Issuu on Google+

CHARLES GRETAS MASTER OF ARCHITECTURE universitĂŠ laval, quEbec, canada january 2014

P O RT FO L IO architecture and urban design projects


1

WORLD SOCIAL CENTER

Tunis, tunisia

goal: Design a place and its surroundings in Tunis promoting innovation and perpetuating values of the revolution.

symbolic architecture and urban intervention

25 m

level 12 - observatory level 11 - coffe shop levels 7 to 10 - media library level 6 - digital art exhibition levels 2 to 5 - a/v installations level 1 - observatory 84 m

79 m

40 m

14 m

5m

Program PROPOSal:

modules morphogenesis

heights

The project actualizes the paradigm shifts that came with the revolution by creating serving spaces housing the development of values that inspired the revolution (Democracy, solidarity, dignity, transparency). The existing monument, symbol of authority, is replaced by a place that gives people the possibility to have a direct action on its history. The place is given back to the people because the center of the urban corridor becomes an open public space. Meanwhile, the project frees itself and destabilizes the enforced authority with its misalignment.

software used:

Rhinoceros 3D, Google Sketchup, Adobe Photoshop

team:

Charles Gretas (design, modelling) Mathieu Grenier (renderings) Philippe Barrière Collective (PB+Co) (design, modelling)

PROJECT CONTEXT:

Collaborative work within PB+Co


11 2

intermodal and exchange node

goal: Design an hybrid space encouraging physical transitions (means of transportation) and virtual transitions (of ideas) in the city of Quebec.

ste-foy, qc

ARCHITECTURE of transition flow of ideas within the project

University

coffee shop and footbridge internal

external

general perspective external

coworking

MUTUAL CONTRIBUTION University COWORKING d ng

g

ro un

iv

project location

PROPOSal:

te st i

in no va t

Laurier boulevard

integrated transportation

The location of the project, based on an analysis of the different flows of people in the city, is right between 2 of the 3 most popular destinations within Quebec (UniversitĂŠ Laval and Laurier boulevard where the shopping centers, government offices and the hospital are). The project then becomes a junction between the 2 sectors and redefines the existing means of transportation by providing spaces promoting public transport and active transportation (bike and walk). In the more intagible virtual sphere, the project creates new relations between the University and the shopping mall by creating spaces encouraging exchange, dissemination and development of new ideas. The proposed spaces are numerous: Conference rooms, coffee shop, coworking, exhibition room, dynamic displays, tram and bus stop, sheltered bicycle racks.

UNIVERSITY / RESEARCH

ts s c ice du v o er pr s nd a

Shopping malls

y it il ib is $ v

e

id

ea s

Robert-Bourassa highway

Shopping mall

fund($)

innovation

PUBLIC

tram stop

software used:

Rhinoceros 3D, Autocad, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Maxwell Render

team:

Individual project

project context:

End of Studies thesis/project, Architecture School - UniversitĂŠ Laval


3

interstation

massif de charlevoix, qc

goal: Design a rest area near a ski lift situated on Le Massif de Charlevoix

MOUNTAIN ARCHITECTURE site analysis

circulation flows

visual clearance

proximity to the lift

continuity and flow

LEVEL 1 (ABOVE THE MECHANICAL LIFT) 4: SNACK BAR / REST AREA 5: restaurant 6: bar 7: KITCHEN 10 8

9

9 10

10 8

9

9 10

7

8: OFFICE

8

RESTAURANT / bar

9: REFRIGERATOR 8

10: FREEZER

7

11: TERRACE

6

7

74

12: belvedere

6 4

5

11

11

12

5

12

0

PROPOSal

5

10

20

30

The project lies directly on top of the existing mechanical lift and covers it up. This design decision was justified by the desire to preserve the trees on the site and therefore place the project where tress were already removed. There were other reasons such as benefiting from the astonishing view and hiding the existing construction that was not suitably integrated in the landscape. In doing so, the interstation becomes a unique place to eat a snack between two ski descent (at snack bar), to enjoy a gourmet dinner at the restaurant or simply to rest few minutes to savor a spectacular view.

snack bar / rest area software used:

