Issuu on Google+

charles anderson kane 2007 - 2011

clemson university

grade book


growth rigor application development exploration

clemson sc_living structures 03

professor d. hecker

everywhere_tectonic zones 09

professor l. mitchell

clemson sc_reimagining the theatre 13

professors r. bruhns

greenville sc_structural ribbon 21

professor d. lee

pendleton sc_site activation 25

professor r. bruhns

SENIOR

fall2010 spring2011

JUNIOR

fall2009 spring2010

SOPHOMORE

fall2008 spring2009

book

BEYOND STUDIO

charleston sc_framing the ccdc 31

professor r. miller

41

various_field sketches

charles anderson kane clemson university

undergraduate portfolio august 2007 - may 2011


Moving through my first 4 years of architectural educations, I find myself drawn to interactions within architecture. These interactions span scale and medium: the directionality of a screw, the users movement patterns through space, the variant character of a city, the translation between analog & digital design. For me these relationships between materials, users, spaces &design processes are essential to creating multivalent architecture that performs functionally,

conceptually,

poetically.

STATEMENT of INTENT


curr iculu m vitae

ACADEMIC RECORD

MAJOR: architecture, BA GPA: 4.0 studio / 3.88 cumulative MINOR: spanish HONORS: Magna Cum Ladde Calhoun Honors College and Calhoun Scholar Program

ACHIEVEMENTS / ORGANIZATIONS

PROFICIENCIES

PROFFESIONAL

_1st Place USITT Ideal Theatre Design Competition (2011) _2010 Clemson University portfolio winner _Merit scholarships (4 years): $30.000 _undergraduate selection for Charleston internship (spring 2010) _AIAS member _Alpha Lambda Delta Honor Society _Golden Key Honors Society _United States Congressional Award, Gold Medal (2007) _Eagle Scout (2006) _AutoCad Drafting _PowerCAD Drafting _Rhinoceros 3D + paneling tools + grasshopper _SketchUp _Adobe Suite _Microsoft Office _Digital Fabrication: laser cutter 3d printer _Metal Work _Secondary Language: Spanish

CNC router

_c-design inc. architecture firm_CHARLOTTE NC (Summers and Winters 2008 + 2009) (June 2011 - present) _LandDesign landscape architecture firm_CHARLOTTE NC (Summer 2008) _kevan hoertdoerfer architects_CHARLESTON NC (January - July 2010)

STUDY ABROAD

_CAC.C_Clemson Architecture Center in Charleston _DESIGN / BUILD (spring semester 2010) _Turkey _Urban Development Studies

(summer 2010)

ck01


6 WEEKS

FALL 2009

DOUG HECHER


CLEMSON SC_living structures

BIKE DEPOT intersecting program and exposing processes DESIGN / BUILD applying materiality and tectonic connections


C entral 3,522

W oodlands 200

rainwater collection

U niversity V illage 1 ,050 T he R eserve 590 B erke ley P lace 250

S eneca 7,652 SITE Clemson 11,939

P endleton 2,966

exterior skin wraps all interior spaces

roof acts as a water collection and storage device

sectional structural system

sun naturally heats the water, before moving through building

housing units conform to circulation flow

By considering population and relationship to the university, smaller bike rental points are placed in the towns that neighbor the campus to foster more interaction.

excess water accumulation becomes opportunity for water collection

tubular circulation of public spaces for 100 percent biker mobility

A bike rental depot and apartment building that uses the bicycle as a catalyst for social change. The bicycle is propelled by the user and giving the user the potential to engage with their surroundings. This building is a hub of a larger community network for bicycle rental. The building—like the bicycle— is self sustaining and engaging.


rental bicycles hung on the ceiling

GROUND FLOOR

central kiosk for rental transactions

FIRST FLOOR

SECOND/THIRD FLOOR personalized housing units on top floor ck05


erosion of the exterior skin takes the form of

semipermeable membrane

perforation

to allow for

natural light

and exterior views


ck07


4 WEEKS

LAUREN MITCHELL FALL 2009


ANYWHERE USA_tectonic zones

DOOR WINDOWand STAIR studying connections scales of spaces


Not a building, but a series of spaces, this project explores the tectonic joineries of materials and spaces. This project focuses on the journey of moving through a space and instead of the destination. The points of interest are experiential moments at thresholds between spaces: private v public interior v exterior grounded v elevated


ck11


FALL 2010

10 WEEKS

ROBERT BRUHNS


COLLABORATORS EVALINE DADULLA MICHAEL DEERE ALLENDER STEWART

CLEMSON SC_ASTRO3

THE TRANSFORMATIVE THEATRE the ideal theatre for teaching


PERFORMANCE CORRIDOR

CONNECTING GREENSPACES

N

Performance spaces are linked through public spaces.

