Page 1

GAME ABCD EFGHCRITIC

Diablo 3, was het het wachten waard? Hands on review Diablo 3

Game of Thrones

Machtspel om een troon. Wie gaat er winnen?

Why games rule. The Walking Dead

Een zombie serie zoals je die nog nooit eerder hebt gezien

Hoe kunnen games ons in de toekomst helpen?


INHOUDS OPGAVE

1. Diablo 3 recensie

blz. 4 & 5

2. Why games rule?

blz. 6 & 7

3. Theo Maassen Debat

blz. 8 & 9

4. Game of Thrones recensie

blz. 10

5. The Walking Dead recensie

blz. 11

6. About me

blz. 12 & 13

7. Cartoons van Tegenwoordig

blz. 14

8. Tips Organiseren Event

blz. 15


recensie Fans van het beroemde Diablo reeks hebben veel geduld moeten hebben. Blizzard Enterntainment nam ruim de tijd om de game te ontwikkelen, 11 jaar om precies te zijn. Was het het wachten waard? Lees verder en kom daar achter!

Story Daiblo 3 is een hack en slash roleplaying game. die zich afspeelt in Sanctuary, een wereld die bedreigd wordt door twee kwaadaardige Lords of Hell, de broers Belial en Azmodan. Jij als avonturier laat dit natuurlijk niet zomaar toe en besluit daar een stokje voor te steken door de helse legers te verslaan.

Loot Wanneer je monsters vermoord, begint het spel echt pas. Want elke monster heeft een kans een item of goud te droppen. Hierbij is het de bedoeling dat je die oppakt, vergelijkt of het beter is dan die van jou, en daarna aantrekt of weggooit. Ook kun je het zelf verkopen op de virtuele Auction House (online veiling voor items). Met het goud dat je verdient kun je ook op de Auction House browsen naar items die beter zijn dan die van jou. Het draait allemaal om de statistieken van deze items. En hoe beter die stats zijn, hoe waardevoller ze worden.

In Diablo 3 wordt je van quest naar quest geslingerd, en is het de bedoeling deze te voltooien en het spel uit te spelen door de eindbazen te verslaan. Het spel bevat ook veel dialogen met verschillende personages, die in het spel voorkomen. Je character interacteert met ze allemaal en er is geweldige voice acting ingesproken. Verder probeert het spel je dieper op de lore in te laten gaan door journals op te pakken van dode avonturieren maar is verder niet heel interessant en vaak de moeite niet waard (tenzij je voor achievements gaat).


Classes Diablo 3 heeft 5 unieke karakter classes ter beschikking; van links naar rechts heb je de Wizard, Witch Doctor, Demon Hunter, Barbarian en Monk. Elk van deze classes bevatten unieke vaardigheden. Waarbij de Barbarian en Monk close-combat uitvoeren, zijn de andere classes voorzien van aanvallen op afstand, met bijvoorbeeld pijl en boog of magie.

Skills Het oude skill systeem en zelf invullen van statistieken van het oude Diablo is verleden tijd. Diablo 3 bevat een systeem waar bij elk level die je omhoog gaat (met een maximum van 60) je een nieuwe skill krijgt aangeleerd. Deze zijn of defensief of offensief met een maximum van 6 skills, en elk skill bevat ook 9 verschillende runes, die wanneer je die toepast, je skill aanpassen met verschillende eigenschappen. Dit systeem zorgt voor eindeloos veel manieren hoe je door het spel komt qua aanvallen. Goed bedacht dus.

Graphics De grafische vormgeving van Diablo 3 is adembenemend schoon. Het is wel wat minder grauw en duister vergeleken met de eerste delen uit de reeks, maar de interactieve elementen zijn veelvuldig aanwezig. Alles is ook tot in details uitgewerkt, de skills zien er waanzinnig vet uit en dat allemaal met een soepele framerate (als je pc dat aankan, uiteraard).

Geluid Niet alleen de graphics bepalen de sfeer, maar ook de geluidseffecten. Een geweldige soundtrack, van dezelfde componist die andere Blizzard spellen heeft gecomponeerd, bijv. World of Warcraft en Starcraft. Alleen als ik een puntje kritiek moest geven, dan was het dat de voice-acting soms net iets te over gedramatiseerd werd.