Autocad, Rhinoceros 3D, Grasshopper, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Maxwell Render

team:

Charles Gretas (design, autocad, modelling, renderings) Érik Lebrun (design, autocad, modelling, photoshop) Marie-Eve Hudon (design, autocad, photoshop)

project context:

Studio-Laboratory Master, Architecture School - UniversitĂŠ Laval


4

New neighborhood in lebourgneuf

goal: Develop a new residential neighborhood in Lebourgneuf that takes into account the impact of climat

lebourgneuf, quebec

change and residential preferences of the futur inhabitants.

urban design

green axis

park street rd eva

ul f bo

nd

tra

ber

re-

pier

neu

urg

o leb

ard lev

bou

xis

en a

k par

gre

eet

str t

ree

d st

re sha

shared street

PROPOSAL:

The planned neighborhood is located near the intersection of Lebourgneuf boulevard and Pierre-Bertrand in a place where recent constructions generate huge parking lots and low quality urban spaces. The proposal is in direct relation with the significant green space at the center of the area that is currently threatened. The project is composed of numerous environmental strategies such as flood plains, a buffer zone of at least 300m between houses and the highway that ensure the air quality for residents. Three types of streets have been developed in order to meet the variety of residential preferences of the future inhabitants.

software used:

Autocad, Google SketchUp, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Artlantis

team:

Charles Gretas (design, autocad, modelling, plan rendering) Sophie Carrier (design, autocad) Fay Roy Langelier (design, autocad) Kevin Sylvain (design, autocad, modelling, plan rendering and section)

project context:

Urban design laboratory, Architecture School - UniversitĂŠ Laval


5

HEART OF NEIGHBORHOOD

lebourneuf, quEbec

9

8

6

6

taking into account the same issues

8

8

2

PARK STREET

6

GOAL: Develop the heart of the neighborhood proposed previously (Project 4) while

8

7 1

8 7

2

7 7

GREEN AXIS

3

4

town square

10 10 1111

1. TOWN SQUARE 2. OFFICES AND LIBRARY 3. amphitheater 4. COMMUNITY CENTER 5. PRIMARY SCHOOL 6. SHOPS at GROUNDFLOOR + DWELLINGS ABOVE 7. SHOPS 8. OFFICES 9. parkade 10. parc entrance / nature reserve 11. schoolyard

25 2 5

PROPOSal:

50 0

5

100M 10 100

The design of the neighborhood’s heart was guided by the desire to enjoy the proximity of the preserved green space. The main square (Town square) is facing the nature reserve and offers an entrance to it. Higher density housing is located near the parc so as the institutions and the new shops in order to benefit to more residents. The new neighborhood is also a pleasant experience for pedestrians and cyclists because of the numerous sidewalks and cycleways.

parc entrance / nature reserve software used:

Autocad, Google SketchUp, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Artlantis

team:

Charles Gretas (design, autocad, modelling, plan rendering) Kevin Sylvain (design, autocad, modelling, plan rendering and perspectives)

project context:

Urban design laboratory, Architecture School - Université Laval


6

motorcycle factory

hanoi, vietnam

goal: Design a motorcycle factory prioritizing flows within the factory to maximize the production performance.

industrial ARCHITECTURE

arri ar workers rivé vée vé e de des arrival s tra tr ra av vai va aiill ll lleu leu urs arrivée travailleurs

working space

FACTORY

1- Steel Tube ø 800mm 2- Steel Section 925 x 625 mm 3- BCOMS sandwich panel 4- Hanging lighting 5- Aluminium circular section 6- Steel cable 7- Ventilation pipe 8- Architectural Glass: Stackwall®/Vision Vue®

1

9- Concrete foundation slab

8

2 3 3 7

9 10

6 4

m

1 - Plastic material Warehouse 2 - Metal foil Warehouse 3 - Products Warehouse 4 - Engine and Details Warehouse 5 - Casting material Warehouse 6 - Testing and QC 7 - Pressing Shop 8 - Painting Shop 9 - Stamping Shop 10- Welding Shop 11 - Polishing Shop 12 - Final Assembling 13 - Frame Assembling 14 - Engine Assembling 15 - Processing Shop 16 - Casting Shop 17 - Truck Garage 18 - Security check 19 - Women WC + Changing Room 20 - Men WC + Changing Room 21 - Storage 22 - Storage 23 - Testing Room 24 - Meeting Room 25 - WC 26 - Office 27 - Storage 28 - Polishing 29 - WC 30 - Resting Room 31 - Meeting Room

