Issuu on Google+

c h a d

s t e w A R T studio portfolio


contents

1

t h e

w h y

2

b i g

i d e a s

5

s i t e

21

p r e c e d e n t s

29

h b v [ holz - beton - verbund ] structure

35

f u n c t i o n a l

39

i n d i v i d u a l

47

c u r r e n t

65

m o d e l i n g

73

n e x t

c o n t e x t

p r o g r a m d e s i g n

d e s i g n

s t e p s

p r o c e s s


There has been no shortage of revitalization plans produced for the Downtown East side (DTES) in the last 20 years. Some estimate at least 30 different plans have materialized. Yet quality of life for residents has continued to decline as dilapidated hotels and empty storefronts are replaced with high-priced condos and luxury stores,

the why

with no singular vision in place for the neighborhood’s future. The goal of this project is not to push the gentrification of the area but rather to provide amenities and opportunities for the community to strengthen and become more internally sustainable. The ideas that will be presented are seen to positively impact the portions of the communities demographics that are currently suffering.


big ideas provide give back to the community by providing needed amenities especially a fresh affordable market that provides the essential food amenities

create allow for a meeting place for the public to interact with each other and expose them to what the building has to offer them. create a sense of connection to the public through the building. [student run public bistro]


learn providing a location within the community for further education by means of a culinary school. the building is also wanting to be a vehicle for teaching the public about healthy eating and sustainable growing.

grow provide a rooftop greenhouse to promote all season agriculture within the area. Also throughout the surrounding site vegetable gardens shall be created to allow for greater amount of public exposure to sustainable garden food sources

views the views of the north shore mountains and of the city will dictate the fenestration of the windows to allow for the buildings surroundings to influence the building internally. views into the building should be intentional and the view from inside the building to its surroundings should also be intentional


vancouver | british columbia

DIRECTLY SOUTH OF MAJOR VANCOUVER PORT

site context macro

-

micro

VANCOUVER’S DOWNTOWN EAST SIDE

INDUSTRIAL REGION OF NEIGHBORHOOD SOUTH OF HASTINGS STREET

630 raymur ave


site context urban design

AREA 6 DESCRIPTION VERY DIVERSE FEEL AND USES WITH INDUSTRIAL + RESIDENTIAL MIXED LIVING RETAIL MARKETS AND ACTIVE COMMUNITY CENTRES. DIVERSE LANDSCAPING IN RELATION TO AREA 4 TO CREATE PUBLIC SPACES AND SENSE OF PLACE. THIS INCLUDES ELEVATED PARKS AND PUBLIC PLAZAS. MASSING BUILDING WITHIN AREA 6 SHOULD CONFORM TO A MAXIMUM OF 4-6 STOREY AND DEFINE MASSING IN COORDINATION WITH AREA 4. THE AVAILABILITY OF GRAND NORTH SHORE MOUNTAIN VIEWS SHOULD BE CONSIDERED AND ULTIMATELY KEPT. SPREAD NON-MARKET HOUSING THROUGHOUT ENTIRE PROJECT AREA INCREASE AMENITIES [MARKET / GROCERY] FOR LOCAL RESIDENTS. CREATE TRANSIT AND CIRCULATION NODES OF ACTIVITY THROUGHOUT THE SITE CREATE SAFE AND EFFECTIVE BIKE-LANES OFF HASTINGS [RAYMUR AVE] INCREASE PEDESTRIAN ACCESSIBILITY AND MOBILITY THROUGHOUT SITE THIS CREATES A “CAFE CULTURE”


site context surrounding context

ADMIRAL SEYMOUR ELEMENTARY SCHOOL

SINGLE FAMILY RESIDENTIAL HOMES

GREEN HOUSE + CAFE MARKET

MEDIUM - LIGHT INDUSTRIAL

ALTERNATIVE YOUTH CENTRE

SINGLE FAMILY RESIDENTIAL HOMES

CO-WORK + CO-LIVE

FUTURE DEVEL.

