Page 1

La llum en la pintura

La percepció de la llum és, precisament, la base de la visió. En la majoria de les cultures simbolitza, a més a més, conceptes abstractes, como la veritat, el bé, el coneixement o la divinitat, i és a les hores representada per transmetre aquests conceptes. En les imatges realistes, la representació de la llum tal i com la veiem, la il·luminació, pot ser molt diversa, pot dirigir la nostra mirada cap a una determinada zona; per crear un clima dramàtic i despertar les nostres emocions, o qualsevol altra sensació. També els objectes reaccionen amb la llum. Això ens permet percebre qualitats com el volum, la textura així com la distància o la profunditat. Ha estat la protagonista en moltes èpoques i l’han utilitzat molts estils artístics. Presentaió elaborada a partir dels materials de Mª jesús Candau


La lllum simbòlica

En aquesta estela funerària egípcia apareixen representats el déu Horus, la dama Taperet, i, entre ells, la taula d’ofrenes. Sobre el cap d’Horus podem veure el disc solar, del que surten rajos en direcció a la dama. Aquests rajos simbolitzen les benediccions del déu cap a la dama. Però en aquesta pintura no es representa la llum tal i com la veiem (no hi ha ombres per exemple) per tant no és una llum real, si no simbòlica.


La llum dels materials El simbolisme de la llum li ha donat una importantíssima presència en l’art religios, de vegades afavorida per la llum dels materials. Alguns d’ells són l’or o les pedres precioses. La llum brilla en el fons daurat dels mosaics bizantins y dels retaules; atravessa les vidreres gòtiques. Aquesta llum real dels materials representa la llum divina, del món celestial, i proporciona als edificis on es troben la seva atmosfera sobrenatural.


La llum serveix per representar el volum i la matèria

La representació de la llum es relaciona també amb el desig de mostrar el volum dels cossos. Els valors de to (matissos clars i foscos del mateix color) mostren el volum. De vegades es passa de clar a fosc de manera suau i graduada (llum difusa). D’altres és contrastada i parlem de llum dura o clarobscur. D’altra banda els efectes de la llum depenen també de les qualitats de les superfícies dels materials: mats, reflectants, brillants, opaques... Amb els efectes de llum representem també els materials.


La llum representa l’espai

Les tècniques per crear la il·lusió de realitat van evolucionar amb l’estudi de la llum. Amb valors de to es va donar corporeïtat als objectes; després van començar a projectar ombres per crear sensació d’espai. També l’espai se organitzà en zones de llum i ombra, fent més perceptible la distància entre els objectes.


La llum i l’emoció

La llum afecta a les nostres emocions. Qualsevol decorador o escenògraf ho sap, és l’element que més crea un clima, un ambient. La il·luminació tenebrosa que fan servir molts pintors barrocs crea una gran intensitat emotiva a les seves escenes.


Els colors de la llum

Els pintors impressionistes van decidir pintar a l’aire lliure i representar la llum amb una pinzellada ràpida i colors saturats. Monet pintava el mateix tema a diferents hores del dia per mostrar-ne els colors canviants i l’atmosfera. No pintaven enfosquint el color sinó buscant els colors de l’ombra, jugant amb colors càlids com a il·luminats i freds com a foscos o amb colors complementaris

la llum en la pintura  
la llum en la pintura  

efectes de la llum en la pintura

Advertisement