Page 1

Return to backyard


West elevation, 1/ 200


South elevation, 1/ 200


Inspired by the winning “ Ares project� of 1924, we interprete the idea of a public courtyard as the core of the Museum. The project supposes emancipation of the main hall and extension gallery towards the backyard. The Art-forum is an interactive space for contemporary art experiences, public events and gatherings. The old fashioned way of passive exhibition is turned to an invitation for active participation.


TO extend the main floor Entrance To link one main oor To link oors An indoor street

Independent opening time for the Art-Forum Entrance Event space Closed gates


To redesign the backyard Screen Backyard Main building

1924 concept

2010 concept

To simplify the organization

100% exhibition 100% Art-forum Gathered oďŹƒces Gathered workshop Extra storage Extra open studio


Site plan, Plan 1/500


A

B

B A

Offices floor, Plan 1/200

A

B

B A

A

Exhibition floor, Plan 1/200


A

B

B

A

Auditorium floor, Plan 1/200

A

B

B

A

Main floor, Plan 1/200


Section AA, 1/200


Section BB, 1/200


Climate in the building

vocabulary concept : From brick to future

EXTENSION

Bricks

Double glass roof Double glass skin facade Standard climate Regulated climate Air lock Openings Air flow

Laminated veneer

Messing


MATERIALITY cell glass

Tostructured play with lightglass roof screen Cell glass : semi-opac light insulated wall

creen glass roof

Glass roof: Clear glass to bring light or semi tranmsparente to avoid over heating structured screen glass roof Double skin facade : laminated veneer as structure and shading double clear glass create vaccum


Honorable mention Motto: Return to backyard Author :

Charlotte Lartigue & Epp J채채ger

Master Student

The proposal with the mottoReturn to backyard is awarded an Honorable Mention from The Wernstedt Sketch Prize Foundation.

The inspiring and most accurate analysis of the different screens in succession that includes the existing museum and internal circulation is of great interest and should be particularly commended as a valid approach. The jury however again dislikes the unargumented diagonally inclined built structure positioned between transparent screens. The final presented proposal unfortunately lacks the conceptual strength easily identified in the model.


Extension of art museum, Architecture competition, Epp Jääger and Charlotte Lartigue, chalmers 2009  

Honourable mention Wernstedt sketch student competition 2009, Extension of the Göteborg Art Museum for Chalmers, Sweden

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you