Issuu on Google+

PORTFOLIO Selected Architecture projects by Jiarui Chang 2011-2015


INTRO In eastern culture, we appreciate architecture to be unique, which have their own identity and personality. In morden society,architecture tend to be produced in logical steps, however, in my opinion, the beauty of architecture exists in the people's perception, which is soft and elusive, can't be copied. In this portfolio, the main clue of the projects is emotion, creating more emotional space to triger the users' syntony is my motivation. Four of my works project have put this intention into normal working space, daily live space, future learning space and historical policial space respectively.

CONTENTS 01

WORKING WITH JOY / interplay between inside and outside

01

FALL. 2014

02

AGREEABLE MELANCHOLY / new visual dimensionality

09

SPING. 2015

03

During the industrial revolution, the modern world is full of stereotyped box shaped buildings, which took the authorship away from each individual ones. However, with the developement of modern technology, the situation moved to another opposite--numerous of strange shaped buildings in super huge scale came out, which concern little of people's requirements but put architecture into a image of advertisement.

04

For me, I would like to express my personal view within my working process--make the architecture in a integral part of environment, resorbing the border between architecture and urban fabric.

05

FINDING YOURSELF / new pattern of school

17

SUMMER HOILDAY 2015

THROUGH THE FLOW / conversation between old and new

27

FALL.2013

OTHER WORKS / survey and mapping, handworks and drawing

31


01

WORKING WITH JOY

The French movie <Play Time>(1967) transformed the cold industry world into an antipathetic surrealistic image, sparking the reflection about the machine-made production taking the emotion away from the human daily life, which also lead me to think about the main purpose for which architecture servings. Should the form always follows function? Should the office always be serious and godlike? What kind of space can people release from high pressure? What am I doing in this project is trying to figure out a possibility for people working with pleasure in the free and open space. Normally, the people in the building always be seperated from outside with a evident border, which cut down the interaction between people and nature For this project, I soften the boutrays and empharsize a third space between the formal working space and outside imformal space, where people can take a short break and escape from the pressure for a little while, which precent a temporary of spirit.

Location: Old Steel Mill creationary industrial park, Xi'an Type: Office Building Professor: Han Qingsong, Yang Qili, An li, Wang Ruixin -1-

-2-


The site was located in an industrial park full of atomosphere of steel factories, making people sometimes can feel themselves small and a little bit depressive. Considering setting people working there free from the high pressure, the tree in the west of the site had become to the breaktrough point-creating a space for people to have a conversation with outside tree and air.

The shape of the building is interplaying with the shape of the tree. The crown diameter of the tree can hit 18.6m. As a response, a there dimensional concave surface appears on the westen side of the building, encircle the tree. There are double facedes all over the office building--one is the double-glass curtain, the other is the metal gauze. Between them, there is a grey space where you can touch the tree as well as see what happened in the working space.

appreciate the outside tree from inside

This beautiful tree belongs to poplar-straight ,having thick bark and deep groove. The flower stage last for 4 months and the fruit stage last for 5 monthes. People can see the different image of the tree in 4 seasons.

SITE PLAN 1:2500

6F

-3-

-4-


Growing with the tree

Ground Floor

1ST Floor

2nd Floor

3rd Floor

4th Floor

5th Floor

Technical Floor

The concave facade soften the sense of boundary between indoor space and outdoor space. The grey space provide the third space which makes a connection of nature and man-made space. People can take a rest here, maybe have a short talk with collegues, or just smoke alone. Dwelling in this place make the unique presence.

Roof

+3.600

Âą0.000

SECOND FLOOR PLAN 1:300 -5-

-6-


+25.200

+21.600

+18.000

+14.400

+10.800

+7.200

+3.600

±0.000

-0.450

-4.800

SECTION PLAN 1:200 -7-

-8-


1 drainaige ditch 2 waterproof layer 3 insulation, mineral wool aluminium sandwich panel 4 steel floor 5 concrete slab 6 steel bridge

1

5 6

2 4

7 3

1 2 3

7 4

5

1 mental guaze 2 waterproof layer 3 oblique beam 4 flexible connection 5 frame of glass curtain 6 gravel cover 7 steel floor

6

1

The whole gauze is made up of 2 parts--the metal frame and the sheermetals. When wind blowze, the sheetmetal would rolls with the wind, which looks like a glittering wave from a long distance. Moreover, the hole allows people to put their hand over to touch the tree, which is definitely a direct interaction for people and nature.

