Page 1

Jiayu Ma University of Kansas

Architecture Portfolio


CONTENTS

01. Bethany Campus

p. 06

02. Bugatti Museum

p. 20

03. Emergency Shelter

p. 28

04. Lawrence Library

p. 36

05. French Impression

p. 42


JIAYU MA

[Address] 3012 Westdale Place, Lawrence, KS, 66049 [Tel.] 785-979-3068 [eMail] chanel1314@ku.edu [Nationality] China

+ EDUCATION 08/10-Present

University of Kansas, School of Architecture Design and Planning M.Arch I Candidate, anticipate graduating in May 2015 GPA: 3.93 (out of 4.0) Studio GPA: 3.94 (out of 4.0)

05/12-06/12

Study Abroad in France Architecture in France: Modernity in the context of History

+ EXPERIENCE 06/13-08/13

HASSELL - Shanghai, China [Student Intern] -Projects: Dali Can-Shan Resort Hotel, Taizhou Mountain Tower -Responsibility: Assistant in Schematic Design; 2D& 3D representation; Modeling

07/12-08/12

East China Architectural Design & Research Institute-Shanghai , China [Student Intern] - Responsibility: 2D& 3D representation; Modeling

+ HONOR 2012 2011-2013 2011-2012 2012 2012-2013 2013-2014 2012-2013 2013-present

AIAS Forum in Toronto- 2nd prize in the Design Charrette EFCO Scholarship Griffin-McCoy Architecture Scholarship Donald P. Ewart Memorial Traveling Scholarship George Malcolm Beal and Verner Fawcett Smith Scholarship Jane Tanfield Memorial Scholarship School of Architecture, Design and Planning Honor Roll Honor Student in The Honor Society of Phi Kappa Phi


+ LEADERSHIP 04/11-05/12

KU Chinese Student & Scholars Friendship Association

[Vice president and Chairman of Marketing] - As a vice president, organized agendas and directed association staff. - As a marketing manager, organized schedule, developed proposals to popularize Chinese culture via various cross-culture activities.

+ ACTIVITY Spring 2011 Spring 2011 Fall 2012 Spring 2013 Fall 2013 Fall 2013 Fall 2013

Art Fair in the Mustard Seed Church Marketing manager for the 2012 Greater Chinese New Year Gala Volunteer for the Historic Green- Roeland Park Residential Retrofit Project 100 Years of Architecural Exhibition at KU “48 Hour Blitz“ - John Bielenberg’s Design Workshop Design and Built Culture Exhibition Bancroft School Apartments Landscape and Garden Volunteer Day

+ SKILL Languages Modeling/Rendering Graphics/Drawings Materials

Mandarin Chinese, English Rhinoceros, Grasshopper, 3ds Max V-Ray, Lumion Photoshop, Illustrator, InDesign, AutoCAD Hand Rendering, Manual Drafting, Wood/ Metal Shop, Model Building

+ PUBLICATION Spring 2013 Fall 2013

Kiosk Magazine Issue 48: Lawrence Golden Library Kiosk Magazine Issue 49: Emergency Shelter

+ REFERENCES Shannon Criss Associate Professor University of Kansas scriss@ku.edu Jean Wu Principal HASSELL jeanwu@hassellstudio.com


01

BETHANY CAMPUS

Fall 2013 Kansas City, KS, USA Instructor: Criss, Shannon Renee

“The ethical standard for public design is to let every person be able to live in a socially, economically and environmentally healthy community.” 1 The Riverview Neighborhood Area ranks near the bottom of Kansas health rankings. This project proposes to create a healthy environment for the elementary school children living in the Riverview Neighborhood Area providing access to nutritious food and promoting healthy living skills and habits. This will be achieved by developing a “campus” within the Bethany Park area. This “campus” will include a community-supported garden system that enhances the current Free Lunch Program, and educational activities that expand the present After School Program. Converting the Bethany Community Center into a children’s After-School Center involves the development of some new structures while still utilizing the existing ones. There are three floors, each with its own subject area: learning, playing, and eating. Bethany Park and the Bethany Community Center are also designed in a sustainable way, which employs a series of interlinked sustainable systems, introduces sustainable methods into children’s lives at an early age.