WORK SHOPS + RETAIL

PUBLIC PLAZA

PROPOSED SITE LOCATION

RETIREMENT + DAY CARE

RAYMUR AVE

SOCIAL HOUSING COMPLEX HEIGHT OF BUILDINGS VARYING BETWEEN 4 - 10 STOREY

SPORTS + REC CENTRE

AQUATICS CENTRE


site context immediate context


site context surrounding landscape

The pedestrian pathway through residential complex to the west of the site allow for a connection to the other side of keefer street.

behind the site to the east of the rail tracks sits single family residential with tree lined streets. the landscape seems fairly flat and constant.

wide landscaped boulevard on west side of the street with mature trees giving the light industrial area a softened and relaxed environment

to the north are great broad views of the north shore mountains and a direct visual connection to the sugar refinery and the port industry.

large area of land between the two largely treed residential area sits a complete contrast of environment. the central area lacks vegetation and interest.

The homes to the east are not very attractive as they are very old and in some cases in decrepit state especially those closer to the railway.


site context traffic and pedestrian movement


site context immediate site traffic

SKY LINE

RAYMUR AVE

KEEFER ST


site context proximity to public spaces


1

strathcona park

2

strathcona linear park

3

maclean park


site context site metrics CURRENT ZONING | I 2 MEDIUM INDUSTRIAL AREA

F S R - 2 . 0 58 METERS

45 METERS

45 METERS

LOT LINE SETBACKS |

FRONT - 3 . 1 M

REAR - 3 . 1 M

SIDE - 0 . 0 M

SITE AREA | 2 6 1 0 . 0 SqM

MAXIMUM ALLOWABLE G F A | 5 2 2 0 . 0 M2 58 METERS

PROPOSED G F A | 4 5 0 0 . 0 M2

HEIGHT ALLOWANCE | NO RESTRICTION


site context site topography

PROPOSED SITE LOCATION

5.0m

7.0m

8.0m RAILWAY RAYMUR AVE

6.0m

6.0m

topography changes slightly as the site progresses to the east and raises more drastically beyond the railway to act as a buffer to the residential area beyond. I propose to keep the topography as is within the surrounding site and proposed plaza location to the north. the addition of steps shall be added to lift the facade of the building and give a more prominent entry location off of raymur ave.


site context site services

PROPOSED SITE

PROPOSED SITE

PROPOSED SITE

STORM

HYDRANT

STREET LIGHTING

SANITARY

WATER MAIN

CONDUIT LINE


site context solar + views

VIEWS MAJOR VIEW AND CONNECTION FOR THE BUILDING SHOULD BE: - TOWARDS RAYMUR AND ACROSS THE STREET TO THE COMMUNITY RESIDENTIAL COMPLEX. - TOWARDS THE MOUNTAINS, HASTINGS, AND THE PORT OF VANCOUVER - THE PROPOSED SKYLINE DEVELOPMENT THAT WILL CONNECT THE RESIDENTIAL AREA TO THE EAST.

SOLAR ORIENTATION SHOULD BE EMBRACE THE SOLAR GAIN FOR THE ROOF TOP GREENHOUSE THE CLASS ROOMS SHOULD NOT BE IN DIRECT SUNLIGHT DUE TO GLARE AND HEAT GAIN THE MARKET SHOULD ALSO EMBRACE SOLAR EXPOSER FOR THE PURPOSE OF LIGHTING BUT NOT SO MUCH AS TO HAVE SIGNIFICANT SOLAR GAINS.


site context site services

1.

2.