2 3

4

5 6

7 8 1 low-e glass 2 steel brace 3 alufer frame 4 ruber with plastic cover 5 flexible connection 6 stairs 7 hanging stairs 8 furred ceiling

CONSTRUCTIONAL DRAWING 1:150 -9-

-10-


02

AGREEABLE MELANCHOLY

The Shu Yuan Men historical block is one of the two remaining tranditional living blocks in Xi'an. How to renew the old block is the main aim of this project. It has become a widespread problem of old houses removal in China. With the disappearance of old blocks, the local history, texture, and culture have been to some degree wiped out. This project main focus on setting a new visual dimension in this old culture block. With the awareness of the beauty of the old folk houses, more people would come and visit the precious historical blocks. In other words, it provide a chance for the block to fresh again for its unique dwelling treasures. With the watching stands involved, people can apprecitate the classical architecture beauty as well as observing the old life styles. The observation points just like the chemistral catalyzer, trigering the reflection on the relationships of this old town and new habitits and visitors.

location:ShuYuanMen historical block, Xi'an, Shaanxi Type: Context Design Professor: Wang lu, Su jing, He yangang -11-

-12-


happy memory with the old folk house

The project collecting 6 deffiernt Guanzhong folk houses and provide 6 specific viewpoints. under the background of removing the outdated houses violently, it is better to find out the value of the houses and let more people wirness before the whole block disappeared.

modern skycraper take the place of old home

from top to bottom: the building generation the building meterial the building quanlity

Anju Road No.12

East Wood Road No.100

developing strategy

ridge wood cover (extension) tile

East Wood Road No.108

East Wood Road No.46 purlin rafter column

window and door

host room

back yard

wall guest room

East Wood Road No.32

Cypress Forest Road No.58

hall

typical folk house research -13-

folk house present situation -14-


SECTION PLAN 1:700

1. a roof terrace for people to "overlook" the square on the opposite side. 2. a terrace and shaped wall for people to "peep" what happened inside the yard. 3. a yard consists with 2 different wall building up in different ages for people to "rethink" the problems. 4. a wooden fence within the interval, making people to "look up" the roof and sky in another way. 5. a tiny house in front of an old temple where is suitable for people to "practise miditation". 6. a box just like a long lens where people can "focus" on a picture of No.32 folk house while walking in.

MASTER PLAN 1:1000 -15-

-16-


-17-

-18-


03

FINDING YOURSELF

Nowadays,in China, attending the public lecture and gaining the knowledge from teacher derictly is the main way for students to study, leaving less time and space to think alone about what they actually interested in or good at. As a result, lots of students are easily influenced by other's opinions and some may feel lost in their lives, which is not easy for them to find their individual ality. To solve this problem, this project comes up with a new form of the future teaching building. To lead people to think dependently and following their own their interests, the campus function is redefined into two parts-"assimilative space" and "dissmilative space". Students have chance to think alone and do whatever they want in "dissmilative space" and accept knowledge through public lectures or other activities in "assimilative space". The whole process is devided into 2 aspects-first, make every function visible, providing people with more choices of activities; second, back to students themselves,amplifying the sensitivity of feeling their interests in pesonal space.

location: Xi'an University of Architecture and Technology campus Type:Community Study Centre Professor: Yang Qili, Han Qingsong -19-

-20-


We chose a corner of our campus as the site. For rows of modern buildings around there, the overground space of the centre would show up as a "city park"-- no huge scale building involved, but only trees, grass and little houses, providing a green park for everyone, reducing the tension that the skycrapers have bring to modern life.

