Page 1

THAT’S IT ARA’S CIRCLE

AANVRAAG TAXFONDS SEPTEMBER 2013 PRODUCTIE: CHAKA CREATIVE STUDIO REGIE: CHARLENE VAN KASTEREN CAMERA: GUUST MULDER


02


I’M NOT A

MISANTHROPE, I JUST HATE

MUSICIANS - CHARACTER IN VIDEOCLIP -

03


TABLE CONTENTS OF

04


IMMEDIATE CAUSE & MOTIVE introductie over de band Ara’s Circle standpunt regisseur

PRELIMINARY DESIGN techniek moodboards concept storyboard

PLAN OF STRATEGY planning co-financiering & begroting begroting in cijfers marketing & distributie

(PIRATE) CREW & NOTICE de crew links & contact informatie beeldend portfolio van de maker

09 10 13

16 18 19 22

30 30 30 31

34 37 38

05


E S U A C E T A I D E M E M V I I T O M &


INTRODUCTION Toen de componist en percussionist Arndt Beckman mij vertelde over zijn komende cd opnames met zijn nieuw gevormde ‘band’, waren er binnen no-time plannen voor een videoclip. Het nummer “That’s it”, die hij al met een voormalige band succesvol had opgenomen, zou hij opnieuw willen opnemen met betere kwaliteit en met een nieuwe groep professionals. De energieke opzwepende trompet in dit jazz bracht me de eerste keer al op ideeën en ik besloot mijzelf er bovenop te gooien. Hieruit ontstonden de plannen om samen met de launch van de cd, de videoclip te promoten. Vanaf die tijd zijn we samen met de band bezig geweest met het vormen van het concept, de beeldtaal, en de stijl voor een eventuele video. Omdat Ara’s Circle pas enkele maanden in deze formatie samenkomt, is hier dan ook veel creatieve ruimte voor. Daarnaast kunnen we een goed begin punt maken in de identiteit die zij willen uitstralen als muzikanten. Voor mij is dit een mooie kans om mijn ‘creative studio’, die slechts een jaar oud is, aan het werk te zetten en de hierbij aangesloten freelancers een podium te geven. De toevoeging van het TAXfonds zou ons enorm steunen in de kwaliteit en mogelijkheden van het beoogde concept.

09


OVER DE BAND “MUZIEK VAN HET MOMENT”

Arndt zocht in zijn Codarts-vriendenkring naar bandleden en vormde het 8-koppige Ara’s Circle. De composities en arrangementen zijn sterk beïnvloed door Latijns-Amerikaanse muziek, funk en jazz. Muziek zo kleurrijk als de Zuid amerikaanse Ara. Naast dat de Ara voor de kleurrijke muziek staat, staat het ook voor de diversiteit in de achtergronden van de bandleden. Om een indruk te krijgen van de band vind u hier voorbeeld van een improvisatie sessie van het nummer “That’s it” bij Radio Rijnmond. LINK naar youtube. Zij zien hun repetoir als “muziek van het moment”. Naast het gekozen thema en compositie afspraak is er genoeg ruimte voor vrije improvisatie. Dit vinden zij belangrijk omdat hierdoor een, op zichzelf staande, intense muziekbeleving ontstaat per optreden. Live muziek maken is dan ook een van de grootste passies van deze band. Het is een uitdaging een speelse beeldtaal te vinden, bij de speelse aanpak van de band. Ara’s Circle werkt momenteel hard aan nummers voor het debuutalbum. Later dit jaar zal het album verschijnen. Ara’s Circle is: Ara Do Brasil: pathfinder Paulina May (FIN): vocal Peter Wenk (D): piano | keys Guy Nikkels: guitar Tie Pereira (BRA): bass Florian Sperzel (D): trumpet Steven Dietvorst: tenorsax Tuur Moens (B): drums Arndt Beckmann (D): percussion | compositions | arrangements 10


TUUR MOENS

FLORIAN SPERZEL

TIE PEREIRA

PAULINA MAY

STEVEN DIETVORST

GUY NIKKELS

PETER WENK

ARNDT BECKMANN

11


STANDPUNT REGISSEUR “ART IS DE BELANRIJKSTE TOOL VAN EEN FILM” Charlene van Kasteren is geobsedeerd met karakters uitwerken. Dit is dan ook een leidende draad in haar werk en zij houd zich dan ook veel bezig met styling. Daarnaast zit ze ook strak bovenop het Art Departement. Volgens haar is het “Art Department de belangrijkste tool en steunpilaar van een film. Het brengt de sfeer van een verhaal in een oogopzicht tot leven “. Zij haalt haar inspiratie uit films zoals The Big Lebowski, Tideland en Django, maar ook vanuit Japanse animatie series en films. Als oprichtster van Creative Studio Chaka, is ze er dan van ook overtuigd dat het juiste team een film magisch kan maken. Ze streeft naar een Creative Studio die een volledige featurefilm productie aankan. Van concept en productie tot realisering en pre-production. Voor een indruk van haar werk, bekijk dan het beeldend portfolio onderaan dit document.

