Page 1

LICHTING 2013 ANALYSE HUIDIG CONCEPT

1


Anna Kathryn Gregor

Loeki Mulder

Loeki Mulder

Katrien Baaij

Anna Kathryn Gregor

Niki Milioni

Wenda Harmsen

Anbasje Blanken

Anneleen Berkels


VISIE MISSIE CONCEPT DOEL WAARDEN DOELGROEP PARTIJEN USP DRAAIBOEK KNELPUNTEN NOODZAAK

PAGINA      4 PAGINA      4 PAGINA      6 PAGINA      6 PAGINA      8 PAGINA  10 PAGINA  12 PAGINA  15 PAGINA  16 PAGINA  18 PAGINA  18


VISIE Er bevindt zich een kloof tussen de studenten & academies en de ‘talent-hongerige’ mode industrie. De industrie moet meer betrokken worden bij talent ontwikkeling. De jeugd is immers de toekomst van de mode industrie. Getalenteerde afgestudeerde design studenten hebben een springplank nodig om verder te komen.

MISSIE Een springplank bieden aan jong design talent door middel van: Talent ondersteuning Het verbinden van onderwijs met de industrie Het betrekken van de industrie in talent ontwikkeling Het bieden van extra perspectief aan top talent Collectieve promotie van de Nederlandse mode Presentatie aan een breed publiek


JONG TALENT 5


CONCEPT Het concept van Lichting is simpel: de beste fashion design graduates van 1 jaar in 1 centrale catwalk show. In het publiek zitten de 700 belangrijkste mensen voor de volgende stappen in hun carriere. Lichting brengt het beste samen van dĂŠ 7 fashion academies in Nederland, bestaande uit:

. Academy of Fine Art/ Zuyd University, Maastricht . Willem de Kooning Academy, Rotterdam . Utrecht School of the Arts, Utrecht . Royal Academy of Art, Den Haag . Gerrit Rietveld Academy, Amsterdam . Artez Institute of the Arts, Arnhem . AMFI Amsterdam Fashion Institute, Amsterdam De selectie wordt gedaan door de hoofddocenten, iedere academie zendt 2 deelnemers in. In totaal showen dus 14 graduates. Lichting is uitgegroeid tot een van de belangrijkste shows tijdens de Amsterdam Fashion Week. De winnaar wordt voor 50% gekozen door de jury en voor 50% door de de belangrijkste mensen uit de modewereld in het publiek. De industrie wordt op deze manier betrokken bij de educatie - Lichting is het debutantenbal van de industrie.

DOEL Lichting biedt een platform aan Nederlands top fashion talent. Tijdens Lichting kunnen ze zichzelf presenteren aan de pers, de industrie en belangrijke contacten. Er bestaat een kloof tussen onderwijs en de industrie met betrekking tot de ontwikkeling van modetalent. Het is van belang dat de modebedrijven de verantwoordelijkheid nemen om jongeren verder te onderwijzen en een positie in te nemen in de ontwikkelingsketen. Het uiteindelijke doel van Lichting is modetalent identificeren, stimuleren, ondersteunen en begeleiden bij het opstarten van een succesvolle carriere.


Dewi Bekker

7


HET DEBUTANTEN BAL VAN DE MODE INDUSTRIE CENTRALE WAARDE Professioneel platform voor jong fashion design talent.

FUNCTIONELE WAARDEN ONDERSTEUNEN

MATCHEN

PROMOTEN

Het is een representatie van Nederlands Modetalent ‘Het Debutanten bal van de mode industrie’

EXPRESSIEVE WAARDEN VERNIEUWEND

INNOVATIEF

MINIMALISTISCH

MODERN

JONG

TONE OF VOICE MODISCH

PROFESSIONEEL


Jazz Kuipers

Jazz Kuipers

9


De doelgroep van Lichting is op te splitsen in enkele sectoren (in volgorde van belangrijkheid).

Key stakeholders in de modesector (werkgevers, financiers, agenten, producenten en pers)

Fashion Professionals Een selectie aan toonaangevende stylisten, design decision makers, CEO’s uit de industrie en het expert panel ontvangen stemkaarten. (50 publiek+4 jury)

Pers De pers krijgt voor de show alle collecties te zien bij de press pitch.

Academies/Studenten


DOELGROEP

11


PARTIJEN Het concept Lichting heeft een doel, maar onderliggende partijen hebben ook individuele doelstellingen.