1. Roberta M Feldman, Sergio Palleroni, David Perks, and Bryan Bell. Wisdom from the Field Interest Architecture In Practice. 8. Print.


First Impression

“The city is the place where a child can learn what he or she wants to be.” - Louis Kahn

What can we do for the children?

Parade

Free Lunch Program

Healthy Eating

Educational Activities

After School Program

Issues There’s a Free Lunch Program which advocate healthy eating. Almost 97% of the students qualify for it. Since it is a federal program, there are a couple of issues: 1st, if there is any food left over, it has to be thrown away. 2nd, if the government shuts down (like it happend on Oct, 2013), the program can’t continue.

Also, the current After School Program is operated by the schools and the Communities in Schools organization. I conducted a survey of the 5th grade students: 90% of them are satisfied with the program they are doing. They also had a lot of good ideas in their wish list. This program has significant meaning for the whole community, but it is limited by resources and space.

Site Analysis Bethany Community Center Bethany Park

Medical Office

Empty Lot

The Bethany Park area is located at the heart of the Riverview Neighborhood Area; central of the three elementary schools and justifies the location of this project intended to serve children and families. However, this area is utilized and has a couple of issues: Bethany Park area is divided into three areas. they are barriers that keep interesting connections and views between parts from being visible. Bethany Park is almost an empty place with only a few trees and a simple playground. The Bethany Community Center has hidden entrances and confusing pathways. It almost has no windows, and appears as a big, solid cold box from any angle.


Proposals

Washington Blve

Pedestrian Circulation

Kan

sas R

18th Street

ive

r

F15D32

F15D32

F15D32

Central Ave

Bike Circulation

F15D32

I-70 Hig

hway

School Bus Circulation

Proposal 1

Proposal 2

My first proposal is to add after-school educational activities to this “campus” as an extended After School Program. The Center would be reprogrammed, and utilized to support indoor programs. The basketball court on the second floor can be developed as an adaptable gymnasium. The big room on the first floor can be separated as arts and crafts rooms, computer labs, and so on. The landscape can be redesigned to support a variety of outdoor activities, for example, soccer court and landscape park

My second proposal is to create a community-supported garden that will work in conjunction with the current Free Lunch Program. It is a system that can help families get out the old model of overdependence on government’s assistance and utilize the potential recourse to begin to help feed themselves. Local residents will grow fruits and vegetables in the north empty lot of the “campus”. It is a productive farm zone. The food will be processed, stored and cooked in the commercial kitchen and finally delivered to each school. Local residents also can get training class in the Medical Office Building.


Ph

Phase I After School Program Phase I. After School Program Bethany Park Rain Garden Picnic Soccer Field

Bethany Community Center


hase II Free Lunch Program

Phase II. Free Lunch Program Medical Office Building

Community Garden

Training Center

Farming Farming Infrastructure Kitchen


Renovation of Bethany Community Center Programming

ROOF GARDEN

GYM

GYM

CLASSROOM

CLASSROOM

OLD

KITCHEN DINING DANCING ROOM

LOBBY

EATING

PLAYING

LEARNING

NEW

N

1. The exisiting building.

2. Remove the two ‘eyesore‘ staircases.

3. Lower the southeast ground, let it get more sunlight.

4. Add the first box as a lobby.

5. Add the second box as a dancing room.

6. Add the third box as a kitchen.

7. Utilize the gym roof as a roof garden.

8. Add staircases.

9. Subdivide the three added boxes depending on the interior function change.

10. Fold the roofs.

11. Extend roof overhang.

12. Finally complete the conceptual massing.


Design Concept “BOX + BOX“

In order to add the new programming, I used a design concept“box plus box” which can result in an infinite number of spaces. I hope to solve the physical needs for the children, as I think we have a responsibility to create a constructive environment for them. Here are a couple of details concerning the “box plus box” concept:

“Box+Box” Detail-1

(1) Two parallel boxes will have a third space between them, allowing access to the boxes. This concept is used to divide the existing classroom into several smaller classrooms.

