Issuu on Google+

CHASE IRVIN


portfolio of


CHASE IRVIN

SYRACUSE UNIVERSITY SCHOOL OF ARCHITECTURE, B. ARCH 1540 S. POINT VIEW ST. LOS ANGELES, CA, 90035 CKIRVIN@SYR.EDU 323. 447.4128.


TABLE OF CONTENTS

URBAN CATACOMBS, Spring 2012, Prof. Rosa SPOTIFY HEADQUARTERS, Spring 2013, Prof. McConnell SPOTIFY SOUNDSCAPE, Spring 2013, Prof. McConnell ARTISTS STUDENT UNION, Fall 2013, Prof. De Riva PIT STOP DINER, Fall 2012, Prof. Yoder THE CO-DESIGNED WALL, Spring 2011, Prof. Olsen


urban


CATACOMBS

New York, NY | Spring 2012 | Prof. Rosa | In collaboration with A. Byrd

Churches have a historical tie with funerary programing. Traditional churches were once built on top of the tombs of saints and clergymen. The Urban Catacombs contends to establish this relationship within New York City; defining both worship and remembrance as sanctified. The Catacombs follow a cylindrical geometry which symbolizes the pure nature the circle has in both religious and architectural vocabulary. The cylinder ascends upward, allowing for the contemplation of the visitors, while the “crown of thorns� fixture bestows them with light. The sanctuary for funerary services is imbedded within the tombs with look-out balconies/chapels piercing through the inner shell into the worship zone. The ramping of the tombs allows for the continuation of the sidewalk into the building. This seeks to integrate the public into the building, allowing for a smoother transition; establishing death back into its traditional role in the Christian religion.


MODEL | Spray painted, Lasercut chipboard , Lasercut plexiglass, 3D-Printed roof


SECTION | Rhino, Illustrator


RENDER | Rhino, Photoshop | AXON & PLAN | Rhino, AutoCAD | DIAGRAMS | Illustrator


Systems

egress + Forced air system

Tombs

Floor plates + Ramps

Structure

Steel Trusses/beams/bracing

Exploded axonometric diagram Scale: 1/32” =

1’

AXON | Rhino, Illustrator | PLAN | Rhino, AutoCAD, Illustrator


DETAILED SECTIONS | AutoCAD


PROCESS MODELS | Chipboard, Plastic, Wood, Resin, Metal Rods, Plexiglass, Mesh, Rockite, Spray paint, Paper, 3D Printer, Lasercutter


spotify


HEADQUARTERS

Brooklyn, NY | NYC Studio | Spring 2013 | Prof. McConnell

The Spotify Headquarters site is at the historic tobaccao warehouse in Dumbo. Its situation at the waterfront allows it two entrance faces: one to the Brooklyn business sector and the other overlooking the East River and Manhattan. On the east, the site is cut off abruptly by the Brooklyn Bridge, making the western side its dominant focus from the surrounding area. The most prominent source of separation on the site is the internal wall of the Tobacco Warehouse where the Headquarters is to be located. The Spotify Headquarters exploits the border conditions of the site. It seeks to mediate the separation essentially needed for a highly prominent corporation while also promoting the company’s platform of public engagement. By replacing the internal wall with a core for music listening, practice and production, the headquarters will be able to provide multiple zones of transition between their two audiences. The music programing is formally identified with folded planes and terracing; allowing for visual and audio connectivity which still creating an active border. The core, as it ascends up the building, wraps around to create a greater envelopment of music but becomes less and less publicized. The wall that once separated spaces is redefined to allow for the many means of division that are inherent to work, leisure and entertainment.


MODEL | Handcut strathmore | SITE | In collaboration with studio: Lasercut strathmore, Wooden frame


SECTION | Rhino, AutoCAD, Illustrator


PLAN | AutoCAD, Illustrator | DIAGRAMS | Rhino, Illustrator | PROCESS MODELS | Foam, Chipboard, Paper


SKETCHES & COMPOSITE DRAWINGS | Ink, Vellum, Photoshop


RENDER | Rhino, Photoshop


NORTH

EAST

SOUTH

WEST

MODEL | Strathmore | UNROLLED ELEVATION | Rhino, AutoCAD, Illustrator


spotify


SOUNDSCAPE

Brooklyn, NY | NYC Studio | Spring 2013 | Prof. McConnell

The Spotify Soundscape seeks to promote experiencing music in a different way. This project utilizes the waterfront lawn by creating an area to “feel music.� The ground vibrates and pulses, activated by multiple Spotify NYC playlists that are determined by Spotify users across the five


RENDER | Rhino, Photoshop


Greenery

Moving Mounds

Circulation

Private Room

Sod

Waterproofing

Foam Mediator

6� Hexgaonal Structural Grid

DIAGRAMS | AutoCAD, Illustrator


artists’


STUDENT UNION

Florence, IT | Florence Studio | Fall 2013 | Prof. de Riva

Florence is a city of walls, where the façade is sacred and the realm of separation heavily defined. I used the concept of in-between, from looking at the facade’s roll, to integrate an identity for the artists in the Student Union. By reutilizing the “façade” in a layered approach, the Palazzo Giovane negates the separation that the wall promotes by blurring the edge between defined programs. The immaterial boundaries of each zone allows the students to visually read a larger spatial zone: connecting them to the people and activities around them. While the sectional separation allows each space to feel as if it is it’s own. Like the Palazzo, the Piazza challenges the traditional relationship of inside and out; by extending the program into the park and creating the main procession from here. This project ignites a perception to look beyond the boundaries promoted within a given context.


MODEL | Museum Board, Paper, Wood, Plexiglass


DRAWINGS | Ink , Vellum


MODELS | Foamcore, Foam, Paper


DRAWINGS | Ink , Vellum


DRAWINGS | Ink, Vellum


pit stop


DINER

Syracuse, NY | Fall 2011 | Prof. Yoder

The Pit Stop Diner envisions the culture of Googie Diners prominent in the 1950’s for contemporary Syracuse. Due to the heavy car traffic at the intersection of the site, the diner is sunken below grade creating an internal environment of visual stimulation; and in result a landscape of light boxes for external attraction. The restaurant utilizes reflective angled surfaces to maximize the visual stimuli of the interior, creating an atmosphere even in times of low occupancy.


MODELS | Lasercut plexiglass, Lasercut chipboard, wood, metal, LEDs


MODELS | Lasercut plexiglass, Wood, LEDs, Spray paint, Metal


DRAWINGS | AutoCAD, Illustrator


the co-designed


WALL

Syracuse, NY | Spring 2011 | Prof. Olsen

The Co-Designed Wall creates a modular wall units that mediate commerical and designer production methods. The brick, screen and tile options have many configurations and are thus able to be further personalized by the user. The star-like shape is optimal for multiple configurations due its ability to be rotated. The front and back of the brick and screen modules are altered to provide further options of configuration; the modules can also be overlapped, stacked, and flipped.


Brick

Screen

RENDER | Photoshop | MODELS | Mueseum board

Tile


Stacked

Overlapped

Rotated and Stacked Configuration Play DIAGRAMS | AutoCAD, Illustrator



Chase Irvin Portfolio 2014