Page 1

Demorph // locatie

change architects


Configuratie van het stedelijk ensemble +

Demorph is gesitueerd in Amsterdam, op het terrein van het huidige Texaco-station, op het kruispunt van Hoogte Kadijk en de Sarphatistraat. Naast Molen De Gooyer is een zichtlocatie, geschikt

STAP 1 – toevoeging plintgebouw

+

voor een alzijdig georiënteerd gebouwtype als Demorph. De helft van het vrijkomende terrein wordt benut om twee groene zones met elkaar te verbinden.

Om Demorph op deze binnenstedelijke situatie in te passen wordt er een plintgebouw toegevoegd, met voorzieningen op de begane grond GEBOUWD PARKEREN

VOORZIENINGEN OP BEGANE GROND VOORZIENINGEN OPParkeren BEGANE GROND en de eerste verdieping. wordt ondergronds opgelost. Op

GEBOUWD PARKEREN

de begane grond komen een supermarkt, een lunchroom en een theehuis. Op de eerste verdieping worden bedrijfsruimten en een DAKTUIN OP EERSTE VERDIEPING VOORZIENINGEN OP BEGANE GROND

BALKONS ALS VENSTERS DAKTUIN OP EERSTE VERDIEPING

STAP 1 – stapeling

UITKRAGING UITSNEDE IN VOLUME

UITSNEDE IN VOLUME BALKONS ALS VENSTERS

daktuin gemaakt.In de bovenbouw zijn starterswoningen gesitueerd die in grootte variëren van 75-110m2.

Morph@ De Gooyer.nl

SETBACK

UITSNEDE IN VOLUME

Morph@ De Gooyer.nl


565m2 bedrijfsruimte

10,90+P

10,90+P

5,00+P

10,10+P

8,30+P

8,30+P 88m2

4,50+P

200m2 bedrijfsruimte

10,90+P

5,25+P

105m2

eerste verdieping 1:500 tweede verdieping 1:500

IN

EXPEDITIE

KANTINE

MAGAZIJN

KASSA'S

etsen

WINKEL?

IN

SUPERMARKT 1820M2

parkeerkelde 1:500

BEDRIJFSRUIMTEN VERDIEPING

begane grond 1:500

34 WONINGEN

LUNCHROOM


Demorph staat op een markante plek en is een baken in de stad. zesde verdieping 1:500

vierde verdieping 1:500

Aan de Hoogte Kadijk staan meerdere solitaire gebouwen die samen een levendige stadsstraat vormen.


Het gebouw wordt bedekt met een groen beloopbaar dak.


Demorph : gebouw

change architects


GEBOUWD PARKEREN

VOORZIENINGEN OP BEGANE GROND

Het volume wordt ingesneden en bewerkt zodat er optimaal wordt

NG

20 66 505 26

Configuratie van het gebouw

VOORZIENINGEN OP BEGANE GROND

GEBOUWD PARKEREN

BALKONS ALS VENSTERS

UITSNEDE IN VOLUME

DAKTUIN OP EERSTE VERDIEPING

BALKONS ALS VENSTERS

geprofiteerd van de uitzichtlocatie en er een markant silhouet ontstaat. UITSNEDE IN VOLUME

Morph@ De Gooyer.nl

Op de hoeken van het gebouw wordt het volume ‘opengesneden’. In ons gevelontwerp voor Demorph is vrijheid van indeling uitgangspunt

Morph@ De Gooyer.nl

nummer 1. Het gebouw biedt ruimte voor verandering. Het is

SETBACK

UITKRAGING

STAP 2 – behandeling van het volume fase

project

|

F 020 786 08 26

|

E info@changearchitects.nl

|

0800 projectnaam

www.changearchitects.nl

change architects

Panamalaan 7c

meervoudig bruikbaar, op dit moment maar ook in de tijd. De woningen

SETBACK

|

1019 AS Amsterdam

1,45

|

datum

xx

T 020 66 505 26

|

F 020 786 08 26

1,15

gewijzigd

xx.xx.2008

|

E info@changearchitects.nl

|

1,45

3,00

2,10

3,00

2,40

-

schaal

project

fase

datum

gewijzigd

schaal

0800 projectnaam

xx

xx.xx.2008

-

1:100 (A3)

1,15

1,45

2,10

2,70

2,50

2,50

2,40

2,20

3,00

2,10

2,50

3,00

2,10

3,00 3,30

1,15

2,10

2,70

2,10

zijn 100% flexibel indeelbaar. Het gevelstramien is zo gekozen dat

tekeningnummer

onderwerp

1:100 (A3)

www.changearchitects.nl

2,70 2,50

2,70 2,40

STAP 3 – Slimme ramen en penanten i.v.m. vrijheid van indeling

onderwerp

tekeningnummer

alle configuraties van vertrekgroottes mogelijk zijn. Dit heeft geleid tot een neutrale en rationele gevel met allemaal gelijke kozijnen. Dat is vervolgens op een geraffineerde en eenvoudige manier vertaald in levendige gevels met maximale variatie!


-

-

+

+

-

+

-

- +

+

+

+

-

-

-

-

+

+

+

+

-

-

+

-

-

+

+

-

-

-

-

+

+

+

-

-

-

-

+

+

+ -

+

-

-

+

+

-

+

+ -

Bedrijf

expeditie albertheijn albertheijn

22a

afzoomwinkel

34a - 42e

lunchroom

Entree woningen

zuidgevel 1:250

oostgevel 1:250

lunchroom

expeditie

lunchroom PARKEERGARAGE

zuidgevel 1:250

westgevel 1:250

+

-

-

+

+

+

-

-

+

-


Demorph : huid

change architects


Configuratie van de huid A

B

C

D

E

F

G

H

Er is gekozen voor 1 kozijnmerk: houten draaideuren van vloer

H

A

B

C

D

E

F

G

tot plafond (onderhoudsvrij, onbehandeld iroko). De huid wordt

G

H

A

B

C

D

E

F

vervolgens bekleed met metalen panelen en luiken in een

F

G

H

A

B

C

D

E

verschuivend patroon. Hierdoor ontstaat een levendig patroon,

E

F

G

H

A

B

C

D

zonder de economie van het plan verloren gaat. De luiken kunnen

D

E

F

G

H

A

B

C

A

B

C

D

E

F

G

H

STAP 4 – verschuivend patroon

worden opengezet maar laten ook in gesloten toestand licht door terwijl ze wel zon weren. De beplating wordt geperforeerd met een patroon dat per locatie anders kan zijn: een afbeelding, een tekst, een abstract patroon. De mate van perforatie is ook afhankelijk van de oriëntatie, de hoeveelheid gevelopeningen, en de gewenste mate van zonwering.

STAP 5 – perforaties


F

G

H

E

F

G

D

E

F

Louvrestaat 1:40

B

Overzicht merk A-H

B

C

D

E

H

“Demorph is geraffineerde eenvoud. Met een patroon van voor- en A B C achterliggende vlakken wordtDmet minimale middelen een maximale rijkdom bereikt.�

G

H

A

B

C

E

F

G

H

Kozijnstaat. Overzicht merken (1 merk)

Gevelconcept

A

+

A

C

D


change architects Panamalaan 7C 1019 AS Amsterdam 020 - 66 505 26 info@changearchitects.nl www.changearchitects.nl

Ontwerpteam: John Zondag, Jos Rijs, Maria Ribero

Demorph  

Demorph, Amsterdam, winkelcentrum

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you