Page 1

LADAKH INDIENS LILLE TIBET

REJSER MED DANSK REJSELEDER


Lamayuru

Alchi Leh

Delhi

Agra

Rejsen kort Dag Dag Dag Dag Dag Dag Dag Dag Dag Dag Dag

1. Afrejse fra Danmark og ankomst til New Delhi 2. Med fly over Himalayas bjerge til Ladakhs hovedstad, Leh, der ligger i den frodige Indus-dal (M+F+A) 3. Byvandring i Leh med besøg i den labyrintiske basar og det gamle kongepalads, der troner over byen (M+F+A) 4. Vi skal overvære munkenes morgenmesse i Thikse, opleve de berømte templer i Hemis og Shey samt drikke smørte hos en lokal familie (M+F+A) 5. Sejltur på Indus-floden, landsbyliv og overnatning i den stemningsfulde, grønne oase Alchi (M+F+A) 6. Vi bydes indenfor i Lamayuru, et af de mest spektakulære klostre i Himalaya (M+F+A) 7. Til morgenceremoni i Ridzong og en travetur til Sejrsfortet i Leh, hvorfra der er en mageløs udsigt til Indus-dalen (M+F+A) 8. Tid på egen hånd i Leh (M+A) 9. Vi forlader Leh og rejser til New Delhi (M+A) 10. Byrundtur i Agra og Taj Mahal (M+A) 11. Afrejse fra New Delhi og hjemkomst til Danmark

(M = morgenmad, F = frokost, A = aftensmad)


Ladakh Indiens lille tibet Dybt inde mellem Himalayas mægtige bjerge ligger det gamle buddhistiske kongedømme, Ladakh. Engang var Ladakh en del af det vestlige Tibet, men efter grænsedragningerne mellem Kina og Indien i 1949, blev Ladakh en del af Indien. Heldigt, er der mange, der mener. For inderne har i vid udstrækning ladet befolkningen i Ladakh passe sig selv. Derfor kan man i denne isolerede del af Himalaya opleve den tibetanske kultur i sin oprindelige form. Mødet med indbyggerne i Indus-dalen og deres stærke spiritualitet gør et stort indtryk. Vi oplever den i de ældgamle klostre, til sommerens festivaler og sågar på de lokale markeder. Og så er der landskabet. Billeder kan ikke indfange dét, øjet ser. Man skal være der. Man skal se det selv. Og så vil det brænde sig fast.

Fantastiske landskaber En ubrudt kæde af forrevne bjerge omkranser dalen under os. Bjergenes golde rødbrune og grå vægge står i skærende kontrast til dalens frodiggrønne bygmarker, der bredder sig på begge sider af Indus-floden. Jorden i dalen er kostbar, så de små landsbyer er klatret op på de nøgne skråninger. Og her og der ses prægtige, hvidkalkede klostre, der ligger som ørnereder på toppen af stejle klipper.

Ladakhs historiske kongeby, Leh I hovedstaden Leh, der mest af alt ligner en forvokset landsby, myldrer af det liv mellem boderne i byens basar. Købmændene tinger med de handlende om prisen på alt fra husdyr til afgrøder og religiøse amuletter. Gamle mænd og kvinder mumler mantraer, mens deres hænder lader bedemøllerne snurre. Over byens labyrintiske baser og flade tage troner det gamle kongepalads.

Klosterliv i Ladakh Munkenes messen fylder bedesalen i det gamle kloster i Thikse. De sidder i skrædderstilling på lange rækker, mens de i kor reciterer de hellige skrifter. Bøger ligger opslåede på borde foran dem sammen med klokker og andre religiøse redskaber. Morgensolen er endnu ikke nået helt herind. Men vore øjne har efterhånden vænnet sig til halvmørket. Store Buddha-statuer glimter gyldent i skæret fra de flakkende smørlamper. Og bag dem anes vidunderlige vægmalerier, der med stor detaljerigdom skildrer berømte scener fra Tripitakaen.

Sejltur på Indus-floden Vi rejser til isolerede dalstrøg og besøger landsbysamfund, hvor livet leves enkelt, og husdyrene trækkes indenfor om vinteren for at bidrage til varmen. Vi drikker smørte med de lokale og sejler på Indus-floden med udsigt til grønne marker, landsbyer og de enorme bjerge. Og så træder vi ind i et stykke middelalder, når munkene byder os indenfor på det afsidesliggende Lamayuru-kloster, der er et af de mest spektakulære i Himalaya. God rejselyst Venlig hilsen Check Point Travel


Dag 3: Morgenmesse

Dag 1: Afgang fra Danmark, ankomst New Delhi Gruppen mødes i Københavns Lufthavn og flyver til Indiens hovedstad, New Delhi. Kort før midnat ankommer vi til New Delhi, hvor vi ordner immigrationsformaliteterne og samler vores bagage, inden vi bevæger os mod indenrigsterminalen. Repræsentanter fra vores lokale agent møder os i lufthavnen med lidt forfriskninger.