Conclusie Grafisch is het prachtig, de stevige actie is als vertrouwd, de moeilijkheidsgraad is op de zwaardere standen als vanouds en veel bekende karakters uit de eerste twee games zijn weer terug. Het verhaal is niet ijzersterk, maar je zit niet met z’n allen online om een mooi verhaal te horen. In dit spel wil je een klasse kiezen (er zijn er vijf en voor het eerst zijn er mannelijke en vrouwelijke karakters) en dan gaan rondzwerven, spullen verzamelen, vechten, nog meer spullen verzamelen en... weer vechten. Je moet er maar van houden! Al met al, geef ik dit spel een 4/5.


Why games rule. Gaming is sinds kort een nieuwe vak bij de opleiding CO-IEMES. Het is een branchevak, dat wil zeggen dat je het in één van de vier periodes krijgt in het eerste jaar. Vanaf het tweede jaar kun je zelf branches kiezen die je het beste interesseren (waaronder evenementen, entertainment en muziek). Wat houdt het vak Gaming dan precies in en wat leren we zoal? Onder andere leren we hoe het standaard business model eruitziet voor games, hoe een idee van Intelectual Property naar de consument gaat. We leren waarom mensen het leuk vinden om games te spelen. De psychologie achter gaming, als het ware. Wij moeten dit kunnen herkennen, en later misschien gebruiken voor onze baan. Want de toekomst gaat er heel anders uitzien, meer en meer alledaagse activiteiten zal een vervorming om gaan maken naar een gameformule.

Aangezien gaming de beste manier is om snel iets op te pikken, zal de trend voor entertainment games en applied of serious games (bijv. chirurg-simulaties voor dokters) sterk gaan toenemen in de toekomst. Het is daarom belangrijk dat wij op de hoogte zijn van deze oppikkende trend en het later kunnen toepassen aan onze eigen evenementen.

Als gamen het sterkste leermethode is, wat leren onze kinderen tegenwoordig van entertainment games? Het antwoord is doodsimpel. Ze leren de beste te zijn in die game die ze aan het spelen zijn. Zo heb je natuurlijk veel verschillende genre’s, waaronder first-person shooters, racespellen en sportspellen. Maar ook heb je de MMORPG’s (massive multiplayer online role playing games). Spellen zoals World of Warcraft, een online virtuele fantasie wereld die jij en miljoenen andere spelers met ieder hun eigen personage, samen kunnen ontdekken en verschillende missies kunnen voltooien, waaronder draken en andere bazen verslaan met een team. Uit onderzoek blijkt dat wat jeugd leert met dit spelformule, is dat ze extreme zelf motivatie hebben om een probleem op te lossen. Gamers denken altijd optimistisch wat dat betreft. Ook leren ze sterke sociale banden te scheppen met medespelers, ook al worden ze keihard ingemaakt door deze spelers! Het vereist veel vertrouwen om met iemand een game te spelen en verwachten jullie allebei dat jullie blijven tot het afgelopen is.


De koning van Lydië zou een oplossing hebben gevonden, en een nationale verklaring afgelegd. Er zou op de ene dag gespeeld worden met dobbelstenen (gemaakt van schaapsknokkels), en op de andere dag mocht er gegeten worden. Zo hebben ze het 18 jaar volgehouden, spelend en eten rationerend, tot de koning nog één laatste spel zou spelen. Hij deelde het volk door tweeën en vertelde de regels voor het laatste spel: De winnaars mochten op reis om verre landen te ontdekken, de verliezers mochten blijven. Wat gebeurde er? De mensen die zijn gebleven hebben het kunnen overleven, en de mensen die zijn vertrokken zouden nieuwe koninkrijken hebben opgericht, waaronder Rome.

Gamers houden ook van werken, als het gaat om virtuele problemen. Ze zitten niet graag stil, en willen meteen een probleem kunnen oplossen als dat kan. Ook hebben gamers het gevoel dat ze echt een verschil maken in de vir- Een raar verhaal, en niemand wist of het tuele wereld. Hun bijdrage is van belang en dit waar of niet was, totdat er onlangs een groep herkennen ze. onderzoekers hebben ontdekt dat de DNA van mensen uit het toenmalige Rome dezelfde DNA Gamers worden ook wel Super-Empowered hadden als de mensen uit Lydië. Ook heben Hopeful Individuals genoemd. Dat houdt in geologen ontdekt dat er toen waarschijnlijk een dat ze het beste willen zijn in wat ze kunnen, hongersnood was, omdat toen de aarde onom zo een betere (virtuele) wereld te realiseren. geveer 20 jaar lang wat koeler was dan normaal. Oftewel de bovengenoemde vier kenmerken in één! Dus wat is de conclusie?