3. 1. WINTER The strongest wind during winter comes from the east at 32m/s

2. EQUINOX the strongest wind during the equinox come from the south east at 16m/s

2. SUMMER the strongest wind in the summer comes from the southeast at 15m/s


site context solar + views

To make a step forward in Vancouver’s 2020 goals I would like to use the large amount of rainfall which occurs during the fall winter and spring months to feed the irrigation need within the buildings rooftop all season greenhouse. British Columbian’s use approximately 490 liters of water daily per person. Within a culinary school the number nearly doubles to 780 liters due to the amount needed for cooking and excessive cleaning. Within a schoolwith approximately 75 students the water used strictly for toilets and cleaning can be seen to average 230 liters, therefore anyway to reduce the use of potable water for such things as cleaning and sanitary.


site context focus demographics

ALL SEASON URBAN AGRICULTURE

MEN AND WOMEN AGES 20 - 44

TRADES AND APPRENTICESHIP OPPORTUNITIES [ CULINARY ]


functional Vancouver community college

- culinary school -

The Dirty Apron Cooking School

- Vancouver , BC -

Granville Island Market

precedents

- Vancouver , BC -

LUFA farms

- Montreal , QC -

architectural statoil head office |

- A Lab Architecture -


functional precedents Vancouver Culinary School | Culinary

Large scale culinary institute with over 400 students enrolled into the program Very well equipped with every type of kitchen possible | prep, stalks and soups, baking, general kitchens and butchery. 12 teaching kitchen are available within the culinary school Close proximity to refrigeration is essential therefore more kitchen have a 2m x 2m refrigerator within them more kitchen are along an exterior wall with the buildings services and offices within the central core of the buildings floorplan The curriculum devotes 75% to practical knowledge and 25% to theory therefore the majority of the learning within the school is done within the kitchens rather than sitting in a class-


Important utilities and appliances | VCC has a wall dedicated to 5 commercial fridges to serve the needs of the schools perishable items needs. The food store is approximately 300 sqm therefore for the proposed building size would be closer to 100 sqm Variety and size of appliances is a major importance as it is essential to have the tools to be able to do the job. Large commercial grade ovens and stove tops are required. I have contacted setimio sicoli,director of culinary to help me with the guidelines of what is required and needed within each classroom.


G R A N V I L L E

I S L A N D

P U B L I C

M A R K E T

functional precedents Granville Island Public Market

OPENNESS OF THE PRODUCE

openness and freshness of the produce and how it is displayed

DIRECT INTERACTION WITH VENDORS

direct interaction with each vendor. you get greeted more sincerely

GRIT + DIRT + LOUD NOICES AND BUSY open market E N Vmore I R O Ntraditional MENT G I V E Tdesign HE MARKETS VISITERS A S+Edirt NSE OF E X C I T+E M E N Twith . grit + loud noises smells the busy environment give a sense of excitement and life that resonates through the visitors.

90% OF PRODUCE AND MEATS AREN`T 90% ofC the and concealed CON E Aproduce LED SO T Hmeats A T Y are O Unot MA Y L O O Kso the it allows the shopper the opportunity to look touch smell and TOUCH AND SMELL AND TASTE TO ADDRESS taste bringing the experience to all the senses. ALL THE SENSES AND ADD TO A FULL TRADITIONAL MARKET EXPERIENCE. SURROUNDING A COURT YARD 6 3 0 R A Y M U R S T

|

V A N C O U V E R


P RP E C CE EDDEE NN C EE R E C L U F A F A R M S | MONTREAL L U F A

F A R M S

|

functional precedents

M O N T R E A L

LUFA Farms | Montreal

ONE OF THE of FIRST COMMERCIAL - one the first commercial GREENHOUSES IN THE WORLD

greenhouses in the

world

PRODUCES OVER 25 O NE O F VARIETIES T H E F25 I R S TOF C O M M E R C I Aof L produces over varieties VEGETABLES.

GREENHOUSES IN THE WORLD

vegetables

SUPPLIES MONTREAL RESIDENTS WITH - Supplies P R O DTHAT Umontreal C E GET S O VDELIVEE R 2 5residents V A R I E T I E S O Fwith weekly baskets WEEKLY BASKETS V E Gdelivered E30 T ANODES B L E S . AROUND thatTOget to over 30 nodes around the DERED OVER THE METROPOLITIAN AREA.

metropolitan area.

