Issuu on Google+

Portfolio Cui Chang

Zaha Hadid Architects University of Nottingham BSc Architecture, Part1 Tel: +44(0)7435903195 Email: cuichangbob@gmail.com


CV - Personal Information Name: Cui Chang Date of Birth: 28.12.1990 Gender: Male Address: 301, Liberty House, Sebastian Street, London, EC1V 0HF Mobile: +44(0)743590315 Email: cuichangbob@gmail.com Language: Chinese, English

- Important Project & Work Experience 2013.9 - 2014.7 Full time internship in Zaha Hadid Architect, London 2013.11 -2014.1 International competition: Central Bank of Libya Role in team: Maya modelling, Rhino modelling, Diagram drawing, Plan drawing, Section drawing 2013.9 - 2013.11 International competition: Qingdao Cultural Centre. Role in team: Conceptual drawing, Diagram drawing, Illustration, photoshop, rhino modelling

- Academic Experience

2013.2 - 2013.6 The Kitchen Sink Theatre (B+)

2013-2014: Full time internship(Paid), Zaha Hadid Architects, London, UK 2010 - 2013: BArch, University of Nottingham, 2:1 degree, Honours, ARB RIBA part 1 2009- 2010 : English foundation for University of Nottingham 2006 - 2009: The High School Affiliated to Renmin University of China

2012.10 - 2013.1 Structure of Intimacy (Got A) 2012.1- 2012.6 The Hepworth Workshop (Got A) 2012.3 - 2013.4 Participated Nottingham university eco-build competition and won prize 2011 Participated the exhibition of architectural installations 'Tokyo Gallery' held in Beijing 798 museum. 2011.1 - 2011.6 Under the Tree's Shadow (Got A)

- Skills Maya,Rhino, Grasshopper, Sketch up, 3D Max, CAD, Photoshop, Indesign, Illustrator, Hand drawing, Model Making.


Content The Kitchen Sink Theatre

Solo

Structure of Intimacy

Solo

The Hepworth Workshop

Solo

Cocoon Pavilion

Solo

Under the Tree Shadow

Solo

Qingdao Cultural Centre

Group

Central Bank of Libya

Group


The Kitchen Sink Theatre

"The city, however, does not tell its past, but contains it like the lines of the hand, written in the corners of the streets, the gratings of windows, the banisters of the steps...." Invisible city

- SITE EXPERIENCE SECTION Urban fragments | Spatial collage | Memory | Threshold | Moments Initially explored spatial organizational system consisted of architectural fragments spread in the city, forming the conditions for this alternative way of engaging to the veiled urban moments.


The Kitchen Sink Theatre

1. This project is intended to raise the underachieving consciousness in everyday life. The consciousness of a person to their surroundings heightens dramatically when there is the existence of an audience. Through experiencing a place just as the performer, the audience discovers details of this place that were not revealed before; even if he/she is passing by every day. Performers’ stories are not so far away from our own stories and emotions, and are not so far away from our own experiences. Set in old town in Morecambe, the study envisages boundaries between life and performance that perform multiple functions. 2. The Kitchen Sink theatre inhabits a series of shops include laundry, hair salon, pub, kitchen, and script writer's dvomain and a main theatre with rehearsal space and exterior stage set. The transformation begins as shops undergo the shift in function; The theatre unfolds itself into the landscape and expands its boundaries from hidden places to the streets. Performances question the ideas of what and where is the stage. The experience starts from concealing and its opposite and all the in-betweens. 3. The open access penetrating the theatre also serves as a circuit in a city with a strong acoustic experience of leaving the outside world behind and entering a building. The involvement pushes the act of observation and questioning. The tunnel of peep is layered with dense overlapping. Flexibility in structure allows spaces to flow into and out of each other. The inside and outside are directly spoken to...

- SPECULATIVE DRAWING Streetscape | Setting the scene| Visual trace | Dynamic | Audience & performers The key ideas of the project are developed through drawing study of surrounding streetscape, and the visualized threshold which the body is in a state of dynamic interaction with the surrounding. The language of threshold is further strengthened by the notion of glimpse, acting as the generator for the potential of human action.