Games, zijn ze zo belangrijk voor onze samen- Gaming kan de wereld een betere plek maken. leving? Globaal wordt er 3 miljard uur wekelijks aan

online games gespeeld en dit aantal stijgt. Ook Herodotus heeft geschreven, dat games het volk is uit onderzoek gebleken dat kinderen tot van Lydië 2500 jaar geleden gered heeft. Geen hun 21e gemiddeld 10.000 uur aan games hebvirtuele zooi natuurlijk, maar er zou toen een ben besteed. Als we dit kunnen omzetten van ernstige hongersnood zijn uitgebroken en dat virtueel naar realiteit, games die echte wereldveroorzaakte een groot probleem voor dit land. problemen voorschrijven en dat jij deze op een creatieve manier moet oplossen, wie weet wat we dan kunnen bereiken?


Theo Maassen Denk Groter Debat in Tilburg Het is weer zover, het Denk Groter Debat in de IEMES had dit jaar een heel bijzondere gast: Theo Maassen. Theo is cabaretier, acteur en oud-student van Fontys. Hij studeerde vroeger op de Fontys in Eindhoven (Academie voor Drama), en volgde toen een drama opleiding. Ondertussen heeft Maassen stuk of 7 theaterprogramma’s, acteerde hij in meerdere speelfilms en is nu actief als producent, schrijver en regisseur. De uitzendingen van de debatten met Theo Maassen zijn op 2, 3 en 6 juni te zien op Omroep Brabant Televisie.


Onderbouwing Maar wat gebeurde er nou eigenlijk op het debat zelf? Theo bleek onverminderd populair te zijn met zijn inspirerende en leerzame gesprekken. Er werden toen veel vragen gesteld over het persoonlijke leven van Theo, hoe hij gekomen is waar hij nu is, hoe hij met journalisten omgaat en hoe irritant hij het vindt om herkend te worden op straat. Ook gaf hij tips weg voor beginnende cabaretiers. Maar ook tips over hoe je jezelf kon onderscheiden, of tips over audities doen. De belangstelling voor Theo was erg groot, maar soms waren de vragen heel moeilijk verwoord, of waren niet heel belangrijk / boeiend. Theo zelf wees hier zelf ook op, dat de vragen die werden gesteld anders waren dan normaal. Verder verliep alles netjes, Theo vertelde paar grappen, wist zich altijd serieus of genuanceerd op sommige vragen in te gaan.

Conclusie Al met al was het een plezierig debat. Het paste wel goed bij de doelgroep, speciaal gericht op studenten van entertainment, journalistiek of kunstopleidingen. Maar ook beginnende cabaretiers of acteurs konden zich wel vinden in dit zeer interessante kost van een debat. Helaas was het debat alleen niet voor iedereen weggelegd. Wat ik vooral ironisch vond was toen er een klip van Theo werd laten zien, er een fan was van hem die uitlegde hoe hij tijdens een show van Theo in slaap viel, maar er toch van had genoten. Het ironische was dat ik in slaap viel voor een paar minuten bij het debat. Gelukkig had ik niet veel gemist. Wat ik wel goed vond was hoe Theo op sommige vragen in ging van studenten. Wat ik minder goed vond was de de stof waar over werd gesproken. Toch denk ik dat dat meer te maken heeft met mij, omdat ik niet een heel grote fan ben van Theo. Maar toch heeft hij me wel een paar keer kunnen laten lachen. Kortom, een leuk debat, maar niet voor iedereen weggelegd! 4/5 sterren


Game of Thrones is de nieuwe hitserie uit Amerika, gebaseerd op het boek A Song of Ice & Fire, die gaat over (je raad het al) middeleeuwse fantasie. Fictie dus, zoals Lord of the Rings. Seizoen 1 zijn 10 afleveringen, waarvan ieder een uur duurt. Veel kijkplezier dus, alhoewel het een uur langer duurt dan alle Lord of the Rings films bij elkaar, is het zeker wel de moeite waard om te kijken.

