Issuu on Google+

StephaniChaffin


AboutMe


StephaniChaffin Kansas State University Master of Interior Architecture and Product Design May 2014 chaffins213@gmail.com // 913.314.1747 www.stephanichaffin.com


What’sInside?


Mediacycle

Corporate Interior Design // Fall 2012 // Revit 2013, 3ds Max 2013, Photoshop CS6, Illustrator CS6, InDesign CS6

TransitionsRehabilitationCenter Healthcare Design // Fall 2013 // Revit 2013, Photoshop CS6, Illustrator CS6, InDesign CS6

WarMemorialBenches Urban Furniture Design // Spring 2013 // Hand Drawn

Hex

Furniture Design and Fabrication // Fall 2013 // Revit 2013, InDesign CS6, CNC


Mediacycle Corporate Interior Design // Fall 2012 // Revit 2013, 3ds Max 2013, Photoshop CS6, Illustrator CS6, InDesign CS6


This project looks to create an adaptable office space for a digital media firm, Mediacycle, located in the heart of Austin, Texas. The new Mediacycle office will be located on the top three floors and roof of the Bank of America building in downtown Austin.


Mediacycle seeks to utilize Austin’s alternative culture to produce a carefree and relaxing work environment. The concept for Mediacycle was derived from the locals’ love to ride bicycles to work. Bicycles are made of two individual wheels that work independently of each other. However, when a chain and pedals are added, these two wheels work in unison to create a bicycle. In a company, the various departments are symbolized by the wheels. They have their own function and responsibilities. When collaboration spaces are added, the different departments can come and work together.

8


A unique desk, designed for Mediacycle’s various departments, allows employees to roll their workspace to “connect” with coworker’s when they begin a new project. Privacy panels slide down to allow teams to create one larger work surface.

9


The new Mediacycle office will be located on the top three floors and roof of the Bank of America building in downtown Austin. The reception is located on the top floor and each floor gets more private as occupants move down.

-

---

D

UP

UP

1

10

26th Floor Plan


1. Recep ption

11


UP -

UP

---

DN

UP

2

12

25th Floor Plan


Each of the three floors of Mediacycle’s office contains a variety of collaboration spaces. These collaboration spaces contain both traditional and unique breakout spaces. Spaces containing swings and picnic tables become social areas for coworkers to interact and participate in non-formal collaboration.

2. Social Sp pace

13


UP

DW -

---

UP

UP

3

14

24th Floor Plan


The lowest floor of the Mediacycle office contains the innovation hub. This is a space where different sized groups can meet and brainstorm about a project. A large interactive board allows employees to sketch and jot down ideas for the entire group to see. These notes can then be saved and sent to each individual’s computer. The garage doors on each side of the hub allow the space to be open or closed from other areas of the office.

3. Innovation Hub

15


Transitions Rehabilitation Center Healthcare Design // Fall 2013 // Revit 2013, Photoshop CS6, Illustrator CS6, InDesign CS6


This project seeks to create a rehabilitation center for Wounded Warriors near Fort Riley in Kansas. Transitions Rehabilitation Center is located off of Milford Lake, approximately 10 miles from Fort Riley. Transitions provides rehabilitation and treatment services for soldiers returning from combat with physical injuries, such as amputations, spinal cord injuries, and loss of sight.


The concept for Transitions Rehabilitation Center is based on three important aspects in the rehabilitation process including: connecting with the community, transition from military to civilian life, and the discovery of their limitations and inner strength. The building form incorporates three separate wings representing the individual soldier, their family and friends, and the larger community outside of the facility.