The Kitchen Sink Theatre

- MADE PIECE Found object to subject | Deconstruct and reconstruct | Magnifier - Typewriter - Radio | Observe - Record - Edit - Performance


The Kitchen Sink Theatre

- SHORT SECTION Everyday performance | Streetscape | Domestic stage-set | Threshold | Penetrate | See and be seen


The Kitchen Sink Theatre

Fig .1 Compositional drawing, The study of movement in the spine of the building.

1. 600 x 300mm timber 2. Screw hole 3. 250 concrete shell 4. 150mm insulation 5. Water proof 6. 100mm timber 7. Edge insulation 8. Concrete floor slab 9. Steel reinforced concrete 10. Foundation

Fig. 2 Detail drawing 1: 10

- LONG SECTION Continuity of streetscape | Threshold | Extension of stage | Penetrate | Life & play | Rhythm | Old brick wall | Timber | Urban collage | Architecture ceases to be a backdrop for actions, becoming the action itself.... All this suggests that 'shocks' must be manufactured by architect if architecture is to communicate.' ('Spaces and Events' Tschumi )


The Kitchen Sink Theatre

- LONG SECTION Threshold | Dancing light | Glimpse | Inside & outside | Everyday performance | Cross program The cross program intend to blurred boundaries between real life & play, from right to left: pub with rehearsal, hair salon with make-up, laundry with changing room, kitchen with green room, scriptwriter's domain with theatre box...


The Kitchen Sink Theatre

- BIRD EYE PERSPECTIVEContinuity | Urban fragments | Spatial collage | Revealing | Pass through | Setting the scene | Old brick wal


Structure of Intimacy

Sectional study exploring linkage of space by flexible structure, intimate moment triggered by architectural elements. The playful structural element, and soft fabric, intend to triggers events, building becomes a spontaneous stage, the play becomes a unique mix of everyday routine and improvisation, contribute to a micro-choreography generating an event that changes from day to day.

- SPECULATIVE DRAWING Ornamented structure |Elegant | In-between | Intimacy | Fabric | Activity | Flexibility Sectional study exploring linkage of space by flexible structure, intimate moment triggered by architectural elements.


Structure of Intimacy

- SHORT SECTION Flexible structure | Adaptable | Intimacy | Stage curtain | Concealing | Rhythm


Structure of Intimacy

Prototype Model

Prototype Model

- ISOMETRIC DRAWING Dynamic | Spine | Memory | Connecting to surrounding | Continuity | Revealing

Isometric drawing


The Hepworth Workshop Year 2 Project Location: River canal,Wakefield, UK


The Hepworth Workshop

The Project is a sculpture studio, response Barbara Hepworth's sculpture and her making process, situated at a canal in Wakefield, a bridge connecting the city and river. The program is a complex of sculptors studios, gallery, meditation space, bridge, Hepworth's space, and sculpture gardens. A series speculative drawings, made pieces intend to seek the materiality, light quality, and spatial quality.

- SITE PLAN Bridge | Penetrate | Connection | Boundary


The Hepworth Workshop

- ISOMETRIC DRAWING Crossing | Threshold | Light tubes | Strings


The Hepworth Workshop

Artists working process becomes kind of 'performance', each individual studio is like a small stage.

- LONG SECTION Light tubes| String| Threshold |Passing | Audience


The Hepworth Workshop

1. Rhythm of strings: Strings response ethos of Hepworth's sculpture, also serve as structural element, separate space into multi layers, the rhythm becomes a delicate language, guide passers-by into experience of performances & exhibitions inside, river and cityscape outside. 2. Sculpting the light: The big exhibition space is relative dark, light is concentrate on displayed sculptures through light tubes, the middle sky light lighten the passage, all together create special genius loci. 3. Hollows: Hollow as Hepworth's key ethos, being reinterpret into architecture, spatial hollows, hollows in the walls, hollows in the roof lights. Through hollows people looking each other, looking the sky, looking the sculpture, looking the performance of artist.

