLLABORATIVE SPACE

OPEN OFFICE

CAFE & LOUNGE

Designing spaces for a combination of a controlled & collaborative culture


CHILDFUND INTERNATIONAL OFFICE

CAFE & LOUNGE


CORPORATE 1

Wall Symbol

Description

C1

W2

FABRIC 1

F1

W1

W3

F2

W3

W2

FABRIC 1

F1

FABRIC 2

Manufacturer

W1

“Moon Glow” Stone

Daltile

W2

“Lime Green”

Benjamin Moore

W3

“Barvarian Cream”

Benjamin Moore

N/A

Green Wall

Dirtt

Symbol

Description

Manufacturer

N/A

Gypsum

Armstrong

C1

Natural bamboo

Teragen

Ceiling

Floor Symbol

Description

Manufacturer

F1

Oak Copper

Armstrong

Symbol

Description

Manufacturer

W1

“Barvarian cream”

Benjamin Moore

W2

“Richmond Green”

Benjamin Moore

W3

Natural Bamboo

Teragren

N/A

Green Wall

Dirtt

Symbol

Description

Manufacturer

C1

Cortega Mineral Fiber Lay In Ceiling

Armstrong

Symbol

Description

Manufacturer

F1

Hint Carpet Tile in “Birch”

Shaw Contract Group

F2

Maple Natural

Armstrong

CAFE & LOUNGE Wall

Ceiling

Floor

OPEN OFFICE & HUDDLE SPACE This is a huddle space designed to bring the office community together to brainstorm with one another. It can also offer an opportunity to get away from the typical workstation. HUDDLE SPACE

C1

W1

MATERIALS & FINISHES


INTERNATIONAL PARALYMPIC COMMITTEE

CONCEPT: The office is built upon the ideas of community, diversity, and movement. The space is designed around a central core, where most of the collaboration takes place. This core is what creates movement throughout the space and is what brings together the office community. Taking inspiration from the curves from the“three atigos”in the paralympic logo and the“flexfoot”that many athletes use for the paralympic games, curves are brought into the space in many ways. They are brought into the walls of the space to give emphasis to those spaces that bring together the office environment and create a sense of community.

FIRST FLOOR OPEN OFFICE/PRIVATE OFFICES


CORPORATE 2

FLEXIBILITY & MOVEMENT: Some spaces in the floor plan are emphasized by using curves inspired by the flex-foot. The spaces with the curved DIRTT wall systems represent the collaborative spaces, such as small to large conference rooms and places for workers to gather and share ideas. CENTRAL CORE FOR COLLABORATION

CONCEPTUAL PLANS

COLLABORATIVE SPACES

INFORMAL MEETING SPACE


INTERNATIONAL PARALYMPIC COMMITTEE

Taking the colors from the Paralympic logo, red green and blue are used on the collaboration booths. The circle shaped booths intersect each other and are arranged to mimic the Olympic rings. The booths are a place for employees to get out of the workstation to take a break or collaborate.

KITCHENETTE/HUDDLE SPACE


CORPORATE 2

12

3

12

11

7

3 3

13

9

7

13

7 10

15

7

7 1

3

8

2

11

7 14

5

3

FIRST FLOOR PLAN

9

4

7

CONFERENCE ROOM

OPEN TO BELOW

5

9

7 4

5

7

6

3

7

3

7

8

7 4 SECOND FLOOR PLAN

8

1 RECEPTION 2 MAIL ROOM 3 CONFERENCE ROOM 4 PATIO 5 HUDDLE SPACE 6 KITCHENETTE 7 PRIVATE OFFICE 8 OPEN OFFICE

9 LOUNGE 10 BOARD/TRAINING ROOM 11 STORAGE 12 MENS ROOM 13 WOMENS ROOM 14 SERVER ROOM 15 LAYOUT ROOM


TIMOTHY EGAN & LESLIE MACKIE RESIDENCE

Timothy Egan is an author and journalist for The New York Times. He is also a Pulitzer Prize winner and has a column appear every Friday in the opinionator. He lives in Seattle, WA and has a great appreciation for the west and has written books on the west & nature. Leslie Mackie is the owner of Macrina Bakery in Seattle, WA. She is known for her irresistible artisan breads. She loves the“rustic, aesthetic appeal of bread� . Macrina Bakery uses a mix of organic grains and natural ingredients. Together, they both want a combination between a rustic and modern home. They need space for Leslie to bake freely and Timothy to write and be inspired in his personal office.

Custom door to pantry millwork

KITCHEN


RESIDENTIAL

8

10

7

9 5

OFFICE

1

6

3 4

2

13

11

BEDROOM

12

1 ENTRY 2 1/2 BATH 3 DINING ROOM 4 LIVING ROOM 5 KITCHEN 6 BALCONY 7 OFFICE 8 GUEST BEDROOM 9 CLOSET 10 GUEST BATH 11 LAUNDRY ROOM 12 MASTER BEDROOM 13 MASTER BATHROOM


NEW ORLEANS FOOD SHELTER

CONCEPT: New Orleans was the birthplace of jazz music. This music was new to the people in the 19th century; it made them feel free and alive. Jazz expresses freedom not without rules; it is improvisational yet structured. Inspired by the idea of jazz music being expressive, free and dynamic, this food shelter is designed as a place where the community can come together with the freedom to express themselves. This is a shelter for people to feel safe and enjoy a warm meal. The shelter is designed not to resemble a typical food shelter. This is a place for people to get a warm meal but also a place for people to heal emotionally through music and the company of others. The goal for this shelter is to create a lively and expressive atmosphere, bringing the“big-easy�culture back to life.

ENTRANCE & DINING AREA


SHELTER

The floor plan is designed with music and dance as the core of the shelter since it is so important to the culture.

FOOD DANCE MUSIC

DINING AREA

“What’s New Orleans without music? And what’s music without dancing?”

DANCE FLOOR & STAGE

To create a quicker assembly process, few walls and partitions were used in the design of this shelter.


FUSION RESTAURANT & LOUNGE

This restaurant is designed to represent the bridges and waterways that run through Saint Petersburg, Russia. The design, colors and textures used in the space represent the fluidity, connectivity and division of the waterways and bridges. The colors used give it a cold feeling to relate to the climate & water in Saint Petersburg. Dark wood is used as a contrast to give the space some warmth. MATERIALS & FINISHES

MAIN DINING AREA


HOSPITALITY

BAR & LOUNGE

UPSTAIRS BAR & LOUNGE

MEZZANINE FLOOR

FIRST FLOOR PLAN

The floor plan is divided by the two main curves that run through the space, just as the waterways run through Saint Petersburg. These curves divide the space between public and more private spaces


UNDER ARMOR FLAGSHIP STORE

CONCEPT: Under Armour is known for their warm and cool apparel. The concept for this flagship store was based off of that idea by using warm/cold colors and materials. The two curves on the second floor plan create that intersection that is shown in the Under Armour logo. The tracklike, curved platform is designed to give that feeling of movement and direction through the space. HOT & COLD

ENTRANCE


RETAIL

SECOND FLOOR PLAN

SECOND FLOOR

CROSS SECTION

FIRST FLOOR PLAN

PARTI DIAGRAMS


CHELSEA BUEL 25 Mill Road, Hampden MA, 01036 buelchelseal@gmail.com (413)-348-2123

Chelsea Buel Interior Design Porfolio  

Interior Design Portfolio- 2014 Graduate

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you