(2) To make the dancing room and its surrounding circulations, I start with a small box located inside a larger one. The space between the small box and the large box creates a circulation area. This area is symmetrically divided with one interior side and one exterior side. This concept continues into the main staircase. Each side has different functionalities. Because of the different usages of the staircase, the lobby will have multiple functions.

(3) By combining two boxes, a third space is created. It is a visual connection between the lobby and the kitchen. 2

1

1

1

1 1 1 1. Classroom 2. Storage room 3. Dancing Room 4. Lobby 5. Exterior landscape 6. Kitchen

1/64”=1’

Ground Floor


“Box+Box” Detail-3 “Box+Box” Detail-2

3 6

4

5

Second Floor

Third Floor


Exhibition

Walking/Seat

Walking

Interior

Exterior


Landscape

Interior Theater


Net Zero Water Sustainable Design

Sustainable Design Net Zero Energy Rainwater RainwaterCollection Collection

Greywater Greywater

Waste Compost Waste Compost

Rainwater for potable potableuses. uses Rainwater filtration filtration for

Greywaterreclamation reclamation Greywater Evapotranspiration Infiltration Evapotranspiration& & Infiltration

Composting flush toliets Composting foamfoam flush toilets

Exhaust

(save 96% more water than tranditional flush toilets)

Fresh

Mechanical Mechanical

Ground source geothermal heat exchange system Ground source geothermal heat exchange system Radiant floor heating and cooling system Radiant floor heating and cooling system Heat airsystem system Heat recovery recovery air

Natural Ventilation & Lighting

Natural Ventilation & Lighting Operable windows Operable windows

Energy

Energy

Solar panels on the theofroof Solar panels ontop theof top the roof Grid used as battery

Grid used as battery

1 minute

KITCHEN/ DINING Expanded Polystyrene Fill 2’*25’ Recycled Plaster Lumber Pavers 6” Min Lightweight Soil Linear Planting Strips with Vegetables

Filtration Drainage Water Proofing Insulation Membrane Pre-Cast Double-T Joint

Double Protection Layer for Garden Tools Drain Board Insulation and Waterproof Membrane

Rooftop

Pre-cast Double -T Joint


Road

Road

Garden

Bike Trail Tree Sidewalk

Rain Garden

Bike Trail Tree Sidewalk Street Swales Garden

Alley Swale

Sidewalk

Garden


02

BUGATTI MUSEUM

Spring 2013 Dorlisheim, France Instructor: Sander, Dennis J.

Bugatti cars were known for their design beauty and for their many race victories. This project is a design for museum to exhibit the glorious history of Bugatti. What kind of architecture is capable of conveying enthusiasm? What characters should a museum have to effectively stage-set the inventions which have been changing the world and continue to do so to this very day? How would a museum be designed to embrace the history and the future of the cars? How would a museum record history and connect to nature and humanity? To accomplish these goals, I designed a museum shaped like a “zigzag� that raises, which reflects the complicated history processing and unfailing enterprising. Following the four important time period of the Bugatti car, the Bugatti Museum has four main exhibition rooms: Prototypes, Racing Car & Road Car, Automobile, and Future Concept. The journey starts at the Prototypes Exhibition Room which is on the ground floor and transports people back in the time to the year 1989- the first motorized trycicle built by Ettore Bugatti. One legend room follows the other in a chronological tour that ascends through three floors and through more than one hundred years of Bugatti history. As people arrive in the top floor of the museum, the Future Concept Exhibition Room, a big window will give them view to the outside and transmit the spirit of infinite innovation of manufacturing. This museum is surrounded by flat pools of water. the water reflects the whole museum and creates a relaxed and peaceful environment.