- CROSS SECTION Dancing light | String| Solid verse void | Threshold | Hollows | Peeping


The Hepworth Workshop

The Hepworth space

- INTERIOR VIEWS Audience | Threshold | Performance | Roof light

Interior view of main gallery space

The performance of artist

Visitor peeping the artist's working process


The Hepworth Workshop

- PLAN Entrance | Main gallery | Individual studio | Meditation space | Bridge | Hepworth space | Material storage


The Hepworth Workshop

- TOUCHSTONE MODEL Concrete materiality |Light quality | Spatiality | Solid |Void


Under The Tree Shadow Year 1 project Location: Lonely island, Nottingham campus


Under The Tree's Shadow

- SECTION & PLAN Rhythm | Natural structure | Tree | Invisible boundary | Revealing | Broad view | Expand


Under The Tree's Shadow

- EXTERIOR & INTERIOR VIEWS Rhythm | Elegant tectonic | Broad view | Natural form


Under The Tree's Shadow

Approaching the site through bridge

- MOEDL NARRATIVE Situation | Boundary | Threshold | Hide | Route

Hide in forest

Form response surrounding


Under The Tree's Shadow

Front view

- MOEDL NARRATIVE Situation | Boundary | Threshold | Hide | Route

Spiral Stair

Individual reading space


Professional Works Zaha Hadid Architects


Qingdao Culture Centre Group project Location: Qingdao, China Role in team: Conceptual drawing, Diagram drawing, Plan drawing, Rhino modelling, Section drawing The Culture Centre’s site is at an interfacing position in the centre of Qingdao Bay: Located between the Wetland Park to the West and a commercial and residential area to the North and East, it offers the opportunity to become a negotiating element between urban structures and landscape elements in the master plan. The sites southern interface gives it access to the seafront promenade, exposing it both to views from the bay and giving it an exclusive first-row-seat in Qingdao Island’s seafront skyline. Whilst the site landscape re-presents the characteristic elements of Water and Green Land, the building Envelope resembles Qingdao’s Topography: The Venues are enclosed under a composition of floating shells, resembling hills and mountains, reflected in the ponds of the landscape. This roof topography forms a mirror over the landscape topography underneath, gently lifting and lowering, forming a rhythm of arches and openings in elevation, allowing visitors to step underneath and explore the inside. Internally they create generous and dynamic spaces with an organic and natural appearance. The roof shells are designed as form active space frames, combining material efficiency, wide spans and elegant appearance. Their floating character allows the building’s envelope to naturally adapt to the sites slope and height difference, and gives the building a light and delicate appearance.