TAXPA

YER M ILE

DOWNTOWN

CENTRAL CAMPUS

BUS STOP PARKING

WALKABILITY

BROKEN

TRANSPORTATION

WALKABILITY IS

N

The new theatre would draw pedestrian traffic further into the downtown area.

SITE REMEDIATION This new theatre is on the site of an abandoned movie theatre. The design keeps a similiar footprint to the former building in order to reuse many of the existing walls.

N

The theatre is accesible through mass transit, a parking deck, and nearby street parking.

REMOVING THE HEAT ISLAND The existing parking lot is replaced with an engineerd softscape that connects the adjacent parks, reduces runoff, and acts as an additional gathering area for the theatre area.


THE STAGE THAT PERFORMS Developing a new space for the theatre department required bringing a new dimension that is not currently available. In this unassuming black box space, the entire floor raises and lowers to become the seating, the stage, and the set.

ck11


ADJACENCIES AND CONNECTIVITY The proximity of the classrooms, the stage, and the set shop allow for constant interaction between the spaces. Now classroom lectures can be imediately applied in the theatre, and the classroom becomes an extension of the back of house during performances.

10 9 4

7 8 4 5

2 3 6

4 1

5

1. LOBBY 2. SET SHOP 3. THEATRE 4. CLASSROOM 5. OFFICE

6. 7. 8. 9. 10.

RESTROOM SOUND BOOTH CATWALK TENSION GRID ROOF


Thus the excitement of the stage floor is visually transposed onto the exterior to communicate the excitement to the public.

ADJACENT PARK

EXISTING

COLLEGE AVENUE

EXISTING

LOBBY

LOBBY

THE LOBBY EXTENDS INTO THE ADJACENT PARKS

EXISTING

BACK of HOUSE

SITE SPECIFIC

THEATRE

COLLEGE AVENUE

THEATRE

SITE SPECIFIC

of HOUSE

BACK EXISTING

THEATRE

LOBBY LOBBY

EXISTING

COLLEGE AVENUE COLLEGE AVENUE

THEATRE

BACK of HOUSE

COLLEGE AVENUE

SITE SPECIFIC

BACK of HOUSE

SITE SPECIFIC

EXISTING

of HOUSE

THEATRE

LOBBY

LOBBY

TYPICAL

THEATRE

TYPICAL

EXISTINGBACK

BACK of HOUSE

HOUSE

LOBBY

THEATRE

TYPICAL

BACK ADJACENT PARKof

COLLEGE AVENUE COLLEGE AVENUE

CENT

The walls of the classroom pop out to become private dressing rooms during the performance and the pixelated texture caused by the deployed dressing rooms act as a visual sign that a performance is occuring.

ck11


ck11


SPRING 2010

6 WEEKS

DAVE LEE


GREENVILLE, SC_f[r]ame

COLLABORATORS MICHAEL DEERE KIKI KOLOWICH DAVID MACAULAY MIKE McCARTHY

STRUCTURAL RIBBON studying connections and scales of spaces


As part of computer design methods course, this project involved designing a gallery space to display 1600 pieces of letter sized paper.

The exhibition space--a metal shop--made flat stock steel an appropriate material.

Through parametrics we created an artifact that responded to standardardized metal lengths and the number of pages on display, so that our design had zero metal waste.

We wanted to create an artifact that both performed like the paper on display and structurally supported itself. Through the joint use of parametric modeling software and analog models, we developed two conical ribbons that became an interactive and inhabitable exhibit.


ck11


2 WEEKS

FALL 2010

ROBERT BRUHNS


PENDLETON SC_Additive Succession

BBQ RESTAURANT reevaluating a parking lot and revealing process


elevation_horizontality mimics existing big box strip and interupts the monotony with the vertical structure and chimney

dry-stacked wood allows for varying levels of permeability

roof planes bend and splinter to emphasize program changes and structrual MOMENTS

directionality based on vehicular, pedestrian, and bicycle ENTRANCES

STREET PRESENCE

establishing the chimney as the anchoring element


A BBQ Restaurant that uses streetside architecure as a vehicle for engaging the customer in the laborious process of bbq preparation by blurring the line between kitchen and dining spaces.