Je raakt echt meegesleurd in het verhaal, de koppen vliegen in het rond, en laten we niet het vrouwelijke schoon vergeten. Het verhaal gaat over een koninkrijk, die verdeeld is over 7 families, die allemaal tegen elkaar vechten om de troon te

Zeer intrigerende verhaal met veel personage ontwikkeling, goed acteerwerk en ook vreselijk goede plottwists. Het enige nadeel is dat sommige stukken dialoog een beetje op As The World Turns kunnen lijken, te veel drama wanneer je eigenlijk vol spanning op


The Walking Dead is een nieuwe hitserie uit Amerika, die gebaseerd is op de beroemde strip van Robert Kirkman, en gaat over zombies. Nou hoor ik je misschien denken, hoe goed kan een zombieserie nou zijn? Lees verder en huiver.

Qua verhaal kun je niet heel veel kanten op. Waarom je het toch moet zien? Omdat The Walking Dead elk andere zombiefilm / serie / verhaal in he t stof laten bijten. Sheriff Rick Grimes, de held van de serie, ontwaakt uit een coma, en wordt wakker in een regelrechte nachtmerrie. Amerika is veranderd naar een post-apocalyptische niemandsland vol met zombies. Hij besluit zijn vrouw en zoon te zoeken in Atlanta, maar hij moet daarvoor een levensgevaarlijke reis zien te overleven.

Een meeslepende serie, als je ĂŠĂŠn aflevering bekijkt dan wil je ze allemaal zien. Een echte aanrader dus voor de zombiefanaat die houd van een realistische gruwelijke zombie-apocalypse. Alhoewel er af en toe een tikje overgedramatiseerd wordt, is het acteerwerk verbluffend en je bent echt geinteresseerd naar hoe het afloopt!


about me Elevator Pitc h Hallo, mijn naam is Collin Fincham, en bij deze wil ik graag mezelf even kort voorstellen. Sinds kort studeer ik CO-IEMES hier in Tilburg op de Fontys Academy for Creative Industries. De opleiding bevalt me tot nu toe prima en ik ben hard aan het werk om verder te schoppen in de branche Gaming. Games spelen doe ik al heel m’n leven, en ik ben ook aardig wat festivals afgegaan. Daarbij wil ik altijd zo origineel mogelijk overkomen tegenover andere mensen, online of in de buitenwereld. Ik sta open voor alles en ben ook zeer nieuwschierig. Dit maakt mij dan ook heel erg sociaal en kan ik goed met andere mensen omgaan. Het is mijn droom om onze wereld een betere plek te maken door middel van games, en met deze opleiding en uw hulp ben ik van plan om dat doel te bereiken.


Biografie Hallo, mijn naam is Collin “Wait For It” Fincham. Dit is een kleine inleiding over mijn leven, wat mijn sterke of zwakke punten zijn, wat mijn hobby’s zijn buiten school en wat ik nog van plan ben om te doen in de toekomst. Maar nu eerst, wat zijn mijn sterke punten? Ik heb er best veel! En opscheppen is daar niet één van! Humor hoort daar natuurlijk wel bij, want een positieve jongen heeft een heldere toekomst. Daarnaast (als ik gedreven ben natuurlijk) heb ik ook heel veel passie als het gaat om activiteiten die ik leuk vind of interessant genoeg vind. Ook ben ik vrij creatief, als het om problemen gaat die ik graag wil vermijden dan stromen er duizenden ideeën binnen bij mij!