SUPPLIES MONTREAL RESIDENTS WITH

ENOUGH PRODUCE W E E K L Y TO B ASUPPLY S K E T S TTHE HAT GET DELIVENEEDS OF OVER 1000 PEOPLE. D E R E Dproduce T O O V E R 3 0to N Osupply D E S A R O Uthe ND - enough

THE METROPOLITIAN AREA.

needs of over

LOCATED INDUSTRIAL AREA 1000 INpeople

ENOUGH PRODUCE TO SUPPLY THE 2900SQM AREA

N E E D in S Oindustrial F O V E R 1 0 0 0 area P E O P L Ewith . - located 2900sqm of roof-

MONTREAL CLIMATE IS EXTREME AND top area inE Da I Nmontreal climate. STILL ALLOWS YIELD L OFOR C A THIGH I N D UOF STRIAL AREA PRODUCT.

2900SQM AREA

- ON sits on a renovated SITS A RENOVATED OLD INDUSTRIAL BUILDING.

6 3 0 R A Y M U R S T

|

old industrial building

MONTREAL CLIMATE IS EXTREME AND TILL ALLOWS FOR HIGH YIELD OF V SPA N C O U V E R RODUCT. SITS ON A RENOVATED OLD INDUSTRIAL BUILDING.

6 3 0 R A Y M U R S T

|

V A N C O U V E R


functional precedents The Dirty Apron Cooking School | Vancouver

Student station setup 1 over and gas range 1 island prep top 0.75m x 1.5m containing all cooking pots pans and utensils 1 range hood 1 sink 1 flat top grill

- 8 m x 8 m rough size- accommodates 20 students per class - 2 people per station

materials| floor - concrete walls - tiled high back splash counters - butcher block

instructors area is large with area in front for class seating for 20. large counter space with extra appliances. angled mirrors above to help class view the instructor


architectural precedents statoil head office | A-LAB architecture


hbv structure holz - beton - verbund


OVERVIEW The basic idea of the HBV-System consists of a continuous bonding between the entire lengths of the cross section of the wood with the overlying concrete cross section. This hybrid approach to building materials allows it to be used as roof and floor structures. Using the advantages of each of the three materials together allows for a very strong yet relatively light system when compared to strictly concrete and allows for further spanning that strictly wood systems such as CLT. GENERAL FABRICATION This composite action is achieved with the help of the HBVShear Connectors extending into both the wood as well as into the concrete. For this process, one or more slots are made along the length of the wood. Afterward the slots are filled with special adhesive and the HBV connector laid in place. After the hardening of the adhesive, the protruding HBV-Shear Connectors act as distance spacer for the insulation and construction reinforcement, which are then filled with a concrete layer. A insulation layer between the wood and the concrete prevent infiltration of moisture from the fresh concrete into the wooden section. The HBV system is completed primarily in panelized systems therefore keeping the process prefabricated allowing for ideal construction environment where costs can be lowered due to less manual labor required.

www.hbv-systeme.de/hbv/index.htm


MOMENTS The embedded HBV-Shear Connector can take very high thrust forces which can be transferred into the wooden section, and particularly into the concrete plate. In this static single-span system, the concrete layer takes the compressive stress and the underlying wooden section is takes the torsional stress, while The HBV-Shear Connectors take the shear stress between the wood and the concrete. PERFORMANCE • significantly increase the stiffness compared to timber-only floors; • considerably improve the acoustic separation • increase the thermal mass, important to reduce the energy consumption needed to heat and cool the building • rapid erection of the timber portion, particularly if prefabricated off-site, due to its lower weight, with a function of permanent formwork for the concrete topping • reduced load imposed on the foundation; reduced mass and, therefore, reduced seismic action • possibility of using the timber as a decorative ceiling lining • low embodied energy • reduced CO 2 emissions because timber is carbon-neutral.