13


PRILIM INARY DESIG N


TECHNIEK TITLE That’s it

PROJECT

Videoclip voor Jazz band Ara’s Circle

DOEL

Een epische muziek video maken om zewel de band als de makers een goed start platform te geven

LOGLIJN

Vijf buitensporige karakters komen, gelokt door de muziek, weer samen in een bar om de sfeer grotesk te terroriseren

GENRE

Neo-noir, Suspence/Thriller, Anime, Action, Comic

STIJL

Roekeloos, Grimmig, Stoer, Flamboyant, Excentriek

16


CAMERA / MONTAGE TECHNISCH

Zwart/wit (geen kleur), snel geknipt tussen veel shots, varierend van normale snelheid en slowmotion, extreme zoomshots, kikvorsperspectief, jumpsuits, rijders

LICHT TECHNISCH

Film noir, hard licht, rookmachine, geen kleur dus lichtwarmte maakt niet uit.

STYLING & ART

grimmig met een persoonlijke touch. Zie karakter & lokatie moodboards.

GRAFISCH

titels ter introductie van de karakters. Zie titel moodboard

LOKATIE

s nachts buiten in steegjes en straten zoals Delft. En een binnenlokatie in een oud uitziende bar

INSPIRATIE

The big Lebowski, One Piece, Gentleman Broncos, Django

17


KARAKTER MOODBOARDS VANUIT FILM EN ANIME GEINSPIREERD

18


CONCEPT

Voor deze videoclip willen we werken met een parallel montage. De vijf karakters in de video zijn allen op weg naar dezelfde lokatie. Iedere nieuwe scène, die ingeleid word door de trompet in het nummer, introduceert ons met een nieuw karakter, en geeft ons een indruk van zijn of haar (enigszins vreemde) bezigheid. Hierdoor is de muziek en het beeld onophoudelijk met elkaar verbonden. Zo speelt muziek zelf ook een prominente rol in het vertellen van het verhaal en andersom. Voor de filmstijl (voornamelijk cameratechnieken) laten wij ons inspireren door Japanse animatie. Met name de serie ‘One Piece’. De kaders en camerashots binnen animatie zijn vaak esthetisch heel vrij waardoor je meer kanten op kunt in de vertelvorm. Deze filmstijl willen we combineren met de europese film noir stijl, waardoor de video een soort film noir word met een ‘extra touch’.

LOKATIE MOODBOARD

19


TITELS MOODBOARD

03


TOELICHTING TITELS

De karakters in de videoclip krijgen allemaal hun eigen persoonlijke naam. Deze namen zijn geinspireerd op anime karakters. (Denk bijvoorbeeld aan ‘Black Leg Sanji’). In de afbeelding rechts onder is te zien hoe dit in beeld gebracht word. Wij willen dit echter met de bekende titels uit de film noir aanpakken zoals op de afbeelding rechts boven te zien is.

21


STORYBOARD

22


23


24


25


26


27


F O N A L P

Y G E T A R ST


TOELICHTING PLANNING

We zijn in de planning uitgegaan van 2 nachtshoots. Deze willen we graag in het weekend plannen, zodat iedereen de volgende dag kan uitrusten. (vrijdag nacht en zaterdag nacht). Hiermee omzeilen we ook vaste kantoor werktijden. We zullen een halve nacht buiten filmen, de rest van de tijd filmen we in een oude bier bar. We zullen in die twee dagen een totaal van ongeveer 40 shots maken. Pre-productie zal minimaal 3 weken in beslag nemen. Er moet in die tijd ge-cast worden, mogelijke locaties bezocht worden en Art en Kostuum moeten inkopen doen. De eerste draaidag, vrijdag, worden de huurspullen rond 4 uur ‘smiddags opgehaald. Dan kunnen we op tijd alles testen en voorbereiden. Zondag ochtend worden de huurspullen na de shoot terug gebracht. De post-productie staat vervolgens ingepland op 2 weken. Voor de edit staat een kleine week ingepland. Kleurcorrectie 2 dagen, en voor de titels en grafische input 4 dagen. Hierbij rekenen we 2 render dagen in, omdat we met groot materiaal gaan schieten. Omdat iedereen heeft toegezegd onbetaald mee te werken hebben we de Pre- en Postproductie breed ingepland. Zo kunnen we relaxt werken, maar boeken we wel resultaten. En uiteindelijk is een goede sfeer belangrijk in dit soort producties.