Dag 2: Over Himalaya til det tibetanske plateau og byen Leh Der vil være tid til at slappe lidt af og eventuelt lukke øjnene lidt, inden vi tidligt om morgenen stiger ombord på indenrigsflyet til Leh, hovedstaden i det historiske buddhistiske kongedømme, Ladakh. Er vi heldige med vejret kan vi følge landskabet under os ændre karakter fra den flade Gangesslette, over Indisk Himalayas snedækkede tinder, til det tørre tibetanske plateau og Indusdalens frodiggrønne oase, Leh. Den fantastiske flyvetur bringer os fra havoverfladen og op på Verdens Tag. Højdemåleren viser cirka 3.500 meter, og den tynde luft kan tage pusten fra de fleste. Vi starter derfor forsigtigt ud og har afsat resten af dagen til at slappe af på hotellet og hvile ordentligt ud ovenpå den lange udrejse. Henover eftermiddagen vil turlederen fortælle lidt om de kommende dages

Den frodige Indusdal

program, gode råd i forbindelse med højdetilvænningen samt komme med en introduktion til Ladakhs omtomlede historie og interessante kulturer. Er der stemning for det tager vi på en kort gåtur gennem den gamle bydel, inden aftensmaden serveres på hotellet.

Dag 3: Rundtur i den historiske kongeby, Leh Vi starter vores rundtur i Leh med, i et roligt tempo, at bevæge os fra hotellet, gennem den gamle bydels smalle gyder og op til byens gamle palads, der indtil 1834 fungerede som hovedsæde for Ladakhs royale overhoved. Omkring paladsets fod ligger en række små bagerier, så har du lyst til at supplere morgenmåltidet med friskbagt brød, der minder om rundstykker med birkes, er her muligheden. Det royale palads blev bygget i det syttende århundrede, og minder, med sine ni etager, om en miniatureudgave af Dalai Lamas berømte vinterpalads, Potala, i Lhasa. Vi besøger embedsboligerne, kongens private tempel samt det centrale bederum og får vi adgang til paladsets tag, har vi mulighed for at nyde den enestående udsigt over Leh og dele af Indusdalen samt snedækkede tinder i det fjerne. Tilbage på hotellet er det tid til at slappe af i hotellets have efter frokosten. Hen på eftermiddagen går vi via det lokale marked til Shanti stupaen, der blev bygget med hjælp fra japanske

donationer, der med byggeriet af såkaldte fredsstupaer ønsker at sprede buddhisme og fred i hele verden. Den moderne stupa er placeret på en lille højderyg i byens udkant, hvor fra det er muligt at nyde solnedgangen over byen og de omkringliggende bjerge. Aftensmaden bliver efterfølgende serveret i hotellets restaurant.

Dag 4: Morgenmesse og klosterbesøg i Thikse, Hemis og Shey gompa Ladakh er et overflødighedshorn af spektakulære buddhistiske klostre, der fungerer som klare hvide pejlemærke i det golde landskab. Vi starter dagens rundtur i det eventyrlige Thikse kloster, hvor vi fra morgenstunden deltager i morgenbønnen sammen med lamaerne. Stemningen i den centrale bedesal er noget helt særligt, og lyden fra de store trommer, bækkener og horn, kan vække selv den mest trætte novice. Fra Thikse går turen videre mod Ladakhs største kloster, Hemis, der blandt andet huser en af verdens største tankaer. Den 12 meter lange tanka vises kun for offentligheden i forbindelse med en særlig religiøs festival, der finder sted hver tolvte år. Efter rundturen i klostrets rigt dekorerede indre rum og den centrale gårdplads, hvor de store festivaler hvert år afholdes i sommermånederne, nyder vi vores medbragte frokost i de rolige omgivelser. På tilbageturen til Leh besøger vi klosteret i