5

4

5

1

21 9

22

16

7 28

15

23 10

29

16

8

24 12

30

25

14

11

31

26

13 20

17 19

18

2

Considering the magnitude of the space required to insure a proper operation of the factory, it was necessary from the start to take position concerning the kind of structure to use. The space frame appeared to be a very good option. The use of cables and a heavy structure permit to reach even longer span and in this case the structure even becomes a remarkable element of the landscape and therefore reinforce the factory’s image. The flows are an efficient answer to the needs of the factory by ensuring a good movement of the material from its arrival, through its transformation and up to its departure. The administration and break areas are located outside the factory and are separated from it by a vegetation filter because of the pollution inherent to the factory.

2

50 m

27

1

PROPOSAL:

20

6

3

5

5

10

software used:

Rhinoceros 3D, Grasshopper, Adobe Photoshop, Autocad, KeyShot

team:

Individual project

Project context:

Architecture Studio, National University of Civil Engineering - Hanoi


7

HOUSING FOR A NEW CENTER

jacmel, haiti

goal: Develop a prototype of Modular Transitional Growth Houses in Haiti with a high quality architecture while meeting the different needs of local inhabitants.

ARCHITECTURE

PROPOSal:

The Haitian context requires strong constructions, bioclimatic efficiency and flexible organisation. Therefore, the proposition consists of the use of high performance concrete provided by Lafarge. The efficiency of the material allows thin components which remain resistant. Regarding the climate constraints, we opted for many perforations, the chimney effect and shading devices in order to produce a lot of shadow. Different types of habitats were developped (1, 2 and 3 stories) with the same principles so as to maximize flexibility.

software used:

Rhinoceros 3D, Grasshopper, Google Sketchup, Adobe Photoshop, Autocad, V-ray

team:

Charles Gretas (design, modelling and some renders) Mathieu Grenier (general perspective) Philippe Barrière Collective (PB+Co) (design, modelling, renderings)

PROJECT CONTEXT:

Collaborative work within PB+Co


8

WELCOMING GATE AND EXIT gate

da nang, vietnam

GOAL: Design an exceptional object/display that will serve as a welcoming gate and an exit gate for the city of Da Nang.

LANDSCAPE ARCHITECTURE OBJECT

PROPOSal:

The design of the object/display is inspired by the context of the city of Da Nang in order to create a rich and relevant meaning fo the inhabitants of the city and for those who are just passing by. The project look refers to the surrounding moutains, the bridge and the airport (the resemblance with airplane wings). The airport is one of the destination of the passersby. The ground contact only lies at the center of the street in order to emphasize lightness and minimize the footprint. A billboard is integrated and perceivable on both sides so that messages and ads can be seen by travellers.

software used:

Rhinoceros 3D, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Autocad

team:

Charles Gretas (design, modelling) Torsten Illgen (Inros Lackner Vietnam LLC) (supervision) Inros Lackner Vietnam LLC employees (renderings and structure validation)

project context:

Internship at Inros Lackner Vietnam LLC


9

Documenta(13) COMPETITION

Kassel, GERMANY

goal: Propose a new information and communication center for the Documenta (temporary art exhibition) that will serve as a meeting point for visitors. It must be possible to dismantle and reuse the construction.