By replacing unused asphalt with vegitation and permeable textures, the parking lot subdivides into smaller scale spaces and develops into habitabal zones that connect adjacent communities for increased pedestrian and bicycle movement.

site plan_retextured surfaces and reclaimed softscape

longitudinal section_display kitchen, outdoor eating,and vegetative zones ck23


5 MONTHS

SPRING SUMMER 2010 ROBERT MILLER


COLLABORATORS

CHARLESTON SC_framing the CCDC

joel babcock alex defee daniel hutcherson jonathan jones andrew pardue katie sedor lindsay shelton joel travis barack yaryan METAL PROFESSOR sean ahern

THE SITE

CLIENT

Civic Design Center of Charleston michael maher

PROJECT DIVISIONS

DESIGN / BUILD contextually applying materiality and tectonic connections

SUPER GRAPHIC

GROUND TREATMENT

BIKE STORAGE


THE SITE

sole survivor

The sole surving building of a Charleston city block becomes a incubator for vehicular innovation and a messenger for the steet’s forgotten history.

ary

ibr

cL bli

u nP

sto

arle

Ch

AB

IZ EL H ET ET RE

ST C CD

C

IZA

Ce

N

OU

LH

CA

EL

sto

ing

uild

nB

ol

ho Sc

tio tra

is

min

Ad

TH

BE

C

RB

ing

ild

Bu

EE STR

rle

ha

TC

ra ntu

ary

ibr

cL bli

u nP

Given the charge to create a secure long term bike storage system for the employees of the Civic Design Center (CCDC) and secure public bike spaces.

RE

ST ET T

ra

ntu

il

Bu

L

CA

N

U HO

DC

CC

ist

ol

ho Sc

in dm

A

ing

uild

nB

io rat

ge

ara

gG

in ark

yP

Cit

Bu

ANSON

STREET

Ce

ist

ge

ad

Ac

ara

gG

in ark

yP

em

Cit

STREET

y ist

Bu

Ga

d lar

il

Au

oriu

dit

y

em

ad

Ac

ANSON

R

BC

g din

EE STR

rd

illa

Ga

Au

d

riu ito

m

m

In the context of downtown, it was impossible to ignore the historic layers that make up the city.


THE SITE Due to constricting property lines, we reorganized the site (removing trees and relocating HVAC units) to make room for the client’s programatic requirements.

TH STR

ELIZABE EET

RBC Centura Building

Charleston Public Library

CALHOUN STREET CCDC

ET STRE ON ANS

Buist Academy

School Administration Building

Parking Garage DEMOLITION City ITEMS PROPERTY LINE

ck33 Gaillard Auditorium


SUPER GRAPHIC

in various shades

STAGE III stripes applied

and stucco tape applied for striping

STAGE II painter’s chalk

STAGE I base coat applied

Through analysis of historic photos and maps, the mural reveals previously invisible historical site information through architectural graphics. Pouche is used to denote the prescence of historically adjacent buildings. Various line types denote changes to the facade, large alterations, and important events.


SUPER GRAPHIC

Wall labels completed with laser cut stencils

By using a color palette that was complimentary to the existing building, the mural slowly reveals more information to the observer as one approaches without being too abrasive for the conservative architectural tendencies of the city.

ck35


GROUND TREATMENT

1888 sanborn map

1951 sanborn map

The historical narrative extends onto the ground plane. Concrete curbs mark the perimeter of two different buildings that both inhabited the current site.

STAGE IV concrete poured

STAGE III rebar assembled

In addition to revealing the footprints of the invisible buildings, the ground plane houses the concrete footers which support the rails that the bike units rest on. The concrete footings are staggered in an attempt to utilize the spanning capabilities of the c channel rails and to maneuver the numerous infrastructure hazards below ground.

STAGE II formwork constructed

STAGE I holes and trenches

excavated

BUILDING IRREGULARITIES EXPOSED


GROUND TREATMENT

PRESENCE THROUGH ABSENCE

ck37


BIKE STORAGE

The bike units are comprised of 9 private and 3 public storage units. The form of the boxes were derived in response to the shape of the bike, and the doors take their inspiration from the Charleston shutter.

on rails

STAGE IV metal pieces assembled

STAGE III

c-channel rails leveled and secured on footings

cleaned, and painted

STAGE II steel is fabricated,

STAGE I full scale mock-up

used to fine tune the design

The units are designed for vertical bike storage to deal with tight site constraints. Not only does the door enclose the bike but also it acts as the rack that holds the vehicle in place.


BIKE STORAGE ck39


greece

turkey


VARIOUS_field sketches

akropolis_athens, greece


bazaar_bursa, turkey

sacrificial area_troy, turkey ck43


Portfolio (October 2011)