Markarbejde i Ladakh

Shey, der førhen fungerede som kongefamiliens sommerpalads. Klostret huser en imponerende 12meter høj Shakyamuni Buddha statue belagt med bladguld og dekoreret med halvædelstene. Tilbage i Leh kigger vi indenfor i privaten hos en af de lokale familier. Den spartanske indretning står i skærende kontrast til klostrenes detaljererigdom og guldbelagte statuer, men her er til gengæld varme. Ladakhierne er berømte for deres store gæstfrihed, og de byder gerne på en kop af den berygtede saltede smørte, gur-gur. Hertil serveres gerne små klejnelignende kager eller tsampa, ristet bygmel, der blandes op med teen, således man får en klistret, men velsmagende bolledej. Traditionelt er dette nogle af de vigtigste elementer i den tibetanske kost, og visse steder i Himalaya, udgør tsampaen og smørteen stadigvæk dagens hovedmåltid. Er vi heldige, byder værterne måske på et friskbrygget glas øl, chang. Chang indgår i mange buddhistiske ritualer, også de religiøse, hvorfor lamaerne gerne tager et glas med.

Dag 5: Sejlads på Indus floden og kulturskatte i Alchi I dag er der mulighed for at komme helt tæt på Ladakhs enestående natur og opleve områdets dybe kløfter og stejle bjergsider på en spændende raftingtur langs med Indus-flodens snoede løb. Turen stiller ikke de store krav til fysikken,

Dag 6: Lamayuru-klostret

da vi driver roligt med strømmen, og sikkerheden er i fokus hos vores rutinerede lokale guider. Skulle der være nogen, der ikke har mod på dette eventyr, står der naturligvis en bus til rådighed, som kører deltagerne til vores hyggelige frokoststed ved flodbredden, hvor sejlturen ender. Efter et velfortjent hvil og en frokost i det fri går turen til den charmerende landsby Alchi, der ligger i en grøn oase ned til Indusfloden. De fem små historiske tempelbygninger i landsbyens religiøse enklave rummer en række uerstattelige træstatuer og unikke træskærerarbejder fra den indiskbuddhistiske periode omkring det 11. århundrede. Vi tager på rundtur mellem de gamle bygninger og hører om stedets unikke historie. Resten af eftermiddagen er efterfølgende til fri dispostion, så der er god tid til egne opdagelser, inden vi samles igen til middagen. Landsbyens velbevarede kulturskatte og byens charme er med til at gøre Alchi til et af turen absolutte højdepunkter.

Dag 6: Lamayuru, et glimt af middelalderen Fra Alchi tager vi på dagsudflugt til et af Himalayas mest spektakulære klostre, Lamayuru gompa. Vi følger Indus-floden vestpå, inden vi forlader hovedvejen og kører det sidste stykke ad snørklede bjergveje omgivet af barske nøgne bjergsider. Pludselig, højt over os, kommer Ladakhs ældste kloster til syne. Isole-

ret fra omverdenen ligger det næsten 1.000 år gamle Lamayuru kloster som en velcamoufleret ørnerede på kanten af en takket bjergryg. Klostrets strategiske placering har ikke helt kunne forhindre voldsomme angreb og ødelæggelser fra invaderende muslimske og tibetanske styrker, men hver gang har klostret formået at rejse sig på ny. Der er afsat god tid til at gå på opdagelse i Lamayurus labyrint af smalle passager og mange rum, der gemmer på en imponerende samling af statuer, religiøse malerier og musikinstrumenter. Udenfor klostret kan vi hygge os med den medbragte frokost og samtidig nyde den formidable udsigt til de omkringliggende bjerge. Hen på eftermiddagen er det tid at køre tilbage til Alchi, hvor man kan slappe lidt af inden middagen.

Dag 7: Morgenmesse og sejrsfortet i Leh For de morgenfriske arrangerer vi en tur til det mindre besøgte Riizong kloster, hvis lamaer efterlever de buddhistiske lærebøger mere stringent, end vi har oplevet det andre steder i Ladakh. Efter at have overværet morgensamlingen i klosteret, kigger vi lidt nærmere på stedets interessante historie. Der er også mulighed for at kigge indenfor i det nærliggende nonnekloster, hvor nonnerne gerne fortæller om livet i klosteret og nonnetilværelsen generelt. Morgenma-


Dag 7: Det historiske fort i Leh

den, og resten af gruppen venter tilbage i Alchi. Der er naturligvis også mulighed for at slappe af og stå sent op eller gå rundt på egen hånd indtil vi mødes igen. Op ad formiddagen kører vi tilbage til Leh, hvor der vil være lejlighed til at kigge nærmere på byens spændende udvalg af småbutikker med alt i souvenirs, flotte billedbøger og smykker. Om aftenen er der for sidste gang dækket op til en god middag i hotellets restaurant.

