Page 1

MANIFEST JOVENT LLIBERTARI DE CATALUNYA JOVENTUTS ANARCOSINDICALISTES. JOVENT LLIBERTARI de Catalunya, joventuts anarcosindicalistes, som una organització de CGT (Confederació General del Treball) que treballem per donar eines i recursos a totes les persones joves afiliades al sindicat o properes a moviment llibertari. Ens hem configurat com a grup de coordinació arrel de la Trobada de Joves de la CGT que es va realitzar a Reus a finals del 2011 amb l'objectiu de visualitzar la implicació juvenil dins la CGT de Catalunya, analitzar els punts febles i buscar-ne solucions. Veient la manca de participació de joves dins el sindicat, creiem que la creació d'una coordinació és un bon instrument per tal d'assolir els nostres objectius com a joves i anarcosindicalistes. Aquesta organització pretén ser un instrument més del sindicat que treballi un tema específic, sense oblidar la resta. Creiem que la CGT és un dels òrgans vàlids per poder desenvolupar una vida sense precarietat, ni patriarcat ni opressió, però cal que la gent jove conegui el sindicat i que aquest pugui ser-li el recurs de lluita contra la precarietat juvenil tan laboral i social. La implicació d'aquest sector de gent que actualment no sindica, por fer-lo més dinàmic, coherent i fort. Per dur a terme una crida al jovent, és necessari fer-ho des d'una organització juvenil dintre de la CGT. La opressió i la manca de drets socials i laborals, que principalment patim els joves, les dones i els estudiants en contractes precaris, de formació o becaris, no es desenvolupen de la mateixa manera que fa unes dècades, per tant, creiem que són necessàries noves maneres de lluita, des de tots els àmbits possibles, precisament perquè les formes de treball, dominació i opressió han canviat i s'han multiplicat. Per aquests motius, considerem imprescindible obrir el sindicat a gent jove, perquè cal crear, difondre i utilitzar noves maneres de lluita, en tots els àmbits que aquestes siguin necessàries. Emmarcades dins d'acció social de la CGT de Catalunya, treballem des de l'àmbit acadèmic fins al món laboral amb l'objectiu d'arribar a totes aquelles persones, que des del seu respectius àmbits considerin que els abusos de l'estat, les empreses i els sindicats majoritaris, són un entrebanc per a la llibertat personal i col·lectiva, intentant donar les eines necessàries per tal de poder desenvolupar una vida digna, un treball amb


condicions justes i uns drets socials i laborals públics i de qualitat. La realitat que estem vivint a Catalunya és aberrant. La precarietat laboral i l'elevat atur juvenil dificulta l'emancipació i l'autosuficiència. Les retallades, que s'intenten justificar amb la crisi financera, conjuntament amb els pactes entre el govern de l'Estat espanyol i els mal anomenats sindicats, privatitzen a marxes accelerades els drets socials i laborals que han costat anys, vides i esforç aconseguir a través de la lluita i la desobediència. El cop d'estat econòmic està aniquilant el que s'havia denominat democràcia, la salvatge colonització capitalista del poder polític ha portat com a conseqüència la precaritització de la nostra vida. Tot això va acompanyat de l'augment del control policial, la repressió i les tortures per a totes aquestes veus que diuen, o intenten dir “Prou!”. El mètode que l'estat ha implantat per tal d'aconseguir l'actual panorama, amb l'ajuda dels mitjans de comunicació i l'educació com a pilars fonamentals del seu funcionament, ha sigut l'aniquilació de la consciència, de la lluita col·lectiva, el fomentant de l'atomització, la indiferència i l'apatia entre el jovent i l'eliminació de la consciència com a classe oprimida, tot adornat amb un consumisme desorbitat i insostenible. Tan els joves, com les dones i els estudiants són les que rebem amb més duresa la precarietat conseqüent del capitalisme. Ens preguntem què passa amb tots i totes les joves que veuen com el seu futur és cada dia més magre? Tenen eines i formes per combatre aquesta realitat? Des de Jovent Llibertari, joventuts anarcosindicalistes, volem canviar aquesta realitat i creiem que mitjançant la coordinació d'assemblees de jovent Llibertari a cada localitat, dins de la CGT, és una bona manera per dur-ho a terme. Volem demostrar que mitjançant la formació, l'acció social i sindical des de la base, es pot trencar la visió que la majoria de la gent té actualment sobre el sindicalisme: basat i format per gent treballadora i amb contractes fixos, una realitat que no es correspon amb la que vivim la majoria de persones joves. Entenem el sindicalisme, i l'anarcosindicalisme, com la manera de fer front a la precarietat laboral, sigui jove o no, lluitant per la defensa dels drets públics i per l'alliberament individual i col·lectiu de la classe treballadora. La nostra lluita té l'objectiu de construïr una societat més justa i lliure, on tothom pugui treballar i viure diganment, i per aconseguir-ho cal posar en dubte la ideologia del treball, ja que aquest és sinònim d'explotació. El nostre objectiu és l'autogestió. Les persones han de poder controlar les seves vides, no és un objectiu que podem aconseguir a curt termini.


Som capaces d'imaginar una societat diferent i alhora que lluitem per no perdre els drets socials, construïm un model diferent de viure, tal com nosaltres entenem la societat i les relacions entre les persones.

Jovent Llibertari, joventuts anarcosindicalistes no podem quedar callades davant dels abusos de poder, perquè sabem que el futur està per fer i tot és possible. Cal eliminar les desigualtats existents, trencar amb el model social, polític i econòmic que les fomenta, lluitant per l'autogestió, l'educació lliure, uns mitjans de comunicació populars, un treball digne, el respecte mutu, per la llibertat i la solidaritat, per la igualtat de gènere, l'eliminació de les jerarquies, els autoritarismes, el racisme i la xenofòbia. Creiem que els mitjans per aconseguir-ho han de ser la denúncia pública, l'ocupació, l'acció directa, la conscienciació i l'enfrontament directe amb totes les formes d'opressió. Jovent Llibertari de Catalunya funciona de manera assembleària i lliure des de cada localitat, realitzant trobades periòdiques per coordinar les nostres accions, campanyes i mobilitzacions alhora que ens coordinem amb Acció Social de la CGT de Catalunya. Perquè la resposta col·lectiva no és possible o impossible. És necessària! Som Anticapitalistes, Assembleàries, Autònomes, Solidàries i Anarcosindicalistes. JOVENT LLIBERTARI. JOVENTUTS ANARCOSINDICALISTES.

Manifest Jovent Llibertari  

Joventuts anarcosindicalistes