Qingdao Culture Centre

Boundary Condition Permeability

Pedestrian Circulation Visitor Access

- DIAGRAMS Boundary|Circulation|Entrance|Plaza|Public & Private|

Cutural Courtyard Retail Plaza

Connecting Canopy Main Entrance


Qingdao Culture Centre

- PLANS Dynamic|Fluid|Organic geometry|Landscape|Shell topograpy


Qingdao Culture Centre

- CONCEPTUAL DRAWING Dynamic|Fluid|Organic|Landscape


Qingdao Culture Centre

Section AA

艺术家工作室 Artist Studios

艺术交流及培训室 Art Exchange and Training Rooms

水彩画研究中心 Watercolour Painting Research Centre

+45.00

儿童艺术天赋发展中心 Childrens Art Centre

+45.00

+41.50

艺术家学术交流中心 Artist's Academic Exchange

+41.50

现代艺术培训基地 Modern Art Training Base

+38.00

+38.00

艺术品综合展览 Contemporay Art Collection

美术作品展厅 Fine Art Collection +31.00

+31.00

+24.00

+24.00

+17.00

+17.00

美术作品展厅 Fine Art Collection

艺术品综合展览 Contemporay Art Collection

艺术品综合展览 Contemporay Art Collection

美术作品展厅 Fine Art Collection

中央门厅 Central Lobby

装载区 Loading/Assembly Area +10.00

会议室 Meeting Area +10.00

停车场 Car Park +5.00

+5.00

停车场 Car Park +0.00

+0.00

停车场 Car Park

-7.00

-7.00

Section BB

酒店 Hotel

酒店 Hotel

酒店 Hotel

酒店 Hotel

酒店 Hotel

酒店 Hotel

酒店 Hotel

酒店 Hotel

酒店 Hotel

酒店 Hotel

酒店 Hotel

+55.00

+51.50

+48.00

+44.5.00

+41.00

+37.50

+34.00

+30.50

+27.00

+23.50 餐厅 +20.00

Restaurant

商店休息厅 Retail Lobby

商店 Retail +15.00

商店休息厅 Retail Lobby

商店 Retail +10.00

酒店门厅 Hotel Lobby

停车场

商店门厅 Retail Lobby

Car Park

+5.00

酒店门厅 Hotel Lobby

商店

商店广场

Retail

Retail Plaza

停车场 Car Park

+0.00

停车场

停车场

Car Park

Car Park

-7.00

Section CC

群众艺术馆展厅 Gallery

+34.00

群众艺术馆展厅 Gallery

群众艺术馆展厅 Gallery

群众艺术馆展厅 Gallery

群众艺术馆展厅 Gallery

+29.00

+29.00

群众艺术馆展厅储藏间 Gallery Storage

群众艺术馆展厅储藏间 Gallery Storage

灯光渡桥 LIGHTING GALLERY

+22.00

+20.00

休息厅

音乐工作室 Music Studio

Lounge

+15.00

+15.00 休息厅 Lounge

音乐工作室 Music Studio 后舞台 Rear Stage

+10.00

商店 Shop

市民艺术演出中心大厅 Performance Hall Lobby

衣帽间 Cloak Room

控制室 Control Room +6.20

主舞台 Main Stage

演出大厅 Theater Area

后台装备 Backstage Assembly

+5.00

+5.00

停车场 Car Park

+10.00

机房 Plant Room

+5.00 停车场 Car Park

+0.00

剧院装载区 Theatre Loading Zone

-7.00

Tectonic Drawing

- LONG SECTION Dynamic|Fluid|Organic geometry|Landscape|Shell topograpy

集体化妆室 Group Dressing Room


Qingdao Culture Centre

- PERSPECTIVE RENDERING Dynamic|Fluid|Organic geometry|Shell topograpy|Parametric skin


The Sanctuary Group project Location: Holland

Role in team: CAD drawing, Illustration, Rhino modelling, Rendering This design proposal combines two extreme spatial conditions - defined as ‘bunker’ and ‘pagoda’ - in a singular entity. The particular qualities of the design are therefore the extreme character and close proximity of very different spatial environments: A master suite cocoon with splendid views across vast outdoor terraces hovers over a cantilevering mezzanine, in turn animating a double height landscaped living area. The open plan interior is surrounded by introverted, solid spaces, interspersed by skylights and an intimate internal courtyard. Experienced from the outside, the building presents itself as a monolithic, introverted bastion protecting its otherwise exposed interior. Passers-by are merely presented with glimpses of roofscapes floating over the concrete base, hinting at another world behind its massive walls... a Sanctuary.


The Sanctuary

- PLAN, SECTION Floating | Bunker | Structural Thick Wall | Pagoda Roof | Terraced Basement


The Sanctuary

- MODEL Floating | Bunker | Structural Thick Wall | Pagoda Roof | Terraced Basement


The Sanctuary

- PERSPECTIVE RENDERING Floating | Bunker | Structural Thick Wall | Pagoda Roof | Terraced Basement


The Sanctuary

- FACADE RENDERING Floating | Bunker | Structural Thick Wall | Pagoda Roof | Terraced Basement


Portofolio 2010-2013 Working: chang.cui@zaha-hadid.com


Chang