EVENT ARCHITECTURE 1 ROOF PTFE membrane Aluminium pipes Ø 40mm Aluminium joints Ø 66mm Steel cable Ø 8mm

2 FLOOR / GROUND CONNECTION Wood flooring 25mm Aluminium I-Beam @ 2000mm c/c Aluminium beams @ 1000mm c/c Aluminium I-Beam Neoprene sheets

1

3 Winch to tense the membrane 4 Wood planks 5 Winch to tense the cables Hoberman sphere

entrance

unfolding PRINCIPle

2

3 SOURCE: «Design and Analysis of a Universal Scissor Component for Mobile Architectural Applications» par Lara Alegria Mira.

interior lvl 2

PROposal:

unfolding mechanism

The formal aspect of the project arises from the desire to make the friedrichsplatz more dynamic (the friedrichsplatz is the site of the project). The need for a light and temporary construction inspired the development of a key principle: the unfolding. The principle is concretized in the series of scissor structures. The variation of joints’ positions creates the fluid evolving shape that adjusts to the different spaces needed underneath. The overall shape appears due to the induced tension produced by the winch on the steel cables that goes across the aluminium tubular structure. In general, the project offers many unique spaces promoting exchanges between people while offering new viewpoints of the place.

4

5

section detail

software used:

Rhinoceros 3D, Grasshopper, V-Ray, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Autocad

team:

Individual project

project context:

Studio 5, Architecture School - Université Laval


10

FLEXIBLE OFFICE BUILDING

ste-foy rd, qc

goal: Design a showcase building made of wood for a design firm consisting of architects, engineers and other professionals.

COMMERCIAL ARCHITECTURE

n

STE-FOY RD

Offices

Offices

Mechanical room

WC

Chilling space Meeting room

Meeting room

Offices

Balcony

Balcony

Vestibule

Exit

BOURLAMAQUE STREET

Shaft

Exit

building center

Offices

exterior view of the back

PLAN lvl 2

PROPOsal:

The richness of the project lies in the quality of its exchange spaces, the flexibility of its working spaces and its strong image. The building adapts to the urban context by proposing two new remarkable main facades. All facades form a unity while allowing variability depending the orientation. On Ste-foy road’s side, a double envelope can also serve as a showcase for the company’s projects. The atrium at the center of the building facilitates natural ventilation and the access to natural light. It’s in the center that meeting spaces for employees are found. Finally, there is a rooftop terrace accessible to workers.

PÈRE MARQUETTE STREET

intersection BOURLAMAQUE/CHEMIN-STE-FOY

SOFTWARE USED:

Google SketchUp, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Autocad, V-ray

TEAM:

Individual project

project context:

Studio 4, Architecture School - Université Laval


11

intervention on a monastery

Sainte-anne-de-beaupré, qc

goal: Understand, evaluate, interpret, highlight and requalify an heritage building.

HERITAGE ARCHITECTURE

N

PLAN R-D-C new

PROPOSal:

removed

preserved

The building on which the intervention occurs is an old monastery with no use nowadays. The program chosen is divided in two parts; housing and artists’ studios are placed in the perpendicular section while the central body of the building becomes a hotel with a restaurant. The architectural proposal takes part of the site by offering a sensible relationship with it. The slope next to the building is used to create footbridges that allow people to access the building a different way. These footbridges act as a unifier for the overall building because they are felt all around the building and because they create spaces and elements outside and inside.

SOFTWARE USED:

Google SketchUp, Illustrator, Photoshop, Autocad, V-Ray

TEAM:

Charles Gretas André Saito (help with section)

project context:

Studio 3 and Construction 3 (section), Architecture School Université Laval


12

LODGE

Berthier-sur-mer, qc

GOAL: Design a little house in the middle of the countryside evoking the experience of the poetical home.

HOUSING ARCHITECTurE

EXTERIOR TERRACE

ARRIVAL

KITCHEN AND CORRIDOR

backside (with little terrace)

N

living room

PROPOSAL:

This project is located on a site away from the downtown and close to a river. The concept on which the project was based can be described as a vertebral column from which different spaces were created. The massive stone wall is the representation of the vertebral column and tends to follow the direction of the river. A functional division is created by the positioning of the different spaces from either a side or the other of the central wall. 'Public spaces' are placed on the side facing the river while the private spaces are located on the other side. The connection with the river within the public spaces gives the occupants peacefulness.

SOFTWARE USED:

Google SketchUp, Adobe Photoshop

TEAM:

Individual project

project context:

Studio 2, Architecture School - UniversitĂŠ Laval


Portfolio