www.woodworks.org


ROOF CONSTRUCTION The HBV-Solid Roof consists of pre-fabricated elements, which are based on the HBV-Rib system. Whereas in the floor area the concrete slab is arranged on the top surface, in HBV-Solid Roof the concrete slab is arranged on the bottom. In connection with the walls, they produced a continuous inner frame. An essential insulation will be inserted on the outer surface of the HBV-Solid Roof. • • • • • •

www.hbv-systeme.de/hbv/index.htm

Sound insulating Fire protection Summer thermal insulation Winter thermal insulation Air tightness Considered to be non-combustable

www.hbv-systeme.de/hbv/index.htm


FLOOR CONSTRUCTION The HBV-Floor System in comparison with conventional wooden beam floors provides a greater rigidity through the composite effect with the concrete. Through this technique a higher load bearing capacity will be achieved and the floor deflection will be reduced. Furthermore, the HBV-Floor system offers very gut physical characteristics. Firstly, HBV-Floor system can achieve non-combustible fire rating. Secondly, through the higher density of the concrete, the sound insulation values, in particular, the impact sound insulation is comparable to a conventional concrete floor. Thermally, the HBV-Floor system showed better characteristics compared to a similar reinforced concrete floor. Through the characteristics of the wood, the thermal insulation and the acoustic of the rooms as well as the room temperature will be improved.

ACOUSTIC FLOOR

BOX FLOOR

BEAM FLOOR

RIB FLOOR

PLATE FLOOR

HOLLOW FLOOR

www.hbv-systeme.de/hbv/index.htm


functional programing


fresh market


culinary school


my approach to the design process was developing a series of massing models through the medium of sketchup. This allowed

individual design process

me to test ideas and see how they add up to a mass that i either disregarded entirely or took small aspects of and carried them forward to the next iteration of design. I chose this method of design process because I have never used it before and thought it would be a great opportunity to test it while in an educational environment. It however did take longer than other methods I have tried in the past but I believe was useful in the end of the process.


concept 1


concept 2


concept 3


concept 4


massing concepts

1

2

3


4

5

7 6

massing before final concept


current design


programmatic layout program through section

GREENHOUSE SCHOOL COMMUNAL BISTRO

FRESH MARKET

1

2 SPLIT TOP 3 FLOORS CREATING A CONNECTION TO THE MARKET BELOW

3

4

DRAPE THE GREEN HOUSE DOWN WITHIN THE ATRIUM FOR MORE EXPOSURE

ANGLE ROOF AND ALLOW FOR ATRIUM TO OPEN FOR NATURAL VENTILATION AND OCCUPANT COMFORT


visual connection to plaza

visual connection between floors

initial study sections


contextual site plan connection through green-ways

p

r

o

p

o

s

e

d

connection to skyline green way connection plaza

raym

ur a ve

social housing green-space and pathway connecting to keefer street to the east

s

k

y

l

i

n

e


concrete panel

composite wood panel

p.v. film greenhouse glazing

materiality

alluminum facade shading


steel + timber columns industrial marketplace

industrial environment

industrial accents


schematic elevations warm industrial vision

north elevation

west elevation


south elevation

east elevation


floor plans

1

PROVIDE | market | 1100 sqm


2

CREATE | communal | 1150 sqm


3

LEARN | classrooms | 1150 sqm


4

GROW | greenhouse / resource | 1100 sqm


sections

east through west | visual connections


north through south | sustainability strategies


materiality | touch and feel


approach through plaza + skyline connection


modeling


explore more public realm within the surrounding site plan by possibly bringing the growing aspect of the program into the central court plaza between emily’s design and my design. look further into the processes of growing on a rooftop. with possible storage requirements and glazing options.

next steps

explore ways to tie the entire buildings programs together in harmony and make the whole building speak a unified message. really determine what the skyline means for the buildings success and how it can positively impact its integration within the context.


...keep drawing... cstewart36765@gmail.com 7 0 5 2 2 0 8 0 0 7


P R O V I D E | C R E A T E | L E A R N | G R O W