Page 87

DEME consolideert zijn positie op nationaal en internationaal vlak In een snel veranderende wereld bieden de diverse baggeractiviteiten en de bijbehorende vakgebieden bescherming tegen de stijgende zeespiegel, antwoorden op de toenemende energiebehoeften en innoverende oplossingen voor de winning van petroleum en gas. De wereld is in 2011 getroffen door een economische en financiële crisis die de financiële en aandelenmarkten gevoelig heeft gemaakt voor de wankele internationale context. DEME is er echter in geslaagd om de gevolgen van de economische storm vrij goed te doorstaan en zijn positie en omzet op de nationale en internationale markten zelfs te consolideren dankzij een goed gevuld orderboek en een strategie van geografische spreiding van activiteiten, gecombineerd met een gediversifieerd aanbod van bagger-, waterbouw-, offshore en milieuprojecten. Hierbij wordt met name gefocust op energieactiviteiten (olie- en gasdiensten, diensten aan de markt van offshore hernieuwbare energie) en de mijnsector (diensten aan de traditionele mijnbouwbedrijven en diepzeemijnbouwdiensten).

Grote opdrachten, zoals het project voor de London Gateway-containerterminal in het Verenigd Koninkrijk en verscheidene grootschalige offshore windparken in de Noordzee, tilden de omzet in Europa naar een hoger niveau. Het orderboek van DEME telt overigens ook een groot aantal nieuwe opdrachten, en dat op alle continenten. DEME draaide in 2011 een jaaromzet van 1.766 miljoen euro en had op 1 januari 2012 een orderboek van 2.404 miljoen euro in de pijplijn.

Steeds grotere geografische diversifiëring Naast de West-Europese thuismarkt was DEME ook heel actief in Afrika, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, het Indiase subcontinent en Rusland, en haakte de groep in op de groeiende Australische markt. De activiteiten van DEME in de olie- en gassector en zijn maritieme infrastructuurprojecten hebben de groep in het Midden-Oosten een sterke positie gegeven. Onder meer in de VAE, Rusland, Nigeria, Australië, Uruguay en België sleepte de groep contracten met een waarde van meer dan 25 miljoen euro in de wacht. Deze contracten zijn evenwichtig verdeeld over de kernactiviteiten en de complementaire of ‘Dredging Plus-activiteiten’.

POOL BAGGERWERKEN EN MILIEU 83

cfe_jaarverslag_NL.pdf  

Jaarverslag CFE

cfe_jaarverslag_NL.pdf  

Jaarverslag CFE

Advertisement