AMSTERDAM FASHION WEEK AFW ziet Lichting als een highlight van de zomereditie. Het supporten van talent is een van AFW’s ambities. AFW wil dat Lichting een bijdrage levert aan de profilering van Nederland in binnen en buitenland als innovatief modeland. Lichting moet zowel de individuele modeprofessional als studenten en inkopers weten te inspireren en aan elkaar weten te verbinden. PR op nationaal en internationaal niveau is belangrijk.

HTNK (Recruitment & Consultancy) De onestop-shop voor iedereen met ambities in de mode. HTNK wil zichzelf graag positioneren als leading recruitment bureau tov potentiele opdrachtgevers. Deelnemer en academies moeten inhoudelijk gestimuleerd worden door Lichting (workshop, netwerk, inspiratie). Lichting moet functioneren als een belangrijk netwerkmoment voor industrie en educatie. De show Lichting moet een letterlijke viering zijn van Nederlands mode talent en moet Nederland als modeland internationaal op de kaart zetten. Lichting moet bereikbaar worden voor groter publiek

G-Star Modern denim merk, al meer dan 20 jaar een denim pioneer. De filosofie van G-Star is “Just a product”. G-Star geniet tegenwoordig van grote internationale bekendheid. Het


bestaan en de uitbreiding/ontwikkeling van de Nederlandse mode industrie is afhankelijk van de constante beweging van opkomend talent. Lichting overbrugt het gat tussen de jong design talent en de industrie. Om deze reden heeft G-star besloten om Lichting te supporten. De grote doelstelling van G-star is veel PR coverage (TV, veel online actie facebook, video blogs etc,hard copy magazines)

Het Nieuwe Instituut Deze organisatie is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur. Een van de pijlers van Het Nieuwe Instituut is het streven naar verbetering van het culturele design en mode klimaat in Nederland. Lichting bouwt en versterkt netwerken; het maakt links tussen de mode academies, jonge designers, de mode industrie, pers en nationale en internationale experts. Er moet een inhoudelijk sterk panel met internationale allure zijn. Het talent moet na Lichting een positieve ontwikkeling doormaken. De kwaliteit van de show moet door internationale professionals (buiten de pers) herkend worden en gezien worden als een goede representatie van nieuw Nederlands modetalent.

13


BOVEN Yvonne Kwok, winnares Lichting 2012 ONDER Mariette Hoitink, initiatief nemer Lichting


USP De onderscheidende core ten opzichte van andere talent awards:

Lichting is niet alleen een jury award, maar ook een industry award. Dat wil zeggen, de winnaar van Lichting wordt voor 50% bepaald door de industrie (de key stakeholders). Het nadeel van de vele ‘jury awards’ is dat ze nogal arbitrair zijn en ze op basis van de smaak van de individuele juryleden worden uitgereikt. Bij Lichting is er sprake van een industry award, naast de jury hebben ook andere stakeholders zitting. Doordat de industrie ook meebeslist, wordt de band tussen educatie en industrie versterkt.

Lichting werkt samen met academie’s ipv individuele deelnemers. Lichting laat de breedte van de Nederlandse mode-opleidingen zien en geeft een goede representatie van Nederlands nieuw design talent; de nieuwe “Lichting”.

POSITIE IN NEDERLAND Naast Lichting zijn er nog enkele andere awards in Nederland. De Frans Molenaar prijs is de enige award die net als Lichting een springplank biedt voor beginnende designers. De verschillende onderdelen van Lichting en de Frans Molenaar prijs worden met elkaar vergeleken.

Lichting Nationale exposure Academies bepalen wie mogen deelnemen 14 deelnemers (2 per academie) Industry/Jury award Tijdens AFW Mogelijk gemaakt door sponsoring partijen

Frans Molenaar prijs Bescheiden exposure Iedere afgestudeerde mag zelf werk insturen 6 deelnemers (afgelopen jaar 5 van Artez) Jury Award Op eigen locatie Frans Molenaar bekostigt alles zelf

Er kan geconcludeerd worden dat er tussen Lichting en de Frans Molenaar prijs grote verschillen zijn. Om deze reden hebben ze de afgelopen jaren beiden een bestaansrecht weten op te bouwen, zonder dat ze echt met elkaar concurreren.

15


DRAAIBOEK 1.

Iedere academie selecteert de 2 beste graduates.

6. De winnaar ontvangt de G-Star RAW talent award.

5. De stemmen van de jury geven 50% weer. De andere 50% wordt weergegeven door de stemmen van 50 mensen uit het publiek (bestaand uit CEO’s, design/ commercial desicion makers etc.).