18


1 Exam Room

1

109

154 SF Exam Room E

112

Exam Room 153 SF 155 SF

Gait Lab Phys y ical Thera apy Are r a and Gym General Practicioner 223 SF

Exam Room

5

834 SF 3575 SF

Occupational Therapy Workstat Ort O rtiho hopedic o Surgeon 153 SF

Confere r nce Room

454 SF Exam Room 245 SF 318 SF

Occupational Therapy Are r a

265 SF

Phys y ical Therapy Workstation

1570 SF

ADL

658 SF

Exam Room

380 SF

Exam Room m 4 SF 14

Pool

Meditation Room 148 SF

Counseling

512 SF

Locker Room

13 Sns Fs Counseling C o5un ou

Peace Room

131 SF

555 SF

Clean Laundry r

Tre r atment Room

327 SF

Bathroom 302 SF

4

Psychologist

248 SF

Bathroom Caffe

312 SF

Trreatment Room

Low w12 Vision V ion oF Exam Room 1isS Nurs r es' Station

401 SF

Batthroom

Theater Ba athroom

13 1S Consultation n su taFt Room

3

2

416 SF

1049 SF 434 SF

Kids Room 471 SF

Library r

Grounds

Lounge

28il7itiSeFs Manager Facilities aci ac

442 SF

370 SF Mechanical call ca

263 SF

Maintance/ Custodial

385 SF

518 SF

Deliveries/Storage 490 SF

Floor Plan

Photography Room 130 SF

157 SF Lo ow Vision Exam Room

311 SF

6

1

63 SF Mechanical

443 SF Dirt r y Laundry r

139 SF

172 1 SF S Vis17 u7a2l F iFelds Room

1600 SF

Sec ction

143 SF Locker Room

203 SF Mechanical

Psychiatris st Bre r akroom

2499 SF

416 SF 134 SF

Reception

Dire r ctor's Off f ice

702 SF

300 SF

197 SF Fitting Room 196 SF

208 SF

The building is arranged along linear form to symbolize the path that these soldiers have set out on in order to reenter civilian life. Irregular atriums cut into this perfect path to represent the setbacks and celebrations along this journey. As occupants walk down the long hallway, these atriums give them a glimpse of the beautiful landscape and lake beyond the facility to refuel their motivation.

19


20

1. Patient Drop p-off & 2. Recep ption


The main lobby space serves as a transition from the large community outside of Transitions Rehabilitation Center. This space houses an exhibit which tells the story of the soldiers being treated in the facility. The custom displays were designed to exhibit the art pieces without hindering the view of the lake in the background.

3. Exhibit

21


The individual wing houses the rehabilitation facilities. Areas such as physical, occupational, and aquatic therapies, as well as meditation and counseling areas, create spaces for soldiers to work to better themselves. Exterior spaces correlate with the interior space adjacent to it. Located outside of the occupational therapy is a balance garden, where soldiers can help refine their walking skills on various materials and elements.

22

4. Patient Hallwayy & 5. Atrium


The community wing of Transitions Rehabilitation Center creates a space where soldiers can spend time with family, friends, and other wounded soldiers. Areas, such as game rooms, cafes, and a theater, help create a more carefree environment away from rigorous therapies.

6. Cafe

23


WarMemorial Benches Urban Furniture // Spring 2013 // Hand Drawn


The goal of this project was to create a piece of urban furniture to enhance an existing monument in Castiglion Fiorentino, Italy. The site chosen for the project is a small piazza space with an existing fountain and small statue.


During World War II the site chosen was bombed and many children lost their lives. The furniture designed is a memorial to honor those lives lost. Each year around May Day, temporary flower planters are moved to this piazza space as a celebration. The new war memorial benches incorporate this May Day tradition by providing permanent planters. Located on the front panel of the benches is a flower for each victim of the bombing. At night, these flowers are illuminated as a reminder of the lives lost.

26


27


Hex Furniture Design and Fabrication // Fall 2013 // Revit 2014, InDesign CS6, CNC


This project was designed as a part of the furniture design and workshop class during 5th year in the Interior Architecture and Product Design program. Students were to create and build a piece of furniture throughout the semester.


Hex is a guest chair designed to utilize a variety of manufacturing techniques. The main goal of Hex was to develop the skills needed to construct an entire piece of furniture. Dimensions of existing chairs were tested to develop a chair that was comfortable for the user to sit in. Utilizing the CNC machine, joints and inlay were developed to create a contrasting geometric, pattern within the seat and back of Hex.

30


The base of the chair was created out of rectangular solid steel that was cut, welded, and then powder coated. The seat and back of Hex were constructed from maple with a contrasting geometric pattern in walnut. The walnut inlay was manufactured on the CNC, while the rest of the chair was constructed by hand.

31


References


KendraOrdia Assistant Professor // Interior Architecture and Product Design // Kansas State University Sr. Interior Designer // Gensler 402.770.3894 kendra_ordia@gensler.com

KatherineAnkerson Department Head // Interior Architecture and Product Design // Kansas State University 785.532.5992 ankerson@ksu.edu

CourtnayBradley Owner // Square One Interiors 913.940.9201 courtnay@squareoneinteriorsllc.com

StephanieCain Owner // Stefunny’s Daycare 913.219.1657


ContactMe


StephaniChaffin chaffins213@gmail.com // 913.314.1747 For more information or to view additional projects, please visit www.stephanichaffin.com


ThankYou!



Stephani Chaffin Portfolio 2014