CO-FINANCIERING & BEGROTING

De co-financiering bestaat uit 200,- vanuit de regisseur en de oprichter van Ara’s Circle. Door de hoge kosten voor de cd opnames en het onregelmatige inkomen van een startend bedrijf is hier helaas geen groter bedrag mogelijk. Dit bedrag wilden we besteden aan het verzorgen van een stevige catering voor crew en cast. We willen ze verwennen met goed fruit en vers gemaakte warme maaltijden tijdens de nachtshoots. De toevoeging van het TAXfonds zou vooral liggen in techniek en productie waarde. Hier hebben we speciaal voor gekozen zodat we de freelancers die meewerken aan het project goede apparatuur kunnen aanbieden. 30

We zijn ons ervan bewust dat er voor videoclips normaliter grotere bedragen gevraagd worden, maar we zijn voor deze productie echt alleen uitgegaan van het hoogst nodige. Een RED camera hoeft niet per se, dat komt de volgende keer wel. Wij werken dagelijks met de ervaring dat er voor ieder project, tot in het uiterste, dubbeltjes worden omgekeerd. Dit resulteert vrijwel altijd in een lagere kwaliteit van eindproduct, omdat de opties geminimaliseerd worden. Voor dit project willen we dat de freelancers kunnen doen waar ze goed in zijn, zonder beperkingen. Dus de camera word geen standaard DSLR, maar een Sony NEX FS700E met goede FS lenzen en aansluitende grip apparatuur. Ook Licht en Art Department, waar ook erg vaak op word gekort in de filmwereld, krijgt wat meer ruimte in budget. Op deze manier is het voor de crew een leuke uitdaging, krijgen we een goed beeldend resultaat, en kunnen we ons hart erin kwijt.

MARKETING & DISTRIBUTIE

De premiere van de videoclip loopt samen met de launch van het album. Hierbij wilden we vooraf enkele promotie beelden naar muziek blogs, magazines en organisaties sturen om ze alvast te attenderen op deze happening. Ze zullen hiervoor ook worden uitgenodigd en we hopen dat ze een verslag van de avond kunnen schrijven. De launch houden we idealistisch gezien in een tent zoals de WORM Rotterdam of de DOELENCAFE. Wellicht kunnen we een deal maken dat we een feest mogen organiseren, en dat de band opkomt treden. Dit zorgt voor extra klanten aan de bar, en we kunnen daarbovenop wellicht een deel van de cd verkoop aan hun overgeven. De opties hiervan moeten we nog uitzoeken. Vanzelfsprekend zijn we zowel voor als na de productie, actief zijn op social media. Maar daarnaast willen we ook de mogelijkheden bekijken om op tv zoals bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door en 3voor12 de cd release aan te kondigen en een stuk van de videoclip als teaser te tonen.


31


(PIRA TE)C & NO REW TICE


DE CREW PRODUCTIE/SCENARIO/REGIE Charlene van Kasteren ASS. PRODUCTIE Danielle van Balen OPNAMELEIDING Alicia Breton CAMERA Guust Mulder ASS. CAMERA Annemiek Gouwen LICHT nog niet toegezegd SETDRESSER Charlene van Kasteren KOSTUUM/STYLING Ton Hermans ASS. STYLING Jackie Cheung MAKEUP / HAIR nog niet toegezegd EDIT Theun Hens TYPOGRAFIE Roos Verhooren EXTRA’S Licht Assistent, Runner

34


04


LINKS & CONTACT INFORMATIE


CHARLENE VAN KASTEREN Adres: Bedrijf: Web: Mail: Tel: Kvk nr:

Charlene van Kasteren Burg. A van Walsumlaan 423 3135 WL Vlaardingen Chaka Creative Studio www.chaka.nl charlenevankasteren@gmail.com 0621910456 56424043

ARNDT BECKMANN

Adres: Arndt Beckmann Engelantierstraat 30A 3073 VK Rotterdam Band: Ara’s Circle Web: www.arndtbeckmann.eu Web Band: www.arascircle.com Mail: info@arndtbeckmann.eu Tel: 0648928273

HET NUMMER ‘THAT’S IT’

‘That’s it’ door Ara’s Cicle Live op youtube

37


BEELDEND REGIE EN SCENARIO

ROBERTA (NOG IN POST-PRODUCTIE) Regie: Charlene van Kasteren Korte film over een klassiek liefdesverhaal en het verlies van een dierbare LINK voor meer informatie

MULTIMOTIONS, FROM WHICK TO BLATE Regie: Charlene van Kasteren Korte film over de waanzin van onbeschrijflijk diepe liefde LINK voor meer informatie

CONDUCT A TITLE Regie: Charlene van Kasteren Korte fictie commercial over een sherlock holmes lampenmaker LINK naar Youtube

38


PORTFOLIO ART DIRECTION

MTV AMSTERDAM OPEN AIR Regie: Miguel Teixera MTV Commercial ter promotie van het festival. LINK voor meer informatie

MULTIMOTIONS, FROM WHICK TO BLATE Regie: Charlene van Kasteren Korte film waarin het decor een grote rol speelt. Geinspireerd op de Victoriaanse tijd. LINK voor behind the scenes foto’s

FILM ZWART Regie: Alicia Breton Korte film in film noir stijl. In kleur geschoten, maar gedressed met enkel grijstinten. Deze film word nog ingestuurd naar festivals en is nog niet online.

39


"That's It" - Crew & Cast  

inzage van het pitch concept en storyboard voor de videoclip "That's It".

Advertisement