Issuu on Google+

Chance Jones Iowa State University

2010-2014


This collection represents selected works from my undergraduate study at Iowa State University. Each and every project has presented me with a myriad of challenges and obstacles. In facing these challenges I have found clues that I have used to create solutions that are often unique to each environment. I strive to create refined solutions that result in my designs being composed of only the most essential pieces.


Healthcare

Generative

Apartment

Auditorium


The addition of a comprehensive cancer center to the existing University of Nebraska Medical Center campus affords the opportunity for a new icon to be created. Wayfinding and user experience were two major issues that drove the project. The program entatiled patient care, research and parking spaces. The decision to separate the building parti into two main buildings with lobbys and common spaces connecting the two was made to simplify user circulation.


Healthcare

Group Members: Andrea Ytzen & Jessica Haag

Advised by Cameron Campbell

Spring 2013


UNMC Parking Service Route


Generative spaces can be designed specifically for a program or location. They all must, over time, create a flourishing environment for the participants both physically and socially. This charette idea was to create a chameleon-like space that could adapt to any environment regardless of scale or character. Designed around the social impact of aging, this project creates opportunities for residents to share their passions with members of the surrounding community.


Group Members: Ashley Seefeld & Alan Mui

Generative Advised by Jihyun Song

Fall 2013


Main Street to Michigan Avenue

This diagram illustrates the project’s idea of scale. The created generative space is able to adapt to any environment both socially and contextually. Each of the elders are able to retain their individual neighborhood connections rather than moving to an entirely different area of the same or different city. With this idea, the elders are able to continue living normal lives in their familiar environments.


RESIDENT COMMUNITY

$

$ $

Community Relationship

The project’s public space can become part of the overall neighborhood fabric. Community members and outside groups can rent the space and use it to promote their given activity. The collected money can be used to help maintain the facility and fund the staff members.

COMMUNITY STAFF

GREATER COMMUNITY


Elder

Elder

Elder

Elder

Elder BATHROOM

Dining

BEDROOM

Lounge KITCHENETTE/LIVING SPACE

Kitchen

Lobby

Community

Admin


The SOHO neighborhood of New York City is an expensive, densly populated, contextually rich environment. Efficiency of space and contextual response became paramount throughout the design process. Using the restaurant Momofuku as a basis, the idea of grain and cross grain was developed, thus creating the primary organizational strategy for the project from massing to detail.


Apartment Advised by Thomas Leslie

Spring 2012


Residential

Gallery Momofuku

Parti

Unit : Whole


The Hayes Valley Neighborhood of San Francisco is in the process of recovery after the Central Freeway collapsed in the 1989 Prieta earthquake that left the commmunity divided. Despite this divide, the neighborhood is a lively, pedestrian friendly area that thrives using low rise, mixed use buildings. In order to maintain scale with the neighborhood, the project was split into two buildings with a bridge connecting them. The bridge became the focus of the project as a way of connecting the two buildings and creating rich experiences that will draw people to the site.


Group Member: Aaron Fulton

Auditorium Advised by James Leach

Fall 2013


Fulton

Grove

Hayes

Linden

Franklin

MUNI METRO: SUBWAY

Oak

Gough

MUNI METRO: SURFACE

Octavia

Laguna

Fell


Email: cjones@iastate.edu

Thank You

Cell: (515) 230-9089

Address: 216 Stanton Ave #302 Ames, IA 50014


Chance Jones portfolio