Dag 8: Egne eventyr i hovedstaden Leh Alle deltagere kender nu det meste af Leh, så vi har sat en dag af til egne eventyr i den spændende by. Turlederen vil naturligvis stå til rådighed og komme med inspiration og gode råd. Hvis der er flere kræfter tilbage og interesse for det, laver vi en eftermiddagstur op til sejrsfortet, Namgyal Tsemo gompa, som vi flere gange har set på højderyggen over Lehs gamle kongepalads. Fra sejrsfortet er der en ubeskrivelig udsigt ud over Indusdalens kludetæppe af grønne og gule marker, samt til flere af Indisk Himalayas mange toppe.

Dag 9: Mod stormogulernes tidligere hovedstad, Agra Endnu en fantastisk flyvning over Indisk Himalayas snedækkede bjergtinder, bringer os tidligt om morgenen tilbage

Dag 8: sejrsfortet, Namgyal Tsemo gompa

til hovedstaden, New Delhi. I lufthavnen venter chaufføren og bilen på at køre os til stormogulernes historiske hovedstad, Agra. Undervejs holder vi ind ved Akbar den stores gravmausoleum i Sikandra. Det arkitektoniske mesterværk giver en glimrende introduktion til de muslimske kongers forkærlighed for ekstravagante bygningsværker med stor detaljerigdom og kombinationen af sandsten og marmor. Vi fortsætter det sidste stykke mod Agra, hvor der vil være mulighed for at slappe lidt af ved hotellets pool, inden middagen.

Dag 10: Kærlighedssymbolet over alle, Taj Mahal Agra menneskemylder står som en skærende kontrast til det fredelige Ladakh, men dette er på godt og ondt et godt billede af det moderne Indien. Byens muslimske fortid fornægter sig ikke, og det er da også et af denne periodes største arkitektoniske mesterværker, der markerer afslutningen på denne rundrejse. Taj Mahal er det ultimative kærlighedssymbol, og det eventyrlige hvide marmor mausoleum er ubestridt Indiens største seværdighed. Velfortjent er Taj Mahal at finde på UNESCO’s liste over verdens kulturarv og den internationale liste over verden vidundere, for det er ikke alene en imponerende bygning, men også et symbol på en helt særlig æra i Indiens historie. Vi har afsat god tid til at høre

den spændende historie om opførelsen af Taj Mahal, men også til på egen hånd at gå rundt i anlægget omkring mausoleet og nyde detaljerigdommen og de mange arkitektoniske finesser. Efterfølgende kører vi lidt længere ned langs den hellige Jamuna flods bred for at se nærmere på Agras imponerende fort, der ligesom Taj Mahal rummer en historie, der er et eventyr værdigt. Inden turen går mod New Delhi spiser vi frokost på en lokal restaurant i Agra. Afslutningsvis har vi i New Delhi planlagt en spændende afskedsmiddag på en udvalgt restaurant. Det er ikke kun tid at tage afsked med det varierede indiske køkken, men også med landet for denne gang. Fra restauranten fer der ikke langt til lufthavnen, hvor afrejseformalia og check-in ordnes i et roligt tempo, inden det går mod Danmark.

Dag 11: Hjemkomst til København Kort efter midnat starter hjemrejsen mod København, hvor vi ankommer midt på formiddagen.


Dag 10: Taj Mahal


Pris pr. person i dobbeltværelse fra kr. 12.900 11 dage

• Dansk rejseleder • Engelsktalende lokalguider • Fly København – Delhi t/r • Indenrigsfly Delhi – Leh t/r • 6 overnatninger på turistklassehoteller • 2 overnatninger på standardhoteller • Helpension med undtagelse af frokost på dag 8, 9 og 10 • Entreer, udflugter og transporter i henhold til program • Lufthavnsskatter og afgifter

Prisen inkluderer ikke • Sygdomsafbestillingsforsikring - 6% af rejsens pris

• Rejseforsikring – vi anbefaler Gouda rejseforsikring • Drikkepenge til lokalguider og chauffører (anslået 40-50$) • Visum til Indien • Tillæg for enkelt-værelse • Øvrige måltider og drikkevarer

www.cpt.dk cpt@cpt.dk 8613 7744

Check Point Travel tager forbehold for trykfejl, valutakurser, prisstigninger og andre forhold, vi ikke har indflydelse på. Produceret marts 2012 · CVR-nr. 33248849. Rejsegarantifond nr. 2288

Prisen inkluderer

Ladakh - Indiens Lille Tibet  
Ladakh - Indiens Lille Tibet  

Rejseprogram for rejse til Ladakh - Indiens Lille Tibet med Check Point Travel