Zijn er ook zwakke punten dan? Natuurlijk! Niet iedereen is perfect, ik weet daar alles van. Mijn zwakke punten zijn namelijk dat ik (zoals iedereen) alles tot op het laatste moment uitstel. Mijn schoolwerk kan er soms onder lijden, dat vind ik wel erg, dus ik probeer ik mezelf te verbeteren op dat gebied. Iedereen heeft een hobby! Mijn grootste hobby moet wel gamen zijn, ik besteed er veel te veel tijd aan helaas. Daarnaast surf ik veel op internet, ben ik op festivals te vinden of in de kroeg en ga veel om met m’n beste vrienden. Wat ik van plan ben om te doen in de toekomst weet ik nog niet. Als ik met branche Gaming verder zou kunnen komen dan zou ik van m’n hobby m’n werk kunnen maken, en dat lijkt me zeer gunstig


Cartoons van tegenwoordig Er zijn voortaan helemaal geen leuke cartoons meer op televisie. Hoe komt dat? Te weinig creativiteit, inspiratie of innovatie? Ligt het aan de steeds hardere norm voor cartoons wat ze wel of niet mogen laten zien? Ik weet nog goed hoe alle cartoons vroeger waren. Volgestopt met geweld, eerstegraads humor en goed verzonnen verhalen. Wie kan zich klassiekers zoals Ed, Edd en Eddy nou niet herinneren? Dragonball Z of Teenage Mutant Ninja Turtles? Deze cartoons hadden alles wat je maar kon wensen! Volgepakt met een flinke dosis humor, veel actie en vooral ook op een originele wijze getekend. Het lijkt net of ze niet eens meer moeite doen om de cartoons van tegenwoordig enigszins leuk te maken. Het kan aan mij liggen, maar cartoons van tegenwoordig lijken vooral te richten op de brave kindertjes van 8 jaar of jonger.

Cartoons van vroeger waren voor jong en oud leuk. De nostalgie die ik krijg als ik Popeye of Tom & Jerry kijk brengt me nog streeds tranen in m’n ogen van geluk. Kan me niet voorstellen dat kinderen van nu 10 jaar later dezelfde troep kunnen kijken en zeggen van “Wauw, dat was toen een leuke cartoon”. Die realiseren zich dan pas hoe stom ze eigenlijk waren voor het kijken van deze cartoons. Puur en alleen gericht op ‘doen wat het juiste is’, ook al heeft dat helemaal niet grappig. Cartoons van vroeger wist je gewoon dat ze nergens op sloegen, fantasie waren en je keek ze vooral ook door de actie en geweld die erin zat. Bij deze vraag ik dus iedere cartoonist die zich in deze tijd bezig moet houden met nieuwe cartoons verzinnen. Laat meer geweld zien! Laat meer humor zien! Laat zien dat het nog kan en dat de creativiteit niet gestorven is.


Een event organiseren? Hier zijn tips! Zomer komt eraan, en dat betekent veel festivals en feesten. Maar als er zo’n feest wordt gegeven, wat vindt de feestganger dan het belangrijkst?

1.

Kwaliteit voorop

Het is steeds duidelijker te merken dat de geregelde feestbeest meer vraagt naar kwaliteit dan voorheen. Omdat het aanbod steeds groter word, willen mensen waar voor hun geld. Ze willen een aantrekkelijke progammering met variĂŤrende artiesten en natuurlijk een mooie belevenis. Dat betekent voor organisatoren dat hun steeds harder hun best moeten doen om de consument aan te trekken. Bezoekers letten steeds vaker op hoogwaardige productie. Er moet goed geluid zijn, geen lange rijen en een duidelijke routing zodat het makkelijk bereikbaar is.

2.

Niet te prijzig

Je zal vast wel van de BTW verhoging hebben gehoord. Onlangs moeten organisatoren meer centen makken en dat zullen de feestvierders ook voelen aan hun portemonnee. Organisatoren moeten goed nadenken over hoeveel ze hun gasten gaan laten

betalen, want het is natuurlijk niet de bedoeling om ze weg te schrikken met dure prijskaartjes!

3.

Doe je eigen ding

Creativiteit is echt een must-have voor festivals tegenwoordig. Dit moeten ze doen om steeds meer bezoekers voor zich te winnen en ook voor zich te behouden voor bijvoorbeeld komende edities. Want door duurdere ticketprijzen, zullen bezoekers heel kritisch gaan kijken naar hun vrijetijdsbesteding en zich af wenden naar andere activiteiten. Er wordt sterk aangeraden om niet te veel op andere festivals te gaan lijken maar vooral je eigen koers te blijven varen. Dat unieke en creatieve is juist wat een festival bijzonder maakt en daar zul je uiteindelijk toch de meeste bezoekers mee aantrekken.


GameCritic  

Een kleine tijdschrift, over games, entertainment, muziek, evenementen en nog veel meer!