Page 1

“Vanaf dag één plezier in vioolspelen”

De vrijheid van expressie voelde Geertje Podevyn vanaf het allereerste moment dat ze viool speelde. Direct ging ze er helemaal in op. Nog altijd. Vioolspelen ziet ze als spreken zonder woorden. Pure expressie. Momenteel speelt ze 25 jaar als eerste violiste bij het Limburgs Symfonie Orkest, een continue fascinatie hoe klanken samenkomen in een filharmonisch orkest en ontvangen worden door het publiek.

Op tienjarige leeftijd startte ze met vioolspelen. Niet geheel verwonderlijk. Haar grootvader had een eigen school en bij haar grootmoeder was tijdens de oorlog een viool achtergelaten door een krijgsgevangene die ze hielpen ontsnappen. Op dit kleine Franse viooltje leerde ze haar eerste noten. Maar vioolspelen gaat niet vanzelf. Een uitdaging die ze met beide handen aangreep. “Soms startte ik om halfzeven ‘s morgens met vioolspelen in het tuinhuis zodat niemand in huis wakker werd,” vertelt ze. “Net zoals bij boeken, ging ik volledig op in mijn vioolspel. Ik vond het een droomwereld. Van thuis kreeg ik alle vrijheid om me vol energie hieraan over te geven. Geweldig! Al snel speelde ik bij het Jeugdorkest Vlaanderen in Kortrijk en was met dat orkest veel onderweg.”

Na het Gymnasium ging Geertje Podevyn naar het Conservatorium in Gent en studeerde onder andere bij Rudolf Werthen. “Een strenge docent,” zegt ze hierover, “en de competitie op het Conservatorium was bikkelhard. Dat maakte me soms bang. Maar het daagde me tegelijkertijd ook uit! Tijdens mijn opleiding speelde ik onder meer bij het Filharmonisch Orkest van Antwerpen, de Nationale Opera in Brussel en de Opera van Vlaanderen. Mijn orkestdebuut was tijdens het Franse TV-programma ‘Le Grand Echiquier’ met namen zoals Placido Domingo, Anne-Sophie Mutter en Alexis Weissenberg. Aanvankelijk betaalde het weinig; ik was voor mijn treinkaartje en het eten onderweg meer geld kwijt dan dat ik verdiende. Maar de bewondering, de fascinatie voor al die geweldige musici, om hierbij te mogen zijn… Dat gaf voor mij de doorslag.”

In 1987 deed Geertje Podevyn auditie bij het Limburg Symfonie Orkest en startte parttime als eerste violiste. “Hiermee was ik zó blij. Dit gaf me de mogelijkheid om nog verder te studeren. Ik startte bij Charles Jongen, een nazaat van de oude Luikse vioolschool, aan het Luiks Conservatorium. Hij leerde me om op de viool te zingen, me te richten op de harmonie en de kleur van de klanken. Daarnaast kreeg ik les van Rodney Friend van de BBC Philharmonic, die weer op een geheel andere manier musiceerde met veel aandacht voor de communicatie met het publiek. Dankzij Shlomo Mintz kon ik vervolgens ook nog bij Dorothy DeLay in New York masterclasses volgen. Zij leerde me goed plannen en structureren.”


In 1992 nam Geertje Podevyn een Sabbatical bij het Limburgs Symfonie Orkest en vertrok naar Bangkok. Daar gaf ze les aan jonge leerlingen om hen klaar te stomen voor het Bangkok Symphony Orchestra. “Eveneens speelde ik voor de ambassadeurs van Nederland, België en andere hooggeplaatste personen van het societyleven in Bangkok. Ik had er een geweldige tijd. Maar de cultuur beperkte me in mijn vrijheid van expressie. Lesgeven in Bangkok is heel anders dan in West-Europa; een zeer diplomatieke methode van pedagogiek heb ik er ontwikkeld. Maar ook privé merkte ik de culturele restricties en dat ging ten koste van mijn persoonlijke vrijheid.”

Na tweeënhalf jaar keerde Geertje Podevyn terug. “Trots dat ik hier weer deel uitmaakte van het Limburgs Symfonie Orkest. Een zaligheid om hiermee bezig te zijn. De vrijheid lachte me toe! Zeker met de cross-over producties samen met Boudewijn de Groot, Rowwen Hèze en het tangoproject Apunto. Toch zette de Boeddhistische levensvisie me ook aan het denken. Meer en meer kreeg ik de behoefte om op sociaal gebied actief te zijn. Om te delen. Wij hebben zoveel. Daarom ben ik in 2002 gestart met een project voor kansarme kinderen in Thailand. Jaarlijks verblijven in de lente zo’n drie à vier kinderen van deze groep bij mij thuis. Dan mogen ze gratis het Limburgs Symfonie Orkest bezoeken. Dat is super! Het is voor hen vaak de eerste keer dat ze daadwerkelijk de rijkdom van de klanken van een orkest ervaren. Ook in België en Nederland ben ik gestart met Vioolwonderland voor kinderen die vanuit hun gezinssituatie niet de gelegenheid krijgen om iets creatiefs te doen. Ik leer hen vioolspelen op zo’n manier dat ook zij er vanaf dag één plezier in hebben. Momenteel ben ik bezig met een project in Wittevrouwenveld Maastricht. Ook hier zijn de leerlingen zó enthousiast! Je leest het plezier van hun gezicht. Pure expressie.”

Interview Geertje Podevyn,25 jaar bij LSO  

Interview Geertje Podevyn

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you