SITE PLAN 1:10000

The space prototype is formed by two sub_types of space--"assimilative space" in large scale and "dissmilative space" in small scale. As for "assimilative space", it includes lecture halls and libraries, in which people could acquire knowledge by listening, reading and discussing. The "dissmilative spce", on the other hand, provides people intimate space to think alone. -21-

-22-


In traditional cmpus, every depatement is separated from each other, as a result, students are not able to know what the differences among these departments.

In this brand-new school portal type, the major intition is to unfold the indoor space. In this way, the strict border between different majors would be broken, which makes it possible for students to communite and conduct the interdisciplinary coorperation.

exploded drawing

upper layer

ground layer

underground layer

-23-

-24-


2

2

5

2 2 2

2

2

4 2

1

2

6

2

6

2 4

2

2

2

2 2

2 4

2

2 2

2 2

2

2 2

3

2

2

2

2 2

2

6

2

4

3

2

2

2 2

2

2 2

1

2

2

4 2

2

1

2

4

2

3

3 2

2

6

2

1

2

2 2

2

2

1

2 2

1

2

2 2 5

5

6

1

2

5

1 6

2

4 2

2

4 2

1

6

2

2

4

2 2

2

2 1

2

6

2

6

2 2

3

2

2

2

2

3

2

2

5

2 2

2 2

6

2

4

3 1

4

5

4

2

2 2

2 4

5

2 1

2 2

2 4

2

2

2 2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1 2 3 4 5 6

lecture hall dissmilative space library office laboratory toliet

undergound plan 1:500

section plan 1:500 -25-

-26-


+10.200

+7.900

+5.600

+2.800

+0.500

Âą0.000

-2.800

-5.600

Vertical enviroment can inspire people with more perception, this four storeys are all in the same pattern but is different in vertical

-27-

1 roof construction: foil sealing 1.5mm thermal insulation 50mm timber bean 210/100mm timber slat 20/40mm supended ceiling 2 glass cover: stainless-steel switch double glazing toughened glass +cavity+ laminated safety glass stainless-steel angle

3 floor construction: drainage substrate layer 40mm drainage layer 20mm reinforced concrete deck soil container bituminous sheeting 10mm insulation 120mm plasterboard 12mm

VERTICAL SECTION 1:100 -28-


04

THROUGH THE FLOW

Gaoling is a historical county in Shaanxi province. There is an important historical and culture square called "San Yang Towel Squre" in the centre of the counry. It is a square with a strict axis which shows a political symbolic image. In the project, on the opposite, I'm trying to empherace the museum to be a place serving for daily life. In response of huge scale of the square, this projec consists of several tiny boxes, which in some way reduce the sense of ceremony and present the spirit of public activities. In order to promite the spcace more suitible for people doing activities, I employed The water is an important outdoor element to enrich the sence of space in this site in this project, how to organise the sequence sense is and have a conversation with nature is the point of the project. Shuttling back and forth through these tiny boxes, can get an unexpectable response.

Location: Gaoling County, Xi'an, Shaanxi Type: Public Museum Professor: Teng Xiaoping, Tian Bojing -29-

-30-


a view from the inside to outside the response of the new buiiling Standing in the middle box of the museum, people can see the Gaoling Tower straight forward, which, to some degree, is a kind of conversation between the new

SITE PLAN 1:3500 -31-

-32-


SURVEY AND MAPPING

ART WORK

During the third year of our university, we had a chance to have a close contact with a tranditional architecture-- the Great Mosque. After 2 days' survey, we collected all the data we need and finished the mapping work back to school. I think it's an impressing experience for me, knowing better of our tranditional architecture.

In addtion to academic instruction, my education has been strongly influenced by doing some art works. I really enjoy having these creating moments, they definitely helped me a lot to relax and sometimes sparked some awesome ideas in my mind to compete my architecture projects.

-33-

-34-


Chang Jiarui

English Name: Garie Chang Date of Birth:

11/3/1993

Education:

Bachelor of Architecture from Xi'an University of Architecture and Technology

E-mail:

85962202@qq.com kellygagaga@outlook.com

Tel:

86-159****5206


Chang Jiarui porfolio