2. Alle deelnemers krijgen een Portfolio & Presentatie training, dit in kader van “voorbereiding op de industrie�.

3. De geselecteerde high potentials presenteren zichzelf de dag voor de show aan de beste pers van Nederland en de internationale jury.

4. Lichting show @ AFW

17


Dewi Bekker


KNELPUNTEN

KNELPUNTEN LICHTING AMSTERDAM Deelnemers kunnen niet hun hele collectie laten zien, maar moeten stuks selecteren. Deelnemers kunnen de hele collectie niet laten zien omdat er 14 deelnemers zijn. Wanneer iedere deelnemer zijn of haar gehele collectie laat zien, bestaand uit 7 of 8 modellen, zou dit betekenen dat de show in plaats van 1 uur, bijna 2 uur gaat duren. Dit is te lang voor een modeshow. Omdat de deelnemers nu keuzes moeten maken wat ze laten zien van hun collectie, komt het concept en verhaal achter de collectie vaak niet goed uit de verf.

Het traject na de show De winnaar van Lichting ontvangt een bedrag van 10.000,-. Dit bedrag wordt veelal gebruikt voor het aflossen van een studieschuld. Het idee achter deze prijs is echter, dat dit bedrag moet helpen bij het maken van een eerste gehele collectie. Er is echter geen support op het gebied van financien en productie, en de ondernemingsvaardigheden van designers zijn vaak zeer gering. Er moet veel meer begeleiding komen voor de winnaar. De support na de show speelt een te kleine rol waardoor de winnaar en deelnemers vrij weinig overhouden aan Lichting. Ze krijgen nu een eenmalige persboost en kunnen op de avond na de show zelf contacten leggen tijdens de borrel. Er valt echter veel meer te behalen voor alle deelnemers, het is zonde dat er nu niets gebeurt met alle belangrijke contacten die bij de show aanwezig zijn. Winnaars hebben veel meer aan (productionele) ondersteuning, PR en sales contacten, dan een eenmalig bedrag van 10.000,-.

Nederland is niet de markt voor het opzetten van een label Toen Lichting in 2007 werd opgericht, was de markt heel anders dan nu. We gaan door een tijd van snelle globalisering. Als designer kan je ontwerpen in Nederland, maar moet je produceren en ook verkopen in een ander land. In Nederland is hier niet echt een markt voor; hier wordt niet veel meer gekocht. Nederlanders hebben het meeste spaargeld van ieder land in de wereld. Een show als Lichting vindt de industrie in Nederland “leuk”, maar ze kunnen er verder niet veel mee. Het starten van een eigen label in Nederland is zeer moeilijk. Er is in Nederland geen industrie om beginnende designers te supporten. De designer heeft een productiepartner nodig, die helpt met produceren en ontwikkelen. Helaas zijn deze niet tot nauwelijks aanwezig in Nederland. Promotie en distributiekanalen zijn moeilijk te bereiken vanuit Nederland. De missie van Lichting: het betrekken van de industrie in talent onwikkeling en het bieden van extra perspectief aan top talent, komt niet goed uit de verf.

NOODZAAK

NOODZAAK HERVORMING LICHTING AMSTERDAM Internationalisatie is een must voor de Nederlandse mode industrie. Startende designers met de ambitie om te groeien, lopen in het kleine Nederland al snel tegen de grenzen van de markt aan. Internationalisatie is nodig om de volgende redenen: - Marktverruiming, koppelt een buitenlandse vraag aan een Nederlands aanbod - Versterken van internationale reputatie en het imago van de Nederlandse creatieve industrie - De opbouw van globale structurele relaties en duurzame netwerken De winnaars en deelnemers van de afgelopen editie’s ontbrak het aan ondernemersvaardigheden. Het is van belang dat de zakelijke vaardigheden verbeterd worden. Visie ontwikkelen en strategische keuzes maken voor een eigen onderneming is een van de meest relevante eigenschappen van een ondernemer. Deze ontbreekt vaak waardoor een nieuwe designer niet de aandacht krijgt die het verdient om rendement op te leveren. Nederland is niet de juiste locatie om te beginnen met een nieuw label. Lichting wil graag een sterke incubator zijn voor jong design talent, maar is dit helaas nog niet.

19


“Hide not your talents, they for use were made. What’s a sundial in the shade?” - Benjamin Franklin


Wendy Harmsen

Henriette Tilanus

Dewi Bakker

Jazz Kuipers

Niki Milioni

Maartje van Hooy

Niki Milioni

Henriette Tilanus

Loeki Mulder


Brandbook Lichting 2013  

Analyse huidig concept

Brandbook Lichting 2013  

Analyse huidig concept

Advertisement