Site

Form

Linear Exhibition

Future Concept

folded

Automobile

Museum master plan shape

Racing Car& Road Car

Water system plan

Prototypes


4

Third Floor

9 3

2

Exhibition Space

Second Floor

1. Prototype Room 2. Racing Car& Road Car Room 3. Automobile Room 4. Future Concept Room

8

10

7 6

2 5

Public Support

1

5. Lobby 6. Restaurant 7. Bathroom 8. Gift Shop 9. Auditorium

Ground Floor

12 11

Instructional Support 10. Office 11. Storage 12. Mechanical Room 1/128”=1’

Underground


Future Concept

Automobile

Racing Car& Road Car


View from the Automobile Exhibition Room

Prototypes

Section of sequence through spaces


West Elevation

East Elevation

South Elevation

North Elevation


View from Exterior


03

EMERGENCY SHELTER Fall 2012 No site specific in collabration with Studio 409 Students Instructor: Johnson, Bruce A.

In 1953 the internationally renowned architect Louis I. Kahn expressed some of his early and formative thinking on the potential of “Hollow Structure”, writing: “In Gothic times, architects built in solid stones. Now we can build with hollow stones. The spaces defined by the members of a structure are as important as the members. These spaces range in scale from the voids of an insulation panel, voids for air, light and heat to circulate, to spaces big enough to walk through or live in. The desire to express voids positively in the design of structure in evidenced by the design of structure is evidenced by the growing interest and work in the development of space frames.” Based on Kahn’s premise, this emergency shelter project couples a simple construction concept with the structural integrity of a space frame to produce a product that is visually stimulating while maintaining a repetitive, modular bay. Several goals drove the design: to create a kit of parts with as few different parts possible, to design a residential unit that became a place to rebuild and renew hope, and to maintain the aesthetic and physical advantages of a space frame. The established necessity of the program was to frame a simple space that could transform into several different rooms. This project examined the joint as source of expression within the space frame system and contemplated the voids of the “Hollow Structure/Stones” as a spatial condition.


Structural Isometric

Zip the joint

Tape rainforcement

Wrap Projection

Run cabke through oppisite drill holes in pvc then pull tight on end of cable.

Wrap tape around the two pipes adjacent to the forth pipe in the bundle and repeat the entire circuit five times.

Tape on top of the joint carefully to make sure there is no big movement on joints.

Connect the existing 3 pvc bundle with the fourth by running the cable through the two pvc pipes closest to the fourth pvc. Use holes that are perpendicular to the fourth. Running the cable horizontally through the fourth then pull tight.

Wrap tape arounf the fourth pipe in the bundle and the pipe opposite it in the bundle and repear the entire circuit five times

Tape all the members together as many times as they need to function properly.

Joint Development


General Enclave Plan

General Neighborhood Plan

Various Site Conditions


Decking Plan

Southwest Isometric

Northeast Isometric

North Elevation

South Elevation

Decking Framing Plan

Front Inventory Plan


Northwest Isometric

Southeast Isometric

Longitudinal Section

Architectural Plan

Louver Module Back Elevation

Louver System Side Elevation

Louver System Front Elevation

Louver Module Front Elevation

Louver System Back Elevation


cladding

louver

deck

space frame

joint


04

LAWRENCE LIBRARY

Spring 2012 Lawrence, KS, USA Instructor: Grabow, Stephen H.

Our society is challenged by the phenomenon that books are not used as much today, and there are a lot of ways that people can get information from the Internet. As a result, people do not need to go to the library as frequently and instead stay at home to find reading material online. Why do we need a new branch library? How can we attract people to come to the library? This project proposes a library as a landscape architecture. It’s not just a building, it is a connection between society and culture. It is not an individual object, but instead it is part of the natural environment. The library is to be a place of comfort and enjoyment. The library is placed between two plazas: a big and open plaza at the front entrance and a quiet courtyard in the back. After spending time in the library, a courtyard is a good place to relax. I used a water system in the library which connects the inside and outside environments. Water inside can increase the humidity and also create a comfortable feeling. In my project, I extended the pool from the front plaza through the library and then into the courtyard.


E 9th St

New Hampshire St Site Plan

Site Elevation

East Elevation

South Elevation


Third Floor

Second Floor

Ground Floor


The view of the courtyard

The view of the atrium

The view of the exterior corridor


05

FRENCH IMPRESSION Summer 2012 France Instructor: Wojciech Lesnikowski


Thank you !

Ma jiayu Portfolio 2014  
Ma jiayu Portfolio 2014  

University of Kansas MArch I Program

Advertisement